Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 56 din 27 iunie 1995  pentru aprobarea Normelor metodologice si a criteriilor privind clasificarea pe stele si categorii a structurilor de primire turistice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 56 din 27 iunie 1995 pentru aprobarea Normelor metodologice si a criteriilor privind clasificarea pe stele si categorii a structurilor de primire turistice

EMITENT: MINISTERUL TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 220 din 25 septembrie 1995
    Ministrul turismului,
    în temeiul prevederilor Decretului nr. 233/1992 pentru numirea Guvernului României,
    în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 455/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Turismului,
    având în vedere prevederile art. 9 din Hotărârea Guvernului nr. 114/1995 privind clasificarea pe stele şi categorii a structurilor de primire turistice,
    ţinând seama de propunerile Direcţiei generale a clasificării, brevetării, licenţierii şi control servicii turistice, Asociaţiei Hotelierilor din România, Federaţiei Patronale din Turism, Asociaţiei Cabanierilor şi ale Asociaţiei Naţionale a Agenţilor de Turism,

    emite următorul ordin:

    ART. 1
    Se aprobă Normele metodologice şi criteriile privind clasificarea pe stele şi categorii a structurilor de primire turistice cuprinse în anexa, care face parte integrantă din prezentul ordin.
    ART. 2
    Aplicarea acestor norme este obligatorie pentru toţi agenţii economici de turism, cu activitate de cazare şi alimentaţie pentru turism, indiferent de forma de organizare şi de proprietate.
    ART. 3
    Certificatele de clasificare a structurilor de primire turistice eliberate de Ministerul Turismului până la data intrării în vigoare a prezentului ordin îşi păstrează valabilitatea.
    ART. 4
    Agenţii economici cu activitate de turism şi Direcţia generală a clasificării, brevetării, licenţierii şi control servicii turistice vor lua măsuri pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
    ART. 5
    Normele metodologice şi criteriile privind clasificarea pe stele şi categorii a structurilor de primire turistice intră în vigoare la data publicării lor în Monitorul Oficial al României.
    Pe aceeaşi dată îşi încetează aplicabilitatea - pentru structurile de primire turistice - Normele privind clasificarea pe categorii de încadrare a unităţilor de cazare turistică şi alimentaţie publică, aprobate prin Ordinul ministrului comerţului şi turismului nr. 87 din 4 iunie 1992.

                  Ministrul turismului,
                   Dan Matei Agathon

    Bucureşti, 27 iunie 1995.
    Nr. 56.

    ANEXĂ

                   NORME METODOLOGICE SI CRITERII
            privind clasificarea pe stele şi categorii a
                 structurilor de primire turistice

    1. Dispoziţii generale
    1.1. Prin prezentele norme, elaborate în conformitate cu prevederile art. 9 din Hotărârea Guvernului nr. 114/1995 privind clasificarea pe stele şi categorii a structurilor de primire turistice, se stabilesc metodologia şi criteriile de clasificare pentru toate tipurile de structuri de primire turistice din România.
    1.2. Prin structuri de primire turistice, în sensul prezentelor norme, se înţelege orice construcţie şi amenajare destinată, prin proiectare şi execuţie, cazării sau servirii mesei pentru turişti, împreună cu serviciile specifice aferente.
    Structurile de primire turistice includ hoteluri, moteluri, vile, cabane, campinguri, sate de vacanţă, pensiuni, ferme agroturistice şi alte unităţi cu funcţiuni de cazare turistică, unităţile de alimentaţie din incinta acestora, unităţile de alimentaţie destinate servirii turiştilor, situate în staţiunile turistice, precum şi cele administrate de o societate de turism, indiferent de amplasament, de forma de organizare şi de proprietate.
    1.3. Prezentele norme sunt obligatorii pentru toţi agenţii economici care administrează:
    - hoteluri, hoteluri-apartament, moteluri;
    - vile şi bungalouri;
    - cabane turistice;
    - campinguri şi sate de vacanţă;
    - camere de închiriat din locuinţe familiale;
    - spaţiile de cazare de pe navele fluviale şi maritime;
    - unităţi de alimentaţie destinate servirii turiştilor: restaurante, baruri de zi, baruri de noapte, videodiscoteci etc., indiferent de forma de proprietate, organizare şi administrare a acestora.
    1.4. Structurile de primire turistice se clasifică pe stele sau categorii după caracteristicile constructive, calitatea dotărilor şi a serviciilor pe care le oferă, potrivit criteriilor din anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantă din prezentele norme.
    Clasificarea are ca scop prioritar protecţia turiştilor, constituind o forma codificată de prezentare sintetică a nivelului de confort şi a calităţii serviciilor oferite.
    Potrivit art. 9 din Hotărârea Guvernului nr. 114/1995, clasificarea structurilor de primire turistice se face de către Ministerul Turismului.
    1.5. Desfăşurarea de activităţi de cazare sau de alimentaţie pentru turism în unităţi care nu sunt clasificate constituie contravenţie şi se sancţionează potrivit Hotărârii Guvernului nr. 114/1995 privind clasificarea pe stele şi categorii a structurilor de primire turistice.

    2. Documentaţia necesară pentru clasificare
    În vederea obţinerii certificatului de clasificare, agenţii economici care administrează structuri de primire turistice vor întocmi următoarea documentaţie:
    - cerere-tip (anexa nr. 3):
    - fişa de prezentare a unităţii, cu precizarea modului de îndeplinire a criteriilor aferente numărului de stele sau categoriei solicitate;
    - copie de pe hotărârea judecătorească de înfiinţare a agentului economic sau copie de pe autorizaţia de funcţionare, după caz, din care să rezulte obiectul de activitate;
    - copie de pe certificatul de înmatriculare în Registrul comerţului;
    - autorizaţia sanitară de funcţionare;
    - autorizaţia sanitar-veterinară (numai pentru unităţile de alimentaţie);
    - avizul P.S.I.;
    - schita privind amplasarea şi adresa unităţii;
    - schita privind structura, amplasarea şi nominalizarea camerelor, respectiv a spaţiilor de alimentaţie;
    - fişa privind încadrarea nominală a camerelor şi a spaţiilor de alimentaţie pe categorii de clasificare (anexele nr. 6A şi nr. 6B);
    - avizul specific privind amplasamentul şi functionalitatea obiectivului emis de Ministerul Turismului pentru obiectivele nou-construite;
    - copie de pe brevetul de turism pentru directorii de hotel, motel, camping, sat de vacanţă şi cabanieri;
    - copii de pe actele de calificare ale personalului de la recepţie şi de la unităţile de alimentaţie.

    3. Eliberarea sau anularea certificatului de clasificare
    3.1. Documentaţia de clasificare se transmite Ministerului Turismului.
    Compartimentul de specialitate din cadrul ministerului verifică îndeplinirea criteriilor de clasificare, întocmeşte certificatul de clasificare şi îl supune spre aprobare conducerii ministerului.
    Certificatul de clasificare prin care se atestă categoria unităţii va fi însoţit de fişa privind încadrarea nominală a camerelor şi, respectiv, fişa privind structura spaţiilor de alimentaţie destinate servirii turiştilor, prin care se stabileşte capacitatea şi structura unităţii.
    3.2. Verificarea la faţa locului a îndeplinirii criteriilor se face de către comisia tehnică de clasificare, constituită din specialişti din minister, în prezenţa reprezentantului agentului economic care administrează structura de primire turistică în cauză.
    Specialiştii asociaţilor profesionale din turism (Asociaţia Hotelierilor, Asociaţia Cabanierilor, Asociaţia Bucătarilor şi Cofetarilor etc.) pot să acorde asistenţă tehnică de specialitate agenţilor economici pentru întocmirea documentaţiei de clasificare şi, respectiv, să participe la activitatea comisiilor tehnice de clasificare.
    3.3. În funcţie de condiţiile concrete constatate în unitatea verificată, comisia tehnică poate propune unele compensări de dotări şi servicii pentru acordarea sau menţinerea categoriei.
    3.4. Eliberarea certificatului se face în termen de cel mult 60 de zile de la data primirii documentaţiei de clasificare, completa, din partea agentului economic.
    3.5. Însemnele privind numărul de stele sau categoria unităţii se înscriu pe o placheta montată în exteriorul unităţii, la loc vizibil pentru turişti. Culoarea şi materialul din care se confecţionează această placheta se stabilesc de către agentul economic, în funcţie de specificul arhitectonic al clădirii.
    În termen de 12 luni de la aprobarea prezentelor norme, însemnele privind numărul de stele şi, respectiv, categoria unităţii vor fi marcate şi prin autocolante aplicate pe uşa de la intrare.
    Autocolantele vor avea dimensiunea de 30/30 cm şi vor cuprinde următoarele informaţii: Ministerul Turismului, tipul structurii turistice (hotel, motel, vilă, restaurant etc.), numărul de stele şi, respectiv, categoria.
    Fondul autocolantelor va fi de culoare bleu, iar literele, respectiv stelele, de culoare galben auriu.
    Autocolantele vor fi realizate centralizat de către o tipografie desemnată de Ministerul Turismului şi se procură, contracost, de către agenţii economici.
    3.6. Unităţile, care, la data verificării, nu îndeplinesc criteriile nici pentru categoria minima, nu se clasifica şi, în consecinţa, nu mai pot funcţiona. Motivatia neclasificării se consemnează de către comisia tehnică de clasificare în procesul-verbal de verificare întocmit în 2 exemplare, dintre care unul se predă agentului economic care administrează unitatea; în acest caz, procesul-verbal de verificare având şi rol de comunicare cu privire la neeliberarea certificatului de clasificare.
    3.7. În situaţia în care comisia tehnică de clasificare constată că, deşi unitatea nu îndeplineşte în totalitate criteriile de clasificare, totuşi asigură servicii minime pentru turişti, cu respectarea normelor igienico-sanitare, P.S.I. şi de confort termic, unitatea în cauză poate fi clasificată la categoria minimă pe o perioadă limitată de maximum 1 an. La expirarea acestui termen unităţile la care n-au fost realizate integral criteriile nici pentru categoria minima vor fi închise, cu excepţia cabanelor de creasta care vor fi transformate în refugii turistice.
    3.8. Agenţii economici au obligaţia să respecte pe toată perioada de funcţionare a structurilor de primire turistice condiţiile şi criteriile care au stat la baza clasificării.
    3.9. Prin organele specializate, Ministerul Turismului verifică periodic starea şi funcţionarea dotărilor, calitatea serviciilor prestate, respectarea normelor de igiena şi a celorlalte criterii care stau la baza clasificării unităţii. Nerespectarea acestora atrage după sine măsuri de declasificare sau, după caz, de retragere şi anulare a certificatului de clasificare.
    3.10. Certificatul de clasificare se retrage atunci când nu este respectat unul dintre următoarele criterii care influenţează direct protecţia turiştilor:
    a) asigurărea apei curenta la grupurile sanitare şi în spaţiile de producţie din structurile de primire unde acest criteriu este obligatoriu;
    b) asigurarea funcţionarii şi întreţinerii corespunzătoare a grupurilor sanitare;
    c) asigurarea unei temperaturi minime de 18 grade C, pe timp de iarna, în spaţiile de cazare şi de servire a mesei;
    d) deţinerea avizului P.S.I. prevăzut de legislaţia în vigoare.
    3.11. Nerespectarea celorlalte criterii de clasificare, stabilite prin prezentele norme conduce la declasificarea de către Ministerul Turismului a structurii turistice în cauza, în baza constatării reprezentanţilor împuterniciţi ai acestuia.
    3.12. Propunerile privind declasificarea sau retragerea certificatului se fac de către specialişti din cadrul ministerului şi ai asociaţiilor profesionale de turism, legal constituite. Aceste propuneri se depun, în scris, cu motivatia necesară, la compartimentul de specialitate din minister. Decizia privind declasificarea sau retragerea certificatului se ia de către conducerea Ministerului Turismului, la propunerea direcţiei în ale carei atribuţii intra problemele de clasificare.
    Ridicarea efectivă a certificatelor de clasificare, anulate în baza aprobării conducerii ministerului, se face de către delegaţii acestuia. În toate cazurile este obligatorie însemnarea în registrul unic de control al unităţii respective şi predarea, pe baza de semnătura, la compartimentul de specialitate din minister a certificatelor ridicate.
    3.13. Contestaţiile asupra neeliberarii certificatelor de clasificare sau retragerii acestora se depun, în termen de 15 zile de la primirea comunicării, la Ministerul Turismului, soluţionarea fiind de competenţa conducerii acestuia în termen de 30 de zile.
    Persoanele nemultumite de soluţia data de Ministerul Turismului se pot adresa instanţelor de contencios administrativ, în condiţiile Legii nr. 29/1990.
    3.14. În cazul în care s-au modificat condiţiile existente la data eliberării certificatului de clasificare, în sensul neîndeplinirii integrale a criteriilor, schimbarea capacităţii sau a structurii spaţiilor, agentul economic este obligat ca, în termen de 30 de zile, să solicite eliberarea unui nou act de clasificare a unităţii.
    În acelaşi termen este obligatorie solicitarea eliberării unui nou certificat de clasificare, în cazul trecerii structurii turistice în administrarea altui agent economic.
    Titularul certificatului de clasificare poate solicita reclasificarea structurii de primire turistice, dacă în urma unor lucrări de modernizare şi de îmbunătăţire a dotărilor şi serviciilor estimează ca aceasta corespunde unei categorii superioare de clasificare.
    Solicitarea va fi însoţită de un memoriu justificativ privind eliberarea noului certificat. Memoriu justificativ va fi însoţit de documentaţia de clasificare prevăzută la pct. 2 din prezentele norme, în măsura în care s-au produs modificări în privinţa structurii spaţiilor, a capacităţilor, a echipării sanitare etc.

    4. Tipuri de structuri de primire cu funcţiuni de cazare turistică
    Conform prezentelor norme, în România pot funcţiona următoarele tipuri de structuri de primire cu funcţiuni de cazare turistică clasificate astfel:
    1. hoteluri de 5, 4, 3, 2, 1 stele;
    2. hoteluri-apartament de 5, 4, 3, 2 stele;
    3. moteluri de 3, 2 1 stele;
    4. vile de 5, 4, 3, 2, 1 stele;
    5. cabane de 3, 2, 1 stele;
    6. bungalouri de 3, 2, 1 stele;
    7. sate de vacanţă de 3, 2 stele;
    8. campinguri de 4, 3, 2, 1 stele;
    9. pensiuni turistice de 4, 3, 2, 1 stele;
    10. ferme agroturistice de 3, 2, 1 stele;
    11. camere de închiriat în locuinţele familiale de 3, 2, 1 stele;
    12. nave fluviale şi maritime de 5, 4, 3, 2, 1 stele.
    În cadrul tipurilor sus-menţionate poate exista următoarea structura a spaţiilor de cazare:
    - cameră cu pat individual, reprezentând spaţiul destinat folosirii de către o singura persoana. Lăţimea paturilor individuale este de minimum 90 cm;
    - cameră cu pat matrimonial, reprezentând spaţiul destinat folosirii de către una sau doua persoane. Lăţimea patului matrimonial va fi minimum 140 cm;
    - cameră cu pat dublu, reprezentând spaţiul destinat folosirii de către doua persoane. Lăţimea patului dublu este de minimum 160 cm;
    - cameră cu doua paturi individuale, reprezentând spaţiul destinat folosirii de către doua persoane;
    - cameră cu trei sau mai multe paturi individuale, reprezentând spaţiul destinat folosirii de către un număr de persoane egal cu numărul paturilor. Camerele cu peste patru paturi individuale sunt considerate camere comune;
    - cameră cu priciuri, reprezentând spaţiul destinat utilizării de către mai multe persoane. Priciul reprezintă o platforma din lemn sau alte materiale, pe care se asigură un spaţiu de 200/100 cm pentru fiecare turist;
    - garsoniera, reprezentând spaţiul compus din: dormitor pentru doua persoane, salon, vestibul şi grup sanitar propriu. Dormitorul poate fi despărţit de salon şi printr-un glasvand sau alte soluţii care permit o delimitare estetica;
    - apartament, reprezentând spaţiul compus din unul sau mai multe dormitoare (maximum 5 dormitoare), sufragerie, vestibul, echipare sanitară proprie. La categoria 5 stele va exista un grup sanitar pentru fiecare două locuri, iar la categoria 4 stele, cât şi la restul categoriilor, minimum un grup sanitar la 4 locuri.

    5. Tipuri de unităţi de alimentaţie destinate servirii turiştilor
    În conformitate cu prezentele norme, în România pot funcţiona următoarele tipuri de unităţi de alimentaţie pentru turism:

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Nr. Tipul de unitate Categoria
 crt. ────────────────────────────────────────
                                        Lux I II III
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Restaurant
   1.1. Clasic X X X X
   1.2. Specializat
   1.2.1. Pescăresc, vânătoresc X X X -
   1.2.2. Dietetic, lacto-vegetarian - X X X
   1.2.3. Rotiserie, zahana - X X X
   1.2.4. Familial, pensiune - X X X
   1.3. Cu specific naţional sau local X X X -
   1.4. Braserie X X X -
   1.5. Berarie X X X -
   1.6. Grădina de vară X X X X
2. Bar
   2.1. Bar de noapte X X - -
   2.2. Bar de zi X X X -
   2.3. Cafe-bar, cafenea X X X -
   2.4. Disco-bar (discoteca, videoteca) X X X -
   2.5. Bufet-bar - X X X
3. Unităţi tip fast food
   3.1. Restaurant autoservire - X X X
   3.2. Bufet tip express - X X X
   3.3. Pizzerie - X X X
   3.4. Snack-bar - X X X
4. Cofetărie X X X X
5. Patiserie, plăcintărie, simigerie
   covrigărie - X X X
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

    Comisiile tehnice de clasificare pot stabili prin asimilare şi alte tipuri de unităţi, în funcţie de condiţiile concrete constatate la faţa locului. Principalele caracteristici funcţional-comerciale ale acestor tipuri de unităţi sunt prezentate în anexa nr. 2.

