Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 540 din 20 noiembrie 2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de tratare a laptelui si produselor lactate destinate consumului uman, provenite din tari sau regiuni unde exista riscul de aparitie a febrei aftoase
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 898 din 11 decembrie 2002
În temeiul prevederilor <>art. 31 alin. 1 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 160.737 din 30 octombrie 2002, întocmit de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara,
ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de tratare a laptelui şi produselor lactate destinate consumului uman, provenite din tari sau regiuni unde exista riscul de aparitie a febrei aftoase, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara, institutele centrale de profil şi direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
ART. 4
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte dispoziţii contrare.
ART. 5
Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu
Bucureşti, 20 noiembrie 2002.
Nr. 540.
ANEXA 1
NORMA SANITARĂ VETERINARA
privind condiţiile de tratare a laptelui şi
produselor lactate destinate consumului uman, provenite din tari
sau regiuni unde exista riscul de aparitie a febrei aftoase
ARTICOL UNIC
Laptele şi produsele lactate provenite din tari sau regiuni unde au evoluat în ultimele 12 luni focare de febra aftoasa sau din tari care au efectuat vaccinarea antiaftoasa în ultimele 12 luni trebuie sa fie supuse:
a) sterilizarii, astfel încât sa se realizeze o valoare F(0) egala sau mai mare de 3; sau
b) unui tratament termic iniţial care sa aibã un efect cel puţin echivalent cu cel atins prin pasteurizare la o temperatura de minimum 72°C timp de minimum 15 secunde, pentru a produce o reactie negativa la testul fosfatazei, urmat de:
1. un al doilea tratament termic care sa implice o temperatura inalta de pasteurizare, UHT sau sterilizare, astfel încât sa producã o reactie negativa la testul peroxidazei;
sau
2. un al doilea tratament termic, în cazul laptelui praf sau al produselor lactate obţinute din lapte deshidratat, care sa aibã un efect cel puţin echivalent cu cel atins la primul tratament termic, astfel încât sa producã o reactie negativa la testul fosfatazei, urmat de un proces de deshidratare; sau
3. un proces de acidifiere, astfel ca valoarea pH-ului sa fie mai mica de 6 şi menţinutã la aceasta valoare cel puţin o ora.
-------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: