Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 577 din 8 august 2008  privind programul de lucru al politistilor, formele de organizare a acestuia si acordarea repausului saptamanal    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 577 din 8 august 2008 privind programul de lucru al politistilor, formele de organizare a acestuia si acordarea repausului saptamanal

EMITENT: MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 618 din 22 august 2008

Având în vedere prevederile <>art. 39 şi 44 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>art. 16 din Ordonanţa Guvernului nr. 38/2003 privind salarizarea şi alte drepturi ale poliţiştilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 353/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 7 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 15/2008 ,

ministrul internelor şi reformei administrative emite urmãtorul ordin:

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
În sensul prezentului ordin, prin program de lucru se înţelege perioada în care poliţistul îşi desfãşoarã activitatea şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile de serviciu potrivit prevederilor fişei postului.
ART. 2
(1) Durata programului de lucru al poliţistului este, de regulã, 8 ore pe zi şi 40 de ore pe sãptãmânã, cu un repaus sãptãmânal de 2 zile, de regulã sâmbãta şi duminica.
(2) Acordarea zilelor de odihnã sãptãmânalã ce se cuvin poliţistului, în zile consecutive, poate fi amânatã, în mod excepţional, numai dacã interesele serviciului o impun, cel mult de douã ori într-o lunã, fãrã a depãşi 30 de zile de la data la care persoana a fost la program.
(3) Durata maximã legalã a programului de lucru nu poate depãşi 48 de ore pe sãptãmânã, inclusiv orele suplimentare. Prin excepţie, durata programului de lucru poate fi prelungitã peste 48 de ore pe sãptãmânã, cu condiţia ca media orelor de muncã, calculatã pentru o perioadã de referinţã de 3 luni calendaristice, sã nu depãşeascã 48 de ore pe sãptãmânã.
ART. 3
(1) Programul de lucru se organizeazã în zilele lucrãtoare, în intervalul orar 08,00-16,00.
(2) În unitãţile în care programul de lucru nu poate fi desfãşurat în intervalul de timp prevãzut la alin. (1), acesta este organizat, prin dispoziţia şefilor structurilor respective, cu consultarea Corpului Naţional al Poliţiştilor şi a altor asociaţii profesionale legal constituite, precum şi a sindicatelor reprezentative, cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare.
(3) Prin excepţie, pentru desfãşurarea unor activitãţi temporare cu caracter specific, şefii de unitãţi pot organiza, fãrã consultarea asociaţiilor cu caracter profesional şi a organizaţiilor sindicale reprezentative, programul de lucru în alt interval orar, cu obligaţia de a asigura timpul liber corespunzãtor.
(4) Programul de lucru al compartimentelor care desfãşoarã activitãţi cu publicul se stabileşte de cãtre şeful unitãţii, în raport cu amploarea activitãţii, asigurându-se personalului respectarea programului de lucru legal şi repartizarea corespunzãtoare a volumului de muncã.
ART. 4
(1) În situaţii de catastrofe, calamitãţi, tulburãri de amploare ale ordinii şi siguranţei publice ori alte asemenea evenimente, la instituirea stãrii de urgenţã sau a stãrii de asediu, la declararea mobilizãrii şi la rãzboi, la alarmarea unitãţii, poliţistul este obligat sã se prezinte de îndatã la unitatea din care face parte.
(2) În cazul producerii vreuneia dintre situaţiile prevãzute la alin. (1), poliţistul care se aflã într-o altã localitate se prezintã în cel mai scurt timp la cea mai apropiatã unitate a Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi ia legãtura cu unitatea din care face parte.
ART. 5
(1) Pentru poliţiştii încadraţi, conform statelor de organizare şi fişelor posturilor, pe funcţii care impun o specializare profesionalã pentru care legislaţia în vigoare prevede un timp de lucru mai mic de 8 ore pe zi, programul de lucru va fi adaptat corespunzãtor.
(2) Şeful unitãţii poate dispune reducerea programului de lucru în caz de condiţii climaterice extreme, intemperii şi în alte condiţii prevãzute de lege, fãrã recuperarea orelor ce constituie diminuarea programului de lucru.
ART. 6
Programul de lucru pentru poliţistul detaşat în afara Ministerului Internelor şi Reformei Administrative se stabileşte de cãtre şeful unitãţii unde acesta este detaşat.
ART. 7
(1) Poliţistul delegat îşi desfãşoarã activitatea conform programului normal de lucru al unitãţii la care este delegat.
(2) Pe timpul delegãrii nu se pot plãti ore suplimentare.
ART. 8
(1) Prin modul de proiectare a fişelor posturilor şi prin organizarea activitãţii, şefii unitãţilor asigurã încãrcarea echilibratã cu sarcini a poliţiştilor, potrivit fiecãrei categorii profesionale, utilizarea completã de cãtre aceştia a timpului de muncã şi îndeplinirea îndatoririlor curente în timpul programului normal de lucru.
(2) În situaţii neprevãzute, care impun desfãşurarea de activitãţi peste durata normalã a programului de lucru, şeful unitãţii dispune în scris, cu justificarea temeinicã a hotãrârii sale, efectuarea de ore suplimentare.
(3) Sarcinile care presupun desfãşurarea de activitãţi dupã încheierea programului normal de lucru şi cele care necesitã chemarea poliţiştilor la serviciu, de la domiciliu, din timpul liber al acestora, se îndeplinesc în condiţiile alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 2 alin. (2).
ART. 9
La evaluarea capacitãţii manageriale a şefului unitãţii, conducerea ierarhicã, potrivit competenţelor, va avea în vedere şi utilizarea eficientã a personalului avut la dispoziţie.
ART. 10
Orele de serviciu prestate de poliţist peste durata prevãzutã la art. 2 alin. (1) se considerã ore suplimentare şi se plãtesc sau se compenseazã cu timp liber corespunzãtor, conform dispoziţiilor legale privind salarizarea poliţiştilor.
ART. 11
Poliţistul care din motive întemeiate întârzie sau absenteazã de la serviciu este obligat sã anunţe imediat şeful nemijlocit.
ART. 12
Poliţistul poate pãrãsi locul de muncã în timpul programului numai în situaţii temeinic justificate, cu acordul şefului nemijlocit, în condiţiile prevãzute de actele normative în vigoare.
ART. 13
(1) Situaţia prezenţei la programul de lucru se întocmeşte de cãtre compartimentul cabinet, secretariat (similar) sau de cãtre şeful ierarhic/persoana desemnatã şi se transmite în timp util la structura financiar-contabilã de care aparţine unitatea.
(2) Situaţia prevãzutã la alin. (1) se aprobã de şeful unitãţii, singurul în mãsurã sã opereze modificãri ulterioare, pentru situaţii legal justificate.
(3) Situaţia privind orele suplimentare prestate de poliţişti peste programul normal de lucru se ţine de cãtre şeful nemijlocit, potrivit tabelului prezentat în anexa nr. 1. Situaţia centralizatoare, la nivelul unitãţii, cu poliţiştii care au desfãşurat ore suplimentare se face potrivit modelului prezentat în anexa nr. 2.
(4) Înscrierea de date neconforme cu realitatea referitoare la prezenţa la programul de lucru se sancţioneazã conform prevederilor legale în vigoare.

