Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 504 din 28 decembrie 2001  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind stabilirea conditiilor sanitare veterinare pentru inlaturarea si prelucrarea deseurilor animale, comercializarea lor si prevenirea agentilor patogeni din furajele care contin produse de origine animala sau peste    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 504 din 28 decembrie 2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind stabilirea conditiilor sanitare veterinare pentru inlaturarea si prelucrarea deseurilor animale, comercializarea lor si prevenirea agentilor patogeni din furajele care contin produse de origine animala sau peste

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 78 din 1 februarie 2002
Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor,
în temeiul prevederilor <>art. 31 alin. 1 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 146.517 din 17 decembrie 2001, întocmit de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara,

emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara privind stabilirea condiţiilor sanitare veterinare pentru înlãturarea şi prelucrarea deşeurilor animale, comercializarea lor şi prevenirea agenţilor patogeni din furajele care conţin produse de origine animala sau peste, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va controla modul de aducere la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 15 zile de la data publicãrii lui.

Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu


ANEXA 1

NORMA SANITARĂ VETERINARA
privind stabilirea condiţiilor sanitare veterinare pentru înlãturarea şi prelucrarea deşeurilor animale, comercializarea lor şi prevenirea agenţilor patogeni din furajele care conţin produse de origine animala sau peste

CAP. 1
Prevederi generale

ART. 1
(1) Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte:
a) condiţiile legate de sãnãtatea animala şi sãnãtatea publica, referitoare la:
1. colectarea şi/sau prelucrarea deşeurilor animale în vederea distrugerii agenţilor patogeni care ar putea exista în astfel de materiale;
2. producţia de hrana de origine animala într-o maniera capabilã de a preveni prezenta în aceasta a oricãror agenţi patogeni;
b) regulile de comercializare a deşeurilor animale destinate altor scopuri decât consumului uman.
(2) Prezenta norma sanitarã veterinara nu aduce atingere:
a) legislaţiei naţionale din domeniul veterinar aplicabile eradicarii şi controlului anumitor boli şi al utilizãrii deşeurilor menajere (culinare);
b) regulilor naţionale legate de sãnãtatea animala, guvernand producţia de hrana mixtã care conţine ca ingrediente produse animale şi vegetale, precum şi de hrana care conţine numai materiale de origine vegetala.
ART. 2
În sensul prezentei norme sanitare veterinare, se înţelege prin:
a) deşeuri animale - carcase sau pãrţi ale animalelor ori ale pestilor sau produse de origine animala nedestinate consumului uman, cu excepţia excretiilor animale şi deşeurilor menajere (culinare);
b) materiale cu grad ridicat de risc - deşeuri animale la care se face referire la art. 3, susceptibile de a prezenta riscuri ridicate asupra sãnãtãţii animalelor sau oamenilor;
c) materiale cu grad scãzut de risc - deşeuri animale, altele decât cele prevãzute la art. 3, care nu prezintã riscuri importante de extindere a bolilor transmisibile la animale sau oameni;
d) întreprindere de prelucrare a materialelor cu grad scãzut de risc - întreprindere în care materialele cu grad scãzut de risc sunt prelucrate şi transformate în ingrediente în vederea includerii acestora în hrana animala sau piscicolã, în conformitate cu prevederile art. 5;
e) întreprindere de prelucrare a materialelor cu grad ridicat de risc - întreprindere în cadrul cãreia deşeurile animale sunt supuse unui tratament sau unui proces de prelucrare în vederea distrugerii agenţilor patogeni, în conformitate cu prevederile art. 3;
f) hrana pentru animale de casa - hrana pentru caini, pisici şi alte animale de casa, preparata integral sau parţial din materiale cu grad scãzut de risc;
g) produse tehnice sau farmaceutice - produse destinate altor scopuri decât consumului uman sau animal;
h) unitate de prelucrare a deşeurilor - întreprindere de prelucrare cu grad scãzut de risc, întreprindere de prelucrare cu grad ridicat de risc, întreprindere care produce hrana animala sau piscicolã ori întreprindere care prepara produse tehnice sau farmaceutice şi în cadrul cãreia sunt utilizate deşeuri animale în vederea pregãtirii unor astfel de produse;
i) autoritate competenta - orice autoritate desemnatã de autoritatea sanitarã veterinara centrala competenta în vederea monitorizarii implementarii prezentei norme sanitare veterinare.

