Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 519 din 15 octombrie 2010  pentru punerea in aplicare a Regulamentului privind constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor de catre Consiliul Concurentei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 519 din 15 octombrie 2010 pentru punerea in aplicare a Regulamentului privind constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor de catre Consiliul Concurentei

EMITENT: CONSILIUL CONCURENTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 705 din 22 octombrie 2010

În baza prevederilor art. 20 alin. (4) lit. d), ale art. 21 alin. (2) şi ale art. 27 alin. (2) şi (4), precum şi ale <>art. 28 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

preşedintele Consiliului Concurenţei emite urmãtorul ordin:

ART. 1
În urma adoptãrii în Plenul Consiliului Concurenţei se pune în aplicare Regulamentul privind constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de cãtre Consiliul Concurenţei, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Compartimentele de specialitate din cadrul Consiliului Concurenţei vor urmãri punerea în aplicare a prevederilor prezentului ordin.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, <>Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 80/2004 pentru punerea în aplicare a Regulamentului privind constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de cãtre Consiliul Concurenţei, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 430 din 13 mai 2004, se abrogã.
ART. 4
Prezentul ordin intrã în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Consiliului Concurenţei,
Bogdan Marius Chiriţoiu

Bucureşti, 15 octombrie 2010.
Nr. 519.


ANEXĂ

REGULAMENT
privind constatarea contravenţiilor şi aplicarea
sancţiunilor de cãtre Consiliul Concurenţei

În temeiul <>art. 27 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al <>art. 34 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 117/2006 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 137/2007 ,

Consiliul Concurenţei adoptã prezentul regulament.

INTRODUCERE

Regulamentul are ca scop stabilirea regimului de constatare a contravenţiilor şi aplicare a sancţiunilor prevãzute de <>Legea concurenţei nr. 21/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare lege, precum şi a celor prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 117/2006 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 137/2007 , denumitã în continuare <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 117/2006 .
Contravenţiile prevãzute de lege se constatã şi se sancţioneazã de cãtre Consiliul Concurenţei în plen, comisii sau prin inspectorii de concurenţã.
Contravenţiile prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 117/2006 se constatã şi se sancţioneazã de cãtre

Consiliul Concurenţei, prin persoane împuternicite.

CAP. I
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute de lege şi de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 117/2006 de cãtre inspectorii de concurenţã

ART. 1
(1) Inspectorii de concurenţã, cu excepţia inspectorilor debutanţi, constatã şi aplicã sancţiunile pentru contravenţiile prevãzute la art. 50 lit. d) şi e) din lege.
(2) Inspectorii de concurenţã, cu excepţia inspectorilor debutanţi, constatã şi aplicã sancţiunile pentru contravenţiile prevãzute la <>art. 33 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 117/2006 .
(3) Contravenţiilor prevãzute la alin. (1) li se aplicã prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu excepţia <>art. 5, 8, 28, 29, 32 şi 34 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) Contravenţiilor prevãzute la alin. (2) li se aplicã prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 1 şi aplicarea sancţiunilor revine inspectorilor de concurenţã, care întocmesc în acest sens un proces-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii.
ART. 3
(1) Procesul-verbal va fi redactat cu respectarea dispoziţiilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, potrivit modelului prevãzut la pct. I şi II din anexa care face parte integrantã din prezentul regulament.
(2) Procesul-verbal se semneazã pe fiecare paginã de inspectorii de concurenţã şi de reprezentantul legal al contravenientului şi se înregistreazã atât la sediul contravenientului, cât şi în Registrul special de procese-verbale al Consiliului Concurenţei.
(3) Inspectorii de concurenţã vor aduce la cunoştinţa contravenientului dreptul de a face obiecţii cu privire la conţinutul actului de constatare şi sancţionare în momentul încheierii procesului-verbal. Eventualele obiecţii vor fi consemnate la rubrica "Alte menţiuni", sub sancţiunea nulitãţii procesului-verbal.
(4) În cazul în care contravenientul nu este de faţã, refuzã sau nu poate sã semneze, inspectorii de concurenţã vor face menţiune despre aceste împrejurãri care trebuie sã fie confirmate de un martor.
(5) În situaţia prevãzutã la alin. (4), procesul-verbal va cuprinde şi datele personale din actul de identitate al martorului şi semnãtura acestuia. Nu poate avea calitate de martor un alt inspector de concurenţã.
(6) În lipsa unui martor, inspectorii de concurenţã vor preciza motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod.
ART. 4
(1) Un exemplar al procesului-verbal se înmâneazã contravenientului, iar dacã acesta nu este prezent sau, deşi este prezent, refuzã ori nu poate sã primeascã procesul-verbal, acesta i se va comunica în termen de cel mult o lunã de la data încheierii lui.
(2) Comunicarea se face prin intermediul serviciilor de trimiteri poştale, cu confirmare de primire, sau prin afişare la sediul/domiciliul contravenientului. Operaţiunea de afişare se consemneazã într-un proces-verbal de afişare semnat de cel puţin un martor, potrivit modelului prevãzut la pct. III din anexã.

CAP. II
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute de lege şi de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 117/2006 de cãtre comisiile Consiliului Concurenţei

ART. 5
(1) Comisiile Consiliului Concurenţei constatã şi aplicã sancţiuni pentru contravenţiile prevãzute la art. 50 lit. a)-c), art. 50^1 şi art. 51 alin. (1) lit. d) şi e) şi aplicã art. 53 şi 54 din lege.
(2) Comisiile Consiliului Concurenţei constatã şi aplicã sancţiuni pentru contravenţiile prevãzute la <>art. 33 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 117/2006 .
(3) Comisiile Consiliului Concurenţei sunt desemnate, pentru fiecare caz în parte, prin ordin al preşedintelui Consiliului Concurenţei.
(4) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de cãtre comisiile Consiliului Concurenţei se realizeazã prin decizii.
ART. 6
(1) În cazul faptelor susceptibile a constitui contravenţiile prevãzute la art. 50 lit. a)-c) şi art. 51 alin. (1) lit. d) şi e), precum şi în situaţia aplicãrii art. 53 din lege, inspectorii de concurenţã vor înainta Comisiei o notã avizatã de superiorul ierarhic cuprinzând prezentarea situaţiei de fapt şi de drept, propunerea de sancţionare a fãptuitorului şi punctul de vedere al acestuia cu privire la fapta sa.
(2) Comisia va analiza situaţia, iar în cazul constatãrii sãvârşirii uneia dintre faptele prevãzute la alin. (1) se va pronunţa prin decizie şi va stabili cuantumul amenzii aplicate sau al amenzii maxime, dupã caz.
ART. 7
(1) În cazul faptelor susceptibile a constitui contravenţiile prevãzute la art. 50^1 alin. (1) din lege, inspectorii de concurenţã vor înainta Comisiei învestite cu soluţionarea cazului o notã avizatã de superiorul ierarhic cuprinzând prezentarea situaţiei de fapt şi de drept, propunerea de sancţionare şi punctul de vedere al autoritãţii sau instituţiei administraţiei publice centrale ori locale cu privire la fapta sa.
(2) Comisia va analiza situaţia, iar în cazul constatãrii sãvârşirii uneia dintre faptele prevãzute la alin. (1) se va pronunţa prin decizie şi va stabili cuantumul amenzii aplicate.
(3) Decizia va cuprinde şi un nou termen acordat autoritãţilor sau instituţiilor administraţiei publice centrale sau locale în vederea îndeplinirii obligaţiilor prevãzute de lege.
ART. 8
(1) În situaţia aplicãrii art. 50^1 alin. (2) sau art. 54 din lege, inspectorii de concurenţã vor înainta Comisiei învestite cu soluţionarea cazului o notã avizatã de superiorul ierarhic cuprinzând prezentarea situaţiei de fapt şi de drept, propunerea de aplicare a amenzilor cominatorii şi punctul de vedere al fãptuitorului cu privire la fapta sa.
(2) Comisia va analiza situaţia, iar în cazul constatãrii incidenţei art. 50^1 alin. (2) sau art. 54 din lege se va pronunţa prin decizie şi va stabili cuantumul amenzilor cominatorii şi data de la care acestea încep sã curgã.
(3) La încetarea faptei care a condus la aplicarea amenzilor cominatorii sau în cazul în care fapta nu înceteazã, dar se apreciazã cã nu mai este necesarã menţinerea acestei mãsuri, inspectorii de concurenţã vor înainta Comisiei o notã avizatã de superiorul ierarhic cuprinzând prezentarea situaţiei de fapt şi propunerea de încetare a aplicãrii amenzilor cominatorii.
(4) Comisia va analiza situaţia şi va emite o decizie prin care va constata încetarea aplicãrii amenzilor cominatorii şi va stabili cuantumul total al acestora.
ART. 9
(1) În cazul faptelor susceptibile a constitui contravenţiile prevãzute la <>art. 33 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 117/2006 , inspectorii de concurenţã vor înainta Comisiei învestite cu soluţionarea cazului o notã avizatã de superiorul ierarhic cuprinzând prezentarea situaţiei de fapt şi de drept, propunerea de sancţionare a fãptuitorului şi punctul de vedere al acestuia cu privire la fapta sa.
(2) Comisia va analiza situaţia, iar în cazul constatãrii sãvârşirii uneia dintre faptele prevãzute la alin. (1) se va pronunţa prin decizie şi va stabili cuantumul amenzii aplicate furnizorului de ajutor de stat.
ART. 10
(1) Deciziile prin care se constatã şi se sancţioneazã o contravenţie trebuie sã cuprindã urmãtoarele elemente: datele de identificare ale contravenientului, descrierea faptei contravenţionale, indicarea dispoziţiei legale încãlcate, punctul de vedere al fãptuitorului cu privire la fapta sa, amenda aplicatã, termenul şi modalitatea de platã, termenul de contestare şi instanţa competentã sã soluţioneze contestaţia.
(2) În cazul contravenţiilor prevãzute de lege, deciziile vor prevedea şi criteriile de individualizare a sancţiunii potrivit instrucţiunilor Consiliului Concurenţei.
ART. 11
Comunicarea deciziilor prin care se constatã şi se sancţioneazã o contravenţie se face prin intermediul serviciilor de trimiteri poştale, cu confirmare de primire, sau prin afişare la sediul întreprinderii, în termen de 30 de zile de la emiterea acesteia. În situaţia în care comunicarea deciziei se realizeazã prin afişare, se întocmeşte un proces-verbal de afişare semnat de cel puţin un martor, potrivit modelului prevãzut la pct. IV din anexã.

