┌───┬────────────────┬────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┐
│ │ Procedeu │ Definitie │ Denumire │
│ │ │ │ uzualã/calificativ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│(1)│ (2) │ (3) │ (4) │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 1 │Concentraţie │Creşterea conţinutului unor componenţi prin │Concentrat │
│ │ │îndepãrtarea apei sau a altor constituenti │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 2 │Decorticare^1) │Îndepãrtarea completa sau parţialã a stratului │Decorticat, parţial │
│ │ │exterior al boabelor, seminţelor, fructelor, │decorticat │
│ │ │nucilor, etc. │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 3 │Uscare │Deshidratare prin procedee artificiale sau │Uscat (la soare sau │
│ │ │naturale │artificial) │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 4 │Extracţie │Îndepãrtarea fie a grasimilor sau a uleiului din│Sroturi, extracte │
│ │ │unele produse cu ajutorul solventilor organici, │(pentru materiile │
│ │ │fie a zaharurilor sau a altor componente │oleaginoase), melasa, │
│ │ │hidrosolubile cu ajutorul solventilor aposi. În │pulpa (pentru produsele│
│ │ │cazul folosirii solventilor organici, produsul │ce conţin zaharuri sau │
│ │ │care rezulta trebuie sa fie tehnic liber de acel│alte componente │
│ │ │solvent │hidrosolubile) │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 5 │Extrudare │Trecere unui material sub presiune printr-un │Extrudate │
│ │ │orificiu (vezi şi pregelatinizarea) │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 6 │Fulguire-rulare │Aplatizarea unui produs supus acţiunii caldurii │Fulgi │
│ │ │umede │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 7 │Macinare uscata │Tratament fizic aplicat boabelor în scopul │Fãina, tarate │
│ │ │reducerii dimensiunii particulelor şi a │ │
│ │ │facilitãrii separarii în fracţiunile │ │
│ │ │constituente (în principal fãina şi tarate) │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 8 │Tratament termic│Termen general care se referã la diverse │Prajite, fierte, │
│ │ │tratamente termice efectuate în anumite condiţii│tratate termic │
│ │ │pentru a influenta valoarea nutritionala sau │ │
│ │ │structura materialului │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 9 │Hidrogenare │Transformarea gliceridelor nesaturate în │Saturate, parţial │
│ │ │gliceride saturate (din uleiuri şi grãsimi) │saturate │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│10 │Hidroliza │Degradarea în constituenti chimici simpli │Hidrolizate │
│ │ │printr-un tratament adecvat cu apa şi eventual │ │
│ │ │cu enzime sau acizi/baze │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│11 │Presare │Îndepãrtarea materiei grase sau a uleiului din │Turte (în cazul │
│ │ │produsele bogate în grãsimi sau a sucului din │produselor │
│ │ │fructe sau alte produse vegetale, prin extracţie│oleaginoase), pulpa, │
│ │ │mecanicã (presare cu un surub sau un alt tip de │marc (pentru fructe), │
│ │ │presa), eventual cu un uşor tratament termic │pulpa presata (pentru │
│ │ │ │trestia de zahãr) │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│12 │Peletare │Compresare specialã prin trecerea printr-o │Pelete │
│ │ │filiera │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│13 │Pregelatinizare │Modificarea amidonului pentru a creste │Pregelatinizate │
│ │ │semnificativ capacitatea sa de hidratare în apa │ │
│ │ │rece │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│14 │Rafinare │Îndepãrtarea completa sau parţialã a │Rafinat, │
│ │ │impuritatilor din zahãr, uleiuri şi grãsimi sau │parţial rafinat │
│ │ │din alte substanţe naturale printr-un tratament │ │
│ │ │fizic sau chimic │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│15 │Macinare umeda │Separarea mecanicã a pãrţilor componente ale │Germeni, gluten, amidon│
│ │ │boabelor, dupã inmuiere în apa ce conţine │ │
│ │ │eventual dioxid de sulf, în vederea extragerii │ │
│ │ │amidonului │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│16 │Uruire │Prelucrare mecanicã a boabelor sau altor materii│Uruieli │
│ │ │furajere pentru a le reduce dimensiunile │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│17 │Îndepãrtarea │Îndepãrtarea completa sau parţialã a mono- şi │Produs fãrã zahãr, │
│ │zaharurilor │dizaharidelor din melasa sau alte produse ce │produs parţial fãrã │
│ │ │conţin zahãr prin mijloace fizice sau chimice │zahãr │
├───┴────────────────┴────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┤
│^1) Expresia "decorticare" poate fi înlocuitã cu "depeliculizare" sau "decojire", dupã caz, │
│situaţie în care se va utiliza calificativul "depeliculizat" sau "decojit". │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
1. GRAUNTE DE CEREALE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR
┌────┬────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.01│Ovaz │Graunte de Avena sativa L. şi alte soiuri cultivate de │ │
│ │ │ovaz. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.02│Fulgi de ovaz │Produsul obţinut prin tratarea cu abur şi │Amidon │
│ │ │rulare-fulguire a ovazului decorticat. Poate conţine o │ │
│ │ │mica proporţie de tegumente. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.03│Tarate de ovaz │Subprodus obţinut dupã transformarea ovazului în │Celuloza bruta│
│ │decorticat │prealabil cernut şi decorticat în crupe şi fãina. Este │ │
│ │ │constituit în principal din tarate de ovaz şi o parte a │ │
│ │ │endospermului. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.04│Tarate de ovaz │Subprodus obţinut dupã prelucrarea ovazului în prealabil│Celuloza bruta│
│ │ │cernut şi decorticat în crupe de ovaz. Este constituit │ │
│ │ │în principal din invelisurile externe şi tarate de ovaz.│ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.05│Orz │Graunte de Hordeum vulgare L. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.06│Tarate de orz │Subprodus obţinut dupã transformarea orzului în │Celuloza bruta│
│ │ │prealabil cernut şi decorticat în arpacas, gris sau │ │
│ │ │fãina de orz. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.07│Proteina din orz│Subprodusul deshidratat rezultat dupã obţinerea │Proteina bruta│
│ │ │amidonului din orz. Este constituit în principal din │Amidon │
│ │ │proteina obţinutã dupã separarea amidonului. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.08│Brizura de orez │Subprodus rezultat dupã obţinerea orezului glasat Oryza │Amidon │
│ │ │sativa L. Este constituit în principal din boabe de orez│ │
│ │ │subdimensionate şi/sau boabe sparte. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.09│Tarrte (fãina │Subprodus rezultat dupã prima polizare a orezului │Celuloza bruta│
