Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 537 din 19 mai 2006  pentru stabilirea Metodologiei cercetarii statistice privind efectivele de ovine si caprine si productia animala obtinuta si a Metodologiei cercetarii statistice lunare si anuale referitoare la productia de carne de ovine si caprine din abatoare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 537 din 19 mai 2006 pentru stabilirea Metodologiei cercetarii statistice privind efectivele de ovine si caprine si productia animala obtinuta si a Metodologiei cercetarii statistice lunare si anuale referitoare la productia de carne de ovine si caprine din abatoare

EMITENT: INSTITUTUL NATIONAL DE STATISTICA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 478 din 2 iunie 2006
ORDIN nr. 537 din 19 mai 2006
pentru stabilirea Metodologiei cercetãrii statistice privind efectivele de ovine şi caprine şi producţia animala obţinutã şi a Metodologiei cercetãrii statistice lunare şi anuale referitoare la producţia de carne de ovine şi caprine din abatoare
EMITENT: INSTITUTUL NAŢIONAL DE STATISTICA
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 478 din 2 iunie 2006


În temeiul prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 9/1992 privind organizarea statisticii oficiale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 957/2005 privind organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Statistica,
ţinând seama de Directiva Consiliului nr. 93/25/CEE privind cercetãrile statistice care trebuie efectuate asupra efectivelor de ovine şi caprine şi producţiei de carne de ovine şi caprine din abatoare, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 149 din 21 iunie 1993,

preşedintele Institutului Naţional de Statistica emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Obiectul prezentului ordin este de a stabili Metodologia cercetãrii statistice privind efectivele de ovine şi caprine şi producţia animala obţinutã, precum şi Metodologia cercetãrii statistice lunare şi anuale referitoare la producţia de carne de ovine şi caprine din abatoare.
ART. 2
Metodologiile menţionate la art. 1 sunt cuprinse în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 3
Institutul Naţional de Statistica va asigura actualizarea metodologiilor menţionate la art. 1 în funcţie de legislaţia europeanã.
ART. 4
(1) Prezentul ordin va fi pus în aplicare de cãtre compartimentele de specialitate din cadrul Institutului Naţional de Statistica.
(2) Prevederile prezentului ordin devin obligatorii pentru statistica oficialã din România.
ART. 5
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte dispoziţii contrare.
ART. 6
Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Preşedintele Institutului Naţional de Statistica,
Cristian Nicolae Stanica

Bucureşti, 19 mai 2006.
Nr. 537.


ANEXA 1

METODOLOGIA
cercetãrii statistice privind efectivele de
ovine şi caprine şi producţia animala obţinutã

