Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 570 din 29 martie 2007  pentru aprobarea Normelor tehnice privind implementarea, evaluarea si finantarea programelor nationale de sanatate, responsabilitatile in monitorizarea si controlul acestora, detalierea pe subprograme si activitati, indicatorii specifici, precum si unitatile sanitare prin care se deruleaza acestea in anul 2007    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 570 din 29 martie 2007 pentru aprobarea Normelor tehnice privind implementarea, evaluarea si finantarea programelor nationale de sanatate, responsabilitatile in monitorizarea si controlul acestora, detalierea pe subprograme si activitati, indicatorii specifici, precum si unitatile sanitare prin care se deruleaza acestea in anul 2007

EMITENT: MINISTERUL SANATATII PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 225 din 2 aprilie 2007

Având în vedere <>art. 48 alin. (3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi <>Hotãrârea Guvernului nr. 292/2007 pentru aprobarea programelor naţionale de sãnãtate,
vazand Referatul de aprobare nr. E.N. 3.365 din 29 martie 2007 al Ministerului Sãnãtãţii Publice şi nr. D.G. 1.639 din 29 martie 2007 al Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate,
în temeiul <>art. 281 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, al <>art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 972/2006 ,

ministrul sãnãtãţii publice şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele tehnice privind implementarea, evaluarea şi finanţarea programelor naţionale de sãnãtate, responsabilitãţile în monitorizarea şi controlul acestora, detalierea pe subprograme şi activitãţi, indicatorii specifici, precum şi unitãţile sanitare prin care se deruleazã acestea în anul 2007, prevãzute în anexele*) nr. 1, 2 şi 3 (3A şi 3B).
-------
*) Anexele nr. 1, 2 şi 3 (3A şi 3B) se publica ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 225 bis în afarã abonamentului, care se poate achizitiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, sos. Panduri nr. 1.

ART. 2
(1) Prezentul ordin intra în vigoare la data de 1 aprilie 2007, data de la care isi înceteazã aplicabilitatea prevederile <>Ordinului ministrului sãnãtãţii publice nr. 1.880/2006 pentru stabilirea unor mãsuri cu caracter tranzitoriu privind derularea şi finanţarea din bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice a unor acţiuni de sãnãtate, în trimestrul I 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 23 din 15 ianuarie 2007, precum şi prevederile Ordinului ministrului sãnãtãţii publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 1.883/582/2006 privind reglementarea unor mãsuri de ordin financiar pentru derularea şi finanţarea subprogramelor naţionale cu scop curativ finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 91 din 5 februarie 2007.
(2) Fondurile utilizate în trimestrul I 2007 din bugetul de stat, veniturile proprii ale Ministerului Sãnãtãţii Publice, precum şi cele din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate pentru finanţarea programelor naţionale de sãnãtate, în baza ordinelor menţionate la alin. (1), sunt cuprinse în sumele aprobate în acest an pentru programele respective.
ART. 3
Agenţia Nationala pentru Programe de Sãnãtate, direcţiile de specialitate din Ministerul Sãnãtãţii Publice, Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, autoritãţile de sãnãtate publica, casele de asigurãri de sãnãtate, precum şi instituţiile publice şi unitãţile sanitare nominalizate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Anexele nr. 1, 2 şi 3 (3A şi 3B) fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolaescu

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate,
Vasile Ciurchea


ANEXA 1

NORME TEHNICE
privind implementarea, evaluarea şi finanţarea programelor
naţionale de sãnãtate, responsabilitãţile în monitorizarea
şi controlul acestora în anul 2007


SECŢIUNEA I
A. Finanţarea programelor naţionale şi subprogramelor de sãnãtate din bugetul de stat şi din veniturile proprii ale Ministerului Sãnãtãţii Publice, responsabilitãţi în monitorizarea şi controlul acestora
1. În anul 2007, potrivit <>Hotãrârii Guvernului nr. 292/2007 pentru aprobarea programelor naţionale de sãnãtate, se deruleazã urmãtoarele programe:
a) Programul naţional de profilaxie;
b) Programul naţional de sãnãtate mintalã;
c) Programul naţional de diabet şi alte boli de nutritie;
d) Programul naţional de transplant de organe, tesuturi şi celule;
e) Programul naţional de tratament în strãinãtate;
f) Programul naţional de asistenta comunitara şi acţiuni pentru sãnãtate;
g) Programul naţional al rezervei Ministerului Sãnãtãţii Publice;
h) Programul naţional privind evaluarea stãrii de sãnãtate a populaţiei în asistenta medicalã primara.
2. Programele naţionale de sãnãtate prevãzute la pct. 1 sunt elaborate şi derulate în mod distinct sau în comun de cãtre Ministerul Sãnãtãţii Publice şi Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate.
3. Resursele financiare pentru finanţarea programelor naţionale de sãnãtate provin de la bugetul de stat, din veniturile proprii ale Ministerului Sãnãtãţii Publice şi din transferurile din bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice cãtre bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
4. Programele naţionale, respectiv subprogramele de sãnãtate care sunt derulate în comun de cãtre Ministerul Sãnãtãţii Publice şi Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate şi care sunt finanţate din fondurile transferate în bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate sunt urmãtoarele:
a) programul naţional de profilaxie, subprogramul privind bolile netransmisibile - obiectivul nr. 6 - tratamentul bolilor cardiovasculare, al hemofiliei şi talasemiei;
b) programul naţional de diabet şi alte boli de nutritie - obiectivul nr. 2 - tratamentul cu insulina al bolnavilor de diabet zaharat şi obiectivul nr. 3 - tratamentul cu antidiabetice orale al bolnavilor de diabet zaharat;
c) programul naţional de transplant de organe, tesuturi şi celule - obiectivul nr. 5 - asigurarea medicatiei pentru tratamentul stãrii posttransplant în ambulator al pacientilor transplantati.
5. Programele naţionale de sãnãtate sunt coordonate la nivel naţional de cãtre Agenţia Nationala pentru Programe de Sãnãtate din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice.
Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate deruleazã şi rãspunde de realizarea activitãţilor prevãzute la pct. 4, finanţate prin transferuri din bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice în bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
6. Programele naţionale finanţate de la bugetul de stat şi din veniturile proprii ale Ministerului Sãnãtãţii Publice sunt implementate şi monitorizate la nivel regional şi local de coordonatorii din cadrul institutelor, centrelor de sãnãtate publica şi autoritãţilor de sãnãtate publica teritoriale.
7. Programele naţionale de sãnãtate se deruleazã prin institutele medicale, institutele şi centrele de sãnãtate publica, autoritãţile de sãnãtate publica şi alte unitãţi sanitare desemnate de Ministerul Sãnãtãţii Publice.
Instituţiile care deruleazã programe naţionale de sãnãtate au obligaţia gestionãrii eficiente a mijloacelor materiale şi bãneşti, a organizãrii evidentei contabile a cheltuielilor pe programe, subprograme, obiective şi activitãţi, pe surse de finanţare, pe subdiviziunile clasificatiei bugetare.
8. Programele naţionale de sãnãtate, respectiv subprogramele se finanţeazã de la bugetul de stat şi din veniturile proprii ale Ministerului Sãnãtãţii Publice de la titlurile bugetare 20 "Bunuri şi servicii" şi 51 "Transferuri între unitãţi ale administraţiei publice", prevãzute în Clasificatia indicatorilor privind finanţele publice.
9. Finanţarea programelor naţionale şi a subprogramelor de sãnãtate se face lunar, pe total titlu, pe baza cererilor fundamentate ale ordonatorilor de credite, în raport cu gradul de utilizare a fondurilor puse la dispoziţie anterior şi în limita bugetului aprobat.
În urma evaluãrilor trimestriale ale indicatorilor specifici şi în funcţie de realizarea obiectivelor şi activitãţilor propuse se stabileşte şi modul de alocare a resurselor rãmase neutilizate.
10. Sumele alocate pentru programe şi subprograme de sãnãtate se cuprind în bugetele de venituri şi cheltuieli ale unitãţilor sanitare, se aproba odatã cu acestea şi se utilizeazã potrivit destinaţiilor stabilite.
11. Pentru realizarea activitãţilor specifice programelor naţionale de sãnãtate din fondurile alocate la titlul 20 "Bunuri şi servicii" instituţiile sau unitãţile sanitare pot finanta, în principal, urmãtoarele categorii de cheltuieli: medicamente şi materiale sanitare, inclusiv reactivi şi dezinfectanti, vaccinuri, bunuri de natura obiectelor de inventar, materiale de laborator, tichete de masa pentru donatorii de sânge, precum şi cheltuielile specifice de natura bunurilor şi serviciilor prevãzute în detalierea pe subprograme.
12. Din fondurile alocate la titlul 51 "Transferuri între unitãţi ale administraţiei publice" unitãţile sanitare care deruleazã programe de sãnãtate pot finanta urmãtoarele categorii de cheltuieli:
a) cheltuieli de personal aferente personalului ce urmeazã a fi încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, ocuparea posturilor fãcându-se cu aprobarea autoritãţii de sãnãtate publica sau a Ministerului Sãnãtãţii Publice, dupã caz;
b) bunuri şi servicii prevãzute în detaliere pe subprograme.
Activitãţile pentru care se utilizeazã personalul prevãzut la paragraful precedent sunt urmãtoarele:
a) coordonarea, implementarea şi monitorizarea programelor, subprogramelor şi obiectivelor;
b) educaţia pentru sãnãtate pe grupe de populaţie cu risc de imbolnavire;
c) promovarea sãnãtãţii la nivel comunitar prin asistenţi medicali comunitari şi mediatori sanitari comunitari din cadrul comunitãţilor de rromi;
d) efectuarea screeningului pentru grupele de populaţie incluse în program sau subprogram, dupã caz;
e) instruirea şi formarea personalului;
f) informarea, educarea şi acordarea de consultaţii în probleme specifice privind promovarea unui comportament sanatos;
g) realizarea lucrãrilor legate de sistemul informaţional clinic şi logistic al reţelei;
h) coordonarea centrelor de consiliere pentru renunţarea la fumat;
i) logistica aprovizionarii şi distribuirii contraceptivelor prin reţeaua de asistenta medicalã spitaliceasca şi ambulatorie, primara sau direct cãtre grupuri vulnerabile de populaţie, a medicamentelor;
j) coordonarea activitãţii de transplant de organe şi tesuturi, menţinerea în condiţii fiziologice a donatorilor aflaţi în moarte cerebrala;
k) coordonarea activitãţii reţelei de TBC;
l) managementul registrelor naţionale ale bolnavilor cronici.
13. Din sumele alocate instituţiilor şi unitãţilor sanitare care deruleazã programe naţionale de sãnãtate nu se pot efectua cheltuieli de capital.
14. Pentru realizarea unor obiective şi activitãţi cuprinse în unele programe naţionale de sãnãtate, Ministerul Sãnãtãţii Publice organizeazã licitaţii naţionale pentru achiziţia de:
a) Vaccinuri şi materiale sanitare necesare administrãrii acestora, din sumele prevãzute în Programul naţional de profilaxie, obiectivul 1 - realizarea imunizarilor conform Calendarului naţional de vaccinare, în bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice, titlul 20 "Bunuri şi servicii".
b) Teste de diagnostic şi de monitorizare a tratamentului HIV/SIDA, precum şi a testelor de diagnostic al hepatitei acute virale, din sumele prevãzute în Programul naţional de profilaxie, obiectivul 2 - prevenirea şi supravegherea HIV/SIDA, TB, ITS şi a altor boli transmisibile în bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice, titlul 20 "Bunuri şi servicii".
c) Pompe de insulina, materiale consumabile pentru pompele de insulina şi teste de automonitorizare pentru bolnavii cu diabet zaharat din sumele prevãzute în Programul naţional de diabet şi alte boli de nutritie, în bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice, obiectivul 1, titlul 51 "Transferuri între unitãţi ale administraţiei publice".
d) Contraceptive acordate în cadrul subprogramului de sãnãtate a femeii şi copilului, obiectivul 1 Creşterea accesului la servicii de sãnãtate a reproducerii, iar sumele aferente procurãrii acestora sunt cuprinse în bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice, titlul 20 "Bunuri şi servicii".
e) Preparate de fier pentru gravide, din sumele prevãzute la subprogramul de sãnãtate a femeii şi copilului, obiectivul 4 Profilaxia anemiei feriprive la gravide, în bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice, la titlul 20 "Bunuri şi servicii".
f) Preparate de fier pentru copii, din sumele prevãzute la subprogramul de sãnãtate a femeii şi copilului, obiectivul 6 Profilaxia anemiei feriprive la copil, în bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice, la titlul 20 "Bunuri şi servicii".
g) Lapte praf pentru copii 0-1 an care nu beneficiazã de lapte matern din sumele prevãzute la subprogramul de sãnãtate a femeii şi copilului, obiectivul 9 - profilaxia distrofiei la copii, în bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice, la titlul 20 "Bunuri şi servicii"*).
-------
*) Pana la încheierea licitaţiei naţionale pentru achiziţia de lapte praf necesar copiilor cu varsta cuprinsã între 0-1 an, care nu beneficiazã de lapte matern, autoritãţile de sãnãtate publica pot achizitiona lapte praf în baza unui act adiţional la contractul încheiat în anul 2006, pana la 10% din valoarea acestuia.

h) Medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide, materiale sanitare, produse tehnico-medicale, consumabile, alte materiale specifice pentru intervenţie în situaţii speciale, din sumele prevãzute în Programul naţional al rezervei Ministerului Sãnãtãţii Publice, la titlul 20 "Bunuri şi servicii", finanţat din veniturile proprii ale Ministerului Sãnãtãţii Publice.
i) Servicii pentru tipãrirea şi distribuirea formularelor de înregistrare şi raportare a activitãţii de planning familial din sumele prevãzute la subprogramul de sãnãtate a femeii şi copilului, obiectivul 1 - creşterea accesului la servicii de sãnãtate a reproducerii în bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice, la titlul 20 "Bunuri şi servicii".
j) Servicii pentru tipãrirea şi distribuirea Carnetului gravidei, a fisei anexa pentru supravegherea medicalã a gravidei şi lauzei şi a partogramei din sumele prevãzute la subprogramul de sãnãtate a femeii şi copilului, obiectivul 5 - îmbunãtãţirea calitãţii şi eficientei consultatiei prenatale în bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice, la titlul 20 "Bunuri şi servicii".
k) Servicii pentru depozitarea, conservarea şi eliberarea produselor achiziţionate prin licitaţii la nivel naţional în cadrul unor programe naţionale a produselor din rezerva Ministerului Sãnãtãţii Publice pentru intervenţii în situaţii speciale, precum şi pentru produsele primite ca donaţie/sponsorizare, sume asigurate din bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice, de la bugetul de stat sau din venituri proprii, titlul 20 "Bunuri şi servicii".
l) Servicii pentru tipãrirea şi securizarea taloanelor necesare populaţiei pentru prezentarea la medicul de familie şi la laborator pentru evaluarea stãrii de sãnãtate, tipãrirea scrisorilor de informare a populaţiei, expedierea taloanelor şi scrisorilor de informare din sumele prevãzute în programul naţional privind evaluarea stãrii de sãnãtate a populaţiei în asistenta medicalã primara, din veniturile proprii ale Ministerului Sãnãtãţii Publice, titlul 51 "Transferuri între unitãţi ale administraţiei publice".
m) Tehnica de calcul şi programul informatic necesar derulãrii programului naţional privind evaluarea stãrii de sãnãtate a populaţiei în asistenta medicalã primara din sumele aferente acestui program finanţat din veniturile proprii ale Ministerului Sãnãtãţii Publice.
15. Urmare licitaţiilor naţionale organizate de Ministerul Sãnãtãţii Publice pentru achiziţionarea produselor, bunurilor, serviciilor menţionate la pct. 14 lit. a)-m), contractele de furnizare se încheie astfel:
- pentru lit. d), e), f), g), i), j) - între autoritãţile de sãnãtate publica şi furnizorii adjudecati;
- pentru lit. c) - între unitãţi sanitare şi furnizorii adjudecati;
- pentru lit. l), m) - între instituţiile desemnate de Ministerul Sãnãtãţii Publice şi furnizorii adjudecati;
- pentru lit. a), b), h), k) - între Ministerul Sãnãtãţii Publice şi furnizorii adjudecati.
16. Ministerul Sãnãtãţii Publice, prin Agenţia Nationala pentru Programe de Sãnãtate, poate încheia contracte, în condiţiile legii, cu unitãţi din coordonarea sau de sub autoritatea sa, pentru realizarea de studii, activitãţi şi lucrãri aferente programelor naţionale de sãnãtate.
Contractele vor cuprinde, în mod obligatoriu, date referitoare la activitãţile care fac obiectul contractului, sumele aferente fiecãrei activitãţi, modul de raportare şi de valorificare a rezultatelor, termenele intermediare şi termenul final de predare.
Decontarea contravalorii lucrãrilor sau prestaţiilor se face în raport de îndeplinirea sarcinilor şi termenelor contractuale.
17. Pentru realizarea obiectivelor şi activitãţilor cuprinse în programele naţionale de sãnãtate pentru care Ministerul Sãnãtãţii Publice nu organizeazã licitaţii naţionale, achiziţia bunurilor, produselor specifice, serviciilor etc. se realizeazã la nivel local, în condiţiile legii, de cãtre instituţiile şi unitãţile sanitare prin care acestea se deruleazã.
18. În vederea realizãrii programelor naţionale de sãnãtate, se stabilesc urmãtoarele atribuţii:
(1) Agenţia Nationala pentru Programe de Sãnãtate are urmãtoarele responsabilitãţi:
a) propune domeniile prioritare de acţiune în structurarea programelor naţionale de sãnãtate, evalueaza şi fundamenteazã necesarul de resurse financiare în raport cu obiectivele şi activitãţile propuse pentru programele de sãnãtate;
b) stabileşte, pe baza propunerilor direcţiilor de specialitate şi ale comisiilor de specialitate ale Ministerului Sãnãtãţii Publice şi ale Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, structura programelor naţionale şi subprogramelor de sãnãtate (indicatorii fizici, de eficienta şi de rezultat), obiectivele şi activitãţile fiecãrui program;
c) propune spre aprobare ministrului sãnãtãţii publice lista unitãţilor sanitare prin care se deruleazã programele naţionale de sãnãtate;
d) propune spre aprobare ministrului sãnãtãţii publice alocarea fondurilor pe programe, subprograme şi obiective, precum şi repartiţia fondurilor pe judeţe şi pe unitãţi sanitare, pe baza propunerilor direcţiilor de specialitate din Ministerul Sãnãtãţii Publice, ale comisiilor de specialitate ale Ministerului Sãnãtãţii Publice, precum şi ale Agenţiei Naţionale de Transplant;
e) transmite autoritãţilor de sãnãtate publica şi unitãţilor sanitare desemnate activitãţile şi sumele repartizate pentru realizarea acestora;
f) avizeazã solicitarile de finanţare lunarã ale autoritãţilor de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi ale celorlalte instituţii cu atribuţii în derularea programelor de sãnãtate şi dispune finanţarea numai în mãsura în care acestea sunt temeinic justificate şi fundamentate de utilizarea fondurilor puse la dispoziţie anterior;
g) monitorizeazã, controleazã şi analizeazã periodic, în colaborare cu direcţiile de specialitate, realizarea indicatorilor fizici, de eficienta şi de rezultate specifici fiecãrui program şi subprogram de sãnãtate, evalueaza gradul de îndeplinire a obiectivelor şi dispune mãsurile ce se impun în situaţia unor disfunctionalitati în utilizarea fondurilor aferente;
h) întocmeşte planul de achiziţii, pe baza propunerilor fundamentate ale direcţiilor de specialitate din Ministerul Sãnãtãţii Publice;
i) analizeazã, trimestrial şi anual, modul de derulare a programului naţional de sãnãtate cu scop curativ finanţat din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, pe baza datelor şi analizelor transmise de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate.
(2) Direcţiile de specialitate din Ministerul Sãnãtãţii Publice (Autoritatea de Sãnãtate Publica şi Direcţia generalã politici strategii şi managementul calitãţii în sãnãtate) au urmãtoarele responsabilitãţi în domeniul programelor de sãnãtate:
a) colaboreazã cu Agenţia Nationala pentru Programe de Sãnãtate la structurarea programelor şi subprogramelor de sãnãtate pe obiective, activitãţi şi indicatori specifici;
b) colaboreazã cu Agenţia Nationala pentru Programe de Sãnãtate la fundamentarea necesarului de resurse financiare pe programe, subprograme şi pe surse de finanţare;
c) colaboreazã cu Agenţia Nationala pentru Programe de Sãnãtate la elaborarea listei unitãţilor sanitare prin care se deruleazã programele şi subprogramele de sãnãtate;
d) colaboreazã cu Agenţia Nationala pentru Programe de Sãnãtate la repartizarea fondurilor bugetare pe judeţe şi unitãţi sanitare;
e) colaboreazã cu Agenţia Nationala pentru Programe de Sãnãtate la monitorizarea, controlul şi analiza periodicã a indicatorilor fizici, de eficienta şi de rezultate specifici fiecãrui program şi subprogram de sãnãtate şi evalueaza gradul de îndeplinire a obiectivelor.
(3) Direcţia generalã buget şi credite externe din Ministerul Sãnãtãţii Publice are urmãtoarele responsabilitãţi privind finanţarea programelor naţionale de sãnãtate:
a) elaboreazã proiectul bugetului Ministerului Sãnãtãţii Publice în care sunt cuprinse sumele aferente programelor naţionale şi subprogramelor de sãnãtate, pe baza propunerilor şi fundamentarilor prezentate de Agenţia Nationala pentru Programe de Sãnãtate;
b) comunica Agenţiei Naţionale pentru Programe de Sãnãtate fondurile bugetare aprobate, pe surse de finanţare, în vederea repartizãrii acestora pe subprograme, obiective, activitãţi, indicatori specifici, precum şi pe judeţe şi unitãţi sanitare;
c) elaboreazã şi supune spre aprobare conducerii ministerului filele de buget, pe surse de finanţare şi pe programe naţionale de sãnãtate, şi le comunica autoritãţilor de sãnãtate publica teritoriale şi instituţiilor publice finanţate integral de la bugetul de stat;
d) primeşte lunar solicitarile de finanţare ale instituţiilor şi unitãţilor sanitare cuprinse în program, avizate de Agenţia Nationala pentru Programe de Sãnãtate, le supune aprobãrii şi efectueazã deschiderile de credite la nivelul programelor naţionale de sãnãtate, pe judeţe, instituţii şi unitãţi sanitare;
e) comunica lunar Agenţiei Naţionale pentru Programe de Sãnãtate situaţia deschiderilor de credite bugetare, pe surse de finanţare, la nivelul programelor naţionale de sãnãtate, pe judeţe, pe instituţii publice şi unitãţi sanitare;
f) analizeazã, trimestrial, execuţia fondurilor alocate pe programe naţionale de sãnãtate;
g) finanţeazã, la solicitarea Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, cu avizul Agenţiei Naţionale pentru Programe de Sãnãtate, acţiunile cuprinse în programele naţionale de sãnãtate derulate în comun, finanţate din transferuri din bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice;
h) solicita lunar, trimestrial şi anual Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate execuţia fondurilor alocate din transferuri din bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice.
(4) Direcţia logistica, administrativ, relaţii publice şi mass-media:
a) organizeazã şi monitorizeazã licitaţiile naţionale de produse şi servicii prevãzute în programele naţionale de sãnãtate, conform pct. 14;
b) deruleazã contractele de furnizare produse sau servicii încheiate de Ministerul Sãnãtãţii Publice cu furnizorii adjudecati în urma licitaţiilor naţionale efectuate potrivit pct. 14.
19. Ordonatorii de credite secundari şi terţiari au obligaţia utilizãrii fondurilor în limita bugetului aprobat şi potrivit destinaţiei specificate, cu respectarea dispoziţiilor legale, a gestionãrii eficiente a mijloacelor materiale şi bãneşti, a organizãrii evidentei contabile a cheltuielilor pe fiecare subprogram, pe surse de finanţare şi pe subdiviziunile clasificatiei bugetare, precum şi a raportarii indicatorilor fizici şi de eficienta.
20. Coordonatorii regionali şi locali din cadrul institutelor şi centrelor de sãnãtate publica şi al autoritãţilor de sãnãtate publica asigura implementarea, monitorizarea programelor naţionale de sãnãtate, precum şi raportarea realizãrii obiectivelor, conform prevederilor prezentului ordin.
21. Directorul financiar contabil al unitãţii sanitare şi instituţii publice prin care se deruleazã programele naţionale de sãnãtate rãspunde de modul de organizare a contabilitãţii, a evidentelor tehnico-operative, de utilizarea sumelor potrivit destinaţiilor aprobate, cu respectarea legilor în vigoare, de exactitatea şi realitatea datelor raportate.
22. Controlul raportarii indicatorilor prevãzuţi în programele naţionale şi subprogramele de sãnãtate este efectuat, trimestrial şi anual, de cãtre serviciul de programe de sãnãtate din cadrul autoritãţilor de sãnãtate publica şi de cãtre Agenţia Nationala pentru Programe de Sãnãtate, prin sondaj.
Controlul indicatorilor va urmãri, în principal, urmãtoarele:
a) realizarea indicatorilor aprobaţi;
b) încadrarea în bugetul aprobat, precum şi mãsura în care fondurile alocate au fost utilizate potrivit destinaţiilor stabilite;
c) respectarea de cãtre persoanele implicate a responsabilitãţilor legate de derularea programelor şi subprogramelor de sãnãtate;
d) realitatea, acuratetea şi validitatea indicatorilor raportati;
e) eventuale disfunctionalitati în derularea programului sau subprogramului de sãnãtate.
23. Pentru realizarea şi raportarea activitãţilor specifice din cadrul unor programe naţionale de sãnãtate se elaboreazã norme metodologice, aprobate prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.

