Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 619 din 1 aprilie 1992  privind procedura de elaborare si continutul minim al studiilor si analizelor de impact asupra mediului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 619 din 1 aprilie 1992 privind procedura de elaborare si continutul minim al studiilor si analizelor de impact asupra mediului

EMITENT: MINISTERUL APELOR, PADURILOR SI PROTECTIEI MEDIULUI
PUBLICAT: BROSURA nr. 1 din 1 aprilie 1992
1. Preambul
1.1. Prin "Impact asupra mediului" se înţelege orice efect direct sau indirect al unei activitãţi umane desfãşurate într-o anumitã zona, care produce o schimbare a sensului evoluţiei stãrii calitãţii mediului şi a ecosistemelor, schimbare ce poate afecta sãnãtatea omului, integritatea mediului (apa, aer, sol, subsol, pãşuni, flora, fauna peisaj, aşezãri umane, construcţii ale patrimoniului cultural sau ale condiţiilor socio-economice).
1.2. Evaluarea impactului asupra mediului are drept obiect evidentierea efectelor negative dar şi a celor pozitive, ale exercitãrii unei activitãţi proiectate sau existente asupra mediului. Depistarea efectelor negative va sta la baza mãsurilor necesare a fi luate în limitele parametrilor admişi pentru mediu.
1.3. Elaborarea studiilor de impact este obligatorie pentru evaluarea corecta a consecinţelor pe termen lung şi scurt şi obţinerea acordului de mediu pentru obiectivele de investiţii şi amenajarea teritoriului, pentru obiectivele de investiţii şi activitãţi noi, precum şi pentru proiectele de dezvoltare sau modernizare a capacitãţilor existente, susceptibile sa afecteze mediul prin supraexploatarea resursei la nivel local, regional sau global. În cazul unor zone cu o dezvoltare economicã cu un impact cumulat prin efectele sale asupra componentelor definite la pct. 1.1., pot fi impuse atât studii de caz pentru unul sau mai multe obiective, cat şi studii de impact, pentru intreaga zona care urmeazã sa suporte consecinţele activitãţii preconizate.
1.4. Pentru unitãţile şi activitãţile existente fãrã acord de mediu, evaluarea impactului se va face prin analize de impact necesare pentru autorizarea sau reînnoirea autorizaţiei de mediu.
1.5. Sunt supuse evaluãrii impactului, obiectivele (activitãţile) înscrise în lista din anexa nr. 2 a Deciziei nr. 113/1990 a Ministerului Mediului.

2. Procedura de elaborare a studiilor de impact
2.1. Studiul de evaluare globalã a impactului este integrat procesului de proiectare a diferitelor lucrãri de investiţii şi se dispune procedurilor stabilite de promovare a acelor proiecte care, prin natura, dimensiunile şi amplasamentul lor pot afecta mediul. Titularii investiţiilor trebuie sa asigure realizarea şi finanţarea studiilor de evaluare a impactului asupra mediului. Aceste studii pot fi elaborate de unitãţi specializate ale ministerelor, de alte instituţii de specialitate şi colective de cercetare din unitãţi de învãţãmânt superior, precum şi de alte unitãţi cu personalitate juridicã. La elaborarea studiilor de evaluare a impactului, se vor consulta în mod obligatoriu agenţiile pentru supravegherea şi protecţia mediului judeţene şi ale municipiului Bucureşti. Unitãţile care furnizeazã date de baza şi cele care efectueazã studii de impact rãspund fata de proiectanţi, beneficiari şi investitori, de acuratetea datelor şi respectiv de calitatea studiilor elaborate.
2.2. Evaluarea impactului se realizeazã dupã caz, în doua etape:
- o prima etapa - studiul preliminar de impact, se elaboreazã numai pentru obiective cu impact deosebit asupra mediului şi ecosistemelor, precum şi pentru obiective situate în zone de interes ştiinţific sau cultural ce trebuie protejate; acest studiu stabileşte consecinţele asupra mediului care pot apare pe domeniile de activitate desfãşurate, restricţiile clare care se impun încã de la începerea execuţiei lucrãrilor şi condiţiile prin care se asigura protecţia mediului.
- o a doua etapa - studiu de evaluare critica a impactului conduce la stabilirea soluţiilor de protecţie a mediului prin evaluarea globalã a implicatiilor potenţiale ale activitãţilor propuse.
2.3. Metodologia de elaborare a studiilor de impact asupra mediului pentru obiectivele specifice diverselor sectoare de activitate vor fi propuse şi realizate de ministere, departamente, institute de cercetare sau institute de învãţãmânt superior. Aceste metodologii vor fi supuse avizãrii Ministerului Mediului în prealabil difuzãrii şi utilizãrii lor.
2.4. Studiile de evaluare a impactului se integreaza în documentaţiile tehnice care se întocmesc pentru obţinerea acordului de mediu, potrivit normativului de conţinut prevãzut în anexa nr. 1 a Deciziei nr. 113/1990 a Ministerului Mediului.
