Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 624 din 27 iulie 2011  privind punerea in aplicare a Instructiunilor pentru modificarea si completarea Instructiunilor date in aplicarea prevederilor art. 32 din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la calculul taxei de autorizare a concentrarilor economice, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Consiliului Concurentei nr. 400/2010    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 624 din 27 iulie 2011 privind punerea in aplicare a Instructiunilor pentru modificarea si completarea Instructiunilor date in aplicarea prevederilor art. 32 din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la calculul taxei de autorizare a concentrarilor economice, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Consiliului Concurentei nr. 400/2010

EMITENT: CONSILIUL CONCURENTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 559 din 5 august 2011

    În baza prevederilor art. 20 alin. (4) lit. d), art. 27 alin. (1), art. 28 alin. (1), precum şi ale art. 32 alin. (2) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    preşedintele Consiliului Concurenţei emite urmãtorul ordin:

    ART. 1
    În urma adoptãrii lor în plenul Consiliului Concurenţei, se pun în aplicare Instrucţiunile pentru modificarea şi completarea Instrucţiunilor date în aplicarea prevederilor art. 32 din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu privire la calculul taxei de autorizare a concentrãrilor economice, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 400/2010, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 2
    Compartimentele de specialitate din cadrul Consiliului Concurenţei vor urmãri punerea în aplicare a prevederilor prezentului ordin.
    ART. 3
    Prezentul ordin intrã în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.


           Preşedintele Consiliului Concurenţei,
                   Bogdan Marius Chiriţoiu


    Bucureşti, 27 iulie 2011.
    Nr. 624.


    ANEXĂ

                             INSTRUCŢIUNI
    pentru modificarea şi completarea Instrucţiunilor date în aplicarea prevederilor art. 32 din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu privire la calculul taxei de autorizare a concentrãrilor economice, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 400/2010

    În temeiul art. 27 alin. (1) şi al art. 32 alin. (2) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    Consiliul Concurenţei adoptã prezentele instrucţiuni.

