Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 561 din 16 august 2006  privind modificarea si completarea anexei Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 561 din 16 august 2006 privind modificarea si completarea anexei "Norme tehnice de clasificare a carcaselor de porci" la Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 457/2004

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 720 din 23 august 2006

Având în vedere prevederile <>art. 9 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vãzând Referatul de aprobare nr. 100.965/2006,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale emite urmãtorul ordin:

ART. I
Anexa "Norme tehnice de clasificare a carcaselor de porci" la <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 457/2004 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 564 din 25 iunie 2004, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 3^1, care va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3^1. - (1) Abatorul rãspunde de cântãrirea corectã a carcaselor şi ia mãsuri pentru înlãturarea cauzelor care pot influenţa corectitudinea cântãririi şi greutatea carcasei, cum ar fi:
a) verificarea echipamentelor de cântãrire, conform normelor metrologice în vigoare;
b) prezentarea corectã a carcasei, conform prevederilor alin. (1) al art. 2 din prezentele norme tehnice, cu excizii corecte ale organelor genitale, ale limbii, osânzei, rinichilor, diafragmei şi cu excizii din motive veterinare, pentru evitarea aplicãrii unor corecţii de greutate eronate;
c) înregistrarea corectã a greutãţii cârligelor de abator, în cazul în care sunt folosite mai multe tipuri de cârlige.
(2) Clasificatorul rãspunde de înregistrarea corectã a greutãţii carcasei în raportul de clasificare, inclusiv de aplicarea exactã a corecţiilor de greutate, atunci când este cazul."
2. Dupã alineatul 2 al articolului 5 se introduce un nou alineat, alineatul (3), care va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Plata animalelor se face în funcţie de procentul de ţesut muscular din greutatea carcasei, conform grilei de preţuri elaborate de Comisia de clasificare a carcaselor, prevãzutã în anexa nr. 1 la prezentele norme tehnice."
3. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Metodele utilizate pentru clasificarea carcaselor de porci sunt metodele de estimare a conţinutului de ţesut muscular, prevãzute în anexa nr. 2 la prezentele norme tehnice."
4. Se introduce o nouã anexã, anexa nr. 1 la normele tehnice, al cãrei cuprins este prevãzut în anexa nr. 1 la prezentul ordin, iar anexa "Metode şi echipamente utilizate în România pentru clasificarea carcaselor de porci" la normele tehnice devine anexa nr. 2 la normele tehnice, al cãrei cuprins este prevãzut în anexa nr. 2 la prezentul ordin.
ART. II
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. III
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul ordin.

Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur

Bucureşti, 16 august 2006.
Nr. 561.


ANEXA 1

GRILA DE PREŢURI
aplicatã la plata carcaselor clasificate de porci


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
CLASA Procent Procent de bonificaţie sau de reducere
de de ţesut a preţului carcaselor
calitate a muscular 1,5 % ± 2 %
carcasei in carcasa
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
≥ 60 % + 18,0 %
59 % + 16,0 %
58 % + 14,0 %
E 57 % + 12,0 %
56 % + 10,0 %
55 % + 8,0 %
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
54 % + 6,0 %
53 % + 4,5 %
U 52 % + 3,0 %
51 % + 1,5 %
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
50 % PREŢ NEGOCIAT PENTRU NIVELUL DE REFERINŢĂ
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
49 % - 1,5 %
48 % - 3,0 %
R 47 % - 4,5 %
46 % - 6,0 %
45 % - 7,5 %
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
44 % - 9,5 %
O 43 % - 11,5 %
42 % - 13,5 %
41 % - 15,5 %
40 % - 17,5 %
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
39 % - 19,5 %
38 % - 21,5 %
37 % - 23,5 %
P 36 % - 25,5 %
≤35 % - 27,5 %"
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Nivelul de referinţã al grilei de preţuri se referã la un conţinut de 50% de ţesut muscular din greutatea carcasei. Orice procent de ţesut muscular peste 50% se bonificã cu 1,5 % - 2% faţã de preţul negociat pentru nivelul de referinţã. Orice procent de ţesut muscular sub 50% se reduce cu 1,5 % - 2% faţã de preţul negociat pentru nivelul de referinţã. Preţul pentru nivelul de referinţã este cel negociat de abator cu fiecare producãtor în parte.

ANEXA 2

METODE ŞI ECHIPAMENTE
utilizate în România pentru clasificarea carcaselor de porci

A. Metodã cu sondã opticã
a) 'ad cu echipamentul FAT-O-MEATER
1. Clasificarea carcaselor de porci se realizeazã folosindu-se formula de estimare prezentatã pct. 2, bazatã pe valori ale mãsurãtorilor realizate cu echipamentul FAT-O-MEATER
2. Procentul de ţesut muscular al carcasei se calculeazã pe baza urmãtoarei formule:
Y = 52,2925 - 0,5252 x G(1) + 0,1837 x F(1),
În care:
Y: procentul estimat de ţesut muscular în carcasã;
G(1): grosimea stratului de slãninã între a treia şi a patra ultimã coastã, la 7 cm de la linia medianã;
F(1): grosimea muşchiului longissimus dorsi între a treia şi a patra ultimã coastã, la 7 cm de la linia medianã.
Formula este valabilã pentru carcase care au greutatea între 50 - 120 kg.
3. Metoda se aplicã începând cu 1 ianuarie 2005, în unitãţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent peste 200 de porci/sãptãmânã.
b) - cu echipamentul OPTIGRADE-PRO
1. Clasificarea carcaselor de porci se realizeazã folosindu-se formula de estimare prezentatã la pct. 2, bazatã pe valori ale mãsurãtorilor realizate cu echipamentul OPTIGRADE-PRO.
2. Procentul de ţesut muscular al carcasei se calculeazã pe baza urmãtoarei formule:
Y = 59,1403 - 0,8642 x G(1) + 0,1790 x F(1), în care:
Y = procentul estimat de ţesut muscular în carcasã;
G(1) = grosimea stratului de slãninã între a treia şi a patra ultimã coastã, la 7 cm de la linia medianã;
F(1) = grosimea muşchiului longissimus dorsi între a treia şi a patra ultimã coastã, la 7 cm de la linia medianã.
Formula este valabilã pentru carcase care au greutatea între 50-120 kg.
3. Metoda se aplicã, în unitãţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent peste 200 de porci/sãptãmânã.
B. Metoda manualã ZWEI PUNKTE (ZP) cu rigla şi/sau cu echipamentul OPTISCAN-TP
1. clasificarea carcaselor de porci se realizeazã folosindu-se formula de estimare ZP
2. Procentul de ţesut muscular se calculeazã pe baza urmãtoarei formule:
Y = 51,1639 - 0,6145 x S(1) + 0,1910 x S(2),
în care:
Y = procentul estimat de ţesut muscular în carcasã;
S(1) = grosimea stratului de slãninã deasupra muşchiului Gluteus medius, inclusiv pielea determinatã la minimum;
S(2) = grosimea cãrnii în linie dreaptã dintre canalul medular şi vârful anterior al muşchiului Gluteus medius.
Formula este valabilã pentru carcase care au greutatea între 50-120 kg.
3. Metoda ZP cu rigla se aplicã, începând cu 1 iulie 2005, în unitãţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent sub 200 de porci/sãptãmânã.
4. Pânã la data de 30 septembrie 2006, în unitãţile de abatorizare care au sacrificat în medie, în anul precedent peste 200 porci/sãptãmânã, se poate folosi la clasificarea carcaselor şi metoda ZWEI PUNKTE (ZP) cu rigla şi/sau cu echipamentul OPTISCAN-TP.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016