Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 523 din 11 august 2003  pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, fabricarea si etichetarea gemurilor, jeleurilor si marmeladelor de fructe, precum si piureului de castane indulcit, destinate consumului uman    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 523 din 11 august 2003 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, fabricarea si etichetarea gemurilor, jeleurilor si marmeladelor de fructe, precum si piureului de castane indulcit, destinate consumului uman

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 776 din 5 noiembrie 2003
Vãzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale de implementare şi reglementare din Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului,
având în vedere prevederile <>art. 34 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 57/2002 ,
în temeiul prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, precum şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

ministrul agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului, ministrul sãnãtãţii şi preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele cu privire la natura, conţinutul, fabricarea şi etichetarea gemurilor, jeleurilor şi marmeladelor de fructe, precum şi piureului de castane indulcit, destinate consumului uman, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, Ministerul Sãnãtãţii şi Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultura şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin oficiile judeţene pentru protecţia consumatorilor, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Începând cu data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi al ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 121/382/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul, fabricarea şi etichetarea gemurilor din fructe, jeleului, marmeladei şi piureului de castane indulcit, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 610 din 27 septembrie 2001.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicãrii.

p. Ministrul agriculturii, pãdurilor,
apelor şi mediului,
Petre Daea,
secretar de stat

Ministrul sãnãtãţii,
Mircea Beuran

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Rovana Plumb

ANEXA

NORME
cu privire la natura, conţinutul, fabricarea
şi etichetarea gemurilor, jeleurilor şi marmeladelor
de fructe, precum şi piureului de castane indulcit,
destinate consumului uman

ART. 1
(1) Prezentele norme se aplica produselor definite în anexa nr. 1.
(2) Prezentele norme nu se aplica în cazul produselor destinate fabricãrii produselor de panificatie, patiserie sau a biscuiţilor.
ART. 2
Normele generale privind etichetarea alimentelor se aplica în cazul produselor definite în anexa nr. 1, în urmãtoarele condiţii:
1. a) Denumirile din anexa nr. 1 se aplica doar produselor cuprinse în aceasta anexa şi sunt utilizate, în cazul comercializãrii, pentru a le desemna.
b) Denumirile din anexa nr. 1 pot fi totuşi folosite, ca o alternativa şi conform traditiei, pentru a desemna alte produse care nu pot fi confundate cu cele definite în anexa nr. 1.
2. a) Denumirea produsului este însoţitã de menţiunea privind fructul sau fructele utilizate, în ordinea descrescãtoare a ponderii materiilor prime utilizate în fabricaţie.
b) In cazul produselor fabricate din trei sau mai multe fructe, indicarea fructelor utilizate poate fi înlocuitã prin cuvintele "amestec de fructe", printr-o menţiune similarã sau prin cea a numãrului de fructe utilizate.
3. Etichetarea cuprinde indicarea conţinutului de fructe, incluzând cuvintele "preparat cu... grame de fructe pentru 100 grame" de produs finit. In cazul utilizãrii extractelor apoase, calculul se face dupã scãderea masei apei utilizate la prepararea extractelor.
4. a) Etichetarea cuprinde indicarea conţinutului total de zaharuri, incluzând cuvintele "conţinutul total de zaharuri... grame pentru 100 grame", cifra indicatã reprezentând valoarea determinata cu ajutorul refractometrului la 20°C pentru 100 grame produs finit, supus unei tolerante de ± 3 grade refractometrice.
b) Conţinutul de zaharuri nu se indica în cazul în care zaharurile (glucidele) sunt prezentate prin etichetarea nutritionala, conform legislaţiei în vigoare.
5. Elementele descrise la pct. 3 şi la pct. 4 lit. a) apar în acelaşi camp vizual cu denumirea produsului şi în caractere clare, vizibile.
6. In cazul în care conţinutul rezidual de dioxid de sulf este mai mare de 10 mg/kg, se indica prezenta acestuia pe eticheta, în lista ingredientelor.
ART. 3
La fabricarea produselor definite în anexa nr. 1 pot fi utilizate doar ingredientele enumerate în anexa nr. 2 şi materiile prime care sunt conforme cu prevederile din anexa nr. 3.
ART. 4
Se autorizeazã comercializarea produselor definite în anexa nr. 1, dacã sunt conforme definitiilor şi condiţiilor stabilite în prezentele norme, începând cu data intrãrii în vigoare a ordinului de aprobare a acestora.
ART. 5
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentele norme.