CAP. III
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute de lege de cãtre Plenul Consiliului Concurenţei

ART. 12
(1) Plenul Consiliului Concurenţei constatã şi aplicã sancţiuni pentru contravenţiile prevãzute la art. 51 alin. (1) lit. a)-c) şi aplicã art. 53 şi 60 din lege.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de cãtre Plenul Consiliului Concurenţei se realizeazã prin decizii.
ART. 13
(1) În cazul faptelor susceptibile a constitui contravenţiile prevãzute la art. 51 alin. (1) lit. a)-c) din lege, raportul de investigaţie care va fi înaintat Plenului Consiliului Concurenţei va cuprinde prezentarea situaţiei de fapt şi de drept, propunerea de sancţionare şi punctul de vedere al fãptuitorului cu privire la fapta sa.
(2) Plenul Consiliului Concurenţei va analiza situaţia, iar în cazul constatãrii sãvârşirii uneia dintre faptele prevãzute la alin. (1), se va pronunţa prin decizie şi va stabili cuantumul amenzii aplicate.
ART. 14
(1) În situaţia aplicãrii art. 53 din lege, dacã decizia, ale cãrei mãsuri nu au fost respectate, a fost luatã de cãtre Plenul Consiliului Concurenţei, inspectorii de concurenţã vor înainta Plenului Consiliului Concurenţei o notã avizatã de superiorul ierarhic cu prezentarea situaţiei de fapt şi de drept şi propunerea de aplicare a maximului amenzii prevãzute de lege.
(2) Plenul Consiliului Concurenţei va analiza situaţia, iar în cazul constatãrii incidenţei art. 53 din lege, se va pronunţa prin decizie şi va dispune aplicarea amenzii maxime prevãzute la art. 51 sau 51^1 din lege.
ART. 15
În cazul în care se constatã cã existã indicii ale sãvârşirii de cãtre anumite persoane a infracţiunii prevãzute de art. 60 alin. (1) din lege, Plenul Consiliului Concurenţei va sesiza organele de urmãrire penalã.
ART. 16
Deciziile prin care se constatã şi se sancţioneazã o contravenţie trebuie sã cuprindã urmãtoarele elemente: datele de identificare ale contravenientului, descrierea faptei contravenţionale, indicarea dispoziţiei legale încãlcate, punctul de vedere al fãptuitorului cu privire la fapta sa, criteriile de individualizare a sancţiunii, amenda aplicatã, termenul şi modalitatea de platã, termenul de contestare şi instanţa competentã sã soluţioneze contestaţia.
ART. 17
Comunicarea deciziilor prin care se constatã şi se sancţioneazã o contravenţie se face prin intermediul serviciilor de trimiteri poştale, cu confirmare de primire, sau prin afişare la sediul întreprinderii, în termen de 30 de zile de la emiterea acesteia. În situaţia în care comunicarea deciziei se realizeazã prin afişare, se întocmeşte proces-verbal de afişare semnat de cel puţin un martor, potrivit modelului prevãzut la pct. IV din anexã.