CAP. II
Dispoziţii specifice

ART. 14
(1) Caracterul permanent şi obligatoriu al serviciului poliţienesc obligã poliţistul ca pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu sã se prezinte la programul de lucru stabilit, precum şi în afara acestuia, în situaţii temeinic justificate.
(2) Programul de lucru este stabilit astfel încât sã se asigure continuitatea serviciului poliţienesc şi refacerea capacitãţii de muncã, în condiţiile prevãzute de lege.
(3) Între douã zile de muncã, timpul de repaus acordat poliţistului nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.
ART. 15
(1) Pentru poliţiştii care desfãşoarã activitatea în schimburi, precum şi pentru cei care desfãşoarã activitãţi operative se asigurã în cursul unei luni cel puţin un repaus sãptãmânal, sâmbãta şi duminica, în zile consecutive.
(2) Poliţiştii aflaţi în timpul liber, dupã efectuarea serviciului, nu participã la executarea şedinţelor de tragere cu armamentul din dotare, la activitãţile de pregãtire fizicã, la analize profesionale sau orice alte activitãţi care nu sunt impuse de o stare excepţionalã sau de necesitate. Participarea poliţistului la astfel de activitãţi din timpul liber se face prin compensarea în mod corespunzãtor cu timp liber sau plata orelor suplimentare.
(3) Munca suplimentarã şi munca de noapte sunt prestate de cãtre poliţişti în limitele şi cu drepturile compensatorii prevãzute de lege.
ART. 16
Orele efectuate în scopul asigurãrii serviciului de permanenţã se compenseazã prin acordarea de timp liber corespunzãtor, în zilele imediat urmãtoare, iar când nu este posibil, şeful unitãţii, pe baza unei planificãri, acordã zilele de recuperare în urmãtoarele 60 de zile lucrãtoare.
ART. 17
(1) Pe timpul executãrii unor misiuni şi acţiuni punctuale, specifice serviciului poliţienesc, programul de lucru se stabileşte de cãtre şeful unitãţii.
(2) În cazul structurilor operative, în funcţie de specificul misiunilor sau de situaţia operativã existentã, se va asigura prezenţa la serviciu a cel puţin 1/3 din poliţişti, inclusiv în zilele nelucrãtoare.
(3) Când misiunile/acţiunile se desfãşoarã neîntrerupt mai multe zile, poliţiştilor li se asigurã o zi de odihnã pentru fiecare 3 zile efectuate, la care se adaugã numãrul zilelor de odihnã legale cuprinse în perioada respectivã.
(4) În cazul în care activitatea nu poate fi întreruptã în zilele de sâmbãtã şi duminicã, zilele de repaus sãptãmânal vor fi acordate în alte zile ale sãptãmânii sau, prin planificare, vor fi cumulate pe o perioadã mai mare, cu respectarea principiului continuitãţii serviciului poliţienesc.
(5) Prevederile alin. (1)-(4) nu se aplicã acţiunilor şi misiunilor desfãşurate în afara teritoriului naţional.
ART. 18
În unitãţile de învãţãmânt ale Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, care asigurã pregãtire poliţieneascã, programul de lucru va fi organizat în funcţie de activitãţile didactice specifice, cu consultarea Corpului Naţional al Poliţiştilor şi a altor asociaţii profesionale legal constituite, precum şi a sindicatelor reprezentative, cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare.