SECŢIUNEA II

B. Finanţarea programului naţional şi a subprogramelor de sãnãtate cu scop curativ din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, responsabilitãţi în monitorizarea şi controlul acestora
1.1 Programul finanţat din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate are ca scop îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate şi creşterea sperantei de viata a bolnavilor cu afecţiuni cu risc crescut.
1.2 Structura subprogramelor finanţate din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, sumele aferente acestora, scopul, obiectivele, criteriile de eligibilitate stabilite de comisiile de specialitate ale Ministerului Sãnãtãţii Publice, indicatorii specifici de monitorizare (fizici şi de eficienta) şi natura cheltuielilor sunt prevãzute în anexa nr. 3.
1.3 Programul, respectiv subprogramele se deruleazã prin unitãţi sanitare nominalizate de ministerele în subordinea cãrora funcţioneazã, sunt aprobate de Ministerul Sãnãtãţii Publice şi sunt prevãzute în anexa nr. 3.
2.1 Sumele alocate din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate pentru finanţarea subprogramelor se utilizeazã pentru asigurarea în spital şi în ambulatoriu a unor medicamente şi materiale sanitare specifice unor boli cronice cu risc crescut şi pentru asigurarea serviciilor de supleere renala (inclusiv medicamente şi/sau materiale sanitare specifice şi transportul nemedicalizat al pacientilor hemodializati de la/la domiciliul pacientilor).
2.2 Lista medicamentelor specifice care se elibereazã în cadrul subprogramelor este inclusã în Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzãtoare medicamentelor de care beneficiazã asiguraţii, cu sau fãrã contribuţie personalã, pe baza de prescripţie medicalã, în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.841/2006 .
2.3 Medicamentele şi materialele sanitare specifice necesare derulãrii subprogramelor se elibereazã prin farmaciile cu circuit închis ale unitãţilor sanitare nominalizate. Excepţie fac medicamentele specifice nominalizate prin ordinul ministrului sãnãtãţii publice privind aprobarea preţurilor de decontare (medicamente specifice oncologice, insuline şi medicamentele pentru starea posttransplant), precum şi medicamentele antidiabetice orale, pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor cuprinşi în subprogramele - Tratamentul bolnavilor cu afecţiuni oncologice, Tratamentul bolnavilor cu diabet zaharat şi Tratamentul stãrii posttransplant în ambulatoriu al pacientilor cu transplant, pentru care medicamentele se elibereazã prin farmaciile cu circuit deschis aflate în relatie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate.
2.4 Agenţia Nationala pentru Programe de Sãnãtate estimeaza numãrul de bolnavi care urmeazã sa fie beneficiari ai fiecãrui subprogram, în funcţie de propunerile comisiilor de specialitate ale Ministerului Sãnãtãţii Publice (pe baza numãrului de bolnavi eligibili, tendintei morbiditatii specifice, listelor de asteptare) şi nivelul sumelor aprobate pentru derularea subprogramelor naţionale cu scop curativ.
3. Unitãţile sanitare nominalizate de Ministerul Sãnãtãţii Publice sa deruleze subprograme raporteazã caselor de asigurãri de sãnãtate indicatorii specifici pe baza evidentei tehnico-operative, în format electronic şi pe suport de hârtie, conform machetelor de raportare aprobate prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi transmise acestora.
Decontarea medicamentelor şi/sau a materialelor sanitare specifice subprogramelor
4.1 Decontarea medicamentelor şi/sau a materialelor sanitare specifice subprogramelor pentru care achiziţia acestora nu se realizeazã prin licitaţie la nivel naţional şi a serviciilor medicale de supleere renala furnizate în unitãţile publice de dializa se realizeazã lunar de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate, din fondurile aprobate de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate cu aceasta destinaţie.
4.2 Casele de asigurãri de sãnãtate rãspund de asigurarea, urmãrirea şi controlul utilizãrii fondurilor aprobate pentru derularea subprogramelor finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
4.3 Casele de asigurãri de sãnãtate rãspund de evaluarea, monitorizarea şi controlul derulãrii subprogramelor pe baza indicatorilor raportati de unitãţile sanitare prin care se deruleazã subprogramele.
4.4 Casele de asigurãri de sãnãtate raporteazã Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, lunar, trimestrial (cumulat de la începutul anului) şi anual, utilizarea sumelor contractate potrivit destinaţiei acestora şi indicatorii specifici conform machetelor prevãzute la pct. 3.
4.5 Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate transmite trimestrial Agenţiei Naţionale pentru Programe de Sãnãtate un raport privind derularea Programului naţional cu scop curativ, respectiv a subprogramelor finanţate din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
4.6 Raportul prevãzut la pct. 4.5 va conţine situaţia centralizata a indicatorilor fizici şi de eficienta pentru fiecare subprogram de sãnãtate.
Achiziţia medicamentelor şi/sau a materialelor sanitare specifice subprogramelor
5.1 Achiziţia, în condiţiile legii, a unor medicamente şi/sau materiale sanitare specifice ce se acorda în spital şi în ambulatoriu se efectueazã prin licitaţie la nivel naţional, pentru urmãtoarele subprograme:
a) Tratamentul persoanelor cu infectie HIV/SIDA şi postexpunere (profesionalã şi verticala);
b) Tratamentul bolnavilor cu tuberculoza, cu excepţia materialelor sanitare specifice pentru care se aplica prevederile de la pct. 5.2;
c) Tratamentul de supleere a funcţiei renale a bolnavilor cu insuficienta renala cronica (medicamente şi materiale sanitare).
5.2 Pentru subprogramele pentru care nu se organizeazã licitaţie la nivel naţional, achiziţia medicamentelor şi/sau a materialelor sanitare specifice se face, în condiţiile legii, de cãtre unitãţile sanitare care deruleazã subprogramele respective.
5.3 Procedura de achiziţie publica prin licitaţie la nivel naţional se organizeazã de Ministerul Sãnãtãţii Publice împreunã cu Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate.
5.4 Pana la finalizarea licitaţiei la nivel naţional, în anul 2007, respectiv încheierea contractelor cu furnizorii de medicamente şi materiale sanitare specifice desemnaţi castigatori ai licitaţiei la nivel naţional, aprovizionarea cu medicamente şi/sau materiale sanitare specifice, pentru subprogramele menţionate la pct. 5.1, se efectueazã prin acte adiţionale la contractele derulate în anul 2006.
Medicamentele pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor cu diabet zaharat cu antidiabetice de tipul insulinelor, al bolnavilor oncologici şi pentru tratamentul stãrii posttransplant al pacientilor transplantati se elibereazã prin farmaciile cu circuit deschis la preţ de decontare stabilit prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice privind aprobarea preţului de decontare al acestora.
5.5.1 Medicamentele utilizate în unitãţile sanitare cu paturi pentru tratamentul specific al bolnavilor pe perioada spitalizarii, cuprinşi în subprogramele: Tratamentul bolnavilor cu afecţiuni oncologice şi Tratamentul bolnavilor cu diabet zaharat, medicamente care se elibereazã şi prin farmacii cu circuit deschis, se achiziţioneazã de cãtre unitãţile sanitare cu paturi la un preţ care nu poate depãşi preţul de decontare aprobat prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice; pentru restul medicamentelor specifice tratamentului bolnavilor cuprinşi în aceste subprograme, achiziţia se face de cãtre unitãţile sanitare, în condiţiile legii.
5.5.2 Achiziţia medicamentelor pentru tratamentul specific din cadrul subprogramelor menţionate la pct. 5.5.1, pe perioada internãrii, se realizeazã de cãtre unitãţile sanitare care deruleazã aceste subprograme începând cu 1 mai 2007.
5.5.3 Pentru luna aprilie 2007 medicamentele specifice pentru tratamentul bolnavilor internati cuprinşi în subprogramele: Tratamentul bolnavilor cu afecţiuni oncologice şi Tratamentul bolnavilor cu diabet zaharat se asigura de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate pe baza actelor adiţionale la contractele derulate în anul 2006 în condiţiile pct. 5.5.1.
5.6 Pentru subprogramele pentru care nu se organizeazã licitaţie la nivel naţional, medicamentele şi/sau materialele sanitare specifice se asigura, în condiţiile legii, prin farmaciile unitãţilor sanitare nominalizate sa deruleze subprogramele respective sau prin farmaciile cu circuit deschis aflate în relatie contractualã cu casele de asigurãri, dupã caz.
5.7 Pentru subprogramul Tratamentul de supleere a funcţiei renale a bolnavilor cu insuficienta renala cronica, derulat prin unitãţile publice de dializa, serviciile de supleere renala (cu excepţia medicamentelor şi a materialelor sanitare specifice) se realizeazã în baza contractelor încheiate de casele de asigurãri de sãnãtate cu unitãţile publice de dializa prin care se deruleazã subprogramul şi cu unitãţile specializate prin care se asigura transportul nemedicalizat al unor categorii de bolnavi, conform prevederilor din Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.842/2006 , şi Normelor metodologice de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului sãnãtãţii publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 1781/CV/558/2006.
Serviciile de supleere renala (inclusiv medicamente, materiale sanitare specifice şi transport) acordate în centrele-pilot se realizeazã în baza contractelor încheiate între acestea şi Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, conform <>Ordinului preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 236/2006 pentru aprobarea normelor privind condiţiile şi modalitatea de decontare a serviciilor de hemodializa şi dializa peritoneala în sistem ambulatoriu, contractate de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate cu furnizorii din sectorul privat, castigatori ai licitaţiei naţionale pentru centrele-pilot, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi prezentului ordin.
5.8 Distribuţia la nivelul unitãţilor sanitare a medicamentelor şi materialelor sanitare specifice, aferente subprogramelor de sãnãtate prevãzute la pct. 5.1, se face pe baza contractelor încheiate între Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, în calitate de achizitor, şi furnizorii de medicamente şi materiale sanitare specifice declaraţi castigatori la licitaţiile naţionale, pana la finalizarea licitaţiilor pentru anul 2007.
Dupã finalizarea acestor licitaţii, distribuţia se va realiza pe baza contractelor încheiate între Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, prin casele de asigurãri de sãnãtate, în calitate de achizitor, şi furnizorii de medicamente şi materiale sanitare specifice declaraţi castigatori la licitaţiile naţionale din 2007.
6.1 Modificarea structurii, sumelor şi indicatorilor specifici pentru evaluarea şi monitorizarea subprogramelor, pe parcursul derulãrii acestora, se aproba prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, la propunerea fundamentatã a direcţiilor de specialitate din Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate.
6.2 În vederea derulãrii în bune condiţii a subprogramelor naţionale de sãnãtate din cadrul Programului naţional cu scop curativ, în urma evaluãrilor trimestriale ale indicatorilor specifici şi în funcţie de realizarea obiectivelor şi activitãţilor propuse, se stabileşte modul de alocare a resurselor rãmase neutilizate.
7. Condiţiile şi modalitatea de decontare a serviciilor de hemodializa şi dializa peritoneala în sistem ambulatoriu, contractate de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate cu centrele-pilot, se aproba prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
Finanţarea subprogramelor
8.1 În anul 2007, Programul naţional cu scop curativ este finanţat de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate din bugetul aprobat prin <>Legea bugetului de stat pe anul 2007 nr. 486/2006 , precum şi din transferuri din bugetul aprobat Ministerului Sãnãtãţii Publice şi venituri proprii ale acestuia cãtre bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, în vederea realizãrii scopului şi obiectivelor.
8.2 a) Sumele alocate din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate pentru finanţarea programului/subprogramelor se utilizeazã pentru asigurarea în spital şi în ambulatoriu a unor medicamente şi materiale sanitare specifice tratamentului unor boli cronice cu risc crescut şi asigurarea serviciilor de supleere renala.
b) Sumele aferente subprogramelor pentru care achiziţia de medicamente şi materiale sanitare specifice nu se efectueazã prin licitaţie la nivel naţional sunt cuprinse în contractele încheiate, distinct, între casele de asigurãri de sãnãtate şi unitãţile sanitare prin care se deruleazã subprogramele. Contractele se realizeazã dupã modelul de contract prevãzut în anexa nr. 3A, cu excepţia contractului pentru serviciile de supleere a funcţiei renale a bolnavilor cu insuficienta renala cronica trataţi în unitãţi sanitare publice şi a contractelor cu farmaciile cu circuit deschis, care se vor realiza conform prevederilor din Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, aprobate prin Ordinul ministrului sãnãtãţii publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 1781/CV558/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
c) Sumele aferente derulãrii contractelor de achiziţii publice ca urmare a licitaţiei la nivel naţional, încheiate şi derulate de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, şi de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate prin casele de asigurãri de sãnãtate, dupã caz, cu furnizorii desemnaţi castigatori ai licitaţiilor, precum şi cele aferente subprogramelor pentru care nu se organizeazã astfel de licitaţii sunt aprobate în bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate la capitolul 66.05 "Sãnãtate", titlul 20 "Bunuri şi servicii", articolele 66.05.02 "Medicamente pentru boli cronice cu risc crescut utilizate în programele naţionale cu scop curativ", 66.05.03 "Materiale sanitare specifice utilizate în programele naţionale cu scop curativ", 66.05.04 "Servicii medicale de hemodializa şi dializa peritoneala" în cadrul bugetului aprobat.
d) Sumele alocate pentru subprogramele pentru care nu se organizeazã licitaţie la nivel naţional, precum şi contravaloarea medicamentelor şi materialelor sanitare specifice, achiziţionate la nivel naţional, sunt cuprinse în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate ale Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, caselor de asigurãri de sãnãtate şi respectiv ale unitãţilor sanitare prin care acestea se deruleazã şi se utilizeazã potrivit destinaţiilor stabilite.
e) Sumele aferente medicamentelor eliberate prin farmaciile cu circuit deschis se cuprind în bugetele de venituri şi cheltuieli ale caselor de asigurãri de sãnãtate şi distinct în actele adiţionale la contractele de furnizare de medicamente încheiate între acestea şi farmaciile cu circuit deschis.
8.3 a) Medicamentele şi materialele sanitare specifice ce se acorda în ambulatoriu în cadrul subprogramelor: Tratamentul persoanelor cu infectie HIV/SIDA şi tratamentul postexpunere (profesionalã şi verticala), Tratamentul bolnavilor cu tuberculoza, Tratamentul bolnavilor cu boli neurologice: scleroza multipla, Tratamentul accidentelor hemoragice ale bolnavilor cu hemofilie şi tratamentul cu chelatori de fier al bolnavilor cu talasemie, Tratamentul bolnavilor cu osteoporoza şi tratamentul bolnavilor cu gusa datoratã carentei de iod şi proliferarii maligne, Tratamentul bolnavilor cu mucoviscidoza - adulti se asigura prin farmaciile din cadrul unitãţilor nominalizate prin care se deruleazã subprogramul respectiv.
b) Eliberarea medicamentelor şi materialelor sanitare menţionate la lit. a) se face pe baza de reteta medicalã şi/sau condica de medicamente, dupã caz.
8.4 a) Unitãţile sanitare prin care se deruleazã subprograme în baza contractelor încheiate cu casele de asigurãri de sãnãtate prezintã acestora, pana la data de 15 a lunii urmãtoare, rapoarte pentru luna precedenta, conform machetelor transmise de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, precum şi sumele achitate, conform copiei ordinului de plata (cu ştampila trezoreriei) cu care s-a achitat contravaloarea facturii pentru medicamente şi/sau materiale sanitare specifice aprovizionate pentru luna precedenta, şi cererea justificativã, însoţitã de copia de pe factura emisã de furnizor pentru medicamentele şi/sau materialele sanitare specifice aprovizionarii pentru luna în curs.
b) Casele de asigurãri de sãnãtate vor analiza situaţiile prezentate de unitãţile sanitare şi gradul de utilizare a resurselor puse la dispoziţie anterior şi vor deconta, în limita sumei prevãzute în contract, în termen de 5 zile de la primire, contravaloarea facturii prezentate în copie de unitatea prestatoare de servicii medicale pentru medicamentele şi/sau materialele sanitare specifice, cuprinse în ordinul ministrului sãnãtãţii publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, aprovizionate pentru luna curenta în cadrul subprogramelor.
c) Neprezentarea documentelor prevãzute la lit. a) de cãtre unitãţile sanitare atrage prelungirea termenului de decontare pana la termenul urmãtor prezentãrii documentelor.
8.5. Unitãţile sanitare prin care se deruleazã subprograme prezentate la pct. 5.1 pentru care achiziţia medicamentelor şi a materialelor sanitare specifice se realizeazã prin licitaţie la nivel naţional urmeazã procedura cuprinsã în Ordinul ministrului sãnãtãţii publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 671/253/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice privind încheierea şi derularea contractelor de achiziţii publice pentru medicamente şi/sau materiale sanitare specifice, necesare realizãrii programului, respectiv subprogramelor naţionale cu scop curativ finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
Modalitatea de prescriere şi eliberare a medicamentelor antidiabetice de tipul insulinelor, medicamentelor oncologice specifice şi a medicamentelor specifice necesare tratamentului stãrii posttransplant în ambulatoriu, nominalizate prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice privind aprobarea preţului de decontare.
9.1.1 Pentru subprogramul Tratamentul bolnavilor cu diabet zaharat tratamentul cu insulina se iniţiazã de cãtre medicul specialist diabetolog a medicului cu competenta/atestat în diabet şi poate fi continuat pe baza scrisorii medicale de cãtre medicii desemnaţi.
9.1.2 Analogii de insulina eliberaţi la preţ de decontare, precum şi tiazolidindionele şi combinatiile acestora, eliberate la preţ de referinta, se aproba de cãtre Unitatea judeteana de implementare a programului, pe baza referatului cuprins în anexa nr. 3B, la propunerea medicului diabetolog sau a medicului cu competenta/atestat în diabet. Referatul se completeazã în doua exemplare pe care medicul diabetolog le transmite spre aprobare Comisiei de la nivelul Unitãţii judeţene de implementare a programului. În termen de 7 zile comisia va lua o decizie în funcţie de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate conform protocolului. Iniţierea tratamentului cu insuline şi/sau tiazolidindionele şi combinatiile acestora pentru pacientii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate se face numai cu încadrarea în sumele alocate în acest sens. În termen de doua zile se comunica un exemplar al referatului medicului care l-a transmis. Celãlalt exemplar se înainteazã casei de asigurãri de sãnãtate pentru analiza şi validarea prescripţiei medicale în vederea decontãrii. Pe baza referatului aprobat medicul va întocmi prescripţia medicalã cu obligativitatea mentionarii perioadei pentru care a fãcut prescrierea, maximum 90 de zile, precum şi a aprobãrii acordate de comisie şi o înmâneazã împreunã cu referatul asiguratului. Acesta îl pãstreazã pe toatã perioada de valabilitate a referatului, pe care îl prezintã farmaciei în vederea eliberãrii medicamentelor.
9.1.3 Eliberarea dispozitivelor de administrare a insulinei (seringi, pen-uri şi ace), precum şi întrunirea pacientului care isi administreazã insulina se face de cãtre medicul diabetolog sau cu competenta/atestat care va efectua tehnica de administrare a insulinei şi modalitatea de utilizare a seringii sau pen-ului (unghiul sub care se introduce acul, rotatia locurilor de injectare, adâncimea injectiei etc.). Informarea şi instruirea pacientilor se va face particularizat pentru fiecare tip de pen utilizat în funcţie de insulina umanã specifica prescrisã. Recuperarea dispozitivelor de administrare a insulinei se face prin cabinetele prin care acestea s-au distribuit, care vor respecta regulile de colectare şi distrugere a deşeurilor de aceasta natura.
9.2 Pentru subprogramul Tratamentul stãrii posttransplant în ambulator a pacientilor cu transplant, medicul specialist din centrele acreditate pentru activitatea de transplant şi nominalizate prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice, care are în evidenta şi monitorizeazã pacientii transplantati, elibereazã scrisoare medicalã cãtre medicul prescriptor aflat în relatie contractualã cu casa de asigurãri de sãnãtate la care pacientul se afla în evidenta. Scrisoarea medicalã are valabilitate pe o perioada maxima de 180 de zile.
În situaţia în care valoarea totalã a prescripţiei medicale este mai mare de 3000 lei, aceasta se elibereazã în farmacie numai dacã are aprobarea şefului centrului acreditat. Pentru urmãtoarele DCI-uri: VORICONAZOL, VALGANCICLOVIR, EPOETINA BETA şi DARBOPOETINA, prescrierea şi eliberarea medicamentelor se face numai cu aprobarea Agenţiei Naţionale de Transplant. Referatul de aprobare se completeazã de cãtre medicul specialist din centrele acreditate, care îl transmite spre aprobare şefului centrului şi, dupã caz, Agenţiei Naţionale de Transplant. În termen de doua zile acestea comunica un exemplar al referatului medicului care l-a transmis. Celãlalt exemplar se înainteazã casei de asigurãri de sãnãtate în vederea analizarii şi validãrii prescripţiei medicale în vederea decontãrii. Pe baza referatului aprobat medicul va întocmi prescripţia medicalã, cu obligativitatea mentionarii perioadei pentru care a fãcut prescrierea, maximum 90 de zile, precum şi a aprobãrii acordate de comisie, şi o înmâneazã împreunã cu referatul asiguratului. Acesta îl pãstreazã pe toatã perioada de valabilitate a referatului, pe care îl prezintã farmaciei în vederea eliberãrii medicamentelor.
9.3.1 Pentru subprogramul Tratamentul bolnavilor cu afecţiuni oncologice, tratamentul în ambulatoriu se iniţiazã de cãtre medicul oncolog.
9.3.2 Prescrierea medicamentelor oncologice se face dupã cum urmeazã:
a) Pentru urmãtoarele DCI-uri: ERLOTINIBUM, IMATINIBUM, TRASTUZUMABUM, BEVACIZUMABUM FLUDARABINUM, RITUXIMABUM - iniţierea şi continuarea tratamentului se fac numai cu aprobarea Comisiei de la nivelul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, iar pentru urmãtoarele DCI-uri:, ACIDUM CLODRONICUM tb, ACIDUM IBANDRONICUM tb, TEMOZOLOMIDUM, TRIPTORELINUM, IDARUBICINUM, INTERFERONUM ALFA 2b şi INTERFERONUM ALFA 2a, iniţierea şi continuarea tratamentului se fac numai cu aprobarea comisiilor de la nivelul caselor de asigurãri de sãnãtate unde este în evidenta pacientul. Referatul de aprobare se completeazã în doua exemplare. În termen de doua zile de la aprobare, comisia comunica un exemplar al referatului medicului care l-a transmis. Pentru medicamentele oncologice care se elibereazã în ambulatoriu, celãlalt exemplar se înainteazã casei de asigurãri de sãnãtate pentru analiza şi validarea prescripţiei medicale în vederea decontãrii.
b) În cazul prescrierii medicamentelor oncologice în ambulatoriu, pe baza referatului aprobat, medicul va întocmi prescripţia medicalã, cu obligativitatea mentionarii perioadei pentru care a fãcut prescrierea, precum şi a aprobãrii acordate de comisie, şi o înmâneazã asiguratului împreunã cu referatul. Acesta îl pãstreazã pe toatã perioada de valabilitate a referatului, pe care îl prezintã farmaciei în vederea eliberãrii medicamentelor.
Responsabilitãţile specifice în derularea subprogramelor
10.1 Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, prin direcţiile de specialitate, şi casele de asigurãri de sãnãtate, prin structurile cu atribuţii echivalente, au urmãtoarele responsabilitãţi:
a) rãspund de asigurarea, urmãrirea şi controlul utilizãrii fondurilor alocate pentru derularea subprogramelor;
b) realizeazã monitorizarea derulãrii subprogramelor prin indicatorii fizici şi de eficienta realizaţi;
c) raporteazã Ministerului Sãnãtãţii Publice modul de utilizare a sumelor transferate din bugetul acestuia în bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
d) trimestrial întocmesc un raport cu indicatorii realizaţi.
10.2 Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate colaboreazã cu comisiile de experţi, numite prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, pentru elaborarea protocoalelor de practica utilizate ca baza în vederea decontãrii, pentru implementarea acestora de cãtre comisiile de la nivel naţional şi al caselor de asigurãri de sãnãtate (evaluarea dosarelor pacientilor, stabilirea pacientilor eligibili şi propunerea initierii/continuãrii aprobãrii tratamentului cu unele medicamente).
10.3 Casele de asigurãri de sãnãtate, pentru medicamentele care se elibereazã prin farmaciile cu circuit deschis (antidiabetice de tipul insulinelor, antidiabetice orale, oncologice specifice şi medicamente specifice necesare tratamentului stãrii posttransplant), au urmãtoarele responsabilitãţi:
a) analizeazã şi valideazã prescripţiile medicale eliberate în farmacii, în vederea decontãrii, pe baza referatelor de aprobare aflate în evidenta caselor de asigurãri de sãnãtate;
b) evalueaza şi fundamenteazã, în raport cu numãrul de pacienti eligibili, fondurile necesare pentru asigurarea tratamentului cu medicamentele care sunt aprobate la nivelul comisiilor de la nivelul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi de la nivelul caselor de asigurãri de sãnãtate;
c) monitorizeazã consumul total de medicamente eliberate în ambulatoriu, cu evidente distincte pentru DCI-urile aprobate prin comisii, în limita fondurilor stabilite cu aceasta destinaţie şi comunicate comisiilor de experţi.
10.4 Unitãţile sanitare prin care se deruleazã subprograme, prin medicii coordonatori, au urmãtoarele responsabilitãţi:
a) rãspund de utilizarea fondurilor primite potrivit destinaţiei aprobate;
b) dispun mãsurile necesare în vederea asigurãrii realizãrii obiectivelor subprogramului;
c) rãspund de organizarea, monitorizarea şi buna desfãşurare a activitãţilor medicale din cadrul subprogramelor de sãnãtate;
d) rãspund de raportarea corecta şi la timp a datelor cãtre casele de asigurãri de sãnãtate;
e) rãspund de modul de organizare a contabilitãţii, a evidentelor tehnico-operative, de utilizarea sumelor potrivit destinaţiilor aprobate, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, precum şi de exactitatea şi realitatea datelor raportate caselor de asigurãri de sãnãtate;
f) rãspund de gestionarea eficienta a mijloacelor materiale şi bãneşti şi de organizarea evidentelor contabile a cheltuielilor pentru fiecare subprogram şi pe paragrafele şi subdiviziunile clasificatiei bugetare, atât pentru bugetul aprobat cat şi în execuţie.
10.5 Farmaciile cu circuit deschis prin care se elibereazã medicamentele specifice antidiabetice (insuline şi antidiabetice orale), oncologice şi pentru tratamentul stãrii posttrasplant, pentru tratamentul în ambulatoriu au obligaţiile prevãzute în actele adiţionale la contractele încheiate cu casele de asigurãri de sãnãtate. Actele adiţionale se adapteaza corespunzãtor modelului de contract din normele metodologice de aplicare a contractului-cadru aprobate prin Ordinul ministrului sãnãtãţii publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 1.781/CV558/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi a prezentului ordin.
Evaluarea şi monitorizarea subprogramelor
11.1 a) Evaluarea şi monitorizarea subprogramelor se realizeazã pe baza indicatorilor specifici de monitorizare prevãzuţi în anexa nr. 3.
b) Indicatorii fizici şi de eficienta, precum şi valoarea medicamentelor şi a materialelor sanitare consumate pentru tratamentul bolnavilor, valoarea serviciilor de supleere renala (inclusiv medicamentele şi materialele sanitare specifice şi transportul nemedicalizat al bolnavilor hemodializati la/de la domiciliu), corespunzãtoare subprogramelor finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, se transmit caselor de asigurãri de sãnãtate şi Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate în vederea analizei acestora de cãtre unitãţile sanitare prin care se deruleazã subprogramele.
c) Indicatorii de eficienta reprezintã costul mediu/bolnav tratat şi se calculeazã ca raport între valoarea medicamentelor şi/sau a materialelor sanitare specifice consumate pentru tratamentul bolnavilor şi numãrul de bolnavi beneficiari în cadrul fiecãrui subprogram, iar pentru serviciile de supleere renala, ca raport între cheltuielile pentru serviciile de supleere renala (inclusiv medicamente şi materiale sanitare şi transportul nemedicalizat al bolnavilor hemodializati la/de la domiciliu) şi numãrul de bolnavi dializati.
d) Unitãţile sanitare care deruleazã subprograme transmit caselor de asigurãri de sãnãtate raportari lunare, trimestriale (cumulat de la începutul anului) şi anuale, cuprinzând numãrul de bolnavi trataţi şi valoarea medicamentelor şi/sau a materialelor sanitare specifice utilizate în tratamentul acestora, precum şi, dupã caz, valoarea serviciilor de supleere renala.
e) Unitãţile sanitare care deruleazã subprograme au obligaţia de a organiza evidenta bolnavilor care beneficiazã de medicamente şi/sau de materiale sanitare specifice prescrise şi eliberate în cadrul subprogramelor, precum şi de servicii de supleere renala, dupã caz, prin înregistrarea la nivel de pacient, în format electronic, a urmatorului set minim de date: CNP bolnav, diagnostic specific concordant cu subprogramul, medicul curant (cod parafa), medicamentele eliberate, cantitatea şi valoarea de decontat, conform schemei terapeutice prescrise, cu respectarea protocoalelor. Aceasta evidenta, realizatã cu ajutorul aplicatiei informatice WinPNS pusã la dispoziţie de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, va fi trimisa caselor de asigurãri de sãnãtate lunar, pana la data de 15 a lunii urmãtoare încheierii perioadei pentru care se face raportarea.
f) Casele de asigurãri de sãnãtate transmit Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate lunar, trimestrial (cumulat de la începutul anului) şi anual, pana la data de 20 a lunii urmãtoare perioadei pentru care se face raportarea, sumele alocate de acestea pentru fiecare subprogram de sãnãtate, sumele utilizate de unitãţile sanitare şi farmaciile cu circuit deschis care deruleazã subprograme, precum şi indicatorii fizici şi de eficienta.
11.2. Trimestrial şi anual, Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, prin direcţiile de specialitate, şi casele de asigurãri de sãnãtate, prin structurile cu atribuţii echivalente, realizeazã evaluarea derulãrii subprogramelor prin analiza comparativa a indicatorilor prevãzuţi fata de cei realizaţi.
Controlul derulãrii subprogramelor
12.1. Controlul indicatorilor din subprogramele de sãnãtate va urmãri, în principal, urmãtoarele obiective:
a) încadrarea în bugetul aprobat, precum şi mãsura în care fondurile alocate au fost utilizate potrivit destinaţiilor stabilite pentru realizarea obiectivelor propuse în subprogramul respectiv;
b) respectarea de cãtre persoanele implicate a responsabilitãţilor legate de derularea subprogramelor de sãnãtate;
c) realitatea indicatorilor raportati;
d) acuratetea şi validarea datelor colectate şi raportate;
e) eventuale disfunctionalitati în derularea subprogramelor.
12.2. În urma fiecãrui control se va întocmi un raport care va fi analizat cu persoanele responsabile de derularea subprogramelor respective, în vederea remedierii eventualelor disfunctionalitati, urmând ca în termen de 30 de zile sa se stabileascã rezultatele finale ale controlului. În cazul în care casa de asigurãri de sãnãtate identifica probleme ce nu pot fi soluţionate la nivel local, acestea vor fi transmise spre soluţionare Direcţiei monitorizare şi corp control din cadrul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
Pentru anul 2007, controlul anual se va efectua pana la data de 15 februarie 2008.


ANEXA 2

PROGRAMELE NAŢIONALE DE SĂNĂTATE, SUBPROGRAMELE DE SĂNĂTATE
finanţate din bugetul de stat şi din veniturile proprii, gestionate
de Ministerul Sãnãtãţii Publice, obiectivele şi activitãţile aferente,
indicatorii fizici, de eficienta şi de rezultate

1. PROGRAM NAŢIONAL DE PROFILAXIE

1.1 Subprogramul de sãnãtate publica
Coordonarea de specialitate a subprogramului: Autoritatea de Sãnãtate Publica
Scopul subprogramului:
Îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate a populaţiei prin creşterea calitãţii serviciilor preventive şi instituirea mãsurilor pentru combaterea bolilor transmisibile
Obiective:
1. Realizarea imunizarilor conform Calendarului naţional de vaccinare
2. Prevenirea şi supravegherea HIV, TB, ITS şi a altor boli transmisibile
3. Supravegherea şi controlul infectiilor nosocomiale
4. Prevenirea imbolnavirilor prin monitorizarea factorilor determinanţi din mediul de viata şi munca
5. Promovarea sãnãtãţii şi a unui stil de viata sanatos
6. Hematologie şi securitate transfuzionalã
7. Controlul tutunului prin încurajarea renunţãrii la fumat
Coordonarea tehnica pe obiective:
Obiectiv 1. Institutele de Sãnãtate Publica - Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara pentru judeţele arondate fiecãrui institut, responsabil Centrul pentru prevenirea şi controlul bolilor transmisibile, în calitate de manager al programului
Obiectiv 2. Institutul Clinic de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals" pentru HIV, Institutul de Pneumoftiziologie "Prof. dr. Marius Nasta" pentru TB, Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti pentru ITS şi alte boli transmisibile
Obiectiv 3 şi 4 Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti
Obiectiv 5. Centrul de Sãnãtate Publica Sibiu
Obiectiv 6. Institutul Naţional de Hematologie Transfuzionalã "Prof. dr. C.T. Nicolau" Bucureşti
Obiectiv 7. Institutul de Pneumoftiziologie "Prof. dr. Marius Nasta"
OBIECTIV 1.: Realizarea imunizarilor conform Calendarului naţional de vaccinare
Obiectiv specific:
Asigurarea profilaxiei populaţiei generale impotriva bolilor prevenibile prin vaccinare
Activitãţi:
1. Achiziţionarea vaccinurilor şi a materialelor sanitare necesare administrãrii acestora;
2. Depozitarea, transportul şi distribuţia vaccinurilor la nivel local;
3. Realizarea imunizarilor conform calendarului de vaccinari;
4. Participarea la Saptamana Europeanã a Imunizarilor stabilitã de OMS - Aprilie 2007
5. Monitorizarea programului
6. Identificarea comunitãţilor cu acces dificil la serviciile de sãnãtate şi organizarea de campanii suplimentare de vaccinare pentru acestea;
7. Realizarea de studii de prevalenta/imunogenitate/eficienta vaccinala;
8. Supravegherea reactiilor adverse postvaccinale indezirabile (RAPI);
9. Realizarea anchetelor bianuale de estimare a acoperirii vaccinale;
10. Administrarea vaccinurilor în condiţii de siguranta maxima;
11. Instruirea personalului medical şi a mediatorilor sanitari cu privire la modul de realizare şi raportare a vaccinarilor;
12. Innoirea lantului de frig de la nivelul autoritãţilor de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti.
Activitãţi desfãşurate de Institutele de Sãnãtate Publica -Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara:
1. Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile coordoneazã tehnic şi metodologic, monitorizeazã şi evalueaza la nivel naţional derularea activitãţilor desfãşurate de autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi transmite rapoarte lunar, trimestrial şi anual cãtre ASP-MSP
2. ISP regionale - Bucureşti, Cluj, Iaşi - coordoneazã tehnic şi metodologic activitãţile autoritãţilor de sãnãtate publica judeţene din teritoriul arondat;
3. Fundamentarea ştiinţificã, în colaborare cu Comisia de Sãnãtate Publica a Ministerului Sãnãtãţii Publice, a introducerii de noi vaccinuri prin derularea de studii la nivel regional sau naţional;
4. Realizarea de sesiuni de instruire a personalului medical din judeţele arondate în domeniul de competenta
5. Raportarea cãtre Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile a indicatorilor lunari, trimestriali şi anuali, sinteza indicatorilor de la nivelul autoritãţilor de sãnãtate publica judeţene din teritoriul arondat;
6. Efectuarea de propuneri de imbunatatire a desfãşurãrii activitãţilor intervenţiei.
Indicatori de evaluare şi termenul de raportare:
a) Indicatori de rezultate - anual
- Acoperirea vaccinala la nivelul diferitelor categorii de populaţie, la nivel naţional (%) - 96
b) Indicatori fizici
- Numãr doze de vaccin achiziţionate centralizat - 8,5 milioane doze/an
c) Indicatori de eficienta
- Cost mediu/doza vaccin achiziţionat centralizat: - 7,2 lei
Activitãţile acestei intervenţii, precum şi numãrul de doze de vaccin achiziţionate au în vedere calendarul de vaccinare

Calendarul de vaccinare în anul 2007


┌────────────────────────────┬────────────────────────┬───────────────────────┐
│ Varsta recomandatã │ Vaccin │ Comentarii │
├────────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
│Primele 24 de ore │ Hep B │ În maternitate │
│4-7 zile │ BCG │ │
├────────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
│2 luni │ DTP - Hep B, VPO │ Simultan │
├────────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
│4 luni │ DTP, VPO │ Simultan │
├────────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
│6 luni │ DTP - Hep B, VPO │ Simultan │
├────────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
│12 luni │ DTP, VPO │ Simultan │
├────────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
│12-15 luni │ RRO │ │
├────────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
│30-35 luni │ DTP │ │
├────────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
│7 ani (în cls I) │ DT, RRO │ Campanii şcolare │
├────────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
│9 ani (în cls a III-a) │ VPO │ Campanii şcolare │
├────────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
│14 ani (în cls a VIII-a) │ DT, Rub*) │ Campanii şcolare │
├────────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
│18 ani (în cls. a XII-a) │ Hep B │ Campanii şcolare │
└────────────────────────────┴────────────────────────┴───────────────────────┘


----
*) Numai fetele.

