Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 645 din 15 iulie 2005  privind aprobarea incadrarii regiunilor viticole romanesti in zonele viticole ale Uniunii Europene si conditiile aplicarii corectiilor de tarie alcoolica si de aciditate asupra recoltelor de struguri aflate in diferite stadii de prelucrare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 645 din 15 iulie 2005 privind aprobarea incadrarii regiunilor viticole romanesti in zonele viticole ale Uniunii Europene si conditiile aplicarii corectiilor de tarie alcoolica si de aciditate asupra recoltelor de struguri aflate in diferite stadii de prelucrare

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 679 din 28 iulie 2005
ORDIN nr. 645 din 15 iulie 2005
privind aprobarea încadrãrii regiunilor viticole româneşti în zonele viticole ale Uniunii Europene şi condiţiile aplicãrii corectiilor de tãrie alcoolicã şi de aciditate asupra recoltelor de struguri aflate în diferite stadii de prelucrare
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PÃDURILOR ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 679 din 28 iulie 2005

În baza prevederilor art. 3 alin. (3) din Legea viei şi vinului în sistemul organizãrii comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002 şi ale <>art. 111 lit. k) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.134/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizãrii comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale emite urmãtorul ordin:

ART. 1
(1) Se aproba încadrarea regiunilor viticole româneşti în urmãtoarele zone viticole ale Uniunii Europene:
B - cu tãrie alcoolicã naturala de minimum 6,0% vol.;
CIa) - cu tãrie alcolica naturala de minimum 7,5% vol.;
CII - cu tãrie alcoolicã naturala de minimum 8,5% vol.
(2) Încadrarea regiunilor viticole româneşti în cele trei zone viticole ale Uniunii Europene se face astfel:
2.1. Regiunea Viticolã a Podisului Transilvaniei în zona viticolã B;
2.2. Regiunea Viticolã a Dealurilor Moldovei în zona viticolã CIa);
2.3. Regiunea Viticolã a Dealurilor Munteniei şi Olteniei,
cu podgoriile: Stefanesti-Arges, Samburesti, Dragasani şi Dealurile Craiovei, în zona viticolã CIa);
2.4. Regiunea Viticolã a Banatului în zona viticolã CIa);
2.5. Regiunea Viticolã a Crisanei şi Maramuresului în zona viticolã CIa);
2.6. Regiunea Viticolã a Dealurilor Munteniei şi Olteniei, cu podgoriile: Dealurile Buzaului, Dealu Mare, Severinului şi Plaiurile Drancei, în zona viticolã CII;
2.7. Regiunea Viticolã a Colinelor Dobrogei în zona viticolã CII;
2.8. Regiunea Viticolã a Teraselor Dunãrii în zona viticolã CII;
2.9. Regiunea Viticolã a Nisipurilor şi Altor Terenuri Favorabile din Sudul tarii în zona viticolã CII.
(3) Încadrarea regiunilor viticole româneşti în zonele viticole B, CIa) şi CII ale Uniunii Europene a fost realizatã pe baza "Studiului ecopedologic şi ecoclimatic pentru încadrarea arealelor viticole din România în zonele viticole ale U.E.", elaborat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura şi Vinificaţie Valea Calugareasca.
ART. 2
(1) În anii nefavorabili se poate autoriza de cãtre Oficiul Naţional al Viei şi Vinului mãrirea (ridicarea) în anumite limite a tãriei alcoolice totale la recoltele viticole aflate în diferite stadii de procesare, dupã cum urmeazã: struguri proaspeţi, must de struguri, must de struguri parţial fermentat, vin nou aflat în fermentaţie şi vin de masa, obţinute din soiurile nobile de vin recomandate şi autorizate pentru cultura viţei-de-vie.
(2) Mãrirea (ridicarea) tãriei alcoolice totale se autorizeaza numai în cazul în care recolta de struguri aflatã în diferite stadii de procesare prevãzute la alin. (1) a dobândit cel puţin urmãtoarele valori ale tãriei alcoolice naturale:
a) pentru arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolã B, 6% volume alcool, adicã 102 g/l zaharuri tãrie alcoolicã potenţiala;
b) pentru arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolã CIa), 7,5% volume alcool, adicã 127,5 g/l zaharuri tãrie alcoolicã potenţiala;
c) pentru arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolã CII, 8,5% volume alcool, adicã 144,5 g/l zaharuri tãrie alcoolicã potenţiala.
(3) Mãrirea tãriei alcoolice se poate face numai pana la anumite plafoane prevãzute la art. 3 alin. (7) şi (8), prin aplicarea practicilor oenologice menţionate la art. 3 alin. (1), şi nu poate depãşi urmãtoarele limite:
a) pentru arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolã B, 2,5% volume alcool, adicã 42,5 g/l zaharuri tãrie alcoolicã potenţiala;
b) pentru arealele viticole româneşti încadrate în zonele viticole CIa) şi CII, 2,0% volume alcool, adicã 34,0 g/l zaharuri tãrie alcoolicã potenţiala.
(4) În arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolã B, în anii în care condiţiile climatice au fost deosebit de nefavorabile, mãrirea tãriei alcoolice totale se poate face în limita a 3,5% volume alcool, adicã 59,5 g/l zaharuri tãrie alcoolicã potenţiala, pana la plafonul prevãzut la art. 3 alin. (5), prin aplicarea practicilor oenologice menţionate la art. 3 alin. (1).
ART. 3
(1) Creşterea tãriei alcoolice totale exprimate în % volume alcool, menţionatã la art. 2, se poate realiza numai prin:
