Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 520 din 6 martie 2007  pentru aprobarea Metodologiei privind eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti si a Baremului medical cuprinzand afectiunile pentru care se acorda scutirile medicale de la orele de educatie fizica si sport    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 520 din 6 martie 2007 pentru aprobarea Metodologiei privind eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti si a Baremului medical cuprinzand afectiunile pentru care se acorda scutirile medicale de la orele de educatie fizica si sport

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 275 din 25 aprilie 2007

Având în vedere prevederile <>Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Legii învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vãzând Referatul comun de aprobare nr. E.N. 1.120/2007 al Secretariatului general al Ministerului Sãnãtãţii Publice şi nr. 10.925/2007 al Secretariatului general al Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii,
în temeiul prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii Publice şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 223/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, cu modificãrile ulterioare,

ministrul sãnãtãţii publice şi ministrul educaţiei şi cercetãrii emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Metodologia privind eliberarea scutirilor medicale de la orele de educaţie fizicã şi sport pentru elevi şi studenţi, precum şi Baremul medical cuprinzând afecţiunile pentru care se acordã scutirile medicale de la orele de educaţie fizicã şi sport, cuprinse în anexele nr. I şi II care fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Metodologia privind eliberarea scutirilor medicale de la orele de educaţie fizicã şi sport pentru elevi şi studenţi şi baremul medical cuprinzând afecţiunile pentru care se acordã aceste scutiri sunt obligatorii pentru toate unitãţile de învãţãmânt şcolar şi universitar publice sau particulare.
ART. 3
Începând cu data prezentului ordin, ordinul ministrului sãnãtãţii pentru aprobarea Metodologiei de eliberare a scutirilor medicale de educaţie fizicã la elevi şi studenţi şi Baremul cuprinzând afecţiunile pentru care se acordã aceste scutiri se abrogã.
ART. 4
Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice şi al Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, autoritãţile de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti, inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, precum şi rectoratele institutelor de învãţãmânt superior vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 5
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolãescu

Ministrul educaţiei şi cercetãrii,
Mihail Hãrdãu

ANEXA I

METODOLOGIE
privind eliberarea scutirilor medicale de la orele de educaţie fizicã şi sport pentru elevi şi studenţi

1. Scutirile medicale de la orele de educaţie fizicã şi sport se elibereazã de cãtre medicul unitãţii de învãţãmânt (în cazul elevilor) sau al instituţiei de învãţãmânt (în cazul studenţilor), iar în lipsa acestuia, de cãtre medicul de familie al elevului sau studentului, pe baza urmãtoarelor documente medicale:
a) pentru elevii şi studenţii cãrora li se recomandã scutiri medicale de la orele de educaţie fizicã şi sport pentru prima datã: biletele de ieşire din spital sau certificatele medicale întocmite de cãtre medicii din cabinetele de specialitate din ambulatorii sau centre de diagnostic şi tratament ori de cãtre spitalele unde elevii sau studenţii în cauzã au fost internaţi sau sunt în evidenţã;
b) pentru elevii şi studenţii care au fost scutiţi şi în anul şcolar respectiv universitar anterior: documentele medicale existente deja la cabinetele medicale şcolare sau studenţeşti ori, în lipsa cabinetelor medicale şcolare sau studenţeşti, documentele medicale existente la medicul de familie al elevului sau studentului în cauzã.
2. Scutirile medicale eliberate în condiţiile prevãzute la pct. 1 se consemneazã pe adeverinţa medicalã, al cãrei formular tipizat este aprobat prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice.
3. În funcţie de forma clinicã şi de deficienţele funcţionale consecutive bolilor prezentate de elev sau student, tipurile de scutiri medicale de la orele de educaţie fizicã şi sport pot fi anuale (totale sau parţiale), semestriale (totale sau parţiale) ori temporare (totale sau parţiale).
4. Scutirile anuale sau semestriale de la orele de educaţie fizicã şi sport se recomandã pe durata unui an sau semestru şcolar ori universitar, pentru urmãtoarele categorii de elevi sau studenţi:
a) inapţi total pentru orele de educaţie fizicã şi sport, fãrã notã la aceastã disciplinã, care, la recomandarea medicului, pot efectua în cadrul orelor de educaţie fizicã şi sport unele elemente uşoare de dezvoltare fizicã, ce vor fi consemnate pe versoul adeverinţei medicale;
b) inapţi total pentru lecţiile de educaţie fizicã şi sport, fãrã notã la aceastã disciplinã, dar cu recomandare de exerciţii de recuperare medicalã în cabinete medicale sau în unitãţi sanitare de specialitate, care vor prezenta profesorilor de educaţie fizicã şi sport, la sfârşitul fiecãrei luni, o dovadã privind efectuarea programului de recuperare medicalã în luna respectivã, eliberatã de cabinetele medicale sau de unitãţile sanitare de specialitate.
Pentru elevii sau studenţii care învaţã în localitãţi fãrã posibilitãţi de recuperare medicalã, medicii specialişti care îi dispensarizeazã vor recomanda programe diferenţiate de exerciţii care se vor efectua în cadrul orelor de educaţie fizicã şi sport, sub supravegherea profesorilor de educaţie fizicã şi sport;
c) inapţi parţial numai pentru unele dintre activitãţile incluse în lecţiile de educaţie fizicã şi sport, cu notã la aceastã disciplinã de învãţãmânt.
Tipurile de exerciţii fizice contraindicate medical vor fi stabilite de cãtre medicul specialist care dispensarizeazã elevii sau studenţii şi vor fi consemnate pe versoul adeverinţei medicale, la rubrica "Concluziile examenului medical de bilanţ", de cãtre medicul unitãţii de învãţãmânt la care elevii sau studenţii sunt înscrişi în programul de învãţãmânt sau, în lipsa acestuia, de cãtre medicul de familie al acestora.
Stabilirea tipurilor de exerciţii fizice contraindicate medical elevilor şi studenţilor cu scutire parţialã de la orele de educaţie fizicã şi sport se face în condiţiile anexei la prezenta metodologie.
5. Scutirile temporare de la orele de educaţie fizicã şi sport se recomandã pe durate variabile, sub un semestru şcolar sau universitar, pentru urmãtoarele categorii de elevi sau studenţi:
a) inapţi total pentru orele de educaţie fizicã şi sport, fãrã notã la aceastã disciplinã în perioada pentru care s-a eliberat scutirea;
b) inapţi parţial numai pentru unele dintre activitãţile incluse în lecţiile de educaţie fizicã şi sport, cu notã la aceastã disciplinã de învãţãmânt.
Tipurile de exerciţii contraindicate medical se stabilesc în conformitate cu reglementãrile prevãzute în cazul scutirilor parţiale anuale sau semestriale.
6. În adeverinţa medicalã eliberatã pentru scutirea medicalã a elevilor sau studenţilor de la orele de educaţie fizicã şi sport se consemneazã urmãtoarele date dupã cum urmeazã:
a) tipul de scutire medicalã recomandat: anualã (totalã sau parţialã), semestrialã (totalã sau parţialã) ori temporarã (totalã sau parţialã) se consemneazã la rubrica "Se recomandã..."; în caz de scutire temporarã, se menţioneazã şi durata acesteia;
b) la rubrica "având ocupaţia de..." se consemneazã "elev" sau "student", dupã caz, precum şi unitatea sau instituţia de învãţãmânt unde elevul sau studentul este înscris;
c) la rubrica "Se elibereazã prezenta spre a-i servi la..." se consemneazã sintagma "scutirea de la orele de educaţie fizicã şi sport".