│ │bruna furajera) │decojit. Este constituit în principal din particule ale │ │
│ │de orez │stratului aleuronic, endosperm şi germeni. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.10│Tarate (fãina │Subprodus rezultat dupã polizarea orezului decojit. Este│Celuloza │
│ │alba furajera) │constituit în principal din particule ale stratului │bruta │
│ │de orez │aleuronic, endosperm şi germeni. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.11│Tarate de orez │Subprodus rezultat dupã polizarea orezului decojit. Este│Celuloza bruta│
│ │cu carbonat de │constituit în principal din peliculele argintii, din │Carbonat de │
│ │calciu │particule din stratul aleuronic, endosperm şi germeni şi│calciu │
│ │ │într-o mãsura mai mica din carbonat de calciu provenit │ │
│ │ │din procesul de fabricaţie. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.12│Fãina furajera │Subprodus rezultat dupã polizarea orezului decojit │Celuloza bruta│
│ │din orez fiert │fiert. Este constituit în principal din peliculele │Carbonat de │
│ │ │argintii, din particule din stratul aleuronic, endosperm│calciu │
│ │ │şi germeni şi într-o mãsura mai mica din carbonat de │ │
│ │ │calciu provenit din procesul de fabricaţie. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.13│Orez furajer │Produs rezultat dupã macinarea orezului furajer, │Amidon │
│ │macinat │constituit fie din boabe verzi, cretoase sau imature, │ │
│ │ │cernute pe parcursul macinarii orezului decojit sau din │ │
│ │ │boabe normale decojite de culoare galbena sau patate. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.14│Turte germeni de│Subprodus rezultat în industria uleiurilor prin presarea│Proteina bruta│
│ │orez │germenilor de orez de care rãmân încã aderente pãrţi din│Grasime bruta │
│ │ │endosperm şi testa. │Celuloza bruta│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.15│Srot din germeni│Subprodus rezultat în industria uleiurilor prin │Proteina bruta│
│ │de orez │extractia germenilor de orez de care rãmân încã aderente│ │
│ │ │pãrţi din endosperm şi testa. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.16│Amidon din orez │Amidon din orez tehnic pur. │Amidon │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.17│Mei │Graunte de Panicum miliaceum L. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.18│Secara │Graunte de Secale cereale L. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.19│Srot de │Subprodus rezultat de la fabricarea fainii obţinut din │Amidon │
│ │ secara^1) │secara cernuta. Este constituit în principal din │ │
│ │ │particule de endosperm, cu fine particule din invelisul │ │
│ │ │extern al grauntelor şi sparturi de boabe. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.20│Secara furajera │Subprodus rezultat de la fabricarea fainii, obţinut din │Amidon │
│ │ │secara cernuta. Este constituit în principal din │ │
│ │ │fragmente ale invelisului extern şi din particule de │ │
│ │ │boabe din care a fost îndepãrtat mai puţin endosperm │ │
│ │ │decât în taratele de secara. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.21│Tarate de secara│Subprodus rezultat de la fabricarea fainii, obţinut din │Celuloza bruta│
│ │ │secara cernuta. Este constituit în principal din │ │
│ │ │fragmente ale invelisului extern şi din particule de │ │
│ │ │graunte din care cea mai mare parte a grauntelor a fost │ │
│ │ │îndepãrtatã. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.22│Sorg │Graunte de Sorghum bicolor (L.) Moencb s. 1 │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.23│Grâu │Graunte de Triticum aestivum (L.), Triticum durum Desf. │ │
│ │ │şi alte soiuri cultivate de grâu. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.24│Srot de grâu^2) │Subprodus rezultat de la fabricarea fainii, obţinut din │Amidon │
│ │ │graunte de grâu sau de alac decorticat cernute. Este │ │
│ │ │constituit în principal din particule de endosperm cu │ │
│ │ │fine fragmente de invelis extern al grauntelor şi │ │
│ │ │sparturi de graunte. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.25│Grâu furajer │Subprodus rezultat de la fabricarea fainii, obţinut din │Celuloza bruta│
│ │ │graunte de grâu sau de alac decorticat cernute. Este │ │
│ │ │constituit în principal din fragmente de invelis extern │ │
│ │ │al grauntelor din care a fost îndepãrtat mai puţin │ │
│ │ │endosperm decât în taratele de grâu. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.26│Tarate de │Subprodus rezultat de la fabricarea fainii, obţinut din │Celuloza bruta│
│ │ grâu^3) │boabe de grâu sau de alac decorticat cernute. Este │ │
│ │ │constituit în principal din fragmente de invelis extern │ │
│ │ │al grauntelor şi din particule de graunte din care a │ │
│ │ │fost îndepãrtatã cea mai mare parte a endospermului. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.27│Germeni de grâu │Subprodus rezultat de la fabricarea fainii constituit în│Proteina bruta│
│ │ │principal din germeni de grâu, transformati în fulgi sau│Grasime bruta │
│ │ │nu, de care pot adera încã fragmente de endosperm sau de│ │
│ │ │invelisuri externe. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.28│Gluten de grâu │Subprodus deshidratat rezultat în urma extragerii │Proteina bruta│
│ │ │amidonului din grâu. Este constituit în principal din │ │
│ │ │gluten obţinut în urma separarii amidonului. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.29│Gluten de grâu │Subprodus rezultat în urma obţinerii amidonului şi │Proteina bruta│
│ │furajer │glutenului de grâu. Este constituit din tarate, din care│Amidon │
│ │ │germenii au fost sau nu parţial îndepãrtaţi şi gluten, │ │
│ │ │la care pot fi adãugate foarte mici cantitãţi de │ │
│ │ │componente rezultate de la cernerea grauntelor, precum │ │
│ │ │şi foarte mici cantitãţi de reziduuri provenite din │ │
│ │ │procesul de hidroliza a amidonului. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.30│Amidon de grâu │Amidon tehnic pur obţinut din grâu. │Amidon │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.31│Amidon de grâu │Produs constituit din amidon de grâu expandat prin │Amidon │
│ │pregelatinizat │tratament termic. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.32│Alac │Graunte de alac Triticum spelta L., Triticum dioccum │ │
│ │ │Schrank, Triticum monococcum. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.33│Triticale │Graunte de hibrizi Triticum X Secale. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.34│Porumb │Graunte de Zea mays L. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.35│Srot de │Subprodus rezultat de la fabricarea fainii sau a │Celuloza bruta│
│ │ porumb^4) │grisului de porumb. Este constituit în principal din │ │