CAP. IV
Modalitatea de platã a amenzilor şi urmãrirea executãrii

ART. 18
Procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii şi decizia Consiliului Concurenţei prin care se aplicã sancţiuni, neatacate în termenul prevãzut de lege, constituie titlu executoriu, fãrã vreo altã formalitate.
ART. 19
(1) Suma reprezentând cuantumul amenzii aplicate cu titlu de sancţiune pentru contravenţia sãvârşitã, stabilitã prin proces-verbal, se achitã de contravenient prin numerar sau ordin de platã, cãtre bugetul de stat, în termen de 15 zile de la comunicarea procesului-verbal.
(2) Suma reprezentând cuantumul amenzii aplicate cu titlu de sancţiune pentru contravenţia sãvârşitã sau al amenzii maxime, dupã caz, stabilite prin decizie, se achitã de contravenient prin numerar sau ordin de platã, cãtre bugetul de stat, în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei.
(3) O copie de pe dovada achitãrii amenzii se transmite Consiliului Concurenţei în maximum 15 zile de la comunicarea procesului-verbal sau în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei, pentru a fi ataşatã dosarului cauzei. În cazul în care plata se face prin ordin de platã, acesta va fi certificat de trezoreria de care aparţine plãtitorul.
ART. 20
(1) În caz de neprezentare a documentului prin care se face dovada achitãrii amenzii stabilite prin proces-verbal, Consiliul Concurenţei va transmite copia acestuia la organele de specialitate ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã în a cãror razã teritorialã îşi are sediul/domiciliul contravenientul, spre executare, în termen de 30 de zile de la data expirãrii termenului de contestare, ori, dupã caz, dispozitivul hotãrârii judecãtoreşti irevocabile prin care s-a soluţionat plângerea, în termen de 30 de zile de la data la care hotãrârea a devenit irevocabilã, spre executare.
(2) În caz de neprezentare a documentului prin care se face dovada achitãrii amenzii stabilite prin decizie, Consiliul Concurenţei va transmite copia acesteia la organele de specialitate ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã în a cãror razã teritorialã îşi are sediul/domiciliul contravenientul, spre executare, în termen de 30 de zile de la data expirãrii termenului de contestare.
(3) În acele situaţii în care contravenientul a formulat acţiune în anulare împotriva deciziei prin care a fost aplicatã sancţiunea amenzii contravenţionale, Consiliul Concurenţei va transmite la finalizarea procedurii judiciare organelor de specialitate ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã şi copia hotãrârii judecãtoreşti rãmasã irevocabilã în cazul respingerii acţiunii contravenientului sau a reducerii cuantumului amenzii aplicate.

CAP. V
Cãile de atac

ART. 21
Deciziile Plenului şi comisiilor Consiliului Concurenţei prin care se aplicã amenzi contravenţionale potrivit prevederilor legii şi ale <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 117/2006 pot fi contestate în termen de 30 de zile de la comunicare la Curtea de Apel Bucureşti. Recursul va fi soluţionat de cãtre Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
ART. 22
Procesele-verbale prin care se aplicã sancţiuni contravenţionale potrivit legii pot fi contestate la Judecãtoria Sectorului 1 Bucureşti, în termen de 15 zile de la comunicare. Hotãrârea judecãtoriei se poate ataca cu recurs la secţia contencios administrativ a Tribunalului Bucureşti, în termen de 15 zile de la comunicare.
ART. 23
Procesele-verbale prin care se aplicã sancţiuni contravenţionale potrivit <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 117/2006 pot fi contestate la judecãtoria în a cãrei razã teritorialã îşi are sediul contravenientul, în termen de 15 zile de la comunicare. Hotãrârea judecãtoriei se poate ataca cu recurs la secţia contencios administrativ a tribunalului, în termen de 15 zile de la comunicare.


