Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 532 din 12 decembrie 2001  privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei pentru Securitatea Produselor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 532 din 12 decembrie 2001 privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei pentru Securitatea Produselor

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 4 din 7 ianuarie 2002
Secretarul de stat, preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
în conformitate cu:
- prevederile <>art. 32 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- <>Hotãrârea Guvernului nr. 574/2001 pentru aprobarea Strategiei Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor 2001-2004,
în temeiul <>art. 3 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 166/2001 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se înfiinţeazã Comisia pentru Securitatea Produselor, organism consultativ independent, nonprofit, format din reprezentanţi ai organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale, reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale şi din reprezentanţi ai consumatorilor, în vederea reprezentãrii organizaţiilor neguvernamentale în procesul decizional, precum şi a obţinerii celor mai bune opinii fundamentate privind produsele periculoase pentru viata, sãnãtatea sau securitatea consumatorilor.
ART. 2
Organizarea şi funcţionarea Comisiei pentru Securitatea Produselor sunt prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Rovana Plumb,
secretar de stat

ANEXA 1

ORGANIZAREA ŞI FUNCŢIONAREA
Comisiei pentru Securitatea Produselor

ART. 1
Comisia pentru Securitatea Produselor este un organism consultativ independent, nonprofit, format din reprezentanţi ai organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale, reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale şi din reprezentanţi ai consumatorilor, în vederea reprezentãrii organizaţiilor neguvernamentale în procesul decizional şi a obţinerii celor mai bune opinii fundamentate privind produsele periculoase pentru viata, sãnãtatea sau securitatea consumatorilor.
ART. 2
(1) Comisia pentru Securitatea Produselor este compusa din 11 (unsprezece) membri cu drept de vot, dupã cum urmeazã:
a) un reprezentant în calitate de membru, desemnat de Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorilor;
b) un reprezentant în calitate de membru, desemnat de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor;
c) un reprezentant în calitate de membru, desemnat de Ministerul pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi Cooperatie;
d) un reprezentant în calitate de membru, desemnat de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei;
e) un reprezentant în calitate de membru, desemnat de Centrul Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor "Larex" Bucureşti;
f) un reprezentant în calitate de membru, desemnat de Institutul de Cercetare şi Proiectare pentru Electrotehnica - S.A. Bucureşti;
g) un reprezentant în calitate de membru, desemnat de Institutul de Chimie Alimentara Bucureşti;
h) un reprezentant în calitate de membru, desemnat de Camera de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti;
i) 3 reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari constituite în baza <>Legii locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ai consumatorilor, în calitate de membri, desemnaţi de asociaţiile şi fundaţiile recunoscute ca fiind de utilitate publica, în conformitate cu prevederile <>art. 38 şi 39 din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.
(2) Membrii Comisiei pentru Securitatea Produselor vor desemna prin vot un preşedinte şi un vicepreşedinte.
(3) Nominalizarea membrilor se face de cãtre instituţiile şi asociaţiile menţionate, la solicitarea secretarului de stat, preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
(4) Membrii Comisiei pentru Securitatea Produselor au un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit.
(5) Comisia pentru Securitatea Produselor se întruneşte trimestrial, la convocarea preşedintelui ori a vicepreşedintelui acesteia, sau ori de câte ori este necesar.
ART. 3
(1) Modalitatea de constituire, organizare şi funcţionare a secretariatului Comisiei pentru Securitatea Produselor va fi prevãzutã în regulamentul intern de organizare şi funcţionare a acesteia. Secretariatul Comisiei pentru Securitatea Produselor este format din 3 persoane care nu au calitatea de membru al acesteia.
(2) Comisia pentru Securitatea Produselor poate fi sprijinita de raportori permanenţi, desemnaţi de instituţiile şi organizaţiile menţionate la art. 2.
(3) Pot fi cooptati şi alţi raportori, desemnaţi de preşedinte sau vicepreşedinte, în funcţie de nevoile Comisiei pentru Securitatea Produselor, de specialitatea şi de competenta acestora.
ART. 4
(1) Comisia pentru Securitatea Produselor analizeazã sesizãrile privind riscurile pe care le pot prezenta produsele destinate consumatorilor pentru evaluare, în vederea emiterii unui punct de vedere consultativ.