│ │ │fragmente ale invelisului extern al grauntelor şi din │ │
│ │ │particule de graunte din care endospermul a fost │ │
│ │ │îndepãrtat într-o proporţie mai mica decât în taratele │ │
│ │ │de porumb. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.36│tarate de porumb│Subprodus rezultat de la fabricarea fainii sau a │Celuloza bruta│
│ │ │grisului de porumb. Este constituit în principal din │ │
│ │ │invelisuri externe ale grauntelor şi fragmente de │ │
│ │ │germeni de porumb alãturi de particule de endosperm. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.37│Turte germeni de│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta│
│ │porumb │presarea germenilor de porumb prelucrati pe cale uscata │Grasime bruta │
│ │ │sau umeda de care sunt încã aderente pãrţi de endosperm │ │
│ │ │şi de testa. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.38│Srot din germeni│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta│
│ │de porumb │extracţie din germenii de porumb prelucrati pe cale │ │
│ │ │uscata sau umeda de care sunt încã aderente pãrţi de │ │
│ │ │endosperm şi de testa. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.39│Gluten de porumb│Subprodus rezultat de la obţinerea amidonului de porumb.│Proteina bruta│
│ │furajer^5) │Este constituit din tarate şi gluten, la care pot fi │Amidon │
│ │ │adãugate sparturi de porumb obţinute la cernerea │Grasime bruta,│
│ │ │grauntelor într-o proporţie nu mai mare de 15% şi/sau │dacã > 4,5% │
│ │ │reziduuri provenite din apa de inmuiere, folositã pentru│ │
│ │ │producerea alcoolului sau a altor produse derivate din │ │
│ │ │amidon. Produsul poate conţine de asemenea reziduuri │ │
│ │ │provenite de la extractia uleiului din germenii de │ │
│ │ │porumb, obţinut pe cale umeda. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.40│Gluten de porumb│Subprodus deshidratat rezultat de la obţinerea │Proteina bruta│
│ │ │amidonului de porumb. Este constituit în principal din │ │
│ │ │gluten obţinut din separarea amidonului. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.41│Amidon de porumb│Amidon tehnic pur obţinut din porumb. │Amidon │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.42│Amidon de porumb│Produs constituit din amidon de porumb expandat prin │Amidon │
│ │pregelatinizat^6│tratament termic. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.43│Colti de malt │Subprodus rezultat de la maltificare, constituit în │Proteina bruta│
│ │ │principal din radicele uscate de cereale germinate. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.44│Borhot de bere │Subprodus rezultat în industria berii obţinut prin │Proteina bruta│
│ │ │deshidratarea reziduurilor de cereale maltificate sau │ │
│ │ │nemaltificate şi din alte produse amidonoase. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.45│Borhot │Subprodus rezultat în urma distilarii alcoolului obţinut│Proteina bruta│
│ │deshidratat de │prin deshidratarea reziduurilor solide de cereale │ │
│ │cereale^7) │fermentate. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.46│Borhot de │Subprodus de distilerie obţinut prin deshidratarea │Proteina bruta│
│ │cereale^8) │reziduurilor solide de cereale fermentate la care a fost│ │
│ │ │adãugatã o parte de sirop sau de reziduuri rezultate din│ │
│ │ │evaporarea apei de inmuiere. │ │
├────┴────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┤
│^1) Produsele ce conţin peste 40% amidon pot fi calificate ca fiind "bogate în amidon". │
│^2) Produsele ce conţin peste 40% amidon pot fi calificate ca fiind "bogate în amidon". │
│^3) Dacã ingredientul a fost supus unei macinari mai fine, termenul "fin" poate fi adãugat │
│denumirii sau aceasta poate fi înlocuitã cu o denumire corespondenta. │
│^4) Produsele ce conţin peste 40% amidon pot fi calificate ca fiind "bogate în amidon". │
│^5) Aceasta denumire poate fi înlocuitã cu denumirea "gluten furajer de porumb". │
│^6) Aceasta denumire poate fi înlocuitã cu denumirea "amidon de porumb extrudat". │
│^7) Denumirea poate fi suplimentata cu denumirea speciei de cereale. │
│^8) Aceasta denumire poate fi înlocuitã cu denumirea "borhot şi solubilizate de cereale". │
│Denumirea poate fi suplimentata cu denumirea speciei de cereale. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
2. BOABE ŞI FRUCTE OLEAGINOASE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR
┌────┬────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.01│Turte de arahide│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta│
│ │parţial │presarea arahidelor parţial decorticate Arachis hypogaea│Grasime bruta │
│ │decorticate │L. şi alte specii de Arachis (conţinut maxim în celuloza│Celuloza bruta│
│ │ │bruta 16% din substanta uscata). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.02│Srot de arahide │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta│
│ │parţial │extracţie din arahidele parţial decorticate (conţinut │Celuloza bruta│
│ │decorticate │maxim în celuloza bruta 16% din substanta uscata). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.03│Turte de arahide│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta│
│ │decorticate │presarea arahidelor decorticate. │Grasime bruta │
│ │ │ │Celuloza bruta│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.04│Srot de arahide │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta│
│ │decorticate │extracţie din arahidele decorticate. │Celuloza bruta│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.05│Boabe de │Boabe de rapita Brassica napus L. ssp. oleifera (Metzg.)│ │
│ │rapita^1) │Sinsk., de sarson indian Brassica napus l. var. Glauca │ │
│ │ │(Roxb.) O.E. Schulz şi de nap Brassica campestris L. │ │
│ │ │ssp. Oleifera (Metzg.) Sinsk. (puritate botanica minima │ │
│ │ │94%). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.06│Turte de boabe │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta│
│ │de rapita^1) │presarea boabelor de rapita (puritate botanica minima │Grasime bruta │
│ │ │94%). │Celuloza bruta│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.07│Srot de boabe de│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta│
│ │rapita │extracţie din boabele de rapita (puritate botanica │ │
│ │ │minima 94%). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.08│Coji de boabe de│Subprodus obţinut în urma decojirii boabelor de rapita. │Celuloza bruta│
│ │rapita │ │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.09│Srot de boabe de│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta│
│ │sofran parţial │extracţie din boabele parţial decorticate de sofran │Celuloza bruta│