ANEXĂ
la regulament
-------------


I. Model de proces-verbal de sancţionare contravenţionalã pentru contravenţiile prevãzute de <>Legea nr. 21/1996

CONSILIUL CONCURENŢEI

PROCES-VERBAL
Nr. ...........

de constatare şi de sancţionare a contravenţiilor

Încheiat în ziua de .... luna ..... anul ....., localitatea .............
Subsemnaţii, ............., având funcţia de inspectori de concurenţã în cadrul Consiliului Concurenţei, în calitate de agenţi constatatori, în temeiul <>Legii concurenţei nr. 21/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi în baza legitimaţiilor nr. .........., eliberate de Consiliul Concurenţei, în urma inspecţiei inopinate efectuate în baza ..........(numãrul ordinului de inspecţie şi/sau de investigaţie)....... în ziua de/perioada ......... luna ........ anul ......, ora ....., la ......... din ......, str. ......... nr. ......., cu numãr de înmatriculare în registrul comerţului .......... şi cod unic de înregistrare ........, am constatat urmãtoarele:
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................


Semnãturã inspectori de concurenţã
..................................

Semnãturã reprezentant contravenient
...................................


Faptele de mai sus constituie contravenţie potrivit prevederilor <>art. ...... din Legea nr. 21/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
De sãvârşirea acestor fapte se face vinovat(ã) ......., reprezentat(ã) prin ......., având calitatea de ........, domiciliat(ã) în ........, str. ........ nr. ....., bl. ....., sc. ....., ap. ....., judeţul/sectorul ............, şi legitimat(ã) cu B.I.(C.I.)/paşaport/alt document seria ..... nr. ....., eliberat(ã) de ...... la data de ......, CNP ..........
Faţã de contravenţiile constatate, în temeiul <>Legii nr. 21/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se aplicã urmãtoarele sancţiuni:
Contravenientul .......... se amendeazã cu .........., conform art. ........ din ........
Amenda se va achita în contul de amenzi deschis la trezoreria în a cãrei razã teritorialã se aflã sediul social al ............ . Dovada plãţii se va prezenta la Consiliul Concurenţei în termen de 15 zile de la comunicarea/înmânarea prezentului proces-verbal. În cazul în care plata se face prin ordin de platã, acesta va fi certificat de trezoreria de care aparţine plãtitorul.
Alte menţiuni:
Contravenientului i s-a adus la cunoştinţã cã are dreptul de a face obiecţii cu privire la conţinutul procesului-verbal.
Contravenientul a formulat urmãtoarele obiecţii:
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................

Împotriva prezentului proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, care ţine loc şi de înştiinţare de platã, se poate face plângere la Judecãtoria Sectorului 1, Bucureşti, în termen de 15 zile de la data înmânãrii sau, dupã caz, a comunicãrii procesului-verbal.

Semnãturã inspectori de concurenţã
..................................

Semnãturã reprezentant contravenient
.......................................

În termen de 15 zile de la data înmânãrii sau a comunicãrii procesului-verbal, contravenientul poate achita voluntar amenda. Dacã în acest termen contravenientul, nefãcând plata voluntarã, nu exercitã nici calea de atac legalã împotriva prezentului proces-verbal, acesta din urmã constituie titlu executoriu, fãrã vreo altã formalitate.
O copie de pe prezentul proces-verbal de constatare şi sancţionare contravenţionalã s-a înmânat astãzi reprezentantului contravenientului, ........, /se va comunica contravenientului.

Menţiuni privind împrejurãrile în care s-a semnat procesul-verbal:
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................


Martor,
Subsemnatul, ............, domiciliat în ........, str. ........... nr. ......., bl. ......, sc. ....., ap. ....., judeţul/sectorul ........., legitimat cu B.I. (C.I.) seria ........ nr. ......., eliberat(ã) de .........., CNP ..........., confirm, ca martor, faptul cã reprezentantul contravenientului nu s-a aflat de faţã la semnarea prezentului proces-verbal/a refuzat/nu a putut sã semneze prezentul proces-verbal. Menţionez cã nu am calitatea de agent constatator.


Semnãturã
.........

Menţiuni privind lipsa semnãturii martorului:

..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................

