Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 638 din 16 iunie 1999  pentru aprobarea Instructiunilor de lucru privind facilitatile acordate conform   art. 6-8 din Ordonanta Guvernului nr. 116/1998 privind instituirea regimului special pentru activitatea de transport maritim international    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 638 din 16 iunie 1999 pentru aprobarea Instructiunilor de lucru privind facilitatile acordate conform art. 6-8 din Ordonanta Guvernului nr. 116/1998 privind instituirea regimului special pentru activitatea de transport maritim international

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 306 din 30 iunie 1999

Ministrul finanţelor,
având în vedere prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 447/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor <>art. 6-8 din Ordonanta Guvernului nr. 116/1998 privind instituirea regimului special pentru activitatea de transport maritim internaţional,
în temeiul prevederilor art. 50 din Regulamentul de aplicare a prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 116/1998 privind instituirea regimului special pentru activitatea de transport maritim internaţional, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 302/1999 ,
emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Instrucţiunile de lucru privind facilitãţile acordate conform <>art. 6-8 din Ordonanta Guvernului nr. 116/1998 privind instituirea regimului special pentru activitatea de transport maritim internaţional, prevãzute în anexa la prezentul ordin.
ART. 2
Prevederile prezentului ordin intra în vigoare începând cu data de 1 iulie 1999.
ART. 3
Direcţia generalã legislaţie impozite indirecte, Direcţia Generalã a Vamilor şi Direcţia generalã a controlului vor lua mãsuri pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

ANEXA 1

INSTRUCŢIUNI
de lucru privind facilitãţile acordate conform <>art. 6-8 din Ordonanta Guvernului nr. 116/1998 privind instituirea regimului special pentru activitatea de transport maritim internaţional