1. Cadrul general
1.1. Obiectivele cercetãrii statistice
Efectivele de ovine şi caprine şi producţia animala obţinutã sunt estimate prin cercetarea statistica anuala "Efectivele de animale (toate speciile) existente la 1 decembrie şi producţia animala obţinutã" în anul respectiv.
Obiectivul principal al cercetãrii statistice privind efectivele de ovine şi caprine existente la 1 decembrie şi producţia animala obţinutã îl constituie obţinerea de date statistice referitoare la:
- efectivele de ovine;
- efectivele de caprine;
- efectivele de ovine sacrificate în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie;
- efectivele de caprine sacrificate în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie;
- greutatea în viu a ovinelor şi caprinelor sacrificate în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie;
- greutatea în carcasa a ovinelor şi caprinelor sacrificate în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie;
- toate produsele lactate procesate din laptele de oaie şi de capra;
- cantitatea de lapte de oaie şi de capra produsã;
- cantitatea de lapte integral de oaie şi de capra livrata unitãţilor de prelucrare a laptelui;
- cantitatea de lapte de oaie şi de capra vândutã direct consumatorilor sau comercianţilor cu amãnuntul;
- cantitatea de lapte de oaie şi de capra folositã în consumul uman din exploatatia agricolã;
- cantitatea de lapte de oaie şi de capra folositã în hrana animalelor din exploatatia agricolã;
- cantitatea de lapte de oaie şi de capra prelucrata în exploatatia agricolã.
1.2. Cadrul legal
Realizarea cercetãrii statistice privind efectivele de ovine şi caprine existente la 1 decembrie are la baza Directiva Consiliului nr. 93/25/CEE din 1 iunie 1993 cu privire la realizarea cercetãrilor statistice pentru efectivele de ovine şi caprine.
1.3. Concepte şi definiţii de baza
Exploataţii agricole cu personalitate juridicã:
a) societate/asociaţie agricolã
Sunt cuprinse unitãţile cu personalitate juridicã constituite, conform <>Legii nr. 36/1991 privind societãţile agricole şi alte forme de asociere în agricultura, în societãţi/asociaţii agricole cu capital variabil şi cu un numãr nelimitat şi variabil de asociaţi, având ca obiect de baza:
- utilizarea terenurilor, maşinilor şi echipamentelor agricole;
- creşterea animalelor;
- realizarea de investiţii de interes agricol.
Societatea agricolã de acest tip are personalitate juridicã, dar nu are caracter comercial;
b) societate comercialã
Sunt cuprinse unitãţile cu personalitate juridicã constituite, conform <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile ulterioare, în societãţi comerciale care, pe lângã activitãţi neagricole, pot desfasura şi activitãţi agricole.
Societãţile comerciale pot fi:
- societate în nume colectiv;
- societate în comanditã simpla;
- societate pe acţiuni;
- societate în comanditã pe acţiuni;
- societate cu rãspundere limitatã.
Societãţile comerciale care fac obiectul cercetãrii statistice sunt numai acelea care desfãşoarã şi o activitate agricolã.
Societãţile cu rãspundere limitatã, înfiinţate conform <>Legii nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, care desfãşoarã o activitate agricolã, ca şi fostele unitãţi agricole de stat transformate în societãţi comerciale fac parte din aceasta categorie;
c) unitate a administraţiei publice
Sunt cuprinse unitãţile cu personalitate juridicã care se afla în subordinea unitãţilor administraţiei publice centrale sau locale, care desfãşoarã activitãţi agricole şi care, potrivit <>Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publica şi regimul juridic al acesteia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, fac parte din domeniul public judeţean sau local, precum şi cele aflate sub administrarea altor instituţii publice de interes naţional: ministere, unitãţi de cercetare şi de producţie agricolã, staţiuni didactice, instituţii de învãţãmânt, spitale etc.;
d) unitate cooperatista
Sunt cuprinse unitãţile cu personalitate juridicã ce se afla sub administrarea unei unitãţi cu capital integral cooperatist, organizatã în baza <>Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, care desfãşoarã activitãţi agricole;
e) alte tipuri - fundaţii, aşezãminte religioase etc.
Sunt cuprinse unitãţile cu personalitate juridicã ce se afla sub administrarea aşezãmintelor religioase - manastiri, biserici, schituri etc. sau a altor organizaţii neguvernamentale - fundaţii, asociaţii nonprofit etc., numai dacã desfãşoarã şi activitãţi agricole.
Exploatatiile agricole individuale
Unitãţile de observare statistica sunt alcãtuite din una sau mai multe persoane, având, în general, legãturi de rudenie, care utilizeazã împreunã terenurile şi/sau cresc animale care pot aparţine unuia sau mai multor membri.
Sunt incluse:
- unitãţile care obţin produse agricole destinate în principal sau exclusiv consumului propriu;
- unitãţile care realizeazã o producţie agricolã ce poate depãşi nevoile consumului propriu, surplusul fiind destinat vânzãrii.
2. Descrierea cercetãrii statistice
2.1. Sfera de cuprindere
În cercetarea statistica "Efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animala obţinutã" sunt cuprinse exploatatiile agricole care deţin cel puţin o ovina sau o caprina, asa cum au fost definite la Recensãmântul general agricol realizat în anul 2002. Acestea sunt:
● exploatatiile agricole cu personalitate juridicã;
● exploatatiile agricole individuale.
2.2. Principalele variabile studiate şi chestionarul cercetãrii statistice
Potrivit Directivei Consiliului nr. 93/25/CE , principalele variabile studiate prin cercetarea statistica "Efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animala obţinutã" sunt urmãtoarele:
● Ovine şi caprine - total
I. Ovine - total
- Oi fatatoare şi mioare montate:
- oi pentru lapte;
- mioare montate prima data.
- Berbeci reproducatori;
- Alte ovine.
II. Caprine - total
- Capre care au fatat deja şi capre montate:
- capre care au fatat deja;
- capre montate pentru prima data.
- Alte caprine.
Suplimentar, pentru satisfacerea cerinţelor informationale naţionale, au fost incluse variabilele privind evoluţia efectivelor de ovine şi caprine în perioada 1 ianuarie - 1 decembrie:
- existent la 1 ianuarie;
- numãrul oilor şi caprelor care au fatat;
- miei şi iezi fatati;
- cumpãrãri;
- alte intrari;
- sacrificari în exploatatia agricolã;
- vânzãri:
- pentru sacrificare;
- pentru creştere şi ingrasare;
- mortalitati;
- alte iesiri;
- existent la 1 decembrie.
- Lapte muls - se referã la cantitatea totalã de lapte obţinut prin muls, inclusiv laptele folosit în hrana animalelor.
- Lapte pentru consum - laptele integral consumat de exploatatia agricolã pentru consum uman.
- Lapte vândut direct pe piata - laptele integral pentru consum uman, vândut direct consumatorilor.
- Lapte pentru branza sau iaurt - laptele utilizat pentru obţinerea produselor lactate pentru consum uman.
- Lapte pentru hrana animalelor - laptele integral utilizat în exploatatia agricolã pentru hrana animalelor, sub orice forma.
- Lapte livrat cãtre unitãţile de prelucrare a laptelui - cuprinde:
- laptele integral de oaie şi de capra livrat cãtre unitãţile de prelucrare a laptelui;
- livrãrile de smantana exprimate în echivalent lapte.
- Sacrificarile de ovine şi caprine şi destinaţia producţiei de carne - reprezintã producţia de carne destinatã autoconsumului şi vânzãrilor directe.
- Lana total - cuprinde intreaga cantitate de lana obţinutã din tunderea ovinelor.
- Pielicele caracul - pieile obţinute prin sacrificarea oilor.
- Gunoi de grajd - cantitatea de dejectii în amestec cu resturi de furaje, paie, coceni, obţinutã de la toate ovinele şi caprinele.
Culegerea datelor din teren se realizeazã pe chestionarul statistic editat pe suport hârtie, format A4.
Statele membre şi ţãrile candidate, ale cãror efective de ovine şi caprine sunt sub 500 mii de capete, pot fi autorizate sa realizeze o cercetare statistica o data la 5 ani. În România efectivele de ovine şi de caprine depãşesc 500 mii de capete, astfel ca cercetarea statistica se realizeazã anual, în luna decembrie.
2.3. Clasificari şi nomenclatoare utilizate
În scopul prelucrãrii datelor în profil teritorial, astfel cum prevede Regulamentul Comisiei, se utilizeazã Nomenclatorul localitãţilor din România - SIRUTA şi Nomenclatorul regiunilor de dezvoltare - NUTS 2, iar pentru cerinţele naţionale se utilizeazã NUTS 3.
3. Esantionul cercetãrii statistice
3.1. Baza de sondaj
Baza de sondaj pentru cercetarea statistica "Efectivele de animale (toate speciile) existente la 1 decembrie şi producţia animala obţinutã" este constituitã pe baza informaţiilor conţinute în Registrul statistic al exploataţiilor agricole. Din acesta sunt extrase exploatatiile agricole care deţin cel puţin o ovina sau o caprina.
Registrul statistic al exploataţiilor agricole a fost constituit pe baza informaţiilor obţinute la Recensãmântul general agricol realizat în anul 2002 şi este actualizat anual cu datele rezultate din anchetele structurale în agricultura şi cercetãrile statistice curente.
3.2. Planul de sondaj
Esantionul cercetãrii statistice "Efectivele de animale (toate speciile) existente la 1 decembrie şi producţia animala obţinutã" este extras din baza de sondaj, potrivit metodei sondajului stratificat, cu selecţie simpla aleatoare şi alocare optima Neyman.
Straturile de selecţie sunt determinate de urmãtoarele caracteristici de clasificare:
- judeţul, echivalent nivelului de clasificare - NUTS 3;
- clasele de mãrime ale exploataţiilor agricole în funcţie de efectivele de ovine şi de caprine.