CAP. 2
Condiţii privind prelucrarea deşeurilor animale şi comercializarea produsului final

A. Materiale cu grad ridicat de risc

ART. 3
(1) Urmãtoarele materiale cu grad ridicat de risc trebuie prelucrate într-o întreprindere cu grad ridicat de risc aprobatã de autoritatea sanitarã veterinara centrala, în conformitate cu art. 4 alin. (1), sau inlaturate prin arderea la crematoriu ori prin îngropare, în conformitate cu prevederile alin. (2):
a) toate bovinele, porcinele, caprinele, ovinele, pasarile şi celelalte animale destinate producţiei agricole, care au decedat în ferma, dar nu au fost sacrificate în vederea consumului uman, inclusiv animalele nou-nãscute sau nenascute;
b) animalele moarte, la care nu se face referire în cuprinsul lit. a), dar care sunt desemnate de cãtre autoritatea competenta sanitarã veterinara;
c) animalele omorate în cadrul mãsurilor de control al bolilor, fie în ferme, fie în alte locuri desemnate de cãtre autoritatea competenta;
d) deşeurile animale, inclusiv sangele rezultat de la animalele care, pe durata inspecţiei veterinare efectuate în orice moment la abatoare, au prezentat semne clinice de boli transmisibile omului sau altor animale;
e) toate acele pãrţi ale unui animal sacrificat în mod normal, care nu au fost prezentate în vederea efectuãrii inspecţiei post-mortem, cu excepţia pieilor, copitelor, penelor, lanii, coarnelor, sângelui şi produselor similare;
f) toatã carnea, carnea de pasare, de peste, de vanat, hrana de origine animala deteriorata, prezentând astfel risc asupra sãnãtãţii umane şi animale;
g) animalele, carnea proaspãta, carnea de pasare, carnea de vanat şi produsele din carne şi lactatele, importate din tari terţe, care pe durata inspecţiei prevãzute de legislaţia sanitarã veterinara nu au îndeplinit condiţiile sanitare veterinare în vederea importului în România, cu excepţia cazului în care vor fi reexportate sau importul acestora va fi acceptat cu restricţiile stabilite conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
h) animalele de ferma care au murit pe durata tranzitului, fãrã a intra sub incidenta prevederilor pentru situaţiile de ucidere în caz de urgenta, din motive de protecţie;
i) deşeurile animale care conţin reziduuri de substanţe care ar putea pune în pericol sãnãtatea umanã sau animala, lapte, carne sau produse de origine animala considerate necorespunzãtoare pentru consumul uman ca urmare a prezentei unor astfel de reziduuri;
j) pestii care prezintã semne clinice de boli transmisibile omului sau pestilor.
(2) Autoritãţile competente pot, dacã este necesar, sa decidã înlãturarea materialelor cu grad ridicat de risc, prin procedura arderii la crematoriu sau a ingroparii, în cazul în care:
a) transportul animalelor infectate sau suspectate de a fi infectate cu o boala epizootica cãtre cea mai apropiatã întreprindere de prelucrare a materialelor cu grad ridicat de risc este refuzat ca urmare a pericolului de propagare a riscurilor legate de sãnãtate;
b) animalele sunt infectate sau suspectate de a fi infectate cu o boala grava sau conţin reziduuri care ar putea reprezenta pericol asupra sãnãtãţii umane sau animale şi care la un tratament termic necorespunzãtor ar putea supravietui;
c) o boala epizootica de mare difuzibilitate ar conduce la pierderea capacitãţii întreprinderii de prelucrare a materialelor cu grad ridicat de risc;
d) deşeurile animale în cauza provin din locuri la care accesul se realizeazã dificil;
e) cantitatea şi distanta care trebuie acoperite nu justifica mãsura colectãrii deşeurilor.
(3) Ingroparea trebuie sa se efectueze la o adancime suficienta, pentru a preveni dezgroparea de cãtre animalele carnivore a cadavrelor sau deşeurilor, precum şi într-un sol corespunzãtor, pentru a preveni contaminarea apelor sau orice poluare a mediului. Anterior ingroparii cadavrele sau deşeurile vor fi stropite cu un dezinfectant corespunzãtor, autorizat de cãtre autoritatea competenta.
ART. 4
(1) Autoritatea sanitarã veterinara centrala va aproba, pentru tot sau o parte a teritoriului tarii, una sau mai multe întreprinderi de prelucrare a materialelor cu grad ridicat de risc, în vederea colectãrii şi prelucrãrii materialelor cu grad ridicat de risc.
(2) Un stat membru al Uniunii Europene poate decide sa desemneze o întreprindere de prelucrare cu grad ridicat de risc situata într-un alt stat membru, dupã înţelegerea cu acel stat membru.
(3) În vederea obţinerii aprobãrii de la autoritatea competenta întreprinderile cu grad ridicat de risc trebuie:
a) sa îndeplineascã cerinţele cap. I din anexa nr. 2;
b) sa manevreze, sa prelucreze şi sa depoziteze deşeurile în conformitate cu prevederile cap. II din anexa nr. 2;
c) sa fie verificata de cãtre autoritatea competenta, în conformitate cu prevederile art. 10;
d) sa se asigure de faptul ca produsele, la prelucrare, satisfac cerinţele stabilite în cap. III din anexa nr. 2.
(4) Aprobarea va fi suspendatã de îndatã ce condiţiile care au stat la baza acordãrii acesteia nu mai sunt îndeplinite.