a) adaos de zaharoza, de must de struguri concentrat sau de must de struguri concentrat rectificat, în cazul strugurilor proaspeţi, al mustului de struguri parţial fermentat sau al vinului nou aflat încã în fermentaţie;
b) adaos de zaharoza, de must de struguri concentrat sau de must de struguri concentrat rectificat sau prin concentrare parţialã, inclusiv osmoza inversa, în cazul mustului de struguri;
c) concentrare parţialã la rece, în cazul producerii vinului de masa.
(2) Procedeele menţionate la alin. (1) se exclud reciproc.
(3) Adaosul de zaharoza menţionat la alin. (1) lit. a) şi b) se poate realiza numai în cazul producerii vinurilor de masa seci.
(4) Adaosul de must de struguri concentrat sau de must de struguri concentrat rectificat nu poate mari volumul iniţial de struguri proaspeţi presati, de must de struguri, must de struguri parţial fermentat sau de vin nou aflat încã în fermentaţie, cu mai mult de 8% în arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolã B şi 6,5 % în arealele viticole româneşti încadrate în zonele viticole CIa) şi CII.
(5) În cazul aplicãrii prevederilor art. 2 alin. (4), limita de marire în volume este de 11% în arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolã B.
(6) Concentrarea nu poate reduce cu mai mult de 20% volumul iniţial şi în nici un caz nu poate sa mãreascã cu mai mult de 2% volume tãria alcoolicã naturala a mustului de struguri, a vinului apt sa devinã vin de masa sau a vinului de masa.
(7) Procedeele menţionate anterior nu pot în nici un caz sa mãreascã tãria alcoolicã totalã în % volume a strugurilor proaspeţi, a mustului de struguri, a mustului de struguri parţial fermentat, a vinului nou aflat încã în fermentaţie, a vinului apt sa devinã vin de masa sau a vinului de masa cu mai mult de 12% volume în arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolã B, 12,5% volume în arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolã CIa) şi 13% volume în arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolã CII.
(8) Pentru vinul roşu tãria alcoolicã totalã în % volume a produselor menţionate la alin. (7) poate creste pana la 12,5% volume în arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolã B.
(9) Vinul din care se poate obţine vin de masa şi vinul de masa nu pot fi concentrate, dacã produsele din care au fost obţinute au fãcut obiectul procedeelor menţionate la art. 3 alin. (1) lit. a) şi b).
ART. 4
(1) Corectiile aciditatii totale se pot aplica recoltelor viticole aflate în urmãtoarele stadii de prelucrare: strugurii proaspeţi, mustul de struguri, mustul de struguri parţial fermentat, vinul nou aflat încã în fermentaţie şi vinul. Ele pot face obiectul:
a) unei dezacidificari (micsorari a aciditatii totale) parţiale în arealele viticole româneşti încadrate în zonele viticole B şi CIa);
b) unei acidificari sau unei dezacidificari (mariri sau micsorari ale aciditatii totale), fãrã a aduce atingere dispoziţiilor alin. (3), în arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolã CII.
(2) Acidificarea produselor, cu excepţia vinului, menţionate la alin. (1) se poate face doar pana la limita maxima de 1,50 g/l, exprimatã în acid tartric sau 20 miliechivalenti/l.
(3) Acidificarea vinurilor se poate face doar pana la limita maxima de 2,50 g/l, exprimatã în acid tartric sau 33,3 miliechivalenti/l.
(4) Dezacidificarea vinurilor se poate face doar pana la limita maxima de 1,0 g/l, exprimatã în acid tartric sau 13,3 miliechivalenti/l.
(5) Mustul de struguri destinat concentrarii poate face obiectul unei dezacidificari parţiale.
(6) În anii în care condiţiile climatice au fost nefavorabile se pot autoriza acidificarea şi dezacidificarea produselor cuprinse la alin. (1) din arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolã CII şi dezacidificarea parţialã în arealele viticole încadrate în zonele viticole B şi CIa).
(7) Acidificarea şi imbogatirea în zaharuri, în afarã situaţiilor de derogare stabilite de la caz la caz, precum şi acidificarea şi dezacidificarea aceluiaşi produs se exclud reciproc.
ART. 5
(1) Fiecare procedura menţionatã la art. 2 alin. (2) şi la art. 4 alin. (1) trebuie înscrisã atât pe un document de însoţire sub care circula produsele astfel tratate, cat şi în registrul practicilor şi tratamentelor oenologice.
(2) Aceste proceduri pot fi efectuate, fãrã derogarile motivate de condiţii nefavorabile de clima, numai:
a) înainte de 1 ianuarie, în arealele viticole româneşti încadrate în zonele viticole CIa) şi CII;
b) înainte de 16 martie, în arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolã B şi numai pentru produsele provenite din recolta de struguri imediat precedenta acestor date.
ART. 6
Prezentul ordin creeazã cadrul necesar aplicãrii directe, la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, a Regulamentului (CE) nr. 1.493/1999 privind organizarea comuna a pieţei vitivinicole, anexa III, anexa V, lit. C, D, E, G, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 179 din 14 iulie 1999.
ART. 7
Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al Romanie Partea I, şi intra în vigoare la data de 1 septembrie 2005.

Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur

Bucureşti, 15 iulie 2005.
Nr. 645.
__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016