Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 6 din 22 iulie 2011  privind raportarea expunerilor fata de persoanele aflate in relatii speciale cu institutia de credit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 6 din 22 iulie 2011 privind raportarea expunerilor fata de persoanele aflate in relatii speciale cu institutia de credit

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 551 din 3 august 2011
    Având în vedere prevederile art. 165, 169 şi ale art. 392 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 227/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi prevederile art. 125 din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 18/2009 privind cadrul de administrare a activitãţii instituţiilor de credit, procesul intern de evaluare a adecvãrii capitalului la riscuri şi condiţiile de externalizare a activitãţilor acestora, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 25 alin. (2) lit. a) şi ale art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României şi ale art. 420 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 227/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    Banca Naţionalã a României emite prezentul ordin.

    ART. 1
    Prezentul ordin stabileşte forma şi conţinutul formularelor de raportare aferente expunerilor faţã de persoanele aflate în relaţii speciale cu instituţia de credit la nivel individual şi, dupã caz, consolidat, care vor fi transmise de cãtre instituţiile de credit prevãzute la art. 1 din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 18/2009 privind cadrul de administrare a activitãţii instituţiilor de credit, procesul intern de evaluare a adecvãrii capitalului la riscuri şi condiţiile de externalizare a activitãţilor acestora, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prevãzute în anexã.
    ART. 2
    Instituţiile de credit prevãzute la art. 1 transmit Bãncii Naţionale a României formularele de raportare care fac obiectul prezentului ordin, în format electronic, prin intermediul Sistemului informatic de raportare cãtre Banca Naţionalã a României - SIRBNR, potrivit Normei Bãncii Naţionale a României nr. 15/2006 privind transmiterea indicatorilor primari prin intermediul Sistemului informatic de raportare cãtre Banca Naţionalã a României, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi în format letric la Banca Naţionalã a României - Direcţia supraveghere, dupã cum urmeazã:
    a) pentru raportãrile transmise la nivel individual, în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la sfârşitul trimestrului pentru care acestea se întocmesc;
    b) pentru raportãrile transmise la nivel consolidat, întocmite pentru sfârşitul primului semestru al exerciţiului financiar, pânã la data de 30 septembrie a respectivului exerciţiu financiar;
    c) pentru raportãrile transmise la nivel consolidat, pentru sfârşitul exerciţiului financiar, pânã la data de 15 iunie a exerciţiului financiar urmãtor.
    ART. 3
    Casele centrale ale cooperativelor de credit sunt responsabile de întocmirea şi transmiterea formularelor de raportare care fac obiectul prezentului ordin şi la nivelul reţelei cooperatiste de credit din care fac parte.
    ART. 4
    Pânã la data expirãrii termenului prevãzut la art. 17 alin. (3) din Norma Bãncii Naţionale a României nr. 15/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, instituţiile de credit transmit Bãncii Naţionale a României formularele de raportare care fac obiectul prezentului ordin în format electronic prin reţeaua de comunicaţii interbancare (RCI), prin fişiere EXCEL.
    ART. 5
    Anexa face parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 6
    La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã Ordinul Bãncii Naţionale a României nr. 7/2010 privind raportarea expunerilor faţã de persoanele aflate în relaţii speciale cu instituţia de credit, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 483 din 14 iulie 2010.


             Preşedintele Consiliului de administraţie
                  al Bãncii Naţionale a României,
                     Mugur Constantin Isãrescu


    Bucureşti, 22 iulie 2011.
    Nr. 6.


    ANEXĂ

    Denumirea instituţiei de credit: ...............
    Data pentru care se face raportarea: ../../..
    Data întocmirii raportãrii: ../../..
    1. Fonduri proprii (FP) =
    2. 25% x FP =
    3. 150 mil. EURO*) =
    4. limitã**) =
___________
    * Echivalentul se calculeazã la cursul de schimb în vigoare comunicat de Banca Naţionalã a României în ultima zi bancarã lucrãtoare a perioadei pentru care se întocmeşte raportarea.
    ** Stabilitã potrivit art. 122 alin. (3) din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 18/2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.


    Tabelul nr. 1

                              SITUAŢIA
        privind expunerile faţã de persoanele aflate în relaţii speciale
                       cu instituţia de credit



