Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 6 din 26 ianuarie 1999  privind aprobarea unor instructiuni tehnice de aplicare unitara a   Legii minelor nr. 61/1998     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 6 din 26 ianuarie 1999 privind aprobarea unor instructiuni tehnice de aplicare unitara a Legii minelor nr. 61/1998

EMITENT: AGENTIA NATIONALA PENTRU RESURSE MINERALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 67 din 18 februarie 1999
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale,
având în vedere:
* prevederile <>art. 40 alin. (1) lit. k) din Legea minelor nr. 61/1998 ;
* <>Hotãrârea Guvernului nr. 639/1998 privind aprobarea Normelor pentru aplicarea <>Legii minelor nr. 61/1998 ;
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 221/1995 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, cu modificãrile ulterioare,

emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Instrucţiunile tehnice pentru aplicarea unitarã a prevederilor <>art. 18-20 (Permisul de exploatare) din Legea minelor nr. 61/1998 .
ART. 2
Instrucţiunile tehnice nr. 85-07/1998 privind permisul de exploatare, prevãzute la art. 1 pct. 7 din <>Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale nr. 93/1998 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 330 bis din 1 septembrie 1998, se abroga.
ART. 3
Compartimentele de resort din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi agenţii economici din industria miniera şi geologie vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Prezentele instrucţiuni tehnice intra în vigoare la data publicãrii lor în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Agenţiei Naţionale
pentru Resurse Minerale,
Mihail Ianas


INSTRUCŢIUNI TEHNICE
pentru aplicarea unitarã a prevederilor <>art. 18-20 (Permisul de exploatare) din Legea minelor nr. 61/1998

