──────
la norme
──────────
GRĂSIMI VEGETALE
A. Grasimile vegetale menţionate la lit. g) de la alin. (1) al art. 5 din cap. III din Normele cu privire la natura, conţinutul, originea, fabricarea, etichetarea şi marcarea unor produse din cacao şi ciocolata destinate consumului uman sunt individuale sau în amestec, echivalente şi vor respecta urmãtoarele criterii:
a) sunt grãsimi non-laurice, bogate în trigliceride de tipul: palmitic-oleic-palmitic, palmitic-oleic-stearic, stearicoleic-stearic;
b) sunt miscibile în orice proporţie cu untul de cacao şi sunt compatibile cu proprietãţile fizice ale acestuia (punctul de topire şi temperatura de cristalizare);
c) sunt obţinute numai prin procesare/rafinare sau fractionare, care exclud modificãrile enzimatice ale structurii trigliceridelor.
B. În conformitate cu criteriile de mai sus, urmãtoarele grãsimi vegetale, obţinute din plantele enumerate mai jos, se pot folosi:
- illipe, grasime Borneo sau Tengkawang, obţinutã din Shorea spp.
- ulei de palmier obţinut din Elaeis giuneensis; Elaeis olifera;
- sal obţinutã din Shorea robusta;
- shea obţinutã din Butyrospermum parkii;
- kokum gurgi obţinutã din Garcinia indica;
- samburi de Manga obţinuţi din Mangifera indica.
Se poate folosi şi uleiul de cocos pentru producerea ciocolatei utilizate la fabricarea inghetatei şi a altor produse similare.
──────────────────