Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Vazand Referatul de aprobare nr. 146.575 din 24 decembrie 2002 al Direcţiei generale de implementare, reglementare şi de management al resurselor biotehnologice, în temeiul <>art. 5 din Legea zootehniei nr. 72/2002 , în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor emite urmãtorul ordin: ART. 1 Se aproba Normele tehnice de calitate privind ouale de viermi de mãtase comerciale şi gogosile de viermi de mãtase crude, din specia Bombyx mori, cuprinse în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin. ART. 2 Direcţia generalã de implementare, reglementare şi de management al resurselor biotehnologice va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin. ART. 3 Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I. Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, Ilie Sarbu Bucureşti, 24 decembrie 2002. Nr. 658. ANEXA 1 NORME TEHNICE DE CALITATEprivind ouale de viermi de mãtase comerciale şi gogosile de viermi de mãtase crude, din specia Bombyx mori A. Norme tehnice de calitate privind ouale de viermi de mãtase comerciale din specia Bombyx mori 1. Generalitati 1.1. Obiectul şi domeniul de aplicare 1.1.1. Prezentele norme se referã la ouale de viermi de mãtase din specia Bombyx mori L, din care se obţin gogosile de mãtase crude destinate industrializarii. 1.1.2. Ouale industriale de viermi de mãtase se obţin prin: a) incrucisare industriala simpla între doua rase pure; b) incrucisare tripla între un hibrid simplu şi o rasa pura; c) incrucisare cvadrupla între 2 hibrizi simpli. Rasele pure utilizate ca genitori în hibridare aparţin grupei de rase chineze (larve albe, fãrã semne larvare, gogosi ovale, albe, galbene) şi grupei de rase japoneze (larve cu semne larvare, gogosi alungite, centurate, culoare alba sau galbena). 1.2. Clasificare Ouale de viermi de mãtase se clasifica în doua tipuri: a) hibernate, cu diapauza, care se utilizeazã în creşterile de viermi de mãtase în anul urmãtor producerii lor; b) nehibernate, la care diapauza a fost întreruptã prin tratamente cu HCL şi care se utilizeazã pentru creşterile de viermi de mãtase în anul producerii lor. 2. Condiţii tehnice de calitate Ouale de viermi de mãtase trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii de calitate:
┌──────────────────────────────┬───────────────────────┬───────────────────────┐
│ Caracteristici │ Oua hibernate │ Oua nehibernate │
├──────────────────────────────┼───────────────────────┴───────────────────────┤
│ Culoare │- cenusie cu nuanta violacee, în cazul hibri- │
│ │ zilor la care genitorii aparţin grupei de │
│ │ rase japoneze │
│ │- cenusie cu nuanta verzuie, în cazul hibri- │
│ │ zilor la care genitorii aparţin grupei de │
│ │ rase chineze │
├──────────────────────────────┼───────────────────────┬───────────────────────┤
│Mãrimea (nr. de oua/g) │ 1.650-1.800 │ 1.600-1.900 │
├──────────────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┤
│Ecloziune, % minim (în │ │ │
│doua zile) │ 90 │ 90 │
├──────────────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┤
│Impuritati: │ │ │
│- oua nefecundate, seci şi │ │ │
│ sparte, % maxim │ 1 │ 3 │
│- hârtie, praf, nisip etc., % │ │ │
│ maxim │ 1 │ 1 │
│- infestare cu pebrina (Nosema│ │ │
│ bombycis), % maxim │ 0,5 │ 0,5 │
└──────────────────────────────┴───────────────────────┴───────────────────────┘
B. Norme tehnice de calitate privind gogosile de viermi de mãtase crude din specia Bombyx mori 1. Generalitati 1.1. Obiectul şi domeniul de aplicare 1.1.1. Prezentele norme se referã la gogosile de mãtase din specia Bombyx mori L, care sunt destinate industrializarii. 1.1.2. Gogosile de mãtase destinate industrializarii se obţin ca rezultat al creşterii viermilor de mãtase, efectuatã în microferme sericicole sau de crescatorii particulari. 1.2. Clasificare Gogosile de mãtase destinate industrializarii se clasifica în doua categorii: I şi II. 2. Condiţii tehnice de calitate Gogosile de mãtase trebuie sa îndeplineascã condiţiile de calitate menţionate în tabelul nr. 1.
Tabelul nr. 1
─────────────
┌────────────────────────────────────────────┬─────────────────┬───────────────┐
│ Caracteristici │ Calitatea I │ Calitatea II │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────┤
│Autenticitate - gogosi cu conformatie │ 98 │ 98 │
│(forma) şi culoare caracteristice rasei sau │ │ │
│hibridului, % (masa) minim │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────┤
│Consistenta invelisului matasos │ Tare │ Slabã │
│ │Se admit maximum │Se admit │
│ │1% gogosi cu │maximum 3% │
│ │invelisul slab │gogosi cu │
│ │ │invelisul │
│ │ │foarte slab │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────┤
│Gogosi cu defecte mici, % (masa) maxim │ 4 (masa) │Nu se normeaza │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────┤
│Gogosi cu defecte mijlocii, % (masa) maxim, │ │ │
│din care: │ │ │
│- gogosi cu pete, atlasari şi cicatrice │ 3 │ Nu se normeaza│
│- gogosi cu crisalida moarta înainte de │ │ │
│ etufare │ Lipsa │ 30 │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────┤
│Gogosi cu defecte mari, % (masa) maxim │ Lipsa │ 30 │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────┤
│Gogosi perforate, % (masa) maxim │ Lipsa │ 2 │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────┤
│Gogosi duble sau triple, % (masa) maxim │ Lipsa │ 2 │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────┤
│Scama, % (masa) maxim │ 1 │ 1 │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────┤
│Impuritati, % (masa) maxim │ 0,3 │ 0,3 │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────┤
│Umiditate % - de livrare │ 59-63 │ 59-63 │
│ - de referinta │ 61 │ 61 │
└────────────────────────────────────────────┴─────────────────┴───────────────┘
Defectele mici, mijlocii şi mari care se iau în considerare la încadrarea gogosilor crude în clase de calitate sunt specificate în tabelul nr. 2. Tabelul nr. 2
──────────────
┌──────────────────────────────┬────────────────────────┬──────────────────────┐
│ Defecte mici │ Defecte mijlocii │ Defecte mari │
├──────────────────────────────┼────────────────────────┼──────────────────────┤
│Pete exterioare cu dimensiuni │Pete exterioare şi din │Petele exterioare şi │
│de 5-10 mm │interior între 11-15 mm │din interior sa nu │
│ │pe maximum un sfert din │depãşeascã un sfert │
│ │suprafata invelisului │din suprafata │
│ │gogosii │invelisului gogosii │
├──────────────────────────────┼────────────────────────┼──────────────────────┤
│Atlasari şi cicatrice cu │Atlasari şi cicatrice cu│Atlasari şi cicatrice │
│dimensiuni de 5-10 mm │dimensiuni de 11-15 mm │cu dimensiuni de │
│ │pe maximum un sfert din │peste 15 mm │
│ │suprafata invelisului │ │
│ │gogosii │ │
│ │Gogosi cu crisalida │ │
│ │moarta înainte de │ │
│ │etufare │ │
└──────────────────────────────┴────────────────────────┴──────────────────────┘
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.