7. Elevii sau studenţii inapţi total de la orele de educaţie fizicã şi sport au obligaţia de a fi prezenţi la aceste ore, fiind folosiţi de profesorii de educaţie fizicã şi sport la o serie de activitãţi, în conformitate cu reglementãrile în vigoare ale Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii.
8. Scutirile medicale de la orele de educaţie fizicã şi sport nu pot fi eliberate retroactiv, ele fiind valabile din ziua acordãrii lor, cu excepţia documentelor medicale de motivare pentru perioadele când un elev sau student este absent de la toate obiectele de învãţãmânt din cauzã de boalã, situaţie în care perioada de scutire poate fi luatã în considerare retroactiv.
9. În conformitate cu reglementãrile Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, adeverinţele medicale pentru scutire de la orele de educaţie fizicã şi sport se pãstreazã, pe tot parcursul anului de învãţãmânt, de cãtre profesorii de educaţie fizicã şi sport.
10. Anexa face parte integrantã din prezenta metodologie.

ANEXĂ
-----
la metodologie
--------------

CONŢINUTUL
învãţãrii şi natura solicitãrilor la efort fizic în lecţiile de educaţie fizicã şi sport

1. CLASELE I-IV
A. Efort fizic mic
1. Elemente de organizare: formaţii de adunare, de deplasare şi de lucru, alinieri, poziţii în formaţie, întoarceri, porniri şi opriri din mers. Durata: 1-2 minute
2. Deprinderi motrice de bazã: variante de mers. Durata: 1-2 minute
3. Deprinderi sportive elementare specifice atletismului: aruncarea mingii de oinã de pe loc. Durata: 12-15 minute
4. Deprinderi utilitar-aplicative: echilibru - menţinere de poziţii, deplasãri pe suprafeţe înguste şi înãlţate. Durata: 8-10 minute
B. Efort fizic mediu
1. Elemente ale dezvoltãrii fizice: poziţii de bazã, mişcãri naturale specifice fiecãrui segment corporal, complexe de dezvoltare fizicã, educarea actului respirator. Durata: 6-7 minute
2. Deprinderi motrice de bazã:
a) variante de alergare: obişnuitã, cu genunchii sus, cu cãlcâiele la şezut, cu ocolire de obstacole, cu schimbãri de direcţie. Durata: 1-2 minute;
b) variante de sãrituri: cu desprindere de pe ambele picioare, pe loc, cu deplasare, sãriturã la coardã, cu trecere peste obstacole joase. Durata: 10 minute;
c) variante de aruncare: obiecte lansate (cu una şi/sau cu douã mâini) la ţintã, la distanţã şi/sau la partener; obiecte azvârlite la ţintã şi/sau la distanţã. Durata: 10 minute;
d) variante de prindere: cu douã mâini la piept, de pe l oc şi din deplasare, autoaruncãri şi prinderi. Durata: 12-15 minute
3. Deprinderi utilitar-aplicative:
a) cãţãrare: pe scarã fixã, pe bancã înclinatã. Durata: 8-10 minute;
b) târâre: pe palme şi genunchi, pe antebraţe, târâre joasã. Durata 8-10 minute;
c) tracţiune: a propriului corp prin tracţiune şi impingere cu ajutorul braţelor şi picioarelor, împingeri şi tracţiuni pe perechi sau în grup. Durata: 8-10 minute;
d) escaladare: cu pãşire sau încãlecare peste obstacole, cu apucare şi rulare pe şezut, cu apucare şi pãşire peste obstacol. Durata: 8-10 minute;
e) transport: de obiecte uşoare apucate cu una sau ambele mâini, individual, pe perechi şi în grup. Durata: 8-10 minute.
4. Deprinderi sportive elementare:
a) specifice atletismului:
- sãriturã în lungime cu elan. Durata: 12-15 minute;
- alergare de rezistenţã. Durata: 1,5-3 minute;
b) specifice gimnasticii:
- acrobatice cu elemente statice: cumpene, semisfoarã, sfoarã, pod de jos, stând pe omoplaţi şi elemente dinamice: rulare pe spate, rostogoliri. Durata: 15-20 minute;
- ritmice sportive: variaţii de paşi specifici, balansãri de braţe, sãriturã dreaptã, manevrãri de obiecte portative, paşi de dans clasic şi modern: Durata: 15-25 minute;
- aerobice: structuri de paşi pe fond muzical, paşi aerobici de bazã şi de legãturã. Durata: 15-25 minute;
c) specifice jocurilor sportive: minibaschet, minifotbal, minihandbal, badminton, tenis de masã şi de câmp - procedee tehnice de bazã şi jocuri bilaterale. Durata: 25 minute;
d) specifice sporturilor de sezon: înot, patinaj, sanie, schi. Durata: 40 minute.
5. Calitãţi motrice de bazã:
a) vitezã: de reacţie, de execuţie a acţiunilor motrice singulare şi repetate, de deplasare pe distanţa de 15-20 m. Acestea se realizeazã prin intermediul temelor de la deprinderile motrice de bazã şi al celor de la deprinderile sportive elementare;
b) îndemânare: coordonarea segmentelor faţã de corp sau a acţiunilor motrice individuale şi în relaţie cu un partener, coordonarea în manevrarea de obiecte. Acestea se realizeazã prin intermediul temelor de la deprinderile motrice de bazã: alergare, aruncare, prindere şi al celor de la deprinderile motrice sportive elementare: jocuri sportive şi gimnasticã;
c) forţã: dinamicã, segmentarã cu învingerea greutãţii propriului corp sau segment, forţã dinamicã generalã, forţã explozivã în acţiuni singulare. Acestea se realizeazã prin intermediul temelor de la deprinderile motrice de bazã (aruncãri), al celor de la deprinderile utilitar-aplicative (cãţãrare, escaladare, transport greutãţi, tracţiuni-împingeri) şi al celor de la deprinderile sportive elementare (sãritura în lungime, gimnasticã, minijocuri);
d) rezistenţã: generalã la eforturi sau muscularã localã. Acestea se realizeazã prin intermediul temelor de la deprinderile motrice de bazã (alergare) şi al celor de la deprinderile sportive elementare aparţinând gimnasticii aerobice şi minijocurilor;
e) mobilitate şi stabilitate articularã: mobilitatea coloanei vertebrale şi coxofemurale, stabilitatea articulaţiei umãrului, cotului şi gleznei. Acestea se realizeazã prin intermediul temelor aparţinând gimnasticii din cadrul deprinderilor sportive elementare.
C. Efort fizic mare
Deprinderi sportive elementare specifice altetismului - alergare de vitezã. Durata: 12-15 minute
II. CLASELE V-VIII
A. Efort fizic mic
1. Elemente de organizare: formaţii de adunare, de deplasare şi de lucru, alinieri, poziţii în formaţie, întoarceri, porniri şi opriri din mers. Durata: 1-2 minute
2. Deprinderi motrice de bazã: variante de mers. Durata: 1-2 minute
3. Deprinderi sportive elementare specifice atletismului: aruncarea mingii de oinã de pe loc. Durata: 12-15 minute
4. Deprinderi utilitar-aplicative: echilibru - menţinere de poziţii, deplasãri pe suprafeţe înguste şi înãlţate. Durata: 8-10 minute
B. Efort fizic mediu
1. Elemente ale dezvoltãrii fizice: poziţii de bazã, mişcãri naturale specifice fiecãrui segment corporal, complexe de dezvoltare fizicã, educarea actului respirator. Durata: 6-7 minute
2. Deprinderi motrice de bazã:
a) variante de alergare: obişnuitã, cu genunchii sus, cu cãlcâiele la şezut, cu ocolire de obstacole, cu schimbãri de direcţie. Durata: 1-2 minute;
b) variante de sãrituri: cu desprindere de pe ambele picioare, pe loc şi cu deplasare, sãrituri la coardã şi sãrituri peste obstacole joase. Durata: 10 minute;
c) variante de aruncare: obiecte lansate (cu una şi/sau cu douã mâini) la distanţã sau la partener; obiecte aruncate (de pe loc) la ţintã şi/sau la distanţã. Durata: 10 minute;
d) variante de prindere: cu douã mâini la piept, de pe loc şi din deplasare, autoaruncãri, prinderi. Durata: 12-15 minute.