│ │decorticate │Carthamus tinctorius L. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.10│Turte de copra │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta│
│ │ │presarea miezului uscat (endosperm) şi cojilor │ │
│ │ │(tegument) nucilor de cocotier Cocos nucifera L. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.11│Srot de copra │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta│
│ │ │extracţie din miezul uscat (endosperm) şi cojile │ │
│ │ │(tegument) nucilor de cocotier. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.12│Turte de nuci de│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta│
│ │palmier │presarea nucilor de palmier din speciile Elaeis │Grasime bruta │
│ │ │guineensis jacq., Corozo oleifera (HBK) L.H. Bailey │Celuloza bruta│
│ │ │(Elaeis melanococca auct.) din care a fost îndepãrtatã │ │
│ │ │cat mai mult posibil din invelisul lemnos. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.13│Srot de nuci de │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta│
│ │palmier │extracţie din nucile de palmier din care a fost │Celuloza bruta│
│ │ │îndepãrtatã cat mai mult posibil din invelisul lemnos. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.14│Soia (boabe) │Boabe de soia (Glycine max. L. Merr.) supuse unui │ │
│ │prajita │tratament termic corespunzãtor (activitatea ureazei │ │
│ │ │maxim 0,4 mg N/g X min.). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.15│Turte de soia │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut dupã│Proteina bruta│
│ │(boabe) prajita │extracţie şi tratament termic corespunzãtor din boabele │Celuloza │
│ │ │de soia (activitatea ureazei maxim 0,4 mg N/g X min.). │bruta, │
│ │ │ │dacã > 8% │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.16│Srot de soia │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut dupã│Proteina bruta│
│ │(boabe) │extracţie şi tratament termic corespunzãtor din boabele │ │
│ │decojita, │decojite de soia (conţinut maxim de celuloza bruta 8% la│ │
│ │prajita │substanta uscata) (activitatea ureazei maxim 0,5 mg N/g │ │
│ │ │X min.). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.17│Concentrat │Produs obţinut din boabe de soia decojite din care s-a │Proteina bruta│
│ │proteic din soia│extras grasimea, supuse unei a doua extractii pentru a │ │
│ │(boabe) │reduce conţinutul de extract neazotat. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.18│Ulei vegetal^2) │Ulei obţinut din plante. │Umiditatea, │
│ │ │ │dacã > 1% │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.19│Coji de soia │Subprodus rezultat din decojirea boabelor de soia. │Celuloza bruta│
│ │(boabe) │ │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.20│Seminţe de │Seminţe de bumbac Gossypium ssp. din care au fost │Proteina bruta│
│ │bumbac │indepartate fibrele. │Grasime bruta │
│ │ │ │Celuloza bruta│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.21│Srot de seminţe │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta│
│ │de bumbac │extracţie din seminţele de bumbac din care au fost │Celuloza bruta│
│ │parţial │indepartate fibrele şi o parte din coji (celuloza bruta │ │
│ │decorticate │maxim 22,5% din substanta uscata). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.22│Turte de seminţe│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta│
│ │de bumbac │presarea seminţelor de bumbac din care au fost │Grasime bruta │
│ │ │indepartate fibrele. │Celuloza bruta│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.23│Turte de seminţe│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta│
│ │de Guizotia │presarea seminţelor de Guizotia abyssinica (Le Cass.) │Grasime bruta │
│ │abyssinica │(cenusa insolubila în HCl: maxim 3,4%) │Celuloza bruta│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.24│Seminţe de │Seminţe de floarea soarelui Helianthus annuus L. │ │
│ │floarea soarelui│ │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.25│Turte de seminţe│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta│
│ │de floarea │extracţie din seminţe de floarea soarelui. │ │
│ │soarelui │ │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.26│Srot de seminţe │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta│
│ │de floarea │extracţie din seminţe de floarea soarelui de la care │Celuloza bruta│
│ │soarelui parţial│s-au îndepãrtat o parte din coji (celuloza bruta maxim │ │
│ │decorticate │27,5% din substanta uscata). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.27│Seminţe de în │Seminţe de în Linum usitatissimum L. (puritate botanica │ │
│ │ │minim 93%). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.28│Turte de seminţe│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta│
│ │de în │presarea seminţelor de în (puritate botanica minim 93%).│Grasime bruta │
│ │ │ │Celuloza bruta│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.29│Srot de seminţe │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta│
│ │de în │extracţie din seminţele de în (puritate botanica minim │ │
│ │ │93%). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.30│Pulpa de masline│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta│
│ │ │extracţie din maslinele presate Olea europea L. separate│Celuloza bruta│
│ │ │pe cat posibil de sambure. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.31│Turte de presare│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta│
│ │din seminţe de │presarea seminţelor de susan Sesamum indicum L. (cenusa │Grasime bruta │
│ │susan │insolubila în HCl: maxim 5%). │Celuloza bruta│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.32│Srot de boabe de│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta│
│ │cacao parţial │extracţie din boabele uscate şi prajite de cacao │Celuloza bruta│
│ │decorticate │Theobroma cacao L. din care au fost indepartate o parte │ │
│ │ │din coji. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.33│Coji de boabe de│Tegumentul boabelor de cacao Theobroma cacao L. uscate │Celuloza bruta│
│ │cacao │şi prajite. │ │
├────┴────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┤
│^1) Dupã caz poate fi adãugatã menţiunea "conţinut scãzut în glucosinolat", definitã în │
│legislaţia nationala armonizata cu cea comunitara. │
│^2) Denumirea trebuie suplimentata cu denumirea speciilor. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
3. BOABE DE LEGUMINOASE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR
┌────┬───────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.01│Naut │Seminţe de Cicer arietinum L. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.02│Turte de extracţie │Subprodus obţinut dupã extracţie din mucilagiul de │Proteina bruta│