DTP = vaccin diftero-tetano-pertussis
DT = vaccin diftero-tetanic pediatric (se utilizeazã pana la varsta de 14 ani)
VPO = vaccin polio oral (pentru copii institutionalizati şi copii care au contraindicatii pentru VPO se va utiliza VPI = Vaccin polio inactivat sau combinat DTP-VPI)
Hep B = vaccin hepatitic B
DTP-Hep B = vaccin diftero-tetano-pertussis-hepatita B
RRO = vaccin rujeolic-rubeolic-oreion
BCG = vaccin de tip Calmette Guerrin
Rub = vaccin rubeolic

Pentru administrarea tuturor vaccinurilor menţionate se vor utiliza numai seringi de unica folosinta.
Unitãţi care deruleazã obiectivul
Autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti;
Institutele de Sãnãtate Publica - Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara.
Buget total: 62.066 mii lei
Buget de stat - bunuri şi servicii :62.066 mii lei
OBIECTIV 2: Prevenirea şi supravegherea HIV/SIDA, TB, ITS şi a altor boli transmisibile
2.1. Supravegherea şi controlul infectiei HIV/SIDA
Obiective specifice:
1. Monitorizarea evoluţiei infectiei HIV/SIDA;
2. Reducerea transmiterii materno-fetale a HIV;
3. Prelungirea perioadei de viata prin depistarea precoce a infectiei HIV/SIDA;
4. Limitarea transmiterii prin depistare precoce, includerea în supravegherea activa şi consiliere;
5. Estimarea prevalentei HIV în populaţia generalã şi în subpopulatiile la risc.
Activitãţi:
1. Depistarea infectiei cu transmitere verticala (mama-fat);
2. Depistarea infectiei HIV/SIDA în grupele de risc, conform legislaţiei în vigoare;
3. Depistarea infectiei HIV/SIDA - testare voluntara, cu consiliere pre şi posttestare;
4. Asigurarea testelor de diagnostic, eligibilitate la tratament şi monitorizarea acestuia;
5. Activitãţi de consiliere pre şi posttestare (asigurarea de materiale informative, prezervative etc.);
6. Instituirea unui sistem santinela pentru testarea gravidelor în maternitati, a bolnavilor cu ITS în clinicile de dermato-venerologie, a bolnavilor de tuberculoza în clinicile de pneumoftiziologie.
Activitãţi desfãşurate de Institutul de Boli Infectioase Matei Bals:
1. Monitorizeazã şi evalueaza la nivel naţional derularea activitãţilor desfãşurate de autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti şi a centrelor regionale HIV/SIDA
2. Asigura coordonarea tehnica şi metodologicã a autoritãţilor de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti şi a centrelor regionale HIV/SIDA
3. Raporteazã Autoritãţii de Sãnãtate Publica din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice indicatorii trimestriali şi anuali şi face propuneri de imbunatatire a derulãrii activitãţilor desfãşurate.
4. Asigura pregãtirea personalului din reţeaua de supraveghere a infectiei HIV/SIDA.
Indicatori de evaluare şi termenul de raportare
a) Indicatori de rezultate - anual
- procentul de femei gravide testate din totalul de gravide din judeţ
- creşterea cu 25% a numãrului de femei gravide testate HIV în vederea asigurãrii profilaxiei transmiterii verticale
- creşterea cu 50% a numãrului activitãţilor de consiliere a persoanelor testate HIV
b) Indicatori fizici - trimestrial
- numãr teste de diagnostic achiziţionate centralizat*)
- numãr teste de monitorizare achiziţionate centralizat*)
- numãr total persoane testate HIV: 250.000
- numãr total de persoane monitorizate - 7200
- numãr gravide testate HIV pentru prevenirea transmiterii verticale: 100.000 (se va raporta şi numãrul de cazuri pozitive)
- numãr persoane testate HIV din grupele de risc conform legislaţiei în vigoare: 75.000 (se va raporta şi numãrul de cazuri pozitive)
- numãr persoane din alte categorii testate HIV (testare voluntara, testarea pacientilor cu TBC): 75.000 (se va raporta şi numãrul de cazuri pozitive)
- numãr contacti identificati la un caz confirmat cu infectie HIV, din care numãr contacti testati
- numãr persoane consiliate: 100.000
c) Indicatori de eficienta trimestrial
- cost mediu/test diagnostic: 2,25*)lei
------
*) Nu se raporteazã de cãtre ASPJ.

- cost mediu/persoana consiliata: 5 lei
- cost mediu/persoana testata: 5 lei (nu se include costul testului)
Indicatorii vor fi raportati de autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti şi centre regionale HIV/SIDA cãtre Institutul de sãnãtate publica regional. Institutele de sãnãtate publica vor analiza situaţia derulãrii subprogramului la nivel regional şi vor raporta la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals indicatorii raportati de cãtre autoritãţile arondate, împreunã cu rezultatele analizei derulãrii subprogramului (realizari, dificultãţi, propuneri de imbunatatire).
Buget total: 12.047 mii lei
Buget de stat transferuri:700 mii lei
Venituri proprii - bunuri şi servicii: 11.347 mii lei
2.2. Supravegherea şi controlul tuberculozei
Obiective specifice:
1. Asigurarea unei rate de detectie a cazurilor noi de tuberculoza de peste 70% prin controlul simptomaticilor şi a grupurilor la risc;
2. Menţinerea tendintei de stagnare a creşterii incidentei prin tuberculoza;
3. Obţinerea unei rate de succes terapeutic la cazurile noi înregistrate de peste 82%;
4. Instituirea unei campanii de informare educare comunicare la nivel naţional;
5. Evaluarea ponderii pacientilor cu coinfectie HIV/TB.
Activitãţi:
1. Controlul simptomaticilor, contactilor şi altor grupe la risc pentru depistarea cazurilor de tuberculoza;
2. Pregãtirea personalului medical pentru aplicarea prevederilor programului;
3. Chimioprofilaxia persoanelor la risc;
4. Testarea HIV a pacientilor cu tuberculoza, cazuri noi, pentru a se putea aprecia nivelul asocierii celor doua afecţiuni;
5. Verificarea asigurãrii controalelor de calitate interne şi externe a laboratoarelor;
6. Supravegherea epidemiologica şi controlul focarelor de tuberculoza;
7. Supervizarea derulãrii programului cu scopul evidenţierii deficienţelor şi stabilirii mãsurilor pentru remediere.
Indicatori de evaluare şi termenul de raportare
a) Indicatori de rezultate - anual
- Procentul contactilor examinati din totalul contactilor înregistraţi > 80%
- Procentul bolnavilor depistati din numãrul suspectilor examinati: 10%
- Procentul de persoane chimioprofilactizate din cele indicate pentru chimioprofilaxie > 90%
- Procentul de vizite efectuate din numãrul de vizite programate: > 80%.
b) Indicatori fizici - trimestrial:
- Numãrul contactilor examinati (4 contacti/1 caz TBC înregistrat): 120.000
- Numãrul de suspecti examinati (10 suspecti/1 caz TBC înregistrat): 300.000
- Numãrul de cazuri care beneficiazã de chimioprofilaxie: 70.000
- Numãr intradermoreactii la PPD efectuate: 300.000
- Numãr de vizite de supervizare în teritoriu efectuate de cãtre medicii specialişti - 150
- Numãr de vizite de supervizare în cadrul judeţelor 16.000
- Numãr activitãţi de informare educare comunicare efectuate - 200
c) Indicatori de eficienta - trimestrial:
- Cost mediu depistare activa bolnav cu TBC prin controlul contactilor şi al altor grupe la risc - 60 lei
- Cost mediu depistare a bolnavului cu TBC prin controlul simptomaticilor - 60 lei
- Cost mediu/tratament chimioprofilactic - 60 lei
- Cost mediu pe vizita de supervizare în teritoriu - 1.200 lei
Activitãţi desfãşurate de Institutul Naţional de Pneumoftiziologie Marius Nasta:
1. Monitorizeazã şi evalueaza la nivel naţional derularea intervenţiei;
2. Asigura coordonarea metodologicã a reţelei de pneumologie;
3. Dezvolta şi implementeaza metodologii noi de supraveghere în vederea eficientizarii sistemului naţional;
4. Raporteazã Autoritãţii de Sãnãtate Publica din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice indicatorii trimestriali şi anuali şi face propuneri de imbunatatire a derulãrii activitãţilor.
Indicatorii vor fi raportati de autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti cãtre Institutul de sãnãtate publica regional.
Institutele de sãnãtate publica regionale vor analiza situaţia derulãrii subprogramului la nivel regional şi vor raporta la Institutul Naţional de Pneumoftiziologie Marius Nasta sinteza regionala a indicatorilor pentru autoritãţile de sãnãtate publica arondate, împreunã cu rezultatele analizei derulãrii activitãţilor (realizari, dificultãţi, propuneri de imbunatatire).
Nota: Pentru coordonarea la nivel local a subprogramului, se desemneazã un coordonator din cadrul Autoritãţii de sãnãtate publica pentru supravegherea epidemiologica şi unul de specialitate din cadrul reţelei de pneumoftiziologie, care colaboreazã pentru realizarea subprogramului la nivel local.
Buget total: 5.020 mii lei
Buget de stat - bunuri şi servicii: 1.562 mii lei
- transferuri: 3.458 mii lei
2.3 Supravegherea şi controlul infectiilor cu transmitere sexualã (ITS)
Obiectiv specific:
Scãderea incidentei bolilor cu transmitere sexualã
Activitãţi derulate la nivelul autoritãţilor de sãnãtate publica judeţene şi unitãţi sanitare nominalizate
1. Testarea serologica gratuita a gravidelor în vederea depistarii infectiei luetice;
2. Consilierea gratuita a tuturor gravidelor care se prezintã la autoritãţile de sãnãtate publica în vederea testarii serologice pentru sifilis;
3. Asigurarea medicamentelor şi materialelor necesare pentru tratamentul specific gratuit, prioritar, la gravidele cu serologii luetice reactive obţinute în cadrul activitãţilor de testare;
4. Efectuarea investigatiei epidemiologice pentru cazurile raportate de sifilis congenital la nou-nascutul viu;
5. Instituirea tratamentului specific corect al nou-nascutului viu cu sifilis congenital;
6. Asigurarea diagnosticului serologic al infectiei luetice pentru persoanele care nu sunt asigurate;
7. Asigurarea medicamentelor şi materialelor necesare pentru administrarea tratamentului specific antiluetic corect la contactii de sifilis identificati;
8. Asigurarea medicamentelor şi materialelor necesare pentru administrarea tratamentului specific antiluetic corect persoanelor bolnave de sifilis care nu sunt asigurate.
Indicatori de evaluare şi termenul de raportare
a) Indicatori de rezultate - anual
- Procentul de gravide testate de cãtre ASP din totalul de gravide din judeţ;
- Creşterea numãrului de gravide testate serologic gratuit în cadrul autoritãţilor de sãnãtate publica pentru sifilis;
- Asigurarea diagnosticului serologic şi al tratamentului specific antiluetic la un procent de 80% din totalul persoanelor neasigurate bolnave de sifilis;
b) Indicatori fizici - trimestrial
- Procentul de gravide testate de cãtre ASP din totalul de gravide din judeţ
- Numãr gravide testate serologic gratuit pentru sifilis în laboratorul Autoritãţii de sãnãtate publica, din care câte cu serologie reactiva - 50.000
- Numãr gravide cu serologie reactiva care beneficiazã de tratament corect gratuit - 2.000
- Numãr cupluri (mama - nou-nãscut viu cu VDRL calitativ reactiv) testate VDRL cantitativ pentru depistarea sifilisului congenital al nou-nascutului viu - 2.000
- Numãr cazuri de sifilis congenital al nou-nascutului viu raportate - 40
- Numãr cazuri de sifilis congenital al nou-nascutului viu raportate care beneficiazã de investigatie epidemiologica şi tratament specific corect - 40
- Numãr persoane diagnosticate cu infectie luetica şi neasigurate - 4.000
- Numãr persoane diagnosticate cu infectie luetica şi neasigurate care efectueazã tratament specfic corect - 3.500
- Numãr contacti de sifilis identificati care efectueazã tratament specific corect - 30.000
c) Indicatori de eficienta - anual
- Cost mediu/test depistare sifilis la gravida - 20 lei
- Cost mediu tratament antiluetic al gravidei - 30 lei
- Cost mediu/test VDRL cantitativ pentru depistare sifilis congenital - 25 lei
- Cost mediu test serologic pentru diagnosticul infectiei luetice la persoana neasigurata - 25 lei
- Cost mediu tratament antiluetic/persoana infectata neasigurata - 30 lei
- Cost mediu tratament antiluetic/contact identificat - 15 lei
Activitãţi desfãşurate de Institutele de sãnãtate publica regionale:
1. Monitorizeazã şi evalueaza la nivel regional desfãşurarea programului;
2. Asigura coordonarea metodologicã a programului;
3. Raporteazã Institutului de sãnãtate publica Bucureşti indicatorii trimestriali şi anuali şi face propuneri de imbunatatire a derulãrii programului.
Buget total: 1.000 mii lei
Buget de stat - transferuri:1.000 mii lei
2.4. Supravegherea şi controlul şi altor boli transmisibile
Obiectiv specific:
Prevenirea şi combaterea focarelor de boli transmisibile
a) Activitãţi derulate la nivelul autoritãţilor de sãnãtate publica judeţene:
1. Supravegherea bolilor transmisibile prevãzute în reglementãrile legale în vigoare (culegerea, validarea, analiza, interpretarea şi raportarea datelor epidemiologice la ISP regional);
2. Vaccinarea grupelor la risc de imbolnavire/de transmitere a unor boli transmisibile (vaccinare antigripala, antirubeolica în vederea prevenirii transmiterii nozocomiale a infectiei rubeolice de la nou-nascutul cu sindrom rubeolic congenital, antitifoidica, antidizenterica, antihepatitica A/B, antirujeolica etc;
3. Vaccinarea diftero-tetanica a gravidelor conform reglementãrilor în vigoare;
4. Efectuarea dozei de rapel diftero-tetanica la intervale de 10 ani începând cu varsta de 24 de ani, în funcţie de resursele financiare existente;
5. Supravegherea bolilor transmisibile considerate probleme de sãnãtate publica localã sub coordonarea Institutului de sãnãtate publica regional, inclusiv imunizari în situaţii epidemiologice deosebite;
6. Instituirea şi aplicarea mãsurilor de prevenire şi control al focarului de boala transmisibila (depistarea, tratamentul profilactic şi/sau vaccinarea contactilor, raportare, dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare, ancheta epidemiologica etc.), în colaborare cu reţeaua de asistenta primara şi sub coordonarea Institutului de sãnãtate publica regional;
7. Asigurarea activitãţii epidemiologice în situaţii de urgenta provocate de calamitati naturale (inundatii, cutremure etc.) de cãtre autoritatea de sãnãtate publica judeteana, în colaborare cu reţeaua de asistenta medicalã primara şi de specialitate şi cu administraţia publica localã, conform practicilor epidemiologice curente;
8. Acţiuni speciale de depistare activa şi prevenire a bolilor transmisibile în comunitãţi la risc sub coordonarea Institutului de sãnãtate publica regional;
9. Organizarea de instruiri ale personalului medico-sanitar şi a mediatorilor sanitari cu privire la prevenirea, depistarea, raportarea şi controlul bolilor transmisibile, precum şi cu privire la vaccinarea populaţiei din grupele expuse la risc sau din comunitãţi greu accesibile;
10. Asigurarea medicamentelor, vaccinurilor, dezinfectantelor, materialelor sanitare, echipamentelor de protecţie necesare pentru intervenţie în caz de focar/epidemie de boala transmisibila sau situaţii de risc epidemiologic datorat calamitãţilor naturale (inundatii, cutremure etc.), prin reîntregirea rezervei antiepidemice;
11.Acreditarea laboratoarelor de microbiologie;
12. Participarea la supravegherea rezistentei la antibiotice;
13. Participarea la sistemul de alerta precoce şi rãspuns rapid.
NOTA:
Diagnosticul etiologic al bolilor transmisibile se asigura din fondurile alocate programului, în mãsura în care acestea sunt identificate ca prioritati de sãnãtate publica, iar resursele financiare o permit.
Toate vaccinurile şi materialele sanitare necesare activitãţilor acestui obiectiv se achiziţioneazã la nivel local.
b) Activitãţi derulate la nivelul institutelor de sãnãtate publica regionale:
1. Îndrumare metodologicã a reţelei de sãnãtate publica din judeţele arondate pentru instituirea mãsurilor necesare, conform competentei;
2. Supravegherea bolilor transmisibile din teritoriul arondat (culegerea, validarea, analiza, interpretarea şi raportarea datelor epidemiologice la ASP-MSP);
3. Identificarea, intervenţia şi supravegherea bolilor transmisibile considerate probleme de sãnãtate publica localã/regionala;
4. Acordarea de asistenta tehnica autoritãţilor de sãnãtate publica judeţene în instituirea şi aplicarea mãsurilor de prevenire şi control al focarului de boala transmisibila, inclusiv infectia nosocomiala;
5. Efectuarea de cãtre institutele de sãnãtate publica a unor studii epidemiologice în domeniul bolilor transmisibile, cu acordul Autoritãţii de Sãnãtate Publica din Ministerul Sãnãtãţii Publice;
6. Organizarea unor sesiuni de instruire a personalului din autoritãţile de sãnãtate publica judeţene pe probleme de supraveghere a bolilor transmisibile cu acordul Autoritãţii de Sãnãtate Publica din Ministerul Sãnãtãţii Publice;
7. Controlul intern şi extern de calitate pentru laboratoarele din unitãţile de sãnãtate publica;
8. Continuarea activitãţilor derulate în vederea acreditãrii laboratoarelor;
9. Implementarea sistemului de alerta precoce şi rãspuns rapid.
c) Activitãţi desfãşurate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino":
1. Supravegherea microbiologica a bolilor transmisibile (viroze respiratorii, enterovirusuri etc.);
2. Supravegherea rezistentei la antibiotice;
3. Participarea la solicitarea Autoritãţii de Sãnãtate Publica din Ministerul Sãnãtãţii Publice la investigarea focarelor/epidemiilor, inclusiv infectii nosocomiale;
4. Asigurarea diagnosticului şi/sau confirmãrii diagnosticului pentru bolile transmisibile la solicitarea institutelor de sãnãtate publica şi a autoritãţilor de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti.
d) Activitãţi desfãşurate de ISPB:
1. Monitorizeazã şi evalueaza la nivel naţional derularea intervenţiei;
2. Asigura coordonarea metodologicã a reţelei de boli transmisibile;
3. Raporteazã Autoritãţii de Sãnãtate Publica din Ministerul Sãnãtãţii Publice cazurile de boli infectioase, mãsurile întreprinse şi propune acţiuni specifice, dacã situaţia o impune participând la realizarea acestora;
4. Raporteazã Autoritãţii de Sãnãtate Publica din Ministerul Sãnãtãţii Publice indicatorii trimestriali şi anuali şi face propuneri de imbunatatire a derulãrii programului, sesizand eventualele disfunctionalitati.
Indicatori de evaluare şi termenul de raportare
a) Indicatori de rezultat - anual
- Scãderea cu 1% a numãrului de cazuri de boli infectioase în populaţia generalã la 100.000 locuitori (cu excepţia cazurilor de TBC şi HIV/SIDA)
b) Indicatori fizici - trimestrial
Numãr activitãţi de supraveghere şi control al bolilor transmisibile - 800/an
c) Indicatori de eficienta - trimestrial
Cost mediu/activitãţi de supraveghere - 14.000 lei
Buget total: 10.000 mii lei
Buget de stat - bunuri şi servicii :10.000 mii lei
Unitãţi care deruleazã obiectivul 2
Autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti;
Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara;
Spitalul de Boli Infectioase Braşov - centru regional HIV/SIDA;
Spitalul de Boli Infectioase Cluj - centru regional HIV/SIDA;
Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta - centru regional HIV/SIDA;
Spitalul Clinic de Boli Infectioase şi Pneumoftiziologie "Dr. V. Babes" Craiova - centru regional HIV/SIDA;
Spitalul Clinic de Boli Infectioase "Sf. Paraschiva" Iaşi - centru regional HIV/SIDA;
Spitalul Clinic de Boli Infectioase nr. 1 Targu Mures - centru regional HIV/SIDA;
Spitalul Clinic de Boli Infectioase şi Pneumoftiziologie "Dr. V. Babes" Timişoara - centru regional HIV/SIDA;
Spitalul Clinic de Boli Infectioase şi Tropicale "Dr. V. Babes" Bucureşti - centru regional HIV/SIDA;
Institutul Clinic de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" Bucureşti - centru regional HIV/SIDA.
Institutul de Pneumoftiziologie "Prof. Dr. Marius Nasta" Bucureşti;
Reţeaua de pneumoftiziologie (spitale de pneumoftiziologie, spitale TBC, ambulatorii de specialitate TBC, sanatorii TBC, secţii sau compartimente, preventorii);
Reţeaua de supraveghere şi control a bolilor cu transmitere sexualã (spitale, cabinete ambulatorii de specialitate).
BUGET TOTAL OBIECTIV 2: 28.067 mii lei
Buget de stat: - bunuri şi servicii:11.562 mii lei
- transferuri: 5.158 mii lei
Venituri proprii: - bunuri şi servicii: 11.347 mii lei
OBIECTIV 3. Supravegherea şi controlul infectiilor nosocomiale
Obiectiv specific:
Depistarea şi controlul infectiilor nosocomiale
Activitãţi desfãşurate de unitãţile sanitare selectate:
1. Organizeazã sistemul de supraveghere la nivelul unitãţii;
2. Depisteaza cazurile de infectie nosocomiala conform definitiilor de caz din <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 916/2006 , pentru tipurile de infectii selectate;
3. Recolteaza probele biologice pentru examenul bacteriologic, conform protocolului;
4. Completeazã fişele de supraveghere/fişa cazului de infectie nosocomiala;
5. Trimite fişele de supraveghere/fişa cazului de infectie nosocomiala, sãptãmânal la ASP;
6. Realizeazã investigaţiile de laborator şi trimite tulpinile izolate (numai pentru microorganismele specificate în metodologie) de la cazurile de infectie nosocomiala la ISP teritorial şi IC, prin intermediul ASP*);
------
*) În situaţia în care spitalul nu are capacitatea de laborator pentru investigaţii bacteriologice.