    6. Alte precizări
    6.1. Agenţii economici care construiesc structuri de primire turistice au obligaţia să asigure, încă din faza de proiectare, respectarea criteriilor de clasificare prevăzute în prezentele norme.
    6.2. Activităţile desfăşurate în cadrul structurilor de primire turistice (cazare, alimentaţie, agrement, tratament, comerţ etc.) constituie un tot unitar, fiind părţi componente ale produsului turistic. În consecinţa este obligatorie asigurarea unei corelaţii corespunzătoare între categoria structurii de primire şi calitatea celorlalte servicii. În acest sens calitatea dotărilor, a echipamentelor şi aspectul general al spaţiilor, precum şi calificarea personalului vor fi similare cu cele ale serviciului de baza (cazare).
    6.3. Categoria de clasificare a structurii de primire turistice este data de cea la care au fost încadrate majoritatea spaţiilor de cazare din incinta acesteia.
    De regula nu se admit spaţii de cazare încadrate la categorii superioare celei de clasificare a structurii de primire turistice. În mod excepţional, comisia tehnică poate propune încadrarea la o categorie superioară, cu cel mult 1 stea peste categoria structurii turistice în cauza, a unor apartamente, garsoniere sau alte spaţii de cazare cu un nivel de dotare şi o calitate a serviciilor deosebite.
    6.4. În anumite perioade agenţii economici pot utiliza şi alte tipuri de spaţii cum ar fi: cămine studenţeşti, internate, case de odihnă ale unor asociaţii nonprofit, destinate cazării membrilor acestora, chilii din cadrul mânăstirilor etc., cu condiţia ca să dispună de autorizaţie sanitară de funcţionare.
    Aceste spaţii nu se clasifica, iar tarifarea se face prin corelare cu spaţii de cazare de confort similar din unităţile clasificate.
    6.5. Personalul de servire din structurile de primire turistice va purta îmbrăcăminte specifică, stabilită de agentul economic care administrează structura în cauză, diferenţiat în funcţie de condiţiile de desfăşurare a activităţii, şi ecuson cuprinzând numele, prenumele, funcţia.
    6.6. În toate structurile de primire turistice este obligatorie păstrarea ordinii, liniştii publice, moralităţii, curăţeniei şi respectarea cu stricteţe a normelor sanitare şi a celor de prevenire şi stingere a incendiilor.
    6.7. La unităţile unde grupurile sanitare ale camerelor sau ale spaţiilor de folosinţa comuna nu sunt perfect întreţinute (sub aspectul igienei, al integrităţii şi functionalitatii obiectelor din dotare), certificatul de clasificare va fi ridicat pe loc (prin excepţie de la prevederile pct. 3.12 din prezentele norme), în cazul în care agentul constatator este reprezentant al Ministerului Turismului, iar unitatea va fi închisă.
    6.8. Pensiunile şi fermele agroturistice, indiferent de amplasament, se clasifica potrivit normelor aprobate prin Ordinul ministrului turismului nr. 20 din 4 aprilie 1995, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 101 din 25 mai 1995.
    6.9. În toate structurile de primire turistice este obligatorie afişarea la loc vizibil pentru turişti a numerelor de telefon de la conducerile agentului economic ce administrează structura în cauza, de la Oficiul judeţean pentru protecţia consumatorilor şi de la Direcţia generală a clasificării, brevetării, licenţierii şi control servicii turistice din cadrul Ministerului Turismului, pentru a se da posibilitatea turiştilor să semnaleze eventualele nemultumiri cu privire la serviciile oferite, să facă sugestii sau să obţină unele informaţii cu privire la activitatea de turism.
    6.10. Toate structurile de primire turistice, clasificate conform prezentelor norme, au obligaţia de a întocmi şi conduce evidenţe primare, astfel încât acestea să permită efectuarea raportarilor statistice şi financiare, în concordanta cu normele metodologice prevăzute în actele normative în vigoare.


    ANEXA 1

                      CRITERII MINIME
           privind clasificarea structurilor de primire cu
                   funcţiuni de cazare turistică

    1. Structurile de primire turistice vor avea firme exterioare, în concordanţă cu certificatul de clasificare, în ceea ce priveşte denumirea, tipul unităţii şi categoria unităţii. Pentru categoriile 5, 4 şi 3 stele, firmele vor fi luminoase.
    2. Toate tipurile de structuri de primire cu funcţiuni de cazare turistică vor fi marcate prin semne standard, folosite în semnalizarea rutieră internaţională, pe şoselele şi căile de acces spre acestea, atât în exteriorul cât şi în interiorul localităţii. Marcarea va fi efectuată cu cel puţin două semne situate pe o rază minimă de 2 km.
    3. În spaţiile de cazare, precum şi în grupurile sanitare (cu excepţia WC-urilor exterioare) se va asigură pe timp de iarna o temperatura minimă de 18 grade C.
    4. Construcţiile vor fi astfel realizate încât să se evite deranjarea turiştilor de sursele de zgomot produse de instalaţiile tehnice ale clădirii sau de alte surse de poluare.
    4.1. Nu se admit spaţii de cazare situate la subsol sau fără aerisire şi lumina naturala directa.
    4.2. Pardoselile grupurilor sanitare vor fi placate cu materiale ceramice, marmura sau alte asemenea materiale estetice şi de buna calitate. La categoriile 1 şi 2 stele se admit şi pardoseli din mozaic lustruit.
    4.3. Pereţii grupurilor sanitare vor fi placati cu materiale ceramice, marmura sau alte asemenea materiale estetice şi de buna calitate, pe întreaga suprafaţa (până la tavan). La categoria 2 stele se admit şi placari parţiale, până la înălţimea de 180 cm, iar la categoria 1 stea, pereţii pot fi acoperiţi cu zugraveli lavabile.
    4.4. Optional, cazile de baie şi dusurile vor fi prevăzute cu perdele de protecţie sau alte mijloace similare.
    5. Hotelurile, motelurile şi vilele vor dispune de paturi suplimentare (pliante, canapele sau paturi individuale) pentru a fi închiriate peste capacitatea normală a camerei, la cererea turiştilor din camera şi în măsura în care suprafaţa acesteia permite amplasarea lor. Cu excepţia canapelelor amplasate în camere cu suprafaţa excedentară, paturile suplimentare se depozitează în afară spaţiului de cazare, după plecarea turistului care le-a solicitat.
    6. Este obligatorie efectuarea zilnica şi ori de câte ori este nevoie a curăţeniei în toate camerele utilizate şi în spaţiile de folosinţa comuna. De asemenea, este obligatorie dezinfectarea zilnica şi ori de câte ori este nevoie a grupurilor sanitare.
    Spaţiile verzi trebuie întreţinute corespunzător, iar căile de acces, spaţiile de parcare, terasele vor fi menţinute într-o perfecta stare de curăţenie.
    7. La intrarea în unităţi şi pe holurile de pe etaje vor fi amplasate scrumiere cu picior.
    8. Schimbarea lenjeriei, a halatelor şi a prosoapelor se face după fiecare turist, iar pentru sejururile mai lungi, astfel:

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  Categoria unităţii Lenjeria Prosoape Halate de baie
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  5 şi 4 stele zilnic zilnic zilnic
  3 stele la 2 zile zilnic -
  2 stele la 3 zile 2 zile -
  1 stea la 4 zile 3 zile -
  sau ori de câte ori este nevoie.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

    Este indicat ca în camerele de baie să fie afişate anunţuri prin care turiştii sunt informati ca spalatul prosoapelor presupune un mare consum de apa şi detergenti, fapt care poate genera unele probleme privind protecţia mediului. Prin aceleaşi anunţuri turiştii sunt întrebaţi politicos dacă doresc să fie schimbate prosoapele; în caz afirmativ, acestea se depun în cada de baie sau la duş.
    9. La toate tipurile de structuri de primire cu funcţiuni de cazare turistică este obligatorie oferirea unei game diversificate de servicii suplimentare, cu sau fără plata, astfel:
    - la unităţile de 4 şi 5 stele - cel puţin 20 servicii;
    - la unităţile de 3 stele - cel puţin 15 servicii;
    - la unităţile de 2 stele - cel puţin 10 servicii;
    - la unităţile de 1 stea - 5 servicii suplimentare.
    Lista orientativă a serviciilor este prezentată în anexa nr. 7.
    10. În toate spaţiile de cazare este obligatorie existenţa unor mijloace scrise realizate estetic şi tipărite în limba română şi în cel puţin doua limbi de circulaţie internaţională, cu informaţii utile pentru turişti:
    - instrucţiuni de folosire a telefonului;
    - tarifele interne şi internaţionale pentru convorbiri telefonice;
    - lista serviciilor suplimentare, cu sau fără plată, oferite şi tarifele pentru cele cu plată, cu indicarea modalităţii de solicitare a serviciului în cameră;
    - lista room-service;
    - lista de preţuri pentru produsele din minibar, după caz;
    - programul TV pe saptamâna în curs, după caz;
    - informaţii turistice privind zona sau localitatea;
    - ofertele diverselor agenţii de turism din zona;
    - pliantul hotelului cuprinzând şi harta localităţii cu încadrarea hotelului în zonă (pentru unităţile de 2, 3, 4 şi 5 stele);
    - orice alte informaţii ce ar putea face mai agreabil sejurul turistului;
    - chestionare pentru testarea opiniei turiştilor cu privire la calitatea serviciilor oferite.
    La hotelurile de 3, 4 şi 5 stele, materialele vor fi prezentate în mape speciale, în fiecare spaţiu de cazare sau prin afişare cu mijloace electronice.
    11. Este obligatorie punerea, în mod gratuit, la dispoziţia turiştilor a unui număr corespunzător de ziare, după cum urmează:
    - la hotelurile de 4 şi 5 stele - 3 cotidiene;
    - la hotelurile de 3 stele - 2 cotidiene;
    - la hotelurile de 2 stele - 1 cotidian.
    12. Nu se admite organizarea unor activităţi de jocuri distractive sau de noroc în holurile unităţilor. Asemenea activităţi pot fi organizate doar în spaţii distincte, cu intrări care sunt separate faţă de fluxul turiştilor cazaţi în hotel.


    ANEXA 1.1.

                         CRITERII MINIME
            pentru clasificarea pe stele a hotelurilor,
              hotelurilor-apartamente şi motelurilor

    Hotelul este structura de primire amenajată în clădiri sau corpuri de clădiri, care pune la dispoziţia turiştilor camere, garsoniere sau apartamente dotate corespunzător, asigură prestări de servicii specifice şi dispune de recepţii şi spaţii de alimentaţie în incinta.
    Hotelurile compuse din apartamente sau garsoniere, astfel dotate încât să asigure păstrarea, prepararea alimentelor şi servirea mesei în incinta acestora, sunt considerate hoteluri-apartamente.
    Motelul este unitatea hotelieră situată, de regulă, în afară localităţilor, în imediata apropiere a arterelor intens circulate, dotată şi amenajată atât pentru satisfacerea nevoilor de cazare şi de masă ale turiştilor, cât şi pentru parcarea în siguranţa a mijloacelor de transport.