I. Potrivit <>art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 116/1998 privind instituirea regimului special pentru activitatea de transport maritim internaţional, denumita în continuare ordonanta, companiile de navigaţie maritima care îşi desfãşoarã activitatea în regimul special maritim sunt scutite de plata urmãtoarelor impozite şi taxe pe toatã perioada înregistrãrii în acest regim:
a) impozitul pe profit;
b) taxa pe valoarea adãugatã şi taxele vamale pentru bunurile importate utilizate pentru modernizarea, repararea şi exploatarea navelor;
c) taxa pe valoarea adãugatã şi taxele vamale pentru navele importate în întregul lor, pentru echipamentele, subansamblurile şi materialele procurate din import pentru construcţia de nave noi;
d) accizele pentru produsele utilizate tehnic şi consumate pentru exploatarea navelor;
e) taxa asupra mijloacelor de transport, pentru navele care le aparţin.
1. Scutirea prevãzutã la art. 6 lit. a) din ordonanta se aplica asupra impozitului pe profit determinat potrivit reglementãrilor legale în vigoare.
2. Scutirile de la plata taxelor vamale şi de la plata taxei pe valoarea adãugatã, prevãzute la art. 6 lit. b) şi c) din ordonanta, se vor acorda pe baza declaraţiei pe proprie rãspundere, semnatã de persoanele ce angajeazã companiile de navigaţie maritima care îşi desfãşoarã activitatea în regimul special maritim, prin care se atesta ca bunurile prezentate la vamuire se importa pentru modernizarea, repararea şi exploatarea navelor existente în dotare sau ca echipamentele, subansamblurile şi materialele procurate din import sunt destinate pentru construcţia de nave noi.
Declaraţia pe proprie rãspundere, model prezentat în anexa A, se va depune şi pentru importul de nave în întregul lor, specificându-se ca importul respectiv este destinat pentru dotarea proprie, în vederea desfãşurãrii în mai bune condiţii a activitãţii de profil a companiei de navigaţie maritima în cauza.
Aceasta declaraţie se va întocmi în trei exemplare originale, dintre care unul se depune la biroul vamal la care se face declaraţia vamalã de import, unul la administraţia financiarã în a carei raza teritorialã companiile de navigaţie maritima îşi desfãşoarã activitatea, iar al treilea exemplar se pãstreazã la documentele financiar-contabile ale companiei.
Companiile de navigaţie maritima care beneficiazã de aceste facilitãţi îşi asuma intreaga rãspundere privind corecta declarare a scopului pentru care se realizeazã importurile.
La schimbarea destinaţiei bunurilor companiile de navigaţie maritima sunt obligate sa îndeplineascã formalitãţile legale privind importul mãrfurilor şi sa achite drepturile vamale de import. În acest caz, valoarea în vama se calculeazã la cursul valabil în ziua constatãrii schimbãrii destinaţiei bunurilor în cauza.
Companiile de navigaţie maritima vor prezenta birourilor vamale unde se efectueazã formalitãţile de import certificatul de funcţionare în regim maritim special, emis de Ministerul Transporturilor, în original şi în copie, în vederea confruntarii celor doua înscrisuri de cãtre autoritatea vamalã. Birourile vamale vor pãstra, alãturi de declaraţia vamalã pe proprie rãspundere şi copia de pe certificatul de funcţionare în regim maritim special, vizata de vama pentru conformitate cu originalul. Aceste documente se vor pãstra de cãtre biroul vamal pe o perioada de 5 ani.
3. Pentru a beneficia de scutirea prevãzutã la art. 6 lit. d) din ordonanta, companiile de navigaţie maritima care îşi desfãşoarã activitatea în regim special maritim vor tine o evidenta stricta a tuturor intrãrilor de produse utilizate tehnic şi consumate pentru exploatarea navelor, supuse impozitãrii prin accize, cu specificarea urmãtoarelor elemente: denumirea agentului economic furnizor, sediul şi codul fiscal ale acestuia, numãrul şi data facturii, cantitatea aprovizionata.
Produsele utilizate tehnic şi consumate pentru exploatarea navelor intrate în regimul de scutire prevãzut la art. 6 lit. d) din ordonanta, a cãror destinaţie nu a fost respectata, se supun regimului accizelor prevãzut de actele normative în vigoare.
4. Scutirea prevãzutã la art. 6 lit. e) din ordonanta se acorda pentru taxa asupra mijloacelor de transport, stabilitã potrivit reglementãrilor legale în vigoare.
II. Conform art. 7 din ordonanta, livrãrile de bunuri din ţara destinate utilizãrii sau incorporarii în navele aflate în proprietatea companiilor de navigaţie sau operate de acestea, livrãrile de nave, în întregul lor, acestor companii, precum şi prestaţiile de servicii efectuate acestor nave sunt supuse cotei zero de taxa pe valoarea adãugatã.
În ceea ce priveşte aplicarea prevederilor art. 7 din ordonanta, justificarea cotei zero de taxa pe valoarea adãugatã se va face prin prezentarea la organele teritoriale ale Ministerului Finanţelor a urmãtoarelor documente:
a) cererea prin care se solicita acest regim, semnatã de persoana care poate angaja compania de navigaţie, în care se vor specifica denumirea şi sediul, capitalul social, numãrul de înmatriculare la Oficiul registrului comerţului, codul fiscal, numele, adresa şi cetãţenia actionarilor principali, ale directorilor şi administratorilor companiei de navigaţie, bunurile sau/şi prestãrile de servicii ce vor face obiectul acestui regim fiscal;
b) certificatul de funcţionare în regimul special maritim, eliberat de Ministerul Transporturilor (în copie);
c) documentele care atesta ca bunurile sau/şi prestãrile de servicii sunt destinate navelor definite la art. 2 pct. 3 din Regulamentul de aplicare a prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 116/1998 ;
d) documentele care atesta înscrierea în registrul matricol al navelor, ţinut de cãpitãnia de port stabilitã de Ministerul Transporturilor, a navelor aflate în proprietatea companiilor de navigaţie;
e) documentul care atesta acceptul Ministerului Transporturilor de înscriere a navei/navelor în proiectul programului pentru anul în care nava/navele urmeazã a fi livrata/livrate (pentru navele noi).
III. În baza prevederilor art. 8 din ordonanta, actionarii şi asociaţii, persoane fizice sau juridice, cãrora li se cuvin dividende pentru capitalul pe care l-au atribuit spre valorificare companiilor de navigaţie care funcţioneazã în regim special maritim, sunt exonerati de plata impozitului pe dividendele aferente profitului realizat din activitatea de transport maritim internaţional, cu condiţia ca, în anul respectiv, compania de navigaţie sa realizeze cheltuieli de investiţii sau rambursãri de credite contractate în vederea achiziţionãrii de nave maritime de transport şi/sau de echipamente/instalaţii necesare dotãrii/modernizãrii acestora, cheltuieli care determina diminuarea profitului cu cel puţin o treime.
Scutirea prevãzutã la art. 8 din ordonanta se aplica asupra dividendului determinat potrivit reglementãrilor legale în vigoare.

ANEXA A
-------
la instrucţiuni
--------------

DECLARAŢIE PE PROPRIE RĂSPUNDERE
privind aplicarea facilitãţilor prevãzute la <>art. 6 lit. b) şi c) din Ordonanta Guvernului nr. 116/1998

Prin prezenta declaram pe propria rãspundere urmãtoarele:
1. Titularul importului ..................................
(compania de navigaţie maritima autorizata sa îşi desfãşoare activitatea în regimul special maritim)
Sediul .......................................................
codul fiscal nr. .............................................
Numãrul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului ...
2. Bunurile provenite din import, menţionate în facturile/contractele de mai jos, sunt destinate modernizãrii, repararii şi exploatãrii navelor (se vor mentiona documentele - facturi/contracte -, cu precizarea numerelor şi a datelor de întocmire ale acestora) ...............
.......................................................................
.......................................................................
.......................................................................
3. Bunurile provenite din import, menţionate în facturile/contractele de mai jos, sunt destinate pentru construcţia de nave noi (se vor mentiona documentele - facturi/contracte -, cu precizarea numerelor şi a datelor de întocmire ale acestora)
.......................................................................
.......................................................................
.......................................................................
4. Numele şi prenumele, precum şi statutul persoanei care angajeazã compania de navigaţie maritima autorizata sa îşi desfãşoare activitatea în regimul special maritim
......................................................................
......................................................................
......................................................................



Semnatura Data Datele de pe
........... documentul de identitate

5. Biroul vamal
......................................................................
......................................................................
......................................................................

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016