CAP. III
Dispoziţii finale

ART. 19
Programul de lucru al poliţiştilor se precizeazã în fişa postului, în condiţiile stabilite de normele interne ce reglementeazã activitatea de management al resurselor umane în unitãţile Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.
ART. 20
Nerespectarea prevederilor prezentului ordin privind programul de lucru, formele de organizare a acestuia şi acordarea repausului sãptãmânal atrage dupã sine sancţiunile prevãzute de actele normative în vigoare.
ART. 21
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 22
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul internelor
şi reformei administrative,
Cristian David

Bucureşti, 8 august 2008.
Nr. 577.

ANEXA 1

MINISTERUL INTERNELOR ŞI REFORMEI ADMINISTRATIVE
Unitatea ..............

SITUAŢIE
privind orele suplimentare prestate peste programul normal de lucru
de cãtre personalul (denumirea structurii) în luna ...........


┌────┬─────────┬───────┬─────────────┬──────────┬───┬─────────┬──────────┬─────┐
│Nr. │Numele şi│Activi-│Cine a dispus│Intervalul│Nr.│Semnãtura│Semnãtura │Obs. │
│crt.│prenumele│tatea │desfãşurarea │ de timp │ore│poliţis- │şefului │ │
│ │ │desfã- │activitãţii │ │ │tului │nemijlocit│ │
│ │ │şuratã │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───────┼─────────────┼──────────┼───┼─────────┼──────────┼─────┤
├────┼─────────┼───────┼─────────────┼──────────┼───┼─────────┼──────────┼─────┤
├────┼─────────┼───────┼─────────────┼──────────┼───┼─────────┼──────────┼─────┤
├────┼─────────┼───────┼─────────────┼──────────┼───┼─────────┼──────────┼─────┤
└────┴─────────┴───────┴─────────────┴──────────┴───┴─────────┴──────────┴─────┘



ANEXA 2

MINISTERUL INTERNELOR ŞI REFORMEI ADMINISTRATIVE
Unitatea ..................

Aprob


───────
Şeful unitãţii

SITUAŢIE CENTRALIZATOARE
cu personalul (denumirea structurii) care a desfãşurat ore suplimentare
în luna ......................





┌────┬─────────────┬──────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┐
│Nr. │ Gradul │Numele şi │Numãrul de ore│Numãrul de ore│ Numãrul de │
│crt.│ profesional │prenumele ├──────┬───────┤ compensate │ ore plãtite │
│ │ │ │ 75% │ 100% │ │ │
├────┼─────────────┼──────────┼──────┼───────┼──────────────┼──────────────┤
├────┼─────────────┼──────────┼──────┼───────┼──────────────┼──────────────┤
├────┼─────────────┼──────────┼──────┼───────┼──────────────┼──────────────┤
├────┼─────────────┼──────────┼──────┼───────┼──────────────┼──────────────┤
├────┼─────────────┼──────────┼──────┼───────┼──────────────┼──────────────┤
├────┼─────────────┼──────────┼──────┼───────┼──────────────┼──────────────┤
├────┼─────────────┼──────────┼──────┼───────┼──────────────┼──────────────┤
└────┴─────────────┴──────────┴──────┴───────┴──────────────┴──────────────┘


Şeful nemijlocit,
.................
___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016