7. Raporteazã lunar la ASP judeţene indicatorii de evaluare din metodologie;
8. Raporteazã lunar la ASP judeţene şi numãrul de cazuri de infectii nozocomiale înregistrate în secţiile unde se organizeazã sistemele de supraveghere santinela, altele decât cele raportate în sistem santinela, precum şi numãrul de externati din secţiile respective.
- În judeţele unde se afla ISP, acesta asigura diagnosticul de laborator şi trimite tulpinile izolate (numai pentru microorganismele specificate în metodologie) la I. Cantacuzino.
- În celelalte judeţe laboratorul ASP judeţene asigura diagnosticul de laborator şi trimite tulpinile izolate (numai pentru microorganismele specificate în metodologie) la ISP regional şi I. Cantacuzino.
Activitãţi desfãşurate de ASP judeţene şi a municipiului Bucureşti:
1. Desemneazã din compartimentul/biroul de supravegherea şi controlul bolilor transmisibile persoana care asigura suportul tehnic profesional pentru organizarea şi funcţionarea programului;
2. Instruieste personalul medico-sanitar din unitatea sanitarã cu paturi, respectiv secţiile selectate;
3. Verifica şi valideazã datele din fişele primite;
4. Completeazã şi trimite lunar la ISP regional baza de date (format unic EPIDATA/EPIINFO);
5. Asigura diagnosticul de laborator pentru unitãţile sanitare santinela care nu au capacitatea de laborator pentru investigaţii bacteriologice, în judeţele în care acesta nu este asigurat de ISP;
6. Asigura trimiterea probelor la ISP şi I. Cantacuzino (numai pentru microorganismele specificate în metodologie);
7. Monitorizeazã şi evalueaza trimestrial derularea programului în unitatea/unitãţile selectata utilizând indicatorii de evaluare din metodologie;
8. Comunica trimestrial unitãţilor sanitare santinela rezultatele analizelor epidemiologice efectuate;
9. Instituie şi aplica mãsuri de control al focarului de infectie nosocomiala dupã anunţarea acestuia de cãtre unitatea în care evolueaza;
10. Organizeazã sesiuni de instruire a personalului din serviciile de prevenire şi control al infectiilor nosocomiale din unitãţile sanitare;
Activitãţi desfãşurate de ISP regionale:
1. Verifica şi valideazã datele din fişele primite;
2. Completeazã şi trimite lunar la ISPB baza de date (format unic EPIDATA/EPIINFO);
3. Sprijinã tehnic şi metodologic ASP şi/sau unitãţile santinela;
4. Monitorizeazã şi evalueaza trimestrial la nivel regional derularea programului utilizând Indicatorii de evaluare din metodologie;
5. Comunica trimestrial la ASP judeţene şi a municipiului Bucureşti rezultatele analizei epidemiologice efectuate la nivel regional;
6. Asigura diagnosticul de laborator pentru unitãţile sanitare santinela care nu au capacitatea de laborator pentru investigaţii bacteriologice, în cazul în care acestea sunt situate pe teritoriul aceluiaşi judeţ cu ISP (ISP Timişoara, ISP Iaşi, ISP Cluj);
7. Asigura identificarea şi caracterizarea preliminarã a tulpinilor primite de la unitãţile sanitare santinela;
8. ISP regional colaboreazã cu INCDMI Cantacuzino - centrele naţionale de referinta şi asigura trimiterea tulpinilor (numai pentru microorganismele specificate în metodologie) pentru caracterizare completa şi realizarea bãncii de izolate la nivel naţional.
Activitãţi desfãşurate de ISPB:
1. Monitorizeazã şi evalueaza la nivel naţional derularea programului utilizând indicatorii de evaluare din metodologie;
2. Raporteazã trimestrial Autoritãţii de Sãnãtate Publica din Ministerul Sãnãtãţii Publice indicatorii realizaţi de fiecare unitate inclusã în subprogram;
3. Asigura diseminarea informaţiilor obţinute în urma analizelor epidemiologice efectuate la nivel naţional, trimestrial, cãtre autoritãţile de sãnãtate publica judeţene, institutele de sãnãtate publica şi Autoritatea de Sãnãtate Publica din Ministerul Sãnãtãţii Publice.
Indicatori de evaluare şi termenul de raportare:
a) Indicatori fizici:
- Nr. cazuri ÎN depistate - 5.000
- Nr. cazuri ÎN investigate cu laboratorul - 5.000
- Nr. cazuri ÎN depistate şi investigate, altele decât cele din sistemul santinela - 5.000
b) Indicatori de eficienta:
- Cost mediu/acţiunea de depistare a unui caz ÎN - 500 lei
- Cost mediu/acţiunea de investigare cu laboratorul a unui caz ÎN - 700 lei
- Cost mediu/acţiunea de depistare şi investigare a altor tipuri de ÎN decât cele raportate în sistem santinela - 300 lei
c) Indicatori de rezultat:
Incidenta anuala a ÎN la 100 pacienti externati, pe secţii - 5%
NOTA:
Programul de supraveghere al infectiilor nosocomiale se va continua în spitale judeţene sau clinici universitare care au avut selectate secţii ce pot inregistra infectii nosocomiale (chirurgie, ortopedie, arsi, neonatologie, terapie intensiva, obstetrica-ginecologie, neurologie, urologie).
Raportarea trimestriala, pe categorii de infectii şi secţii, a infectiilor nosocomiale se va desfasura conform legislaţiei în vigoare pentru toate unitãţile sanitare cu paturi de la nivel naţional.
Toate unitãţile sanitare vor respecta şi implementa normele de supraveghere şi control al infectiilor nosocomiale, conform <>Ordinului ministrului sãnãtãţii publice nr. 916/2006 .
În cazul în care în judeţul în care funcţioneazã unitatea sanitarã din sistemul santinela nu exista capacitate de laborator pentru investigarea infectiilor cu anaerobi, probele biologice destinate acestor investigaţii se recolteaza şi se introduc direct în sisteme de transport speciale pentru anaerobi, conform protocolului, şi se trimit direct la Laboratorul de referinta pentru anaerobi din INCDIM Cantacuzino.
Indicatorii programului vor fi raportati de autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti cãtre institutul de sãnãtate publica regional. Institutele de sãnãtate publica vor analiza situaţia derulãrii subprogramului la nivel regional şi vor raporta la ISPB indicatorii transmisi de cãtre autoritãţile arondate împreunã cu rezultatele analizei derulãrii subprogramului (realizari, dificultãţi, propuneri de imbunatatire) ISPB va transmite la Autoritatea de Sãnãtate Publica din Ministerul Sãnãtãţii Publice indicatorii realizaţi.
Buget total: 3.500 mii lei
Buget de stat - transferuri: 3.500 mii lei
Unitãţi care deruleazã obiectivul
Autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti;
Institutele de Sãnãtate Publica Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara;
Spitalul Municipal "Sf. Sofia" Sebes, jud. Alba - nosocomiale;
Spitalul Clinic Judeţean Arad - nosocomiale;
Spitalul Clinic de obstetrica-ginecologie "Dr. Salvator Vuia" Arad - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Pitesti, Arges - nosocomiale;
Spitalul Clinic de obstetrica-ginecologie Oradea - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Bistrita-Nasaud - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Bacau - nosocomiale;
Spitalul de obstetrica-ginecologie Botosani - nosocomiale;
Spitalul de obstetrica-ginecologie Braşov - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Braşov - nosocomiale;
Spitalul obstetrica-ginecologie Brãila - nosocomiale;
Spitalul Judeţean de Urgenta Brãila - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Buzau - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Calarasi - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Resita - nosocomiale;
Spitalul Clinic de adulti Cluj - nosocomiale;
Spitalul Clinic Judeţean Cluj - nosocomiale;
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Constanta - nosocomiale;
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Craiova - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Targoviste - nosocomiale;
Spitalul de obstetrica-ginecologie "Buna Vestire" Galaţi - nosocomiale;
Spitalul Judeţean "Sf. Apostol Andrei" Galaţi - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Giurgiu - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Targu Jiu - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Deva - nosocomiale;
Spitalul de Urgenta Petrosani - nosocomiale;
Spitalul Clinic de obstetrica-ginecologie "Elena Doamna" Iaşi - nosocomiale;
Spitalul de obstetrica-ginecologie "Cuza Voda" Iaşi - nosocomiale;
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta "Sf. Spiridon" Iaşi - nosocomiale;
Spitalul Judeţean de Urgenta Baia Mare - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Drobeta-Turnu Severin - nosocomiale;
Spitalul Clinic Judeţean Targu Mures - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Piatra-Neamt - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Slatina - nosocomiale;
Spitalul de obstetrica-ginecologie Ploiesti - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Satu Mare - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Zalau - nosocomiale;
Spitalul Clinic Judeţean Sibiu - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Suceava - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Alexandria - nosocomiale;
Spitalul Clinic de obstetrica-ginecologie "Dr. Dumitru Popescu" Timişoara - nosocomiale;
Spitalul Clinic Judeţean Timişoara - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Tulcea - nosocomiale;
Spitalul de obstetrica-ginecologie Ramnicu Valcea - nosocomiale;
Spitalul Judeţean de Urgenta Ramnicu Valcea - nosocomiale;
Spitalul Judeţean de Urgenta Vaslui - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Focsani - nosocomiale;
Spitalul Clinic de obstetrica-ginecologie Filantropia Bucureşti - nosocomiale;
Spitalul Clinic de obstetrica-ginecologie "Prof. Dr. Panait Sarbu" Bucureşti - nosocomiale;
Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucureşti - nosocomiale;
Spitalul Universitar de Urgenta Bucureşti - nosocomiale;
Institutul de Ocrotirea Mamei şi Copilului Bucureşti - nosocomiale;
Spitalul Clinic de Urgente pentru copii Grigore Alexandrescu Bucureşti - nosocomiale;
Spitalul Clinic de chirurgie plastica reparatorie şi arsuri Bucureşti - nosocomiale;
Spitalul Clinic "Dr. I. Cantacuzino" Bucureşti - nosocomiale;
Spitalul Judeţean Sfintii Constantin şi Elena Bucureşti (ASP Ilfov) - nosocomiale;
Institutul Clinic de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" Bucureşti - nosocomiale;
Institutul de Boli Cerebrovasculare "Prof. Dr. Vlad Voiculescu" Bucureşti - nosocomiale;
Spitalul Clinic de Boli Infectioase şi Tropicale "Dr. Victor Babes", Bucureşti nosocomiale.
Obiectiv. 4 Prevenirea imbolnavirilor prin monitorizarea factorilor determinanţi din mediu de viata şi munca
4.1 Obiectiv specific:
Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea imbolnavirilor asociate factorilor de risc din mediul de viata
Activitãţi derulate la nivelul Autoritãţilor de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti:
1. Implementarea sistemului calitãţii şi acreditarea laboratoarelor;
2. Supravegherea sãnãtãţii în relaţia cu calitatea apei potabile;
3. Supravegherea epidemiilor hidrice;
4. Supravegherea cazurilor de methemoglobinemie acuta infantila generate de apa din fântâna;
5. Supravegherea sãnãtãţii în relatie cu calitatea apei de imbaiere;
6. Supravegherea calitãţii aerului şi a indicatorilor de sãnãtate în relatie cu aceasta;
7. Inspecţia produselor cosmetice;
8. Monitorizarea intoxicatiilor neprofesionale cu pesticide;
9. Monitorizarea radioactivitatii apei potabile şi alimentului;
10. Monitorizarea stãrii de sãnãtate în relatie cu expunerea profesionalã la radiatii ionizante;
11. Supravegherea stãrii de sãnãtate a populaţiei din jurul obiectivelor nucleare majore şi profilaxia efectelor cu iod stabil;
12. Monitorizarea protecţiei radiologice a pacientului în radiologia diagnostica;
13. Monitorizarea şi inspecţia modului de gestionare a deşeurilor medicale;
14. Supravegherea stãrii de sãnãtate a populaţiei în raport cu calitatea habitatului uman şi a poluarii sonore urbane;
15. Instruire şi formare profesionalã;
16. Activitãţi de inspecţie privind acţiunea factorilor de risc din mediu;
17. Acţiuni de inspecţie din domeniul bunei practici de laborator;
18. Alte acţiuni destinate rezolvarii prioritatilor locale.
4.2 Obiectiv specific:
Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea imbolnavirilor asociate factorilor de risc alimentari
Activitãţi derulate la nivelul autoritãţilor de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti:
1. Instruire şi formare profesionalã;
2. Monitorizarea calitãţii nutritive şi a contaminarii microbiologice a alimentelor de origine animala şi nonanimala;
3. Monitorizarea şi inspecţia materialelor în contact cu alimentul;
4. Monitorizarea şi inspecţia aditivilor alimentari;
5. Monitorizarea şi inspecţia substanţelor aromatizante;
6. Monitorizarea şi inspecţia alimentelor tratate cu radiatii;
7. Monitorizarea şi inspecţia suplimentelor alimentare;
8. Monitorizarea şi inspecţia alimentelor cu destinaţie nutritionala specialã;
9. Monitorizarea şi inspecţia alimentelor pentru evaluarea contaminarii chimice indicatorii - GEMS FOOD;
10. Monitorizarea şi inspecţia nivelului de iod din sarea iodata pentru consumul uman;
11. Monitorizarea toxiinfectiilor alimentare;
12. Monitorizarea şi inspecţia alimentelor modificate genetic;
13. Evaluarea stãrii de nutritie a populaţiei;
14. Activitãţi de inspecţie privind acţiunea factorilor de risc din domeniul alimentului;
15. Alte acţiuni destinate rezolvarii prioritatilor locale;
16. Elaborarea Strategiei naţionale de fortifiere a fainii.
4.3 Obiectiv specific :
Evaluarea şi supravegherea stãrii de sãnãtate a copiilor şi tinerilor din colectivitãţi în relatie cu factorii din mediul de viata şi activitate
Activitãţi derulate la nivelul autoritãţilor de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti:
1. Instruire şi formare profesionalã;
2. Monitorizarea şi inspecţia condiţiilor igienico-sanitare din tabere şi colonii;
3. Evaluarea capacitãţii de adaptare a elevilor la activitatea şcolarã pentru depistarea sindromului de suprasolicitare;
4. Identificarea şi cuantificarea riscului specific pentru sãnãtate generate de comportamentele cu risc (droguri, fumat, alcool, comportament alimentar etc);
5. Monitorizarea dezvoltãrii fizice a copiilor, adolescentilor şi tinerilor;
6. Monitorizarea stãrii de sãnãtate a copiilor şi tinerilor;
7. Activitãţi de inspecţie privind acţiunea factorilor de risc din colectivitatile de copii şi tineri;
8. Alte acţiuni destinate rezolvarii prioritatilor locale;
9. Asigurarea cu medicamente, instrumentar, materiale sanitare, formulare medicale, consumabile necesare pentru desfãşurarea activitãţii cabinetelor medicale şcolare/studenţeşti;
10. Colectarea, evacuarea şi neutralizarea deşeurilor provenite din activitãţi medicale.
4.4 Obiectiv specific:
Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea imbolnavirilor asociate factorilor de risc ocupationali
Activitãţi derulate la nivelul autoritãţilor de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti:
1. Instruire şi formare profesionalã;
2. Evaluarea factorilor de risc ocupationali;
3. Cercetarea caracterului de profesionalitate a cazurilor de boala în vederea declarãrii bolilor profesionale;
4. Acţiuni de evaluare, comunicare de risc şi informare asupra riscului profesional;
5. Monitorizarea incidentei bolilor profesionale şi a absenteismului medical prin boala profesionalã;
6. Armonizare legislativã, formare profesionalã în domeniul medicinii muncii;
7. Alte acţiuni destinate rezolvarii prioritatilor locale.
Activitãţi derulate la nivelul institutelor de sãnãtate publica regionale şi Centrul de sãnãtate publica Targu Mures:
1. Elaborarea metodologiilor de monitorizare şi inspecţie pe domenii specifice;
2. Instruirea personalului structurilor teritoriale pentru aplicarea metodologiei;
3. Coordonarea metodologicã a activitãţilor de monitorizare şi control pe domenii specifice, analiza datelor colectate şi elaborarea rapoartelor naţionale;
4. Controlul implementarii metodologiilor în teritoriul arondat;
5. Valorificarea rezultatelor rapoartelor naţionale;
6. Acreditarea şi constituirea laboratoarelor regionale;
7. Efectuarea de studii şi cercetãri în domeniul stãrii de sãnãtate în relatie cu factorii de risc din mediul de viata şi de munca;
8. Monitorizarea şi raportarea îndeplinirii planurilor de implementare specifice pentru integrarea europeanã;
9. Instruire de specialitate şi formare profesionalã;
10. Elaborarea de proiecte de acte normative în domeniul specific;
11. Achiziţia de iod stabil în vederea iodoprofilaxiei persoanelor expuse la radiatii ionizante.
Indicatori de evaluare şi termenul de raportare
a) Indicatori fizici:
- Numãr de acţiuni specifice (inclusiv studii) de evaluare a efectelor factorilor de risc din mediu pentru starea de sãnãtate - 1.000
- Numãr de acţiuni de inspecţie - 200.000
b) Indicatori de eficienta:
- Cost mediu/acţiune de evaluare a efectelor factorilor de risc din mediu pentru starea de sãnãtate -1.000 lei
- Cost mediu/acţiune de inspecţie - 450 lei
Indicatorii vor fi raportati de cãtre autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti la institutele şi centrele de sãnãtate publica, care dupã centralizare şi evaluare le transmit la autoritatea de sãnãtate publica din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice, trimestrial şi anual, împreunã cu rezultatele analizei derulãrii intervenţiei (realizari, dificultãţi, propuneri de imbunatatire).
Buget total:11.903 mii lei
Buget de stat: - bunuri şi servicii: 6.903 mii lei
- transferuri: 5.000 mii lei
Unitãţi care deruleazã obiectivul
- autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti;
- institute şi centre de sãnãtate publica;
- dispensarele medicale şcolare/studenţeşti de medicina generalã şi stomatologie.
Obiectiv 5. Promovarea sãnãtãţii şi a unui stil de viata sanatos
5.1. Obiectiv specific:
Dezvoltarea atitudinilor şi comportamentelor favorabile sãnãtãţii prin metode de promovare a sãnãtãţii şi educaţie pentru sãnãtate
Activitãţi:
Desfãşurarea de campanii de informare, educare şi comunicare în concordanta cu problemele de sãnãtate publica identificate la nivel naţional şi local şi în concordanta cu recomandãrile Organizaţiei Mondiale a Sãnãtãţii (Calendarul Sãnãtãţii), precum şi de alte activitãţi specifice de promovare a sãnãtãţii, dupã cum urmeazã:
1. Armonizare legislativã în domeniul promovãrii sãnãtãţii şi educaţiei pentru sãnãtate;
2. Campanie IEC pentru Ziua Mondialã de Lupta impotriva Tuberculozei*);
3. Campanie IEC pentru Ziua Mondialã a Sãnãtãţii; Ziua Nationala a Sãnãtãţii*);
4. Campanie IEC pentru Ziua Mondialã Fãrã Tutun*);
5. Campanie IEC pentru Ziua Internationala impotriva Abuzului de Droguri şi a Traficului Ilicit*);
6. Campanie IEC pentru Ziua Nationala Fãrã Tutun*);
7. Campanie IEC pentru Ziua Mondialã AntiSIDA*);
8. Campanie IEC pentru promovarea unui stil de viata sanatos*);
------
*) Desfãşurarea de campanii IEC pentru celebrarea acestor zile este obligatorie.

9. Campanie de educare şi informare a populaţiei privind pandemia de gripa şi gripa aviara.
10. Formare şi educaţie continua pentru personalul care desfãşoarã activitãţi de promovare a sãnãtãţii şi de educaţie pentru sãnãtate (personalul din reţeaua nationala de promovare a sãnãtãţii, medici, psihologi, asistenţi sociali sau medicali, cadre didactice, consilieri şcolari etc.), cursuri de formare de formatori etc.
11. Formarea mediatorilor sanitari sau a formatorilor din programele de educaţie pentru sãnãtate dezvoltate în cadrul diferitelor comunitãţi;
12. Desfãşurarea de programe de promovarea sãnãtãţii cu parteneri externi;
14. Evaluarea nivelului de cunoştinţe, atitudini şi comportamente nefavorabile sãnãtãţii populaţiei (fumat, alcool, droguri, alimentaţie, etc);
Activitãţile prevãzute la punctele 1-9 vor fi coordonate în mod direct de Autoritatea de Sãnãtate Publica a Ministerului Sãnãtãţii Publice. Nu intra în sarcina autoritãţilor de sãnãtate publica judeţene.
Indicatori de evaluare şi termenul de raportare
a) Indicatori fizici:
- Numãr de campanii de informare, educare şi comunicare (IEC) - 300
- Numãr total de alte acţiuni specifice de promovarea sãnãtãţii - 250
b) Indicatori de eficienta - semestrial - cost mediu/campanie IEC - 7.100 lei
- cost mediu/acţiuni specifice de promovarea sãnãtãţii - 2.500 lei
5.2 Obiectiv specific:
Scãderea prevalentei afectiunilor oro-dentare şi a tulburarilor cranio-mandibulare (TCM)
Activitãţi:
1. Profilaxia cariei dentare prin clatiri orale cu substanţe fluorurate; tratamentul profilactic al cariei dentare
Indicatori de evaluare şi termenul de raportare
a) Indicatori fizici:
- Numãr total persoane tratate - 20.000 (judeţul Iaşi - 8.000, judeţul Constanta - 12.000)
- Numãr studii naţionale privind prevalenta cariei dentare şi a TCM la grupele de varsta cu risc - 1 (raportare anuala)
b) Indicatori de eficienta:
- Cost mediu/trusa pentru clatire orala, achiziţionate - 6 lei (raportare trimestriala)
- Cost mediu/trusa pentru clatire orala, distribuite - 6,2 lei (raportare trimestriala)
Indicatorii vor fi raportati atât de cãtre autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti, cat şi de cãtre institutele regionale şi Centrul de sãnãtate publica Targu Mures la Centrul de sãnãtate publica Sibiu, trimestrial şi anual, împreunã cu rapoartele privind campaniile de informare, educare, comunicare desfãşurate şi rezultatele studiilor, efectuate în rândul populaţiei generale. Centrul de sãnãtate publica Sibiu va inainta aceste rapoarte Autoritãţii de Sãnãtate Publica din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice.
Buget total: 3.055 mii lei
Buget de stat: - bunuri şi servicii: 2.655 mii lei
- transferuri: 400 mii lei
Unitãţi care deruleazã obiectivul:
- autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti/birourile de promovare a sãnãtãţii şi programe de educaţie pentru sãnãtate;
- Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti;
- Institutul de Sãnãtate Publica Timis;
- Institutul de Sãnãtate Publica Iaşi;
- Institutul de Sãnãtate Publica ClujNapoca;
- Centrul de Sãnãtate Publica Sibiu;
- Centrul de Sãnãtate Publica Targu Mures;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Constanta - Secţia chirurgie buco-maxilo-faciala;
- Spitalul Clinic de Urgente pentru Copii "Sf. Maria" Iaşi;
- Spitalul Universitar de Stomatologie "Dan Teodorescu" Bucureşti;
- Institutul de Ocrotirea Mamei şi Copilului Bucureşti.

Obiectiv 6. Hematologie şi securitate transfuzionalã
Obiective specifice:
1. Asigurarea unei securitati transfuzionale maxime;
2. Realizarea autosuficientei în sânge, produse derivate labile şi stabile de sânge.
Activitãţi:
1. Colectarea de sânge şi componente sanguine;
2. Controlul imunohematologic, biologic şi bacteriologic al sângelui;
3. Stocarea, transportul şi distribuţia sângelui şi a componentelor sanguine derivate;
4. Promovarea donarii benevole neremunerate şi menţinerea donatorilor recrutati;
5. Asigurarea tichetelor de masa pentru donatori.
Indicatori de evaluare şi termenul de raportare
a) Indicatori de rezultate - anual
Creşterea numãrului de donari de sânge - 3%
b) Indicatori fizici - trimestrial
Numãr donari/unitãţi recoltate şi testate pe an 450.000 donari
c) Indicatori de eficienta - trimestrial
Cost mediu/unitate de sânge recoltata şi testata - 135 lei
Indicatorii se vor centraliza şi evalua de cãtre INH şi vor fi raportati la Autoritatea de Sãnãtate Publica din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice, trimestrial şi anual, împreunã cu rezultatele analizei derulãrii subprogramului (realizari, dificultãţi, propuneri de imbunatatire).
Buget total: 51.028 mii lei
Buget de stat - bunuri şi servicii: 51.028 mii lei
Unitãţi care deruleazã obiectivul
Institutul Naţional de Hematologie Transfuzionalã "Prof. dr. C.T. Nicolau" Bucureşti

Obiectivul 7. Controlul tutunului prin încurajarea renunţãrii la fumat
7.1 Obiectiv specific:
Prevenirea consumului de tutun
Activitãţi:
1. realizarea de materiale educaţionale pentru acţiunile de informare, educaţie şi comunicare ce au ca scop constientizarea efectelor fumatului pasiv şi activ;
2. organizarea de acţiuni ce au ca scop informarea şi educarea copiilor şi adolescentilor cu privire la efectele fumatului activ şi pasiv;
3. organizarea de acţiuni ce au ca scop mediatizarea prevederilor legale privind restrictionarea fumatului în spaţiile publice închise;
4. instruirea în domeniul controlului tutunului a personalului medical implicat în comunicarea cu copiii şi ţinerii;
5. organizarea de concursuri pentru copii şi adolescenti, având ca scop descurajarea consumului de tutun;
6. evaluarea programului şi a impactului diverselor mãsuri pentru controlul tutunului.
Indicatori de evaluare şi termenul de raportare
a) Indicatori de rezultat:
- Numãr tipuri de materiale educaţionale destinate comunicãrii cu copiii şi ţinerii în domeniul consumului de tutun: 25
- Numãr total de acţiuni: 3 acţiuni/luna/judeţ
- Numãr total de şcoli în care sau desfãşurat acţiuni: 30 unitãţi de învãţãmânt/judeţ
- Numãr total de persoane instruite: 150
- Studii de evaluare: 3
7.2. Obiectiv specific:
Încurajarea renunţãrii la fumat
Activitãţi:
1. informare despre metodele de renunţare la consumul de tutun, folosind linia telefonica gratuita ("Tel Verde - 08008STOP FUMAT")
2. terapie în vederea renunţãrii la fumat
3. acţiuni de promovare a adresabilitatii la medic pentru renunţarea la fumat
Indicatori de evaluare şi termenul de raportare
a) Indicatori de rezultat:
- Numãr total de persoane care au beneficiat de asistenta medicalã în vederea renunţãrii la fumat: 2.000
- Numãr total de persoane care au beneficiat de tratament medicamentos pentru renunţarea la fumat: 1.000
- Numãr total de persoane care au renunţat la fumat: 350
- Numãr total de acţiuni specifice pentru încurajarea renunţãrii la fumat: 5
b) Indicatori de eficienta:
Cost/persoana asistatã medical pentru a renunţa la fumat: 220 lei
Cost aferent evaluãrii programului: 10.000 lei
Indicatorii vor fi raportati Institutului de Pneumoftiziologie " Prof. Dr. Marius Nasta" Centrului de consiliere pentru renunţarea la fumat, iar acesta va raporta Autoritãţii de Sãnãtate
Publica din Ministerul Sãnãtãţii Publice
Buget total: 943 mii lei
Buget de stat: - transferuri: 443 mii lei
Venituri proprii: - transferuri: 500 mii lei
Unitãţi care deruleazã obiectivul
Institutul de Pneumoftiziologie "Prof. Dr. Marius Nasta" Bucureşti;
Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi;
Spitalul Clinic de Boli Infectioase şi Pneumoftiziologie "V. Babes" Timişoara - clinica de pneumoftiziologie
1.2. Subprogramul privind bolile netransmisibile
Coordonarea de specialitate a subprogramului: Direcţia generalã politici, strategii şi managementul calitãţii în sãnãtate
Scopul subprogramului:
Îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate a populaţiei prin creşterea calitãţii serviciilor şi instituirea mãsurilor pentru combaterea bolilor netransmisibile
Obiective:
1. Prevenirea şi combaterea bolilor cardiovasculare
2. Prevenirea şi controlul în patologia oncologica
3. Prevenirea şi diagnosticarea precoce în bolile neurologice
4. Preventie în patologia endocrina
5. Reabilitarea serviciilor de urgenta prespitaliceasca
6. Tratamentul bolilor cardiovasculare, hemofiliei şi talasemiei

OBIECTIV 1: Prevenirea şi combaterea bolilor cardiovasculare
Obiective specifice:
1. Informarea şi educarea populaţiei cu privire la mijloacele de prevenire a bolilor cardiovasculare
2. Identificarea şi combaterea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare (fumat, alcool, alimentaţie, sedentarism, stres, colesterol, hipertensiune, obezitate)
3. Înregistrarea şi monitorizarea pacientilor care au efectuat proceduri de cardiologie interventionala şi by-pass aortocoronarian
Activitãţi
1. Informare, educare şi comunicare cu privire la mijloacele de prevenire a bolilor cardiovasculare
2. Managementul Registrului naţional de cardiologie interventionala şi al Registrului naţional de by-pass aortocoronarian
3. Screening pentru identificarea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare (fumat, alcool, alimentaţie, sedentarism, stres, colesterol, hipertensiune, obezitate)
4. Educaţie a pacientilor cu factori de risc, corectarea factorilor de risc modificabili (fumat, alcool, alimentaţie, sedentarism, stres, colesterol, hipertensiune, obezitate), instituirea unui stil de viata sanatos
5. Evaluarea riscului cardiovascular la populaţia sanatoasa, prevenirea şi combaterea complicatiilor bolilor cardiovasculare vor fi definite şi corelate cu Programul naţional privind evaluarea stãrii de sãnãtate a populaţiei în asistenta medicalã primara
6. Monitorizarea şi prevenirea complicatiilor la pacientii cu afecţiuni cardiovasculare
Indicatori de evaluare
a) Indicatori de rezultat:
- scãderea mortalitatii specifice prin cardiopatii ischemice - 150 decese/100.000 locuitori
- incidenta specifica prin boli cardiovasculare - 1%
- scãderea mortalitatii specifice prin boli cardiovasculare - 675/100.000 locuitori
b) Indicatori fizici:
- numãr de pacienti investigati pentru boli cardiovasculare - 200.000
c) Indicatori de eficienta:
- cost Registrul naţional de cardiologie interventionala - 100.000 lei
- cost Registrul naţional de by-pass aortocoronarian - 100.000 lei
Buget total: 20.000 mii lei
Buget de stat: - transferuri: 15.000 mii lei
Venituri proprii: - transferuri: 5.000 mii lei
Unitãţi care deruleazã obiectivul
Unitãţi sanitare cu paturi
OBIECTIV 2: Prevenirea şi controlul în patologia oncologica
Obiective specifice:
1. Informarea şi educarea populaţiei cu privire la mijloacele de prevenire ale tumorilor maligne
2. Diagnosticarea în stadii incipiente a pacientilor cu displazii şi cancer de col uterin, glanda mamara, colo-rectal şi prostata
3. Dezvoltarea şi managementul registrului naţional de bolnavi cu tumori maligne
Activitãţi:
1. Informare, educare şi comunicare cu privire la mijloacele de prevenire a cancerului
2. Screening pentru cancerul de col uterin, glanda mamara, colo-rectal şi de prostata
3. Controlul calitãţii diagnosticului citologic, formarea personalului de specialitate
4. Coordonarea la nivel local a programului şi managementul Registrului naţional de cancer
Indicatori de evaluare
a) Indicatori de rezultat anual:
- scãderea mortalitatii specifice - 197/100.000 de locuitori
- creşterea ponderii diagnosticarii precoce prin screening - cu 10%
b) Indicatori fizici:
- numãr teste screening cancer col - 130.000
- numãr teste screening cancer mamar - 45.000
- numãr teste hemocult pentru depistare precoce cancer colo-rectal- 20.000
- numãr teste screening cancer prostata - 6.000
c) Indicatori de eficienta:
- cost mediu/screening cancer col - 35 lei
- cost mediu/screening cancer mamar - 50 lei
- cost mediu/teste hemocult pentru depistare precoce cancer colo-rectal - 30 lei
- cost mediu/screening cancer prostata - 30 lei
- cost mediu activitãţi informare, educare, coordonare la nivel local a programului şi managementul Registrului naţional de cancer - 50.000 lei /judeţ
Buget total: 12.917 mii lei
Buget de stat: - transferuri - 12.917 mii lei
Unitãţi care deruleazã obiectivul
- Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuta" Cluj
- Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" Bucureşti
- Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului Bucureşti
- Institutul Clinic Fundeni
- Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi
- Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca
- Autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti şi unitãţi sanitare desemnate de acestea

OBIECTIV 3: Prevenirea şi diagnosticarea precoce în bolile neurologice
Obiective specifice:
1. Prevenirea complicatiilor leziunilor vasculare cerebrovertebrale prin tehnici de abord endovascular (embolizari, angioplastii, aplicari de stenturi etc.) şi radiochirurgie stereotactica Gamma-Knife
2. Implantarea dispozitivelor de stimulare profunda la bolnavii cu maladie Parkinson
3. Reabilitarea auditiva prin implant cohlear şi proteze auditive BAHA
4. Continuarea Registrului naţional al bolnavilor cu patologia auzului - protezare auditiva/patologia osului
Activitãţi:
1. Depistarea precoce şi tratamentul minim invaziv al malformatiilor vasculare cerebrovertebrale şi al anevrismelor arteriovenoase;
2. Proceduri de neuroradiologie interventionala: embolizarea cu spirale detasabile GDC a anevrismelor cerebrale, embolizarea cu microparticule a malformatiilor vasculare cerebrale, aplicarea de stenturi pentru tratamentul leziunilor arteriale la pacientii care din motive clinice nu pot beneficia de metodele de abord chirurgical convenţional
3. Continuarea Registrului naţional al bolnavilor cu patologia auzului - protezare auditiva/patologia osului temporal
4. Reabilitarea auditiva prin implant cohlear şi proteze BAHA
Indicatori de evaluare
a) Indicatori de rezultat - anual
- prevenirea complicatiilor hemoragice şi a decesului la pacientii cu leziuni vasculare
- recuperarea în proporţie de peste 80% a copiilor cu surditate congenitala
b) Indicatori fizici:
- numãr implanturi cohleare - 90
- numãr dispozitive BAHA implantate - 35
- numãr de anevrisme cerebrale embolizate - 45/an;
- numãr de malformatii vasculare cerebrale embolizate - 30/an;
- numãr de stenturi vasculare cerebrale aplicate - 5/an;
- numãr de nucleoplastii - 50/an;
- numãr de angioplastii carotidiene - 50/an;
- numãr de vertebro-plastii percutane - 25/an
c) Indicatori de eficienta:
- cost mediu/implant cohlear - 65.000 lei
- cost mediu/proteza BAHA - 12.000 lei
- cost mediu/anevrism cerebral embolizat - 20.000 lei
- cost mediu/malformatie vasculara cerebrala embolizata - 7.000 lei
- cost mediu/stent vascular cerebral aplicat - 13.000 lei
- cost mediu/nucleoplastie - 400 lei
- cost mediu/angioplastie carotidiana - 2.000 lei
- cost mediu/vertebro-plastii percutane - 400 lei
- cost registru - 50.000 lei
Buget total: 11.000 mii lei
Buget de stat: - transferuri: 11.000 mii lei
Unitãţi care deruleazã obiectivul:
- Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţionalã O.R.L. "Prof. Dr. Dorin Hociota"
- Spitalul Clinic Coltea Bucureşti
- Spitalul Clinic Municipal Timişoara
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Cluj-Napoca
- Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Targu Mures
Spitalul Clinic "Sf. Spiridon" Iaşi
Spitalul Judeţean Ilfov "Sfintii Imparati Constantin şi Elena"
Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar Arseni" Bucureşti
Spitalul Universitar de Urgenta Bucureşti

OBIECTIV 4: Preventie în patologia endocrina
Obiective specifice:
1. Creşterea calitãţii vieţii la climacterium şi profilaxia osteoporozei
2. Scãderea morbiditatii prin gusa datoratã carentei de iod şi a complicatiilor sale
Activitãţi:
1. Monitorizarea persoanelor cu risc pentru fracturi osteoporotice
2. Depistarea activa, diagnosticarea şi prevenirea complicatiilor gusii în zonele endemice
Indicatori de evaluare
a) Indicatori de rezultat - anual
- creşterea incidentei specifice a hipotiroidismului prin depistare activa - 1%
- scãderea incidentei complicatiilor datorate osteoporozei - 1%
b) Indicatori fizici
- numãr persoane cu disfunctie tiroidiana investigate - 4.737
- numãr de examene screening pentru osteoporoza la femei la menopauza - 5.500
c) Indicatori de eficienta:
- cost mediu/investigatie persoana cu disfunctie tiroidiana - 95 lei
- cost mediu/investigatie pentru osteoporoza - 100 lei
Buget total: 1.000.mii lei
Buget de stat: - transferuri: 1.000 mii lei
Unitãţi care deruleazã programul:
- Institutul de Endocrinologie "Prof. dr. C.I. Parhon" Bucureşti
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Cluj-Napoca
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta "Sf. Spiridon" Iaşi
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Timişoara
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Targu Mures
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Braşov
- Spitalul Judeţean Pitesti
- Spitalul Clinic Judeţean Sibiu
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Arad
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Craiova
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Constanta
- Spitalul Clinic Judeţean Oradea
- Spitalul Judeţean de Urgenta Piatra Neamt
- Spitalul Judeţean de Urgenta Ramnicu Valcea
- Spitalul Judeţean "Sf. Gheorghe"
- Spitalul Judeţean de Urgenta "Sf. Ioan cel Nou" Suceava
- Spitalul Judeţean Targoviste
- Spitalul Judeţean Targu Jiu
- Spitalul Judeţean Zalau

