Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 6 din 8 ianuarie 1999  privind procedura publicarii, republicarii si rectificarii actelor in Monitorul Oficial al Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 6 din 8 ianuarie 1999 privind procedura publicarii, republicarii si rectificarii actelor in Monitorul Oficial al Romaniei

EMITENT: CAMERA DEPUTATILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1 din 8 ianuarie 1999
În temeiul art. 10-15 şi al <>art. 19 din Legea nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 423 din 10 noiembrie 1998,
în baza art. 205 alin. 4 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat,

secretarul general al Camerei Deputaţilor emite prezentul ordin.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezentul ordin stabileşte procedura publicãrii în pãrţile I-V ale Monitorului Oficial al României, procedura republicarii şi a rectificarii, precum şi cea a publicãrii unor acte normative în numere speciale, cu tiraj limitat.
(2) Procedura republicarii actelor normative şi a rectificarii se realizeazã cu respectarea normelor de tehnica legislativã.
ART. 2
Regia Autonomã "Monitorul Oficial", denumita în continuare regia autonomã, personalul de specialitate din cadrul autoritãţilor emitente ale actelor supuse publicãrii, precum şi celelalte persoane implicate în procesul de publicare au obligaţia sa acţioneze cu toatã diligenta şi sa colaboreze în derularea procedurilor prevãzute de prezentul ordin.

CAP. 2
Procedura de publicare a actelor

Secţiunea 1
Publicarea în Partea I a Monitorului Oficial al României

ART. 3
(1) Autoritãţile publice şi celelalte persoane juridice prevãzute la <>cap. II din Legea nr. 202/1998 , denumite în continuare emitenti, transmit secretarului general al Camerei Deputaţilor actele supuse publicãrii, în copie certificatã.
(2) Certificarea se realizeazã prin aplicarea sigiliului sau, dupã caz, a ştampilei emitentului, pe fiecare pagina, fãrã a se suprapune pe text.
(3) Adresa de inaintare a actelor supuse publicãrii se semneazã de conducãtorul emitentului ori de locţiitorul sau, iar în cazul actelor Parlamentului, ale Preşedintelui României şi ale Guvernului, de persoanele anume desemnate din cadrul acestor autoritãţi publice.
(4) Evidenta actelor primite spre publicare se tine într-un registru special, pe categorii de acte, potrivit <>art. 5 din Legea nr. 202/1998 , la Cabinetul secretarului general al Camerei Deputaţilor.
ART. 4
În termen de cel mult 24 de ore de la data primirii actelor, secretarul general al Camerei Deputaţilor dispune publicarea şi asigura transmiterea acestora cãtre regia autonomã, pe baza de condica de predare-primire.
ART. 5
(1) Legile, celelalte acte ale Parlamentului şi ale fiecãreia dintre cele doua Camere, deciziile Curţii Constituţionale pronunţate cu ocazia controlului constituţionalitãţii legilor înainte de promulgare, decretele, mesajele şi alte acte ale Preşedintelui României adresate Parlamentului, ordonanţele de urgenta şi ordonanţele Guvernului intra în procesul de publicare, prin grija regiei autonome, în aceasta ordine de prioritate, înaintea oricãror alte acte.
(2) Celelalte acte prevãzute la <>cap. II din Legea nr. 202/1998 se publica în ordinea înregistrãrii lor, potrivit art. 3, dupã publicarea actelor menţionate la alin. (1), cu excepţia celor urgente, care vor fi publicate cu prioritate.
(3) În situaţii excepţionale, secretarul general al Camerei Deputaţilor poate stabili o alta ordine de prioritate în publicarea actelor.
ART. 6
(1) În procesul de publicare, emitentii au obligaţia de a comunica neîntârziat, în scris, secretarului general al Camerei Deputaţilor date, informaţii şi precizãri, solicitate de acesta sau, în mod nemijlocit, de regia autonomã, necesare îndeplinirii cerinţelor de publicare.
(2) Datele, informaţiile şi precizãrile prevãzute la alin. (1) se transmit în condiţiile art. 3 şi 4.
(3) Conţinutul actului introdus în procesul de publicare nu poate fi modificat sub sancţiunea nulitãţii.
ART. 7
(1) Retragerea actelor de la publicare se poate face numai de cãtre persoanele prevãzute la art. 3 alin. (3), printr-o adresa transmisã secretarului general al Camerei Deputaţilor.
(2) Secretarul general al Camerei Deputaţilor dispune de îndatã regiei autonome nepublicarea actului în cauza, în mãsura în care, la momentul sesizãrii sale, publicarea nu fusese realizatã.
(3) Emitentul care a solicitat retragerea actului de la publicare suporta cheltuielile aferente operaţiunilor materiale efectuate de regia autonomã în procesul de publicare, pana la data dispoziţiei emise în condiţiile alin. (2).
(4) Obligaţia de plata a cheltuielilor prevãzute la alin. (3) se notifica emitentului de cãtre regia autonomã, în termen de cel mult 3 zile de la data dispoziţiei emise în condiţiile alin. (2). Notificarea se face prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire, prin fax sau printr-un alt mijloc apt sa ateste cu certitudine primirea notificãrii de cãtre emitent.