B. Materiale cu grad scãzut de risc

ART. 5
(1) Materialele cu grad scãzut de risc trebuie prelucrate într-o întreprindere cu grad ridicat sau cu grad scãzut de risc, aprobatã în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (2), într-o întreprindere care produce hrana pentru animale de casa sau într-o întreprindere care produce produse tehnice sau farmaceutice ori vor trebui inlaturate prin ardere la crematoriu sau prin îngropare în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2).
(2) Pe lângã deşeurile animale menţionate la art. 2 lit. c) vor fi considerate materiale cu grad scãzut de risc urmãtoarele:
a) toate produsele excluse de art. 3 alin. (1) lit. e), în mãsura în care sunt utilizate la producţia de hrana;
b) peştele pescuit din mare, în scopul realizãrii producţiei de hrana pentru peşti;
c) deşeurile de peste de la întreprinderile care produc produse din peste destinate consumului uman.
(3) Amestecul de materiale cu grad scãzut de risc cu materiale cu grad ridicat de risc va fi considerat material cu grad ridicat de risc.
(4) În situaţiile în care materialele cu grad scãzut de risc sunt prelucrate în cadrul unei întreprinderi care produce hrana pentru animalele de casa sau într-o întreprindere de produse tehnice ori farmaceutice, autoritatea competenta va putea solicita desfacerea, depozitarea sau prelucrarea acestora într-o anumitã unitate sau în anumite condiţii.
(5) Hrana pentru peşti din industriile care primesc şi produc exclusiv materiale cu grad scãzut de risc, destinate producţiei de hrana pentru peşti, trebuie sa îndeplineascã condiţiile stabilite în cap. III din anexa nr. 2.
(6) În vederea obţinerii aprobãrii de la autoritatea competenta întreprinderile cu grad scãzut de risc trebuie:
a) sa îndeplineascã condiţiile stabilite la cap. I din anexa nr. 2;
b) sa manevreze, sa prelucreze şi sa depoziteze deşeurile în conformitate cu prevederile cap. II din anexa nr. 2;
c) sa fie verificate de cãtre autoritatea competenta, în conformitate cu prevederile art. 10;
d) sa se asigure de faptul ca produsele, la prelucrare, satisfac cerinţele stabilite în cap. III din anexa nr. 2.
(7) Aprobarea va fi suspendatã de îndatã ce condiţiile care au stat la baza acordãrii acesteia nu mai sunt îndeplinite.
(8) Unitãţile care utilizeazã materiale cu grad scãzut de risc în vederea preparãrii hranei pentru animale de casa sau a produselor tehnice ori farmaceutice vor trebui înregistrate la autoritatea competenta şi vor trebui sa îndeplineascã urmãtoarele cerinţe:
a) sa fie prevãzute cu facilitãţile corespunzãtoare de depozitare şi tratare a deşeurilor animale în condiţii de maxima securitate;
b) sa fie prevãzute cu facilitãţile corespunzãtoare de distrugere a deşeurilor animale neutilizate în procesul de producţie a hranei pentru animale de casa, a produselor tehnice ori farmaceutice sau sa le trimitã la o întreprindere de prelucrare ori la un crematoriu;
c) sa fie prevãzute cu facilitãţile corespunzãtoare necesare distrugerii deşeurilor rezultate pe durata procesului de producţie şi care, pe considerentul sãnãtãţii animale sau publice, sunt nepotrivite pentru a fi incluse în alte tipuri de hrana animala. Aceste facilitãţi trebuie sa conţinã incinerarea şi ingroparea într-un sol corespunzãtor, în scopul prevenirii contaminarii cursurilor de apa sau a poluarii mediului;
d) sa fie inspectate de cãtre autoritatea competenta, la intervale regulate, în vederea verificãrii respectãrii cerinţelor prezentei norme sanitare veterinare.
ART. 6
Tratamentul la care trebuie supuse anumite produse de origine animala derivate exclusiv de la animale şi peşti şi care nu sunt destinate consumului uman, pe parcursul pregãtirii hranei pentru animale de casa, precum şi condiţiile în care acestea trebuie produse sunt prevãzute în legislaţia specifica, în mãsura în care aceasta este necesarã în vederea protejãrii animalelor de casa sau din ratiuni legate de sãnãtatea publica ori a animalelor.