Prezentele instrucţiuni fac referire şi detaliazã <>art. 18-20 din Legea minelor nr. 61/1998 , respectiv art. 30 din normele de aplicare a legii.
1. Permisul de exploatare este actul juridic emis de Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale, prin care se acorda dreptul de exploatare, pe termen limitat, a unor cantitãţi determinate de roci utilizabile în construcţii, turba şi aur aluvionar.
2. Dreptul de exploatare prin permis se acorda:
a) pentru acumularile de resurse minerale la care nu au fost înregistrate rezerve valorificabile în evidentele de resurse minerale naţionale;
b) pentru acumularile de resurse minerale în care s-au efectuat lucrãri de explorare, dar care nu au fost finalizate şi sunt sistate la data solicitãrii permisului de explorare;
c) pentru acumularile de nisipuri şi pietrisuri la care au fost înregistrate resurse/rezerve şi care pana la data solicitãrii permisului de exploatare nu au fãcut obiectul unei oferte publice;
d) pentru alte zãcãminte decât cele de nisipuri şi pietrisuri, care au fost supuse unui proces de explorare detaliatã şi/sau la care sunt înregistrate resurse/rezerve în evidentele naţionale, dacã se îndeplineşte cel puţin una dintre urmãtoarele condiţii:
- explorarea şi/sau calculul rezervelor s-a fãcut de sau în beneficiul agentului economic solicitator de permis;
- dreptul de exploatare în zacamant a fãcut obiectul unui concurs de oferta prin licitaţie, dar nu a fost adjudecat.
3. În cazul realizãrii unor investiţii care necesita excavaţii şi extractii de resurse minerale, activitatea miniera desfasurata se va putea face numai prin obţinerea unui permis de exploatare conform prezentelor instrucţiuni tehnice.
4. Rocile exploatabile pe baza de permis de exploatare sunt: nisipurile, pietrisurile, gresiile, marnele, argilele, gipsurile, calcarele, calcarele cristaline, marmurile, tufurile, travertinele, dolomitele, cuartitele, gnaisurile, amfibolitele, micasisturile, graniturile, riolitele, granodioritele, andezitele, dioritele, porfirele, bazalturile şi diabazele etc., care, direct sau prin prelucrare, sunt utilizabile în construcţii.
5. Exploatarea resurselor minerale prin permis de exploatare se efectueazã, conform prevederilor legii, de cãtre:
a) persoanele juridice care se organizeazã în acest scop;
b) persoanele fizice autorizate în acest scop şi care trebuie sa îndeplineascã şi celelalte prevederi legale privind obligaţiile de natura fiscalã.
6. Permisul de exploatare se elibereazã, conform legii, primului solicitant, persoana fizica sau juridicã. Dreptul la initiativa pentru obţinerea permisului de exploatare se poate exercita oricând pe parcursul anului calendaristic. Solicitarea consta din: cerere, documentaţie tehnica (anexa nr. 1 la prezentele instrucţiuni tehnice) şi fişa de localizare a perimetrului (întocmitã în sistemul de referinta "Stereografic 1970" - anexa nr. 2 la prezentele instrucţiuni tehnice).
7. Noţiunea termen limitat se referã la faptul ca Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale elibereazã permisele de exploatare pe o perioada de maximum un an, prin negociere cu solicitantul, şi le poate reînnoi.
8. Dacã pe durata de valabilitate a permisului de exploatare apar solicitãri de concesionare a perimetrului respectiv sau dacã Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale iniţiazã concesionarea prin oferta publica cu 3 (trei) luni înainte de expirarea valabilitãţii permisului, aceasta declanseaza procedura prevãzutã de lege.
Câştigãtorul concursului de oferta, respectiv concesionarul validat, îşi va începe activitatea în perimetru dupã expirarea valabilitãţii permisului de exploatare în exerciţiu.
9. Noţiunea cantitate determinata se referã la cantitatea maximala limita de exploatare, exprimatã în metri cubi sau în tone, negociata cu Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale în baza solicitãrii celor interesaţi.
Dimensiunile perimetrului temporar de exploatare se vor corela cu cantitatea admisã a fi extrasa.
10. În cazul exploatãrii agregatelor minerale de rau, eliberarea permiselor de exploatare se face condiţionat de obţinerea de cãtre agentul economic solicitator a avizelor prevãzute de legislaţia în vigoare în domeniul gospodãririi apelor.
11. Pentru obţinerea permisului de exploatare solicitantii sunt obligaţi sa plãteascã taxa pe activitatea de exploatare şi redeventa miniera, în condiţiile legii.
Plata taxei se va face la data eliberãrii permisului de exploatare, iar a redeventei, trimestrial, pe durata valabilitãţii acestuia.
12. La data emiterii permisului de exploatare, beneficiarii acestuia au obligaţia sa depunã la organul fiscal de care aparţin declaraţia de înregistrare ca plãtitori de taxe şi redevenţe miniere.
13. Obţinerea permisului de exploatare nu conferã operatorilor dreptul ulterior de concesionare prin încredinţare directa.
14. Recuperarea aurului aluvionar de cãtre persoane fizice se realizeazã în baza unui permis eliberat de Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale. Cererea scrisã pentru acordarea permisului va trebui sa fie însoţitã de avizul sucursalei judeţene a Bãncii Naţionale a României. Nu sunt necesare întocmirea unui program anual de producţie şi acordul de gospodãrire a apelor.
15. În permisul de exploatare se stabilesc:
- perioada de valabilitate;
- localizarea perimetrului;
- tipul resursei minerale şi cantitatea maxima aprobatã pentru exploatare;
- produsele miniere comercializabile;
- modalitatea de extracţie, protecţia zacamantului;
- taxele şi redevenţele miniere datorate statului şi termenele de plata;
- obligaţia respectãrii condiţiilor impuse de organele de protecţie a mediului;
- drepturile şi obligaţiile titularului, cu precizarea ca acesta se va supune legislaţiei romane din domeniul fiscal.
16. Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale, prin inspectoratele şi secţiile sale zonale, va elibera permisul de exploatare sau va respinge solicitarea în termen de cel mult 30 de zile de la depunerea documentelor prevãzute la pct. 6 din prezentele instrucţiuni tehnice.
17. În vederea eliberãrii permiselor de exploatare, inspectoratele (secţiile) zonale au urmãtoarele responsabilitãţi:
a) verifica şi înregistreazã într-un registru special documentele depuse de solicitator: cerere, documentaţie tehnica (conform anexei nr. 1), fişa perimetrului temporar de exploatare (conform anexei nr. 2);
b) verifica încadrarea în condiţiile de acordare a permisului de exploatare în conformitate cu prevederile pct. 1-9 şi 14 din prezentele instrucţiuni tehnice;
c) solicita serviciului specializat al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale verificarea şi încadrarea perimetrului temporar (coordonate, suprafata, vecinãtãţi etc.); confirmarea validãrii şi numãrul topografic se înscriu în registrul special;
d) întocmeşte nota de constatare asupra elementelor prevãzute la pct. 17 lit. a)-c);
e) pentru exploatãrile de nisipuri şi pietrisuri din albiile râurilor, impune solicitatorului, în baza documentaţiei tehnice şi a notei de constatare prevãzute la lit. d), obţinerea autorizaţiei de gospodãrire a apelor;
f) întocmeşte raportul de evaluare tehnica a obiectivului;
g) aduce la cunostinta solicitatorului datele acceptate de Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale (conform pct. 15 din prezentele instrucţiuni tehnice) şi întocmeşte documentul "Permis de exploatare" în 3 (trei) exemplare; comunica solicitatorului valoarea taxei anuale de exploatare şi termenul de plata.
18. Permisul de exploatare, întocmit de cãtre inspectoratul zonal (secţia zonala) şi insusit de cãtre solicitator, se înainteazã spre aprobare preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, însoţit de fişa perimetrului temporar de exploatare, nota de constatare, raportul de evaluare tehnica, acceptul de plata a contravalorii tarifului pentru analiza şi elaborarea permisului, dovada achitãrii taxei anuale de exploatare.
Permisul de exploatare se elibereazã solicitatorului în urma achitãrii contravalorii acestuia.
19. Inspectoratele (secţiile) zonale vor urmãri îndeplinirea prevederilor permisului de exploatare pe toatã perioada valabilitãţii sale.

