Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 616 din 17 decembrie 2002  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare referitoare la unele produse utilizate pentru nutritia animalelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 616 din 17 decembrie 2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare referitoare la unele produse utilizate pentru nutritia animalelor

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 145 din 6 martie 2003

În temeiul prevederilor <>art. 31 alin. 1 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 160.116 din 2 decembrie 2002, întocmit de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara,

ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara referitoare la unele produse utilizate pentru nutritia animalelor, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi inspectoratele de poliţie sanitarã veterinara de frontiera vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va controla modul de ducere la îndeplinire a prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii lui.

Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Bucureşti, 17 decembrie 2002.
Nr. 616.

ANEXA

NORMA SANITARĂ VETERINARA
referitoare la unele produse utilizate pentru nutritia animalelor


ART. 1
(1) Prezenta norma sanitarã veterinara se referã la produse ce constituie surse directe sau indirecte de proteine, ce sunt fabricate prin anumite procese tehnologice şi care sunt comercializate pe teritoriul României ca furaje sau în structura unei retete furajere.
(2) Prezenta norma sanitarã veterinara va fi aplicatã, fãrã a se aduce atingere reglementãrilor naţionale, pentru:
a) aditivii din furaje;
b) fixarea nivelelor maxime pentru substantele şi produsele nedorite din furaje;
c) fixarea nivelelor maxime pentru reziduuri de pesticide în produsele destinate consumului uman sau pentru nutritia animala;
d) comercializarea furajelor combinate;
e) microorganismele patogene din furaje;
f) furaje pentru scopuri nutritionale speciale;
g) circulaţia materiilor furajere.
ART. 2
Definiţiile prevãzute de art. 2 al "Normei sanitare veterinare privind aditivii din furaje" se vor aplica şi prezentei norme sanitare veterinare.
ART. 3
(1) Furajele care aparţin uneia din grupele de produse prezentate în anexa sau care conţin astfel de produse, pot fi comercializate numai dacã:
a) produsul în cauza apare în anexa,
b) sunt îndeplinite toate condiţiile stabilite de aceasta.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României poate sa emita derogãri de la prevederile alin. (1), în scopuri experimentale sau ştiinţifice, cu condiţia sa se efectueze o inspecţie oficialã corespunzãtoare.
(3) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa solicite ca produsele la care se referã cap. I, pct. 1, lit. a din "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile pentru autorizarea şi înregistrarea anumitor unitãţi şi intermediari care opereazã în sectorul nutritiei animalelor" sa poatã fi puse în circulaţie numai de unitãţi sau intermediari care îndeplinesc condiţiile stabilite de art. 2 sau dupã caz de art. 3 al normei sanitare veterinare mai sus menţionate.
(4) Alin. (3) se va aplica fãrã a se aduce atingere prevederilor art. 4 alin. (2) al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile pentru autorizarea şi înregistrarea anumitor unitãţi şi intermediari care opereazã în sectorul nutritiei animalelor".
ART. 4
(1) Prin derogare de la art. 3 alin. (1), pana când este luatã o decizie în conformitate cu art. 6, autoritatea veterinara centrala a României poate menţine:
a) autorizaţiile, emise pe teritoriul României înainte de data aplicãrii prezentei norme sanitare veterinare, privind produsele care nu sunt menţionate în baza grupãrilor de produse indicate de anexa, cu excepţia produselor obţinute din varietatile fungilor de "Candida" şi cultivate pe n-alkani.
b) autorizaţiile emise pe teritoriul României înainte de notificarea prezentei norme sanitare veterinare privind, pe de o parte, produse obţinute din varietati de fungi "Candida" şi cultivate pe n-alkani şi pe de alta parte, produsele înscrise în anexa, secţiunea 1.2.1 şi care îndeplinesc cerinţe ce diferã de cele stabilite de aceasta.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa trimitã Comisiei Europene, lista de produse permise pe teritoriul României, în conformitate cu prevederile alin. (1).
ART. 5
(1) Fãrã a se aduce atingere prevederilor privind etichetarea furajelor simple şi combinate, autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa permitã ca produsele prevãzute în anexa sa nu fie marcate ca furaje sau încorporate în furaje, numai dacã toate detaliile stabilite de prezenta norma sanitarã veterinara apar pe lotul ori containerul sau pe o eticheta ataşatã la acestea.
(2) Pentru materialul comercializat în vrac, detaliile la care se referã alin. (1) vor fi înscrise pe un document de însoţire.
ART. 6