     ARTICOL UNIC
    Instrucţiunile date în aplicarea prevederilor art. 32 din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu privire la calculul taxei de autorizare a concentrãrilor economice, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 400/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 591 din 20 august 2010, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. Punctul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "2. Obligaţia de platã
    Sunt obligate la plata taxei de autorizare a concentrãrilor economice, instituitã potrivit prevederilor art. 32 din lege, persoana, întreprinderea sau întreprinderile care a/au înaintat Consiliului Concurenţei notificarea, potrivit prevederilor Regulamentului privind concentrãrile economice, pus în aplicare prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 385/2010, şi care a/au obţinut autorizarea potrivit prevederilor art. 46 alin. (2) sau alin. (4) lit. b) ori c) din lege. În urma obţinerii autorizãrii, persoana, întreprinderea sau întreprinderile care a/au efectuat procedura notificãrii devine/devin persoanã/întreprindere/ întreprinderi plãtitoare a/ale taxei stabilite potrivit dispoziţiilor prezentelor instrucţiuni."
    2. Punctul 3 se abrogã.
    3. Punctul 4 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "4. Cifra de afaceri
    În sensul prezentelor instrucţiuni, cifra de afaceri reprezintã cifra de afaceri netã potrivit situaţiei veniturilor şi cheltuielilor din situaţiile financiare sau raportãrile anuale, dupã caz, întocmite potrivit ordinelor ministrului finanţelor publice. Potrivit prevederilor Reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene, cifra de afaceri netã cuprinde sumele rezultate din vânzarea de produse şi furnizarea de servicii care se înscriu în activitatea curentã a entitãţii, dupã deducerea reducerilor comerciale şi a taxei pe valoarea adãugatã, precum şi a altor taxe legate direct de cifra de afaceri.
    În scopul stabilirii taxei de autorizare, din cifra de afaceri netã definitã potrivit prevederilor prezentului punct se va deduce şi valoarea contabilizatã a exporturilor efectuate direct sau prin mandatar, inclusiv a livrãrilor intracomunitare.
    Cifra de afaceri luatã în calcul este cifra realizatã pe teritoriul României, în exerciţiul financiar precedent autorizãrii concentrãrii economice. Prin exerciţiu financiar se înţelege exerciţiul care corespunde anului calendaristic 1 ianuarie-31 decembrie.
    4.1. Cifra de afaceri în cazurile de fuziune
    În cazul realizãrii unei concentrãri economice prin fuziune, cifra de afaceri luatã în considerare la stabilirea taxei de autorizare va fi cea rezultatã din cumularea cifrelor de afaceri ale întreprinderilor care fuzioneazã.
    4.2. Cifra de afaceri în cazurile de dobândire a controlului
    Când operaţiunea de concentrare economicã se realizeazã prin dobândirea controlului, cifra de afaceri luatã în considerare va fi cifra de afaceri a întreprinderii-ţintã (întreprinderea asupra cãreia se dobândeşte controlul).
    În cazul concentrãrii economice realizate prin dobândirea controlului în comun asupra unei întreprinderi sau activitãţi preexistente, cifra de afaceri va fi cifra de afaceri a întreprinderii sau activitãţii preexistente.
    În cazul concentrãrii economice realizate prin dobândirea controlului în comun asupra unei întreprinderi nou-create, cifra de afaceri va fi rezultatul cumulãrii cifrelor de afaceri ale întreprinderilor care preiau controlul asupra societãţii în comun nou-create.
    Dacã persoana/întreprinderea/întreprinderile care dobândeşte/ dobândesc controlul asupra întreprinderii nou-create este/sunt formal titularul drepturilor, dar acţioneazã ca un "vehicul", cifra de afaceri luatã în considerare la stabilirea taxei de autorizare va fi cifra de afaceri a întreprinderii/persoanei care, în fapt, dispune de puterea de a controla întreprinderea nou-creatã.
    În cazul în care în operaţiunile de concentrare economicã realizate prin dobândirea controlului asupra unei întreprinderi nou-create este/sunt implicatã/implicate o persoanã fizicã/persoane fizice, cifra de afaceri luatã în considerare va fi cifra de afaceri a tuturor întreprinderilor controlate direct sau indirect pe teritoriul României de cãtre aceasta/acestea.
    În cazul dobândirii controlului prin cumpãrare de elemente de activ, cifra de afaceri corespunzãtoare activelor cumpãrate va fi cifra de afaceri generatã de respectivele active.
    În cazul tranzacţiilor care implicã externalizarea serviciilor prin transferul unei activitãţi comerciale (indiferent de modul de organizare a acesteia), cifra de afaceri se calculeazã pe baza cifrei de afaceri interne anterioare, generatã de activitatea comercialã în cauzã."
    4. Punctele 5 şi 6 se abrogã.
    5. Punctul 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "7. Declararea cifrei de afaceri
    Cifra de afaceri necesarã pentru calcularea taxei de autorizare va fi comunicatã odatã cu formularul de notificare a concentrãrii economice şi, în orice caz, cel mai târziu în termen de 3 zile de la comunicarea datei efective a notificãrii concentrãrii economice.
    Nota de prezentare a cifrei de afaceri va cuprinde atât cifra de afaceri totalã, la care se va aplica taxa, cât şi cifrele de afaceri care au compus-o, cu menţionarea întreprinderilor de la care provin. Nota va fi prezentatã în original şi va purta semnãturile autorizate.
    Atunci când la data întocmirii notei nu sunt disponibile situaţiile financiare sau raportãrile, dupã caz, pentru anul calendaristic precedent autorizãrii, persoana, întreprinderea sau întreprinderile care a/au notificat va/vor transmite Consiliului Concurenţei calculul cifrei de afaceri pe baza situaţiilor financiare/raportãrilor provizorii.
    În termenul fixat prin decizia Consiliului Concurenţei, persoana, întreprinderea sau întreprinderile care a/au notificat va/vor înainta Consiliului Concurenţei o copie certificatã a situaţiilor financiare/raportãrilor definitive, aferente anului calendaristic anterior autorizãrii, împreunã cu o notã care sã cuprindã cifrele de afaceri calculate pe baza acestora."
    6. Dupã punctul 7 se introduce un nou punct, punctul 7^1, cu urmãtorul cuprins:
    "7^1. Valoarea taxei de autorizare
    Valoarea taxei de autorizare este prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentele instrucţiuni."
    7. La punctul 8, paragraful 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Sumele reprezentând taxa de autorizare se vireazã de cãtre persoana, întreprinderea sau întreprinderile plãtitoare în contul deschis la Trezoreria Statului, în termenul prevãzut în decizia Consiliului Concurenţei."
    8. Dupã punctul 8 se introduce o anexã, având cuprinsul prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentele instrucţiuni.


    ANEXĂ


    ─────
la instrucţiuni
────────────────
(Anexã la instrucţiuni)
────────────────────────

                   Valoarea taxei de autorizare





┌───────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│ Valoarea taxei de autorizare │Intervale valorice ale cifrei de afaceri │
│ (euro) │ (euro) │
├───────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ 10.000 │ 4.000.000 - 15.000.000 │
├───────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ 12.500 │ 15.000.001 - 25.000.000 │
├───────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ 15.000 │ 25.000.001 - 50.000.000 │
├───────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ 17.500 │ 50.000.001 - 75.000.000 │
├───────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ 20.000 │ 75.000.001 - 150.000.000 │
├───────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ 22.500 │ 150.000.001 - 250.000.000 │
├───────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ 25.000 │ mai mult de 250.000.000 │
└───────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘


                      __________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016