3. Deprinderi utilitar-aplicative:
a) cãţãrare: pe scarã fixã, pe bancã înclinatã. Durata: 8-10 minute;
b) târâre: pe palme şi genunchi, pe antebraţe, târâre joasã. Durata: 8-10 minute;
c) tracţiune: a propriului corp prin tracţiune şi împingere cu ajutorul braţelor şi picioarelor, împingeri şi tracţiuni pe perechi sau în grup. Durata: 8-10 minute;
d) escaladare: cu pãşire sau încãlecare peste obstacole, cu apucare şi rulare pe şezut, cu apucare şi pãşire peste obstacol. Durata: 8-10 minute;
e) transport: de obiecte uşoare apucate cu una sau ambele mâini, individual, pe perechi şi în grup. Durata: 8-10 minute.
4. Deprinderi sportive:
a) atletism;
- sãrituri: elemente de tehnicã, sãrituri cu trecere peste obstacole, în lungime cu elan, sãriturã în înãlţime. Durata: 8-15 minute;
- aruncãri: elemente de tehnicã, aruncarea mingii de oinã la distanţã. Durata: 8-15 minute;
b) gimnasticã acrobaticã cu elemente statice: cumpene, semisfoarã, sfoarã, pod de jos, stând pe omoplaţi şi elemente dinamice: rulare pe spate, rostogoliri. Durata: 15-20 minute;
c) gimnasticã ritmicã la fete: elemente de echilibru, întoarcere cu paşi succesivi şi arcuiţi, dans clasic, modern şi sportiv, piruiete pe un picior, sãriturã pas. Durata: 25-30 minute;
d) sãrituri la aparate: peste caprã, pe ladã aşezatã transversal, cu rostogolire înainte pe ladã. Durata: 15 minute;
e) jocuri sportive: baschet, fotbal, handbal, volei, badminton, tenis de masã, rugby, oinã. Durata: 25-30 minute;
f) discipline sportive individuale alternative: înot, schi, patinaj, sanie. Durata: 25-30 minute.
5. Calitãţi motrice de bazã: rezistenţã cardiorespiratorie, la eforturi aerobe şi mixte, musculare locale. Durata: 5-7 minute.
C. Efort fizic mediu-mare
1. Deprinderi sportive:
- atletism:
- alergare de vitezã: 50 m. Durata: 8-15 minute;
- alergare de rezistenţã: 600 m la fete şi 800 m la bãieţi. Durata: 4-6 minute;
- elemente din şcoala alergãrii: joc de gleznã, alergare cu genunchii sus, pendularea gambelor înapoi. Durata: 8-15 minute.
2. Calitãţi motrice de bazã: forţã dinamicã segmentarã, generalã, combinatã cu alte calitãţi. Durata: 10 minute
D. Efort fizic mare
- Calitãţi motrice de bazã: vitezã şi îndemânare - întreceri sub formã de ştafete, pe distanţe de 20-30 m. Durata: 5-7 minute
III. ÎNVĂŢĂMÂNT LICEAL ŞI ŞCOLI DE ARTE ŞI MESERII
A. Efort fizic mic-mediu
1. Optimizarea dezvoltãrii fizice şi a capacitãţii motrice proprii: programe de influenţare analiticã a organismului, complexe de dezvoltare fizicã, cu exerciţii libere cu obiecte portative pe fond muzical. Durata: 8-10 minute
2. Jocuri sportive: volei. Durata: 30 minute
B. Efort fizic mediu
1. Organizarea şi practicarea competiţionalã şi/sau necompetiţionalã a disciplinelor sportive:
a) probe de sãrituri: lungime, înãlţime, triplusalt. Durata: 15 minute;
b) probe de aruncãri: greutate. Durata: 15 minute.
2. Gimnasticã acrobaticã: staticã, dinamicã, exerciţii liber alese la sol. Durata: 15 minute
C. Efort fizic mediu-maxim
1. Organizarea şi practicarea competiţionalã sau necompetiţionalã a disciplinelor sportive: atletism - probe de alergare: vitezã, rezistenţã, peste obstacole, de ştafetã. Durata: 15 minute
2. Jocuri sportive: baschet, fotbal, handbal. Durata: 30 minute
3. Discipline sportive alternative:
a) de sezon: schi alpin, schi fond, sanie, patinaj, înot. Durata: 45 minute;
b) jocuri sportive: oinã, badminton, rugby. Durata: 45 minute.
D. Efort fizic mare
- Optimizarea dezvoltãrii fizice şi a capacitãţii motrice proprii:
a) programe adaptate de culturism, fitness, sport aerobic, streatching. Durata: 8-10 minute;
b) structuri motrice cuprinzând dezvoltarea specificã şi combinatã a calitãţilor motrice pentru vitezã şi îndemânare, forţã, rezistenţã. Durata: 8-10 minute.
IV. ÎNVĂŢĂMÂNTUL SUPERIOR
Discipline sportive:
A. La bãieţi: probe atletice şi discipline sportive din domeniul atleticii grele: judoka, karate, culturism. Cu efort fizic mediu-mare
B: La fete: discipline sportive gen gimnasticã aerobicã sau de întreţine, handbal, volei, înot. Cu efort fizic mediu-mare
Activitatea se desfãşoarã pe grupe stabile, similar cu lecţiile de antrenament sportiv de nivel începãtori-avansaţi.
Pentru studenţi se organizeazã, în regim opţional, sisteme competiţionale interne pe durate variabile.
Pentru studenţii cu aptitudini deosebite se asigurã participarea la sisteme competiţionale naţionale.
În funcţie de disponibilitãţile personale, sub aspectul capacitãţii de efort şi al interesului manifestat de studenţi, aceştia pot opta în funcţie de oferta de discipline sportive prezentatã de catedra de educaţie fizicã a universitãţii sau a facultãţii respective.
Pentru a fi acceptaţi în grupele de pregãtire sportivã solicitate, studenţii trebuie sã prezinte anual un aviz medical.