Secţiunea a 2-a
Republicarea actelor normative în Partea I a Monitorului Oficial al României

ART. 8
Actul normativ modificat şi/sau completat se republica numai în temeiul expres al dispoziţiei cuprinse în actul de modificare şi/sau de completare.
ART. 9
(1) În procesul de republicare emitentii actelor de modificare şi/sau de completare sunt obligaţi sa elaboreze şi sa transmitã secretarului general al Camerei Deputaţilor forma republicatã a actului originar, în termen de cel mult 30 de zile de la data publicãrii actului de modificare şi/sau de completare. Prin act originar, în sensul prezentului ordin, se înţelege actul normativ asupra cãruia s-au produs modificãri şi/sau completãri şi care urmeazã a fi republicat.
(2) Când data republicarii este concomitenta cu cea a publicãrii actului de modificare şi/sau de completare, emitentul trebuie sa transmitã forma republicabila a actului originar simultan cu actul modificator şi/sau de completare.
(3) Când se modifica şi/sau se completeazã o lege printr-o alta lege, elaborarea formei republicabile, precum şi trimiterea acesteia secretarului general al Camerei Deputaţilor se efectueazã de cãtre aparatul de specialitate al acelei Camere care a adoptat, ultima, legea de modificare şi/sau de completare.
(4) Atunci când o lege este modificatã şi/sau completatã printr-o ordonanta sau o ordonanta de urgenta a Guvernului, republicarea legii se face numai dupã ce a fost adoptatã legea de aprobare a ordonanţei respective. În acest caz, textul republicabil se elaboreazã şi se trimite secretarului general al Camerei Deputaţilor de cãtre aparatul de specialitate al acelei Camere care a adoptat, ultima, legea.
(5) Transmiterea formei republicabile a actului se face cu respectarea de cãtre emitenti a prevederilor art. 3.
ART. 10
(1) Secretarul general al Camerei Deputaţilor, primind forma republicabila a actului normativ, o transmite de îndatã Consiliului Legislativ spre avizare.
(2) Consiliul Legislativ examineazã forma republicabila şi transmite avizul sau secretarului general al Camerei Deputaţilor în termen de cel mult 15 zile de la primire sau, în cazuri justificate, într-un termen mai mare stabilit de secretarul general.
(3) Pe baza avizului Consiliului Legislativ, transmis prin grija secretarului general al Camerei Deputaţilor, emitentul procedeazã la refacerea formei republicabile.
ART. 11
(1) Pe baza avizului Consiliului Legislativ, secretarul general al Camerei Deputaţilor dispune republicarea şi asigura transmiterea de îndatã a formei republicabile a actului, refãcutã de cãtre emitent, regiei autonome, pe baza de condica de predare-primire.
(2) Regia autonomã procedeazã la republicarea actului normativ în forma transmisã de secretatul general, în termen de cel mult 10 zile de la primire.
ART. 12
Pe tot parcursul procedurii de republicare, emitentii au obligaţia prevãzutã la art. 6, inclusiv fata de Consiliul Legislativ care le poate solicita, în mod direct, datele, informaţiile şi precizãrile necesare.

Secţiunea a 3-a
Rectificarea actelor publicate în Partea I a Monitorului Oficial al României

ART. 13
(1) În cazul în care dupã publicarea actului, se descoperã erori materiale, se procedeazã la publicarea unei rectificari, pe baza cererii emitentului.
(2) Cererea organului emitent, semnatã de conducãtorul acestuia sau de locţiitorul sau, iar în cazul actelor Parlamentului, ale Preşedintelui României şi ale Guvernului, de persoanele anume desemnate din cadrul aparatului de specialitate al acestor autoritãţi publice, se adreseazã secretarului general al Camerei Deputaţilor.
(3) Cererea trebuie sa indice, în mod clar, actul supus rectificarii, numãrul şi data Monitorului Oficial al României în care a fost publicat, eroarea materialã, cu explicaţiile necesare, precum şi conţinutul rectificarii.
(4) Evidenta cererilor de rectificare se tine în registrul special prevãzut la art. 3 alin. (4).
ART. 14
(1) Primind cererea, secretarul general al Camerei Deputaţilor o transmite de îndatã Consiliului Legislativ spre avizare.
(2) Consiliul Legislativ examineazã cererea şi transmite avizul sau secretarului general al Camerei Deputaţilor, în termen de cel mult 3 zile de la primire.
(3) Pe baza avizului Consiliului Legislativ, secretarul general al Camerei Deputaţilor dispune publicarea rectificarii şi transmite, de îndatã, cererea de rectificare, împreunã cu avizul, regiei autonome, prin condica de predare-primire.
ART. 15
Regia autonomã procedeazã la publicarea rectificarii, cu respectarea întocmai a avizului Consiliului Legislativ, în termen de cel mult 5 zile de la primire.
ART. 16
Modificarea prevederilor unor acte normative prin recurgerea la operaţiunea rectificarii este interzisã sub sancţiunea nulitãţii.