OBIECTIV 6: Reabilitarea serviciilor de urgenta prespitaliceasca
Obiective specifice:
1. Creşterea calitãţii serviciilor de urgenta prin formarea continua a personalului din cadrul serviciilor de urgenta
2. Ameliorarea calitãţii asistenţei medicale de urgenta acordatã pacientilor şi reducerea mortalitatii şi morbiditatii
3. Creşterea accesului populaţiei la servicii medicale de urgenta adecvate, indiferent de zona de resedinta (urban sau rural)
4. Reducerea mortalitatii în cazul pacientilor traumatizati aflaţi în stare critica, care necesita terapie de lungã durata în terapie intensiva
5. Creşterea capacitãţii de rãspuns a sistemului medical de urgenta la nivel judeţean şi regional, prin crearea unui sistem de coordonare judeteana/regionala a asistenţei medicale de urgenta (inclusiv transfer al datelor prin telemedicina) şi asigurarea de sanse egale pentru populaţie
6. Crearea capacitãţii de rãspuns medical la situaţii de urgenta majorã (accidente colective, nucleare, biologice, chimice, dezastre naturale - cutremure, inundatii etc.) şi crearea unui sistem eficient de colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenta (ISU) în aceste situaţii
7. Eficientizarea timpului maxim de ajungere la cazurile de urgenta majorã
Activitãţi
1. Formarea continua a personalului de specialitate din cadrul serviciilor de urgenta spitaliceşti şi prespitalicesti în cadrul programului REMSSy prin:
a) cursuri de educaţie medicalã continua în medicina de urgenta;
b) cursuri FAST;
c) cursuri de formare pentru dispeceri;
d) formare formatori pentru formarea personalului din cadrul UPU şi serviciilor de ambulanta judeţene;
e) intalniri ale Birourilor de asigurare şi imbunatatire a calitãţii (BAIC);
f) asigurarea materialelor consumabile necesare pentru desfãşurarea programului REMSSy 4;
2. Acţiuni de pregãtire pentru intervenţie în caz de dezastre;
3. Mentenanta dispecerate
4. Îngrijirea cazurilor critice în cadrul spitalelor regionale de urgenta şi spitalelor judeţene de urgenta de grad II;
5. Exercitii, pregãtirea şi intervenţiile în caz de accidente colective, calamitati sau dezastre;
6. Activitãţi cu caracter medical desfãşurate de echipajele de terapie intensiva mobila, de salvare aerianã şi asigurarea materialelor consumabile pentru acordarea primului ajutor calificat utilizate de personalul paramedical al inspectoratelor pentru situaţii de urgenta
7. Asigurare medicamente şi materiale sanitare pentru centrele de permanenta
Indicatori de evaluare:
a) Indicatori de rezultat - anual:
- creşterea calitãţii asistenţei medicale acordate pacientilor - evaluare criterii calitate din ordin comun MS-CNAS
- creşterea accesului populaţiei la servicii de urgenta
- creşterea nivelului de pregãtire pentru intervenţii la dezastre
- procent de teritoriu acoperit de telecomunicaţii - 100%
b) Indicatori fizici:
- numãr persoane formate la cursuri de educaţie medicalã continua în medicina de urgenta REMSSy 4-800
- numãr de persoane formate la cursuri de FAST-REMSSy 4-180
- numãr de persoane formate la cursuri de formare pentru dispeceri 200
- numãr de formatori pentru formarea personalului din serviciile de urgenta de la nivelul UPU şi ambulanta-REMSSy 4-15
- numãr de intalniri ale BAIC - min 6/judeţ/an
- numãr de pregatiri pentru dezastre - min 3/judeţ/an
c) Indicatori de eficienta:
- cost mediu/persoana/training - REMSSy 4 - 1.800 lei
- cost mediu/persoana/training FAST-REMSSy 4- 1.400 lei
- cost mediu/persoana/ program de formare de formatori pentru formarea personalului UPU şi ambulanta REMSSy 4 - 3.500 lei
- cost mediu pe centru de formare (consumabile) - 5.000 lei/centru/an
- cost mediu pe intalnire BAIC - 400 lei/intalnire/centru
- cost mediu exerciţiu dezastre - 3.000 lei
- cost mediu formare dispeceri - 1.600 lei
Buget total: 4.000 mii lei
Buget de stat: transferuri: 4.000 mii lei
Unitãţi care deruleazã obiectivul
Autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti
Servicii de ambulanta judeţene şi al municipiului Bucureşti
Unitãţi sanitare cu paturi

OBIECTIV 6: Tratamentul bolilor cardiovasculare, hemofiliei şi talasemiei
6.1 Tratamentul bolilor cardiovasculare
Obiective specifice:
1. Tratamentul cu stimulatoare cardiace al pacientilor cu bradiaritmii severe cu risc vital
2. Tratamentul cu defibrilatoare interne al pacientilor cu aritmii severe, rezistente la tratamentul convenţional
Activitãţile, indicatorii şi unitãţile prin care se realizeazã obiectivele specifice sunt prevãzute în anexa nr. 3 la subprogramul nr. 3 derulat în comun cu CNAS.
Buget total: 5.000 mii lei
Buget de stat: transferuri cãtre bugetul FNUASS: 5.000 mii lei
6.2 Tratamentul hemofiliei şi talasemiei
Obiective specifice:
1. Creşterea sperantei de viata şi a calitãţii vieţii bolnavilor cu hemofilie şi talasemie;
2. Depistarea bolnavilor cu hemofilie şi talasemie şi înregistrarea acestora în Registrul naţional de hemofilie şi talasemie
Activitãţile, indicatorii şi unitãţile prin care se realizeazã obiectivele specifice sunt prevãzute în anexa nr. 3 la subprogramul nr. 7 derulat în comun cu CNAS.
Buget total: 20.000 mii lei
Buget de stat: transferuri cãtre bugetul FNUASS: 20.000 mii lei
1.3 Subprogramul de sãnãtate a femeii şi copilului
Coordonarea de specialitate a subprogramului: Direcţia generalã politici, strategii şi managementul calitãţii în sãnãtate
Scopul subprogramului:
Îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate a femeii şi copilului.
Obiective:
1. Creşterea accesului la servicii de sãnãtatea reproducerii
2. Profilaxia sindromului de imunizare Rh
3. Profilaxia şi diagnosticul pre- şi postnatal al malformatiilor şi/sau al unor afecţiuni genetice
4. Profilaxia anemiei feriprive la gravida
5. Îmbunãtãţirea calitãţii şi eficientei consultatiei prenatale
6. Profilaxia anemiei feriprive la copil
7. Profilaxia rahitismului carential la copil
8. Profilaxia malnutritiei la prematuri
9. Profilaxia distrofiei la copiii cu varsta cuprinsã între 0-1 an, care nu beneficiazã de lapte matern, prin administrarea de lapte praf
10. Promovarea alaptarii
11. Prevenirea encefalopatiei cauzate de fenilcetonurie şi hipotiroidism congenital
12. Diagnosticul şi tratamentul precoce ale epilepsiilor, paraliziilor cerebrale şi intarzierilor neuropsihomotorii la copil şi prevenirea complicatiilor acestora, precum şi depistarea precoce a surditatii la nou-nãscuţi
13. Profilaxia cecitatii la prematuri prin depistarea precoce şi tratamentul retinopatiei de prematuritate, precum şi profilaxia ambliopiei şi a tulburarilor de refractie la copil
14. Diagnostic precoce, profilaxia primara şi secundarã, monitorizarea şi recuperarea unor afecţiuni cronice la copil, cum ar fi:
14.1 Sindromul de detresa respiratorie la nou-nãscuţi
14.2 Astmul bronsic la copil
14.3 Sindromul de malabsorbtie şi diaree cronica la copil
14.4 Mucoviscidoza la copil
14.5 Imunodeficientele primare umorale la copil
14.6 Hepatita cronica la copil
15. Susţinerea ingrijirilor de terapie intensiva la nou-nãscuţi

OBIECTIV 1: Creşterea accesului la servicii de sãnãtatea reproducerii
Obiective specifice:
1. Creşterea utilizãrii metodelor de contraceptie moderne
2. Reducerea numãrului de avorturi efectuate în sistem public şi privat
3. Promovarea şi aplicarea de proceduri de radiologie interventionala în sãnãtatea reproducerii
Activitãţi
1. Procurarea şi distribuţia de contraceptive*
2. Tipãrirea şi distribuţia de formulare de înregistrare şi raportare a activitãţii de planificare familialã
3. Instruirea şi perfecţionarea personalului medical din asistenta medicalã primara şi de specialitate
4. Îmbunãtãţirea comunicãrii naţional-local-furnizori prin intalniri periodice
5. Îmbunãtãţirea modului de raportare şi monitorizare a consumurilor şi stocurilor de contraceptive prin dezvoltarea şi implementarea la nivel naţional şi local a sistemului informaţional (web-based) de raportare electronica privind distribuţia produselor
6. Promovarea utilizãrii contraceptivelor furnizate prin program
7. Embolizari de fibroame uterine
8. Embolizari hemostatice acute şi cronice
9. Terapia sarcinii etopice
10. Coordonarea şi monitorizarea activitãţilor obiectivului
* Contraceptivele se acorda fãrã plata prin cabinetele de planificare familialã, prin cabinetele medicilor de familie incluşi în program, prin cabinetele de obstetrica-ginecologie din ambulatoriul de specialitate şi spital, precum şi prin secţiile de ginecologie în care se efectueazã avorturi la cerere. Categorii de persoane beneficiare de acordarea gratuita a contraceptivelor sunt: somere, eleve şi studente, persoane care fac parte din familii beneficiare de ajutor social, femei cu domiciliu stabil în mediul rural, femei care efectueazã un avort, la cerere, într-o unitate sanitarã publica, precum şi alte persoane fãrã venituri care dau declaraţie pe proprie rãspundere în acest sens.
Toţi furnizorii de servicii medicale de planificare familialã incluşi în program au obligaţia de a justifica consumul de contraceptive cãtre autoritãţile de sãnãtate publica teritoriale.
Indicatori de evaluare
a) Indicatori de rezultat - anual:
- creşterea cu 3 % a utilizatorilor de metode moderne de contraceptie
- scãderea cu 10 % a numãrului de avorturi
b) Indicatori fizici:
- numãr medici de familie implicaţi în furnizarea de servicii de planificare familialã: 3.600
- numãr de activitãţi de promovare a utilizãrii contraceptivelor furnizate de program: 1/judeţ
- numãr utilizatori activi de metode moderne de contraceptie: 200.000
- numãr avorturi efectuate în sistem public şi privat: 140.000
- numãr de proceduri embolizari de fibroame uterine: 250
- numãr de proceduri embolizari hemostatice acute şi cronice: 20
- numãr de proceduri radiologice interventionale efectuate pentru terapia sarcinii ectopice: 10
c) Indicatori de eficienta:
- cost mediu/utilizator activ de metode de contraceptie: 15 lei
- cost mediu/procedura embolizare de fibroame uterine: 300 lei
- cost mediu/procedura embolizare hemostatica acuta şi cronica: 250 lei
- cot mediu/procedura radiologica interventionala efectuatã pentru terapia sarcinii ectopice: 300 lei
Buget total: 3.083 mii lei
Buget de stat: - bunuri şi servicii: 3.000 mii lei
- transferuri: 83 mii lei
Unitãţi care deruleazã obiectivul
Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sarbu" Bucureşti-Centrul de planificare familialã - instituţie coordonatoare
Autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Societatea de Educaţie Contraceptiva şi Sexualã
Cabinetele de planificare familialã, guvernamentale şi neguvernamentale
Cabinetele medicale din asistenta medicalã primara
Cabinetele de obstetrica-ginecologie din ambulatoriul de specialitate şi spital
Secţiile de ginecologie în care se efectueazã avorturi la cerere
Spitalul Universitar de Urgenta Bucureşti

OBIECTIV 2: Profilaxia sindromului de izoimunizare Rh
Obiectiv specific:
Prevenirea sindromului de izoimunizare Rh
Activitãţi
1. Procurarea imunoglobulinei specifice
2. Procurarea reactivilor pentru determinãri specifice
3. Vaccinarea antiD a lauzelor Rh negative eligibile
4. Vaccinarea antiD a femeilor eligibile Rh negative care au avortat sau care au avut sarcini ectopice
5. Coordonarea şi monitorizarea activitãţilor obiectivului
Indicatori de evaluare
a) Indicatori de rezultat - anual:
- scãderea numãrului de nou-nãscuţi cu anemie hemolitica cu 0.5 %
- scãderea incidentei sindromului de izoimunizare cu 70 %
b) Indicatori fizici:
- numãr lauze Rh negative vaccinate cu imunoglobulina specifica: 5.000
- numãr de femei Rh negative care au avortat vaccinate cu imunoglobulina specifica: 500
- numãr de femei Rh negative care au avut sarcini ectopice vaccinate cu imunoglobulina specifica: 500
c)Indicatori de eficienta:
- cost mediu/vaccinare antiD: 392 lei
Buget total: 2.350 mii lei
Buget de stat transferuri: 2.350 mii lei
Unitãţi care deruleazã obiectivul
Autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti
Spitalele nominalizate de ASPJ şi a municipiului Bucureşti
Spital Recuperare Borsa, Maramures
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" - instituţie coordonatoare

OBIECTIV 3: Profilaxia şi diagnosticul pre- şi postnatal al malformatiilor şi/sau al unor afecţiuni genetice
Obiectiv specific:
Scãderea numãrului de nou-nãscuţi cu malformatii şi/sau afecţiuni genetice
Activitãţi
1. Efectuarea activitãţilor specifice de testare, de diagnostic clinic şi de laborator a populaţiei tinta
2. Procurarea reactivilor specifici, kit-urilor necesare dozarilor hormonale şi biochimice, precum şi a materialelor sanitare şi instrumentarului necesare efectuãrii activitãţilor specifice
3. Realizarea unor baze de date, organizarea unui sistem informaţional şi a registrelor naţionale pentru malformatii congenitale şi anomalii genetice
4. Coordonarea şi monitorizarea activitãţilor obiectivului
Indicatori de evaluare
a) Indicatori de rezultat - anual:
- scãderea incidentei nou-nascutilor cu malformatii şi/sau afecţiuni genetice cu 5 %
b) Indicatori fizici:
- numãr gravide cu risc malformativ şi genetic testate: 12.000
- numãr malformatii ale fatului/embrionului depistate: 1.000
- numãr de examene citogenetice efectuate pe celule fetale: 700
- numãr copii cu defecte congenitale evaluati clinic şi paraclinic: 600
- numãr de copii cu defecte congenitale explorati genetic: 200
c) Indicatori de eficienta:
- cost mediu/gravida testata pentru risc malformativ: 50 lei
- cost mediu/examen cariotip fetal: 700 lei
- cost mediu/copil cu defecte congenitale evaluat clinic şi paraclinic: 50 lei
- cost mediu/copil cu defecte congenitale explorat genetic: 1.000 lei
Buget total: 1.320 mii lei
Buget de stat - transferuri: 1.320 mii lei
Unitãţi care deruleazã obiectivul
Autoritãţile de sãnãtate publica judeţene Bihor, Cluj, Iaşi, Ilfov, Mures, Timis şi a municipiului Bucureşti
Spitalul Judeţean Ilfov -Secţia de obstetrica ginecologie nr. 2 - Compartimentul de Medicina Materno-Fetala
Spitalele de Copii Oradea, Cluj, "Sfanta Maria" Iaşi
Spitalul Judeţean Cluj-Napoca - instituţie coordonatoare
Spitalul Judeţean Targu Mures
Spitalele de obstetrica ginecologie "Cuza Voda" Iaşi, "Dumitru Popescu" Timişoara şi "Filantropia" Bucureşti
Centrul de Patologie Neuro-Musculara "Dr. Radu Horia" Valcele
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti

OBIECTIV 4: Profilaxia anemiei feriprive la gravida
Obiectiv specific:
Reducerea incidentei anemiei feriprive la gravide prin aplicarea terapiei specifice
Activitãţi
1. Procurarea şi distribuţia preparatelor de fier la gravida, cu prioritate la cele din categoria de risc
2. Monitorizarea prevalentei anemiei feriprive la gravida
3. Coordonarea şi monitorizarea activitãţilor obiectivului
Indicatori de evaluare
a) Indicatori de rezultat - anual:
- scãderea prevalentei anemiei feriprive la gravida sub 35 %
b) Indicatori fizici:
- numãr gravide beneficiare de administrare profilactica a preparatelor de fier: 80.000
c) Indicatori de eficienta:
- cost mediu/gravida beneficiara de profilaxie cu preparate de fier: 12,5 lei
Buget total: 1.000 mii lei
Buget de stat: bunuri şi servicii: 1.000 mii lei
Unitãţi care deruleazã obiectivul
Autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti
Unitãţi cu paturi, precum şi cabinete de medicina de familie propuse de ASPJ şi municipiul Bucureşti
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti - instituţia coordonatoare

OBIECTIV 5: Îmbunãtãţirea calitãţii şi eficientei consultatiei prenatale
Obiective specifice:
1. Asigurarea suportului informaţional pentru înregistrarea serviciilor medicale destinate gravidei
2. Implementarea metodologiei de efectuare a asistenţei pre-, intra- şi postnatale
Activitãţi
1. Tipãrirea şi distribuţia Carnetului Gravidei, Fisei Anexa pentru supravegherea medicalã a gravidei şi lauzei şi a partogramei
2. Instruirea personalului medical pentru implementarea protocoalelor privind metodologia efectuãrii consultatiei pre-, intra- şi postnatale, a Carnetului Gravidei şi a Fisei Anexa pentru supravegherea medicalã a gravidei şi lauzei şi a partogramei
3. Îmbunãtãţirea comunicãrii naţional-local-furnizori prin intalniri periodice
4. Cheltuieli complementare aferente programului Organizaţiei Mondiale a Sãnãtãţii "Maternitatea fãrã risc" în România
5. Coordonarea şi monitorizarea activitãţilor obiectivului
Indicatori de evaluare
a) Indicatori de rezultat anual:
- creşterea numãrului de gravide luate în evidenta la 95%
- scãderea indicatorului de mortalitate maternã prin risc obstetrical direct sub 0.10 decese la 1.000 nãscuţi vii.
b) Indicatori fizici:
- numãr gravide luate în evidenta: 200.000
- numãr gravide beneficiare de suport informaţional: 200.000
- numãr de unitãţi/secţii de obstetrica care utilizeazã partograma: 50
- numãr de unitãţi/secţii de obstetrica care utilizeazã protocoale clinice pentru naştere: 60
c) Indicatori de eficienta:
- cost mediu/suport informaţional: 2.5 lei
Buget total: 500 mii lei
Buget de stat: bunuri şi servicii: 500 mii lei
Unitãţi care deruleazã obiectivul
Autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti, Casele de Asigurãri de Sãnãtate
Cabinete de asistenta medicalã primara, de specialitate, secţii de obstetrica ginecologie Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti - instituţie coordonatoare

OBIECTV 6: Profilaxia anemiei feriprive la copil
Obiectiv specific:
Reducerea incidentei anemiei feriprive la copil prin aplicarea terapiei specifice
Activitãţi
1. Procurarea şi distribuţia preparatelor de fier la copil, cu prioritate la cei din categoria de risc
2. Monitorizarea prevalentei anemiei feriprive a copilului
3. Urmãrirea eficacitatii profilaxiei prin efectuarea dozarilor hemoglobinemiei la sugarii în varsta de 1 an care au primit tratament profilactic
4. Coordonarea şi monitorizarea activitãţilor obiectivului
Indicatori de evaluare
a) Indicatori de rezultat anual:
- scãderea prevalentei anemiei feriprive la copil sub 45 %
b) Indicatori fizici:
- numãr copii beneficiari de administrare profilactica a preparatelor de fier: 100.000
c) Indicatori de eficienta:
- cost mediu/copil beneficiar de profilaxie cu preparate de fier: 20 lei
Buget total: 2.000 mii lei
Buget de stat: bunuri şi servicii: 2.000 mii lei
Unitãţi care deruleazã obiectivul
Autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti
Cabinete de asistenta medicalã primara, precum şi colectivitãţi de copii propuse de ASPJ şi a municipiului Bucureşti
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti - instituţia coordonatoare

OBIECTIV 7: Profilaxia rahitismului carential al copilului
Obiectiv specific:
Prevenirea rahitismului carential al copilului prin aplicarea terapiei specifice
Activitãţi
1. Procurarea, distribuţia şi administrarea profilactica a vitaminei D populaţiei tinta
2. Coordonarea şi monitorizarea activitãţilor obiectivului
Indicatori de evaluare
a) Indicatori de rezultat - anual:
- creşterea numãrului de copii beneficiari de administrare profilactica a vitaminei D carential cu 20%
b) Indicatori fizici:
- numãr copii beneficiari de administrare profilactica a vitaminei D: 200.000
c) Indicatori de eficienta:
- cost mediu/copil beneficiar de profilaxie cu vitamina D: 10 lei
Buget total: 2.000 mii lei
Buget de stat: bunuri şi servicii: 2.000 mii lei
Unitãţi care deruleazã obiectivul
Autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti
Secţii/compartimente de nou-nãscuţi şi cabinete de asistenta medicalã primara nominalizate de ASPJ şi municipiul Bucureşti
Spitalul de Recuperare Borsa, Maramures
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti instituţia coordonatoare

OBIECTIV 8: Profilaxia malnutritiei la prematuri
Obiectiv specific:
Prevenirea malnutritiei la prematuri prin administrare de preparate dietetice specifice
Activitãţi
1. Procurarea de produse dietetice specifice, produse medicamentoase necesare prevenirii malnutritiei (aminoacizi, soluţii lipidice, vitamine, eritropoetina etc.), şi a consumabilelor necesare;
2. Procurarea de formule de lapte praf - medicament cu destinaţie medicalã specialã;
3. Administrarea tratamentului dietetic şi medicamentos necesar în timpul spitalizarii şi în ambulator
4. Monitorizarea clinica şi biologica a pacientilor aflaţi în tratament
5. Coordonarea şi monitorizarea activitãţilor obiectivului
Indicatori de evaluare
a) Indicatori de rezultat anual:
- creşterea numãrului de prematuri beneficiari de produse dietetice specifice cu 30%
b) Indicatori fizici:
- numãr copii beneficiari: 16.000
c) Indicatori de eficienta:
- cost mediu/copil beneficiar: 117,5 lei
Buget total: 1.880 mii lei
Buget de stat: transferuri: 1.880 mii lei
Unitãţi care deruleazã obiectivul
Autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti
Spitalele clinice, judeţene precum şi alte unitãţi propuse de ASPJ şi municipiul Bucureşti
Spitalul de Recuperare Borsa, Maramures
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti - instituţia coordonatoare

OBIECTIV 9: Profilaxia distrofiei la copiii cu varsta cuprinsã între 0 - 12 luni, care nu beneficiazã de lapte matern, prin administrare de lapte praf
Obiectiv specific:
Scãderea numãrului de copii cu distrofie prin administrare de lapte praf copiilor care nu pot beneficia de lapte matern
Activitãţi
1. Procurarea, distribuţia de lapte praf la copiii 0-1 an care nu beneficiazã de lapte matern, conform reglementãrilor în vigoare*)
__________
*) Laptele praf se distribuie în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 321/2001 privind acordarea gratuita de lapte praf pentru copiii cu varste cuprinse între 0-12 luni, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 341din 27 iunie 2001 şi Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului administraţiei publice şi internelor nr. 267/1.253/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Legii nr. 321/2001 privind acordarea gratuita de lapte praf pentru copii cu varste cuprinse între 0-12 luni, care nu beneficiazã de lapte matern.

2. Coordonarea şi monitorizarea activitãţilor obiectivului
- cheltuieli de depozitare, transport.
Indicatori de evaluare
a) Indicatori de rezultat - anual:
- scãderea cu 20 % a numãrului de copii distrofici
b) Indicatori fizici:
- numãr copii beneficiari: 40.000
c) Indicatori de eficienta:
- cost mediu/copil beneficiar: 185 lei
Buget total: 7.400 mii lei
Buget de stat: bunuri şi servicii: 7.400 mii lei
Unitãţi care deruleazã obiectivul
Autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti
Cabinete de asistenta medicalã primara

OBIECTIV 10: Promovarea alaptarii
Obiectiv specific:
Încurajarea gravidelor şi a mamelor cu copii în varsta de 0-1 an sa opteze pentru alimentaţia naturala a copiilor
Activitãţi
1. Formarea personalului medical din asistenta primara şi de specialitate pentru promovarea alaptarii şi consiliere
2. Promovarea alaptarii şi consilierea privind alaptarea de cãtre personal specializat a populaţiei tinta (gravide, lauze şi familiilor acestora)
3. Adoptarea şi implementarea legislaţiei privind codul internaţional de marketing al substitutelor de lapte matern
4. Susţinerea functionarii CNPA
5. Susţinerea încadrãrii, organizãrii şi functionarii centrelor regionale de promovarea alaptarii
6. Monitorizarea, evaluarea, certificarea/recertificarea "Spitalelor Prietene ale Copilului"
7. Coordonarea şi monitorizarea activitãţilor obiectivului
Indicatori de evaluare
a) Indicatori de rezultat - anual:
- creşterea numãrului de copii alimentati exclusiv la san la 30%
- creşterea vârstei medii de introducere a biberonului la 6 luni
- scãderea prevalentei copiilor intarcati la varsta de 6 luni la 50%
b) Indicatori fizici:
- numãr de centre regionale de promovare a alaptarii: 12
- numãr de personal medical instruit în promovarea alaptarii: 400
- numãr de gravide/lauze beneficiare de activitãţi de consiliere privind alaptarea: 20.000
- numãr de maternitati evaluate în vederea certificãrii/recertificarii lor ca "Spitale Prietene ale Copilului": 10
- numãr maternitati nou-înscrise în initiativa "Spital Prieten al Copilului": 5
- numãr maternitati care vor introduce/extinde sistemul rooming-în: 50
c) Indicatori de eficienta:
- cost mediu/centru de promovare a alaptarii: 19.584 lei
Buget total: 235 mii lei
Buget de stat: - transferuri: 235 mii lei
Unitãţi care deruleazã obiectivul
Autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti
Spitale judeţene şi de specialitate din Arad, Bihor, Cluj, Constanta, Dolj, Iaşi, Maramures, Mures, Sibiu, Timis, Bucureşti
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti - instituţia coordonatoare
Spitalele nominalizate de ASPJ şi municipiul Bucureşti
Comitetul Naţional de Promovare a Alaptarii

OBIECTIV 11: Prevenirea encefalopatiei cauzate de fenilcetonurie şi hipotiroidism congenital
Obiectiv specific:
Prevenirea riscului de handicap neuropsihomotor cauzat de fenilcetonurie şi hipotiroidism congenital
Activitãţi
1. Procurarea de teste specifice, medii de cultura, de laborator etc., alte materiale necesare screening-ului, medicamente şi preparate dietetice fãrã fenilalanina sau sarace în fenilalanina, necesare tratamentului dietetic şi medicamentos necesar în timpul spitalizarii şi în ambulator
2. Recoltare, transport şi efectuarea testelor specifice
3. Dispensarizarea la nivelul tuturor esaloanelor asistenţei medicale a copiilor confirmati
4. Coordonarea şi monitorizarea activitãţilor obiectivului
Indicatori de evaluare
a) Indicatori de rezultat - anual:
- creşterea numãrului de nou-nãscuţi incluşi în screening pentru fenilcetonurie cu 20%
- creşterea numãrului de nou-nãscuţi incluşi în screening pentru hipotiroidism congenital cu 20%
b) Indicatori fizici:
- numãr de nou-nãscuţi testati pentru fenilcetonurie: 80.000
- numãr de nou-nãscuţi diagnosticati cu fenilcetonurie: 6
- numãr de nou-nãscuţi trataţi pentru fenilcetonurie: 20
- numãr de nou-nãscuţi trataţi pentru hipotiroidism congenital: 80.000
- numãr de nou-nãscuţi diagnosticati cu hipotiroidism congenital: 10
- numãr de nou-nãscuţi trataţi pentru hipotiroidism congenital: 50
c) Indicatori de eficienta:
- cost mediu/screening pentru fenilcetonurie: 1 leu
- cost mediu/screening pentru hipotiroidism congenital: 5 lei
- cost mediu/copil tratat pentru fenilcetonurie: 15.000 lei
- cost mediu/copil tratat pentru hipotiroidism congenital: 8.000 lei
Buget total: 1.180 mii lei
Buget de stat: transferuri: 1.180 mii lei
Unitãţi care deruleazã obiectivul
Autoritãţile de sãnãtate publica Cluj, Iaşi, Timis, precum şi ASP în teritoriile cãrora se efectueazã screening-ul neonatal
Spitalul Clinic Judeţean Cluj-Napoca - instituţia coordonatoare
Spitalul Clinic de Copii Cluj-Napoca
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sf. Maria Iaşi
Spitalul Clinic de Copii III Timişoara
Secţiile, compartimentele de nou-nãscuţi din judeţele în care se efectueazã screening-ul Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu"

OBIECTIV 12: Diagnosticul şi tratamentul precoce al epilepsiilor, paraliziilor cerebrale şi intarzierilor neuropsihomotorii la copil şi prevenirea complicatiilor acestora, precum şi depistarea precoce a surditatii la nou-nãscuţi
Obiective specifice:
12.1. Prevenirea deficienţelor senzoriale şi a tulburarilor de dezvoltare neuropsihomotorie la copil
Activitãţi
1. Terapie specifica decontracturanta cu toxina botulinica în centre nominalizate
2. Formarea medicalã continua a medicilor de familie şi de specialitate, a cadrelor medii, psihologi, logopezi, kinetoterapeuti, terapeuti pentru terapie ocupationala etc. pentru depistarea precoce a copiilor cu risc, tratament corect, prevenirea deficienţelor şi recuperarea copiilor cu deficiente neuropsihomotorii, epilepsie şi paralizii cerebrale
3. Tratamentul paraliziilor cerebrale şi altor afecţiuni neuromotorii prin electrostimulare
4. Procurare de teste specifice, consumabile, necesare pentru diagnosticul, tratamentul şi recuperarea epilepsiilor, paraliziilor cerebrale şi deficitului neuropsihomotor
5. Diagnostic precoce în fenomenele paroxistice la copil, tulburãri motorii, întârzieri neuropsihomotorii
6. Elaborarea, publicarea şi distribuirea de broşuri educative pentru pacientii şi pãrinţii copiilor cu epilepsie
7. Elaborarea ghidurilor metodologice de diagnostic, diagnostic precoce şi tratament în fenomenele paroxistice cerebrale, întârzieri neuropsihomotorii, paralizii cerebrale
8. Coordonarea şi monitorizarea activitãţilor obiectivului
12.2. Prevenirea handicapului auditiv prin depistarea precoce a deficienţelor de auz
Activitãţi
1. Screening pentru depistarea precoce a surditatii
2. Coordonarea şi monitorizarea activitãţilor obiectivului
Indicatori de evaluare
a) Indicatori de rezultat - anual:
- creşterea numãrului de copii diagnosticati precoce cu fenomenele paroxistice la copil, tulburãri motorii, întârzieri neuropsihomotorii cu 10%
- creşterea numãrului de copii înscrişi în programul de screening pentru depistarea tulburarilor de auz cu 10%
b) Indicatori fizici:
- numãr de copii cu paralizii cerebrale trataţi cu toxina botulinica: 200
- numãr de copii cu paralizii cerebrale trataţi prin electrostimulare: 700
- numãr de copii diagnosticati precoce cu fenomenele paroxistice, tulburãri motorii, întârzieri neuropsihomotorii: 200
- numãr de copii la care sa efectuat screening pentru depistarea deficienţelor de auz: 20.000
c) Indicatori de eficienta:
- cost mediu/copil tratat cu toxina botulinica: 10.000 lei
- cost mediu/copil cu paralizii cerebrale tratat prin electrostimulare: 100 lei
- cost mediu/diagnostic precoce al fenomenelor paroxistice la copil, tulburarilor motorii, intarzierilor neuropsihomotrii: 100 lei
- cost mediu/screening pentru depistarea deficienţelor de auz: 10 lei
Buget total: 2.290 mii lei
Buget de stat: - transferuri: 2.290 mii lei
Unitãţi care deruleazã obiectivul
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti
Spitalul de Pediatrie Pitesti
Spitalul Clinic de Copii Oradea
Spitalul Clinic de Copii Cluj-Napoca - Secţia Clinica de Neuropsihiatrie a Copilului şi Adolescentului Cluj
Spitalul Judeţean Mures - Clinica de Neuropsihiatrie Infantila
Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. dr. Al. Obregia" Bucureşti, Secţia clinica de neurologie pediatrica - instituţia coordonatoare (obiectiv specific nr. 12.1)
Spitalul Clinic de Copii "Dr. V. Gomoiu" Bucureşti
Spitalul Clinic de Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti
Spitalul Clinic de Copii "Marie Curie" Bucureşti - Secţia recuperare copii
Spitalul Clinic de Copii "Louis fiurcanu" Timişoara - Secţia clinica de neuropsihiatrie infantila
Spitalul de copii Botosani
Spitalul Clinic de Recuperare Medicalã Baile Felix Bihor - Secţia recuperare copii "1 Mai"
Sanatoriul Balnear Techirghiol - Secţia recuperare copii
Centrul Medical Clinic de Evaluare şi Recuperare pentru Copii şi Adolescenti "Cristian Şerban" Buzias, judeţul Timis
Spitalul de Recuperare Borsa - Maramures
Sanatoriul Balneoclimateric de Copii Busteni
Centrul de Patologie Neuromusculara "Dr. Radu Horia" Valcele
Spitalul de Copii Botosani
Spitalul de Copii Braşov
Spitalul de Urgenta pentru Copii "Sf. Ioan" Galaţi
Spitalul de Copii "Petru şi Pavel" Ploiesti
Spitalul de Psihiatrie "Dr. G. Preda" Sibiu
Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie "Dr. Dumitru Popescu" Timişoara
Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie "Panait Sarbu" Bucureşti
Spitalul Clinic de Urgente Judeţean Timişoara - Clinica O.R.L. Pediatrie
Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi - Clinica de O.R.L, Clinica neurologie şi recuperare neurologica.
Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţionalã O.R.L. "Prof. dr. Dorin Hociota" Bucureşti - instituţia coordonatoare (obiectiv specific nr. 12.2)