C. Derogãri

ART. 7
(1) Autoritatea sanitarã veterinara centrala, în situaţii excepţionale şi sub supravegherea veterinara efectuatã de autoritãţile competente, poate autoriza:
a) utilizarea deşeurilor animale în scopuri ştiinţifice;
b) utilizarea deşeurilor animale menţionate la art. 3 alin. (1) lit. a), b) şi e), cu condiţia ca acestea sa provinã de la animale care nu au fost omorate ca urmare a prezentei sau suspectarii de a prezenta boli severe, precum şi a deşeurilor animale menţionate la art. 5, în vederea asigurãrii hranei pentru grãdinile zoologice, circuri, animale cu blana, precum şi în legatura cu cultura de viermi destinaţi momelii de pescuit;
c) distribuirea localã, prin intermediari care la data adoptãrii prezentei norme sanitare veterinare erau deja autorizaţi, de mici cantitãţi de deşeuri dintre cele menţionate la lit. b), în scopul folosirii drept hrana pentru animalele a cãror carne nu este destinatã consumului uman, cu condiţia ca autoritatea competenta sa opineze ca aceasta nu pune în nici un fel în pericol sãnãtatea oamenilor sau a animalelor.
(2) La sfârşitul fiecãrui an direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor inainta un raport referitor la aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c).
(3) Pana la introducerea regulilor specifice abatoarele se vor conformã standardelor prevãzute de prezenta norma sanitarã veterinara, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2004.
(4) Autoritatea sanitarã veterinara centrala va informa Comisia Europeanã referitor la alegerea acestei posibilitãţi, precum şi la înţelegerile de verificare introduse în vederea prevenirii utilizãrii unor astfel de deşeuri în orice alte scopuri.
(5) Conform procedurii stabilite la art. 18 autoritatea sanitarã veterinara centrala va putea modifica sau suplimenta mãsurile de verificare implementate.

D. Prevederi generale

ART. 8
Deşeurile animale trebuie colectate, transportate şi identificate în conformitate cu prevederile anexei nr. 1.

CAP. 3
Controale şi inspecţii care trebuie efectuate la întreprinderile cu grad ridicat de risc sau cu grad scãzut de risc