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                               Hoteluri Hoteluri-apartament Moteluri
Nr. Criterii/stele Categoria Categoria Categoria
crt. ──────────────────────────────────────────────────────
                        5 4 3 2 1 5 4 3 2 3 2 1
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  1. Criterii privind
construcţiile şi instalaţiile
1.1. Starea şi aspectul
     general al clădirii:
     - foarte bună x x - - - x x - - - - -
     - bună - - x - - - - x - x - -
     - corespunzătoare - - - x x - - - x - x x
1.2. Firmă luminoasa x x x - - x x x - x - -
     Firma - - - x x - - - x - x x
     Însemn distinctiv
     reprezentând
     categoria unităţii x x x x x x x x x x x x
1.3. Garaj-numărul
     locurilor va fi
     de minimum ...%
     din numărul
     camerelor1) 30 20 - - - 50 50 - - - - -
1.4. Parcaj auto pro-
     priu - numărul
     locurilor va fi
     de minimum ...%
     din numărul
     camerelor 1) 30 20 30 20 - 50 50 30 30 100 100 100
1.5. Intrări separate:
     - pentru turişti x x - - - x x - - - - -
     - pentru bagaje x x - - - x x - - - - -
     - pentru turişti
     şi bagaje - - x x x - - x x x x x
     - pentru personal x x x - - x x x - - - -
     - primirea mărfu-
       rilor x x x x - x x x x x x x
1.6. Rampa de acces
     cărucioare pentru
     invalizi x x x x - x x x x - - -
1.7. Numărul minim al
     spaţiilor de
     cazare 20 20 15 10 5 10 10 10 5 10 10 5
1.7. Hol de primire
     în suprafaţă
     minimă de ...
     mp/camera2) 2,5 2,5 2 1,5 1 2 1,5 1 1 x x x
1.7.1. Serviciu de
       recepţie3) x x x x x x x x x x x x
1.7.2. Spaţii comerciale
       distincte de
       recepţie pentru
       vânzări mărfuri
       (articole de
       strictă necesi-
       tate; amintiri,
       ziare, vederi
       etc.)4) x x x - - x x x - x - -
1.7.3. Spaţiu pentru
       păstrat baga-
       jele turişti-
       lor x x x x x x x x x - - -
1.7.4. Spaţiu pentru
       administrarea
       şi păstrarea
       valorilor x x x x x x x x x x x x
1.7.5. Cabine WC
       separat pe
       sexe 5) x x x x x x x x x x x x
1.7.6. Telefoane
       pentru con-
       vorbiri lo-
       cale şi in-
       terurbane
       în cabine
      fonoizolate x x - - - x x - - - - -
1.7.7. Telefon
       public in
       hol, la
       dispoziţia
       turiştilor - - x - - - - x - x x -
1.7.8. Telefon la
       recepţie,
       la dispo-
       ziţia tu-
       riştilor - - - x x - - - x - - x
1.7.9. Fax 6) x x x x - x x x x - - -
1.8. Ascensoare
     la clădirile
     cu ...7) P+1 P+2 P+3 P+4 P+5 P+1 P+2 P+3 P+4 - - -
   - silenţioase
     şi rapide x x x - - x x x - - - -
   - în bună stare
    de funcţionare - - - x x - - - x - - -
-----------------------
    1) Unităţile existente pot fi exceptate, dacă nu exista teren limitat pentru
       aceasta.
    2) În cazul hotelurilor de mare capacitate, suprafaţa holului poate fi
       limitată la 500 mp pentru cele de 5 şi 4 stele, la 400 mp pentru cele de
       3 stele, la 300 mp pentru cele de 2 stele şi 1 stea. La cele de mica
       capacitate (inclusiv moteluri) holul nu poate fi mai mic de 100 mp pentru
       cele de 4 şi 5 stele, 40 mp pentru cele de 2 şi 3 stele şi 20 mp pentru
       cele de 1 stea. sunt considerate hoteluri de mare capacitate cele cu
       peste 200 de camere. La hotelurile existente se admit şi holuri cu până
       la 25% mai mici.
    3) În cazul unităţilor sezoniere de pe Litoral, precum şi al acelor formate
       din mai multe corpuri de clădiri, se admite şi recepţie comuna.
    4) Unităţile existente de 3 stele pot fi exceptate.
    5) La unităţile de 3, 2 şi 1 stea, pot fi comune cu cele ale restaurantului,
       dacă sunt legate funcţional de holul de primire; unităţile cu o
       capacitate mai mica de 40 de locuri, fără spaţiu pentru alimentaţie, se
       exceptează.
    6) Hotelurile urbane de 2 stele, sub 100 de locuri, pot fi exceptate.
       Unităţile sezoniere de 3 şi 2 stele se exceptează.
    7) Unităţile existente de 2 şi 1 stea pot fi exceptate.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.8.1. Ascensoare pentru
       turişti (minimum
       2 ascensoare la
       unităţi de 4 şi
       5 stele, cât si
       cele de 3 şi 2
       stele, cu o capa-
       citate de peste
       200 locuri, din
       care, la hotelu-
       rile de cură
       balneară, con-
       struite după a-
       probarea prezen-
       telor norme,
       "indiferent de
       capacitate"
       unul va fi de tip
       sanatorial) x x x x x x x x x - - -
1.8.2. Ascensoare pentru
       bagajele turişti-
       lor 1) x x - - - x x - - - - -
1.8.3. Ascensoare pentru
       personal, pentru
       scopuri gospodă-
       reşti şi serviciu
       la camera x x x - - x x x - - - -
1.9. Bar de zi (excep-
     tând hotelurile de
     2 stele din oraşe) x x x x - x x x - x - -
1.10. Restaurant 2) x x x x - - - - - x x -
1.10.1.Salon mic dejun x x x - - - - - - - - -
1.10.2.Spaţiu pentru
       prepararea şi
       servirea micului
       dejun 3) - - - x x - - - - - - -
1.10.3.Bufet - - - - - - - - - - - x
1.10.4.Sufragerie salon
       cu capacitate co-
       relată cu cea a
       hotelului-aparta-
       ment (hotelurile
       existente pot fi
       exceptate) - - - - - x x x - - - -
1.10.5.Spaţiu pentru
       păstrarea, pre-
       pararea alimen-
       telor în aparta-
       mente - - - - - x x x x - - -
1.11. Saloane mulţi-
      functionale pen-
      tru congrese,
      recepţii, blan-
      chete, conferin-
      te, club şi cen-
      tre de presă si
      afaceri, dotate
      conform standar-
      delor interna-
      ţionale 4) x x x - - - - - - - - -
1.12. Spaţii proprii
      pentru agre-
      ment şi prac-
      ticarea de ac-
      tivităţi spor-
      tive (piscină,
      saună, săli de
      gimnastică,
      club, jocuri
      distractive,
      terenuri de
      sport -
      minimum două
      asemenea
      activităţi)5) x x x - - x x x - - - -
------------------------
    1) Unităţile existente pot fi exceptate.
    2) Hotelurile existente de 2 stele, precum şi cele de 3 şi 2 stele cu o
       capacitate mai mică de 40 de locuri pot fi exceptate.
    3) Unităţile de 2 şi 1 stea cu restaurant propriu sunt exceptate, precum şi
       cele fără restaurant până la prima RK, dar nu mai mult de 2 ani de la
       aprobarea prezentelor norme.
    4) Pentru unităţile existente de 3 stele, precum şi pentru cele cu o
       capacitate mai mică de 100 de locuri, criteriul este facultativ.
    5) La hotelurile de 3 stele, criteriul este obligatoriu numai la cele din
       staţiunile turistice.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1.13. Spaţii pentru
      păstrarea materia-
      lelor sportive ale
      turiştilor sau ale
      unităţii (la hote-
      lurile de pe Lito-
      ral şi din zonele
      montane cu spor-
      turi de iarnă) x x x x - x x x x - - -
1.14. Acces adăpostit
      la baza de cura
      balneară (pentru
      unităţile cu pro-
      fil de tratament
      balnear) 1) x x x x - x x x x - - -
1.15. Sistem de clima-
      tizare a tuturor
      spaţiilor 2) x x - - - x x - - - - -
1.16. Aer condiţionat
      la bazele de
      tratament ce se
      vor realiza sau
      moderniza după
      aprobarea pre-
      zentelor norme x x x - - x x x - - - -
1.17. Încălzire cen-
      trală (la uni-
      tăţile de 2
      stele şi 1 stea
      se vor accepta
      şi sobe de te-
      racotă) - - x x x - - x x x x x
1.18. Grup electrogen
      la hotelurile
      cu o capacitate
      de peste ....
      camere 50 50 100 - - 50 50 100 - - - -
1.19. Oficiu pentru
      cameriste
      (minimum 1
      pentru maximum
      20 camere, dar
      cel puţin 1 pe
      etajele cu 10-
      30 camere) x x x x x x x x x x x x
1.20. Frizerie, coa-
      fură, cosmeti-
      că x x - - - x x - - - - -
1.21. Camere pentru
      handicapaţi,
      una la .....
      camere (uni-
      tăţile exis-
      tente pot fi
      exceptate pe
      o perioada
      de 3 ani) 100 100 - - - 100 100 - - - - -
1.22. Spaţiile de
      cazare din
      unităţile
      situate în
      staţiuni
      vor dispu-
      ne de bal-
      coane sau
      loji 3) x x x x - x x x x - - -
1.23. Culoarele si
      scările vor
      avea lăţimea
      minimă de
      1,40 m (casa
      scării va fi
      separată de
      culoare) x x x x - x x x x x x -
1.24. Înălţimea
      spaţiilor
      de cazare4) 2,8 2,8 2,7 2,5 2,5 2,8 2,8 2,7 2,5 2,7 2,5 2,5
1.25. Numărul
      maxim de
      paturi
      într-o ca-
      meră 2 2 2 3 4 2 2 2 3 2 3 4
      - dormitorul
      din aparta-
      ment sau
      garsonieră 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 -
------------------------
    1) Unităţile de 2 stele existente pot fi exceptate.
    2) Hotelurile de 4 stele existente din staţiunile montane pot fi exceptate,
       cu condiţia să dispună de încălzire centrală.
    3) La hotelurile de 2 stele, numai pentru cele ce se vor construi după
      aprobarea prezentelor norme.
    4) Pentru unităţile existente se admit şi înălţimi cu 10% mai mici.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.26. Suprafaţa minimă a
      camerelor:
      = în unităţile nou-
      construite
      - camera cu 1 pat 16 15 14 12 11 - - - - 14 11 10
      - camera cu 2 paturi20 18 16 13 12 - - - - 14 12 11
      - camera cu 3 paturi - - - 18 15 - - - - - 16 14
      - camera cu 4 paturi - - - - 20 - - - - - - 18
      - salonul din
        apartament 20 18 16 13 12 20 18 16 13 14 12 11
      - dormitorul din
        apartament 20 18 16 13 12 20 18 16 13 14 12 11
      = în unităţile
        existente
      - camera cu 1 pat 13 12 11 10 9 - - - - 10 9 8
      - camera cu 2 paturi17 17 15 13 12 - - - - 13 12 11
      - camera cu 3 paturi - - - 18 15 - - - - - 16 14
      - camera cu 4 paturi - - - - 18 - - - - - - 16
      - salonul din
        apartament 17 17 15 13 12 17 17 15 13 14 12 11
      - dormitorul din
        apartament 17 17 15 13 12 17 17 15 13 14 12 11
1.27. Izolare fonica a
      spaţiilor 1) x x x x x x x x x x x x
1.28. Suprafaţa minimă a
      camerei de baie -
      mp 2) 4 4 3,5 3 - 4 4 3,5 3 3,5 3 -
1.29. Camerele dispun de
      grup sanitar propriu
      (cadă sau cuva cu
      duş, lavoar şi WC)3) x x x x - x x x x x x -
      - WC separat de
      baie 4) x - - - - x - - - - - -
1.30. Grup sanitar comun,
      separat pe sexe,
      pentru camerele
      care nu dispun de
      grup sanitar propriu,
      astfel:
      - sala de baie, cada
      sau duş pentru maxi-
      mum 15 locuri - - - - x - - - - - - x
      - cabina WC şi la-
      voar pentru maxi-
      mum 10 locuri - - - - x - - - - - - x
1.31. Lavoare cu apă
      curentă caldă si
      rece în camere fără
      grup sanitar
      propriu 5) - - - - x - - - - - - x
1.32. Program permanent
      de apă caldă 6) x x x x x x x x x x x x
 2. Dotarea cu mobilier,
  lenjerie şi alte obiecte
2.1. Mobilierul, lenjeria
     şi celelalte dotări
     vor fi:
     - de cea mai bună
     calitate 7) x x x - - x x x - - - -
     - corespunzătoare
     din punct de vedere
     al calităţii si
     cantităţii 7) - - - x x - - - x x x x
-------------------------
    1) Unităţile existente pot fi exceptate până la prima RK sau modernizare.
    2) La grupurile sanitare cu duş, suprafeţele pot fi mai mici.
    3) Spaţiile fără grup sanitar vor fi încadrate la categoria 1 stea,
       indiferent de restul dotărilor.
    4) Hotelurile existente sunt exceptate.
    5) Unităţile existente pot fi exceptate.
    6) La unităţile existente de 1 stea se admite şi furnizarea apei calde pe
       baza unui program minim de 3 ore dimineaţa şi 3 ore seara, comunicat în
       prealabil turiştilor, pe o perioada de 2 ani de la intrarea în vigoare a
       prezentelor norme.
    7) Mobilierul şi dotările vor fi unitare ca stil şi asortate coloristic în
       acelaşi spaţiu.
    NOTĂ:
    La garsonieră, salonul va avea cel puţin 75% din suprafaţa dormitorului.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.2. Holul de primire a
     turiştilor
     - pardoselile sunt
     acoperite cu mochetă
     sau covoare care
     atenuează zgomotul1) x x x x - x x x x x x -
     - pardoselile sunt
     acoperite cu carpete
     sau covoare 1) - - - - x - - - - - - x
     - comptoar recepţie x x x x x x x x x x x x
     - calculator pentru
     gestionarea spaţiilor
     de cazare şi a ser-
     viciilor x x x - - x x x - - - -
     - canapele 2) x x x - - x x x - x - -
     - fotolii x x x - - x x x - x - -
     - demifotolii - - - x x - - - x - x x
     - mese de hol x x x x x x x x x x x x
     - afişier x x x x x x x x x x x x
     - corpuri de iluminat
     (candelabre, plafo-
     niere, lustre, aplice
     etc.) x x x x x x x x x x x x
     - aparate de lustruit
     încălţăminte 3) x x x - - x x x - - - -
2.3. Salon multifuncţional
     pentru recepţii, ban-
     chete, congrese, con-
     ferinţe, club
     - instalaţii şi mobi-
     lier specific pentru
     conferinţe (traducere
     simultană, ecran
     mobil etc.) şi pentru
     activităţi de club 4)x x x - - x x x - - - -
2.4. Holuri şi coridoare
     de etaj
     - pardoselile sunt
     acoperite cu mochetă
     sau covoare care ate-
     nuează zgomotul 5) x x x x - x x x x x x -
     - pardoselile sunt
     acoperite cu covoare
     sau carpete 5) - - - - x - - - - - - x
     - fotolii sau
     demifotolii 6) x x x - - x x x - x - -
     - măsuţe joase 6) x x x - - x x x - x - -
     - aparate de lustruit
     încălţămintea x x - - - x x - - - - -
2.5. Dotarea camerelor,
     apartamentelor şi a
     garsonierelor
     - mochetă sau
     covoare 7) x x x - - x x x - x - -
     - covoare sau
     carpete 7) - - - x x - - - x - x x
--------------------------
    1) Pardoselile din marmură sau alte materiale similare estetice pot fi
    acoperite doar parţial, în scopul atenuării zgomotului. Criteriul se
    aplica şi pentru scările destinate circulaţiei turiştilor. Unităţile
    sezoniere de 2 stele pot fi exceptate, dacă pardoseala este realizată
    din marmura sau materiale ceramice de calitate.
    2) La categoria 3 stele dotarea este facultativă.
    3) Unităţile sezoniere de 3 stele pot fi exceptate.
    4) Instalaţiile pot fi proprii sau închiriate, când este cazul.
    5) Pardoselile din marmura, ceramica sau alte materiale similare
    estetice pot fi acoperite doar parţial, în scopul atenuării zgomotelor.
    6) Unităţile existente, la care spaţiul nu permite, pot fi exceptate.
    7) Pardoselile din marmura, ceramica sau alte materiale similare pot fi
    acoperite doar parţial.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     - pat 1) cu somieră
     şi saltea tip relaxa x x - - - x x - - - - -
     - pat 2) cu somiera
     sau saltea tip relaxa- - x x x - - x x x x x
     - saltea în grosime
     de 5 cm, din lina 3) x x x - - x x x - x - -
     - salteluţă-husă de
     protecţie 4) x x x x x x x x x x x x
     - noptiere 5) x x x x x x x x x x x x
     - fotoliu 6) (1 pe
       loc) x x - - - x x - - - - -
     - demifotolii 6)
       (1 pe loc) - - x - - - - x - x - -
     - scaun semitapiţat
       6) (1 pe loc) - - - x x - - - x - x x
     - şezlong sau mobi-
     lier de balcon la
     hotelurile din
     staţiuni 7) x x x x - x x x x - - -
     - dulap sau spaţiu
     amenajat pentru haine
     şi lenjerie, prevăzut
     cu umeraşe (minimum
     4 buc./pers.) x x x x x x x x x x x x
     - minibar frigo-
     rific 8) x x x - - x x x - x - -
     - masă 9) - - - x x - - - x - x -
     - masă pentru toale-
     tă şi de scris 10) x x x - - x x x - x - -
     - mapa pentru scris x x - - - x x - - - - -
     - masuţă 10) x x x - - x x x - x - -
     - scaun tapitat pen-
     tru masa de scris si
     toaleta x x - - - x x - - - - -
     - taburet tapitat
     pentru masa de scris
     şi toaleta - - x - - - - x - x - -
     - oglindă înrămată11)x x x x x x x x x x x x
     - cuier x x x x x x x x x x x x
     - portbagaj sau
     spaţiu pentru bagaje x x x x x x x x x x x x
     - pled de calitate
     superioară sau plapu-
     ma de lina sau alt
     echipament similar
     ce permite o exploa-
     tare igienică şi
     confortabilă x x x - - x x x - x - -
---------------------------
    1) Paturile vor fi de tip hotelier, individuale, matrimoniale sau duble,
    iar lungimea nu poate fi mai mica de 200 cm. Unităţile existente se
    exceptează până la prima înlocuire a mobilierului (maximum 8 ani).
    2) Paturile vor fi de tip hotelier, individuale, matrimoniale sau duble,
    iar lungimea nu poate fi mai mica de 190 cm la 1 stea şi 200 cm la restul
    categoriilor.
    3) Unităţile sezoniere de 3 stele de pe Litoral pot fi exceptate.
    4) Salteluta-husa este realizată din material textil lavabil şi
    hidroabsorbant (molton de culoare deschisă, tesatura matlasata etc.).
    5) La unităţile de 1 şi 2 stele poate fi exceptat. La unităţile existente
    se admit şi noptiere duble (una pentru 2 paturi).
    6) Dormitorul din apartament sau garsoniera poate fi exceptat. La unităţile
   sezoniere se admit şi scaune cu impletituri din bambus sau alte materiale
    similare.
    7) Unităţile sezoniere de 2 stele pot fi exceptate.
    8) Unităţile de 3 stele existente pot fi exceptate pe o perioada de 2 ani
    de la intrarea în vigoare a prezentelor norme.
    9) La unităţile sezoniere se admit şi măsuţe cu 2 taburete, care
    înlocuiesc scaunele semitapitate. La restul unităţilor masa poate fi
    înlocuită cu masuţă, dacă în loc de scaune există demifotolii la 2 stele
    şi taburete la 1 stea.
    10) Dormitorul din apartament sau garsoniera poate fi exceptat.
    11) La unităţile de 1 stea se admite oglindă de la lavoar.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     - pled - - - x x - - - x - x x
     - cearşaf plic pen-
     tru pled sau plapu-
     ma 1) x x x x x x x x x x x x
     - cearşaf pentru
     pat x x x x x x x x x x x x
     - perna mare cu
     fulgi 2) x x x - - x x x - x - -
     - perna mare 2) - - - x x - - - x - x x
     - perna mica cu
     fulgi (puisor) x x - - - x x - - - - -
     - faţă de pernă
     mare x x x x x x x x x x x x
     - faţă de pernă
     mica x x - - - x x - - - - -
     - cuvertura pentru
     pat x x x - - x x x - x - -
     - lampa de birou x x x - - x x x - - - -
     - lampadar x - - - - x - - - - - -
     - veioză sau aplică
     la capătul patului
     (una pe loc) şi
     minimum încă o sur-
     să de lumina prin-
     cipala pe camera3) x x x x x x x x x x x x
     - perdele şi drape-
     rii obturante 4) x x x x x x x x x x x x
     - scrumiere de masă x x x x x x x x x x x x
     - vaze pentru
     flori 5) x x x x x x x x x x x x
     - pahare (1 buc./
     pers.) la 5 şi 4
     stele să fie amba-
     late x x x x x x x x x x x x
     - perii pentru haine
     şi încălţăminte 6) x x x x x x x x x x x x
     - limba pentru
     încălţat pantofi x x - - - x x - - - - -
     - tablouri şi alte
     elemente decorative
     de bun gust x x x x x x x x x x x x
     - trusa pentru cusutx x x - - x x x - x - -
     - ac şi aţă - - - x x - - - x - x x
     - suport, masă sau
     alt echipament pen-
     tru amplasarea
     televizorului x x x - - x x x - x - -
     - televizor 7) x x x - - x x x - x - -
     - aparat radio (poa-
     te fi încorporat si
     în televizor) 8) x x x - - x x x - x - -
     - telefon în
     camera 9) x x x x - x x x x x - -
     - instalatie automa-
     tă de trezire x x - - - x x - - - - -
------------------------
    1) La unităţile sezoniere de pe Litoral se pot utiliza şi cearşafuri
    simple. Unităţile de 3, 4 şi 5 stele pot utiliza cearşafuri de mari
    dimensiuni în locul celor plic.
    2) Unitatea va dispune şi de un număr de perne cu fibre textile, pentru
    uzul celor alergici (la cerere).
    3) La veioze, lampadare şi lâmpi de birou se vor utiliza becuri de 60 W,
    iar la surse principale de lumină, becuri de 100 W.
    4) Se pot folosi şi alte mijloace (pelicule reflectorizante etc.). La
    unităţile sezoniere de pe Litoral de 1 sau 2 stele, dotarea cu perdele
    transparente este facultativă.
    5) La unităţile de 4 şi 5 stele vazele vor fi cu flori.
    6) La unităţile de 4 şi 5 stele, în loc de perii se vor utiliza
    materiale moderne pentru întreţinerea şi lustruitul încălţămintei
    (servetele cu silicon, manusi speciale etc.).
    7) Color la unităţile de 3, 4 şi 5 stele. La unităţile sezoniere de
    pe Litoral de 3 stele, proporţia dotării cu televizoare color poate fi
    şi de 25% din numărul camerelor. Unităţile sezoniere de pe Litoral pot
    fi exceptate pe o perioada de 2 ani de la data intrării în vigoare a
    prezentelor norme. Hotelurile nou-construite de 4 şi 5 stele vor dispune
    de televizoare şi în dormitor.
    8) Unităţile sezoniere de pe Litoral pot fi exceptate.
    9) Se exceptează hotelurile sezoniere de 2 stele, dar nu mai mult de
    3 ani de la data intrării în vigoare a prezentelor norme. La
    hotelurile-apartament va exista minimum un telefon în fiecare apartament.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.6. Salonul din apartamen-
     te şi garsoniere
     - masă de scris
     (birou) şi scaun ta-
     pitat cu brate (ho-
     ţelurile sezoniere
     şi garsonierele pot
     fi exceptate) x x x x - x x x x - - -
     - masuta x x x x x x x x x x x x
     - pahare pentru apa,
     vin, coniac, pentru
     6 persoane x x x - - x x x - - - -
     - fotolii sau
     demifotolii x x x x x x x x x x x x
     - canapea pentru 2-3
     persoane (la garso-
     niere este faculta-
     tiv) x x x x x x x x x x - -
     - corpuri de iluminat
     adecvate (lustra,
     lampadar etc.) x x x x x x x x x x x x
     - lampa de birou x x x x - x x x x - - -
     - serviciu de birou x x - - - x x - - - - -
     - vază pentru flori x x x x x x x x x x x x
     - suport, masă sau
     alt echipament pen-
     tru amplasarea tele-
     vizorului x x x x x x x x x x x x
     - televizor x x x x x x x x x x x x
     - frigider sau mini-
     bar frigorific 1) x x x x x x x x x x x x
2.7. Dotarea grupurilor
     sanitare
     a) Grupurile sanitare
     din camere
     - sistem aerisire si
     de iluminat x x x x - x x x x x x -
     - prosop pluşat fata x x x x x x x x x x x x
     - prosop pluşat pen-
     baie 2) x x x x - x x x x x x -
     - prosop pentru
     picioare 2) x x x x - x x x x x x -
     - halat plusat baie x x - - - x x - - - - -
     - şampon spumant sau
     gel pentru duş, amba-
     lat, săpun tip turist,
     serveţele parfumate x x x - - x x x - x - -
     - periuţă şi pastă de
     dinţi, casca de baie
     şi săpun baie x x - - - x x - - - - -
     - săpun pentru tu-
     rişti - - - x x - - - x - x x
     - pahare pentru apă
     (fără picior)
     1 buc./pers. 3) x x x x x x x x x x x x
     - portsăpun x x x x x x x x x x x x
     - cuier de baie x x x x - x x x x x x -
     - oglindă la chiuvetax x x x x x x x x x x x
     - suport pentru arti-
     cole de toaleta la
     oglindă x x x x x x x x x x x x
     - suport pentru pro-
     soape x x x x x x x x x x x x
     - coş pentru gunoi x x x x x x x x x x x x
     - perie WC şi dezo-
     dorizant WC x x x x - x x x x x x -
--------------------------
    1) La unităţile de 3, 4 şi 5 stele va fi încorporat în mobilier sau va fi
    placat în lemn furniruit.
    2) Si pentru camerele cu grup sanitar propriu din hotelurile de 1 stea.
    3) La unităţile de 3, 4 şi 5 stele se vor expune ambalate.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     - covoraş sau alt
     echipament pentru
     evitarea alunecării x x x x - x x x x x x -
     - foehn x x - - - x x - - - - -
     - derivaţie telefon
     în baie x - - - - x - - - - - -
     - banderole "steril"
     pe WC şi cada/dus x x x x - x x x x x x -
     - mâner de sprijin
     pentru intrare-ieşire
     din cada (unităţile
     existente se excep-
     tează) x x x x - x x x x x x -
     - priză pentru apara-
     tele de ras x x x x - x x x x x x -
     b) Grupuri sanitare
     comune
     - sistem de aerisire
     şi de iluminat - - - - x - - - - - - x
     - însemn pentru
     marcarea (pe sexe),
     iluminat pe timpul
     nopţii - - - - x - - - - - - x
     - cuier pentru haine
     (ferit de stropire) - - - - x - - - - - - x
     - covoraş sau alt
     echipament pentru
     evitarea alunecării - - - - x - - - - - - x
     - portsăpun - - - - x - - - - - - x
     - portprosop - - - - x - - - - - - x
     - oglindă - - - - x - - - - - - x
     - găleată de toaletă
     sau alt recipient
     analog, cu capac - - - - x - - - - - - x
     - dozator de săpun
     lichid - - - - x - - - - - - x
     - uscator de mâini
     sau prosop rolă din
     hârtie sau pânză - - - - x - - - - - - x
     - priză pentru apa-
     ratele de ras - - - - x - - - - - - x

  3. Servicii minime ofe-
     rite turiştilor

     - frizerie, coafură
     cosmetică x x - - - x x - - - - -
     - servicii poştale
     tele-fax x x x - - x x x - - - -
     - servicii telefonicex x x x x x x x x x x x
     - spălat, curăţat,
     călcat şi reparat îm-
     brăcăminte şi len-
     jerie x x x x - x x x x x - -
     - serviciu pentru
     curăţat şi lustruit
     încălţămintea x x x x x x x x x x x x
     - vânzări de mărfuri,
     articole de stricta
     necesitate, amintiri,
     ziare, vederi x x x x x x x x x x x x
     - rent-a-car x x x - - x x x - - - -
     - room-service x x x - - x x x - x - -
     - servirea micului
     dejun în sistem bufetx x x - - x x x - x - -
     - asigurarea cu um-
     brele în caz de
     ploaie x x x - - x x x - x - -
     - informaţii turis-
     tice şi culturale x x x x x x x x x x x x
     - păstrarea obiecte-
     lor de valoare ale
     turiştilor x x x x x x x x x x x x
     - serviciul pentru
     transportul bagajelorx x x - - x x x - - - -
     - serviciul comisio-
     nar-curier x x x - - x x x - - - -
     - acordarea de prim
     ajutor în caz de ur-
     genţă (trusa medica-
     la) x x x x x x x x x x x x
     - trezirea clienţilor
     la cerere sau sistem
     automat de trezire x x x x x x x x x x x x
     - primirea şi trans-
     miterea mesajelor
     şi corespondentei
     pentru turişti x x x x x x x x x x x x
     - rezervarea de bi-
     lete la mijloace de
     transport x x x - - x x x - x - -
     - informaţii privind
     orarul mijloacelor
     de transport x x x x x x x x x x x x