OBIECTIV 13: Profilaxia cecitatii la prematuri prin depistarea precoce şi tratamentul retinopatiei de prematuritate şi profilaxia ambliopiei la copil
Obiectiv specific:
Prevenirea apariţiei cecitatii şi a tulburarilor de refractie la copil
Activitãţi
1. Screening pentru depistarea riscului de cecitate, a viciilor de refractie şi ambliopiei la populaţia tinta
2. Tratament specific al retinopatiei de prematuritate
3. Corectarea viciilor de refractie şi aplicarea mãsurilor specifice pentru tratamentul ambliopiei
4. Monitorizarea postterapeutica a copiilor trataţi
5. Formarea profesionalã a personalului de specialitate pentru activitãţile specifice
6. Cheltuieli complementare aferente programului Organizaţiei Mondiale a Sãnãtãţii "Prevenirea cecitatii şi tulburarilor de vedere" în România
7. Coordonarea şi monitorizarea activitãţilor obiectivului
Indicatori de evaluare
a) Indicatori de rezultat - anual:
- creşterea numãrului de prematuri examinati pentru depistarea retinopatiei de prematuritate cu 10%;
- creşterea numãrului de copii examinati pentru depistarea ambliopiei cu 10%;
b) Indicatori fizici:
- numãr de prematuri examinati pentru depistarea retinopatiei: 1.000
- numãr de prematuri testati cu risc pentru retinopatia de prematuritate: 500
- numãr de prematuri trataţi cu laser: 50
- numãr de copii examinati pentru depistarea ambliopiei: 500
- numãr de copii trataţi pentru ambliopie: 200
c) Indicatori de eficienta:
- cost mediu/prematur testat pentru retinopatie: 30 lei
- cost mediu/prematur tratat cu laser: 10.000 lei
- cost mediu/copil testat pentru ambliopie: 30 lei
- cost mediu/copil tratat pentru ambliopie: 1.225 lei
Buget total: 805 mii lei
Buget de stat: - transferuri: 805 mii lei
Unitãţi care deruleazã obiectivul
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" - instituţia coordonatoare Autoritãţile de sãnãtate publica Bihor, Braşov, Cluj, Constanta, Dolj, Iaşi, Mures, Sibiu, Timis şi a municipiului Bucureşti
Spitalele propuse de autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti

OBIECTIV 14: Diagnosticul precoce, preventia primara şi secundarã, monitorizarea şi recuperarea unor afecţiuni cronice la copil
Obiectiv specific:
Prevenirea apariţiei şi complicatiilor unor boli cronice ale copilului
a. sindromul de detresa respiratorie la nou-nãscuţi
b. astmul bronsic la copil
c. sindromul de malabsorbtie şi diareea cronica la copil
d. mucoviscidoza la copil
e. imunodeficientele primare umorale la copil
f. hepatita cronica la copil
Activitãţi
1. Procurare de medicamente, produse dietetice specifice, reactivi, materiale sanitare şi consumabile specifice
2. Procurarea de suplimente nutritive cu destinaţie medicalã specialã
3. Investigatia paraclinica şi de laborator specifica pentru stabilirea diagnosticului şi monitorizarii tratamentului
4. Profilaxia şi administrarea tratamentului specific necesar în timpul spitalizarii şi în ambulatoriu
5. Consilierea specifica
6. Elaborarea, editarea, distribuirea de ghiduri de profilaxie şi tratament specific
7. Realizarea unor baze de date pentru bolnavii cronici (registre naţionale)
8. Managementul central şi regional al afectiunilor cronice la copil
9. Coordonarea şi monitorizarea activitãţilor obiectivului
Indicatori de evaluare
a) Indicatori de rezultat - anual:
- reducerea mortalitatii infantile prin sindrom de detresa respiratorie cu 10%
- creşterea numãrului de copii cu astm bronsic diagnosticati precoce cu 10%
- creşterea numãrului de copii cu sindromul de malabsorbtie şi diareea cronica la copil diagnosticati precoce cu 10%
- creşterea numãrului de copii cu mucoviscidoza diagnosticati precoce cu 10%
- creşterea numãrului de copii cu imunodeficiente primare umorale diagnosticati precoce cu 10%
- creşterea numãrului de copii cu hepatita cronica diagnosticati precoce cu 10%
b) Indicatori fizici:
- numãr de copii nãscuţi cu sindrom de detresa respiratorie trataţi cu surfactant: 450
- numãr de copii decedati prin sindrom de detresa respiratorie dupã administrarea tratamentului cu surfactant: 100
- numãr de copii testati pentru astm bronsic: 3.600
- numãr de copii cu astm bronsic trataţi: 4.500
- numãr de copii investigati pentru diaree cronica/sindrom de malabsorbtie: 2.000
- numãr de copii cu diaree cronica/sindrom de malabsorbtie trataţi: 1.800
- numãr de copii testati pentru mucoviscidoza: 1.000
- numãr de copii cu mucoviscidoza trataţi: 300
- numãr de copii testati pentru imunodeficiente primare umorale: 1.200
- numãr de copii cu imunodeficiente primare umorale trataţi: 100
- numãr de copii testati pentru hepatita cronica: 3.500
- numãr de copii cu hepatita cronica trataţi: 500
c) Indicatori de eficienta:
- cost mediu/copil cu sindrom de detresa respiratorie tratat cu surfactant: 2.111 lei
- cost mediu/copil testat pentru astm bronsic: 50 lei
- cost mediu/copil cu astm bronsic tratat: 273 lei
- cost mediu/copil investigat pentru diaree cronica/sindrom de malabsorbtie: 60 lei
- cost mediu/copil cu diaree cronica/sindrom de malabsorbtie tratat: 333 lei
- cost mediu/copil testat pentru mucoviscidoza: 200 lei
- cost mediu/copil cu mucoviscidoza tratat: 2.383 lei
- cost mediu/copil testat pentru imunodeficiente primare umorale: 100 lei
- cost mediu/copil cu imunodeficiente primare umorale tratat: 2.350 lei
- cost mediu/copil testat pentru hepatita cronica: 100 lei
- cost mediu/copil cu hepatita cronica tratat: 800 lei
Buget total: 5.100 mii lei
Buget de stat: - transferuri: 5.100 mii lei
Unitãţi care deruleazã obiectivul
Sindromul de detresa respiratorie la nou-nãscuţi
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti - instituţie coordonatoare
Autoritãţile de sãnãtate publica judeţene Bihor, Braşov, Cluj, Galaţi, Iaşi, Mures, Sibiu, Timis şi a municipiului Bucureşti
Astmul bronsic la copil
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti
Autoritãţile de sãnãtate publica judeţene Alba, Bihor, Botosani, Braşov, Cluj, Constanta, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mures, Satu Mare, Sibiu, Timis şi a municipiului Bucureşti
Sanatoriul Balneoclimateric de Copii Busteni - instituţie coordonatoare
Sindromul de malabsorbtie şi diaree cronica la copil
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti - instituţie coordonatoare
Autoritãţile de sãnãtate publica judeţene Bihor, Braşov, Cluj, Constanta, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mures, Sibiu, Timis şi a municipiului Bucureşti
Mucoviscidoza la copil
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti
Autoritãţile de sãnãtate publica judeţene Bihor, Braşov, Cluj, Constanta, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mures, Sibiu, Timis (Spitalul Clinic Judeţean Timis - instituţie coordonatoare) şi a municipiului Bucureşti
Imunodeficientele primare umorale la copil
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti
Autoritãţile de sãnãtate publica judeţene Cluj, Iaşi, Timis (Spitalul Clinic de Copii "Prof. Dr. Louis Turcanu" - instituţie coordonatoare)
Hepatita cronica la copil
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti
Autoritãţile de sãnãtate publica judeţene Bihor, Botosani, Braşov, Cluj, Constanta, Dolj, Galaţi, Iaşi, Timis şi a municipiului Bucureşti
Spitalul de Copii "Sf. Maria" Iaşi, Secţia clinica II Pediatrie - instituţie coordonatoare
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "M.S. Curie" Bucureşti
Spitalele judeţene Bihor, Cluj, Constanta, Dolj, Iaşi, Timis - secţiile de pediatrie

OBIECTIV 15: Susţinerea ingrijirilor de terapie intensiva la nou-nãscuţi
Obiectiv specific:
Îmbunãtãţirea calitãţii serviciilor medicale de terapie intensiva acordate nou-nascutilor
Activitãţi
1. Procurare de reactivi, consumabile, materiale sanitare necesare îngrijirii intensive a nou-na scutilor;
2. Asigurarea de reactivi, medicamente, materiale sanitare, consumabile, precum şi organizarea şi asigurarea transportului în cazuri justificate pentru nou-nãscuţi
3. Coordonarea şi monitorizarea activitãţilor obiectivului
Indicatori de evaluare
a) Indicatori de rezultat - anual:
- creşterea numãrului de nou-nãscuţi cu greutate mica la naştere internati în secţiile/compartimentele de terapie intensiva de nivel III cu 10%
- creşterea numãrului de nou-nãscuţi transportaţi cu unitatea de transport neonatal cu 50%
b) Indicatori fizici:
- numãr de secţii de terapie intensiva nou-nãscuţi beneficiare: 60
- numãr de unitãţi de transport nou-nãscuţi beneficiare: 3
- numãr de nou-nãscuţi internati în secţii/compartimente de terapie intensiva: 10.000
- numãr de nou-nãscuţi transportaţi cu unitãţi de transport neonatal: 800
c) Indicatori de eficienta:
- cost mediu/secţie de terapie intensiva: 53.000 lei
- cost mediu/unitate de transport nou-nãscuţi: 20.000
Buget total: 3.240 mii lei
Buget de stat: - transferuri: 3.240 mii lei
Unitãţi care deruleazã obiectivul
Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie "Cuza Voda" Iaşi - instituţie coordonatoare
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului Bucureşti
Autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti
Secţiile/compartimentele de pediatrie, terapie intensiva, AŢI, structuri primiri urgente, compartimente de terapie intensiva nou-nãscuţi, din spitalele propuse de autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti nominalizate de ASPJ
2. PROGRAMUL NAfiIONAL DE SĂNĂTATE MINTALĂ
Coordonarea de specialitate a programului: Direcţia generalã politici, strategii şi managementul calitãţii în sãnãtate
2.1. Subprogramul de profilaxie în patologia psihiatrica şi psihosociala
Scopul subprogramului:
Asigurarea accesibilitatii, continuitãţii şi calitãţii serviciilor pentru persoanele cu probleme severe de sãnãtate mintalã
Obiective:
1. Asigurarea continuitãţii şi creşterea accesibilitatii ingrijirilor de sãnãtate mintalã prin dezvoltarea centrelor de sãnãtate mintalã
2. Dezvoltarea competentelor profesionistilor de sãnãtate mintalã prin programe de instruire şi acces la informaţii bazate pe dovezi
3. Fundamentarea politicilor de sãnãtate mintalã prin implementarea unui sistem de monitorizare a serviciilor de sãnãtate mintalã şi de colectare a datelor în domeniul sãnãtãţii mintale
4. Creşterea calitãţii serviciilor de sãnãtate mintalã cu accent pe dezvoltarea activitãţilor de reabilitare psihosociala
5. Combaterea stigmatizarii persoanelor cu probleme de sãnãtate mintalã
6. Reabilitarea spitalelor de psihiatrie
Coordonarea tehnica: Centrul Naţional de Sãnãtate Mintalã (Şcoala Nationala de Sãnãtate Publica şi Management Sanitar)
Activitãţi
1. Înfiinţarea/modernizarea centrelor de sãnãtate mintalã prevãzute de planul de acţiune pentru sãnãtatea mintalã şi susţinerea activitãţii CSMurilor existente
2. Pilotarea unui sistem informatic de colectare a datelor în servicii de sãnãtate mintalã
3. Redactarea unei propuneri de pachet legislativ în concordanta cu normele legislative europene necesar bunei funcţionari a centrelor de sãnãtate mintalã
4. Realizarea unui site web cu informaţii relevante despre reforma în sãnãtate mintalã, legislaţia în vigoare şi dezvoltarea serviciilor comunitare
5. Redactarea de curricule de instruire pentru profesionisti care lucreazã în sistemul de servicii de sãnãtate mintalã
6. Formare pilot în domeniul sãnãtãţii mintale comunitare
7. Elaborarea şi editarea unui manual de standarde de practica pentru profesioniştii din centrele de sãnãtate mintalã
8. Elaborarea de ghiduri clinice în domeniul sãnãtãţii mintale, de manuale de psihoeducatie şi materiale de self-help
9. Cercetare cu privire la asigurarea continuitãţii ingrijirilor şi a internarilor evitabile în sistemul spitalicesc
10. Diagnoza şi consultanţa organizationala în vederea identificarii problemelor şi dezvoltãrii de servicii specializate la nivelul sistemului de îngrijiri spitaliceşti de sãnãtate mintalã
11. Campanii locale anti-stigmata desfãşurate în cinci CSM-uri pilot
12. Activitãţi de terapie ocupationala în spitalele de psihiatrie
13. Dezvoltarea de servicii specializate în tratamentul tulburarilor autiste şi ADHD
14. Activitãţi de reabilitare a spitalelor de psihiatrie.
Indicatori de evaluare
a) Indicatori de rezultat - anual:
- reducerea duratei de spitalizare cu peste 10%
- reducerea procentului de bolnavi dependenti sociofamilial cu 25%
- creşterea cu 5% a numãrului de pacienti care acceseaza serviciile ambulatorii de sãnãtate mintalã comparativ cu anul trecut
- durata medie scãzutã de spitalizare comparativ cu anul precedent (10% pentru unitãţile luate în studiu)
- numãr crescut de pacienti incluşi în programele intraspitalicesti de reabilitare psihosociala (comparativ cu anul precedent creştere cu 10%)
- 10% din populaţia localã informatã despre problematica sãnãtãţii mintale în cadrul campaniilor anti-stigma
b) Indicatori fizici - lunar şi trimestrial:
- numãr de CSM-uri înfiinţate/modernizate: 30
- raport anual asupra dezvoltãrii serviciilor comunitare de sãnãtate mintalã: 1
- numãr de echipe multidisciplinare de sãnãtate mintalã instruite (pilotarea curriculei CNSM): 6
- 3 ghiduri clinice, 4 materiale de psihoeducatie şi 8 de self-help, 7 manuale cursuri instruire, 1 manual de standarde de practica, 1 curriculum naţional de nursing psihiatric
- numãr de pacienti incluşi în programe intraspitalicesti de reabilitare psihosociala 4.000
- raport de cercetare "Continuitatea ingrijirilor şi internarile evitabile în sistemul public de sãnãtate mintalã": 1
- numãr de spitale de psihiatrie incluse în cercetare: 5
- raport de diagnoza organizationala pentru 5 spitale de psihiatrie: 1
- raport de consultanţa în vederea dezvoltãrii de servicii intraspitalicesti - 2 spitale-pilot: 1
- numãr de copii şi pãrinţii acestora incluşi în tratament psihosocial specializat (autism, ADHD): 400
- numãr de instrumente de psihodiagnostic clinic achiziţionate (autism, ADHD): 2
- numãr de broşuri pentru pãrinţi redactate şi editate (autism, ADHD): 3
- numãr de profesionisti instruiti în tratamentul specializat al tulburarilor mintale ale copiilor şi adolescentilor: 165
- numãr de formatori nationali în tratamentul psihosocial al autismului, ADHD-ului şi al reactiilor psihologice ale copiilor cu probleme somatice: 30
- numãr de curricule de formare în: tratamentul psihosocial în autism, tratamentul comportamental în ADHD, tratamentul psihologic al reactiilor psihologice ale copiilor cu probleme somatice şi o curricula pentru profesioniştii din serviciile sociale: 4
- numãr de campanii locale anti-stigma: 5
c) Indicatori de eficienta - trimestrial
Cost elaborare curricula de instruire - 5.000 lei
Cost de elaborare pentru 1 ghid clinic - 10.000 lei
Cost de elaborare pentru 1 manual de psihoeducatie 5.000 lei
Cost elaborare ghid de standarde de practica - 20.000 lei
Cost tipãrire ghid de standarde de practica şi tipãrire ghid de servicii - 80.000 lei
Cost training şi consultanţa pilot pentru echipe multidisciplinare - 20.000 lei
Cost de elaborare pentru 1 material de self-help - 7.500 lei
Cost mediu/pacient inclus în programele de reabilitare psihosociala - 1.875 lei
Cost mediu/profesionist de sãnãtate/modul de instruire pilot - 600 lei
Cost mediu/centru de sãnãtate mintalã/consultanţa (în programul pilot) - 10.000 lei
Cost diagnoza organizationala/spital - 20.000 lei
Cost consultanţa organizationala/spital pilot - 25.000 lei
Cost cercetare "Continuitatea ingrijirilor şi internarile evitabile în sistemul public de sãnãtate mintalã" 90.000 lei
Cost mediu/campanie localã anti-stigma 40.000 lei
Buget total: 46.300 mii lei
Buget de stat: - cheltuieli materiale: 1.000 mii lei
- transferuri: 1.700 mii lei
- transferuri de capital: 42.000 mii lei
Venituri proprii: - transferuri: 1.600 mii lei
Unitãţi care deruleazã subprogramul
Unitãţi sanitare cu secţii de psihiatrie
LSM/CSM din cadrul spitalelor de psihiatrie sau spitalelor cu secţii de psihiatrie
2.2. Subprogramul tratamentul toxicodependentelor
Scopul programului:
Asigurarea accesibilitatii, continuitãţii şi calitãţii serviciilor pentru persoanele cu tulburãri legate de consumul de substanţe psihoactive
Obiective:
1. Informarea şi educarea populaţiei cu privire la mijloacele de prevenire a consumului de droguri
2. Asigurarea tratamentului de substitutie cu agonisti de opiacee pentru persoane cu toxicodependenta
3. Testarea metabolitilor stupefiantelor, în toate unitãţile medicale de profil, adulti şi copii.
4. Tratamentul de dezintoxicare pentru persoane cu toxicodependenta.
Coordonarea tehnica: Centrul Naţional de Sãnãtate Mintalã (Şcoala Nationala de Sãnãtate Publica şi Management Sanitar)
Activitãţi
1. Realizarea unui material informativ asupra instituţiilor MSP care oferã servicii de îngrijire consumatorilor de droguri
2. Realizarea unei analize a impactului economic la nivel naţional a consumului abuziv şi dependentei de alcool
3. Diagnosticul şi tratamentul tulburarilor induse de consumul de droguri (testarea prezentei drogurilor, tratament substitutiv cu agonisti de opiacee, postcura)
Indicatori de evaluare
a) Indicatori de rezultat - anual
Scãderea ratei recaderilor la pacientii cu 5% trataţi pentru tulburãri legate de consumul de alcool (comparativ cu anul trecut)
b) Indicatori fizici - lunar şi trimestrial
- numãr de teste pentru depistarea prezentei drogurilor în urina pacientilor achiziţionate: 7.000
- numãr de pacienti trataţi în postcura: 2.000
- numãr de pacienti în tratament substitutiv: 800
- numãr de material informativ şi un raport de auditare a serviciilor unitãţilor MSP dedicate consumatorilor de droguri: 1
- numãr de raport de cercetare a impactului economic la nivel naţional al consumului abuziv de alcool: 1
c) Indicatori de eficienta - trimestrial
- Cost redactare şi editare material informativ/raport de auditare: 20.000 lei
- Cost cercetare a impactului economic la nivel naţional al consumului abuziv de alcool 20.000 lei
- Cost mediu pe test rapid de depistare a drogurilor în urina: 20 lei
- Cost mediu per pacient aflat în tratament de substitutie cu metadona: 120 lei
- Cost/pacient în postcura: 320 lei
Unitãţi care deruleazã programul
Buget total: 19.700 mii lei
Venituri proprii:
- transferuri: 1.700 mii lei
- transferuri de capital: 18.000 mii lei
Unitãţi care deruleazã subprogramul
Spitalul clinic de psihiatrie Socola Iaşi
Spitalul de psihiatrie şi pentru mãsuri de siguranta Jebel Timis
Spitalul de psihiatrie "Domnita Balasa", Ilfov
Spitalul clinic judeţean de urgenta Cluj-Napoca
Spitalul clinic de copii Cluj-Napoca - secţia toxicomanie copii
Spitalul clinic de urgenta Floreasca Bucureşti - secţia AŢI II toxicologie
Spitalul clinic de copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti - secţia toxicologie
Spitalul de Psihiatrie "Al. Obregia" Bucureşti
Spitalul de psihiatrie "Dr. Constantin Gorgos" Titan Bucureşti
Centrul de evaluare şi tratament a toxicodependentilor tineri "Sfantul Stelian"
Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie Braşov
Spitalul de Psihiatrie Botosani
3. PROGRAMUL NAŢIONAL DE DIABET ZAHARAT ŞI ALTE BOLI DE NUTRITIE
Coordonarea de specialitate a programului: Direcţia generalã politici, strategii şi managementul calitãţii în sãnãtate
Scopul programului
Îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate, creşterea sperantei de viata a bolnavilor de diabet zaharat, precum şi asigurarea accesului la tratament al bolnavilor cu diabet zaharat cuprinşi în program
Obiective
1. Preventia şi controlul în diabet şi alte boli de nutritie
2. Tratamentul cu insulina al bolnavilor cu diabet zaharat
3. Tratamentul cu antidiabetice orale al bolnavilor cu diabet zaharat
Coordonarea tehnica: Institutul de Diabet, Nutritie şi Boli Metabolice "Prof. Dr. N. Paulescu"
Activitãţi
1. Informare, educare, comunicare şi formare prin educaţie continua a personalului care desfãşoarã activitãţi în cadrul programului
2. Evaluarea periodicã şi anuala pentru depistarea complicatiilor micro şi/sau macrovasculare; evaluarea include obligatoriu dozarea, HbA1c.
3. Asigurarea automonitorizarii persoanelor tratate cu insulina
4. Asigurarea accesului la tratamente speciale (pompe de insulina, incaltaminte specialã) pentru cazurile stabilite de cãtre comisia de specialitate a Ministerului Sãnãtãţii Publice
5. Încheierea acţiunii de informatizare a evidentelor centrelor judeţene de diabet pe baza unor programe unitare prin finalizarea Registrului Naţional de Diabet.
Activitãţile şi indicatorii privind tratamentul specific al persoanelor cu diabet zaharat tip 1, tip 2, gestational şi alte tipuri specifice de diabet zaharat sunt prevãzute în anexa nr. 3 subprogramul nr. 6, derulat în comun cu CNAS.
Indicatori de evaluare
a) Indicatori de rezultat - anual:
- automonitorizarea persoanelor cu diabet zaharat insulinotratat
- efectuarea evaluãrii anuale (hemoglobina glicata prin metoda standardizata, cu ocazia controlului anual în centrele judeţene de diabet) la toţi pacientii aflaţi în evidenta.
- informatizarea evidentelor centrelor judeţene de diabet pe baza unor programe unitare prin finalizarea Registrului Naţional de Diabet.
b) Indicatori fizici - trimestrial:
- numãr persoane automonitorizate: 52.811
- numãr persoane cu diabet cu evaluare anuala: 400.000
- numãr persoane tratate prin perfuzie subcutanata continua cu insulina: 160 (130 pompe 20032006 +30 pompe noi în 2007)
- numãr persoane cãrora li se efectueazã hemoglobina glicata prin metoda standardizata, cu ocazia controlului anual în centrele de diabet: 400.000
c) Indicatori de eficienta - trimestrial
- cost mediu/persoana automonitorizata/an - 450 lei
- cost mediu/persoana tratata cu pompe insulina/an
- consumabile/an/persoana 4.900 lei
- cost pompa - 9.200 lei
- cost mediu/persoana evaluatã/an (hemoglobina glicata prin metoda standardizata, cu ocazia controlului anual în centrele de diabet) - 21 lei
- cost informatizarea evidentelor centrelor judeţene de diabet şi Registrul Naţional de Diabet = 50.000 lei
- cost secretariat tehnic - 2.000.000 lei
- cost informare, educare, comunicare şi formare - 100.000 lei
Buget total:303.000 mii lei
Buget de stat:
- transferuri: 3.000 mii lei
Venituri proprii:
- transferuri: 300.000 mii lei,
din care transferuri cãtre bugetul FNUASS: 267.625 mii lei
Unitãţi care deruleazã programul
Institutul de Diabet, Nutritie şi Boli Metabolice "Prof. Dr. N. Paulescu"
Centre şi unitãţi sanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti, cu secţii, cabinete şi/sau compartimente de profil
4. PROGRAMUL NAŢIONAL DE TRANSPLANT DE ORGANE, TESUTURI ŞI CELULE
Coordonarea de specialitate a subprogramului: Direcţia generalã politici, strategii şi managementul calitãţii în sãnãtate şi Agenţia Nationala de Transplant
Scopul programului
Rezolvarea problemelor din domeniul sãnãtãţii referitoare la transplantul de organe, tesuturi şi celule de natura umanã în scop terapeutic la bolnavii cu insuficiente organice ireversibile
Obiective
1. Testarea imunologica şi virusologica a potenţialilor donatori şi a receptorilor (inclusiv cross-match)
2. Coordonarea activitãţii de transplant
3. Menţinerea în condiţii fiziologice a donatorilor aflaţi în moarte cerebrala
4. Efectuarea procedurilor de transplant
5. Asigurarea medicatiei pentru tratamentul stãrii posttrasplant în ambulator a pacientilor transplantati
6. Managementul Registrului Naţional de Transplant
1. Activitãţi
1. Realizarea testarilor imunologice şi virusologice a potenţialilor donatori şi a receptorilor (inclusiv cross-match), precum şi plata personalului implicat în aceasta activitate în afarã orelor de program prin spor pentru munca suplimentarã, aprobat de cãtre conducerea unitãţii sanitare
2. Coordonarea activitãţii de transplant (coordonarea prelevarii organelor şi/sau tesuturilor şi/sau celulelor de la donator, deplasarea pentru organizarea acţiunilor de coordonare, organizarea acţiunilor de instruire a coordonatorilor locali, sprijin logistic pentru crearea reţelei naţionale de coordonare, plata coordonatorului de transplant prin contract individual de munca cu timp parţial cu instituţia sanitarã în care isi desfãşoarã activitatea, mijloace de comunicare, deplasarea echipelor operatorii, precum şi a organelor, tesuturilor şi celulelor prelevate în vederea efectuãrii procedurilor de transplant, servicii funerare pentru donatorii-cadavru, inclusiv transportul acestora la locul de inmormantare, campanii de promovare a donarii).
3. Menţinerea în condiţii fiziologice a donatorilor aflaţi în moarte cerebrala (inclusiv testarea acestora, precum şi plata prin contract individual de munca cu timp parţial a medicilor implicaţi în declararea şi menţinerea în condiţii fiziologice a donatorilor; personalul mediu şi infirmierele implicaţi în aceasta activitate vor fi plãtiţi prin spor pentru munca suplimentarã, aprobat de cãtre conducerea instituţiei sanitare pentru orele efectuate în afarã programului).
4. Realizarea procedurilor de transplant
5. Asigurarea tratamentului stãrii posttransplant*)
-------
*) Asigurarea tratamentului stãrii posttransplant în ambulator: activitãţile şi indicatorii sunt prevãzuţi în anexa nr. 3 subprogramul nr. 10, derulat în comun cu CNAS.