ANEXA II

BAREM MEDICAL
cuprinzând afecţiunile pentru care se acordã scutirile medicale de la orele de educaţie fizicã şi sport


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tipul de scutire
Afecţiunea sau grupa de afecţiuni (totalã sau parţialã)
şi perioada scutirii
(anualã, semestrialã
sau temporarã)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I. Boli infecţioase şi parazitare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Tuberculozã primarã sau secundarã Totalã-anualã
stabilizatã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Primoinfecţie TBC nemanifestatã Parţialã - anualã sau fãrã scutire,
clinic, ocultã la aprecierea medicului
de specialitate pneumologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Scarlatinã necomplicatã Totalã - o lunã de la debut
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Status post meningitã sau Totalã - 12 luni de la debut, apoi
encefalitã, indiferent parţialã-anualã ori fãrã scutire,
de etiologie în funcţie de eventualele sechele
clinice şi paraclinice, la aprecie-
rea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Status post hepatitã viralã acutã Totalã - 12 luni de la debut
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. SIDA Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Alte stãri status post boli Totalã - 12 luni de la debut,
infecţioase severe apoi parţialã - anualã ori fãrã
scutire, în funcţie de eventualele
sechele clinice şi paraclinice, la
aprecierea medicului de speciali-
tate pneumologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Status post chist hidatic pulmonar, Totalã - 12 luni de la debut, apoi
hepatic sau cu altã localizare, parţialã - anualã ori fãrã scutire,
operat în funcţie de eventualele sechele,
la aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
II. Tumori
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Maligne solide şi hematologice Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Benigne extinse Totalã - anualã sau parţialã-anualã,
în funcţie de intensitatea fenomene-
lor clinice, extindere şi localizare,
la aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
III. Boli ale sângelui şi organelor
hematopoietice, cu excepţia
celor maligne
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Anemii cronice manifeste prin Totalã - pânã la redresare, apoi
carenţã de fier parţialã - anualã sau fãrã scutire,
la aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Anemii hemolitice ereditare, Totalã - anualã
cu excepţia talasemiilor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Anemii megaloblastice pernicioase Totalã - anualã
tip Addison - Biermer sau altele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Talasemie majorã Cooley Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Talasemie minorã Totalã sau parţialã - anualã ori fãrã
scutire în funcţie de stadiul clinic,
cu sau fãrã splenomegalie, la
aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Anemii hemolitice dobândite Totalã sau parţialã - anualã, în
funcţie de forma clinicã, la
aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Anemii aplastice Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Anemii sideroblastice Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Afibrinogenemii şi alte sindroame Totalã - anualã
de defibrinare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Hemofilie tip A Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Hemofilie tip B Christmas Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Boala von Willebrand Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Hemofilie tip C Rosenthal Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Alte tulburãri manifeste Totalã - anualã
de coagulare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Trombocitopenii de diverse Totalã - anualã sau parţialã-anualã,
etiologii, fãrã în funcţie de forma clinicã, la
interesarea splinei aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Trombocitopenii de diverse Totalã - anualã
etiologii, cu interesarea
splinei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Alte boli hemoragice cronice Totalã - anualã
cu manifestãri clinice
pronunţate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Agranulocitoze Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Status post splenectomie traumaticã Totalã - un an de la operaţie, apoi
parţialã încã un an, dupã care fãrã
scutire, la aprecierea medicului
specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Hipersplenism Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Policitemie poliglobulie Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Histiocitozã X Hand - Schuller Totalã - anualã
- Christian
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Sindroame imunodeficitare, Totalã ori parţialã, în funcţie
cu excepţia SIDA de forma clinicã - anualã, la
aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Sarcoidoze Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Crioglobulinemie Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
IV. Bolile aparatului circulator
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Reumatism articular acut, Totalã - anualã în primul an
fãrã sechele cardiace dupã ultimul puseu, apoi parţialã -
anualã în urmãtorii 4 ani, dupã care
fãrã scutire, la aprecierea medicu-
lui specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Stenozã mitralã reumatismalã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Insuficienţã mitralã reumatismalã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Dublã leziune mitralã reumatismalã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Prolaps de valvã mitralã cu Totalã - anualã
regurgitare semnificativã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Prolaps de valvã mitralã cu crize Totalã - anualã
de tahicardie în antecedente
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Mic prolaps de valvã mitralã fãrã Parţialã - anualã sau temporarã ori
antecedente de tulburãri de ritm fãrã scutire, la aprecierea
secundare, diagnosticat medicului specialist
obligatoriu ecografic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Stenozã aorticã reumatismalã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Insuficienţã aorticã reumatismalã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Dublã leziune aorticã reumatismalã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Stenozã sau insuficienţã Totalã - anualã
tricuspidianã reumatismalã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Endocarditã cronicã, lentã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Hipertensiune arterialã esenţialã Totalã - anualã
stadiul I - II
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Hipertensiune arterialã oscilantã, Parţialã - anualã, la recomandarea
juvenilã, de limitã medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Pericardite cronice Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Cardiomiopatie cu dilataţie Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Cardiomiopatie hipertroficã Totalã - anualã
obstructivã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Cardiomiopatie hipertroficã Totalã - anualã
neobstructivã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Alte cardiomiopatii patente Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Bloc atrioventricular gradul I Parţialã - anualã, la recomandarea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Bloc atrioventricular gradul II Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Bloc atrioventricular gradul III Totalã - anualã
complet
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Bloc de ramurã dreaptã incomplet Fãrã scutire
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Bloc de ramurã stângã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Sindrom de preexcitaţie Wolf - Totalã sau parţial-anualã, la
Parkinson - White fãrã antecedente indicaţia medicului de specialitate
de tulburãri de ritm paroxistice cardiologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
26. Sindrom de preexcitaţie Wolf - Totalã - anualã
Parkinson - White cu antecedente
de tulburãri de ritm paroxistice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
27. Sindrom de preexcitaţie tip B Parţialã - anualã
Lown -Ganong -Levine
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
28. Tahicardie recidivantã Totalã - anualã
supraventricularã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
29. Tahicardie recidivantã ventricularã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
30. Bradicardie sinusalã Parţialã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
31. Tahicardie sinusalã persistentã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
32. Aritmie extrasistolicã Totalã - anualã
supraventricularã sistematizatã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
33. Aritmie extrasistolicã ventricularã Totalã - anualã
sistematizatã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
34. Anevrism aortic Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
35. Alte anevrisme vasculare Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
36. Sindrom Raynaud Totalã sau parţialã - temporarã,
numai în anotimpul rece, la indicaţia
medicului de specialitate cardiologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
37. Trombangeitã obliterantã Burger Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
38. Acrosindrom Parţialã - temporarã, în sezonul rece
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
39. Alte arterite Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
40. Teleangectazie hemoragicã ereditarã Totalã - anualã
Rendu-Osler-Weber
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
41. Flebite şi tromboflebite cronice Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
42. Alte tulburãri de circulaţie Parţialã - anualã
perifericã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
43. Ulcer varicos Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
44. Limfadenite cronice Totalã sau parţialã - anualã, la
indicaţia medicului de specialitate
cardiologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
45. Limfedem Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
46. Suflu sistolic inocent sau Parţialã - anualã, la indicaţia
funcţional cu modificãri EKG medicului de specialitate cardiologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
47. Suflu sistolic inocent sau Fãrã scutire
funcţional fãrã modificãri
EKG
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
48. Hipotensiune ortostaticã manifestã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
49. Stenozã subvalvularã aorticã largã Parţialã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