ANEXA 1
-------
la norme
--------

DENUMIREA PRODUSELOR, CARACTERISTICI SI DEFINIŢII

1. Definiţii
a) Gemul este un amestec cu consistenta de gel, obţinut din zaharuri, pulpa si/sau piureul uneia sau mai multor specii de fructe şi apa.
Gemul de citrice poate fi obţinut din fructul întreg, tãiat în fasii si/sau felii.
Cantitatea de pulpa si/sau de piure utilizata pentru fabricarea a 1.000 grame de produs finit trebuie sa fie de minimum:
- 350 grame în general;
- 250 grame în cazul coacazelor roşii, al scoruselor, al fructelor de crusin/patachina, al coacazelor negre, al maceselor şi al gutuilor;
- 150 grame în cazul ghimbirului;
- 160 grame în cazul merelor anacard;
- 60 grame în cazul fructelor pasiunii.
b) Gemul extra este un amestec cu consistenta de gel, obţinut din zaharuri, pulpa neconcentrata a uneia sau mai multor specii de fructe şi apa.
Gemul extra de macese şi cel fãrã samburi de zmeura, mure, coacãze negre, afine şi coacãze roşii poate fi obţinut, în întregime sau parţial, din piureul neconcentrat din fructele respective.
Gemul extra de citrice poate fi obţinut din fructul întreg, tãiat în fasii si/sau felii.
Fructele care nu se pot utiliza în amestec cu alte fructe la producerea gemului extra sunt urmãtoarele: mere, pere, prune cu sambure aderent, pepene galben, pepene verde, struguri, dovleac, castraveti şi roşii.
Cantitatea de pulpa utilizata la fabricarea a 1.000 grame de produs finit trebuie sa fie de minimum:
- 450 grame în general;
- 350 grame în cazul coacazelor roşii, al scoruselor, al fructelor de crusin/patachina, al coacazelor negre, al maceselor şi al gutuilor;
- 250 grame în cazul ghimbirului;
- 230 grame în cazul merelor anacard;
- 80 grame în cazul fructelor pasiunii.
c) Jeleul este un amestec cu consistenta de gel, obţinut din zaharuri şi sucul si/sau extractele apoase din una sau mai multe specii de fructe.
Cantitatea de suc si/sau extracte apoase utilizata la fabricarea a 1.000 grame de produs finit nu trebuie sa fie inferioarã celei stabilite în cazul fabricãrii gemului. Aceste cantitãţi se calculeazã dupã scãderea masei apei utilizate la prepararea extractelor apoase.
d) Jeleul extra este produsul gelificat obţinut prin fierberea cu zaharuri a sucului de fructe si/sau a extractelor apoase de fructe, dintr-o singura specie sau mai multe specii de fructe.
Cantitatea de suc de fructe si/sau de extracte apoase utilizata la fabricarea a 1.000 grame de produs finit nu trebuie sa fie inferioarã celei stabilite pentru fabricarea gemului extra. Aceste cantitãţi se calculeazã dupã scãderea masei apei utilizate la prepararea extractelor apoase.
Fructele care nu se pot utiliza în amestec cu alte fructe la producerea jeleului extra sunt urmãtoarele: mere, pere, prune cu sambure aderent, pepene galben, pepene verde, struguri, dovleac, castraveti şi roşii.
e) Marmelada este un amestec cu consistenta de gel, obţinut din apa, zaharuri şi unul sau mai multe dintre produsele urmãtoare, obţinute din citrice: pulpa, piure, suc, extracte apoase şi coaja fructelor.
Cantitatea de citrice utilizata pentru fabricarea a 1.000 grame de produs finit trebuie sa fie de minimum 200 grame, din care cel puţin 75 grame trebuie sa provinã din endocarp.
f) Denumirea marmelada jeleu desemneazã produsul care nu conţine materii insolubile, cu excepţia unor mici cantitãţi de coaja maruntita.
g) Piureul de castane indulcit este un amestec cu consistenta de gel, obţinut din apa, zahãr şi cel puţin 380 grame de piure de castane (Castanea sativa) la 1.000 grame de produs finit.
2.a) Produsele definite la pct. 1 trebuie sa prezinte un conţinut de substanta uscata solubila egal cu 60% sau mai mult, determinata cu ajutorul refractometrului, cu excepţia acelor produse în care zaharurile au fost total sau parţial înlocuite cu indulcitori.
b) In anumite cazuri se pot folosi denumirile produselor de la pct. 1 şi în situaţii în care conţinutul de substanta uscata solubila este sub 60%.
c) In cazul amestecurilor de fructe, conţinutul minim stabilit la pct. 1 pentru diferitele specii de fructe trebuie sa fie redus proporţional cu procentele de utilizare.