   4. Alte criterii

     - directorul de hotel
     (motel) să fie deti-
     nator de brevet de
     turism x x x x x x x x x x x x
     - întregul personal
     de la recepţie să fie
     calificat 1) x x x x x x x x x x x x
     - personalul care,
     prin atribuţiile ce-i
     revin, are relaţii
     directe cu turiştii
     străini, cunoscător
     de limbi străine (mi-
     nimum ... limbi) 2) 2 2 2 1 - 2 2 2 1 1 1 -
     - portar-uşier 3) x x x - - x x x - - - -
     - bagajist 3) x x x - - x x x - - - -
     - serviciu de secu-
     ritate şi pază 3) x x x - - x x x - - - -
     - comisioner-curier3)x x x - - x x x - - - -
     - parcare cu pază x x x - - x x x - x - -
     - personalul care
     vine în contact cu
     turiştii va avea
     uniformă, iar restul
     personalului, echipa-
     ment de lucru x x x x x x x x x x x x
-------------------------
    1) Cel existent poate fi menţinut pe o perioadă de maximum 2 ani, timp
    în care să urmeze cursuri de calificare.
    2) Receptioneri, casieri-recepţie, concierge, portari-uşieri, comisioneri,
    curieri, bagajişti, personal rezervari şi rent-a-car, schimb-valutar,
    centre de afaceri, supraveghetoare etaj (housekeeper), operatoare telefonista,
    telex, fax.
    Personalul de la unităţile existente poate fi menţinut maximum 2 ani, timp
    în care trebuie să urmeze cursuri de limbi străine;
    3) La unităţile de 3 stele, criteriul este obligatoriu numai pentru
    hotelurile cu peste 50 de camere.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     - oficiile cameris-
     telor vor fi dotate
     cu echipament pentru
     preluarea şi păstra-
     rea lenjeriei şi a
     hainelor date la cu-
     ratat de către turişti,
     precum şi cu materia-
     le pentru dezinfec-
     tare x x x x x x x x x x x x
     - grupuri sociale
     pentru personal:
     vestiare, duşuri,
     WC-uri, pe sexe x x x x x x x x x x x x
     - sala de mese pen-
     tru personal la ho-
     ţelurile noi de
     peste 100 camere x x - - - x x - - - - -
     - încasarea contrava-
     lorii serviciilor şi
     pe baza de cărţi de
     credit 1)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    1) Hotelurile existente de 3 şi 2 stele se exceptează pe o perioadă de 3
    ani. La cele de 2 stele, criteriul este obligatoriu numai pentru hotelurile
    de tranzit cu peste 150 de locuri, situate în oraşe cu peste 150.000
    de locuitori.



    ANEXA 1.2.

                          CRITERII MINIME
          pentru clasificarea de stele a vilelor şi bungalourilor

    Vilele sunt structuri de primire de capacitate relativ redusă, funcţionând în clădiri independente, cu arhitectură specifică, situate în staţiuni balneoclimaterice sau în alte zone şi localităţi de interes turistic, care asigură cazarea turiştilor şi prestarea unor servicii specifice.
    Bungalourile sunt structuri de primire de capacitate redusă, realizate, de regulă, din lemn sau din alte materiale similare. În zonele cu umiditate ridicată (munte-mare) acestea pot fi construite şi din zidărie. Sunt amplasate în perimetrul campingurilor, satelor de vacanţă, ca unităţi independente în cadrul unor staţiuni sau zone turistice sau ca spaţii complementare pe lângă alte structuri de primire turistice. Asigura cazarea turiştilor, precum şi celelalte servicii prestate de unitatea de baza. Funcţionează, de regulă, cu activitate sezoniera.

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Nr. Criteriul Vile Bungalouri
 crt. ─────────────────────── ────────────────
                                   5 4 3 2 1 3 2 1
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Criterii privind construcţiile,
   instalaţiile şi spaţiile de
   folosinţă comună
1.1. Firma cu denumirea unităţii
     şi însemnul distinctiv privind
     numărul de stele x x x x x x x x
1.2. Parcare auto x x x - - x - -
1.3. Număr maxim de camere 10 15 25 35 40 - - -
1.4. Vestibul x x x x - x x x
1.5. Salon în suprafaţ minimă
     de ... mp/camera dar nu mai
     mica 4 2,5 2 1,5 1,5 - - -
     de .... mp. 1) 30 30 30 20 10 - - -
1.6. Telefon în fiecare cameră
     sau apartament/garsonieră x x x - - - - -
1.7. Telefon la recepţia de care
     aparţine - - - x x x x x
1.8. Ascensoare la clădirile cu
     mai mult de .... niveluri P+1 P+2 P+3 P+4 P+5 - - -
------------------------
    1) Vilele de 1-3 stele, formate din apartamente, se exceptează.

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Nr. Criteriul Vile Bungalouri
 crt. ─────────────────────── ─────────────────
                                   5 4 3 2 1 3 2 1
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1.9. Sufragerie pentru servirea
      mesei x x x - - - - -
      - salon sufragerie - - - - - x x -
1.10. Spaţiu pentru pregătirea
      mesei, dotat corespunzător,
      inclusiv frigider 1) x x x - - x x -
1.11. Spaţii proprii pentru agre-
      ment şi practicarea de acti-
      vităţi sportive (cel puţin
      două din: piscină, saună,
      sala de gimnastică, jocuri
      distractive, terenuri de
      sport etc.) 2) x x - - - - - -
1.12. Sistem de climatizare (la
      vilele din oraşe şi de pe
      Litoral) x x - - - - - -
1.13. Încălzire centrală 3) x x - - - - - -
1.14. Încălzire centrală sau cu
      sobe de teracotă 3) - - x x x - - -
1.15. Unităţile nou-construite vor
      dispune de balcoane sau
      loggii x x x - - x - -
1.16. Oficiu cameristă (unu pen-
      tru maximum 20 de camere) x x x x x x x x
1.17. Numărul maxim de paturi
      într-o cameră 2 2 2 3 4 2 3 4
1.18. Suprafaţa minimă a camerelor
      - mp -
      = în unităţile nou-construite
      - camere cu 1 pat 16 15 14 12 11 12 10 9
      - camere cu 2 paturi 20 18 16 13 12 14 12 10
      - camere cu 3 paturi - - - 18 15 - 16 14
      - camere cu 4 paturi - - - - 20 - - 18
      - salonul din apartament 20 18 16 13 12 14 12 -
      - dormitorul din apartament20 18 16 13 12 14 12 -
      - salon sufragerie în su-
      prafaţa minimă de ... mp/
      camera dar nu mai mic - - - - - 2 1,5 -
      de ... mp - - - - - 18 16 -
      = în unităţile existente
      - camere cu 1 pat 13 12 11 10 9 10 9 8
      - camere cu 2 paturi 17 17 15 13 12 12 11 10
      - camere cu 3 paturi - - - 18 15 - 15 13
      - camere cu 4 paturi - - - - 18 - - 16
      - salonul din apartament 17 17 15 13 12 10 9 -
      - dormitorul din apartament17 17 15 13 12 10 9 -
      - salon sufragerie în su-
      prafaţa minimă de ... mp/
      camera dar nu mai mic - - - - - 2 1,5 -
      de ... mp - - - - - 18 16 -
1.19. Izolarea fonică a spaţii-
      lor 4) x x x x x x x x
1.20. Înălţimea minimă a camere-
      lor 5) 2,8 2,8 2,5 2,5 2,5 2,5 2,5 2,5
1.21. Suprafaţa minimă a camerei
      de baie 6) 4 4 3,5 3 - 3,5 3 -
1.22. Camere cu grup sanitar
      propriu 7) x x x x - - - -
1.23. Grup sanitar comun pentru
      camerele care nu dispun de
      grup sanitar propriu, sepa-
      rat pe sexe, astfel: 8)
      - o cabină duş pentru maxi-
      mum 15 locuri - - - - x x x x
      - o cabină WC, lavoar pen-
      tru maximum 10 locuri - - - - x x x x
--------------------------------
    1) Apartamentele din cadrul vilei vor dispune fiecare de spaţiu distinct
    pentru pregătirea mesei, dotat corespunzător.
    2) Unităţile existente pot fi exceptate, dacă nu există posibilităţi
    tehnice de realizare a unor astfel de activităţi.
    3) Se exceptează unităţile sezoniere.
    4) Unităţile existente pot fi exceptate până la prima RK sau modernizare.
    5) Pentru unităţile existente se admit şi înălţimi cu 10% mai mici.
    6) La grupurile sanitare cu dus suprafeţele pot fi mai mici.
    7) Vilele de categoriile 4, 3 şi 2 stele şi 1 stea, în care spaţiul este
    compus dintr-un apartament (maximum 5 dormitoare), vor avea minimum un
    grup sanitar la 4 locuri.
    8) La bungalourile de 1 stea, grupul sanitar comun poate fi amplasat
    într-o clădire apropiată, la maximum 50 m.

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Nr. Criteriul Vile Bungalouri
 crt. ─────────────────────── ──────────────────
                                    5 4 3 2 1 3 2 1
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.24. Lavoare cu apă curentă
      în camerele fără grup sani-
      tar propriu 1) - - - - x - - -
1.25. Iluminatul electric în cameră:
      - o sursă principală x x x x x x x x
      - o sursă individuală pentru
      fiecare loc x x x x x x x x

   2. Dotare cu mobilier, lenjerie
      şi alte obiecte

2.1. Mobilierul, lenjeria şi cele-
     lalte dotări vor fi:
     - de cea mai bună calitate 2) x x - - - - - -
     - corespunzătoare din punct de
     vedere al calităţii şi canti-
     tăţii 2) - - x x x x x x
2.2. Salonul
     - pardoselile sunt acoperite
     cu mocheta sau covoare care
     atenuează zgomotul 3) x x x x - - - -
     - pardoselile sunt acoperite
     cu covoare sau carpete 3) - - - - x - - -
     - canapele sau fotolii x x - - - - - -
     - demifotolii sau scaune
     tapiţate - - x x x - - -
     - mese de hol x x x x x - - -
     - radio x x x x x - - -
     - televizor x x x - - - - -
     - corpuri de iluminat (candela-
     bre, plafoniere, lustre, apli-
     ce etc.) x x x x x - - -
     - tablouri şi elemente decora-
     tive x x x x - - - -
     - perdele obturante şi transpa-
     rente x x x x - - - -
     - coşuri pentru hârtii x x x x x - - -
2.3. Holurile etajelor şi coridoa-
     relor:
     - pardoselile sunt acoperite
     cu mocheta sau covoare care
     atenuează zgomotul 4) x x x x - - - -
     - pardoselile sunt acoperite
     cu covoare sau carpete 5) - - - - x - - -
     - fotolii sau demifotolii 5) x x x - - - - -
     - masuţă joasă 6) x x x - - - - -
     - tablouri sau alte elemente
     decorative x x x x - - - -
2.4. Sufragerie salon pentru servi-
     rea mesei:
     - masă şi scaune x x x - - x x -
     - servanta-bar pentru pahare
     şi vesela x x x - - x x -
     - aparat radio - - - - - x x -
     - televizor - - - - - x x -
-------------------------
    1) La unităţile de categoria 5 stele WC-ul este separat de baie
    (pot fi exceptate vilele existente).
    2) Mobilierul şi dotările vor fi unitare ca stil şi asortate coloristic în
    acelaşi spaţiu.
    3) Unităţile existente pot fi exceptate.
    4) Pardoselile din marmura sau din alte materiale similare estetice pot
    fi acoperite doar parţial în scopul atenuării zgomotului. Criteriul se
    aplica şi pentru scările şi coridoarele destinate circulaţiei turiştilor.
    5) Pardoselile din marmura sau din alte materiale similare estetice pot
    fi acoperite doar parţial în scopul atenuării zgomotului.
    6) Unităţile existente la care spaţiul nu permite pot fi exceptate.

    NOTĂ:
    Dotarea spaţiilor de cazare şi a grupurilor sanitare va fi similară cu
    cea a hotelurilor, pentru vile, şi cu cea a motelurilor pentru
    bungalouri de aceeaşi categorie.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



    ANEXA 1.3.

                            CRITERII MINIME
            privind clasificarea pe stele a cabanelor turistice

    Cabanele turistice sunt structuri de primire turistice de capacitate relativ redusă, funcţionând în clădiri independente, cu arhitectura specifica, care asigură cazarea, alimentaţia şi alte servicii specifice necesare turiştilor aflaţi în drumetie sau la odihna în zone montane, rezervaţii naturale, în apropierea staţiunilor balneare sau a altor obiective de interes turistic.
    Cabanele, funcţie de amplasamentul lor, pot fi:
    1. cabane situate în locuri uşor accesibile (altitudine sub 1.000 m, cu acces auto pe drumuri publice);
    2. cabane situate în zone greu accesibile (zone montane de creasta, izolate, fără acces auto pe drumuri publice).
    Cabanele din zona de creasta şi alte amplasamente izolate, care nu îndeplinesc criteriile minime pentru categoria 1 stea pot fi utilizate ca refugii turistice.
    Refugiile turistice sunt structuri de primire turistice situate în locuri izolate şi greu accesibile din zona montană, de regulă la altitudini mari, având o capacitate redusă, un grad minim de confort şi un număr redus de personal de deservire. Acestea nu se clasifică.

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Criterii minime Categoria (stele)
crt. ─────────────────────────
                                                              3 2 1
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 2 3 4
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Criterii privind construcţiile, instalaţiile şi spaţiile
    de folosinţă comună
1.1. Firmă de intrare în cabană, cu indicarea categoriei,
     denumirea cabanei, masivul şi altitudinea x x x
1.2. Parcaj la cabanele cu acces auto x x -
1.3. Vestibul x x x
1.4. Hol de recepţie şi aşteptare x - -
1.5. Recepţie amenajată în sala de mese - x x
1.6. Garderoba pentru echipament sportiv (schiuri,saniute etc.)
     la cabanele situate în zone unde pot fi practicate
     sporturi de iarnă x x -
1.7. Intrare separată pentru primirea mărfurilor x - -
1.8. Spaţiu pentru administraţie şi păstrare de valori x x x
1.9. Spaţiu pentru păstrat bagajele turiştilor 1) x x x
1.10. Oficiu pentru cameriste (unul pentru maximum 60 locuri) x x x
1.11. Magazie pentru păstrarea lenjeriei şi a obiectelor de
      inventar x x x
1.12. Asigurarea a cel puţin ... activităţi sportive şi de
      agrement (schi, patinaj, terenuri de sport. jocuri dis-
      tractive, terenuri de joacă pentru copii, piscină, saună,
      săli de gimnastică, monitor pentru diverse activităţi
      sportive şi de agrement etc. 3 2 1
1.13. Unitate de alimentaţie pentru turism.
      La cabanele de categoria 1 stea, situate în zone greu
      accesibile, se admit şi puncte de preparare şi servire a
      mesei x x x
1.14. Club de capacitate corelată cu cea a unităţii (pentru
      cele construite după aprobarea prezentelor norme) x - -
1.15. Încălzire centrală sau cu sobe de teracotă x - -
1.16. Încălzire cu sobe sau cu alte mijloace admise de P.S.I - x x
1.17. Iluminat propriu (din reţeaua publică, generator, sau
      alte mijloace admise de P.S.I.) x x x
1.18. Telefon la recepţie la dispoziţia turiştilor. La cabanele
      de creasta se admit şi staţii de radio emisie-recepţie 2)x x -
1.19. Televizor şi aparat radio în spaţiul comun, la dispoziţia
      turiştilor x x -
1.20. Locuinţa pentru cabanier şi familia acestuia x x x
1.21. Camere separate (pe sexe) pentru cazarea personalului
      (la cabanele izolate) x x x
1.22. Sistem de avertizare luminoasă (girofar) la cabanele
      situate în locuri greu accesibile. Marcaje reflectorizan-
      te pe trasee, într-un perimetru de minimum 100 m x x x
1.23. Panou-hartă privind traseele turistice din zona cu
      indicarea marcajelor, duratelor de parcurs, a gradului
      de dificultate etc. x x x
------------------------
    1) Inclusiv valorile predate de turist spre păstrare.
    2) La cele din zona de creasta sau izolate, staţia de radio-emisie-recepţie
    sau telefonul sunt obligatorii şi pentru categoria 1 stea.

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 2 3 4
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.24. Trusa de medicamente şi materiale necesare acordării
      primului ajutor medical x x x
1.25. Numărul maxim de paturi individuale din camera
      - în cabane situate în locuri uşor accesibile 2 4 peste 4
      - în cabane situate în locuri greu accesibile 4 8 peste 8
      - la categoria 1 stea se admit şi priciuri - - x
1.26. Suprafaţa minima (în mp) a camerei
      - în cabane situate în zone uşor accesibile
        - camere de 1 loc 12 10 9
        - camere de 2 locuri 13 12 11
        - camere de 3 locuri 16 15 14
        - camere de peste 3 locuri (se va asigură minimum
          4,5 mp/loc) x x x
      - în cabane situate în zone greu accesibile
        - camere de 1 loc 9 8 7
        - camere de 2 locuri 11 10 9
        - camere de 3 locuri 15 14 12
        - camere de peste 3 locuri (se va asigură minimum
          4,5 mp/loc) x x x
1.27. În toate camerele se va asigura un volum de minimum 8
      mc pentru un loc x x x
Echiparea sanitară
1.28. În cabanele situate în zone uşor accesibile:
      - grup sanitar propriu x x -
      - grup sanitar comun separat pe sexe (distinct de cel
        pentru alimentaţie):
        - 1 spălător cu un lavoar cu apa curenta calda şi rece
          la 10 locuri 1) - - x
        - 1 cabină de duş cu apă caldă şi rece la 15 locuri - - x
        - 1 cabină WC la 10 locuri - - x
1.29. În cabinele situate în zone greu accesibile:
      - grup sanitar propriu cu apă caldă şi rece în ... din
        camere 25% - -
      - grup sanitar comun în incinta cabanei separat pe
        sexe compus din:
        - 1 cabină duş cu apă caldă şi rece la 15 locuri 2) x - -
        - 1 cabina WC la 10 locuri (separate de cele ale
          alimentaţiei publice) x x x
        - 1 spălător cu lavoar cu apă curenta calda şi rece
          la 10 locuri 2) x x x

2. Dotarea spaţiilor de cazare
2.1. Dotările şi mobilierul sunt
     - de cea mai bună calitate x - -
     - de buna calitate - x x
2.2. Pardoseala şi tavanul sunt finisate cu materiale fonoi-
     zolante x x x
2.3. Pardoselile vor fi acoperite cu mochetă sau covoare şi
     leifere de protecţie 3) x x -
2.4. Pat cu somiera şi saltea x - -
2.5. Pat cu saltea (pot fi şi suprapuse) - x x
2.6. Noptiera (paturile suprapuse se exceptează) x x -
2.7. Veioză sau aplică x x -
2.8. Scaun semitapiţat sau taburet tapiţat 4) x - -
2.9. Scaun sau taburet 4) - x x
2.10. Pled sau patură 2 buc./loc x x x
2.11. Pernă cu fulgi x - -
2.12. Pernă din melană sau similare - x x
2.13. Cearşaf de pat x x x
--------------------------------
    1) Spălătoarele vor fi situate în încăperi distincte de cele ale
    cabinelor WC şi duşurilor şi vor fi prevăzute cu oglindă, etajeră,
    portprosop şi cuier de perete.
    2) La unităţile de categoria 1 stea se admit şi WC-uri uscate şi
    spălătoare exterioare alimentate de la surse naturale sau rezervoare.
    3) La cabanele de creasta criteriul este facultativ.
    4) Se exceptează dormitoarele apartamentelor (garsonierelor). La camerele
    comune, în funcţie de spaţiul existent, dau nu mai puţin de 4 bucăţi.