(2) În exercitarea atribuţiilor sale Comisia pentru Securitatea Produselor analizeazã şi emite punctul de vedere consultativ în ceea ce priveşte:
a) caracteristicile produsului, ale ambalarii şi ale instrucţiunilor de montaj şi întreţinere;
b) efectul asupra altor produse împreunã cu care acesta poate fi folosit;
c) modul se prezentare a produsului, etichetarea, instrucţiunile de folosire şi orice alte indicaţii şi informaţii furnizate de producãtor;
d) categoria de consumatori expusã riscului prin folosirea produsului.
(3) Evaluarea securitãţii produselor se face în conformitate cu cerinţele minime de securitate prevãzute în actele normative specifice. În lipsa acestora, în procesul de evaluare se au în vedere cerinţele generale de securitate cuprinse în standardele romane, europene sau internaţionale, iar dacã acestea nu exista, se au în vedere cunoştinţele ştiinţifice şi tehnologice din domeniu.
(4) Comisia pentru Securitatea Produselor îşi creeazã o baza de date prin inventarierea informaţiilor din domeniu referitoare la pericolele prezentate de produse.
ART. 5
Comisia pentru Securitatea Produselor poate fi consultata de cãtre Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorilor, Comitetul Interministerial pentru Supravegherea Pieţei Produselor şi Serviciilor şi Protecţia Consumatorilor, precum şi de cãtre instanţele de judecata, cãrora urmeazã sa li se transmitã, în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrãrii sesizãrii, punctul de vedere al Comisiei pentru Securitatea Produselor, care are caracter consultativ.
ART. 6
(1) Raportorii întocmesc pentru fiecare sesizare repartizata de cãtre Comisia pentru Securitatea Produselor un raport în care prezintã punctul propriu de vedere privind problemele menţionate în sesizare, raport încheiat în urma cercetãrii documentelor şi audierii persoanelor pe care le considera necesare.
(2) Membrii Comisiei pentru Securitatea Produselor şi raportorii rãspund de pãstrarea secretului profesional în legatura cu aspectele tehnologice, economice şi comerciale de care iau cunostinta în decursul cercetãrii documentelor şi audierii persoanelor invitate.
ART. 7
Punctul de vedere al Comisiei pentru Securitatea Produselor se transmite, dacã este cazul, şi organelor de specialitate ale administraţiei publice competente.
ART. 8
În caz de pericol grav şi imediat, la sesizarea Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor sau a Comitetului Interministerial pentru Supravegherea Pieţei Produselor şi Serviciilor şi Protecţia Consumatorilor, Comisia pentru Securitatea Produselor constituie un grup de urgenta care analizeazã produsele în cauza şi îşi formuleazã şi comunica punctul de vedere în cel mai scurt timp posibil.
ART. 9
(1) Deliberarea se face în plenul Comisiei pentru Securitatea Produselor, la care trebuie sa fie prezenta cel puţin jumãtate din numãrul membrilor acesteia, prezenta preşedintelui sau, în lipsa acestuia, a vicepreşedintelui fiind obligatorie, în urma analizarii punctului de vedere al raportorului, dupã caz.
(2) În cazul unui vot paritar votul preşedintelui sau, în lipsa acestuia, al vicepreşedintelui este hotarator.
(3) Şedinţele Comisiei pentru Securitatea Produselor nu sunt publice.
ART. 10
Membrii Comisiei pentru Securitatea Produselor nu pot delibera într-o problema în care sunt direct interesaţi sau sunt reprezentanţi ai unei pãrţi interesate.
ART. 11
(1) Calitatea de membru al Comisiei pentru Securitatea Produselor poate fi pierdutã în urmãtoarele cazuri:
- lipsa nejustificatã, în mod repetat, de la şedinţele acesteia;
- deliberarea într-o problema în care era direct interesat sau reprezentant al unei pãrţi interesate;
- a fost dispusã începerea urmãririi penale;
- nu mai este membru sau angajat al instituţiei care l-a desemnat;
- retragerea calitãţii de reprezentant al instituţiei care l-a desemnat;
- deces.
(2) În locul persoanei care a pierdut calitatea de membru va fi desemnat un alt reprezentant.
ART. 12
Procesul-verbal al şedinţei este semnat de toţi membrii prezenţi ai Comisiei pentru Securitatea Produselor. Punctul de vedere al acesteia va fi formulat în scris, va fi înregistrat şi indosariat de cãtre secretariat în urma consemnarii în procesul-verbal al şedinţei în care a fost adoptat.
ART. 13
(1) Convocarea Comisiei pentru Securitatea Produselor va fi facuta de secretariatul acesteia în termen de 5 zile de la data înregistrãrii cererii de consultare, formulatã de Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorilor, Comitetul Interministerial pentru Supravegherea Pieţei Produselor şi Serviciilor şi Protecţia Consumatorilor, sau de la data sesizãrii Comisiei pentru Securitatea Produselor de cãtre instanta de judecata.
(2) Convocarea se face în scris şi se consemneazã în procesul-verbal al şedinţei. În convocarea la şedinţa se vor preciza ordinea de zi, data, ora şi locul desfãşurãrii acesteia.
ART. 14
Regulamentul intern de organizare şi funcţionare a Comisiei pentru Securitatea Produselor va fi elaborat şi adoptat de cãtre membrii sãi în termen de 45 de zile de la data primei şedinţe a acesteia.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016