Exploatatiile agricole cercetate exhaustiv se afla în una dintre situaţiile de mai jos:
- sunt societãţi/asociaţii agricole - <>Legea nr. 36/1991 ;
- sunt societãţi comerciale - <>Legea nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile ulterioare;
- sunt unitãţi ale administraţiei publice;
- sunt unitãţi cooperatiste;
- sunt unitãţi cu personalitate juridicã;
- deţin ovine în numãr de 300 sau peste;
- deţin caprine în numãr de 40 sau peste.
Esantionul asigura o acoperire de cel puţin 70% din efectivele de ovine şi caprine.
Mãrimea esantionului este calculatã la un coeficient de încredere de minimum 68% şi eroarea relativã pentru estimatiile la nivel naţional nu va depãşi ± 2% pentru estimarea numãrului total de ovine şi caprine.
4. Organizarea culegerii şi prelucrãrii datelor
4.1. Metoda de înregistrare
Chestionarele cercetãrii statistice sunt completate prin autoinregistrare de cãtre exploatatiile agricole cu personalitate juridicã şi prin interviu fata în fata, folosindu-se operatori de teren, pentru exploatatiile agricole individuale.
4.2. Momentul/perioada de referinta şi de înregistrare
Momentul de referinta este data de 1 decembrie a fiecãrui an pentru efective şi, respectiv, anul calendaristic pentru producţia animala, iar perioada de înregistrare este cuprinsã între 1-28 decembrie.
4.3. Personalul care efectueazã cercetarea statistica
Personalul care efectueazã cercetarea statistica este recomandabil sa fie alcãtuit din specialişti agricoli, recrutati şi instruiti de cãtre direcţiile teritoriale de statistica.
Fiecãrui operator de teren i se arondeaza un numãr de exploataţii agricole, avându-se în vedere o încãrcare echilibrata şi urmãrindu-se obţinerea unor date relevante.
4.4. Prelucrarea datelor
● Exploatatiile agricole cu personalitate juridicã transmit chestionarele completate la direcţiile teritoriale de statistica pana la data de 28 decembrie.
● Operatorii de teren depun chestionarele completate pentru exploatatiile agricole individuale la direcţiile teritoriale de statistica pana la data de 28 decembrie.
4.5. Soluţia IT
Aplicatia informatica pentru prelucrarea datelor din cercetarea statistica "Efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animala obţinutã" conţine doua module corespunzãtoare celor doua nivele de prelucrare, DJS şi INS, şi este scrisã în Visual Fox.
La nivelul direcţiilor teritoriale de statistica se realizeazã introducerea datelor, verificarea şi validarea acestora la nivel de chestionar, operarea corectiilor primare şi reluarea controlului automat.
Direcţiile teritoriale de statistica transmit fişierele de date la Institutul Naţional de Statistica pana la data de 23 ianuarie a anului urmãtor.
La nivel central, dupã receptionarea fisierelor, se procedeazã la reluarea controlului automat, operarea corectiilor necesare, tratarea nonraspunsurilor parţiale şi totale, calculul coeficienţilor finali de extindere, obţinerea rezultatelor finale.
5. Prezentarea şi utilizarea rezultatelor cercetãrii statistice
5.1. Principalii indicatori rezultaţi
Prelucrarea datelor se concretizeazã în estimarea:
- numãrului de ovine şi caprine dupã destinaţia economicã;
- evoluţiei efectivelor de ovine şi caprine în perioada 1 ianuarie - 1 decembrie;
- altor informaţii suplimentare necesare cerinţelor naţionale:
- sacrificarile de ovine şi caprine în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie;
- producţia de lapte în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie;
- producţia de lana, pielicele caracul şi gunoi de grajd în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie.
5.2. Forme de prezentare a rezultatelor
Rezultatele obţinute prezintã efectivele de ovine şi caprine existente la 1 decembrie, dupã destinaţia economicã, la nivel naţional, regiuni de dezvoltare şi judeţ.
Rezultatele cercetãrii statistice se regãsesc în publicaţia "Efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animala obţinutã". Sinteza rezultatelor cercetãrii statistice va fi prezentatã şi pe site-ul Institutului Naţional de Statistica.
Beneficiarii rezultatelor sunt:
- interni: Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, Ministerul Integrãrii Europene şi alţi utilizatori la cerere;
- externi: Eurostat.
5.3. Transmiterea datelor cercetãrii şi estimarilor la Eurostat:
- la data de 1 martie a anului urmãtor, date provizorii pentru efectivele de ovine şi caprine la nivel naţional;
- la data de 1 aprilie a anului urmãtor, date finale pentru efectivele de ovine şi caprine la nivel naţional;
- la data de 15 mai a anului urmãtor, date finale pentru efectivele de ovine şi caprine la nivel regional;
- la data de 15 mai, în anii pari se vor transmite rezultatele finale pe clase de mãrime ale efectivelor de ovine şi caprine la nivel naţional. Clasele de mãrime ale efectivelor de ovine şi caprine sunt urmãtoarele:

Clasele de mãrime ale efectivelor de ovine


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Categorii Nr. de ovine/ Oi şi mioare Alte ovine/
deţinãtor montate/deţinãtor deţinãtor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I 1-9 1-9 1-9
II 10-19 10-19 10-19
III 20-49 20-49 20-49
IV 50-99 50-99 50-99
V 100-199 ┐ 100-199 ┐ 100-199 ┐
VI 200-499 │ ≥ 100 200-499 │ ≥ 100 200-499 │ ≥ 100
VII 500-999 ┘ 500-999 ┘ 500-999 ┘
VIII ≥ 1.000 ≥ 1.000 ≥ 1.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Clasele de mãrime ale efectivelor de caprine


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Categorii Nr. de caprine/ Nr. de capre care au deja
deţinãtor iezi/deţinãtor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I 1-9 1-9
II 10-19 10-19
III 20-49 20-49
IV 50-99 50-99
V 100-199 ┐ 100-199 ┐
VI 200-499 │ � 200-499 │ ≥ 100
VII 500-999 ┘ 500-999 ┘
VIII ≥ 1.000 ≥ 1.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



6. Limitãri
Rezultatele cercetãrii statistice sunt reprezentative la nivel naţional, regiuni de dezvoltare şi judeţe, în limitele de încredere şi precizie ale estimatiilor expuse la pct. 3.2.
Culegerea datelor este realizatã pe baza declaraţiilor respondentilor.


ANEXA 2

METODOLOGIA
cercetãrii statistice lunare şi anuale referitoare
la producţia de carne de ovine şi caprine din abatoare