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 2 3 4
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.14. Cearşaf plic pentru pled x x x
2.15. Faţă de pernă x x x
2.16. Prosop pentru faţă, prosop pentru baie, numai pentru
      camerele cu grup sanitar propriu x x -
2.17. Pahare - ... buc./persoana 2 1 -
2.18. Dulap sau spaţiu amenajat pentru haine x - -
2.19. Umerase ... buc. 3 - -
2.20. Cuier de perete x x x
2.21. Masa (1 bucata la 4 persoane) 1) x x x
2.22. Oglindă înrămată x x x
2.23. Portbagaj x x -
2.24. Lampă plafonieră sau aplică x x x
2.25. Perdele obturante sau alte mijloace (jaluzele, transpa-
      rente etc.) x x x
2.26. Rastele pentru uscat echipamentul turiştilor (la caba-
      nele de creasta) x x x
3. Dotarea salonului din apartamente şi garsoniere
   - Canapea pentru 2-3 persoane x x -
   - Fotolii x x -
   - Masa joasa x x -
   - Frigider x x -
   - Masa radio-TV x x -
   - Aparat TV şi radio x x -
   - Tablouri sau alte elemente decorative x x -
   - Lustră şi lampadar x x -
   - Perdele transparente şi draperii x x -
   - Scrumieră de masă x x -
4. Servicii
   - Desfaceri mărfuri de strictă necesitate (cosmetice,
     ilustrate, hărţi turistice, timbre etc.) prin recepţie x x x
   - Informaţii turistice asupra traseelor, obiectivelor, mar-
     cajelor, orarului mijloacelor de transport, situaţiei si
     prognozei condiţiilor meteorologice. x x x
   - Păstrarea obiectelor de valoare ale turiştilor x x x
   - Închirierea de jocuri distractive, echipament şi mate-
     rial sportiv. x x x
5. Alte criterii
5.1. Anexele gospodăreşti sunt realizate în construcţii care
     se armonizează cu arhitectura unităţii şi se integrează
     corespunzător în peisaj. x x x
5.2. Magaziile şi celelalte construcţii gospodăreşti vor fi
     mascate prin mijloace estetice (de regulă garduri vii). x x x
5.3. Grajdurile şi cotele pentru creşterea animalelor şi
     pasarilor vor fi amplasate la o distanţă corespunză-
     toare de spaţiile de cazare şi de alimentaţie, astfel
     încât turiştii să nu fie deranjaţi de noxele emanate de
     acestea. x x x
5.4. Perimetrul cabanei va fi delimitat prin garduri vii sau
     alte elemente estetice şi eficiente x x x
5.5. WC-urile uscate vor avea pereţii văruiti cel puţin o dată
     pe trimestru sau ori de câte ori este nevoie - - x
5.6. Spaţii suplimentare, minim dotate, pentru adăpostirea
     turiştilor sosiţi peste capacitatea de cazare pe timp
     nefavorabil (la cabane de creasta şi izolate). x x x
5.7. Registru pentru declararea traseului (la cabane izolate
     şi de creasta). x x x
------------------
    1) Se exceptează dormitoarele apartamentelor (garsonierelor).
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



    ANEXA 1.4.


                         CRITERII MINIME
          privind clasificarea pe stele a campingurilor

    Campingurile sunt structuri de primire turistice destinate să asigure cazarea turiştilor în corturi sau rulote, astfel amenajate încât să permită acestora să parcheze mijloacele de transport, să-şi pregătească masa şi să beneficieze de celelalte servicii specifice acestor tipuri de unităţi.
    Campingurile sunt unităţi cu caracter sezonier.
    1. Amplasarea campingului trebuie să fie făcuta în locuri pitoresti, cu microclimat favorabil, ferite de zgomot (inclusiv al arterelor de circulaţie) sau alte surse de poluare, precum şi de orice alte elemente care ar putea pune în pericol sănătatea sau securitatea turiştilor (linii de înalta tensiune, terenuri sub nivelul marii, zone inundabile etc.).
    2. În funcţie de destinaţie, campingurile pot fi amplasate în apropierea principalelor trasee turistice (campingurile de tranzit), în perimetrul sau în vecinătatea unor staţiuni balneoclimaterice, în zonele de agrement ale marilor aglomerări urbane sau în alte locuri pitoresti de interes turistic (campingurile de sejur).
    Terenurile destinate campingurilor trebuie să fie plane şi să nu menţină apa chiar şi după o ploaie de lungă durata.
    3. Elementul de bază al campingului este parcela de campare, aceasta reprezentând o suprafaţa de teren bine delimitata şi marcata, unde se poate marca mijlocul de transport şi instala cortul sau rulota, asigurindu-se, totodată, suprafaţa libera necesară pentru mişcarea şi odihna a 4 turişti.
    Totalitatea parcelelor de campare reprezintă suprafaţa de campare amenajată.
    Capacitatea campingului se exprimă în număr de locuri de campare şi se determină prin înmulţirea cu 4 a numărului parcelelor de campare, la care se adaugă eventualele locuri de cazare în căsuţele tip camping şi/sau bungalourile amplasate în incinta unităţii.
    La dimensionarea dotărilor, instalaţiilor campingurilor se va avea în vedere capacitatea totală de cazare a campingului (parcele de campare + locuri în căsuţe + locuri în bungalouri).
    Cel puţin 15% din suprafaţa campingului trebuie să fie plantata cu arbori sau arbuşti. La campingurile de 3 şi 4 stele vegetatia trebuie să fie suficient de abundenta pentru a da o umbra confortabilă şi o ambianţă agreabilă.
    Accesul în camping trebuie să fie astfel conceput, încât să prevină accidentele de circulaţie în momentul intrării şi iesirii vehiculelor.
    La campingurile de 3 şi 4 stele, căile de acces trebuie să fie suficient de largi pentru a permite incrucisarea uşoară a autovehiculelor cu rulota.
    Reţeaua de alei trebuie să permită legătura dintre spaţiile de campare-cazare şi toate celelalte amenajări care asigură servicii (inclusiv cu terenurile pentru agrement).
    4. Mărimea campingurilor, amplasamentului, stilul constructiv şi coloritul diverselor construcţii din cadrul acestuia nu trebuie să aducă nici un fel de prejudicii peisajului sau mediului înconjurător.
    Toate campingurile trebuie să aibă o împrejmuire care să nu permită accesul în camping decât prin intrările stabilite pentru turişti. Campingurile vor avea paza ziua şi noaptea.
    5. Alimentarea cu apă potabilă trebuie asigurată prin racordarea la reţeaua publică, iar în lipsa acesteia, prin realizarea de foraje proprii sau a altor lucrări de captare a unor izvoare din zona. Nu este permisă alimentarea cu apa din fintina neacoperita din care apa se scoate cu galeata sau cu alt mijloc similar.
    Gurile de apă trebuie să fie amplasate raţional pe suprafaţa campingului, distanţa faţă de cea mai îndepărtată parcela de campare nefiind mai mare de 100 m.
    Alimentarea cu apă trebuie să asigure pentru fiecare loc de campare-cazare (inclusiv pentru personal) minimum:
    - 60 l/zi, din care 20 l apa calda, în campingurile de 3 şi 4 stele;
    - 50 l/zi în campingurile de 2 stele şi 1 stea.
    6. Canalizarea trebuie realizată prin racordarea la reţeaua publica sau la mijloacele proprii de epurare.
    Toate gurile de apa trebuie să dispună de canale de scurgere.
    7. Grupurile sanitare comune trebuie să fie amplasate cât mai central posibil, dar nu mai aproape de 20 m de cel mai apropiat spaţiu de cazare (parcela, căsuţa sau bungalou) şi nu mai departe de 100 m de cel mai îndepărtat spaţiu de campare-cazare.
    Pardoseala la grupurile sanitare şi din spaţiile amenajate pentru spalatul lenjeriei şi, respectiv, pentru pregătirea mesei, trebuie să fie cel puţin mozaicata, cu panta de scurgere corespunzătoare, pentru a fi uşor de întreţinut.
    Lavoarele vor fi prevăzute cu oglindă, policioara şi perie de curăţat, iar în cazul campingurilor de 4 stele vor fi separate între ele prin pereţi despartitori.
    La campingurile de 4 stele, compartimentul lavoarelor şi al dusurilor trebuie să fie separat de cel al cabinelor WC, iar fiecare cabina de dus va trebui să cuprindă, separat de dusul propriu-zis, un compartiment pentru dezbracare-imbracare, echipat cu scaun, oglindă, policioara şi cuier.
    8. La toate clădirile existente, ferestrele vor avea posibilitatea de aerisire. De asemenea, acestea vor fi astfel realizate, încât să permită montarea cu uşurinţa a unor plase impotriva insectelor.
    9. În campinguri pot fi amplasate căsuţe tip camping şi bungalouri.
    Căsuţele sunt spaţii de cazare de dimensiuni reduse, realizate din lemn sau din alte materiale similare, compuse, de regulă, dintr-o camera şi un mic antreu sau terasa şi, uneori, dotate şi cu grup sanitar propriu.
    Distanţa între 2 căsuţe nu poate fi mai mica de 3 m, asigurându-se, totodată spaţiul pentru parcarea unei maşini.
    10. Bungalourile amplasate în interiorul campingurilor se clasifica o data cu acestea, potrivit criteriilor specifice (anexa nr. 1.2.).
    11. turiştii cazati în căsuţe şi bungalouri beneficiază de toate dotările şi instalaţiile comune din cadrul campingurilor.
    12. Căsuţele amplasate pe terenuri care nu permit şi amenajarea unor spaţii de campare (pentru montarea corturilor sau rulotelor) vor fi clasificate căsuţe tip camping şi vor dispune de dotări şi servicii identice cu cele ale campingurilor de aceeaşi categorie.
    13. Căsuţele tip camping amplasate pe lângă alte unităţi de cazare sau de alimentaţie pentru turism, ca spaţii complementare, vor dispune de grup sanitar comun, compartimentat pe sexe, construcţie închisă, cuprinzând:
    - un lavoar la 30 de locuri;
    - o cabina dus la 50 de locuri;
    - o cabina WC la 30 de locuri.
    Unităţile existente vor putea funcţiona o perioada de 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentelor norme, cu WC-uri uscate şi fără cabine de dus.
    Aceste căsuţe nu pot fi clasificate decât la categoria 1 stea.

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  Nr. Categoria (stele)
 crt. Criterii minime ───────────────────────
                                                         4 3 2 1
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 2 3 4 5
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Amenajare teren
1.1. Terenurile pentru campinguri trebuie să fie:
     - bine nivelate, acoperite de gazon şi să permită o
     drenare rapidă a apelor rezultate din ploi x x - -
     - cât mai plane posibil şi să permită eliminarea
     apelor rezultate din ploi - - x x
1.2. Capacitatea de cazare a campingurilor să fie de cel
     puţin ... locuri 1) 80 60 20 12
1.3. Ponderea minimă a spaţiilor destinate drumurilor
     şi aleilor interioare, zonelor de liniste şi re-
     creere, terenurilor de joaca, sport şi agrement,
     din suprafaţa totală a campingului 25% 25% 15% 10%
1.4. Suprafaţa minimă a fiecărei parcele de campare(mp)100 80 80 80
     - Număr maxim de locuri la 1.000 mp suprafaţa to-
     tala (parcele, alei + spaţii verzi şi de agrement,
     clădiri etc.) 20 24 28 32
1.5. Parcelele de campare să fie numerotate, bine deli-
     mitate şi ecranate cu garduri verzi sau alte ma-
     teriale care asigură o delimitare eficientă şi
     estetică x - - -
     - parcelele de campare să fie numerotate şi deli-
     mitate - x x -
1.6. Drumuri carosabile amenajate (cu fundaţie solidă)
     de acces la spaţiile de cazare, parcelele de cam-
     pare, unităţile de alimentaţie publică etc.
     - asfaltate sau gudronate x x - -
     - pietruite, bine întreţinute - - x x
1.7. Alei amenajate între spaţiile de cazare şi cele de
     folosinţa comună
     - asfaltate sau cu dale x x - -
     - pietruite - - x x
1.8. Iluminarea:
     - electrică a spaţiilor de folosinţă comună, inclu-
     siv a parcajelor x x x x
     - iluminarea discretă a căilor de circulaţie in-
     terioară x x - -
1.9. Racord la reţeaua publica de canalizare sau la
     mijloacele proprii de colectare şi epurare x x x x
1.10. Parcare exterioară (pentru vizitatorii sau turiş-
      tii care sosesc după ora de închidere) x x - -
2. Echipare sanitară
2.1. Grup sanitar comun, compartimentat pe sexe, în
     construcţie închisă, cuprinzând:
     - lavoare unu la ... locuri 10 20 25 30
     - cabine de duş (duşuri închise) la ... persoane 2)20 30 40 50
     - cabine WC cu apă curentă 3) la ... locuri 20 30 40 50
     - pisoare 1 la ... locuri 50 50 60 60
     - spălătoare pentru picioare, câte unu la fiecare
     grup sanitar (la cele fără dus) - - - x
     - minimum un WC şi lavoar special pentru copii,
     separat pe sexe, la fiecare grup sanitar x x - -
     - minimum un WC şi lavoar special pentru handicapaţi
     (la cele de peste 400 de locuri )4) x x - -
2.2. Prize pentru racordarea rulotelor la reţeaua de
     alimentaţie cu energie electrica, minimum ... la %
     din parcele 20 10 10 -
2.3. Prize pentru barbierit, montate în spalatoarele
     pentru bărbaţi, la ... locuri 50 50 50 -
2.4. Pubele acoperite, lavabile, pentru resturi menajere,
     cu o capacitate de minimum 4 dmc/loc/zi, amplasate
     în locuri fixe adăpostite x x x x
-----------------------------
    1) Capacităţile pot fi mai mici cu până la 25%, cu condiţia să se
    asigure toate serviciile corespunzătoare categoriei.
    2) Campingurile de 1 stea existente sunt exceptate pe o perioada
    de 2 ani de la intrarea în vigoare a prezentelor norme.
    3) Campingurile de 1 stea existente pot funcţiona şi cu WC-uri uscate
    pe o perioada de 2 ani de la intrarea în vigoare a prezentelor norme.
    4) Unităţile existente pot fi exceptate 3 ani de la intrarea în vigoare
    a prezentelor norme.

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 2 3 4 5
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Alte spaţii de folosinţa comună

3.1. Hol de primire x - - -
3.2. Spaţiu pentru recepţie x x x x
3.3. Spaţiu pentru administraţie şi păstrare valori,
     inclusiv cele predate de turişti spre păstrare x x x x
3.4. Locuinţa pentru directorul de camping 1) x x x x
3.5. Unitate de alimentaţie în incinta sau în imediata
     apropiere x x x -
3.6. Chioşc alimentar - - - x
3.7. Oficiu pentru cameriste, unu la 20 locuri în căsuţe
     sau bungalouri x x x x
3.8. Magazii pentru lenjerie şi materiale de întreţinere x x x x
3.9. Spaţiu pentru depozitare şi închiriere materiale
     specifice campării, practicării sporturilor, jocuri
     etc. x x x -
3.10.Spaţiu amenajat pentru prepararea mesei de către
     turişti dotat cu ... 2) x x x -
     - plite electrice, cu gaz sau combustibil solid,
     una la ... locuri 50 60 100 -
3.11.Spaţiu amenajat pentru spălatul şi călcatul lenje-
     riei de către turişti la campingurile de sejur
     prevăzute cu .... 3) x x x -
     - spălătoare speciale din inox, una la ... locuri 25 50 50 -
     - maşina automată de spălat rufe pentru închiriat
     turiştilor x x x -
3.12.Spaţii de agrement (la campingurile de sejur):
     - terenuri de sport (tenis, volei etc.); x x x -
     - locuri amenajate pentru jocuri de copii (dotate
     cu echipament corespunzător) x x - -
     - terenuri de joaca pentru copii - - x -
     - sala de reuniuni - club x - - -

4. Alte criterii

4.1. Telefon public (la 4 stele, în cabine fonoizolate) x x - -
4.2. Telefon la dispoziţia turiştilor la recepţie -
     administraţie - - x x
4.3. Firma la intrare x x x x
4.4. Panouri cu schema campingului şi informaţii pentru
     turişti (regulamentul de ordine interioară, adresa
     şi numărul de telefon ale unei unităţi sanitare,
     farmacii, service auto etc.) 4) x x x x
4.5. Cutie poştală la intrare x x - -
4.6. Păstrarea obiectelor de valoare ale turiştilor x x x x
4.7. Stand la recepţie pentru vânzarea mărfurilor de
     stricta necesitate (cosmetice, tigari, artizanat,
     timbre şi efecte poştale, ziare şi reviste etc.) x x x x
4.8. Spaţii comerciale pentru vânzare de produse
     alimentare, legume, fructe şi articole de plaja la
     campingurile de sejur cu o capacitate de peste 400
     locuri x x - -
4.9. Închirierea, cu plată, a unor articole de sport,
     articole de plajă, de uz gospodăresc, inventar
     moale suplimentar (pleduri, cearşafuri, perne
     etc.) 5) x x x x
4.10.Trusa sanitară pentru acordarea primului ajutor x x x x
4.11.Directorul de camping dispune de brevet de turism x x x x
4.12.Personalul de la recepţie este calificat, cunoscător
     a 1-2 limbi de circulaţie internaţională 6) x x x -
4.13.Evacuarea zilnică a resturilor menajere x x x x

5. Dotarea căsuţelor tip camping
   - număr maxim de paturi - 2 2 3
   - măsuţă - x x x
   - aplică de perete - x x x
   - oglindă - x x x
   - cuier de perete - x x x
   - covoraş - x x x
   - pernă cu fulgi - x - -
   - pernă cu melană - - x x
   - pled de calitate superioară (2 buc./loc) - x - -
   - pled (2 buc./loc) - - x x
   - cearşaf de pat şi cearşaf plic pentru pled - x x x
   - feţe pernă - x x x
   - saltea relaxa sau similară - x - -
   - saltea - - x x
   - salteluţă de protecţie - x x x
   - cana pentru apă şi 2 pahare - x x x
--------------------
    1) Criteriu obligatoriu numai pentru unităţile amplasate în locuri
    izolate.
    2) Va mai cuprinde mese de lucru, pubele cu capac. Pereţii din
    vecinătatea resourilor şi spalatoarelor vor fi faiantati, iar
    pardoseala va fi din material uşor lavabil. Unităţile de categoria 2
    stele existente pot fi exceptate pe o perioada de 2 ani de la intrarea
    în vigoare a prezentelor norme.
    3) Va mai dispune de masă de călcat rufe, fier de călcat rufe etc.
    4) La cele de peste 200 de locuri.
    5) Campingurile de tranzit pot fi exceptate.
    6) Cel existent poate fi menţinut 2 ani, timp în care este obligat să
    urmeze cursuri de calificare.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



    ANEXA 1.5.