Secţiunea a 4-a
Publicarea unor acte normative în numere speciale, cu tiraj limitat

ART. 17
Atunci când actul supus publicãrii are un volum extins şi intereseazã, prin obiectul sau de reglementare, doar un numãr restrâns de persoane, emitentul sau, dupã caz, regia autonomã poate solicita secretarului general al Camerei Deputaţilor aprobarea publicãrii actului într-un numãr special al Monitorului Oficial al României, Partea I, cu un tiraj limitat, care se difuzeazã numai persoanelor interesate.
ART. 18
(1) Cererile prevãzute la art. 17 trebuie sa fie temeinic motivate, ele neputând fi formulate în scopul eludarii sau al infrangerii obligaţiei constituţionale de publicare.
(2) Cererile trebuie sa cuprindã numãrul de exemplare, referiri cu privire la destinatarii acestora, precum şi date de ordin financiar apte sa susţinã publicarea actelor normative în numere speciale, cu tiraj limitat.
(3) Rãspunderea pentru temeinicia cererilor revine emitentilor sau, dupã caz, regiei autonome.
(4) În cazul solicitãrii prevãzute la art. 17, precum şi în alte situaţii în care tipãrirea şi difuzarea anexelor la diverse acte normative sunt limitate ca tiraj, se va face menţiune în numãrul respectiv al Monitorului Oficial despre destinaţia acestora.
ART. 19
Secretarul general al Camerei Deputaţilor se pronunţa printr-o rezoluţie asupra cererii în termen de 48 de ore de la primirea acesteia.
ART. 20
Respingerea cererii se face motivat şi se comunica de îndatã emitentului.

Secţiunea a 5-a
Publicarea în Partea a II-a a Monitorului Oficial al României

ART. 21
Actele, care, potrivit <>art. 6 din Legea nr. 202/1998 , se publica în Partea a II-a a Monitorului Oficial al României, urmeazã procedura prevãzutã la art. 3 şi 4. Atribuţiile secretarului general al Camerei Deputaţilor prevãzute de aceste articole, se exercita de cãtre Departamentul legislativ din cadrul Secretariatului general al Camerei Deputaţilor.
ART. 22
(1) Regia autonomã procedeazã la publicarea actelor în Partea a II-a, în termenele prevãzute de regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului.
(2) Dacã regulamentele nu stabilesc un termen, publicarea trebuie efectuatã în cel mult 10 zile de la data primirii actelor de cãtre regia autonomã.

Secţiunea a 6-a
Publicarea în Partea a III-a, Partea a IV-a şi Partea a V-a ale Monitorului Oficial al României

ART. 23
Publicarea actelor în Partea a III-a, Partea a IV-a şi Partea a V-a ale Monitorului Oficial al României se realizeazã în condiţiile stabilite de regia autonomã, cu respectarea <>art. 7-9 din Legea nr. 202/1998 şi a legilor care reglementeazã regimul juridic al actelor respective.

CAP. 3
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 24
(1) În cadrul procedurii de publicare a actelor în Partea I şi Partea a II-a ale Monitorului Oficial al României regia autonomã prezintã secretarului general al Camerei Deputaţilor spre avizare, imediat dupã procesarea şi paginarea actului supus publicãrii, sumarul numãrului publicatiei.
(2) Secretarul general al Camerei Deputaţilor avizeazã sumarul numãrului publicatiei şi îl transmite de îndatã regiei autonome în vederea tipãririi.
ART. 25
În absenta secretarului general al Camerei Deputaţilor, atribuţiile ce revin acestuia, potrivit prezentului ordin, se exercita pe baza unei împuterniciri de cãtre directorul general al Departamentului legislativ sau de cãtre directorul general al Departamentului secretariatului tehnic din cadrul Secretariatului general al Camerei Deputaţilor.
ART. 26
Întârzierea efectuãrii unor publicari, republicari sau rectificari, datoratã nerespectãrii de cãtre emitenti a obligaţiilor ce le revin potrivit prezentului ordin, antreneaza exclusiv rãspunderea acestora.
ART. 27
(1) În termen de 5 zile de la publicarea prezentului ordin conducãtorii emitentilor prevãzuţi la <>art. 5 lit. F - J din Legea nr. 202/1998 vor comunica secretarului general al Camerei Deputaţilor numele şi funcţia loctiitorilor lor.
(2) Conducãtorii acestor emitenti sunt obligaţi sa transmitã de îndatã secretarului general al Camerei Deputaţilor orice modificare în privinta persoanei loctiitorilor lor.
ART. 28
Cheltuielile de publicare a actelor în Monitorul Oficial al României se suporta potrivit prevederilor <>art. 16 şi 17 din Legea nr. 202/1998 .
ART. 29
Prezentul ordin intra în vigoare în termen de 10 zile de la publicarea lui în Monitorul Oficial al României, Partea I.

SECRETARUL GENERAL AL CAMEREI DEPUTAŢILOR,
FLORIN COSTINIU

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016