│ │din guar │seminţe de Cyanopsis tetragonoloba (L.) Taub. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.03│Ervum ervilia L. │Seminţe de Ervum ervilia L. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.04│Latir^1) │Seminţe de Lathyrus sativus L. supuse unui tratament │ │
│ │ │termic adecvat. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.05│Linte │Boabe de Lens culinaris a.o. Medik. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.06│Lupin dulce │Boabe de Lupinus ssp. cu conţinut scãzut în materii │ │
│ │ │amare. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.07│Boabe de fasole, │Boabe de Phaseolus sau Vigna ssp. supuse unui │ │
│ │prajite │tratament termic adecvat în vederea distrugerii │ │
│ │ │lectinelor toxice. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.08│Mazare │Boabe de Pisum ssp. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.09│Fãina furajera de │Subprodus rezultat în cursul obţinerii fainii de │Proteina bruta│
│ │mazare │mazare. Este constituit în principal din particule de│Celuloza bruta│
│ │ │endosperm şi într-o mai mica mãsura de pelicule. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.10│tarate de mazare │Subprodus rezultat în cursul obţinerii fainii de │Celuloza bruta│
│ │ │mazare. Este constituit în principal din pelicule │ │
│ │ │rezultate în urma depeliculizarii şi cernerii mazarii│ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.11│Bob │Boabe de Vicia faba L. ssp. Faba var. equina Pers. şi│ │
│ │ │var. minuta (Alef) Mansf. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.12│Vicia monanthos │Boabe de Vicia monanthos Desf. │ │
│ │Desf │ │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.13│Mazariche │Boabe de Vicia sativa L. var. sativa şi alte │ │
│ │ │varietati. │ │
├────┴───────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┤
│^1) Aceasta denumire trebuie suplimentata prin indicarea naturii tratamentului termic. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
4. TUBERCULI, RĂDĂCINI, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR
┌────┬────────────────┬────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.01│Taitei de sfecla│Subprodus rezultat de la fabricarea zahãrului, │Cenusa insolubila în │
│ │de zahãr │constituit din bucãţi extrase şi deshidratate de│HCl, dacã > 4,5% din │
│ │ │sfecla de zahãr Beta vulgaris L. ssp. vulgaris │substanta uscata │
│ │ │var. altissima Doell. (Conţinut maxim de cenusa │Glucide totale, │
│ │ │insolubila în HCl: 4,5% din substanta uscata) │calculate în zaharoza,│
│ │ │ │dacã > 10,5% │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.02│Melasa de sfecla│Subprodus constituit din siropul rezidual │Glucide totale, │
│ │de zahãr │colectat în cursul fabricãrii şi rafinarii │calculate în zaharoza │
│ │ │zahãrului din sfecla de zahãr. │Umiditate, dacã > 28% │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.03│Taitei de sfecla│Subprodus rezultat de la fabricarea zahãrului │Glucide totale, │
│ │de zahãr │constituit din taitei de sfecla de zahãr │calculate în zaharoza │
│ │melasati │deshidratati la care s-a adãugat melasa. │Cenusa insolubila în │
│ │ │(Conţinut maxim de cenusa insolubila în HCl: │HCl, dacã > 3,5% din │
│ │ │4,5% din substanta uscata) │substanta uscata │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.04│Borhot de sfecla│Subprodus obţinut dupã fermentarea melasei de │Proteina bruta │
│ │de zahãr │sfecla de zahãr pentru producerea de alcool, │Umiditate, dacã > 35% │
│ │ │drojdie, acid citric sau alte substanţe organice│ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.05│Zahãr (de sfecla│Zahãr extras din sfecla de zahãr. │Zaharoza │
│ │de zahãr)^1) │ │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.06│Batate │Tuberculi de Ipomoea batatas (L.) Poir, │Amidon │
│ │ │indiferent de forma de prezentare. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.07│Manioc^2) │Rãdãcini de Manibot esculenta Crantz, indiferent│Amidon │
│ │ │de forma de prezentare. (Conţinut maxim de │Cenusa insolubila în │
│ │ │cenusa insolubila în HCl: 4,5% din substanta │HCl, dacã > 3,5% din │
│ │ │uscata) │substanta uscata │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.08│Amidon de manioc│Amidon obţinut din rãdãcinile de manioc expandat│Amidon │
│ │pregelatinizat^3│printr-un tratament termic adecvat. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.09│Pulpa de cartof │Subprodus rezultat în urma obţinerii amidonului │ │
│ │ │din cartofi Solanum tuberosum L. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.10│Amidon din │Amidon din cartofi tehnic pur. │Amidon │
│ │cartofi │ │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.11│Proteina din │Subprodus deshidratat constituit în principal │Proteina bruta │
│ │cartofi │din substanţe proteice obţinut dupã separarea │ │
│ │ │amidonului. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.12│Fulgi de cartofi│ │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.13│Suc condensat de│Subprodus rezultat de la obţinerea amidonului │Proteina bruta │
│ │cartofi │din care au fost parţial indepartate proteinele │Cenusa bruta │
│ │ │şi apa. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.14│Amidon din │Produs constituit din amidon de cartofi │Amidon │
│ │cartofi │solubilizat prin tratament termic. │ │
│ │pregelatinizat │ │ │
├────┴────────────────┴────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────┤
│^1) Aceasta denumire poate fi înlocuitã cu cea de "zaharoza". │
│^2) Aceasta denumire poate fi înlocuitã cu cea de "tapioca". │
│^3) Aceasta denumire poate fi înlocuitã cu cea de "amidon de tapioca". │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
5. ALTE SEMINŢE ŞI FRUCTE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR
┌────┬──────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│5.01│Pastai de roscove │Produsul obţinut prin zdrobirea fructelor uscate │Celuloza bruta │
│ │ │(pastailor) de Ceratonia seliqua L. din care au │ │
│ │ │fost indepartate invelisului extern. │ │
├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│5.02│Pulpa de citrice │Subprodus obţinut în cursul fabricãrii sucului de│Celuloza bruta │
│ │ │citrice prin presarea fructelor de Citrus ssp. │ │
├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│5.03│Pulpa de mere │Subprodus obţinut în cursul fabricãrii sucului de│Celuloza bruta │
│ │ │mere prin presarea fructelor. │ │
├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│5.04│Pulpa de tomate │Subprodus obţinut prin presare în cursul │Celuloza bruta │
│ │ │fabricãrii sucului de tomate Solanum lycopersicum│ │
│ │ │Kars. L. │ │
├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│5.05│Turte de extracţie din│Subprodus obţinut în cursul extragerii uleiului │Celuloza bruta,│