50. Stenozã largã pulmonarã Parţialã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
51. Preponderenţã de ventricul stâng Totalã sau parţialã - anualã ori
temporarã, la indicaţia medicului de
specialitate cardiologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
52. Persistenţã de canal arterial Totalã - 12 luni de la operaţie,
operatã, cu cord normal dupã care parţialã - anualã, la
aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
53. Persistenţã de canal arterial Totalã - anualã
operatã, cu cord rezidual mãrit
de volum
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
54. Defect septal interventricular Totalã - anualã
cu şunt mic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
55. Defect septal interventricular cu Totalã - anualã
rãsunet hemodinamic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
56. Defect septal interatrial fãrã Totalã - anualã
rãsunet hemodinamic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
57. Defect septal interatrial cu Totalã - anualã
rãsunet hemodinamic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
58. Canal atrioventricular comun Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
59. Tetralogie şi pentalogie Fallot Totalã - anualã
operatã, cu cord normal
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
60. Tetralogie şi pentalogie Fallot Totalã - anualã
operatã, cu cord rezidual mãrit
de volum
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
61. Tetralogie şi pentalogie Fallot Totalã - anualã
neoperatã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
62. Malformaţii ale valvei pulmonare, Totalã - anualã
cu sau fãrã rãsunet hemodinamic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
63. Stenozã congenitalã a valvei aortice, Totalã - anualã
cu sau fãrã rãsunet hemodinamic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
64. Insuficienţã congenitalã a valvei Totalã - anualã
aortice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
65. Dextrocardie Fãrã scutire
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
66. Coarctaţie de aortã neoperatã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
67. Coarctaţie de aortã operatã Totalã - anualã, apoi treptat
parţialã - anualã, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
68. Alte malformaţii cardiace cu Totalã - anualã
rãsunet hemodinamic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
69. Alte malformaţii ale vaselor mari Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
70. Alte boli cardiovasculare dobândite, Totalã - anualã
cu simptomatologie manifestã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
V. Bolile aparatului respirator
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Rinitã cronicã, fãrã sindrom Fãrã scutire
obstructiv respirator
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Sinuzitã cronicã Totalã sau parţialã - anualã sau
temporarã, la recomandarea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Status post pneumopatii acute Totalã - temporarã, între 3-6 luni
de la remisiune, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Status post pleurezii netuberculoase Totalã - temporarã, între 3-6 luni de
la remisiune, la aprecierea medicului
specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Status post bronhopneumonii Totalã - temporarã, între 3-6 luni de
la remisiune, la aprecierea
specialistului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Bronşectazie Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Supuraţii cronice pulmonare Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Bronşitã astmatiformã cu ultima Totalã - anualã
crizã cu cel mult 12 luni înainte
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Bronşitã astmatiformã cu ultima Parţialã - temporarã în sezonul
crizã cu peste 12 luni în urmã cald şi totalã - temporarã
în sezonul rece, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Astmul bronşic cu ultima crizã Totalã - anualã
în urmã cu cel mult 12 luni
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Astmul bronşic cu ultima crizã Totalã - anualã sau parţialã -
cu peste 12 luni în urmã temporarã în sezonul cald şi totalã -
temporarã în sezonul rece, în funcţie
de indicaţia medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Status post pneumotorax spontan Totalã - un an de la debut
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Pahipleurite Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Alte boli respiratorii cronice Totalã - anualã
cu manifestãri clinice patente
tip mucoviscidozã şi altele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
VI. Bolile aparatului digestiv
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Ulcer gastroduodenal cronic Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Ulcer gastroduodenal în fazã de Parţialã - anualã
acalmie prelungitã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Gastroduodenitã cronicã Parţialã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Ileitã terminalã Crohn Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Rectocolitã ulcerohemoragicã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Enteritã cronicã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Degenerescenţã hepato-lenticularã Totalã - anualã
Wilson
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Hepatitã cronicã persistentã sau Totalã - anualã
activã, evolutivã, agresivã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Cirozã hepaticã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Litiazã biliarã cu crize dureroase Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Colecistitã cronicã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Dischinezie biliarã hipertonã Totalã - anualã sau temporarã, la
indicaţia medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Pancreatitã cronicã cu sindrom Totalã - anualã
diareic cronic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Sindroame diareice cronice de Totalã - anualã sau parţialã -
altã naturã specialist anualã, la indicaţia medicului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Malformaţii ale aparatului digestiv Totalã - anualã
şi ale anexelor, cu manifestãri
clinice patente
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Alte boli digestive cronice cu Totalã - anualã
manifestãri clinice persistente
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
VII. Bolile aparatului genitourinar
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Glomerulonefritã difuzã acutã Totalã - 12 luni de la debut
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Glomerulonefritã cronicã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Hematurii recidivante şi persistente Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Sindrom nefrotic Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Nefritã interstiţialã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Pielonefritã cronicã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Hidronefroze Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Insuficienţã renalã cronicã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Litiazã renalã şi ureteralã cu Totalã - anualã
crize dureroase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Litiazã renalã şi ureteralã, Parţialã - anualã
dar fãrã crize dureroase
de cel puţin un an
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Infecţie urinarã cronicã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Ptozã renalã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Alte nefropatii cu tulburãri Totalã - anualã
funcţionale manifeste
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Malformaţii congenitale ale Fãrã scutire
aparatului renourinar, fãrã
tulburãri funcţionale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Malformaţii congenitale ale Totalã - anualã
aparatului renourinar, cu
tulburãri funcţionale manifeste
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Chist ovarian neoperat Fãrã scutire, la aprecierea
ginecologului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Chist ovarian operat Scutire totalã temporarã dupã
operaţie, 1-2 luni, apoi parţialã -
temporarã sau fãrã scutire, la
aprecierea medicului de specialitate
obstetricã ginecologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Ectopie testicularã Fãrã scutire
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Varicocel şi hidrocel neoperate Parţialã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Varicocel şi hidrocel operate Parţialã - temporarã, apoi fãrã
scutire, la aprecierea medicului de
specialitate urologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Alte afecţiuni genitale masculine Totalã - anualã sau parţialã -
sau feminine cronice, inclusiv anualã, la aprecierea medicului
congenitale, cu tulburãri specialist
funcţionale manifeste
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
VIII. Bolile endocrine şi de metabolism
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Mixedem Parţialã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Hipotiroidie juvenilã Fãrã scutire
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Guşã pubertarã şi postpubertarã Fãrã scutire
eutiroidianã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Guşã multinodularã netoxicã Parţialã, în condiţiile fenomenelor
compresive - anualã sau fãrã scutire,
la indicaţia medicului de speciali-
tate endocrinologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Tiroidite cronice Totalã sau parţialã - anualã, în
funcţie de forma clinicã, la
aprecierea medicului de specialitate
endocrinologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Hipoparatiroidism cu manifestãri Totalã - anualã
clinice patente
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Status post tiroidectomie Totalã - 12 luni de la operaţie, apoi
totalã sau parţialã - anualã, la
aprecierea medicului de specialitate
endocrinologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Nanism hipofizar netumoral Totalã - anualã sau parţialã -
anualã, la indicaţia medicului
de specialitate endrocrinologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Nanism hipofizar tumoral Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Nanism condrodisplazic Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Alte forme de nanism, cu înãlţime Totalã - anualã sau parţialã
mai micã decât media, fãrã 3 - anualã, la aprecierea
deviaţii standard faţã de valoarea medicului de specialitate
normalã a vârstei şi sexului endocrinologie

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Obezitate simplã, familialã, Fãrã scutire sau parţialã - anualã,