1. Cadrul general
1.1. Obiectivele cercetãrii statistice
Sacrificarile şi producţia de carne de ovine şi caprine din abatoare sunt obţinute prin cercetarea statistica lunarã şi anuala "Producţia de carne", cap. III "Carne de oaie şi capra".
Scopul acestei cercetãri statistice este obţinerea, lunar şi anual, pentru fiecare specie (ovine, din care miei, şi caprine) a:
● numãrului de animale sacrificate;
● greutatii în viu a animalelor;
● greutatii în carcasa a animalelor;
● greutatii medii şi a randamentului la tãiere.
1.2. Cadrul legal
Realizarea cercetãrii statistice "Producţia de carne" are la baza Directiva Consiliului nr. 93/25/CE din 1 iunie 1993 referitoare la efectivele de ovine şi caprine, secţiunea II "Statistica sacrificarilor", art. 13 şi 14, şi Ordinul Preşedintelui Institutului Naţional de Statistica nr. 964 din 24 august 2005.
1.3. Concepte şi definiţii de baza
Definiţiile de mai jos vizeazã clarificarea conceptelor utilizate în cadrul cercetãrii statistice, astfel încât repondentii sa poatã rãspunde corect la cerinţele cercetãrii.
Ovine şi caprine:
- miei (masculi sau femele): cu o greutate în viu sub 15 kg, în varsta de mai puţin de 12 luni;
- berbeci: ovine masculi (în varsta de peste 12 luni);
- oi: ovine femele, care au fatat deja;
- caprine.
Greutatea în carcasa este greutatea corpului rece al animalului sacrificat dupã înlãturarea sângelui, a pielii şi a maruntaielor şi dupã îndepãrtarea capului (despãrţit la imbinarea atlanto-occipitala), a picioarelor (despãrţite la imbinarea carpo-metacarpala sau tarso-metatarsala), a cozii (despartita între a 6-a şi a 7-a vertebra)
2. Descrierea cercetãrii statistice
2.1. Sfera de cuprindere
Cercetarea statistica se adreseazã unitãţilor economice care sacrifica ovine şi caprine. Acestea pot fi unitãţi care au în dotare instalaţii specifice pentru sacrificarea animalelor şi procesarea carnii, precum şi exploataţii agricole (de tipul abatoarelor industriale) sau alte tipuri de unitãţi în care sunt organizate puncte de sacrificare, carnea obţinutã fiind procesata ori comercializata.
Unitatea de observare este întreprinderea - unitate legal constituitã -, care dispune de autonomie decizionala, are personalitate juridicã, tine evidenta proprie, întocmeşte bilanţ contabil complet şi este organizatã sa producã în unul sau mai multe locuri unul ori mai multe produse industriale.
Cercetarea statistica este exhaustiva şi se adreseazã tuturor întreprinderilor din intreaga ţara, care au activitatea principala sau secundarã "Producţia, prelucrarea şi conservarea carnii", clasa 1511, conform clasificarii CAEN Rev. 1.
2.2. Principalele variabile studiate şi chestionarele cercetãrii statistice
Cercetãrile statistice din domeniu sunt de doua tipuri, în funcţie de periodicitate: IND C - lunar şi IND - C anual.
Atât prin cercetarea statistica IND C - lunar, cat şi prin cercetarea statistica IND C - anual, la cap. III "Carne de oaie şi capra" se colecteazã urmãtoarele variabile: numãrul de capete sacrificate, greutatea în viu, greutatea medie, greutatea în carcasa, randamentul mediu la tãiere, pentru ovine total, din care miei, şi capre total.
Datele colectate privind greutatea în viu şi greutatea în carcasa trebuie exprimate în kilograme.
Greutatea medie se calculeazã cu o zecimala rotunjita statistic şi trebuie exprimatã în kilograme.
Randamentul mediu la tãiere se calculeazã cu o zecimala rotunjita statistic şi trebuie exprimat în procente.
Tipul de chestionar utilizat este chestionarul pe suport hârtie.
Periodicitatea este lunarã pentru cercetarea statistica IND C - lunar, respectiv anuala pentru cercetarea statistica IND C - anual.
2.3. Clasificari şi nomenclatoare utilizate
Cercetarea statistica "Producţia de carne de ovine şi caprine din abatoare" necesita utilizarea urmãtoarelor clasificari şi nomenclatoare:
- CAEN Rev. 1 - Clasificarea Activitãţilor din Economia Nationala - utilizata pentru codificarea activitãţilor principale sau secundare ale unitãţilor cercetate la nivel de clasa;
- Nomenclatorul regiunilor de dezvoltare - NUTS 2 - utilizat pentru codificarea regiunilor de dezvoltare;
- SIRUTA - Nomenclatorul localitãţilor din România - utilizat pentru codificarea localitãţii de adresa a unitãţilor cercetate;
- Nomenclatorul formelor de proprietate - utilizat pentru codificarea tipului de proprietate a unitãţilor cercetate.