│ │samburi de struguri │din samburii de struguri. │dacã > 45% │
├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│5.06│Boasca │Pulpa de struguri deshidratata rapid dupã │Celuloza bruta,│
│ │ │extractia alcoolului din care au fost indepartate│dacã > 25% │
│ │ │pe cat posibil samburii şi pedunculii │ │
├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│5.07│Samburi de struguri │Samburi extrasi din boabele de struguri din care │Grasime bruta │
│ │ │a fost îndepãrtat uleiul. │Celuloza bruta,│
│ │ │ │dacã > 45% │
├────┴──────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────┴───────────────┤
│^1) Denumirea poate fi suplimentata cu cea a fructelor. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
6. NUTRETURI ŞI FURAJE GROSIERE
┌────┬──────────────────┬────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│6.01│Fãina de │Produs obţinut prin uscarea şi macinarea │Proteina bruta │
│ │ lucerna^1) │lucernei ţinere Medicago sativa l. şi Medicago │Celuloza bruta │
│ │ │var. Martyn. Poate conţine prna la 20% trifoi │Cenusa insolubila în│
│ │ │tânãr sau alte plante furajere uscate şi │HCl, dacã > 3,5% din│
│ │ │macinate în acelaşi timp cu lucerna. │substanta uscata │
├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│6.02│Brichete de │Subprodus deshidratat obţinut prin presare dupã │Proteina bruta │
│ │lucerna │separarea sucului de lucerna. │ │
├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│6.03│Concentrat proteic│Produs obţinut prin uscarea artificiala a │Carotene │
│ │din lucerna │fracţiunilor sucului presat de lucerna, │Proteina bruta │
│ │ │centrifugat şi tratat termic pentru precipitarea│ │
│ │ │proteinelor. │ │
├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│6.04│Fãina de trifoi^1)│Produs obţinut prin uscarea şi macinarea │Proteina bruta │
│ │ │trifoiului tânãr Trifolium ssp. Poate conţine │Celuloza bruta │
│ │ │prna la 20% lucerna tanara sau alte plante │Cenusa insolubila în│
│ │ │furajere uscate şi macinate în acelaşi timp cu │HCl, dacã > 3,5% din│
│ │ │trifoiul. │substanta uscata │
├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│6.05│Fãina de │Produs obţinut prin uscarea şi macinarea │Proteina bruta │
│ │ iarba^1)^2) │plantelor furajere ţinere. │Celuloza bruta │
│ │ │ │Cenusa insolubila în│
│ │ │ │HCl, dacã > 3,5% din│
│ │ │ │substanta │
├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│6.06│Paie de cereale^3)│Paie de cereale │ │
├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│6.07│Paie de cereale │Produs obţinut prin tratarea adecvatã a paielor │Sodiu, dacã sunt │
│ │tratate^4) │de cereale. │tratate cu NaOH │
├────┴──────────────────┴────────────────────────────────────────────────┴────────────────────┤
│^1) Termenul "fãina" poate fi înlocuit cu "pelete". Metoda de uscare poate fi adãugatã │
│denumirii. │
│^2) Specia de plante furajere poate fi adãugatã denumirii. │
│^3) Speciile de cereale trebuie sa fie indicate în denumire. │
│^4) Denumirea trebuie sa fie suplimentata cu indicarea naturii tratamentului chimic efectuat.│
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
7. ALTE PLANTE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR
┌────┬─────────────────┬────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│7.01│Melasa din │Subprodus constituit din reziduul siropos │Glucide totale │
│ │trestie de zahãr │colectat pe parcursul fabricãrii sau rafinarii │calculate în zaharoza│
│ │ │zahãrului din trestia de zahãr Saccharum │Umiditate, dacã > 30%│
│ │ │officinarum L. │ │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│7.02│Borhot din │Subprodus obţinut dupã fermentarea melasei din │Proteina pura │
│ │trestie de zahãr │trestie de zahãr pentru fabricarea alcoolului, │Umiditate, dacã > 35%│
│ │ │drojdiei, acidului citric sau a altor substanţe │ │
│ │ │organice. │ │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│7.03│Zahãr din trestie│Zahãr extras din trestia de zahãr │Sucroza │
│ │de zahãr^1) │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│7.04│Fãina de alge │Produs obţinut prin uscarea şi macinarea │Cenusa bruta │
│ │ │algelor, în special a algelor brune. Acest │ │
│ │ │produs poate fi spãlat în scopul reducerii │ │
│ │ │conţinutului de iod. │ │
├────┴─────────────────┴────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┤
│^1) Aceasta denumire poate fi înlocuitã cu cea de "zaharoza" │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
8. PRODUSE LACTATE
┌────┬─────────────────┬────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│8.01│Lapte praf │Produs obţinut prin deshidratarea laptelui │Proteina bruta │
│ │degresat │degresat. │Umiditate, dacã > 5% │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│8.02│Zara praf │Produs obţinut prin deshidratarea zarei. │Proteina bruta │
│ │ │ │Grasime bruta │
│ │ │ │Lactoza │
│ │ │ │Umiditate, dacã > 6% │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│8.03│Zer praf │Produs obţinut prin deshidratarea zerului. │Proteina bruta │
│ │ │ │Lactoza │
│ │ │ │Umiditate, dacã > 8% │
│ │ │ │Cenusa bruta │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│8.04│Zer praf cu │Produs obţinut prin deshidratarea zerului din │Proteina bruta │
│ │conţinut scãzut │care a fost parţial eliminata lactoza. │Lactoza │
│ │în glucide │ │Umiditate, dacã > 8% │
│ │ │ │Cenusa bruta │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│8.05│Pudra de proteina│Produs obţinut prin uscarea componentilor │Proteina bruta │
│ │din zer^1) │proteici extrasi din zer sau lapte prin │Umiditate, dacã > 8% │
│ │ │tratamente chimice sau fizice. │ │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│8.06│Pudra de cazeina │Produs obţinut din lapte ecremat sau zara prin │Proteina bruta │
│ │ │deshidratarea cazeinei precipitata cu ajutorul │Umiditate, dacã > 10%│
│ │ │acizilor sau a cheagului │ │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│8.07│Pudra de lactoza │Glucidul separat din lapte sau zer prin │Lactoza │
│ │ │purificare şi deshidratare. │Umiditate, dacã > 5% │
├────┴─────────────────┴────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┤
│^1) Aceasta denumire poate fi înlocuitã cu "praf de albumina din lapte". │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
9. PRODUSE PROVENITE DE LA ANIMALE TERESTRE
┌────┬────────────────┬──────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│9.01│Fãina de │Produsul obţinut prin încãlzirea, uscarea şi │Proteina bruta │
│ │ carne^1) │macinarea întregului corp sau a pãrţilor din │Grasime bruta │
│ │ │corpul animalelor terestre cu srnge cald din care │Cenusa bruta │
│ │ │grasimea a fost parţial extrasa sau îndepãrtatã │Umiditate, dacã > 8%│
│ │ │fizic. Produsul trebuie sa fie liber de copite, │ │