prin aport, hiperfagicã, la aprecierea medicului de
fãrã complicaţii specialitate endocrinologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Obezitate centralã lezionalã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Sindrom adipozogenital Parţialã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Sindrom adrenogenital congenital Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Pubertate precoce Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Pubertate întârziatã cu infantilism Parţialã - anualã
sexual, peste vârsta de 15 ani
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Mastozã chisticã Parţialã - anualã, cu sau fãrã
scutire, la aprecierea endocrinolo-
gului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Dismenoree cronicã Totalã - temporarã în perioada
ciclului şi, în rest, parţialã -
anualã sau fãrã scutire, la
aprecierea medicului de specialitate
endocrinologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Tetanie - spasmofilie latentã Parţialã - anualã sau fãrã scutire,
fãrã stãri prelipotimice la aprecierea medicului de
specialitate endocrinologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Tetanie - spasmofilie manifestã, Totalã - temporarã sau parţialã -
cu stãri prelipotimice anualã, la aprecierea medicului de
sau lipotimice periodice specialitate endocrinologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Hiperparatiroidie tip Recklinghausen Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Acromegalie şi gigantism Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Diabet insipid tumoral Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Alte forme de diabet insipid Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
26. Sindrom Cushing Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
27. Insuficienţã suprarenalã cronicã Totalã - anualã
tip Addison
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
28. Menometroragii juvenile Totalã - temporarã în timpul
ciclului, parţialã - temporarã în
caz de tratament hormonal; în rest,
fãrã scutire
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
29. Diabet zaharat juvenil tip I Totalã - anualã sau parţialã
insulinodependent echilibrat, - anualã, la indicaţia medicului
compensat specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
30. Diabet zaharat juvenil tip I Totalã - anualã
insulinodependent labil,
dezechilibrat, cu decompensãri
repetate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
31. Diabet zaharat juvenil tip I Totalã - anualã
insulinodependent complicat
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
32. Diabet zaharat juvenil tip Mody, Parţialã - anualã
noninsulinodependent
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
33. Ginecomastie masculinã pubertarã Fãrã scutire sau parţialã -
temporarã, la aprecierea medicului
de specialitate endocrinologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
34. Mucopolizaharidozã - sindrom Hurler Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
35. Tireotoxicozã Basedow Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
36. Sindrom Turner necomplicat Totalã - anualã sau parţialã -
anualã, la aprecierea medicului de
specialitate endocrinologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
37. Sindrom Turner masculin - sindrom Totalã sau parţialã - anualã, la
Noonan aprecierea medicului de specialitate
endocrinologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
38. Sindrom Klinefelter Parţialã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
39. Alte anomalii cromozomiale cu Parţialã - anualã
simptomatologie moderatã sau
manifestã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
40. Alte boli endocrine cu tulburãri Totalã - anualã
funcţionale manifeste
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
IX. Bolile sistemului nervos
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Sindroame ataxice şi cerebeloase Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Paraplegii, triplegii, diplegii, Totalã - anualã
monoplegii de diverse etiologii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Paraparezã, triparezã, diparezã, Totalã - anualã, eventual cu
monoparezã de diverse etiologii indicaţie de culturã fizicã
medicalã recuperatorie, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Amiotrofii spinale Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Sindroame parkinsoniene Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Neuromiopatii Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Torticolis spasmodic Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Sindroame extrapiramidale Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Epilepsie cu EEG alteratã, cu sau Totalã - anualã
fãrã crize, sub tratament specific
continuu
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Antecedente de crize epileptice, Parţialã, cu precizarea amãnunţitã de
cu peste 3 ani de la ultima crizã, cãtre neurolog a tipului
cu EEG normalizatã şi fãrã de exerciţii fizice interzise-anualã
tratament specific în prezent
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Migrenã Totalã ori parţialã - anualã sau
temporarã, la aprecierea medicului de
specialitate neurologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Cerebrastenii dupã traumatism Totalã - 12 luni de traumatism,
craniocerebral, cu modificãri EEG apoi totalã sau parţialã -anualã, la
reziduale difuze aprecierea medicului de specialitate
neurologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Cerebrastenii dupã traumatism Parţialã - temporarã, apoi fãrã
craniocerebral, cu EEG normalã scutire, la indicaţia medicului
de specialitate neurologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Sindroame menieriforme neurologice Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Sindroame cerebrovasculare Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Nevrite şi polinevrite Totalã - temporarã, apoi parţialã -
anualã, la aprecierea medicului de
specialitate neurologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Radiculonevrite brahiale sau Totalã - temporarã, apoi parţialã -
lombosacrate anualã, la aprecierea medicului de
specialitate neurologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Neuropatii ereditare şi Totalã - anualã
idiopatice tip boalã
Charcot-Marie - Tooth sau altele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Miastenie Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Distrofii musculare tip Duchenne Totalã - anualã
sau altele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Hidrocefalie operatã, cu valvã Totalã - anualã
Holtzer
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Hidrocefalie stabilizatã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Mielopatii Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Neurofibromatoze: Recklinghausen, Totalã - anualã
Bourneville, sclerozã tuberoasã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Afecţiuni neurochirurgicale: Totalã - anualã
tumori cerebrale şi medulare,
malformaţii vasculare cerebrale
şi medulare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
26. Alte boli neurologice cu Totalã - anualã
manifestãri clinice patente
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
X. Tulburãri mentale şi de comportament
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Schizofrenie Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Autism infantil Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Tulburare schizoafectivã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Tulburãri bipolare: episoade Totalã - anualã
maniacale sau episoade
depresive
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Anorexie nervoasã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Tulburare obsesiv-compulsivã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Tulburãri delirante persistente Totalã sau parţialã - anualã,
tip paranoia la aprecierea medicului de
specialitate psihiatrie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Tulburãri anxioase Parţialã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Tulburãri de somatizare şi de Parţialã - anualã
conversie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Boala ticurilor Gilles de Totalã sau parţialã - anualã,
la Tourette la aprecierea medicului de
specialitate psihiatrie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Alte afecţiuni psihiatrice cu Totalã sau parţialã - anualã ori
simptomatologie fãrã scutire, la aprecierea
accentuatã sau moderatã medicului de specialitate psihiatrie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
XI. Afecţiuni ORL
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Otitã medie supuralã cronicã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Otomastoiditã supuratã cronicã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Hipoacuzie bilateralã cu pierdere Totalã, dar parţialã în şcolile
socialã de auz de peste 35 dB speciale pentru deficienţi auditivi -
anualã sau parţialã - anualã, la
recomandarea medicului de
specialitate ORL
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Ureche unilateral funcţionalã Parţialã sau fãrã scutire, la
indicaţia medicului de specialitate
ORL
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Purtãtorii de proteze auditive Totalã - anualã sau parţialã -
sau de BAHA anualã, la recomandarea medicului de
specialitate ORL
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Implantare cohlearã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Boala Meniere Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Vertij paroxistic al copilãriei Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Sindroame vertiginoase periferice Totalã - anualã
necompensate sau compensate incomplet
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Insuficienţã respiratorie nazalã Totalã - anualã
prin obstrucţie mecanicã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Epistaxis recidivant sever Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Sechele dupã malformaţii congenitale Totalã - anualã
ale extremitãţii cefalice şi gâtului,
cu tulburãri funcţionale patente,
ca de exemplu dupã
keilognatopalatoschizis operat
sau nu
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Traumatisme craniofaciale cu Totalã - anualã
sechele estetice şi funcţionale
majore
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Stenoze laringiene congenitale Totalã - anualã
sau dobândite, cu insuficienţã
respiratorie la efort
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
XII. Afecţiuni oftalmologice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Miopii cu leziuni de fund de Totalã - anualã
ochi şi acuitate vizualã (A.V.)