                                                                       - lei -
┌────┬─────┬─────────┬─────┬────────┬────────┬───────────┬────────────────────┬───────────────┐
│Nr. │ │ Tipul │Denu-│ Tipul │Expunere│Ajustãri de│ Sume exceptate │Expunere supusã│
│crt.│Codul│entitãţii│mirea│relaţiei│ brutã │valoare/ │ │ limitãrii │
│ │ │ │ │speciale│ │provi- ├───────┬────────────┼────────┬──────┤
│ │ │ │ │ │ │zioane │fãrã │cu protecţie│valoare │ % │
│ │ │ │ │ │ │aferente │protec-├──────┬─────┤absolutã│din FP│
│ │ │ │ │ │ │ │ţie │finan-│nefi-│ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ţatã │nan- │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ţatã │ │ │
├────┼─────┼─────────┼─────┼────────┼────────┼───────────┼───────┼──────┼─────┼────────┼──────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │ (5) │ (6) │ (7) │ (8) │ (9) │(10) │ (11) │ (12) │
├────┼─────┼─────────┼─────┼────────┼────────┼───────────┼───────┼──────┼─────┼────────┼──────┤
├────┼─────┼─────────┼─────┼────────┼────────┼───────────┼───────┼──────┼─────┼────────┼──────┤
├────┼─────┼─────────┼─────┼────────┼────────┼───────────┼───────┼──────┼─────┼────────┼──────┤
├────┼─────┼─────────┼─────┼────────┼────────┼───────────┼───────┼──────┼─────┼────────┼──────┤
├────┼─────┼─────────┼─────┼────────┼────────┼───────────┼───────┼──────┼─────┼────────┼──────┤
├────┴─────┴─────────┴─────┴────────┴────────┴───────────┴───────┴──────┴─────┴────────┼──────┤
│ TOTAL aferent entitãţilor identificate cu cod "1" │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┼──────┤
│ TOTAL: │ │ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────┴──────┘



    Col.(2): codurile vor fi stabilite de cãtre instituţia de credit astfel încât acestea sã permitã identificarea unicã a fiecãrui debitor; dacã entitãţile fac obiectul raportãrii şi în alte grupuri care fac obiectul altor raportãri, acestea primesc acelaşi cod de identificare.
    Col.(3): se va completa cu: "1" - pentru entitãţi care nu sunt instituţii; "2" - pentru entitãţi care sunt instituţii.
    Col.(5): încadrarea se va face potrivit art. 119 alin. (2) din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 18/2009 privind cadrul de administrare a activitãţii instituţiilor de credit, procesul intern de evaluare a adecvãrii capitalului la riscuri şi condiţiile de externalizare a activitãţilor acestora, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    Col.(6): expunerea existentã înaintea deducerii ajustãrilor de valoare/provizioanelor aferente şi înaintea aplicãrii art. 11 alin. (2) din Regulamentul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 14/24/2010 privind expunerile mari ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii, aprobat prin Ordinul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 13/89/2010.
    Col.(8),(9) şi (10): expunerea exceptatã conform art. 11 alin. (2) din Regulamentul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 14/24/2010, aprobat prin Ordinul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 13/89/2010.
    Col.(11): Col.(6) - col.(7) - col.(8) - col.(9) - col.(10).
    Col.(12): Col.(11)/FP x 100.

    Tabelul nr. 2

                                SITUAŢIA
        privind expunerile faţã de persoanele aflate în relaţii speciale cu
          instituţia de credit care necesitã aprobarea prealabilã
             a structurii de conducere a instituţiei de credit



                                                                   - lei -
┌────┬──────────────────┬──────────────────────┬────────────────────────────┐
│Nr. │ │ │ Expuneri înregistrate │
│crt.│ Codul │ Denumirea │potrivit art. 123 alin. (1) │
├────┼──────────────────┼──────────────────────┼────────────────────────────┤
│ (1)│ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼──────────────────┼──────────────────────┼────────────────────────────┤
├────┼──────────────────┼──────────────────────┼────────────────────────────┤
├────┴──────────────────┴──────────────────────┼────────────────────────────┤
│ TOTAL: │ │
└──────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────┘



    Col.(2): codurile vor fi stabilite de cãtre instituţia de credit astfel încât acestea sã permitã identificarea unicã a fiecãrui debitor; dacã entitãţile fac obiectul altor raportãri, acestea primesc acelaşi cod de identificare.
    Col.(4): expunerile menţionate la art. 123 alin. (1) din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 18/2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.


    Tabelul nr. 3

                              SITUAŢIA
          privind expunerile deduse din fondurile proprii de nivel I


                                                     - lei -
┌────┬──────────────────┬──────────────────────┬────────────────────────────┐
│Nr. │ │ │ Expunerea dedusã din │
│crt.│ Codul │ Numele şi prenumele │fondurile proprii de nivel I│
├────┼──────────────────┼──────────────────────┼────────────────────────────┤
│ (1)│ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼──────────────────┼──────────────────────┼────────────────────────────┤
├────┼──────────────────┼──────────────────────┼────────────────────────────┤
├────┼──────────────────┼──────────────────────┼────────────────────────────┤
├────┴──────────────────┴──────────────────────┼────────────────────────────┤
│ TOTAL: │ │
└──────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────┘



    Col.(2): codurile vor fi stabilite de cãtre instituţia de credit astfel încât acestea sã permitã identificarea unicã a fiecãrui debitor; dacã persoanele fac obiectul altor raportãri, acestea primesc acelaşi cod de identificare.
    Col.(4): expunerile deduse din fondurile proprii potrivit art. 127 din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 18/2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.


                Întocmit
           ...................
      (numele, prenumele şi telefonul)


                         Semnãtura autorizatã
                        .......................
                    (numele, prenumele şi telefonul)


                         Semnãtura autorizatã
                         ......................
                   (numele, prenumele şi telefonul)

                         ___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016