Inspectori de concurenţã, Contravenient,
........................ ..................
........................ ..................
(numele şi semnãtura) (numele reprezentantului
şi semnãtura)

II. Model de proces-verbal de sancţionare contravenţionalã pentru contravenţiile prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 117/2006

CONSILIUL CONCURENŢEI

PROCES-VERBAL
Nr. .........

de constatare şi de sancţionare a contravenţiilor

Încheiat în ziua de .... luna ...., anul ...., localitatea ............
Subsemnaţii, ......., având funcţia de inspectori de concurenţã în cadrul Consiliului Concurenţei, în calitate de agenţi constatatori, în temeiul <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 117/2006 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 137/2007 , şi în baza legitimaţiilor nr. ........, eliberate de Consiliul Concurenţei, în urma controlului efectuat în baza ......../(numãrul ordinului preşedintelui Consiliului Concurenţei).... în ziua de/perioada .... luna .... anul ...., ora ...., la ...... din ......, str. ....... nr. ...., cu numãr de înmatriculare în registrul comerţului ......., şi cod unic de înregistrare ....., am constatat urmãtoarele:
........................................................................
........................................................................
........................................................................

Semnãturã inspectori de concurenţã
...................................

Semnãturã reprezentant contravenient
....................................

Faptele de mai sus constituie contravenţie potrivit prevederilor <>art. ...... din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 117/2006 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 137/2007 .
De sãvârşirea acestor fapte se face vinovat(ã) .......... , reprezentat(ã) prin ...., având calitatea de ......, domiciliat(ã) în ......, str. .......... nr. ..., bl. ..., sc. ..., ap. ..., judeţul/sectorul ......., şi legitimat(ã) cu B.I. (C.I.)/paşaport/alt document seria. nr. ......, eliberat(ã) de .... la data de ......, CNP .............
Faţã de contravenţiile constatate, în temeiul <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 117/2006 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 137/2007 , şi al <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se aplicã urmãtoarele sancţiuni:
Contravenientul ......... se amendeazã cu ......., conform <>art. ..... din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 117/2006 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 137/2007 .
Amenda se va achita în contul de amenzi deschis la trezoreria în a cãrei razã teritorialã se aflã sediul social al ....... Dovada plãţii se va prezenta la Consiliul Concurenţei în termen de 15 zile de la comunicarea/înmânarea prezentului proces-verbal. În cazul în care plata se face prin ordin de platã, acesta va fi certificat de trezoreria de care aparţine plãtitorul.
Alte menţiuni:
Contravenientului i s-a adus la cunoştinţã cã are dreptul de a face obiecţii cu privire la conţinutul procesului-verbal.
Contravenientul a formulat urmãtoarele obiecţii:
.......................................................................
.......................................................................
.......................................................................

Semnãturã inspectori de concurenţã
..................................

Semnãturã reprezentant contravenient
....................................

Împotriva prezentului proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, care ţine loc şi de înştiinţare de platã, se poate face plângere la judecãtoria în a cãrei razã teritorialã îşi are sediul contravenientul, în termen de 15 zile de la data înmânãrii sau, dupã caz, a comunicãrii procesului-verbal.
În termen de 15 zile de la data înmânãrii sau a comunicãrii procesului-verbal, contravenientul poate achita voluntar amenda. Dacã în acest termen contravenientul, nefãcând plata voluntarã, nu exercitã nici calea de atac legalã împotriva prezentului proces-verbal, acesta din urmã constituie titlu executoriu, fãrã vreo altã formalitate.
O copie de pe prezentul proces-verbal de constatare şi sancţionare contravenţionalã s-a înmânat astãzi reprezentantului contravenientului, ......./ se va comunica contravenientului.
Menţiuni privind împrejurãrile în care s-a semnat procesul-verbal:
.......................................................................
.......................................................................
.......................................................................

Martor,
Subsemnatul, ......, domiciliat în ......, str. ....... nr. ....., bl. ..., sc. ..., ap. ..., judeţul/sectorul ......., legitimat cu B.I. (C.I.) seria .... nr. ......, eliberat(ã) de ........., CNP ...................., confirm, ca martor, faptul cã reprezentantul contravenientului nu s-a aflat de faţã la semnarea prezentului proces-verbal/a refuzat/nu a putut sã semneze prezentul proces-verbal. Menţionez cã nu am calitatea de agent constatator.

Semnãturã
.................