                         CRITERII MINIME
             privind clasificarea pe stele a satelor de vacanţă

    Satul de vacanţă este un ansamblu de clădiri, de regulă vile sau bungalouri, amplasat într-un perimetru bine delimitat, care asigură turiştilor servicii de cazare, de alimentaţie şi o gama larga de prestaţii turistice suplimentare (agrement, sportive, culturale etc.).
    Amplasamentul trebuie să asigure un microclimat favorabil, ferit de surse de poluare (zgomot, noxe etc.) şi de alte elemente care ar putea pune în pericol securitatea şi sănătatea turiştilor.
    Mărimea satului de vacanţă, amplasamentul, stilul constructiv şi coloritul diverselor construcţii din cadrul acestuia nu trebuie să aducă nici un fel de prejudicii peisajului şi mediului înconjurător.
    Toate satele de vacanţă vor avea o împrejmuire corespunzătoare, accesul fiind dirijat şi controlat.
    La unităţile de 3 stele, vegetatia trebuie să fie abundenta pentru a crea o ambianţă agreabilă.
    Aleile trebuie să fie bine întreţinute şi să permită legătura dintre spaţiile de cazare şi toate celelalte amenajări care asigură servicii, precum şi cu terenurile pentru odihna şi agrement.
    Suprafaţa spaţiilor verzi şi a celor destinate pentru agrement şi odihna reprezintă minimum 25% din suprafaţa totală a satului de vacanţă.
    Dotarea cu echipamente, mobilier, obiecte de inventar şi elemente constructive şi functionale ale structurilor de primire turistice din incinta satului de vacanţă se realizează potrivit criteriilor specifice stabilite prin prezentele norme pentru unităţile respective, ţinându-se seama de amplasamentul şi perioada de funcţionare a acestora (permanente sau sezoniere).
    Majoritatea vilelor şi bungalourilor din satele de vacanţă de 3 stele trebuie să fie încadrate cel puţin la aceasta categorie.

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                     Criteriul minim Categoria (stele)
                                                            ──────────────────
                                                                   3 2
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   0 1 2 3
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Criterii constructive

1.1. Capacitatea minima de cazare (camere) 100 75
1.2. Intrarea pentru turişti, luminată corespunzător în timpul
     nopţii x x
     - Intrare de serviciu x x
1.3. Firmă luminoasă la intrare, din care să rezulte denumirea
     şi categoria satului de vacanţă x x
1.4. Schema satului de vacanţă amplasata la loc vizibil x x
1.5. Regulamentul de ordine interioară şi informaţii pentru turişti,
     afişate la loc vizibil x x
1.6. Drumuri carosabile amenajate (cu fundaţia solida) de acces la
     spaţiile de cazare, unităţile de alimentaţie etc.
     - asfaltate x -
     - pietruite, bune întreţinute - x
1.7. Alei amenajate
     - asfaltate/cu date x -
     - pietruite - x
1.8. Iluminare
     - electrică a spaţiilor de folosinţa comuna, inclusiv a
       parcajelor x x
     - discretă a căilor de circulaţie interioară x -
1.9. Spaţiu pentru recepţie 1) x x
1.10.Hol de primire în suprafaţă minimă de 1 mp/cameră x x
1.11.Una sau mai multe unităţi de alimentaţie şi de divertisment x x
1.12.Spaţii comerciale pentru vânzarea de produse alimentare,
     legume-fructe, mărfuri de uz personal, cadouri, amintiri,
     articole poştale, articole specifice practicării sporturilor
     sau a unor activităţi în aer liber etc. x x
1.13.Spaţii închise sau deschise pentru organizarea de activităţi
     distractive 2) x -
1.14.Punct de prim ajutor, farmaceutic şi spaţiu pentru izolarea
     bolnavilor x x
1.15.Telefon public la dispoziţia turiştilor x x
1.16.Club care asigură spaţii pentru diverse activităţi (lectura,
     auditie muzicala, simpozioane, conferinţe etc.) x -
1.17.Terenuri de sport (tenis, minigolf, golf, volei, baschet,
     handbal) minimum ... activităţi 3 2
1.18.Terenuri de joaca pentru copii 3) x x
1.19.Piscina (acoperită în zonele montane), inclusiv bazine pentru
     copii x -
1.20.Sală de gimnastica x -
1.21.Grădiniţe pentru copii x x
1.22.Spaţii independente sau în incinta vilelor sau bungalourilor
     pentru păstrarea echipamentelor şi materialelor sportive si
     de agrement ale turiştilor x x
1.23.Spaţii de parcare cu o capacitate totală de 50% din numărul
     camerelor x x
1.24.Cutie poştală x x
1.25.Instalatie de sonorizare x -
2. Servicii minime oferite turiştilor
2.1. Închirieri de materiale şi echipamente pentru sport şi
     agrement x x
2.2. Serviciu de spalatorie şi curatatorie chimica x -
2.3. Personalul va fi calificat, iar cel de la recepţie, animatie
     şi monitorii vor cunoaşte ... limbi străine de circulaţie
     internaţionala 1 1
----------------------
    1) Va fi dotat similar cu cele ale hotelurilor de aceeaşi categorie.
    2) Organizarea de spectacole, cabaret etc. La satele de vacanţă, cu o
    capacitate mai mica de 500 locuri, criteriul este facultativ.
    3) La unităţile de categoria 3 stele, vor fi dotate cu echipamente şi
    utilaje specifice.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    NOTĂ:
    Unităţile de alimentaţie vor fi de categorie similară cu cea a satului de vacanţă, iar numărul de locuri de mese va fi de cel puţin egal cu capacitatea de cazare.


    ANEXA 1.6.


                            CRITERII MINIME
        privind clasificarea camerelor de închiriat în locuinţe familiale

    Camerele de închiriat în locuinţele familiale sunt structuri de primire turistice, constând dintr-un număr limitat de spaţii, care oferă servicii de cazare şi posibilitatea preparării hranei în bucataria folosită în comun cu locatorul sau în spaţii special amenajate, destinate exclusiv turiştilor.

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  Nr. Criterii minime Categoria (stele)
  crt. ───────────────────
                                                                 3 2 1
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  0 1 2 3 4
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Criterii constructive
1.1. Clădirea să fie în bună stare, curat întreţinută şi cu
     aspect general corespunzător x x x
1.2. Căile de acces şi spaţiile inconjuratoare să fie cores-
     punzator întreţinute x x x
1.3. Camerele aflate mai sus de etajul 4 să fie deservite de liftx x x
1.4. Locuinţa să dispună de instalatie electrică x x x
1.5. Camerele de dormit şi grupurile sanitare să aibă acces
     direct, fără a se trece prin alte camere de dormit x x x
1.6. Bucătărie dotată corespunzător, exclusiv la dispoziţia
     turiştilor x - -
1.7. Bucătărie în folosinţă comună cu locatorul - x x
1.8. Frigider (la categoria 3 stele, în exclusivitate pentru
     turişti) x x -
1.9. Camere cu grup sanitar propriu x - -
1.10.Grup sanitar comun, exclusiv la dispoziţia turiştilor
     (minimum o cabina WC, cada sau dus, lavoar la 8 locuri) - x -
1.11.Grup sanitar în folosinţă comună cu locatarul (minimum
     o cabina WC, cada sau duş, lavoar la 8 persoane; la cate-
     goria 1 stea în mediul rural se admit şi WC-uri uscate şi
     spălătoare la surse de apa potabilă în curte) - - x
1.12.Instalaţiile de apa calda şi rece la grupurile sanitare x x -
1.13.Instalaţii de încălzire admise de P.S.I. x x x
1.14.Număr maxim de paturi într-o camera 2 2 2
1.15.Suprafaţa minimă a camerelor
     - camere de 1 loc 10 10 10
     - camere de 2 locuri 12 12 12
1.16.Telefon în locuinţă x - -
2. Dotarea camerelor
2.1. Pat cu somieră sau cu saltea relaxa x - -
2.2. Pat cu saltea - x x
2.3. Masa şi scaune x x x
2.4. Dulap sau spaţiu amenajat pentru haine şi lenjerie în
     folosinţa exclusiva a turiştilor x x x
2.5. Oglindă x x x
2.6. Plapumă sau pled x x x
2.7. Cearşaf pentru pat şi cearşaf plic pentru pled, pătură sau
     plapumă x x x
2.8. Perne mari x x x
2.9. Feţe de pernă x x x
2.10.Prosoape de faţă şi de baie x x -
2.11.Perdele x x x
2.12.Covoare sau mocheta x x -
2.13.Carpete - - x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



    ANEXA 1.7.

                        CRITERII MINIME
         privind clasificarea pe stele a spaţiilor de cazare de
                  pe navele fluviale şi maritime

    Navele maritime şi fluviale, inclusiv pontoanele plutitoare utilizate pentru cazarea turiştilor pe durata călătoriei sau ca hoteluri plutitoare ancorate în porturi, se clasifica pe stele în funcţie de calitatea dotărilor şi a serviciilor pe care le oferă.
    Criteriile de clasificare pentru hoteluri se aplica în mod corespunzător şi în cazul spaţiilor de cazare de pe nave, cu excepţia celor referitoare la:
    - dimensiunile spaţiilor de cazare, care pot fi reduse cu până la 50% fata de cele din hotelurile de aceeaşi categorie existente sau nou-construite;
    - dimensiunile paturilor, care pot fi de 0,80/2,00 m la paturile individuale şi 1,20/2,00 m la cele duble;
    - dotarea cu piese de mobilier (scaune, mese etc.) va fi în limita spaţiului, cu condiţia asigurării unei functionalitati şi utilizări cât mai confortabile a spaţiului de cazare. Se admit şi dotări cu piese de mobilier rabatabile. La categoriile 1 şi 2 stele se pot utiliza şi paturi suprapuse.
    Structura spaţiilor de cazare de pe nave este similară cu cea din hoteluri.


    ANEXA 2

            CARACTERISTICILE FUNCŢIONAL-COMERCIALE ŞI CRITERIILE MINIME
           privind clasificarea pe categorii a unităţilor de alimentaţie
                    destinate servirii turiştilor

    I. Caracteristici funcţional-comerciale ale principalelor tipuri de unităţi de alimentaţie destinate servirii turiştilor
    1. Restaurantul este local public care imbina activitatea de producţie cu cea de servire, punând la dispoziţia clienţilor o gama diversificata de preparate culinare, produse de cofetărie-patiserie, băuturi şi unele produse pentru fumatori.
    1.1. Restaurantul clasic este local public cu profil gastronomic în care se serveşte un larg sortiment de preparate culinare (gustari calde şi reci, preparate lichide calde, mincaruri, minuturi, salate, dulciuri de bucătărie), produse de cofetărie, patiserie, îngheţată, fructe, băuturi nealcoolice şi alcoolice, produse din tutun etc. Pentru crearea unei atmosfere animate-distractive poate dispune de formaţie muzicala-artistică. Organizează servicii suplimentare-banchete, recepţii etc.
    1.2. Restaurantul specializat serveşte un sortiment specific de preparate culinare şi băuturi care se afla permanent în lista de meniu, în condiţiile unor amenajări şi dotări clasice sau adecvate structurii sortimentale (pescaresc, vânătoresc, rotiserie, zahana, dietetic, lacto-vegetarian, familial, pensiune etc,) care formează obiectul specializării.
    1.2.1. Restaurantul pescaresc este o unitate gastronomica ce se caracterizează prin desfacerea, în principal, a unui sortiment variat de preparate culinare din peste. Este decorat cu obiecte sugestive din activitatea de pescuit şi de prelucrare a pestelui.
    1.2.2. Restaurantul vânătoresc este o unitate gastronomica specializată în producerea şi servirea de preparate culinare din vânat (iepure, caprioara, porc şi mistreş, urs, gâşte, raţe sălbatice etc.), ce este organizată şi funcţionează pe principii similare restaurantului clasic, având însă prin amenajare, dotare şi prezentarea personalului, elemente specifice, particulare.
    1.2.3. Rotiseria este un restaurant de mica capacitate (20 - 50 de locuri la mese), în care consumatorii sunt serviti cu produse din carne la frigare-rotisor (pui, muschi de vacă şi porc, specialităţi din carne etc.), chebap cu garnituri, unele gustări reci (pe baza de ouă, brânză, legume etc.), salate, deserturi, precum şi băuturi racoritoare, cafea, vin, (în special vin roşu servit în carafe), un sortiment redus de băuturi alcoolice fine.
    Spaţiul de producţie se află chiar în interiorul sălii de consumaţie şi este dotat cu rotisor sau frigărui şi cu vitrina frigorifică în care se află expuşi pui şi alte specialităţi din carne pentru fript în faţa consumatorilor.
    1.2.4. Restaurant-zahana este unitate gastronomică în care se servesc, la comandă, în tot timpul zilei, produse (specialităţi din carne de porc, vacă, batal, miel) şi subproduse din carne neportionata (ficat, rinichi, inimă, splină, momite, maduvioare etc.),mici, cirnati etc., pregătite la gratar şi alese de consumatori din vitrinele de expunere sau platourile prezentate de ospătari la masă. Mai poate oferi: ciorba de burta, ciorba de ciocanele, tuslama, tochitura, salate combinate de sezon, muraturi, dulciuri de bucătărie, băuturi alcoolice (aperitive şi vinuri).
    1.2.5. Restaurant dietetic este o unitate gastronomica, care oferă consumatorilor sortimente de preparate culinare dietetice (pregătite sub îndrumarea unui cadru medical dietetician) şi băuturi nealcoolice.
    1.2.6. Restaurant lacto-vegetarian este o unitate gastronomica în care se desfac în exclusivitate sortimente de preparate culinare pe baza de lapte şi produse lactate, ouă, paste fainoase, orez, salate din legume, precum şi dulciuri de bucătărie, lactate proaspete, produse de patiserie, îngheţată şi băuturi nealcoolice calde şi reci.
    1.2.7. Restaurant familial sau pensiune este unitate cu profil gastronomic care oferă, în mai multe variante, meniuri complete la preţ accesibil. Preparatele şi specialităţile solicitate în afară meniurilor se servesc conform preţurilor stabilite în listele de meniu. Băuturile sunt limitate la sortimente de răcoritoare şi ape minerale. Poate funcţiona şi pe bază de abonament. La nevoie se poate organiza şi ca secţie în cadrul unui restaurant clasic.
    De regulă, asemenea unităţi se organizează în staţiuni turistice sau în pensiuni şi în ferme agroturistice.
    1.3. Restaurantul cu specific este o unitate de alimentaţie pentru recreere şi divertisment, care, prin dotare, profil, ţinuta lucrătorilor, momente recreative şi structura sortimentală, trebuie să reprezinte obiceiuri gastronomice locale sau naţionale, tradiţionale şi specifice diferitelor zone.
    1.3.1. Crama desface o gamă largă de vinuri. Acestea se pot servi atât imbuteliate, cât şi neîmbuteliate. Se realizează şi se desface o gamă specifică de preparate culinare: tochitură, preparate din carne la grătar sau trase la tigaie. Vinurile se servesc în carafe sau căni din ceramică. Este dotată cu mobilier din lemn masiv, iar pereţii decoraţi cu scoarţe, ştergare, etc. Poate avea program muzical, tarafuri de muzică populară.
    1.3.2. Restaurantul cu specific local pune în valoare bucătăria specifică unor zone geografice din ţară sau a unor tipuri tradiţionale de unităţi (crame, colibe, suri etc.).
    Sunt servite vinuri şi alte băuturi din regiunea respectiva, utilizîndu-se ulcioare, carafe, cani etc. Efectul original al acestor unităţi este realizat prin imbinarea cadrului natural cu cel arhitectural al sistemului constructiv, al finisajelor inspirate după modelul popular, al elementelor de decoratie, al mobilierului şi obiectelor de inventar de concepţie deosebita, de gama sortimentala a mincarurilor pregătite şi prezentarea personalului. La construirea unităţilor se utilizează materiale prelucrate sumar, specifice regiunii respective, cum sunt: piatra, bolovanii de rîu, lemn (brut sau prelucrat), cărămida, trestie, stuf, răchita etc. Ospătarii au uniforma confecţionată în concordanţă cu specificul unităţii (costume de daci, de romani, ciobanesti etc.).
    1.3.3. Restaurantul cu specific naţional pune în valoare tradiţiile culinare ale unor naţiuni (chinezesc, arăbesc, mexican etc.) servind o gamă diversificată de preparate culinare, băuturi alcoolice şi nealcoolice specifice. Ambianţă interioară şi exterioară a saloanelor, programul muzical, uniformele personalului de servire şi celelalte sunt specifice tarii respective.
    1.4. Braseria asigură în tot cursul zilei servirea consumatorilor, în principal cu preparate reci, minuturi, un sortiment restrâns de mâncaruri, specialităţi de cofetărie-patiserie, băuturi nealcoolice calde şi reci, băuturi alcoolice de calitate superioară, un bogat sortiment de bere.
    1.5. Berăria este o unitate specifică pentru desfacerea berii de mai multe sortimente, în recipienţi specifici (tap, halba, cana) de diferite capacităţi şi a unor produse şi preparate care se asociază în consum cu aceasta (cremvursti cu hrean, mititei, cirnati, debretini, chifteluţe, foetaje, covrigi, migdale, alune etc.), precum şi brânzeturi, gustări calde şi reci, minuturi (din ouă, legume), specialităţi de zahana (1 - 2 preparate), precum şi băuturi alcoolice (coniac, rom, sortiment restrâns de vinuri şi băuturi nealcoolice).
    1.6. Grădina de vară este o unitate amenajată în aer liber, dotată cu mobilier specific "de grădina" şi decorată în mod adecvat. Serveşte un sortiment diversificat de preparate culinare, minuturi, grătar, salate, dulciuri de bucătărie şi cofetărie-patiserie, un larg sortiment de băuturi alcoolice (vinuri selecţionate de regiune, îmbuteliate sau neîmbuteliate, băuturi spirtoase etc.) şi nealcoolice, cafea, fructe, produse din tutun.
    2. Barul - unitate de alimentaţie cu program de zi sau de noapte, în care se serveşte un sortiment diversificat de băuturi alcoolice şi nealcoolice şi o gamă restrânsă de produse culinare.
    Cadrul ambiental este completat cu program artistic, auditii muzicale, video, TV.
    2.1. Barul de noapte - unitate cu caracter distractiv, cu un orar de noapte care prezintă un program variat de divertisment de music-ball şi dans pentru consumatori şi oferă o gama variata de băuturi alcoolice fine, amestecuri de băuturi de bar, băuturi nealcoolice, specialităţi de cofetărie şi îngheţată asortate, roast-beef, fripturi reci etc. fructe şi salate de fructe (proaspete şi din compoturi), cafea, jardiniere cu delicatese. De obicei sunt realizate în amfiteatru, pentru ca de la toate mesele să se poată viziona programul artistic-muzical. Este dotat cu instalaţii de amplificare a sunetului, orgă de lumini, de proiectie a unor filme.
    2.2. Bar de zi - unitate care funcţionează, de regulă, în cadrul hotelurilor şi restaurantelor sau ca unitate independentă. Oferă consumatorilor o gamă variată de băuturi alcoolice şi nealcoolice, simple sau în amestec, şi gustări în sortiment restrâns, tartine, foetaje, specialităţi de cofetărie şi îngheţată, produse de tutun - ţigări - şi posibilităţi de distracţie (muzica discretă, televizor, jocuri mecanice etc.). În salonul de servire se afla tejgheaua-bar cu scaune înalte, un număr restrâns de mese cu dimensiuni mici, cu scaunele respective.
    2.3. Cafe-bar-cafenea - unitate care imbina activitatea de desfacere a cafelei cu cea recreativă; oferă consumatorilor şi gustari calde şi reci, minuturi, produse de cofetărie-patiserie, îngheţată, băuturi nealcoolice calde (cafea filtru, svart, cafea cu lapte, ciocolatina, ceai etc.), băuturi alcoolice fine (lichioruri, coniac, vermut s.a.).
    2.4. Disco-bar (Discoteca-videoteca) - unitate cu profil de divertisment pentru tineret, activitatea comercială fiind axată pe desfacerea de gustări, produse de cofetărie-patiserie, îngheţată şi, în special, amestecuri de băuturi alcoolice şi nealcoolice. Divertismentul este realizat prin intermediul muzicii de auditie şi de dans, înregistrată şi difuzată prin instalaţii speciale şi prin "disc-jockey", care asigură organizarea şi desfăşurarea întregii activităţi. Videoteca este special amenajată cu instalaţii electronice de redare şi vizionare în care se prezintă videoprograme şi filme.
    2.5. Bufetul-bar oferă un sortiment restrâns de preparate calde şi reci (gustari, sandviciuri, minuturi, mincaruri, produse de patiserie) pregătite în bucătăria proprie sau aduse din afară, băuturi nealcoolice calde şi reci, băuturi alcoolice (aperitive), bere, vinuri, la pahar.
    3. Unităţi tip Fast Food
    3.1. Restaurant-autoservire este o unitate cu desfacere rapid în care consumatorii îşi aleg şi se servesc singuri cu preparatele culinare calde şi reci (gustri, produse lactate, băuturi calde nealcoolice, supe-ciorbe-creme preparate din peşte, antreuri, preparate de bază, salate, deserturi, fructe) si băuturi alcoolice (bere) şi nealcoolice, la sticla, aşezate în linii de autoservire cu flux dirijat şi cu plata după alegerea produselor.
    3.2. Bufet tip expres - unitate cu desfacere rapida, în care fluxul consumatorilor nu este dirijat, servirea se face de către vânzător, iar plata se face anticipat. Unitatea este dotată cu mese tip "express".
    3.3. Pizzerie - unitate specializată în desfacerea sortimentelor de pizza. Se mai pot desface gustări, minuturi, salate, produse de patiserie, răcoritoare, bere, vin la pahar sau băuturi slab alcoolizate.
    3.4. Snack-bar - unitate caracterizată prin existenţa unei tejghele-bar, cu un front de servire care să permită accesul unui număr mare de consumatori, serviti direct cu sortimente pregătite total sau parţial în fata lor. Oferă în tot timpul zilei o gama diversificata de preparate culinare (cremvuşti, pui fripţi, sandvişuri, cârnăciori, unele preparate cu specific), precum şi băuturi nealcoolice calde şi reci şi băuturi alcoolice în sortiment redus.
    4. Cofetărie - unitate specializată pentru desfacerea unui sortiment larg de : prajituri, torturi, fursecuri, cozonac, îngheţată, bomboane, patiserie fina, băuturi nealcoolice calde şi reci şi unele băuturi alcoolice fine (coniac, lichioruri).
    5. Patiserie - unitate specializată în desfacerea pentru consum pe loc sau la domiciliu a producţiei proprii specifice, în stare caldă (plăcintă, ştrudele, merdenele, pateuri, covrigi, brânzoaice, gogoşi, cornuri etc.). Sortimentul de băuturi include bere la sticlă, băuturi nealcoolice, calde, răcoritoare, vin la pahar, diferite sortimente de produse lactate (iaurt, chefir, lapte bătut etc.). Se poate organiza şi cu profil de "plăcintărie", "simigerie", "cofrigărie", "gogoşerie" sau "patibar".