ANEXA 2
-------
la norme
--------

INGREDIENTE

La fabricarea produselor definite în anexa nr. 1 la norme se pot utiliza urmãtoarele ingrediente:
- miere, conform definiţiei din actele normative în vigoare, în toate produsele, ca înlocuitor total sau parţial al zaharurilor;
- suc de fructe, numai în gem;
- suc de citrice, în produsele obţinute din alte specii de fructe, numai în gem, gem extra, jeleu şi jeleu extra;
- suc de fructe roşii, numai în gem şi în gem extra obţinut din macese, cãpşuni, zmeura, agrise, coacãze roşii, prune şi rubarba;
- suc de sfecla roşie, numai în gem şi jeleu obţinut din cãpşuni, zmeura, agrise, coacãze roşii şi prune;
- uleiuri esenţiale de citrice, numai în marmelada şi marmelada jeleu;
- uleiuri şi grãsimi comestibile ca agenţi antispumare, în toate produsele;
- pectina lichidã, în toate produsele;
- coaja de citrice, în gem, gem extra, jeleu şi jeleu extra;
- frunze de Pelargonium odoratissimum, în gem, gem extra, jeleu şi jeleu extra, în cazul în care sunt obţinute din gutui;
- bãuturi spirtoase, vin şi vin licoros, nuci, plante aromatice, condimente, vanilie şi extracte de vanilie, în toate produsele;
- vanilina, în toate produsele.

ANEXA 3
-------
la norme
--------

MATERII PRIME

1. Definiţii
In cadrul prezentelor norme se aplica urmãtoarele definiţii:
a) Fruct:
- fructul proaspãt, sanatos, fãrã deteriorãri, conţinând toate elementele constitutive esenţiale şi suficient de copt pentru a putea fi utilizat dupã aplicarea procedeelor de spalare, îndepãrtare a petelor, a vârfului şi a cozii;
- în cadrul prezentelor norme, roşiile, pãrţile comestibile ale tulpinilor de rubarba, morcovii, cartofii dulci, castravetii, dovlecii, pepenii galbeni şi pepenii verzi se considera ca fiind fructe;
- termenul ghimbir defineşte radacina comestibilã a plantei de ghimbir în stare proaspãta sau conservatã. Ghimbirul poate fi uscat sau conservat în sirop.
b) Pulpa (de fructe): partea comestibilã a fructului întreg, dacã este cazul fãrã coaja, seminţe, samburi şi alte astfel de elemente, care poate fi taiata sau zdrobita, dar care nu a fost transformata în piure.
c) Piure (de fructe): partea comestibilã a fructului întreg, dacã este cazul fãrã coaja, seminţe, samburi şi alte astfel de elemente, care a fost transformata în piure prin pasare sau prin alt procedeu similar.
d) Extract apos (din fructe)
Extractele apoase din fructele care sunt supuse pierderilor în timpul procesului normal de fabricaţie conţin toate componentele solubile în apa ale fructului utilizat.
e) Zaharuri
Se autorizeazã urmãtoarele zaharuri:
1. zaharurile definite conform actelor normative în vigoare;
2. sirop de fructoza;
3. zaharuri extrase din fruct;
4. zahãr nerafinat.
2. Tratamentul materiilor prime
a) Produsele definite la pct. 1 lit. a), b), c) şi d) pot fi supuse urmãtoarelor tratamente:
- încãlzire, refrigerare sau congelare;
- liofilizare;
- concentrare, în mãsura în care tehnic este posibil;
- cu excepţia materiilor prime utilizate la fabricarea produselor "extra", se admite utilizarea dioxidului de sulf (E220) sau a sarurilor acestuia (E221, E222, E223, E224, E226 şi E227) ca auxiliari tehnologici, cu condiţia sa nu se depãşeascã, în produsele definite la pct. 1 din anexa nr. 1 la norme, conţinutul maxim de dioxid de sulf stabilit prin actele normative în vigoare.
b) Caisele şi prunele utilizate la fabricarea gemului pot fi tratate prin alte procedee de deshidratare decât cele de liofilizare.
c) Coaja de citrice se poate conserva în saramura.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016