2.4. Metode de calcul al principalilor indicatori
Greutate medie = Greutate în viu/Numãr de capete sacrificate
Randament mediu la tãiere = Greutate în carcasa/Greutate în viu x 100
3. Esantionul cercetãrii statistice
Cercetarea statistica este exhaustiva şi se adreseazã tuturor unitãţilor (agenţilor economici) care desfãşoarã ca activitate principala sau secundarã producţia, prelucrarea şi conservarea carnii, clasa 1511, conform clasificarii CAEN Rev. 1.
4. Organizarea culegerii şi prelucrarea datelor
4.1. Metoda de înregistrare
Cercetãrile statistice utilizeazã chestionare imprimate ce vor fi completate de cãtre întreprinderi prin autoinregistrare.
4.2. Perioada de referinta şi de înregistrare
Pentru cercetarea statistica IND C - lunar perioada de referinta este luna calendaristicã precedenta, iar datele se colecteazã de la unitãţile raportoare pana pe data de 12 a lunii.
Pentru cercetarea statistica IND C - anual perioada de referinta este anul calendaristic precedent, iar datele se colecteazã de la unitãţile raportoare pana pe data de 1 martie a anului.
4.3. Personalul care efectueazã cercetarea statistica
Chestionarele statistice sunt distribuite şi colectate cãtre/de la unitãţile raportoare de cãtre personalul specializat al direcţiilor teritoriale de statistica.
Direcţiile teritoriale de statistica asigura transmiterea chestionarelor statistice la sediul central al Institutului Naţional de Statistica, în vederea prelucrãrii automate a datelor.
La nivelul central al Institutului Naţional de Statistica, echipa responsabilã de cercetarea statistica asigura corectitudinea procedurilor de prelucrare, analiza şi validare a rezultatelor finale.
4.4. Prelucrarea datelor
Datele recepţionate de la unitãţi se verifica la nivelul direcţiilor teritoriale de statistica, asigurându-se, în principal, urmãtoarele:
● completitudinea şi corectitudinea datelor completate;
● explicaţii clare în caz de nonraspuns.
La nivelul Institutului Naţional de Statistica, sistemul de prelucrare asigura urmãtoarele funcţiuni: introducerea datelor, validarea şi centralizarea rezultatelor.
Confidenţialitatea datelor este asigurata pe tot parcursul procesului de colectare şi de verificare a acestora.
4.5. Soluţia IT
Aplicatia informatica pentru prelucrarea datelor din cercetãrile statistice lunare şi anuale referitoare la producţia de carne de ovine şi caprine din abatoare este scrisã în Visual Fox.
La nivelul Institutului Naţional de Statistica se realizeazã: introducerea datelor, verificarea şi validarea acestora la nivel de chestionar, operarea corectiilor primare, reluarea controlului automat, operarea corectiilor necesare, analiza statisticii raportarii, centralizarea rezultatelor şi obţinerea rezultatelor finale.
5. Prezentarea şi utilizarea rezultatelor cercetãrii statistice
5.1. Principalii indicatori rezultaţi
Indicatorii rezultaţi în urma prelucrãrii datelor sunt:
● numãrul de capete sacrificate pentru ovine - total (din care miei);
● numãrul de capete sacrificate pentru caprine - total;
● greutatea în viu, greutatea în carcasa, greutatea medie şi randamentul mediu la tãiere, care se diferentiaza pe categorii de animale:
- ovine, din care:
- miei;
- caprine.
5.2. Formele de prezentare a rezultatelor
Rezultatele obţinute din cercetãrile statistice sunt prezentate pe total ţara (IND C - lunar şi IND C - anual) şi pe regiuni de dezvoltare (IND C - anual).
Anual, în luna iunie, rezultatele cercetãrii statistice se disemineaza în publicaţia "Producţia fizica industriala de carne, lapte şi produse lactate".
5.3. Transmiterea datelor cercetãrii
Transmiterea datelor cercetãrii
Rezultatele cercetãrilor statistice se transmit lunar la Direcţia generalã de statistici agricole şi mediu, la 35 de zile de la expirarea lunii de referinta, şi anual, la aceeaşi direcţie, la data de 30 iunie a fiecãrui an.
Direcţia generalã de statistici agricole şi mediu asigura transmiterea rezultatelor la Eurostat dupã reîntregirea datelor cu sacrificarile şi producţia din gospodãriile populaţiei.
6. Limitãri
În procesul de colectare a datelor de la unitãţile raportoare au existat situaţii în care s-a semnalat lipsa de precizie în completarea chestionarelor de cãtre producãtori.

---------



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016