                        II. CRITERII
          privind clasificarea pe categorii a unităţilor de alimentaţie
                      destinate servirii turiştilor

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Criteriul Restaurant Bar de zi, Bar Unităţi Cofetărie
crt. minim cafe-bar, de tip Fast- patiserie
                                       disco-bar, noapte Food
                                       bufet-bar
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 L I II III L I II III L I I II III L I II III
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I. Construcţii,
   instalaţii
1. Parcaj auto pro-
   priu pentru uni-
   tăţile indepen-
   dente (unităţi-
   le existente pot
   fi exceptate) x - - - - - - - x - - - - - - - -
2. Acces pentru mij-
   loace auto la
   intrare x x - - x - - - x x - - - x - - -
3. Emblema unităţii x - - - x - - - x - - - - x - - -
4. Firmă luminoasă
   pentru unităţi-
   le independente x x - - x x - - x x x - - x x - -
5. Firma vizibilă - - x x - - x x - - - x x - - x x
6. La intrare semn
   distinctiv re-
   prezentând tipul
   şi categoria
   unităţii x x x x x x x x x x x x x x x x x
7. Acces pentru
   consumatori din
   holul unităţii
   de cazare (pen-
   tru unităţile
   situate în uni-
   tati de cazare) x x - - x x - - x x - - - - - - -
8. Windfang, uşi
   rotative sau
   perdea de aer
   la intrare
   (unităţi cu
   acces direct
   din afară)1) x x - - x x - - x x x - - x x - -
9. Acces pentru
   aprovizionare
   cu mărfuri si
   pentru circu-
   laia perso-
   nalului
   printr-o in-
   trare separa-
   ta de cea
   principală x x x x x x - - x x x - - x x - -
10.Hol de primire
   şi aşteptare
   a consumato-
   rilor x x - - - - - - x x - - - - - - -
11.Garderoba 2) x x - - x - - - x x - - - x - - -
12.Cuiere în
   incinta - - x x - x x x - - x x x - x x x
13.Priză telefo-
   nică şi tele-
   fon la dispo-
   ziţia consu-
   matorilor x - - - x - - - x - - - - - - - -
14.Grup sanitar
   cu apă curentă
   caldă şi rece,
   separat pe
   sexe, o cabina
   la ... loc 3) 30 30 - - 30 40 - - 30 40 40 - - 30 - - -
15.Grup sanitar
   cu apă curen-
   ta 4) - - x x - - x x - - - x x - x4) x4) -
16.Instalatie de
   aer condiţio-
   nat 5) x - - - x - - - x - - - - x - - -
17.Ventilaţie
   mecanică in
   spaţiile de
   servire si
   producţie - x x - - x x - - x x x - - x x -
18.Ventilaţie
   naturala - - - x - - - x - - - - x - - - x
19.Instalatie
   de încălzire
   centrală sau
   alte surse
   de căldură
   admise de
   P.S.I 6) - x x x - x x x - x x x x - x x x
20.Instalaţie
   curentă de
   apă caldă
   şi rece x x x x x x x x x x x x x x x x x
21.Iluminat in
   toate spa-
   ţiile de
   servire,
   producţie
   şi anexe x x x x x x x x x x x x x x x x x
22.Saloanele
   sunt dimen-
   sionate co-
   răspunzător
   în funcţie
   de numărul
   de locuri
   şi de urmă-
   torii indi-
   catori de
   suprafaţă
   ... mp/loc
   masă 1,5 1,3 1,0 0,8 1,3 1,0 0,8 0,8 1,4 1,3 1,2 1,0 0,8 1,4 1,3 1,0 0,8
23.Salon pentru
   mic dejun
   (la unităţi-
   le din in-
   cinta unor
   structuri
   de pri-
   mire)7) x x - - - - - - - - - - - - - - -
24.Saloanele
   sunt izo-
   late fonic x x - - - x - - x x - - - x - - -
25.Saloanele
   cu o capa-
   citate mai
   mare de
   150-200 de
   locuri sunt
   comparţi-
   mentate x x - - - - - - x x - - - x x - -
26.Oficiu os-
   pătari sau
   spaţiu de
   distribu-
   ţie 8) x x x x - - - - x x x - - x - - -
27.Acces între
   oficiu şi
   salon prin
   uşi batante x x x - - - - - x x x x - x - - -
28.Bucătăria
   cuprinde
   următoarele
   secţii:
   - bucătărie
   caldă x x - - - - - - - - - - - - - - -
   - bucătărie
   rece x x - - - - - - - - - - - - - - -
   - bucătărie
   caldă şi
   rece - - x x - - - - x x x x x - - - -
   - patiserie x - - - - - - - - - - - - - - - -
   - cofetărie x - - - - - - - - - - - - - - - -
   - bufet - - x x x x x x x x - - - - - - -
   - preparări
   preliminare x x x x - - - - x x x x x - - - -
-------------------------------
    1) Unităţile sezoniere pot fi exceptate.
    2) Unităţile (de vara) şi cele cu o capacitate de sub 100 de locuri pot
    fi exceptate, acestea dispunând de cuiere în incinta.
    3) Dotat modern inclusiv cu: dozator de săpun lichid, uscator de mâini
    sau prosop rola din hârtie sau pânză, oglindă la chiuvete, iluminare şi
    aerisire corespunzătoare, hârtie igienică, materiale pentru odorizare şi
    dezinfectare. Pereţii vor fi placati cu materiale ceramice, marmura etc.
    până la tavan, iar pardoseala cu gresie, marmura etc. La categoria a II-a
    şi a III-a se admit şi pardoseli de mozaic lustruit prevăzut cu scurgeri
    corespunzătoare. La cabanele izolate, de creasta de categoria 2 stele
    şi 1 stea, grupul sanitar poate fi comun cu cel al spaţiilor de cazare.
    4) La patiserie, simigerie etc., grupul sanitar este obligatoriu numai
    în situaţia în care se servesc băuturi alcoolice, inclusiv bere.
    5) În spaţii de servire, producţie şi grupuri sanitare.
    6) Cu excepţia unităţilor sezoniere.
    7) Servirea se va efectua în stil bufet, dacă structura de primire este
    de categoria 5, 4 şi 3 stele.
    8) Restaurantele de mică capacitate (sub 50 de locuri) şi restaurantele
    familiale-pensiune pot fi exceptate.

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 L I II III L I II III L I I II III L I II III
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
29.Secţii bar1) x x x x x x x x x x x x x - - - -
30.Laborator pro-
   priu de cofe-
   tărie-patise-
   rie 1) - - - - - - - - - - - - - x - - -
31.Spălător de
   veselă 1) x x x x x x x x x x x x x x x x x
32.Spălător de
   vase 1) x x x x - - - - x x x x x x - - -
33.Depozit pentru
   alimente si
   băuturi 1) x x x x x x x x x x x x x x x x x
34.Camera pentru
   lenjerie1) x x - - - - - - x x x - - x - - -
35.Birou şef de
   unitate x x - - - - - - x x - - - x - - -
36.Birou bucătar
   şef x - - - - - - - - - - - - - - - -
37.Grup social
   care sa
   cuprindă:
   -vestiar băr-
   baţi+duşuri+WC x x x - x - - - x x - - - x - - -
   -vestiar fe-
   mei+duşuri+WC x x x - x - - - x x - - - x - - -
38.Sala de mese
   pentru per-
   sonal x - - - - - - - - - - - - - - - -
39.Spaţiu pentru
   depozitarea
   ambalajelor+
   resturi mena-
   jere x x x x x x x x x x x x x x x x x
 II. Amenajări şi dotări interioare în saloane
1. Pardoseala din
   marmură, mozaic
   veneţian, pla-
   caje ceramice
   de bună cali-
   tate (cu tra-
   verse tip co-
   vor) sau mo-
   chetată 2) x x - - x x - - x x x - - x x - -
2. Pardoseală din
   mozaic sau
   alte materiale
   uşor lavabile2)- - x x - - x x - - - x x - - x x
3. Pereţi tapisaţi
   (material tex-
   til), placaţi
   cu furnir de
   bună calitate
   sau zugrăveli
   moderne deo-
   sebite x - - - x - - - x - - - - x - - -
4. Pereţi tapeta-
   ţi cu materia-
   le de calitate
   superioară sau
   zugraveli
   deosebite - x - - - x - - - x x - - - x - -
5. Zugrăveli si
   vopsitorii
   obişnuite - - x x - - x x - - - x x - - x x
6. Perdele şi
   draperii din
   ţesături
   fine 3) x - - - x - - - x - - - - x - - -
7. Perdele si
   draperii din
   materiale de
   buna calita-
   te 3) - x - - - x - - - x x - - - x - -
8. Perdele 3) - - x x - - x x - - - x x - - x x
9. Decoraţiuni
   interioare
   adecvate
   specificului
   unităţii x x - - x x - - x x x - - x x - -
10.Mobilier uni-
   form ca stil
   şi colorit4)
   - de calita-
   te superioară x - - - x - - - x - - - - x - - -
   - de calitate - x - - - x - - - x x - - - x x -
   - în buna
   stare de fo-
   losinta - - x x - - x x - - - x x - - - -
11.Blatul mese-
   lor să fie
   acoperit cu
   postav x x - - - - - - x x - - - - - - -
12.Gheridoane x - - - - - - - - - - - - - - - -
13.Feţe de masă
   - din mate-
   rial textil
   de calitate
   superioară x x - - x - - - x x x - - x - - -
   - din mate-
   rial textil
   de calitate - - x - - x x - - - - x - - x - -
   - în stare
   buna, adec-
   vate tipu-
   lui de uni-
   tate şi
   spaţiului
   de servire - - - x - - - x - - - - x - - - -
14.Feţe de masă
   pentru
   blanchete x x - - - - - - - - - - - - - - -
15.Şervete de
   masă din:
   - material
   textil de
   calitate
   superioară x - - - - - - - x - - - - - - - -
   - material
   textil de
   calitate - x - - x - - - - x - - - x - - -
------------------------------
    1) Amenajată şi dotată cu inventar şi utilaje specifice.
    2) La unităţile cu specific şi la grădini de vară se admit şi alte
    materiale adecvate.
    3) Pot fi şi din alte materiale armonizate cu specificul unităţii.
    4) Mobilierul trebuie să fie adecvat tipului de unitate şi spaţiului
    de servire.

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 L I II III L I II III L I I II III L I II III
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16.Lista pentru mân-
   căruri, băuturi
   şi mic dejun1) x x - - x x - - x x - - - x - - -
17.Lista pentru mân-
   căruri-băuturi,
   tipărită şi dac-
   tilografiată - - x - - - x - - - - - - - - - -
18.Lista afişată
   şi etichete cu
   preţurile pre-
   paratelor şi
   băuturilor
   oferite - - - x - - - x - - x x x - x x x
III. Dotarea cu inventar de servire
 (buc./loc la masă)2)
A, Sticlarie (cristal, semicristal, sticla)3)
1. Cupe de
   şampanie 1,5 1,3 1 - 1,5 1,3 1,2 - 1,7 1,3 - - - - - - -
2. Carafe de vin x x x - - - - - - - - - - - - - -
3. Pahare pentru
   vin roşu 3 2,5 2 - 1,5 1 - - 2,5 2,5 x - - - - - -
4. Pahare pentru
   vin alb 3 2,5 2 1,5 2,5 2 1,5 1 2,5 2,5 x x x - - - -
5. Pahare pentru
   apa 3 2,5 2 1,5 2,5 2 1,5 1 2,5 2,5 2,5 1,5 1 3 2,5 1,5 1
6. Pahare pentru
   aperitiv 3 2,5 1,5 1 2,5 1,5 1 1 2,5 2,5 - - - - - - -
7. Pahare pentru
   lichior 0,3 0,2 0,1 - 0,5 0,3 0,2 0,1 0,5 0,3 - - - - - - -
8. Pahare pentru
   coniac 1,5 1,2 0,8 0,5 2 1,5 1 1 2 1,5 - - - - - - -
9. Pahare pentru
   băuturi in
   amestec x x x - x x x x x x - - - - - - -
10.Pahare pentru
   băuturi raco-
   ritoare x x - - x x x x x x x x x x x x x
11.Sonde pentru
   Whisky x x - - x x x x x x - - - - - - -
12.Sonde pentru
   băuturi raco-
   ritoare x x - - x x x x x x - - - - - - -
13.Sonde pentru
   bere4) 2,5 2 - - 1,5 1,2 1 1 1,5 1,2 x - - - - - -
14.Căni, halbe,
   tapi de
   bere4) - - 1,5 1 - - - - - - - - - - - 1,5 2
15.Căni pentru
   apa - - - - - - - - - - x x x x x x x
16.Cilindri si
   pahare gradate x x x x x x x x x x x x x x x x x
17.Solnite 5) - - x x - - x x - - - x x - - - -
18.Presaratori5) x x - - x x - - x x x - - - - - -
19.Oliviere x x x - x x x - x x x - - - - - -
20.Mustariera5) x x x - x x x - x x x x - - - - -
21.Compotiera5) x x x - x x x - x x x - - - - - -
22.Clopot pentru
   pateuri x x - - x x - - x x x - - x x - -
23.Doze pentru
   mujdei5) x x x - - - - - - - x x - - - - -
24.Scrumiere5) x x x x x x x x x x x x x - - - -
25.Bol pentru
   clătirea dege-
   telor x x - - x x - - x x x - - - - - -
26.Fructiera5) x x x - x x x - x x - - - - - - -
27.Platouri de
   diferite forme
   şi mărimi x x x x x x x x x x x x x x x x x
B. Porţelan (buc./loc la masă)
1. Ceşti cu farfu-
   rioară pentru
   cafea6) 3 2,5 2 1,5 3,5 3 2,5 2 3,5 3 x x x 3 2,5 2 1,5
2. Ceşti cu farfu-
   rioară pentru
   cafea cu lapte 2 1,5 1 - 0,5 0,3 - - 0,5 0,3 - - - x x x -
3. Ceşti cu far-
   furioară pen-
   tru ceai 2,5 2 1,5 - 0,5 0,5 - - 0,5 0,3 - - - 2,5 2 1,5 1
4. Ceşti pentru
   supe, creme
   ciorbe, bor-
   şuri6) 2 2,5 1 - - - - - - - x x x - - - -
5. Ceşti pentru
   consum 6) 3 2,5 - - - - - - - - - - - - - - -
----------------------------------
    1) Tipărite în limba română şi în doua limbi de circulaţie internaţională
    (una dintre ele franceza), Lista de băuturi şi lista de vinuri pot fi
    tipărite separat.
    2) Dacă nu este menţionat numărul de buc./loc de masă, este obligatorie
    existenta unui număr minim de obiecte echivalent cu numărul de locuri de
    masă.
    3) La unităţile de categoria "lux" paharele vor fi din sticla cristal,
    semicristal sau sticla de calitate superioară, cu picior.
    La unităţile de categoria I paharele vor fi din sticla superioară,
    cu picior.
    La unităţile de categoria a II-a şi a III-a paharele vor fi şi din
    sticla obişnuită, fără picior.
    La unităţile cu specific, obiectele pentru servirea băuturilor pot fi
    realizate şi din ceramica smaltuita, faianta colorata, lemn.
    4) Numai la unităţile care desfac bere.
    5) Sau din portelan ori din ceramica.
    6) Pentru unităţile Fast Food în funcţie de specificul unităţii şi
    preparatele oferite.