ART. 9
(1) Autoritatea sanitarã veterinara centrala trebuie sa se asigure, pe propria rãspundere, ca operatorii şi proprietarii de întreprinderi de prelucrare a materialelor cu grad ridicat de risc şi cu grad scãzut de risc sau reprezentanţii acestora adopta toate mãsurile necesare în vederea respectãrii cerinţelor prezentei norme sanitare veterinare şi în special ca aceştia:
a) vor identifica şi vor controla punctele critice din întreprinderile de prelucrare a materialelor cu grad ridicat de risc şi cu grad scãzut de risc;
b) vor preleva mostre semnificative de la întreprinderile care produc hrana pentru peşti şi vor preleva mostre semnificative din fiecare lot prelucrat în cadrul întreprinderilor cu grad ridicat de risc şi cu grad scãzut de risc, în vederea verificãrii respectãrii standardelor microbiologice ale produselor, stabilite la cap. III din anexa nr. 2, şi a absentei reziduurilor fizico-chimice;
c) vor inregistra rezultatele diverselor verificãri şi teste şi le vor pãstra pe o perioada de minimum 2 ani în scopul prezentãrii acestora la autoritãţile competente;
d) vor introduce un sistem care sa permitã identificarea fiecãrui lot livrat, precum şi data la care acesta a fost produs.
(2) În situaţiile în care rezultatul unui test efectuat asupra mostrelor necesare conform prezentului articol nu este corespunzãtor prevederilor cap. III din anexa nr. 2, operatorul întreprinderii de prelucrare va fi obligat:
a) sa notifice de îndatã acest aspect autoritãţii competente;
b) sa identifice cauzele nerespectãrii;
c) sa se asigure de faptul ca nici un material suspectat sau cunoscut a fi contaminat nu este mutat din interiorul spaţiilor anterior reprelucrarii acestuia sub directa supraveghere a autoritãţii competente şi reprelevarii oficiale de mostre, în vederea verificãrii respectãrii cerintei legate de controlul microbiologic stabilit la cap. III din anexa nr. 2; în cazul în care, din orice motiv, nu este posibila reprocesarea materialului contaminat, acesta va trebui sa fie utilizat în alte scopuri decât prepararea hranei pentru animale.
(3) Conform prevederilor art. 18 autoritatea sanitarã veterinara centrala va adopta regulamente detaliate în vederea punerii în aplicare a prevederilor prezentului articol.
ART. 10
(1) La intervale stabilite autoritãţile competente vor desfasura inspecţii şi verificãri redundante la întreprinderile de prelucrare a materialelor cu grad ridicat de risc şi cu grad scãzut de risc, în ceea ce priveşte:
a) conformarea acestora prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi în special ale anexelor nr. 1 şi 2;
b) încadrarea în standardele microbiologice ale produselor ulterior tratamentului. Controalele microbiologice vor include în special testele de Salmonella şi enterobacterii, conform cap. III din anexa nr. 2.
(2) Analizele şi testele se vor desfasura în conformitate cu metodele recunoscute ştiinţific, în special cu cele stabilite prin prevederile Comunitãţii Europene sau, în cazul în care acestea nu exista, în conformitate cu standardele internaţionale recunoscute.
(3) În cazul în care inspectiile efectuate de cãtre autoritatea competenta demonstreaza faptul ca nu sunt respectate toate cerinţele prezentei norme sanitare veterinare, autoritatea competenta va trebui sa ia mãsurile ce se impun. În special în situaţia nerespectãrii prevederilor prezentului articol, referitoare la standardele microbiologice şi la tipurile de controale microbiologice, producãtorul va fi obligat:
a) sa notifice de îndatã autoritãţii competente detaliile legate de natura mostrei şi de lotul din care provine aceasta;
b) sa prelucreze sau sa reprelucreze lotul contaminat, sub supravegherea autoritãţii competente;
c) sa sporeasca intensitatea prelevarii de mostre şi a testarii producţiei;
d) sa investigheze evidentele materiilor prime corespunzãtoare mostrei;
e) sa initieze procedurile corespunzãtoare de decontaminare şi curatare din interiorul întreprinderii.
(4) Conform prevederilor art. 18, în cazul în care va fi necesar, autoritatea sanitarã veterinara centrala va adopta regulamente detaliate în vederea punerii în aplicare a prevederilor prezentului articol.
ART. 11
(1) Autoritatea sanitarã veterinara centrala va redacta o lista cuprinzând unitãţile aprobate care proceseaza deşeuri animale, situate pe propriul teritoriu. Fiecãrei întreprinderi i se va aloca un numãr oficial, identificand întreprinderea care prelucreaza materiale cu grad ridicat de risc sau cu grad scãzut de risc, producand hrana pentru animalele de casa, produse tehnice sau farmaceutice din deşeuri animale.
(2) Autoritatea sanitarã veterinara centrala va comunica aceasta lista, precum şi actualizarile acesteia celorlalte state membre ale Uniunii Europene, precum şi Comisiei Europene.