2.5. Studiul preliminar de impact orienteaza pe proiectanţi în alegerea amplasamentelor şi soluţiilor tehnico-economice cele mai convenabile cu consecinţe minime asupra mediului. El se elaboreazã în paralel cu prima faza de proiectare.
2.6. Studiul de evaluare globalã a impactului fundamenteazã deciziile şi soluţiile în legatura cu protecţia mediului, care se stabileşte prin documentaţiile tehnico-economice în faza "studiu de fezabilitate".

3. Procedura de avizare
3.1. Studiile de evaluare globalã a impactului care însoţesc documentaţiile tehnice de promovare a investiţiilor se avizeazã împreunã cu acestea de Ministerul Mediului şi agenţiile teritoriale pentru supraveghere şi protecţia mediului, prin emiterea "acordului de mediu" potrivit procedurii şi competentelor de emitere a acestui acord, prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 ale Ordinului nr. 170/1990 ale Ministerului Mediului. Studiile preliminare de impact se avizeazã, potrivit aceloraşi competente prin emiterea "acceptului studiului preliminar de impact", care are caracter de consultatie tehnica, neconstituind acord legal de mediului.
3.2. Proiectele de amenajare a teritoriului, a localitãţilor şi de amplasarea obiectivelor potenţial generatoare de impact negativ important asupra mediului, sunt aduse la cunostinta publicului spre informare şi consultare în vederea formularii deciziilor asupra promovãrii lor, înainte de supunerea spre avizare.

4. Norma de conţinut
4.1. Studiul preliminar de impact cuprinde cel puţin 7 elemente privind:
4.1.1. - amplasarea în zona a obiectivului şi cerinţe de utilizare a resurselor naturale;
4.1.2. - profilul şi volumul activitãţii propuse prin proiect;
4.1.3. - noxele estimate a fi evacuate în mediu prin deversarea în ape, emisii în atmosfera, depozitarea reziduurilor etc.;
4.1.4. - restrictii majore, inclusiv analize de risc şi analize cost-beneficiu, impuse activitãţii proiectate din punct de vedere al amplasamentului şi al cerinţelor de prevenire sau limitare a impactului asupra mediului, având în vedere sursele de poluare, nivelul existent de calitate a mediului şi cerinţele de calitate conform normelor;
4.1.5. - capacitatea şi profilul instalaţiilor de combatere a poluarii mediului şi eficienta lor fata de valorile limita reglementate pentru apa, aer, sol etc.;
4.1.6. - controlul nivelului de evacuare a noxelor, inclusiv a produsilor în mediu;
4.1.7. - alte elemente considerate ca fiind necesare evaluãrii preliminare.
4.2. Studiul de evaluare globalã a impactului asupra mediului are ca baza informaţiile furnizate de titularul de investiţie (beneficiar). În cazul în care aceste informaţii lipsesc sau sunt puţin credibile, ele vor putea fi stabilite de cãtre institutul de specialitate elaborator, pe baza de determinãri experimentale efectuate în acest scop.
4.3. Studiul de evaluare globalã a impactului cuprinde urmãtoarele:
- caracteristicile fizice de ansamblu ale obiectivului;
- produse şi subproduse prevãzute a se realiza şi cerinţele în ceea ce priveşte utilizarea terenului şi a resurselor naturale în perioada de realizare şi de exploatare a investiţiei;
- caracteristicile procedeelor de fabricaţie, natura şi volumul materiilor prime auxiliare şi combustibilii utilizaţi;
- estimarea tipurilor şi cantitãţilor de reziduuri şi emisii evacuate în mediu; poluare prin vibratii, zgomot, lumina, radiatii etc. ca rezultat al exploatãrii investiţiei;
- prezentarea pentru fiecare tip de poluant emis, a gradului de toxicitate al acestuia inclusiv a lantului trofic de rãspândire şi a toxicitatii asupra organismului uman (conform rezultatelor studiilor de toxicologie) corespunzãtor nivelurilor de emisii estimate.
4.3.2. Prezintã interes în evaluarea impactului, starea mediului înaintea începerii preconizate prin proiectul propus. Se vor avea în vedere populaţia şi asezarile umane, fauna, flora, apa, clima, geologia, hidrologia, hidrogeologia, patrimoniul, arhitectura şi arheogeologia, peisajul, cãile de acces şi dezvoltarea circulaţiei (poluare sonora), ca şi eventualele interrelatii între factorii enumerati.
4.3.3. Evaluarea efectelor importante directe şi indirecte secundare sau dupã caz, cumulative şi sinergice pe termen scurt, mediu şi lung, permanente şi temporare, pozitive şi negative - pe care obiectivul propus în diferitele sale variante tehnologice este susceptibil a le produce asupra mediului ca rezultat al:
- existenţei de ansamblu a obiectivului proiectat;
- utilizãrii resurselor naturale;
- emisiilor de noxe, creerii de substanţe sau eliminãrii de deşeuri nocive.