Menţiuni privind lipsa semnãturii martorului:
.......................................................................
.......................................................................
.......................................................................


Inspectori de concurenţã,
..........................
..........................
(numele şi semnãtura)


Contravenient,
........................
........................
(numele reprezentantului şi semnãtura)


III. Model proces-verbal de afişare a procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor

CONSILIUL CONCURENŢEI

PROCES-VERBAL DE AFIŞARE
Nr. ..... din data .......

Subsemnaţii, ........, inspectori de concurenţã, având legitimaţiile de serviciu nr. ......., în baza dispoziţiilor <>art. 27 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, constatând cã reprezentantul întreprinderii/asociaţiei de întreprinderi ......, cu nr. de înregistrare *1) în registrul comerţului J ......./CUI ....../numãr de înregistrare în Registrul naţional al persoanelor juridice fãrã scop patrimonial*2) şi cod fiscal ......, având sediul în ......., dl/dna ........, în calitate de administrator/director/membru al directoratului/persoanã împuternicitã, având CNP .........., identificat(ã) cu B.I./C.I/paşaport seria .......... nr. ........, eliberat(ã) de ........ la data de ..........*3), nu este prezent(ã) pentru a semna/este prezent(ã), dar refuzã sã semneze Procesul-verbal de constatare şi sancţionare nr. ........., încheiat la data de ziua ...... luna ....... anul ......, am procedat la afişarea acestuia la intrarea în sediul principal/secundar al contravenientului din ..........*4)
Procedura afişãrii s-a desfãşurat în prezenţa martorului*5) dl/dna ......., având CNP ....., identificat(ã) cu B.I./C.I/paşaport seria ...... nr. ......, eliberat(ã) de ............ la data de ........... .

_________
*1) Se completeazã în funcţie de forma de organizare a entitãţii juridice (comerciant sau persoanã juridicã fãrã scop patrimonial).
*2) Potrivit <>art. 73-75 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 246/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
*3) În cazul în care inspectorii de concurenţã nu au obţinut datele de identificare ale reprezentantului, acestea nu vor fi menţionate.
*4) Adresa detaliatã.
*5) Procesul-verbal de afişare trebuie semnat de cel puţin un martor, în caz contrar fiind obligatoriu a se comunica prin poştã, cu confirmare de primire.


Inspectori de concurenţã,
.........................
(numele şi semnãtura)

Martor,
..............

IV. Model proces-verbal de afişare a deciziilor Consiliului Concurenţei de constatare şi sancţionare a contravenţiilor


CONSILIUL CONCURENŢEI

PROCES-VERBAL DE AFIŞARE
Nr. ..... din data ......

Subsemnaţii, ....., inspectori de concurenţã, având legitimaţiile de serviciu nr. ...., constatând cã reprezentantul întreprinderii/asociaţiei de întreprinderi ....., cu nr. de înregistrare*1) în registrul comerţului J ......./CUI......./numãr de înregistrare în Registrul naţional al persoanelor juridice fãrã scop patrimonial*2) şi cod fiscal ......., având sediul în ......, dl/dna ......., în calitate de administrator/director/membru al directoratului/persoanã împuternicitã, având CNP ..........., identificat(ã) cu B.I./C.I/paşaport seria ..... nr. ......., eliberat(ã) de ............ la data de .....*3), nu este prezent(ã) pentru a semna/este prezent(ã), dar refuzã sã semneze comunicarea Deciziei Plenului/Comisiei Consiliului Concurenţei nr. ......... din ......, am procedat la afişarea acesteia la intrarea în sediul principal/secundar al contravenientului din ........*4).
Procedura afişãrii s-a desfãşurat în prezenţa martorului*5) dl/dna ........, având CNP ......., identificat(ã) cu B.I./C.I/paşaport seria ....... nr. ......, eliberat(ã) de ......., la data de ......... .
____________
*1) Se completeazã în funcţie de forma de organizare a entitãţii juridice (comerciant sau persoanã juridicã fãrã scop patrimonial).
*2) Potrivit <>art. 73-75 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 246/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
*3) În cazul în care inspectorii de concurenţã nu au obţinut datele de identificare ale reprezentantului, acestea nu vor fi menţionate.
*4) Adresa detaliatã.
*5) Procesul-verbal de afişare trebuie semnat de cel puţin un martor.

Inspectori de concurenţã,
........................
(numele şi semnãtura)

Martor,
...........

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016