În trimestrul 1 2007, medicamentele pentru tratamentul stãrii posttransplant au fost eliberate prin farmaciile de circuit închis aparţinând celor 6 centre de excelenta autorizate pentru activitatea de transplant (Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanta, Iaşi, Targu Mures şi Timişoara), precum şi spitalelor judeţene din celelalte judeţe.
Indicatori de evaluare
a) Indicatori de rezultat - anual
- procent de pacienti recuperati pe tip de transplant - 90%
b) Indicatori fizici - trimestrial
- numãr donatori vii testati imunologic şi virusologic: 2.002
- numãr receptori testati imunologic şi virusologic: 500
- numãr testãri compatibilitate cross-match: 1.200
- numãr diagnosticari morţi cerebrale şi menţinere în condiţii fiziologice a donatorilor-cadavru (inclusiv testare): 100
- numãr acţiuni de coordonare: 1.625
- numãr estimativ de transplanturi ce urmeazã a fi efectuate, pe tipuri:
1 - Transplant hepatic: 25
2 - Transplant renal: 250
3 - Transplant de cord: 25
4 - Transplant pancreas: 20
5 - Transplant celule pancreatice: 15
6 - Transplant medular: autotransplant - 70
- allotransplant - 30
7 - Transplant pulmonar: 2.
- numãrul pacientilor trataţi în ambulator în trimestrul I:1.200
c) Indicatori de eficienta - trimestrial
- cost mediu/testare donatori - 1.800 lei;
- cost mediu/testare receptori - 1.800 lei;
- cost mediu/testare compatibilitate cross-match - 1.080 lei;
- cost mediu/menţinere în condiţii fiziologice a donatorilor în moarte cerebrala şi testarea acestora - 9.200 lei;
- cost mediu/acţiune coordonare - 400 lei;
- cost mediu/transplant hepatic - 168.000 lei;
- cost mediu/transplant renal: de la donator viu - 25.000 lei, de la donator-cadavru - 41.000 lei (cost mediu 33.000 lei);
- cost mediu/transplant combinat rinichi-pancreas - 52.500 lei
- cost mediu/transplant cord - 93.300 lei
- cost mediu/transplant pulmon - 85.000 lei;
- cost mediu/transplant celule pancreatice - 12.000 lei;
- cost mediu/transplant celule stem hematopoietice - autolog: 90.000 lei, allogenic - 162.000 lei.
cost mediu /pacient tratat în ambulator:
Buget total: 99.850 mii lei
Buget de stat:
- transferuri: 1.000 mii lei
Venituri proprii:
- transferuri: 98.850 mii lei,
din care transferuri cãtre bugetul FNUASS: 50.000 mii lei
Unitãţi care deruleazã programul
- Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Cardiac Targu Mures, Laboratorul clinic de imunologie transplant
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Targu Mures, Secţia Clinica de Hematologie şi Transplant Celule Stem Clinica AŢI, coordonare transplant
- Institutul Clinic Fundeni - Centrul de Chirurgie Generalã şi Transplant Hepatic, Centrul de Chirurgie Urologica şi Transplant Renal, Centrul de Hematologie şi Transplant Medular, Clinica AŢI, Laboratorul de diagnostic, biologie moleculara, imunologie HLA şi virusologie, coordonare transplant
- Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca - Secţia de Chirurgie Cardiovasculara, Secţia AŢI, coordonare transplant
- Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucureşti
- Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni" Bucureşti, Secţia AŢI, coordonare transplant
- Spitalul Clinic Militar Central Bucureşti - Clinica de Chirurgie Toracica
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Nr. 1 Cluj-Napoca, AŢI, coordonare transplant
- Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Louis fiurcanu"
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta nr. 1 Timişoara: Centrul regional de imunologie de transplant, Centrul de Hemodializa şi Transplant Renal coordonare transplant
- Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, Laboratorul clinic de analize medicale şi imunologie, coordonare transplant
- Spitalul Clinic Judeţean Constanta, Clinica Chirurgie, coordonare transplant
- Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Spiridon" Iaşi, Laboratorul de imunologie şi genetica, Clinica AŢI, coordonare transplant
- Spitalul Clinic "C. I. Parhon" Iaşi, Clinica Urologie
- Institutul Naţional de Hematologie Transfuzionalã "Prof. Dr. C.T. Nicolau" Bucureşti
5. PROGRAM NAfiIONAL DE TRATAMENT ÎN STRĂINĂTATE
Coordonarea de specialitate a subprogramului: Direcţia generalã politici, strategii şi managementul calitãţii în sãnãtate
Scopul programului
Rezolvarea situaţiei medicale a unor bolnavi care nu pot fi trataţi în ţara
Obiectiv
Asigurarea investigatiilor şi tratamentului pentru bolnavii care nu pot fi trataţi în ţara
Activitãţi
Asigurarea investigatiilor de inalta performanta pentru precizare de diagnostic, a tratamentului medico-chirurgical şi a transplantului de organe şi tesuturi în strãinãtate pentru anumite categorii de bolnavi care prezintã afecţiuni ce nu pot fi tratate în ţara.
Indicatori de evaluare
a) Indicatori de rezultat - anual
- procent pacienti recuperati 90% din totalul pacientilor care au efectuat tratament
- procent pacienti finantati - 80% din totalul pacientilor care au depus dosare pentru tratament în strãinãtate
Buget total: 4.200 mii lei
Buget de stat: cheltuieli materiale: 4.200 mii lei
Unitãţi care deruleazã programul
Autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti
6. PROGRAMUL NAŢIONAL DE ASISTENTA COMUNITARA ŞI ACŢIUNI PENTRU SĂNĂTATE
Coordonarea de specialitate a subprogramului: Direcţia generalã politici, strategii şi managementul calitãţii în sãnãtate
Scopul programului
Îmbunãtãţirea asistenţei medicale la nivel comunitar şi asigurarea serviciilor de recuperare balneoclimatica pentru persoanele care au calitatea de luptãtori pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989
Obiective:
1. Îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate a populaţiei, prin creşterea accesului la servicii medicale furnizate la nivel comunitar a populaţiei vulnerabile, din zone defavorizate
2. Îmbunãtãţirea accesului persoanelor care au calitatea de luptãtori pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989 şi/sau urmaşi ai eroilor-martiri la servicii medicale de tratament şi recuperare balneoclimatica.
Activitãţi:
1. Formarea de asistenţi medicali comunitari şi mediatori sanitari comunitari romi
2. Realizarea activitãţilor specifice de asistenta medicalã comunitara şi de mediator sanitar comunitar rom
3. Organizarea localã a activitãţii de asistenta medicalã comunitara şi mediatori sanitari comunitari romi
4. Asigurarea mijloacelor pentru desfãşurarea activitãţii (rechizite, cartele telefonice, abonamente/tichete pentru transport în comun)
5. Asigurarea sumelor reprezentând contravaloarea contribuţiei persoanelor care au calitatea de luptãtori pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989 şi/sau urmaşi ai eroilor-martiri, în vederea decontãrii serviciilor medicale de recuperare acordate în sanatorii balneare pentru adulti şi copii
6. Informare, educare şi comunicare
Indicatori de evaluare
a) Indicatori de rezultat - anual
- creşterea numãrului de persoane care beneficiazã de servicii comunitare cu 60% fata de anul 2006
- creşterea numãrului comunitãţilor care beneficiazã de servicii comunitare cu 50% fata de anul 2006
b) Indicatori fizici - trimestrial
- numãr de asistenţi medicali comunitari formati: 1.500
- numãr de mediatori sanitari comunitari romi formati: 100
- numãr de asistenţi medicali comunitari angajaţi: 2.000
- numãr de mediatori sanitari comunitari romi angajaţi: 200
- numãr de comunitãţi deservite de asistenţi medicali comunitari: 3.000
- numãr de comunitãţi deservite de mediatori sanitari comunitari romi: 500
- numãr de beneficiari ai serviciilor medicale de recuperare: 500
c) Indicatori de eficienta - trimestrial
- cost mediu/persoana/training: 1.500 lei
- cost mediu asistent medical comunitar (drepturi salariale şi cheltuieli de funcţionare): 14.500lei/an
- cost mediu mediator comunitar rom (drepturi salariale şi cheltuieli de funcţionare): 6.500 lei/an
- cost mediu/beneficiar: 800 lei
Buget total: 35.000 mii lei
Buget de stat: - transferuri: 35.000 mii lei
Unitãţi care deruleazã programul
Autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti şi unitãţi sanitare cu paturi desemnate de acestea
7. PROGRAMUL NAŢIONAL AL REZERVEI MINISTERULUI SĂNĂTĂŢII PUBLICE
Coordonarea de specialitate a subprogramului: Direcţia generalã politici, strategii şi managementul calitãţii în sãnãtate şi Autoritatea de Sãnãtate Publica
Scopul programului
Realizarea unui stoc tampon de medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide, materiale sanitare, produse tehnico-medicale, consumabile, alte materiale specifice la nivelul Ministerului Sãnãtãţii Publice pentru situaţii speciale cu implicaţii asupra sãnãtãţii publice
Obiectiv:
Asigurarea cantitãţilor de medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide, materiale sanitare, produse tehnico-medicale, consumabile, alte materiale specifice pentru situaţii speciale.
Activitãţi:
Achiziţionarea în Rezerva Ministerului Sãnãtãţii Publice de medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide, materiale sanitare, produse tehnico-medicale, consumabile, alte materiale specifice pentru situaţii speciale
Medicamentele, serurile, vaccinurile, dezinfectantele, insecticidele, materialele sanitare, produsele tehnicomedicale, consumabilele şi alte materiale specifice cuprinse în Rezerva pentru Situaţii Speciale a Ministerului Sãnãtãţii în baza <>Legii nr. 100/1998 privind asistenta de sãnãtate publica, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de la data intrãrii în vigoare a <>Legii privind reforma în domeniul sãnãtãţii nr. 95/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, constituie Rezerva Ministerului Sãnãtãţii Publice.
Buget total: 70.680 mii lei
Venituri proprii: - cheltuieli materiale: 70.680 mii lei
8. PROGRAMUL NAŢIONAL PRIVIND EVALUAREA STĂRII DE SĂNĂTATE A POPULAŢIEI ÎN ASISTENTA MEDICALĂ PRIMARA
Coordonarea de specialitate a subprogramului: Direcţia generalã politici, strategii şi managementul calitãţii în sãnãtate şi Autoritatea de Sãnãtate Publica
Instituţii desemnate de Ministerul Sãnãtãţii Publice pentru coordonarea tehnica: Centrul Naţional pentru Organizarea şi Asigurarea Sistemului Informatic şi Informaţional în Domeniul Sãnãtãţii şi Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti
Populaţia tinta a acestui program naţional de sãnãtate o reprezintã toţi cetãţenii României, denumiţi în continuare generic populaţie.
Scop:
1. Cunoaşterea ponderii în populaţie a factorilor determinanţi pentru bolile cu impact major asupra stãrii de sãnãtate a acesteia, diagnosticarea precoce şi monitorizarea acestor boli pentru evitarea deceselor premature
2. Îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate a populaţiei prin prevenirea, controlul şi monitorizarea bolilor cu impact major asupra sãnãtãţii
3. Îmbunãtãţirea calitãţii vieţii şi prelungirea duratei medii de viata pentru alinierea la standardele Uniunii Europene
4. Îmbunãtãţirea accesului la servicii de sãnãtate a întregii populaţii a României, nediscriminatoriu, indiferent de calitatea de asigurat/neasigurat
Obiective:
1. Evaluarea stãrii de sãnãtate a populaţiei şi a factorilor de risc, în vederea pãstrãrii şi promovãrii sãnãtãţii, precum şi a prevenirii imbolnavirilor şi complicatiilor acestora
2. Cunoaşterea ponderii factorilor de risc pentru bolile cu impact major asupra sãnãtãţii populaţiei
3. Îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate a populaţiei prin creşterea accesului populaţiei la servicii de asistenta medicalã preventivã şi creşterea sperantei de viata
4. Efectuarea de consiliere şi screening clinico-biologic, în vederea depistarii precoce a afectiunilor oncologice, cardiovasculare, neurolologice şi altele, legate de sãnãtatea reproducerii şi sãnãtatea mintalã, în funcţie de factorii de risc identificati în urma activitãţii de evaluare a stãrii de sãnãtate a populaţiei
5. Asigurarea cabinetelor de medici de familie cu calculatoare, echipamente informatice şi softuri, necesare derulãrii programului.
Programul va fi derulat pe parcursul a 2 ani, respectiv 2007-2008, structurat în doua etape, astfel:
I. Prima etapa se desfãşoarã în cursul anului 2007 (aprilie-decembrie)
II. A doua etapa se desfãşoarã în cursul anului 2008
Activitãţi:
A. Activitãţi preliminare implementarii şi derulãrii programului, desfãşurate în perioada aprilie-iunie 2007:
1. tipãrirea şi securizarea taloanelor necesare populaţiei pentru prezentarea la medic şi la laborator
2. expedierea taloanelor la toatã populaţia României
3. tipãrirea scrisorilor de informare a populaţiei
4. expedierea scrisorilor de informare pentru populaţie
5. achiziţionarea tehnicii de calcul, a programului informatic, precum şi asigurarea accesului la internet, necesare cabinetelor de medicina de familie în vederea derulãrii programului
6. informarea şi instruirea medicilor de familie aflaţi în relatie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate cu privire la modul de evaluare a factorilor de risc şi la condiţiile în care se deruleazã programul
B. Activitãţi în cadrul implementarii şi derulãrii programului:
1. Evaluarea populaţiei tinta pentru depistarea bolilor cu impact major asupra stãrii de sãnãtate
2. Stabilirea stãrii de risc pentru fiecare persoana şi a necesarului de servicii preventive care vor fi efectuate, pe baza graficului activitãţilor preventive la adult şi copil
3. Consiliere şi recomandarea efectuãrii investigatiilor clinice şi paraclinice de tip test screening şi test diagnostic pe baza riscului individual stabilit în urma aplicãrii riscogramei
4. Supravegherea medicalã activa a persoanelor cu risc crescut de boala depistate în cadrul programului;
5. Promovarea în rândul populaţiei a unui stil de viata sanatos în scopul reducerii frecvenţei factorilor asociaţi unui risc crescut de aparitie a unor afecţiuni
6. Evaluarea şi valorificarea rezultatelor obţinute în urma controalelor periodice pentru depistarea bolilor care pot avea consecinţe majore în morbiditate şi mortalitate, efectuate de cãtre medicul de familie în cadrul pachetului de servicii medicale suportate din FNUASS, precum şi ca urmare a activitãţii de dispensarizare a bolilor cronice efectuate în condiţiile legii
7. Dotarea cabinetelor de medicina de familie cu tehnica de calcul necesarã derulãrii programului şi asigurarea accesului la internet
8. Realizarea riscogramei colective şi stabilirea structurii morbiditatii generale şi specifice, dinamicii şi tendinţelor acesteia de cãtre Institutul de Sãnãtate Publica şi Centrul Naţional pentru Organizarea şi Asigurarea Sistemului Informaţional şi Informatic în Domeniul Sãnãtãţii, urmare centralizarii şi prelucrãrii, la nivel naţional, a datelor obţinute în urma evaluãrii stãrii de sãnãtate a populaţiei în cadrul programului
9. Realizarea Registrului naţional de boli pulmonare obstructive cronice şi astm bronsic - unitate coordonatoare: Spitalul Clinic Coltea Bucureşti
Venituri proprii: - transferuri: 110.335 mii lei
Pentru realizarea şi raportarea activitãţilor specifice din cadrul Programul naţional de evaluare a stãrii de sãnãtate a populaţiei în asistenta medicalã primara se elaboreazã norme metodologice, aprobate prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice.


ANEXA 3

PROGRAMUL NAŢIONAL CU SCOP CURATIV

Scop
Îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate şi creşterea sperantei de viata a bolnavilor cu afecţiuni cu risc crescut.
Obiective
Asigurarea de medicamente şi/sau materiale sanitare specifice pentru boli cronice cu risc crescut. Asigurarea serviciilor de supleere renala (inclusiv medicamente şi materiale sanitare specifice).


PROGRAMUL NAŢIONAL CU SCOP CURATIV
finanţat din Fondul naţional unic de
asigurãri sociale de sãnãtate în anul 2007


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cheltuieli
Denumirea subprogramului materiale
de sãnãtate cu scop curativ şi servicii
[mii lei]*)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tratamentul persoanelor cu infectie HIV/SIDA şi
tratamentul postexpunere 150.000

Tratamentul bolnavilor cu tuberculoza 13.785

Tratamentul bolnavilor cu afecţiuni cardiovasculare 51.513
prin chirurgie cardiovasculara şi prin cardiologie
interventionala şi electrofiziologie

Tratamentul bolnavilor cu afecţiuni oncologice 323.242

Tratamentul bolnavilor cu boli neurologice: scleroza multipla 65.000

Tratamentul bolnavilor cu diabet zaharat 267.625

Tratamentul accidentelor hemoragice ale bolnavilor 20.000
cu hemofilie şi tratamentul cu chelatori de fier al
bolnavilor cu talasemie

Tratamentul bolnavilor cu osteoporoza şi tratamentul 5.200
bolnavilor cu gusa datoratã carentei de iod şi proliferarii
maligne

Tratamentul prin endoprotezare al bolnavilor cu afecţiuni 30.000
articulare preexistente sau dobândite şi prin implant segmentar
pentru bolnavii cu diformitati de coloana.

Tratamentul stãrii posttrasplant în ambulatoriu al pacientilor
cu transplant 50.000

Tratamentul de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu 456.466
insuficienta renala cronica

Tratamentul bolnavilor cu mucoviscidoza - adulti 9.000
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL 1.441.830
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



--------
*) Sumele includ şi reţinerea de 10%, conform <>art. 21 alin. (4) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, şi reţinerea de 3%, conform prevederilor <>Legii nr. 597/2004 pentru aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 59/2004 privind unele mãsuri de intarire a disciplinei financiar-economice în sistemul sanitar.


SUBPROGRAMUL NR. 1
Tratamentul persoanelor cu infectie HIV/SIDA şi tratamentul postexpunere

Obiective:
Asigurarea în spital şi în ambulatoriu a medicamentelor antiretrovirale şi pentru infectiile asociate persoanelor cu infectie HIV/SIDA şi postexpunere (profesionalã şi verticala)
Criterii de eligibilitate pentru tratamentul cu ARV:
1. Pentru bolnavii cu infectie HIV/SIDA
a) Criterii de includere:
- infectie HIV simptomatica
- infectie HIV asimptomatica + criterii imunologice
- infectie HIV asimptomatica + criterii virusologice
- limfocite CD4 < 350/mmc
- limfocite CD4 > 350/mmc, dar cu o rata mare de scãdere
- nivelul încãrcãturii virale (RNA-HIV plasmatic) 100.000 copii/ml
- nivelul încãrcãturii virale (RNA-HIV plasmatic) < 100.000 copii/ml, dar cu o rata mare de creştere.
b) Criterii de excludere:
- stadiul de SIDA terminal
- infectii oportuniste acute la iniţierea terapiei specifice
- alte tratamente instituite cu potenţial toxic medular, neurotoxic, hepatotoxic
- tulburãri digestive severe: tulburãri de deglutitie, varsaturi şi diaree incoercibile
- convulsii greu de controlat
- hematologice: Hb < 9 g/dl; neutrofile < 750/mmc
- creatinina > 1,7 mg/dl (pentru valori mai mari ale creatininei serice se impune reducerea dozelor de ARV pe baza calculãrii clearence-ului creatininei urinare)
- ALT > 3 x N;
- bilirubinemie > 3 x N;
- amilazemie > N;
- imposibilitatea asigurãrii de cãtre bolnav a aderentei şi compliantei la tratament.
2. Pentru pacientii postexpunere
- gravide HIV-pozitive şi nou-nãscuţi pana la varsta de 6 sãptãmâni
- expuneri profesionale accidentale.
Indicatori specifici de monitorizare:
Indicatori fizici:
- numãr de persoane infectate HIV/SIDA tratate - 8.379
- numãr de persoane postexpunere tratate - 190
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/bolnav HIV/SIDA tratat/an - 17.885,53 lei
- cost mediu/persoana tratata postexpunere/an - 722 lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- cheltuieli pentru medicamente antiretrovirale şi pentru infectii asociate.
Buget total:150.000 mii lei, din care:
Bugetul FNUASS: 150.000 mii lei
Unitãţi care deruleazã subprogramul:
- Institutul de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals" Bucureşti;
- Spitalul de Boli Infectioase şi Boli Tropicale "Victor Babes";
- unitãţi sanitare cu secţii sau compartimente care au în competenta tratarea bolnavilor HIV/SIDA;
- unitãţi sanitare cu secţii sau compartimente care au în competenta tratarea bolnavilor HIV/SIDA, aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.


SUBPROGRAMUL NR. 2
Tratamentul bolnavilor cu tuberculoza

Obiective:
Asigurarea medicamentelor specifice, în spital şi în ambulatoriu, pentru tratamentul tuberculozei şi a materialelor sanitare specifice pentru examene bacteriologice şi radiologice.
Criterii de eligibilitate:
1. Pacienti cu tuberculoza pulmonara sau extrapulmonara, confirmati ori nu bacteriologic, la care medicul pneumolog sau, pentru tuberculoza extrarespiratorie, specialistul de organ din judeţe a decis iniţierea unui tratament antituberculos.
Indicatori specifici de monitorizare:
Indicatori fizici:
- numãrul de bolnavi de tuberculoza trataţi - 49.690
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/bolnav de tuberculoza tratat/an - 277,41 lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- cheltuieli pentru medicamente şi materiale sanitare specifice pentru examenele bacteriologice şi radiologice.
Buget total:13.785 mii lei, din care:
Bugetul FNUASS: 13.785 mii lei
Unitãţi care deruleazã subprogramul:
- Institutul de Pneumoftiziologie "Prof. dr. Marius Nasta" Bucureşti;
- reţeaua de pneumoftiziologie (spitale TBC, dispensare TBC, sanatorii TBC, secţii, preventorii);
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
Materiale sanitare specifice pentru care nu se organizeazã licitaţii la nivel naţional:
- lame de sticla port-obiect
- coloranti şi reactivi pentru colorarea frotiurilor de sputa
- ulei de cedru pentru examinarea microscopica în imersie
- medii de cultura pentru cultivarea micobacteriilor
- filme radiologice pentru radiografii toraco-pulmonare standard
- reactivi pentru developarea filmelor
- flacoane pentru recoltarea probelor de sputa
- eprubete de sticla
- pipete, sticlarie de laborator
- hârtie de filtru
- masti, manusi
- ace, seringi
- perfuzoare


SUBPROGRAMUL NR. 3
Tratamentul bolnavilor cu afecţiuni
cardiovasculare prin chirurgie cardiovasculara,
prin cardiologie interventionala şi electrofiziologie

Obiective:
Asigurarea în spital a materialelor sanitare specifice chirurgiei cardiovasculare, cardiologiei interventionale şi electrofiziologiei.
Criterii de eligibilitate:
1. Pentru chirurgia cardiovasculara:
- bolnavi adulti cu afecţiuni cardiace dobândite (cardiopatie ischemica, valvulopatii cardiace, patologia aortei oraco-abdominale, tumorile cardiace);
- cardiopatiile congenitale cardiace;
- patologia arteriala, venoasa şi limfatica;
- patologia toraco-pulmonara;
- bolnavi cardiaci cu afecţiuni ale altor organe.
2. Pentru cardiologia interventionala şi electrofiziologie:
- pacientii cu cel puţin o stenoza arteriala (coronariana, carotidiana, renala, artere periferice), severã (diametrul stenozei > 50%), simptomatica sau cu ischemie doveditã prin teste paraclinice;
- pacientii cu sindroame coronariene acute fãrã supradenivelare de segment ST (angina pectorala instabila sau infarct miocardic acut fãrã supradenivelare de segment ST) cu risc înalt;
- pacientii cu infarct miocardic acut cu supradenivelare de segment ST ca:
a) metoda de reperfuzie coronariana de electie (PCI primar), în primele 12 ore de la infarct;
b) metoda de salvare a miocardului, în condiţiile esecului trombolizei;
c) metoda de rutina la pacientii cu angina precoce postinfarct, ischemie doveditã prin teste paraclinice, disfunctie ventriculara stanga etc.;
- pacientii cu grefoane venoase stenozate/degenerate simptomatici sau cu ischemie doveditã prin teste paraclinice;
- pacientii cu aritmii rezistente la tratamentul convenţional, care beneficiazã de terapie electrofiziologica.
Indicatori specifici de monitorizare:
Indicatori fizici:
- numãrul de bolnavi trataţi - 19.127, din care:
- 7.087 prin chirurgie cardiovasculara;
- 10.520 prin cardiologie interventionala şi prin electrofiziologie, 1.500 cu peace-maker şi 20 cu defibrilatoare interne
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/bolnav tratat prin chirurgie cardiovasculara/an - 3.542,76 lei
- cost mediu/bolnav tratat prin cardiologie interventionala/electrofiziologie/an - 2.034,7 lei
- cost mediu/peace-maker - 3.000 lei
- cost mediu/defibrilator intern - 25.000 lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- cheltuieli pentru materiale sanitare specifice tratamentului prin procedee specifice chirurgiei cardiovasculare, cardiologiei interventionale şi electrofiziologiei
Buget total: 51.513 mii lei, din care:
Bugetul FNUASS: 46.513 mii lei
Bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice prin transferuri cãtre FNUASS: 5.000 mii lei
Unitãţi care deruleazã subprogramul:
1. Chirurgie cardiovasculara:
- Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof. dr. C.C. Iliescu" Bucureşti;
- Institutul Inimii "Prof. dr. Niculae Stancioiu" Cluj-Napoca;
- Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara;
- Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Targu Mures;
- Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. George I. M. Georgescu" - Iaşi;
- Spitalul Clinic de Urgenta Bucureşti;
- Centrul Clinic de Urgenta de boli cardiovasculare al Armatei - Bucureşti.
2. Cardiologie interventionala şi electrofiziologie:
Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof. dr. C.C. Iliescu" Bucureşti;
Institutul Inimii "Prof. dr. Niculae Stancioiu" Cluj-Napoca;
- Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara;
- Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Targu Mures;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Targu Mures;
- Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. George I. M. Georgescu" - Iaşi;
- Centrul de Cardiologie Craiova;
- Spitalul Clinic de Urgenta Bucureşti;
- Spitalul Universitar de Urgenta Bucureşti;
- Spitalul Clinic "Sf. Ioan" Bucureşti - Clinica de cardiologie;
- Spitalul Clinic Colentina;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Cluj-Napoca;
- Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare al Armatei - Bucureşti.
3. Peace-makere şi defibrilatoare interne:
- Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. C.C. Iliescu" Bucureşti;
- Institutul Inimii "N. Stancioiu" Cluj-Napoca;
- Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Cardiac Targu Mures;
- Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara;
- Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. George I. M. Georgescu" - Iaşi;
- Spitalul Clinic de Urgenta Bucureşti;
- Spitalul Clinic Universitar de Urgenta Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Ioan Bucureşti;
- Centrul de Cardiologie Craiova;
- Spitalul Judeţean Baia Mare;
- Spitalul Clinic Caritas Bucureşti;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Targu Mures;
- Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare al Armatei Bucureşti;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Cluj-Napoca;
- Spitalul Judeţean Sibiu;
- Spitalul de Recuperare Cluj.
Materiale sanitare specifice pentru care nu se organizeazã licitaţii la nivel naţional:
Materiale sanitare pentru chirurgie cardiovasculara:
- oxigenatoare adulti şi copii
- seturi de cardioplegie
- valve cardiace mecanice
- valve cardiace biologice
- inele de valvuloplastie
- proteze şi petece vasculare şi cardiace
- material de sutura, material de hemostaza şi biolipiciuri pe baza de fibrina, fire pentru osteosinteze sternale, clipuri metalice de titan, electrozi epicardici temporari
- balon de contrapulsatie aortica
- set pentru cell-saver
- set hemofiltre adulti şi copii şi alte materiale anexe necesare dializei acute la copii şi adulti
- domuri de presiune
- canule aortice
- canule venoase şi alte canule (vent aortic, vent ventricular stang, set perfuzie multipla, canule administrare cardioplegie etc.)
- conducte valvulate
- soluţie de cardioplegie
- aspiratoare toracice
- sonde pentru mãsurarea debitelor vasculare "flowmetru"
- celule pentru monitorizat Hct, Hb şi SvO2 continuu în timpul circulaţiei extracorporeale
- capuri de pompa centrifugala pentru adulti şi copii
- celule de monitorizat fluxul sanguin pentru pompa centrifugala
- oxigenatoare ECMO şi tubulatura aferentã
- seturi de asistare ventriculara
- cartuse pentru monitorizat ACT
- senzori de temperatura pentru oxigenatoare şi seturi de cardioplegie
- senzori de nivel pentru oxigenatoare
- câmpuri de incizie impregnate cu iod şi neimpregnate
- câmpuri chirurgicale de unica folosinta
- halate chirurgicale
- sisteme de stabilizare tesut în vederea revascularizarii pe cord batand tip Octopus, Starfish
- shunturi intracoronariene
- pounch-uri aortice
- creion bisturiu electric
- dispozabile pentru sistemul de ablatie chirurgicala în aritmiile cardiace
Materiale sanitare necesare sectiei AŢI - chirurgie cardiovasculara
- catetere venoase centrale adulti şi copii
- catetere arteriale adulti şi copii
- catetere Swan-Ganz
- catetere pentru aparat debit cardiac PICO
- incalzitor pacient compatibil cu aparatura din dotare
- butelii de oxid nitric
- senzori de saturatie de oxigen şi PO2
- celule de presiune invaziva
Materiale pentru cardiologie interventionala şi electrofiziologie
- catetere de diagnostic
- ghiduri de diagnostic
- set punctie arteriala şi venoasa (ace, teci, introductoare, ghiduri)
- materiale auxiliare pentru cateterism (seringi de injectare, ace, tuburi conectoare, domuri de presiune, manifolduri, tub perfuzor, manseta presiune)
- catetere ghid pentru intervenţii percutane (coronare, carotide, vase periferice, artere renale)
- ghiduri pentru intervenţii percutane
- baloane pentru dilatari percutane
- stenturi coronariene
- materiale auxiliare procedurilor percutane (seringi cu manometru, conectoare Y, supape, introductoare, torquer)
- baloane de dilatatie periferica
- stenturi periferice, renale şi carotidiene
- sisteme de protecţie vasculara pentru intervenţii percutane
- baloane de valvuloplastie (mitrala, pulmonara şi aortica)
- sistem de închidere DSA, DSV, PCA interventional
- proteze pentru anevrism de aorta abdominala
- aterectom directional
- umbrele filtru pentru vena cava inferioarã
- materiale pentru embolizare selectiva
- sonde diagnostic multipolare pentru electrofiziologie
- catetere specializate pentru ablatie
- alte materiale similare din categoria celor menţionate anterior
- peace-makere
- defibrilatoare interne


SUBPROGRAMUL NR. 4
Tratamentul bolnavilor cu afecţiuni oncologice

Obiective:
Asigurarea în spital (medicamente oncologice injectabile orale) şi în ambulatoriu (medicamente oncologice orale) a tratamentului specific bolnavilor cu afecţiuni oncologice: citostatice, imunomodulatori, hormoni, factori de creştere şi inhibitori de osteoclaste.
Criterii de eligibilitate:
1. Includerea în subprogram: dupã stabilirea diagnosticului de boala neoplazica şi stadializarea extensiei tumorale, conform procedurilor recomandate de ghidurile şi tratatele naţionale şi internaţionale recunoscute;
2. Excluderea din subprogram: dupã epuizarea dozelor de citostatice recomandate sau a timpului de acordare a tratamentului;
3. Reincluderea în subprogram: la constatarea recidivei sau a progresiei bolii stabilizate, când pacientul necesita reinstituirea tratamentului antineoplazic.
Indicatori specifici de monitorizare:
Indicatori fizici:
- numãr de bolnavi trataţi - 76.308
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/bolnav tratat/an - 4.236,01 lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- cheltuieli pentru medicamente specifice (citostatice, imunomodulatori, hormoni, factori de creştere, inhibitori de osteoclaste).
Buget total: 323.242 mii lei, din care:
Bugetul FNUASS: 323.242 mii lei
Unitãţi care deruleazã subprogramul:
- Institutul Oncologic "Prof. dr. Alexandru Trestioreanu" Bucureşti;
- Institutul Oncologic "Prof. dr. I. Chiricuta" Cluj-Napoca;
- unitãţi sanitare care au în structura secţii, compartimente sau cabinete medicale acreditate, dupã caz, ce au în competenta tratarea bolnavilor pentru afecţiuni oncologice
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie


SUBPROGRAMUL NR. 5
Tratamentul bolnavilor cu boli neurologice: scleroza multipla

Obiective:
Asigurarea în spital şi în ambulatoriu a tratamentului cu interferon beta 1a, interferon beta 1b, glatiramer acetat pentru bolnavii cu scleroza multipla
Criterii de eligibilitate:
Vor fi incluşi bolnavii cu:
- forma recurenta remisiva şi scor EDSS </ = 3,5 (Avonex, Rebif, Betaferon, Copaxone)
- sindrom clinic izolat (CIS) cu diagnostic de certitudine de scleroza multipla (Avonex)
- forma recurent remisiva şi scor EDSS 3,5-5,5 (Rebif, Betaferon, Copaxone)
- forma secundar progresiva şi scor EDSS </ = 6,5 (Betaferon)
- forma secundar progresiva cu recaderi şi scor EDSS = 6,5 (Betaferon, Rebif)
Vor fi excluşi bolnavii:
- cu imobilizare definitiva la pat (EDSS >/ = 8)
- cu reactii adverse greu de tolerat
- care refuza continuarea tratamentului
Indicatori specifici de monitorizare:
Indicatori fizici:
- numãr de bolnavi cu scleroza multipla trataţi - 1.725
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/bolnav cu scleroza multipla tratat/an - 37.681,16 lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- cheltuieli pentru medicamente: interferon beta 1a - toate formele, interferon beta 1b, glatiramer acetat.
Buget total: 65.000 mii lei, din care:
Bugetul FNUASS: 65.000 mii lei
Unitãţi care deruleazã subprogramul:
- Spitalul Universitar de Urgenta Bucureşti - Clinica de neurologie
- Spitalul Clinic Militar Central de Urgenta "Dr. Carol Davila" Bucureşti - Clinica de neurologie
- Spitalul Clinic Colentina - Clinica de neurologie
- Spitalul Clinic Universitar Elias - Clinica de neurologie
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Targu Mures
- Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi
- Spitalul Militar de Urgenta "Prof. Agripa Ionescu" - Clinica de neurologie
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Timis - Clinica de neurologie
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Cluj - Clinica de neurologie

SUBPROGRAMUL NR. 6
Tratamentul bolnavilor cu diabet zaharat

Obiective:
Asigurarea tratamentului specific bolnavilor cu diabet zaharat: insulina şi ADO
Criterii de eligibilitate:
1. Pentru bolnavi beneficiari de insulina:
a) bolnavi cu diabet zaharat tip 1
b) bolnavi cu diabet zaharat tip 2, care necesita tratament (temporar sau pe o durata nedefinita) cu insulina:
- atunci când, sub tratamentul maximal cu ADO şi respectare riguroasã a dietei, hemoglobina A1c depãşeşte 7,5% (fac excepţie cazurile în care speranta de viata este redusã)
- când tratamentul cu ADO este contraindicat
- intervenţie chirurgicala
- infectii acute
- infectii cronice (de exemplu, TBC pulmonar)
- evenimente cardiovasculare acute (infarct miocardic angoroinstabil, AVC)
- alte situaţii (intoleranta digestiva, stres)
- bolnave cu diabet gestational
2. Pentru bolnavii beneficiari de medicamente ADO:
- lipsa echilibrarii la nivelul tintelor propuse exclusiv prin tratament nefarmacologic
- bolnavi cu diabet zaharat nou-descoperit cu glicemia a jeun > 180 mg/dl şi/sau HbA1c >/ = 8,0%.
Indicatori specifici de monitorizare:
Indicatori fizici:
- numãr de bolnavi cu diabet zaharat trataţi - 400.000, din care:
- 296.000 trataţi cu antidiabetice orale
- 84.000 trataţi cu insulina
- 20.000 trataţi cu antidiabetice orale şi insulina
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/bolnav tratat cu antidiabetice orale /an - 373,73 lei
- cost mediu/bolnav tratat cu insulina/an - 1.500 lei
- cost mediu/bolnav tratat cu antidiabetice orale şi insulina/an - 1.550 lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- cheltuieli pentru medicamente: insulina şi antidiabetice orale.
Buget total: 267.625 mii lei, din care:
Bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice prin transferuri cãtre FNUASS: 267.625 mii lei
Unitãţi care deruleazã subprogramul:
- Institutul de Diabet, Nutritie şi Boli Metabolice "Prof. dr. N. Paulescu" Bucureşti;
- centre şi unitãţi sanitare judeţene cu secţii, compartimente şi/sau cabinete prin care se asigura tratamentul pacientilor cu diabet zaharat, nominalizate de cãtre coordonatorul local;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.