sub 1/10 la ochiul cel mai bun
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Miopii cu leziuni de fund de Totalã - anualã
ochi şi A.V. între 1/3
şi 1/10 la ochiul cel mai bun
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Miopii cu leziuni de fund de Totalã - anualã
ochi şi A.V. între 1/3
şi 2/3 la ochiul cel mai bun
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Miopii fãrã leziuni de fund Parţialã - anualã sau fãrã scutire,
de ochi la indicaţia medicului de
specialitate oftalmologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Ambliopii de alte cauze decât prin Totalã - anualã
miopii necorectabile, gen: cataracte
congenitale sau traumatice, strabism,
leucoame, fibroplazie retrolentalã,
ectopii cristaliniene, afakii
operatorii, subluxaţii şi luxaţii de
cristalin, retinopatie pigmentarã,
degenerescenţe retiniene familiale sau
maculare, atrofii de nerv optic,
astigmatism necorectat, hipermetropie
necorectatã, distrofii corneene
şi altele, cu A.V. la ochiul cel mai
bun sub 1/10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Ambliopii de alte cauze decât prin Totalã - anualã
miopii necorectabile, gen: cataracte
congenitale sau traumatice, strabism,
leucoame, fibroplazie retrolentalã,
ectopii cristaliniene, afakii
operatorii, subluxaţii şi luxaţii de
cristalin, retinopatie pigmentarã,
degenerescenţe retiniene familiale
sau maculare, atrofii de nerv optic,
astigmatism necorectat, hipermetropie
necorectatã, distrofii corneene
şi altele, cu A.V. la ochiul cel mai
bun între 1/4 şi 1/10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Ambliopii de alte cauze decât prin Totalã - anualã sau parţialã -
miopii necorectabile, gen: cataracte anualã, dar aceasta numai
congenitale sau traumatice, strabism, în şcolile din învãţãmântul special
leucoame, fibroplazie retrolentalã, pentru deficienţi de vedere
ectopii cristaliniene, afakii
operatorii, subluxaţii şi luxaţii
de cristalin, retinopatie pigmentarã,
degenerescenţe retiniene familiale
sau maculare, atrofii de nerv optic,
astigmatism necorectat, hipermetropie
necorectatã, distrofii corneene
şi altele, cu A.V. la ochiul cel
mai bun între 1/3 şi 2/3
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Glaucom de diverse tipuri: Totalã - anualã
congenital, traumatic,
inflamator
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Dezlipire de retinã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Corioretinitã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Nevrite optice Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Îngustãri ale câmpului vizual Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Exoftalmii de cauze diverse: Totalã - anualã
inflamatorii, vasculare,
traumatice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Cecitate unilateralã cu A.V. Totalã - anualã sau parţialã,
la celãlalt ochi 2/3-1 dar aceasta numai în şcolile
speciale pentru deficienţi de
vedere - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Cecitate unilateralã cu A.V. la Totalã - anualã
celãlalt ochi 1/2 sau mai micã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Anizometropiile mai mari de Totalã - anualã
3 dioptrii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Diplopii Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Iridociclite cronice Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Anomalii congenitale ale anexelor Totalã - anualã sau parţialã -
globilor oculari: anualã, la aprecierea medicului
ptozã palpebralã, aparat lacrimal, de specialitate oftalmologie
paralizii musculare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Anomalii congenitale ale globilor Totalã - anualã
oculari: microftalmie, keratocon,
colobom uveal, ale cristalinului
sau ale nervului optic, aniridie,
lenticon
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Degenerescenţe tapeto-retiniene Totalã - anualã
tip boala Stargardt
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Neoplazii oculare Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Alte afecţiuni oculare evolutive Totalã sau parţialã - anualã, la
aprecierea medicului de specialitate
oftalmologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
XIII. Bolile pielii şi ţesutului
subcutanat
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Dermatoze buloase tip pemfigus, Totalã - anualã
herpetiforme, Duhring - Brocq
şi altele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Dermite atopice: Prurigo Besnier, Totalã - anualã
eczeme, neurodermite
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Psoriazis Totalã ori parţialã - anualã sau fãrã
scutire, la aprecierea medicului de
specialitate dermatovenerologic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Lichen plan Totalã ori parţialã - anualã sau fãrã
scutire, la aprecierea medicului de
specialitate dermatovenerologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Eritem polimorf: bulos, nebulos, Totalã - anualã
epidermolizã necrozantã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Eritem nodos Totalã - temporarã în perioada de
evoluţie, apoi fãrã scutire,
la aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Eritrodermie Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Cheratozã palmoplantarã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Lupus eritematos Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Cicatrici cheloidiene Totalã ori parţialã - anualã sau fãrã
scutire, în funcţie de tulburãrile
funcţionale şi de indicaţiile
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Micoze recidivante suprainfectate Totalã - temporarã, la indicaţia
medicului de specialitate
dermatovenerologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Alte boli cronice ale pielii şi Totalã ori parţialã - anualã,
ţesutului celular la indicaţia medicului de
subcutanat, inclusiv congenitale, specialitate dermatovenerologie
cu manifestãri clinice patente
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
XIV. Bolile sistemului osteoarticular,
muşchilor şi ţesutului conjunctiv
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Artritã cronicã juvenilã, Totalã - anualã
reumatoidã, poliartritã cronicã
evolutivã, boala Still
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Spondilartritã ankilozantã Totalã - anualã, eventual cu
Pierre Marie - Bechterew culturã fizicã recuperatorie la
indicaţia medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Deformãri marcate ale mâinilor Totalã - anualã
şi braţelor de diverse etiologii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Deformãri marcate ale picioarelor Totalã - anualã
şi gambelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Picior plat valg decompensat, Totalã, eventual cu recomandarea
dureros şi cu tulburãri trofice de culturã fizicã medicalã
recuperatorie, sau parţialã - anualã,
la aprecierea medicului de speciali-
tate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Luxaţie recidivantã a rotulei Totalã, eventual cu recomandarea de
culturã fizicã medicalã recupera-
torie la indicaţia medicului de
specialitate ortopedie - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Leziuni de menisc operate Totalã - temporarã 6 luni de la
operaţie, apoi parţialã - temporarã,
pe duratã stabilitã de ortoped şi
finalmente fãrã scutire, la
aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Luxaţii şi subluxaţii recidivante Totalã, eventual cu recomandarea de
culturã fizicã medicalã recuperato-
rie la indicaţia medicului de
specialitate ortopedie - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Redori articulare strânse Totalã, eventual cu recomandarea de
culturã fizicã medicalã recupera-
torie la indicaţia medicului de
specialitate ortopedie - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Redori articulare laxe Parţialã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Anchiloze articulare Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Hemartroze Totalã - temporarã, cu duratã
variabilã, la recomandarea
medicului de specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Hiperlaxitãţi articulare Totalã sau parţialã - temporarã, cu
duratã variabilã, la recomandarea
medicului de specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Periarteritã nodoasã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Alte vasculopatii necrozante cronice Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Lupus eritematos sistemic, diseminat Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Dermatomiozitã juvenilã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Polimiozitã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Sclerodermie Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Sindrom Gougerat-Sjogren Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Alte atingeri sistemice ale Totalã - anualã
ţesutului conjunctiv
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Cifozã juvenilã Scheuermann, În funcţie de stadiul evolutiv -
osteocondritã vertebralã, epifizitã totalã sau parţialã - anualã,
vertebralã eventual cu recomandare de culturã
fizicã medicalã recuperatorie, la
aprecierea medicului de speciali-
tate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Scoliozã gradul I, sub 30 grade Parţialã - anualã
unghiul curburii primare, fãrã
rotaţie vertebralã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Scoliozã gradul I-II, sub 30 Parţialã - anualã
grade unghiul curburii primare,
cu început de rotaţie vertebralã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Scoliozã gradul II, între 30 grade Totalã - anualã, eventual cu
şi 59 grade unghiul curburii recomandare de culturã fizicã
primare, cu rotaţie vertebralã medicalã recuperatorie la indicaţia
medicului de specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
26. Scoliozã gradul III, între 60 grade Totalã - anualã, eventual cu
şi 90 grade unghiul curburii recomandare de culturã fizicã
primare, cu gibus costovertebral medicalã recuperatorie la indicaţia
medicului de specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
27. Scoliozã gradul IV, peste 90 grade Totalã - anualã
unghiul curburii primare, deformantã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
28. Spondilolistezis Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
29. Spondilolizis Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
30. Alte afecţiuni dobândite, cu Totalã - anualã, eventual cu
tulburãri funcţionale recomandare de culturã fizicã