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 L I II III L I II III L I I II III L I II III
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Căni cu farfu-
   rioară pentru
   lapte 1) x x - - x - - - x - - - - x x x -
7. Cafetiere 1) x x - - x x - - x x - - - x x - -
8. Zaharniţe 1) x x - - x x - - x x - - - x x - -
9. Ceainice 1) x x x - x x - - x x - - - x x x -
10.Supiere x x x - - - - - - - - - - - - - -
11.Castroane 1) x x x x - - - - - - - - - - - - -
12.Farfurii suport
   mici (jour)2) 3 2 - - 1,3 0,2 - - 2 1,5 x - - 2,5 2 1,5 -
13.Farfurii întin-
   se mari2) 3,5 3 2,5 2 2 1,5 1 0,8 3 2,5 x x x - - - -
14.Farfurii de-
   sert 2) 3 2,5 2 1,5 2 1,5 1 0,8 3 2,5 x x x x x x x
15.Farfurii suport
   mari 2) 3,5 3 2,5 2 2 1,5 1 0,8 3 2,5 2,5 2 1,5 - - - -
16.Furculite si
   cuţite pentru
   desert şi
   fructe 2) 3 2,5 2 1,5 2 1,5 1 - 3 2,5 2 1,5 1 - - - -
17.Tacâmuri pentru
   fructe de mare x - - - - - - - x - - - - - - - -
18.Cleşte pentru
   gheaţa x x x - x x - - x x - - - x - - -
19.Capace pentru
   ochiuri 2) x x - - x x - - - - x - - - - - -
20.Galetuşă pentru
   cuburi de
   gheaţa x x x - x x x - x x - - - - - - -
21.Tambale cu capac x x - - - - - - x x - - - - - - -
22.Sheckere x x - - x x - - x x - - - - - - -
23.Foarfece pentru
   struguri x - - - x - - - x - - - - - - - -
24.Frapiere cu
   suport x x x x - - - - - - x - - - - - -
25.Paleta pentru
   tort x x x x x x x x x x x x x x x x x
26.Platouri şi tăvi
   de diferite
   mărimi x x x - x x - - x x x - - x - - -
27.Frapiere pentru
   şampanie x - - - x x - - x x - - - - - - -
28.Maşini pentru
   produs cuburi de
  gheaţa sterile x x - - x x - - x x - - - - - - -
IV. Servicii suplimentare oferite turiştilor
1. Organizarea de
   banchete sau
   mese festive x x x x - - - - - - - - - - - - -
2. Comenzi pentru
   închirieri taxi-
   metre x x - - - x x - x x - - - x - - -
3. Oferirea în punc-
   te fixe (grade-
   roba) sau volan-
   te de produse
   din tutun,
   pliante, obiecte
   de artizanat x x - - x x - - x x - - - x - - -
4. Diverse comisi-
   oane x x - - x x - - x x - - - x - - -
5. La solicitare se
   rezerva locuri
   la mese x x - - - - - - x x - - - - - - -
6. Să ofere în lis-
   ta-meniu un mi-
   nimum de prepa-
   rate dietetice x x - - - - - - - - x x - - - - -
7. Asigurarea pazei
   pentru autovehi-
   cule parcate3) x - - - x - - - x - - - - - - - -
8. Gararea autotu-
   rismului şi res-
   pectiv predarea
   lui la plecarea
   clienţilor se
   face de către
   personalul
   restaurantului x - - - - - - - x - - - - - - - -
V. Alte criterii
1. Servirea se
   efectuează prin:
   - ospătari5) x x x x x x - - x x x - - x x - -
   - vânzători sau
   autoservire - - - - - - x x - - - x x - - x x
2. Personalul de
   bază din sec-
   ţiile de ser-
   vire şi pro-
   ducţie are
   în majorita-
   te:
   - înalt nivel
   de calificare x x - - x x - - x x x - - x x - -
   - calificare - - x x - - x x - - - x x - - x x
-----------------------------------
    1) La unităţile cu specific.
    2) Pentru unităţile Fast Food, în funcţie de specificul unităţii şi de
    preparatele oferite.
    3) Numai pentru unităţile cu parcare proprie.
    4) Pentru unităţile nou-construite.
    5) Se admite şi utilizarea unor forme moderne de servire
    (sistem bufet etc.). La restaurantele de lux cu o capacitate de peste
    40 de locuri se va utiliza şi funcţia de somelier (maitre d'hotel -
    specializat în recomandarea şi servirea vinului).

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 L I II III L I II III L I I II III L I II III
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Ospătarii trebuie
   să cunoască cel
   puţin o limbă
   străină, iar for-
   maţia de lucru va
   fi astfel stabi-
   lită încât într-
   un singur schimb
   să se asigure
   cunoaşterea a
   cel puţin 2-3
   limbi de cir-
   culaţie inter-
   naţională (%) 80 70 - - 80 70 - - 80 70 - - - - - - -
4. Portar-uşier 1) x x - - - - - - x - - - - - - - -
5. Uniforme pentru
   ospătari şi
   ajutor de ospa-
   tari x x x x x x x x x x x - - x x - -
6. Uniforme pentru
   barmani x x x x x x - - x x x - - - - - -
7. Uniforme pentru
   formaţii muzica-
   le x - - - - - - x - - - - - - - - -
8. Uniforme pentru
   vinzatori - - - - - - x x - - - x x - - x x
9. Uniforme pentru
   portar-uşier x x - - - - - - x - - - - - - - -
10.Uniforma pentru
   garderobier x x - - x - - - x x - - - - - - -
11.Efectuarea zil-
   nică sau ori de
   câte ori este
   nevoie a cură-
   ţeniei în spa-
   ţiile de servi-
   re, producţie,
   depozitare şi
   la grupurile
   sociale pentru
   consumatori si
   personal x x x x x x x x x x x x x x x x x
12.Spaţiile de pro-
   ducţie vor fi
   astfel realizate
   şi ventilate,
   încât să nu pă-
   trundă mirosul
   de bucătărie
   în sălile de
   servire şi spa-
   ţiile de cazare x x x x x x x x x x x x x x x x x
16.Farfurii
   adânci 2) 1,2 1,5 2,0 1,5 - - - - - - x x x - - - -
17.Farfurii pen-
   tru gem, dul-
   ceaţă 2) 2,5 1,5 1 - - - - - - - x x x - - - -
18.Osiere 2) 2 1,5 0,5 - - - - - 1 0,5 x - - - - - -
19.Raviere 2) - - - 0,5 - - - - - - x x x - - - -
20.Salatiere 2,5 2 1,5 1 0,5 - - - 1,5 1 1,5 x x x - - -
21.Cocotiere 3) x x - - x x - - x x - - - - - - -
22.Sosiere 3) x x x - x - - - x - x - - - - - -
23.Platouri de di-
   ferite forme si
   dimensiuni 3) x x x x x x - - x x x x x x x x x
24.Suport pentru
   scobitori 3) x x x x x x x - x x x x x - - - -
C. Alpaca argintată sau oţel inox (buc./loc masă)
1. Linguriţe pentru
   ceai x x x - x x - - x x x x - x x x x
2. Linguriţe pentru
   cafea sau mocca x x x x x x x x x x x x - x x x x
3. Linguriţe pentru
   îngheţată 1,5 1 1 - 2 1,5 1 - 2 1,5 x x - 3 2,5 2 1
4. Linguriţe pentru
   mazagran x x - - x x x x x x x - - x - - -
5. Linguriţe pentru
   sos x x x - x - - - x x x - - - - - -
6. Linguriţe pentru
   prajituri 3 2,5 2 1,5 2 1,5 1 1 3 2 2 1,5 1 3 2,5 2 1,5
7. Linguriţe pentru
   consum 3 2,5 - - - - - - - - - - - - - - -
8. Lingură, furcu-
   lita şi cuţit
   mare 2) 3,5 3 2,5 2 2 1,5 1 1 3 2,5 2,5 2 1,5 - 2,5 1,5 -
9. Furculite si
   cuţite pentru
   peste 2) 3 2,5 2 - - - - - 2 1,5 2 - - - - - -
10.Cuţite şi furcu-
   lite pentru
   gustari 2) 3 2,5 2 - 2 1,5 - - 2 1,5 2 1,5 - - - - -
13.Personalul va fi
   în permanenta
   curat, cu parul
   strins, îmbracă-
   minte curata,
   pantofii lus-
   truiti şi fără
   bijuterii în
   exces x x x x x x x x x x x x x x x x x
-----------------------------------
    1) Cunoscător a unei limbi de circulaţia internaţionala. În unităţile
    existente pot fi mentinuti maximum 2 ani, cu condiţia ca în aceasta
    perioada să urmeze un curs de limbi străine.
    2) Pentru unităţile Fast Food în funcţie de specificul unităţii şi
    de preparatele oferite.
    3) La unităţile cu specific.

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 L I II III L I II III L I I II III L I II III
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14.Spaţiile frigori-
   fice şi celelalte
   echipamente şi u-
   tilaje din dotare
   vor fi menţinute
   în perfecta stare
   de funcţionare si
   curăţenie x x x x x x x x x x x x x x x x x
15.Tonalitatea muzi-
   cii va fi adecva-
   ta tipului de
   unităţi; în sa-
   loanele de con-
   sumatie muzica va
   fi difuzată la o
   tonalitate care
   să permită con-
   versatia la masă
   şi să nu deranje-
   ze persoanele ca-
   zate în hotel x x x x x x x x x x x x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



    ANEXA 3

                    Către

             MINISTERUL TURISMULUI

 ..............................................................................
                   (denumirea agentului economic)
 cu sediul în localitatea ................. str. .............................,
 nr. ..... , având ca obiect de activitate ...................................
 .............................................................................,
 reprezentată prin ......................., funcţia ..........................,
 în calitate de ..............................................................,
                          (preşedinte, director, administrator etc.)
 va rugăm să aprobaţi eliberarea certificatului de clasificare pentru: .......
 ..............................................................................
                           (denumirea unităţii)
 situata în localitatea ......................., str. ............. nr. .......
 judeţul/sectorul .......................
    Declarăm ca unitatea întruneşte criteriile de clasificare la categoria ....
conform normelor metodologice emise de Ministerul Turismului.
    Anexăm documentaţia de clasificare:
    - copie de pe hotărârea judecătorească de înfiinţare a agentului economic/
      copie de pe autorizaţia de funcţionare;
    - copie de pe certificatul de înmatriculare nr ........ / data ..........;
    - autorizaţia sanitară de funcţionare nr. .......... / data .........;
    - autorizaţia sanitar-veterinara nr. ........... / data ..........;
                 ( pentru unităţile de alimentaţie pentru turism)
    - aviz P.S.I. nr. ......... / data .............;
    - schiţa privind amplasarea unităţii;
    - schiţa privind structura şi amplasarea camerelor/spaţiilor de
      alimentaţie;
    - aviz specific privind amplasamentul şi functionalitatea obiectivului
      (pentru structurile nou-construite);
    - copie de pe brevetul de turism pentru managerul hotelului, motelului,
      campingului, satului de vacanţă sau al cabanei pentru care se solicită
      clasificarea;
    - copie de pe actele de clasificare a personalului de la recepţie şi de
      la alimentaţie pentru turism.

                  Semnătura,


        Data ...............



    ANEXA 4

                      SCHIŢA
            privind amplasarea şi adresa unităţii

    Se va transmite partea din schita de sistematizare care conţine obiectivul turistic.
    În cazul unităţilor cu activitate hoteliera, amplasate în afară localităţilor, se va face pozitionarea lor în funcţie de şoseaua sau drumul care trece prin apropierea acestui obiectiv.
    Amplasarea cabanelor se face în funcţie de traseele montane sau alte căi de acces, văile cele mai apropiate şi drumurile carosabile de pe acestea.
    Schita amplasării unităţilor de alimentaţie se realizează separat, numai dacă nu fac parte dintr-un complex hotelier.

    ANEXA 5


                                    SCHIŢA
           privind structura şi amplasarea camerelor pe nivelul*)....

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Schiţa privind structura şi amplasarea camerelor pe nivelul*).... , se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 220 din 25 septembrie 1995, la pag. 37.



    ANEXA 6A

   UNITATEA .........................................................
            (Tipul şi denumirea unităţii de alimentare pentru turism)

                       FIŞA
    privind clasificarea unităţilor de alimentaţie destinate
              servirii turiştilor
    1. Adresa ...........................................................
    2. Profilul .........................................................
    3. Total suprafaţa utila - mp - .....................................
    4. Total suprafaţa comercială - mp - ................................
    5. Amplasarea unităţii ..............................................
    6. Capacitatea totală a unităţii ....................................

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Tipul de Categoria Nr. de locuri din care: Alte
crt. unitate TOTAL ────────────────────────────── menţiuni
                                        Saloane Terasă Terasă Grădina Număr
                                               acoperi- neaco- de vara saloane
                                                   tă perită
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
             Director, Şef unitate,



    ANEXA 6B

    SOCIETATEA COMERCIALĂ .........................................
                         (Tipul şi denumirea unităţii de cazare)

                    FIŞA
privind încadrarea nominală a spaţiilor de cazare pe categorii din unitatea...
................., localitatea ....................., judeţul ................
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
       Categoria Numărul Numărul de ordine
    şi tipul spaţiilor de camere Locuri al spaţiilor de cazare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    CATEGORIAx)
    Total ....... .....

    CATEGORIAxx)
    Total ....... .....

    TOTAL UNITATE ....... ......
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
---------------
    x) Se trec spaţiile comercializabile care corespund categoriei unităţii.
    xx) Se trec alte spaţii comercializabile de alte categorii decât cea a
         unităţii.

                Director, Şef unitate,



    ANEXA 7


                       LISTA ORIENTATIVĂ
        a serviciilor suplimentare ce pot fi prestate în structurile
                      de primire turistice

    1. Servicii de reparaţii privind obiectele de uz personal:
       - reparat îmbrăcămintea;
       - reparat încălţămintea;
       - repararea şi întreţinerea autoturismelor;
       - reparat geamantane şi genţi;
       - reparaţii umbrele.
    2. Servicii de poştă, telecomunicaţii şi publicitate:
       - convorbiri telefonice;
       - telex;
       - fax;
       - racord la reţeaua internaţionala de calculatoare;
       - antena satelit;
       - program video intern;
       - televizor;
       - radio;
       - vânzări de cărţi poştale, ilustrate, timbre poştale, reviste;
       - vânzări de materiale de propagandă turistică (albume, ghiduri, diapozitive).
    3. Servicii personale:
       - frizerie;
       - coafură;
       - cosmetică;
       - manichiură;
       - pedichiură;
       - gimnastică de întreţinere;
       - exerciţii fizice şi cura pentru slăbire;
       - spălătorie şi curăţătorie;
       - curăţat încălţăminte.
    4. Închirieri de:
       - aparate radio;
       - frigidere;
       - aparate TV;
       - paturi suplimentare;
       - jocuri distractive (remi, table, sah);
       - echipament şi materiale sportive;
       - săli recepţie, simpozioane etc.;
       - birouri pentru firme;
       - birouri pentru oameni de afaceri;
       - maşini de scris;
       - maşini de calculat-calculatoare;
       - instalaţii pentru traducere simultană;
       - locuinţe pentru reprezentanţii de firme;
       - locuri de garaj;
       - biciclete şi triciclete;
       - ambarcaţiuni (şalupe, barci);
       - articole ştrand şi plajă (umbrele, şezlong, cearşafuri);
       - autoturisme cu/fără sofer (rent a car);
       - terenuri de sport;
       - umbrele;
       - articole de uz gospodăresc pentru campinguri;
       - cazarmament suplimentar (pleduri, cearşafuri, perne etc.) în campinguri;
       - maşini de călcat;
       - maşini automate de spălat rufe în campinguri.
    5. Servicii de educaţie fizică şi sport:
       - înot;
       - patinaj;
       - schi;
       - echitaţie;
       - popice;
       - gimnastică;
       - alpinism;
       - tenis de câmp;
       - tenis de masă;
       - tir cu arcul;
       - schi nautic;
       - şcoli pentru: schi, patinaj, înot, tenis etc.
    6. Servicii de cultura şi arta:
      - organizare directă şi procurare de bilete pentru:
       - spectacole teatrale;
       - concerte;
       - carnavaluri.
    7. Diverse alte servicii:
       - room service;
       - spălat şi călcat lenjerie;
       - spălat, călcat, curăţat obiectele turiştilor;
       - comisioner-curier;
       - lucrări de secretariat;
       - multiplicari de documente;
       - rezervari de locuri la hoteluri în alte localităţi;
       - rezervari de locuri în unităţile de alimentaţie;
       - parcaj auto;
       - supraveghere copii, batrâni;
       - grădiniţă pentru copii;
       - procurari de bilete de tren, avion;
       - transferări hotel-aeroport;
       - piscine, saune;
       - sală de gimnastica;
       - solarium;
       - masaj;
       - organizare de banchete, recepţii, mese oficiale, nunţi;
       - servicii de ghid;
       - tratamente geriatrice şi reumatismale;
       - tratamente prin metode româneşti (Gerovital, Pell-Amar etc.) şi străine;
       - asigurarea de medicamente pentru continuarea tratamentului ambulatoriu;
       - organizarea de partide de pescuit;
       - abonamente la mijloacele de transport pe cablu;
       - bilete pentru mijloacele de transport în comun;
       - plimbări cu căruţa, trăsura, sania etc;
       - schimb valutar;
       - vânzări de mărfuri - puncte comerciale diverse (alimentare, farmacii, cadouri, ziare, flori etc.);
       - vânzări de excursii pe trasee interne şi externe;
       - vânzări de locuri la diferite acţiuni specifice (seri folclorice, degustari de vinuri etc.).
    8. Servicii gratuite:
       - informaţii privind: prestarea unor servicii, mijloace de transport, spectacole, starea vremii;
       - încărcarea, descărcarea şi transportul bagajelor;
       - trezirea clienţilor la ora solicitată;
       - obţinerea legăturilor telefonice;
       - păstrarea obiectelor de valoare;
       - transmiterea de mesaje;
       - predarea corespondentei clienţilor;
       - expedierea corespondentei clienţilor;
       - asigurarea de ziare, reviste în holuri;
       - acordarea de medicamente şi materiale sanitare în cadrul primului ajutor în caz de accidente;
       - păstrarea obiectelor uitate şi anunţarea clienţilor;
       - păstrarea bagajelor;
       - comenzi pentru taximetre;
       - expediere prin "retur" la domiciliu a scrisorilor sosite după plecarea clienţilor;
       - facilitatea cazării pasagerilor în alte spaţii de cazare din localitate;
       - oferirea de material de propaganda şi informare turistică;
       - servicii de parcare şi garare.

                          -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016