Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 606 din 16 decembrie 2002  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileste tehnica de testare microbiologica, prin prelevari de probe din exploatatiile de origine a pasarilor pentru taiere, destinate exportului in Finlanda si Suedia    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 606 din 16 decembrie 2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileste tehnica de testare microbiologica, prin prelevari de probe din exploatatiile de origine a pasarilor pentru taiere, destinate exportului in Finlanda si Suedia

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 145 din 6 martie 2003
ORDIN nr. 606 din 16 decembrie 2002
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte tehnica de testare microbiologica, prin prelevãri de probe din exploatatiile de origine a pasarilor pentru tãiere, destinate exportului în Finlanda şi Suedia
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PÃDURILOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 145 din 6 martie 2003


În temeiul prevederilor <>art. 31 alin. 1 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 161.761 din 2 decembrie 2002, întocmit de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara,

ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara care stabileşte tehnica de testare microbiologica, prin prelevãri de probe din exploatatiile de origine a pasarilor pentru tãiere, destinate exportului în Finlanda şi Suedia, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va controla modul de îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicare.

Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Bucureşti, 16 decembrie 2002.
Nr. 606.

ANEXA

NORMA SANITARÃ VETERINARA
care stabileşte tehnica de testare microbiologica, prin prelevãri de probe din exploatatiile de origine a pasarilor pentru tãiere, destinate exportului în Finlanda şi Suedia

ART. 1
În conformitate cu prevederile art. 10 b) al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate animala ce reglementeazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe de pãsãri şi oua de incubatie", aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 474/05.12.2001 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 199/25.03.2002, activitãţile de transport de pãsãri pentru tãiere destinate Finlandei şi Suediei, trebuie sa se supunã regulilor stabilite la art. 2 şi 3.
ART. 2
Testarea microbiologica pentru Salmonella, stabilitã la art. 10 b) al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate animala ce reglementeazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe de pãsãri şi oua de incubatie" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 474/05.12.2001 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 199/25.03.2002, se va efectua în conformitate cu prevederile din anexa nr. 1.
ART. 3
(1) Pasarile pentru tãiere care urmeazã sa fie expediate cãtre Finlanda şi Suedia, vor fi însoţite de certificatul de sãnãtate prezentat la anexa nr. 2.
(2) Certificatul de sãnãtate prevãzut de alin. (1) poate:
a) sa însoţeascã modelul 5 de certificat de sãnãtate prevãzut în anexa nr. 4 a "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate animala ce reglementeazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe de pãsãri şi oua de incubatie" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 474/05.12.2001 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 199/25.03.2002, sau
b) sa fie inclus de certificatul de sãnãtate la care se referã primul alineat al prezentului articol.
ART. 4
(1) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, prin autoritatea veterinara centrala, poate emite reglementãri sanitare veterinare sau prevederi administrative suplimentare, pentru a se asigura implementarea prezentei norme sanitare veterinare şi conformitatea cu prevederile acesteia.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României va aplica mãsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta cele menţionate anterior, trebuie sa se facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 5
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.

ANEXA 1
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

TEHNICA DE PRELEVARE ŞI EXAMINARE MICROBIOLOGICA A PROBELOR

1. Metoda de prelevare de probe

Din efectivul de pãsãri se vor preleva probe de fecale, în intervalul de 14 zile înaintea tãierii. Probele prelevate constau în fecale comasate, alcãtuite din mai multe probe de fecale proaspete, fiecare cantarind cel puţin 1 g. Probele se vor recolta randomizat, din mai multe locuri ale adapostului în care sunt ţinute pasarile. Atunci când pasarile au acces liber la mai multe adaposturi dintr-o exploatatie, probele de fecale se vor recolta din fiecare adapost al exploatatiei.

2. Numãrul de probe prelevate

Pentru a se alcãtui o proba comasata, numãrul de locuri din care urmeazã sa fie prelevate probe separate de fecale sau asternut, este dupã cum urmeazã:



┌───────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────┐
│Numãrul de pãsãri existente│ Numãrul probelor de fecale care trebuie prelevat │
│ în adapost │ din adapostul sau grupul de adaposturi din │
│ │ exploatatie │
├───────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│ 1-24 │ Numãrul egal cu numãrul unitãţilor cu │
│ │ un maximum de 20 │
├───────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│ 25-29 │ 20 │
├───────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│ 30-39 │ 25 │
├───────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│ 40-49 │ 30 │
├───────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│ 50-59 │ 35 │
├───────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│ 60-89 │ 40 │
├───────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│ 90-199 │ 50 │
├───────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│ 200-499 │ 55 │
├───────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│ 500 sau mai mult │ 60 │
└───────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────┘

3. Metoda microbiologica pentru examinarea probelor

Examinarea microbiologica a probelor pentru Salmonella trebuie sa fie efectuatã în conformitate cu standardul Organizaţiei Internaţionale pentru Standardizare ISO 6579/1993 sau editiile revazute, sau prin metoda descrisã de cãtre Comitetul Nordic privind Analiza Alimentelor NMKL metoda nr. 71, a patra editie, 1991, sau editiile revazute. Pot fi autorizate şi metode ce oferã garanţii echivalente în conformitate cu procedura stabilitã de "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate animala ce reglementeazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe de pãsãri şi oua de incubatie" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 474/05.12.2001 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 199/25.03.2002. Atunci când rezultatele analizelor sunt contestate de România sau statele membre ale Uniunii Europene, standardul Organizaţiei Internaţionale pentru Standardizare ISO 6579/1993 sau editiile revazute va fi utilizat ca metoda de referinta.

ANEXA 2


la norma sanitarã veterinara
----------------------------

CERTIFICAT DE SÃNÃTATE PENTRU PASARILE DESTINATE TÃIERII
CARE SE EXPORTA ÎN FINLANDA SAU SUEDIA

Eu, subsemnatul, medic veterinar oficial certific faptul ca pasarile pentru tãiere au fost testate cu rezultate negative în conformitate cu prevederile din "Norma sanitarã veterinara care stabileşte tehnica de testare microbiologica, prin prelevãri de probe, din exploatatiile de origine a pasarilor pentru tãiere, destinate exportului în Finlanda şi Suedia".
I, the undersigned, official veterinarian, certify that the poultry for slaughter has been tested with negative results according to the rules laid down în Council Decision 95/410/CE of 22 June 1995 laying down the rules for the microbiological testing by sampling în the establishment of origin of poultry for slaughter for Finland and Sweden.

Întocmit la ...................... pe .........................
(locul) (data)
Done at .......................... on .........................
(place) (date)

..........................
(semnatura)
..........................
(signature)
...........................
Ştampila Numele (majuscule)
Stamp ...........................
Name (capital letters)
...........................
(Calificare)
............................
(Qualification)

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016