manifeste ale coloanei vertebrale medicalã recuperatorie la indicaţia
medicului de specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
31. Sechele dupã fracturi vertebrale Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
32. Tasare vertebralã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
33. Discopatii vertebrale: lumbago Totalã - anualã
cronic, sechele dupã hernii
vertebrale operate, cu sau fãrã
sciatalgii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
34. Retracţia aponevrozei palmare Totalã - anualã
tip Dupuytren
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
35. Exostozã calcaneanã dureroasã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
36. Afecţiuni cronice ale ţesuturilor Totalã - anualã
moi cu tulburãri funcţionale
manifeste
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
37. Osteite, osteoze, dispalzii Totalã - anualã
osoase, chisturi osoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
38. Osteomielitã cronicã Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
39. Osteonecroze Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
40. Osteitã deformantã Paget Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
41. Osteocondritã juvenilã a bazinului Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
42. Osteocondritã juvenilã a capului Totalã - anualã
femural Legg-Perthes-Calve
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
43. Coxa plana Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
44. Alte osteocondrite cu tulburãri Totalã - anualã
funcţionale manifeste
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
45. Pseudoartroze cu tulburãri Totalã - anualã
funcţionale manifeste
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
46. Apofizitã tibialã anterioarã Parţialã - anualã sau fãrã scutire,
Lannelongue-Osgood-Schlatter la aprecierea medicului de
specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
47. Luxaţie congenitalã de şold Totalã sau parţialã - anualã,
operatã, fãrã sechele dupã aprecierea specialistului,
clinice eventual cu recomandare de culturã
fizicã medicalã recuperatorie la
indicaţia medicului de specialitate
ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
48. Luxaţie congenitalã de şold Totalã - anualã
operatã, cu sechele clinice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
49. Luxaţie congenitalã de şold Totalã sau parţialã - anualã,
tratatã ortopedic, fãrã sechele eventual cu recomandare de
clinice culturã fizicã medicalã recuperato-
rie la indicaţia medicului de
specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
50. Luxaţie congenitalã de şold Totalã - anualã
tratatã ortopedic, dar cu
sechele clinice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
51. Coxa valga sau coxa vara Totalã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
52. Picior strâmb congenital Totalã sau parţialã - anualã,
var-equin operat, fãrã la aprecierea specialistului,
sechele clinice eventual cu recomandare de culturã
fizicã medicalã recuperatorie la
indicaţia medicului de specialitate
ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
53. Picior strâmb congenital Totalã - anualã
var-equin operat, cu sechele
clinice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
54. Alte anomalii congenitale ale Totalã - anualã, eventual cu
piciorului cu tulburãri recomandare de culturã fizicã
funcţionale manifeste medicalã recuperatorie la indicaţia
medicului de specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
55. Torace înfundat sau în carenã, Fãrã scutire
fãrã tulburãri funcţionale
respiratorii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
56. Torace înfundat sau în carenã, Totalã - anualã, eventual cu
cu tulburãri funcţionale recomandare de culturã fizicã
respiratorii medicalã recuperatorie la indicaţia
medicului de specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
57. Torticolis congenital neoperat Parţialã - anualã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
58. Deformãri congenitale ale Totalã ori parţialã - anualã, la
membrului toracal, sechele de aprecierea medicului de
maladie amnioticã, cu impotenţã specialitate ortopedie
fucţionalã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
59. Deformãri congenitale ale Fãrã scutire sau parţialã, în
membrului toracal, sechele funcţie de localizare - anualã, la
de maladie amnioticã, fãrã aprecierea medicului de specialitate
impotenţã funcţionalã ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
60. Deformãri congenitale ale Fãrã scutire sau parţialã, în
membrelor pelvine, funcţie de localizare - anualã, la
fãrã impotenţã funcţionalã aprecierea medicului de specialitate
ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
61. Deformãri congenitale ale Totalã sau parţialã - anualã,
membrelor pelvine, la aprecierea medicului de
cu impotenţã funcţionalã specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
62. Amputaţii congenitale ale Totalã sau parţialã - anualã,
membrelor toracale la aprecierea medicului de
specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
63. Amputaţii congenitale ale Totalã sau parţialã - anualã,
membrelor pelvine la aprecierea medicului de
specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
64. Malformaţii congenitale ale Totalã - anualã, eventual cu
coloanei vertebrale, recomandare de culturã fizicã
cu tulburãri funcţionale manifeste medicalã recuperatorie la indicaţia
medicului de specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
65. Osteocondrodisplazii cu tulburãri Totalã - anualã
funcţionale manifeste
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
66. Exostozã congenitalã Ombredanne Totalã sau parţialã - anualã, la
aprecierea medicului de
specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
67. Osteopsatirozã - maladia sclerelor Totalã - anualã
albastre Lobstein
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
68. Alte tulburãri congenitale ale Totalã - anualã, eventual cu
sistemului osteoarticular recomandare de culturã fizicã
şi ale muşchilor, cu tulburãri medicalã recuperatorie la
funcţionale manifeste indicaţia medicului de specialitate
ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
69. Alte afecţiuni osoase dobândite, Totalã - anualã
cu tulburãri funcţionale manifeste
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
XV. Leziuni traumatice şi alte
consecinţe ale cauzelor externe
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Status post fracturã cranianã Totalã - anualã, apoi treptat
parţialã - anualã, eventual
pânã la fãrã scutire, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Status post fracturã vertebralã: Totalã - anualã, apoi treptat
cervicalã, toracalã, parţialã - anualã, eventual pânã la
lombosacratã fãrã scutire, la aprecierea medicu-
lui specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Status post fracturã de coaste Totalã - temporarã, apoi treptat
sau de stern parţialã - anualã, eventual
pânã la fãrã scutire, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Alte stãri dupã leziuni traumatice Totalã - temporarã, apoi treptat
vertebrale parţialã - anualã, eventual
pânã la fãrã scutire, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Alte stãri dupã leziuni traumatice Totalã - temporarã, apoi treptat
ale organelor parţialã - anualã, eventual
intratoracice pânã la fãrã scutire,
la aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Status post fracturã de bazin Totalã - temporarã, apoi treptat
parţialã - anualã, eventual
pânã la fãrã scutire, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Status post fracturã de omoplat, Totalã - temporarã, apoi treptat
humerus, antebraţ sau a parţialã - anualã, eventual
oaselor mâinii pânã la fãrã scutire, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Alte leziuni traumatice ale Totalã - temporarã, apoi treptat
umãrului şi membrului toracal: parţialã - anualã, eventual pânã
entorse, luxaţii la fãrã scutire, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Sechele dupã fracturi sau alte Totalã - temporarã, apoi treptat
leziuni traumatice ale omoplatului parţialã - anualã, eventual
şi membrului toracal pânã la fãrã scutire, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Status post leziuni traumatice Totalã - temporarã, apoi treptat
ale şoldului sau bazinului parţialã - anualã, eventual
pânã la fãrã scutire, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Status post fracturã de femur Totalã - temporarã, apoi treptat
parţialã - anualã, eventual pânã la
fãrã scutire, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Status post fracturã de gambã Totalã - temporarã, apoi treptat
parţialã - anualã, eventual pânã la
fãrã scutire, la aprecierea medicu-
lui specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Status post fracturã a oaselor Totalã - temporarã, apoi treptat
piciorului parţialã - anualã, eventual pânã la
fãrã scutire, la aprecierea medicu-
lui specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Sechele dupã fracturi ale Totalã - temporarã, apoi treptat
bazinului, şoldului sau parţialã - anualã, eventual pânã la
membrului pelvin fãrã scutire, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Amputaţii importante traumatice sau Totalã sau parţialã - anualã,
dupã arsuri ale membrului la aprecierea medicului specialist
toracal
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Amputaţii importante traumatice sau Totalã sau parţialã - anualã,
dupã arsuri ale membrului la aprecierea medicului specialist
pelvin
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Retracţiile tendoanelor şi pielii Totalã sau parţialã - anualã,
post arsuri, cu tulburãri la aprecierea medicului specialist
funcţionale manifeste
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Sechele dupã degerãturi, cu Totalã sau parţialã - anualã,
tulburãri funcţionale manifeste la aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Sechele post stenozã esofagianã Totalã sau parţialã - anualã,
causticã la aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
XVI. Status post alte intervenţii
chirurgicale sau convalescenţã
dupã alte afecţiuni acute diverse
nechirurgicale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tipul scutirii, totalã sau parţialã, precum şi durata acesteia vor fi stabilite
dupã aprecierea medicului specialist curant.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016