Evaluarea efectelor previzibile ale obiectivului proiectat, în situaţii de exploatare normalã dar şi în caz de accident sau incidente în activitate, asupra mediului, va urmãri inventarierea, descrierea şi, dupã caz, autentificarea formelor posibile de manifestare a impactului: impactul asupra apelor de suprafata, asupra apelor subterane, asupra stabilitatii terenului, asupra peisajului, florei, faunei, asupra calitãţii aerului, asupra circulaţiei şi cãilor rutiere, asupra aşezãrilor umane şi bunurilor materiale. Se va avea în vedere şi impactul rezidual (cel care rãmâne dupã aplicarea mãsurilor de ameliorare sau inlaturare a efectelor nocive).
4.3.4. Identificarea acelei variante tehnologice (din mai multe variante examinate pentru proiectul propus) care asigura efectele nocive minime asupra mediului şi ecosistemelor.
4.3.5. Precizarea condiţiilor normative de desfãşurare a activitãţii propuse protecţiei mediului şi a ecosistemelor.
4.3.6. Indicarea mãsurilor tehnice preconizate pentru evitarea, reducerea şi pe cat posibil, compensarea efectelor negative importante ale obiectivului proiectat asupra mediului cum sunt: mãsuri pentru combaterea poluarii apelor de suprafata şi subterane pentru asigurarea stabilitatii terenului, pentru limitarea modificãrilor de peisaj, pentru reducerea poluarii aerului, pentru gestionarea sau distrugerea resturilor de fabricaţie s.a.
Pentru activitãţile care presupun fabricarea, transportul, manipularea sau utilizarea de substanţe chimice în diferite condiţii de temperatura şi presiune (fie în procesele tehnologice, fie în condiţii climatice deosebite), studiile de impact vor trebui sa trateze în mod expres riscurile de aparitie a unor situaţii critice (accidente majore) prin care se evacueaza poluanti în mediul înconjurãtor respectiv:
- inventarul "punctelor fierbinti" care pot genera un accident sau incident în exploatare;
- indicarea mãsurilor tehnice (care trebuie incluse în proiect) de prevenire a unor astfel de evenimente şi de intervenţie în cazul producerii lor.
4.3.7. Precizarea lucrãrilor de reconstrucţie ecologica necesare în zona afectatã, precizarea lucrãrilor de compensare pe alte amplasamente a bunurilor materiale afectate: gospodãrii, surse de apa, pãduri, terenuri arabile, zone verzi şi de recreere, elemente arhitectonice şi altele.
4.3.8. Prevenirea de sisteme de autocontrol a emisiilor în atmosfera, al efluentilor în cursurile de apa receptoare, al infiltratiilor de nocivitati în apa subterana.
4.3.9. Evidentierea aspectelor care nu au putut fi investigate suficient în perioada elaborãrii studiului, datoritã lipsei de informaţii sau altor cauze; evidentierea aspectelor pentru care proiectantul sau elaboratorul studiului are unele rezerve (incertitudini).
4.3.10. Evidentierea cerinţelor de continuare a studiului de evaluare a impactului ecologic pe perioada elaborãrii fazelor ulterioare de proiectare şi, dupã caz, în perioade de funcţionare a obiectivului propus.
4.4. La eliberarea sau reînnoirea autorizaţiei de funcţionare pentru activitãţi existente cu impact deosebit asupra mediului, trebuie sa se asigure elaborarea analizei de impact care sa cuprindã atât elemente de caracterizare a activitãţii în raport cu normativele de protecţie a mediului, cat şi mãsurile necesare pentru încadrarea în normative:
4.4.1. Caracterizarea activitãţii în raport cu normativele de protecţie a mediului trebuie sa cuprindã:
- amplasament;
- profil şi capacitate de producţie;
- sursa de alimentare cu apa, debitul prelevat şi utilizat;
- surse de noxe şi cantitãţi emise în mediu: în aer, apa, pe sol, zgomote şi vibratii, etc;
- prevederile actelor de reglementare a functionarii obiectivului;
- sistemul de supraveghere (monitoring) a emisiilor în factorii de mediu;
- impactul produs de evacuarea de noxe asupra mediului şi ecosistemelor;
- eficienta instalaţiilor de recuperare a substanţelor utile şi reducerea poluarii în raport cu prevederile actelor de reglementare;
- sistemul de gestiune sau distrugere a deşeurilor şi reziduurile rezultate din procesele tehnologice.
4.4.2. Mãsuri suplimentare necesare încadrãrii în normative:
- mãsuri de reţinere a noxelor la nivelul reglementãrilor, mãsuri aplicabile şi tehnologiile de fabricaţie;
- mãsuri de reconstrucţie ecologica a zonelor afectate de poluare;
- mãsuri de reconstrucţie a bunurilor afectate;
- program de realizare a mãsurilor propuse;
- alte mãsuri şi lucrãri necesare protecţiei mediului.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016