(1) Amendamentele ce se vor aduce la prezenta norma sanitarã veterinara, ca rezultat al dezvoltãrii cunoştinţelor ştiinţifice şi tehnice, vor fi adoptate în conformitate cu procedura nationala elaborata de autoritatea veterinara centrala a României. În cazul produselor obţinute din varietati de fungi "Candida" şi cultivate pe n-alkani, la care se referã art. 4 alin. (1), va fi adoptatã o decizie în conformitate cu procedura nationala elaborata de autoritatea veterinara centrala a României.
(2) În cazul completãrii prevederilor anexei, vor fi respectate urmãtoarele principii:
A. Un produs va fi inclus în anexa numai dacã:
a) acesta are valoare nutritiva pentru animale, deoarece constituie o sursa de azot, sau
b) atunci când este utilizat cu precautie, acesta nu are efect negativ pentru sãnãtatea publica şi a animalelor sau pentru mediul înconjurãtor şi nu dauneaza consumatorului prin modificarea caracteristicilor specifice ale produselor animaliere.
c) acesta poate fi monitorizat în furaje.
B. Un produs va fi scos din anexa dacã nu este satisfacuta una din condiţiile prevãzute anterior.
(3) Criteriile ce fac posibila definirea produselor, cãrora le sunt aplicabile prevederile prezentei norme sanitare veterinare, în special criteriile de compoziţie, puritate şi proprietãţile fizico-chimice sau biologice, pot fi stabilite pe baza cunoaşterii ştiinţifice şi tehnice şi în conformitate cu procedura nationala elaborata de autoritatea veterinara centrala.
ART. 7
(1) Pentru a se asigura ca produsele la care se referã secţiunile 1.1 şi 1.2 ale anexei, sunt conforme cu principiile stabilite de art. 6, alin. (2), autoritatea veterinara centrala a României va trimite, oficial, un dosar întocmit conform prevederilor alin. (2), Comisiei Europene şi, dacã se solicita aceasta, va putea fi consultat de membrii Comitetului Ştiinţific stabiliţi de Comisia Europeanã.
(2) Dacã sunt solicitãri, din motive întemeiate, autoritatea veterinara centrala a României va cere Comisiei Europene şi celorlalţi primitori ai dosarului la care se referã alin. (1), sa se asigure ca informaţiile, a cãror dezvaluire ar putea afecta drepturile de proprietate industriala sau comercialã, sunt pãstrate confidenţial. Secretul industrial sau comercial nu se va aplica pentru: numele şi compozitia produsului şi pentru orice informaţie cu privire la substratul şi microorganismul utilizat, pentru proprietãţile fizico-chimice şi biologice ale produsului, pentru interpretarea datelor farmacologice, toxicologice şi ecotoxicologice şi metodele analitice pentru monitorizarea produsului în structura furajului.
ART. 8
Dacã, pe baza unor motivatii detaliate datorate datelor noi sau unei noi evaluãri a datelor existente care au devenit importante de la adoptarea prevederilor în cauza, autoritatea veterinara centrala a României gãseşte ca unul din produsele înscrise în anexa sau utilizarea acestuia în baza oricãror condiţii ce au fost stabilite, reprezintã un pericol pentru sãnãtatea publica sau a animalelor, chiar dacã acesta este conform cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare, autoritatea veterinara centrala a României poate suspenda sau restrictiona temporar aplicarea acestor prevederi pe teritoriul României şi va informa de îndatã Comisia Europeanã despre aceasta.
ART. 9
În cadrul comerţului dintre statele membre ale Uniunii Europene şi România, prevederile la care se referã art. 5 vor fi furnizate în cel puţin una din limbile oficiale ale tarii de destinaţie.
ART. 10
Autoritatea veterinara centrala a României stabileşte ca, în ceea ce priveşte prezenta şi etichetarea produselor înscrise în anexa, furajele ce se conformeazã prevederilor prezentei norme sanitare veterinare sunt supuse numai restrictiilor de comercializare conţinute de aceasta.
ART. 11
Produsele de origine animala nu sunt supuse nici unei restrictii, ca rezultat al aplicãrii prezentei norme sanitare veterinare.
ART. 12
Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa ia mãsurile necesare pentru a se asigura ca este monitorizata oficial conformitatea furajelor cu cerinţele prezentei norme sanitare veterinare, cel puţin prin prelevarea de probe în timpul comercializãrii.
ART. 13
Prezenta norma sanitarã veterinara nu se aplica furajelor pentru care s-a dovedit, prin cel puţin o informaţie relevanta, ca sunt destinate pentru export cãtre tari terţe.
ART. 14
(1) Autoritatea veterinara centrala a României, prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, poate adopta documente legislative sau prevederi administrative suplimentare prezentei norme sanitare veterinare pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia.
(2) Autoritatea veterinara a României va dispune mãsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alineatele precedente, trebuie sa facã referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara. Autoritatea veterinara centrala a României poate modifica, completa sau abroga total sau parţial prevederile prezentei norme sanitare veterinare.

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016