│ │ │coarne, par şi pene, precum şi de conţinutul │ │
│ │ │tubului digestiv (conţinut de proteina bruta minim│ │
│ │ │50% din substanta uscata, conţinut în fosfor total│ │
│ │ │maxim 8%) │ │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│9.02│Fãina din carne │Produsul obţinut prin încãlzirea, uscarea şi │Proteina bruta │
│ │şi oase^1) │macinarea întregului corp sau a pãrţilor din │Grasime bruta │
│ │ │corpul animalelor terestre cu srnge cald din care │Cenusa bruta │
│ │ │grasimea a fost parţial extrasa sau îndepãrtatã │Umiditate, dacã > 8%│
│ │ │fizic. Produsul trebuie sa fie liber de copite, │ │
│ │ │coarne, par şi pene, precum şi de conţinutul │ │
│ │ │tubului digestiv. │ │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│9.03│Fãina de oase │Produsul obţinut prin încãlzirea, uscarea şi │Proteina bruta │
│ │ │macinarea fina a oaselor animalelor terestre cu │Cenusa bruta │
│ │ │srnge cald din care grasimea a fost în mare mãsura│Umiditate, dacã > 8%│
│ │ │extrasa sau îndepãrtatã fizic. Produsul trebuie sa│ │
│ │ │fie liber de copite, coarne, par şi pene, precum │ │
│ │ │şi de conţinutul tubului digestiv. │ │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│9.04│Jumari │Produsul rezidual de la fabricarea seului, unturii│Proteina bruta │
│ │ │sau a altor grãsimi de origine animala extrase sau│Grasime bruta │
│ │ │eliminate fizic. │Umiditate, dacã > 8%│
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│9.05│Fãina din carne │Produsul obţinut prin încãlzirea, uscarea şi │Proteina bruta │
│ │de pasare │macinarea subproduselor rezultate de la │Grasime bruta │
│ │ │sacrificarea pasarilor. Produsul trebuie sa nu │Cenusa bruta │
│ │ │conţinã pene. │Cenusa insolubila în│
│ │ │ │HCl > 3,3% │
│ │ │ │Umiditate, dacã > 8%│
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│9.06│Fãina de pene │Produs obţinut prin hidrolizarea, deshidratarea şi│Proteina bruta │
│ │hidrolizata │macinarea penelor. │Cenusa insolubila În│
│ │ │ │HCl > 3,4% │
│ │ │ │Umiditate, dacã > 8%│
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│9.07│Fãina de sânge │Produs obţinut prin deshidratarea sângelui │Proteina bruta │
│ │ │provenit de la animalele terestre cu sânge cald │Umiditate, dacã > 8%│
│ │ │sacrificate. Produsul trebuie sa fie liber de │ │
│ │ │materii strãine. │ │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│9.08│Grasime │Produs constituit din grasimea animalelor terestre│Umiditate, dacã > 1%│
│ │animala^2) │cu sânge cald. │ │
├────┴────────────────┴──────────────────────────────────────────────────┴────────────────────┤
│^1) Produsele ce conţin peste 13% grasime din substanta uscata trebuie sa fie calificate ca │
│"bogate în grasime". │
│^2) Aceasta denumire poate fi suplimentata printr-o descriere mai exactã a tipului de grasime│
│animala în funcţie de originea sa sau a procesului de fabricaţie (seu, untura, grasime din │
│oase, etc). │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
10. PEŞTI, ALTE ANIMALE MARINE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR
┌─────┬────────────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────────────────────┐
│ Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├─────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├─────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│10.01│Fãina de │Produs obţinut prin prelucrarea pestilor │Proteina bruta │
│ │ peste^1) │întregi sau a pãrţilor provenite de la │Grasime bruta │
│ │ │aceştia din care o parte a uleiului poate fi │Cenusa bruta, dacã > 20%│
│ │ │îndepãrtatã şi la care poate fi readaugat │Umiditate, dacã > 8% │
│ │ │solubilizat de peste. │ │
├─────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│10.02│Solubilizat de │Produs obţinut în cursul fabricãrii fainii de│Proteina bruta │
│ │peste concentrat│peste care a fost separat şi stabilizat prin │Grasime bruta │
│ │ │acidifiere sau deshidratare. │Umiditate, dacã > 5% │
├─────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│10.03│Ulei de peste │Ulei obţinut din peşti sau pãrţi provenite de│Umiditate, dacã > 1% │
│ │ │la peşti. │ │
├─────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│10.04│Ulei de peste, │Ulei obţinut din peşti sau pãrţi provenite de│Indice de iod │
│ │rafinat, saturat│la peşti care a fost rafinat şi supus │Umiditate, dacã > 1% │
│ │ │hidrogenarii. │ │
├─────┴────────────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────────────────────┤
│^1) Produsele ce conţin peste 75% proteina bruta din substanta uscata pot fi calificate ca │
│"bogate în proteina". │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
11. MINERALE
┌─────┬─────────────────────┬───────────────────────────────────────────────┬─────────────────┐
│ Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.01│Carbonat de calciu^1)│Produs obţinut prin macinarea surselor de │Calciu │
│ │ │carbonat de calciu, cum ar fi calcarul, │Cenusa insolubila│
│ │ │cochiliile de midii sau stridii, sau prin │în HCl, dacã 5% │
│ │ │precipitare din soluţii acide. │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.02│Carbonat de calciu şi│Amestec natural de carbonat de calciu şi │Calciu │
│ │magneziu │carbonat de magneziu. │Magneziu │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.03│Alge marine │Produs de origine naturala obţinut din alge │Calciu │
│ │calcaroase (Maerl) │calcaroase, macinate sau granulate. │Cenusa insolubila│
│ │ │ │în HCl, dacã 5% │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.04│Oxid de magneziu │Oxid de magneziu tehnic pur (MgO) │Magneziu │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.05│Sulfat de magneziu │Sulfat de magneziu tehnic pur [MgSO(4)X7H(2)O] │Magneziu │
│ │ │ │Sulf │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.06│Fosfat dicalcic^2) │Fosfat de calciu monohidrogenat precipitat din │Calciu │
│ │ │oase sau surse anorganice [CaHPO(4)X2H(2)O] │Fosfor total │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.07│Fosfat monocalcic- │Produs obţinut pe cale chimica şi compus din │Fosfor total │
│ │dicalcic │pãrţi egale de fosfat dicalcic şi fosfat │Calciu │
│ │ │monocalcic [CaHPO(4) - Ca(H(2)PO(4)](2)XH(2)O │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.08│Fosfat natural │Produs obţinut prin macinarea fosfatilor │Fosfor total │
│ │defluorinat │naturali purificati şi deflourinati │Calciu │
│ │ │corespunzãtor │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.09│Fãina de oase │Oase degelatinizate, sterilizate, degresate şi │Fosfor total │
│ │degelatinizate │macinate │Calciu │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.10│Fosfat monocalcic │Fosfat de calciu dihridogenat tehnic pur │Fosfor total │