ANEXA 1

CONŢINUTUL - CADRU
al documentaţiei tehnice pentru acordarea permisului de exploatare

A. Memoriul tehnic:
1. datele de identificare şi de înregistrare ale agentului economic (dupã caz);
2. perioada pentru care se solicita permisul de exploatare;
3. prezentarea resursei minerale pentru care se solicita permis de exploatare, estimarea cantitativã şi calitativã a acesteia;
4. cantitatea şi calitatea resursei care va fi exploatatã în perioada legalã (eşalonãri trimestriale);
5. modalitatea de extracţie (metoda de deschidere, pregãtire şi exploatare, haldarea materialului steril, protecţia zacamantului, prelucrarea);
6. produsele miniere comercializabile pentru care se vor percepe redevenţe miniere;
7. deteriorãri ale mediului ambiant, ca urmare a executãrii lucrãrilor propuse, şi mãsuri de refacere pentru menţinerea condiţiilor de mediu iniţiale şi pentru utilizarea în circuitul de folosinta.

B. Anexele scrise:
1. avizele legale de gospodãrire a apelor (dupã caz);
2. nota de constatare a inspectoratului zonal al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

C. Anexele grafice:
1. plan de situaţie cu lucrãrile programate (scara 1:500 - 1:1.000);
2. profiluri transversale şi/sau longitudinale, când sunt cunoscute date preliminare.

ANEXA 2



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ FIŞA DE LOCALIZARE A PERIMETRULUI TEMPORAR DE EXPLOATARE │
│─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────│
│ În acest spaţiu (1/2 A4) se reprezintã, la scara, zona în care se afla │ │ localizat perimetrul. │
│ Se vor figura: caroiajul rectangular în sistemul de referinta │
│ "Stereografic 1970", conturul perimetrului solicitat la scara 1:25.000 - │ │ 1:200.000, elementele de toponimie şi de relief (drumuri, localitãţi, │
│ construcţii, diguri, cai ferate, reţeaua hidrografica, perimetrele vecine │
│ şi denumirea lor, puncte din reţeaua geodezica, direcţia nord etc.). │
│ │
│ Consultaţi: <>Legea cadastrului şi a publicitãţii imobiliare nr. 7/1996 ; │ │ <>Hotãrârea Guvernului nr. 834/1991 privind stabilirea şi evaluarea unor │
│ terenuri deţinute de societãţile comerciale cu capital de stat, cu │
│ modificãrile ulterioare, şi criteriile de aplicare; Normele tehnice privind │
│ executarea lucrãrilor de cadastru general, stabilite prin Ordinul │
│ preşedintelui Oficiului Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie nr. │
│ CP-186/1997. │
│ │
│ │
│ Pentru relaţii: │
│ Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale - Direcţia generalã │
│ gospodãrire resurse minerale, tel. 0040-1-6595504, 6593075, fax │
│ 0040-1-2107440 │
│ 70169 Bucureşti, sectorul 1, str. Mendeleev nr. 36-38. │
│ │
│─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────│
│ 1. Localizarea perimetrului │ 2. Descriere │
│────────────────────────────────────│────────────────────────────────────────│
│ 1.1. Coordonate de delimitare a │ 2.1. Faza lucrãrilor: │
│ perimetrului │ exploatare în baza art. 18 şi 20 din │
│ │ <>Legea minelor nr. 61/1998 │
│────────────────────────────────────│────────────────────────────────────────│
│ Pct. │ X │ Y │ 2.2. Substanta: │
│────────│───────────│───────────────│────────────────────────────────────────│
│ │ │ │ 2.3. Denumirea perimetrului: │
│ │ │ │────────────────────────────────────────│
│ │ │ │ 2.4. Numãrul permisului de exploatare: │
│ │ │ │────────────────────────────────────────│
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│────────────────────────────────────│ │
│ 1.2. Sistem de referinta: │ │
│ "Stereografic 1970" │ │
│────────────────────────────────────│ │
│ 1.3. Limita în adancime: z = m │ │
│────────────────────────────────────│ │
│ 1.4. Suprafata S = km² │ │
│────────────────────────────────────│────────────────────────────────────────│
│ 1.5. Localizarea administrativ- │
│ teritorialã: │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016