SUBPROGRAMUL NR. 7
Tratamentul accidentelor hemoragice ale
bolnavilor cu hemofilie şi tratamentul cu chelatori
de fier al bolnavilor cu talasemie

Obiective:
Asigurarea în spital şi în ambulatoriu a medicamentelor specifice preventiei şi tratamentului accidentelor hemoragice ale bolnavilor cu hemofilie şi tratamentul cu chelatori de fier pentru bolnavii cu talasemie.
Criterii de eligibilitate:
1. Pentru bolnavii cu hemofilie:
- bolnavi cu hemofilie A şi hemofilie B
2. Pentru bolnavii cu talasemie majorã:
- bolnavi politransfuzati (> 20 transfuzii/an);
- bolnavi cu hemosideroza secundarã medie sau severã.
Indicatori specifici de monitorizare:
Indicatori fizici:
- numãrul de bolnavi cu hemofilie fãrã intervenţie chirurgicala majorã/an - 1.190
- numãrul de bolnavi cu hemofilie care necesita intervenţii chirurgicale majore pentru artropatii invalidante/an - 10
- numãrul de bolnavi cu talasemie/an - 240
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/bolnav cu hemofilie fãrã intervenţie chirurgicala majorã/an - 11.932,71 lei
- cost mediu/bolnav cu hemofilie cu intervenţie chirurgicala majorã/an - 60.000 lei
- cost mediu/bolnav cu talasemie/an - 21.667 lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- cheltuieli pentru medicamente specifice hemofiliei şi talasemiei.
Buget total: 20.000 mii lei, din care:
Bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice prin transferuri cãtre FNUASS: 20.000 mii lei
Unitãţi care deruleazã subprogramul:
- Institutul Naţional de Hematologie Transfuzionalã "Prof. Dr. C. T. Nicolau" Bucureşti;
- Clinica de Hematologie Fundeni; Clinica de Pediatrie Fundeni;
- Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Prof. dr. Alfred Rusescu" Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Copii "Louis fiurcanu" Timişoara;
- Spitalul Clinic Coltea;
- unitãţi sanitare cu secţii sau compartimente de pediatrie şi hematologie;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.


SUBPROGRAMUL NR. 8
Tratamentul bolnavilor cu osteoporoza şi
tratamentul bolnavilor cu gusa datoratã carentei
de iod şi proliferarii maligne

Obiective:
Asigurarea în spital şi în ambulatoriu a medicamentelor specifice pentru tratamentul osteoporozei şi al gusei prin tireomegalie datoratã carentei de iod şi proliferarii maligne.
Criterii de eligibilitate:
1. Pentru bolnavii cu osteoporoza:
- diagnostic prin absorbtiometrie duala cu raze X (DEXA), dupã urmãtoarele criterii:
Semnificatia coloanei E din tabelul de mai jos este urmãtoarea:
E - Estrogeni


┌───────────┬─────────┬──────────┬───────────┬───────────┬────────────────────┐
│ │ │ │ │ │Calcitonina │
│Parametrul │Estrogeni│Raloxifen │Alendronat │Rezindronat│ Alfa- │
│mãsurat │ │ │ │ │ calcidol│
├───────────┼─────────┼──────────┼───────────┼───────────┼────────────────────┤
│Scor T(DS) │ <-2,5 │ <-2,5 │ <-2,7 │ <-2,7 │ <-2,7 <-2,5 │
│DEXA │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────────┼──────────┼───────────┼───────────┼────────────────────┤
│Fracturi │ │ │ + │ + │ + │
│fragilitate│ │ │ │ │ │
└───────────┴─────────┴──────────┴───────────┴───────────┴────────────────────┘



2. Pentru bolnavii cu gusa prin tireomegalie datoratã carentei de iod:
- diagnostic clinic sau ecografic, din zona doveditã/cunoscutã cu deficit geoclimatic de iod
3. Pentru bolnavii cu gusa prin tireomegalie datoratã proliferarii maligne:
- confirmare de proliferare maligna a tiroidei prin punctie biopsie tiroidiana cu ac subtire sau examen histopatologic (postinterventie chirurgicala tiroidiana).
Indicatori specifici de monitorizare:
Indicatori fizici:
- numãr de bolnavi trataţi - 17.565, din care:
- 8.100 cu osteoporoza;
- 8.715 cu gusa prin tireomegalie datoratã carentei de iod;
- 750 cu gusa prin tireomegalie datoratã proliferarii maligne.
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/bolnav cu osteoporoza tratat/an - 496 lei
- cost mediu/bolnav cu gusa prin tireomegalie datoratã carentei de iod/an - 96,26 lei
- cost mediu/bolnav cu gusa prin tireomegalie datoratã proliferarii maligne/an - 458 lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- cheltuieli pentru medicamente specifice tratamentului osteoporozei şi tratamentului pentru gusa prin tireomegalie, datoratã carentei de iod sau proliferarii maligne.
Buget total: 5.200 mii lei, din care:
Bugetul FNUASS: 5.200 mii lei
- Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon" Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Urgenta Elias;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Cluj
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta "Sfantul Spiridon" Iaşi
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Timişoara
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Targu Mures
- Spitalul Clinic Judeţean Sibiu
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Braşov
- Spitalul Judeţean Pitesti
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Craiova
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Arad
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Constanta
- Spitalul Clinic Judeţean Oradea
- Spitalul Judeţean de Urgenta Neamt
- Spitalul Judeţean de Urgenta Ramnicu Valcea
- Spitalul Judeţean de Urgenta "Sfantul Ioan cel Nou" Suceava
- Spitalul Judeţean Sfantu Gheorghe
- Spitalul Judeţean Targoviste
- Spitalul Judeţean Targu Jiu
- Spitalul Judeţean Zalau
- Spitalul Judeţean Brãila
- Spitalul Judeţean Galaţi
- Spitalul Judeţean Baia Mare
- Spitalul Judeţean Botosani
- Spitalul Judeţean Bistrita-Nasaud
- Spitalul Judeţean Prahova


SUBPROGRAMUL NR. 9
Tratamentul prin endoprotezare al bolnavilor cu
afecţiuni articulare preexistente sau dobândite
şi prin implant segmentar pentru bolnavii cu diformitati de coloana

Obiective:
Asigurarea cu materiale sanitare specifice endoprotezarii articulare primare şi de revizie şi a instrumentatiei segmentare de coloana
Criterii de eligibilitate:
1. Tratamentul prin endoprotezare:
- pacienti tineri cu poliartrita reumatoida sau spondilita anchilopoietica cu pierderea articulatiilor periferice;
- pacienti tineri cu sechele posttraumatice ori dupã artrite specifice sau nespecifice;
- pacientii vârstei a treia care suferã de maladii degenerative invalidante;
- pacienti în etate care fac fracturi de col femural, extremitate superioarã humerusului sau cot.
2. Tratamentul prin instrumentatie segmentara de coloana:
- pacienti tineri cu diformitati grave de coloana: scolioze, cifoze, cifoscolioze idiopatice sau congenitale, cu afectarea capacitãţii respiratorii şi funcţiei cardiovasculare.
Indicatori specifici de monitorizare:
Indicatori fizici:
- numãr de bolnavi endoprotezati - 9.825
- numãr de bolnavi cu implant segmentar de coloana - 520
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/bolnav endoprotezat - 2.730,31 lei
- cost mediu/bolnav cu implant segmentar de coloana - 6.100 lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- cheltuieli materiale sanitare specifice (endoproteze, cimentul aferent implantarii, elemente de ranforsare cotil şi metafizo-diafizara femur, instrumentatie segmentara de coloana).
Buget total: 30.000 mii lei, din care:
Bugetul FNUASS: 30.000 mii lei
Unitãţi care deruleazã subprogramul
1. Tratamentul prin endoprotezare:
- unitãţi sanitare cu secţii sau compartimente de profil raportoare/înscrise la RNE;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
2. Tratamentul prin implant segmentar de coloana:
- Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie şi TBC Osteoarticular "Foisor" Bucureşti
- Spitalul Clinic Colentina
- Spitalul Universitar de Urgenta Bucureşti
- Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti
- Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii "M. Curie" Bucureşti
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Cluj-Napoca
- Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar Arseni" Bucureşti
- Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Timişoara
- Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon" Bucureşti
Materiale sanitare specifice pentru care nu se organizeazã licitaţii la nivel naţional
- proteza totalã sold cimentata
- proteza totalã sold cimentata tip luxatie congenitala
- proteza totalã sold necimentata tip luxatie congenitala
- proteza totalã sold necimentata
- proteza totalã sold hibrid (cotil necimentat/femur cimentat)
- proteza totalã sold hibrid inversat (cotil cimentat/femur necimentat)
- proteza bipolara sold cimentata
- proteza bipolara sold necimentata
- proteza Moore
- proteza totalã genunchi cimentata fãrã stabilizare posterioarã
- proteza totalã genunchi cimentata cu stabilizare posterioarã
- proteza totalã genunchi necimentata fãrã stabilizare posterioarã
- proteza totalã genunchi necimentata cu stabilizare posterioarã
- proteza unicompartimentala genunchi
- proteza femuropatelara genunchi
- proteza totalã sold cimentata REVIZIE
- proteza totalã sold necimentata REVIZIE
- proteza totalã sold hibrid (cotil necimentat/femur cimentat) REVIZIE
- proteza totalã sold hibrid inversat (cotil cimentat/femur necimentat) REVIZIE
- inele ranforsare cotil REVIZIE
- elemente ranforsare pentru fracturi periprotetice metafizodiafizare
- proteza totalã genunchi cimentata REVIZIE
- componente singulare utilizate în REVIZIE endoprotetica
- proteza totalã de umar
- proteza parţialã de umar
- proteza totalã de cot
- proteza pumn
- proteza metacarpofalangiana
- proteza interfalangiana
- proteza glezna
- ciment ortopedic cu şi fãrã antibiotic
- instrumentatie segmentara de coloana pentru diformitati de coloana


SUBPROGRAMUL NR. 10
Tratamentul stãrii posttrasplant în
ambulatoriu a pacientilor transplantati

Obiective:
Asigurarea medicamentelor specifice necesare tratamentului în ambulatoriu al stãrii posttransplant pentru pacientii transplantati
Criterii de eligibilitate:
- bolnavi cãrora li s-a efectuat transplant şi necesita tratament posttransplant
Indicatori specifici de monitorizare:
Indicatori fizici:
- numãr de bolnavi trataţi pentru stare posttransplant: 1.667
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/bolnav tratat pentru stare posttransplant/an - 29.994 lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- cheltuieli pentru medicamente specifice tratamentului stãrii posttransplant
Buget total: 50.000 mii lei, din care:
Bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice prin transferuri cãtre FNUASS: 50.000 mii lei.


SUBPROGRAMUL NR. 11
Tratamentul de supleere a funcţiei renale
la bolnavii cu insuficienta renala cronica

Obiective:
Asigurarea serviciilor de supleere renala (inclusiv medicamente şi/sau materiale sanitare specifice şi transportul nemedicalizat al pacientilor hemodializati de la /la domiciliul pacientilor).
Criterii de eligibilitate:
1. Bolnavi cu insuficienta renala cronica în stadiul uremic, care necesita tratament substitutiv renal (FG < 15 mL/min/1,73 mp)
Indicatori specifici de monitorizare:
Indicatori fizici:
- numãrul total de bolnavi trataţi prin dializa - 7.405, din care:
- 5.945 prin hemodializa;
- 1.460 prin dializa peritoneala.
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/bolnav tratat prin hemodializa/an - 64.428 lei
- cost mediu/bolnav tratat prin dializa peritoneala/an - 43.349 lei
Natura cheltuielilor subprogramului*):
-------
*) Natura cheltuielilor este reglementatã şi în Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, în <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.487/2004 , <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 1.718/2004 şi în <>Decizia preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 182/2005 .

- cheltuieli pentru servicii medicale, inclusiv transportul bolnavilor şi medicamente şi materiale sanitare specifice.
Buget total: 456.466 mii lei, din care:
Bugetul FNUASS: 456.466 mii lei
Unitãţi care deruleazã subprogramul
- unitãţile sanitare cu secţii şi compartimente de profil;
- centrele-pilot de furnizare a serviciilor medicale de hemodializa şi dializa peritoneala;
- unitãţi sanitare cu secţii şi compartimente de profil aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.


SUBPROGRAMUL NR. 12
Tratamentul bolnavilor cu mucoviscidoza - adulti

Obiective:
Asigurarea medicamentelor specifice necesare tratamentului în spital şi ambulatoriu a bolnavilor adulti cu mucoviscidoza.
Criterii de eligibilitate:
- pacientii cu diagnostic cert de mucoviscidoza
Indicatori specifici de monitorizare:
Indicatori fizici:
- numãr de bolnavi adulti cu mucoviscidoza trataţi: 16
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/bolnav adult cu mucoviscidoza tratat/an - 562.500 lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- cheltuieli pentru medicamente specifice tratamentului mucoviscidozei
Buget total: 9.000 mii lei, din care:
Bugetul FNUASS: 9.000 mii lei
Unitãţi care deruleazã subprogramul
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Timişoara
- Spitalul Clinic de Copii Braşov
- Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Prof. Dr. Alfred Rusescu" Bucureşti
- Spitalul Clinic de Urgenta Constanta
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Craiova
- Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca
- Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Sfanta Maria" Iaşi


ANEXA 3A

CONTRACT
pentru finanţarea subprogramelor din cadrul
programului naţional cu scop curativ în anul 2007

I. Pãrţile contractante
Casa de asigurãri de sãnãtate ............................. cu sediul în municipiul/oraşul.................., str..................... nr. ......, judeţul/sectorul..............., telefon/fax ................, reprezentatã prin preşedinte-director general.............................. şi unitatea sanitarã ............................, cu sediul în ........................., str. ....................... nr. ......., telefon............., fax ............., reprezentatã prin ............................., având actul de înfiinţare/organizare nr. ................, Autorizaţia sanitarã de funcţionare nr. ..................., Dovada de evaluare nr. ............., codul fiscal............... şi contul nr. .........................., deschis la Trezoreria Statului sau cont nr. ......deschis la Banca ......dovada asigurãrii de rãspundere civilã în domeniul medical, atât pentru furnizor cat şi pentru personalul medico-sanitar angajat valabilã pe toatã durata contractului nr. ..............
II. Obiectul contractului
Obiectul prezentului contract îl constituie finanţarea subprogramelor din cadrul programului naţional cu scop curativ ..............(se specifica fiecare subprogram)......................... pentru asigurarea medicamentelor şi/sau a materialelor sanitare specifice, .................(se completeazã, dupã caz, în funcţie de subprograme)............. necesare în terapia în spital/în spital şi ambulatoriu, <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.842/2006 pentru aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2007 şi a Ordinului ministrului sãnãtãţii publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. .... pentru aprobarea normelor tehnice de realizare a programului naţional cu scop curativ finanţat din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate în anul 2007.
III. Durata contractului
3.1. Prezentul contract este valabil de la data încheierii lui şi pana la data de 31 decembrie 2007.
3.2. Durata prezentului contract se poate prelungi, cu acordul pãrţilor, în situaţia prelungirii duratei de aplicabilitate a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2007, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.842/2006 .
IV. Obligaţiile pãrţilor
4.1. Obligaţiile casei de asigurãri de sãnãtate
4.1.1. Casa de asigurãri de sãnãtate............ se obliga sa asigure fonduri pentru derularea subprogramelor în cadrul bugetului aprobat cu aceasta destinaţie, decontand lunar, în limita contractului, contravaloarea facturilor pentru medicamente şi/sau materiale sanitare specifice, necesare asigurãrii în spital şi în ambulatoriu, dupã caz, a tratamentului pentru bolnavii cu afectiunile cuprinse în subprograme.
4.1.2. Finanţarea subprogramelor se face din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, în cadrul bugetului aprobat pentru cheltuieli materiale şi prestãri de servicii cu caracter medical la subcapitolul respectiv.
4.1.3. Sumele alocate sunt stabilite în funcţie de numãrul de bolnavi trataţi şi de costul mediu pe bolnav.
4.1.4. Medicamentele şi/sau materialele sanitare specifice ce se acorda în ambulatoriu în cadrul subprogramelor se asigura prin farmacia unitãţii sanitare.
4.1.5. Eliberarea medicamentelor şi a materialelor sanitare menţionate la pct. 4.1.4 se face pe baza de prescripţie medicalã (condica de medicamente sau reteta medicalã, dupã caz).
4.1.6. Casa de asigurãri de sãnãtate ........... analizeazã indicatorii prezentaţi în decontul înaintat de unitatea sanitarã, precum şi gradul de utilizare a fondurilor puse la dispoziţie anterior.
4.1.7. Casa de asigurãri de sãnãtate........................... deconteazã, în termen de 5 zile, în baza cererilor justificative transmise de unitatea sanitarã, în limita sumei prevãzute în contract, contravaloarea facturii, prezentatã în copie, pentru medicamentele şi/sau materialele sanitare specifice, necesare tratamentului din luna curenta.
4.2. Obligaţiile unitãţii sanitare.........
Unitatea sanitarã are urmãtoarele obligaţii:
4.2.1. sa utilizeze fondurile primite pentru fiecare subprogram de sãnãtate, potrivit destinaţiei acestora;
4.2.2. sa dispunã mãsuri pentru gestionarea eficienta a mijloacelor materiale şi bãneşti;
4.2.3. sa organizeze evidenta cheltuielilor pe fiecare subprogram şi pe subdiviziunile clasificatiei bugetare atât în prevederi, cat şi în execuţie;
4.2.4. sa se asigure ca serviciile medicale furnizate în baza prezentului contract se încadreazã din punctul de vedere al calitãţii în normele privind calitatea asistenţei medicale, elaborate în condiţiile legii;
4.2.5. sa furnizeze tratamentul adecvat şi sa prescrie medicamentele conform reglementãrilor în vigoare;
4.2.6. sa efectueze achiziţia medicamentelor şi/sau a materialelor sanitare specifice, în condiţiile legii;
4.2.7. sa transmitã casei de asigurãri de sãnãtate raportari lunare, trimestriale (cumulat de la începutul anului) şi anuale privind sumele utilizate pe fiecare program, precum şi indicatorii realizaţi, rãspunzând atât de exactitatea şi realitatea datelor raportate pentru justificarea plãţii contravalorii facturii pentru medicamentele şi/sau materialele sanitare specifice procurate în luna precedenta, cat şi a indicatorilor raportati;
4.2.8. sa organizeze evidenta nominalã şi în baza codurilor numerice personale pentru bolnavii care beneficiazã de medicamente şi/sau de materiale sanitare specifice, prescrise şi eliberate în cadrul subprogramelor.
Pana la data de 15 a lunii urmãtoare încheierii perioadei pentru care se face raportarea va raporta casei de asigurãri de sãnãtate evidenta nominalã şi în baza codurilor numerice personale pentru bolnavii trataţi în cadrul subprogramelor.
V. Valoarea contractului (se detaliazã fiecare subprogram)
5.1. ......... lei;
5.2. ......... lei;
5.3. ......... lei.
VI. Finanţarea subprogramelor
6.1. Unitatea sanitarã prezintã în primele 15 zile ale lunii curente, pentru luna expiratã, decontul pentru luna precedenta, cuprinzând numãrul de bolnavi trataţi, valoarea medicamentelor şi materialelor sanitare consumate pentru tratamentul bolnavilor, costul mediu pe bolnav, sumele achitate conform ordinului de plata (cu ştampila trezoreriei) cu care s-a achitat contravaloarea facturii pentru medicamentele şi/sau materialele sanitare specifice procurate în luna precedenta, precum şi cererea justificativã, însoţitã de copia facturii emise de furnizor pentru medicamentele şi/sau materialele specifice aprovizionate pentru luna în curs.
6.2. Casa de asigurãri de sãnãtate analizeazã indicatorii prezentaţi prin decont, precum şi gradul şi modul de utilizare a fondurilor puse la dispoziţie anterior şi deconteazã, în limita sumei prevãzute în contract, în termen de maximum 5 zile de la primire, contravaloarea facturii prezentate în copie de unitatea sanitarã pentru medicamentele şi/sau materialele specifice achiziţionate pentru luna curenta.
VII. Rãspunderea contractualã
7.1. Unitatea sanitarã are urmãtoarele responsabilitãţi:
7.1.1. prin medicii coordonatori:
a) rãspunde de utilizarea fondurilor primite pentru efectuarea cheltuielilor pentru medicamentele şi materialele sanitare specifice;
b) rãspunde de organizarea evidentei electronice a bolnavilor care beneficiazã de medicamentele şi/sau materialele sanitare specifice, prescrise în cadrul subprogramelor [pe baza setului minim de date: CNP bolnav, diagnostic specific concordant cu subprogramul, medicul curant (cod parafa), medicamentele eliberate, cantitatea şi valoarea de decontat, conform schemei terapeutice prescrise, cu respectarea protocoalelor]; Aceasta evidenta, realizatã cu ajutorul aplicatiei informatice WinPNS pusã la dispoziţie de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, va fi trimisa caselor de asigurãri de sãnãtate lunar, pana la data de 15 a lunii urmãtoare încheierii perioadei pentru care se face raportarea.
c) dispune mãsurile necesare aplicãrii metodologiei de subprogram, în vederea asigurãrii îndeplinirii obiectivelor prevãzute în acesta;
d) rãspunde de organizarea, monitorizarea şi de buna desfãşurare a activitãţilor medicale din cadrul subprogramului;
e) rãspunde de raportarea la timp a datelor cãtre casa de asigurãri de sãnãtate ............, precum şi de realitatea şi exactitatea acestora;
7.1.2. prin contabilul-şef al unitãţii sanitare:
- rãspunde de modul de organizare a evidentelor tehnico-operative, de utilizarea sumelor alocate potrivit destinaţiilor aprobate, cu respectarea normelor legale în vigoare, de exactitatea şi realitatea datelor raportate lunar.
7.2. Casa de asigurãri de sãnãtate .............. controleazã trimestrial modul de utilizare a fondurilor alocate şi analizeazã indicatorii prezentaţi.
7.2.1. Controlul casei de asigurãri de sãnãtate va urmãri, în principal, urmãtoarele:
a) dacã activitãţile se desfãşoarã conform reglementãrilor legale în vigoare;
b) dacã se constata obstacole sau disfunctionalitati în derularea subprogramului;
c) dacã se încadreazã în sumele contractate pe subprograme, dacã fondurile alocate au fost utilizate potrivit destinaţiilor stabilite şi dacã au servit la realizarea obiectivelor subprogramului respectiv;
d) dacã persoanele implicate respecta responsabilitãţile legate de subprogram;
e) realitatea şi exactitatea datelor.
7.3. Neprezentarea de cãtre unitatea sanitarã a documentelor prevãzute la pct. 4.2.8 atrage sistarea finanţãrii.
7.4. Nerespectarea clauzelor cuprinse la pct. 4.2.1 şi 4.2.8 atrage rezilierea contractului.
VIII. Soluţionarea litigiilor
Litigiile apãrute pe perioada derulãrii contractului se soluţioneazã de pãrţi pe cale amiabila.
În situaţia în care pãrţile nu ajung la o înţelegere, acestea se vor adresa Comisiei Centrale de Arbitraj şi instanţelor judecãtoreşti competente, dupã caz.
IX. Clauze speciale
9.1. Sumele înscrise în actele adiţionale încheiate în anul 2007 la contractele pentru anul 2006 vor fi consemnate distinct ca sume incluse în valoarea totalã a contractului pe anul 2007.
9.2. Se pot încheia acte adiţionale la prezentul contract în situaţia în care, prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, se aproba modificãri în volumul şi în structura subprogramului, pe parcursul derulãrii acestuia.
9.3. Dacã o clauza a acestui contract ar fi declarata nulã, celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de aceasta nulitate. Pãrţile convin ca orice clauza declarata nulã sa fie înlocuitã printr-o alta clauza care sa corespundã cat mai bine cu putinta spiritului contractului, în conformitate cu prevederile legale. Dacã pe durata derulãrii prezentului contract expira termenul de valabilitate a autorizaţiei sanitare, toate celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de nulitate, cu condiţia reînnoirii autorizaţiei sanitare pentru toatã durata de valabilitate a contractului.
X. Forta majorã
10.1. Orice împuternicire independenta de vointa pãrţilor, intervenita dupã data semnãrii prezentului contract şi care impiedica executarea acestuia, este consideratã forta majorã şi exonereaza de rãspundere partea care o invoca. Sunt considerate forta majorã, în sensul acestei clauze, împrejurãri ca: rãzboi, revoluţie, cutremur, mari inundatii, embargo.
10.2. Partea care invoca forta majorã trebuie sa anunţe cealaltã parte în termen de 5 zile de la data apariţiei respectivului caz de forta majorã şi, de asemenea, de la încetarea acestui caz.
10.3. Dacã nu se procedeazã la anunţarea în termenele prevãzute mai sus a începerii şi încetãrii cazului de forta majorã, partea care îl invoca suporta toate daunele provocate celeilalte pãrţi prin neanuntarea la termen.
10.4. În cazul în care împrejurãrile care obliga la suspendarea executãrii prezentului contract se prelungesc pe o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte poate cere rezoluţiunea contractului.
XI. Dispoziţii finale
11.1. Orice modificare poate fi facuta numai cu acordul scris al ambelor pãrţi.
11.2. În condiţiile apariţiei unor noi acte normative în materie, care intra în vigoare pe durata derulãrii prezentului contract, clauzele contrare se vor modifica şi se vor completa în mod corespunzãtor.
11.3. Rezilierea contractului înainte de expirarea valabilitãţii acestuia poate fi facuta numai cu acordul pãrţilor.
Prezentul contract s-a încheiat astãzi.............. în doua exemplare, câte un exemplar pentru fiecare parte, şi se completeazã conform normelor legale în vigoare.

CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE FURNIZOR DE SERVICII MEDICALE
............................. .............................

Preşedinte-director general, Manager,
............................. .............................

Director executiv al Direcţiei Director financiar-contabil,
management şi economic,
............................. .............................

Director executiv al Direcţiei Director medical,
planificare, dezvoltare,
relaţii cu furnizorii,
............................. .............................

Medic şef - director
executiv adjunct, Director de îngrijiri,
............................. .............................

Directorul pentru
cercetare-dezvoltare,
.............................

Vizat
Compartimentul juridic şi contencios


ANEXA 3B



SPITALUL .....................................
SECŢIA/AMBULATORIUL ..........................
Cãtre:
............................................*1)
În atenţia

Comisiei de aprobare a ...

REFERAT DE JUSTIFICARE

Subsemnatul (a) Dr. ...................................................
În calitate de medic curant, specialist în ....................... solicit
aprobarea initierii tratamentului pentru pacientul ............................
┌──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┐
(nume şi prenume,CNP) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┘
aflat în evidenta casei de asigurãri de sãnãtate ..............................
Pacientul se afla în evidenta noastrã cu diagnosticul......................
...............................................................................
din anul ......... având în prezent urmãtoarea terapie de fond: ...............
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
Motive medicale ...........................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
Data ..........................................

MEDIC CURANT APROBAT COMISIE
Semnatura şi parafa Semnatura şi ştampila



--------
*1) Dupã caz: Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate , casa de asigurãri de sãnãtate, Agenţia Nationala de Transplant, Centre acreditate pentru activitate de transplant, Unitatea judeteana de implementare a programului de diabet zaharat

--------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016