│ │ │[Ca(H(2)PO(4))(2)XH(2)0] │Calciu │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.11│Fosfat de calciu şi │Fosfat de calciu şi magneziu tehnic pur │Calciu │
│ │magneziu │ │Magneziu │
│ │ │ │Fosfor total │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.12│Fosfat monoamoniacal │Fosfat monoamoniacal tehnic pur │Azot total │
│ │ │[NH(4)H(2)PO(4)] │Fosfor total │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.13│Clorura de sodiu │Clorura de sodiu tehnic pura sau produsul │Sodiu │
│ │ │obţinut prin macinarea surselor naturale de │ │
│ │ │clorura de sodiu, cum ar fi sarea gema sau │ │
│ │ │sarea marina │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.14│Propionat de magneziu│Propionat de magneziu tehnic pur │Magneziu │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.15│Fosfat de magneziu │Produs constituit din fosfat dibazic de │Fosfor total │
│ │ │magneziu tehnic pur (MgHPO(4)XH(2)O) │Magneziu │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.16│Fosfat de sodiu, │Produs constituit din fosfat de │Fosfor total │
│ │calciu şi magneziu │sodiu-calciu-magneziu │Magneziu │
│ │ │ │Calciu │
│ │ │ │Sodiu │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.17│Fosfat monosodic │Fosfat monosodic tehnic pur (NaH(2)PO(4)) │Fosfor total │
│ │ │ │Sodiu │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.18│Bicarbonat de sodiu │Bicarbonat de sodiu tehnic pur [NaHCO(2)] │Sodiu │
├─────┴─────────────────────┴───────────────────────────────────────────────┴─────────────────┤
│^1) Natura sursei poate fi indicatã suplimentar în denumire sau o poate înlocui. │
│^2) Procesul de fabricare poate fi inclus în denumire. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
12. DIVERSE
┌─────┬────────────────────┬────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│ Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├─────┼────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├─────┼────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│12.01│Deşeuri de brutarie │Produse sau subproduse obţinute de la │Amidon │
│ │ │fabricarea prinii, prajiturilor, biscuitilor│Glucide totale │
│ │ │sau pastelor fainoase │calculate în zaharoza│
├─────┼────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│12.02│Deşeuri de cofetarie│Produse sau subproduse obţinute de la │Glucide totale │
│ │ │fabricarea produselor de cofetarie, inclusiv│calculate în zaharoza│
│ │ │a ciocolatei │ │
├─────┼────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│12.03│Deşeuri de patiserie│Produse şi subproduse obţinute de la │Amidon │
│ │şi de la fabricarea │fabricarea produselor de patiserie sau a │Glucide totale │
│ │inghetatei^1) │inghetatei │calculate în zaharoza│
├─────┼────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│12.04│Acizi grasi │Subprodus obţinut în cursul deacidifierii cu│Grasime bruta │
│ │ │lesie sau prin distilarea uleiurilor sau │Umiditatea, dacã > 1%│
│ │ │grasimilor de origine vegetala sau animala │ │
│ │ │nespecificata │ │
├─────┼────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│12.05│Saruri de acizi │Produs obţinut prin saponificarea acizilor │Grasime bruta │
│ │grasi^2) │grasi cu hidroxid de calciu, de sodiu sau de│Ca (Na sau K, │
│ │ │potasiu │dupã caz) │
├─────┴────────────────────┴────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┤
│^1) Denumirea poate fi completatã pentru a specifica procesul agro-alimentar prin care │
│materia furajera a fost obţinutã. │
│^2) Denumirea poate fi suplimentata prin indicarea sarii obţinute. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ Materie furajera compusa din: │ Declararea obligatorie a: │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ (1) │ (2) │
├───┬────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 1.│Graunte de cereale │ │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 2.│Produse şi subproduse din boabe de │Amidon, dacã > 20% │
│ │cereale │Proteina bruta, dacã > 10% │
│ │ │Grasime bruta, dacã > 5% │
│ │ │Celuloza bruta │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 3.│Boabe şi fructe oleaginoase │ │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 4.│Produse şi subproduse din boabe şi │Proteina bruta, dacã > 10% │
│ │fructe oleaginoase │Grasime bruta, dacã > 5% │
│ │ │Celuloza bruta │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 5.│Boabe de leguminoase │ │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 6.│Produse şi subproduse din boabe de │Proteina bruta, dacã > 10% │
│ │leguminoase │Celuloza bruta │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 7.│Tuberculi, rãdãcini │ │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 8.│Produse şi subproduse din tuberculi │Amidon │
│ │şi rãdãcini │Celuloza bruta │
│ │ │Cenusa insolubila în HCl, dacã > 3,5%│
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 9.│Alte produse şi subproduse rezultate│Celuloza bruta, dacã > 15% │
│ │în industria prelucrãrii sfeclei de │Glucide totale, calculate în zaharoza│
│ │zahãr │Cenusa insolubila în HCl, dacã > 3,5%│
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│10.│Alte boabe şi fructe, produsele şi │Proteina bruta │
│ │subprodusele lor │Celuloza bruta │
│ │ │Grasime bruta, dacã > 10% │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│11.│Frnuri şi furaje grosiere │Proteina bruta, dacã > 10% │
│ │ │Celuloza bruta │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│12.│Alte plante, produsele şi │Proteina bruta, dacã > 10% │
│ │subprodusele lor │Celuloza bruta │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│13.│Alte produse şi subproduse rezultate│Celuloza bruta, dacã > 15% │
│ │în industria prelucrãrii trestiei de│Glucide totale, calculate în zaharoza│
│ │zahãr │ │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│14.│Produse şi subproduse lactate │Proteina bruta │
│ │ │Umiditate, dacã > 5% │
│ │ │Lactoza, dacã > 10% │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│15.│Produse provenite de la animalele │Proteina bruta, dacã > 10% │
│ │terestre │Grasime bruta, dacã > 5% │
│ │ │Umiditate, dacã > 8% │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│16.│Peşti, alte animale marine, │Proteina bruta, dacã > 10% │
│ │produsele şi subprodusele lor │Grasime bruta, dacã > 5% │
│ │ │Umiditate, dacã > 8% │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│17.│Minerale │Mineralele relevante │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│18.│Diverse │Proteina bruta, dacã > 10% │
│ │ │Celuloza bruta │
│ │ │Grasime bruta, dacã > 10% │
│ │ │Amidon, dacã > 30% │
│ │ │Glucide totale, calculate în │
│ │ │zaharoza, dacã > 10% │
└───┴────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