CAP. 4

ART. 12
(1) Experţii veterinari ai Comisiei Europene, în mãsura în care acest lucru va fi considerat necesar în vederea asigurãrii aplicãrii uniforme a prezentei norme sanitare veterinare şi în colaborare cu autoritãţile naţionale, vor putea efectua verificãri la fata locului; aceştia vor putea verifica în special dacã unitãţile aprobate respecta prevederile prezentei norme sanitare veterinare. Comisia Europeanã va informa statele membre ale Uniunii Europene cu privire la rezultatele verificãrilor.
(2) Statul pe teritoriul cãruia se desfãşoarã o verificare a atribuţiilor va acorda pe intreaga perioada toatã asistenta necesarã experţilor.
(3) Regulamentele generale de punere în aplicare a prevederilor prezentului articol vor fi adoptate conform prevederilor art. 18.
(4) Autoritatea sanitarã veterinara centrala va lua toate mãsurile necesare în vederea luãrii în calcul a rezultatelor verificãrilor la care se face referire la alin. (1) şi va interzice comercializarea produselor provenind de la o întreprindere de prelucrare care nu respecta prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
ART. 13
Autoritatea sanitarã veterinara centrala va aplica mãsuri în special în ceea ce priveşte organizarea şi urmãrirea verificãrilor efectuate de direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti, în vederea asigurãrii ca mãsurile de control prevãzute de prezenta norma sanitarã veterinara sunt respectate, precum şi ca:
a) produsele prelucrate obţinute din materiale cu grad scãzut de risc îndeplinesc cerinţele prevãzute de legislaţia în vigoare;
b) materialele cu grad scãzut de risc, materialele cu grad ridicat de risc, destinate sa fie prelucrate într-o întreprindere desemnatã dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. 1, precum şi ca produsele prelucrate obţinute din materiale cu grad scãzut de risc sau cu grad ridicat de risc sunt însoţite:
1. în cazul în care provin de la o întreprindere aprobatã în conformitate cu prevederile art. 4 şi 5, de un document comercial care va mentiona:
- natura tratamentului, dacã este cazul;
- dacã produsul conţine proteine specifice rumegatoarelor;
2. în cazul în care provin de la o alta întreprindere, de un certificat emis şi semnat de un doctor veterinar oficial de stat, certificat care va indica:
- metodele de tratament utilizate asupra încãrcãturii;
- rezultatul testelor de Salmonella;
- dacã produsul conţine proteine specifice rumegatoarelor.
ART. 14
Autoritatea sanitarã veterinara centrala va stabili criteriile de prelevare de mostre şi cele aferente testelor microbiologice, conform prevederilor art. 18.

CAP. 5
Prevederi finale

ART. 15
(1) Autoritatea sanitarã veterinara centrala, actionand în conformitate cu procedura impusa de prevederile art. 18, va stabili detaliile şi frecventa verificãrilor menţionate la art. 9 şi la art. 10 alin. (1).
(2) Autoritatea sanitarã veterinara centrala, care acţioneazã conform aceloraşi proceduri, va stabili metodele de referinta aferente analizelor microbiologice.
ART. 16
Anexele la prezenta norma sanitarã veterinara şi, datoritã dezvoltãrii cunoaşterii ştiinţifice referitoare la controlarea encefalitei spongiforme la bovine (BSE), prevederile referitoare la tratamentele menţionate la art. 6 lit. a) şi c) din cap. II al anexei nr. 2 vor fi modificate pe baza noilor reglementãri comunitare.
ART. 17
(1) Pe durata punerii în aplicare a regulilor Comunitãţii Europene, referitoare la importul din tari terţe al deşeurilor animale şi al hranei pentru animalele de casa produse din deşeuri animale, li se vor aplica acestor importuri condiţii cel puţin echivalente cu cele impuse de prezenta norma sanitarã veterinara, cu excepţia celor referitoare la condiţiile de aprobare.
(2) Aceste condiţii nu vor permite importul materialelor cu grad ridicat de risc sau cu grad scãzut de risc, la care se face referire la art. 3 alin. (1) lit. g)-i), care au fost tratate anterior, cu excepţia situaţiei în care ţara terta este capabilã sa garanteze faptul ca unor astfel de materiale li s-a aplicat un tratament corespunzãtor şi ca respecta standardele microbiologice stabilite în cap. III din anexa nr. 2.
(3) Importul de materiale cu grad ridicat de risc, la care se face referire în art. 3 alin. (1) lit. a)-f), va fi interzis.
(4) Autoritatea sanitarã veterinara centrala se va asigura de faptul ca aceste condiţii minime sunt respectate în ceea ce priveşte controlul importurilor.
ART. 18
În toate situaţiile în care se face referire la prezentul articol aspectele vor fi analizate de autoritatea sanitarã veterinara centrala, care va stabili regulile ce vor fi respectate.
ART. 19
Autoritatea sanitarã veterinara centrala va adopta pana la data de 31 decembrie 2002 regulile de sãnãtate animala care trebuie respectate de producãtorii de hrana ce conţine ca ingrediente produse animale şi vegetale, precum şi regulile de igiena care trebuie sa fie respectate pe durata producerii de hrana ale carei ingrediente constau exclusiv în produse de origine vegetala.
ART. 20
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.


ANEXA 1
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------


CONDIŢII DE IGIENA
referitoare la colectarea şi transportul deşeurilor animale

1. Deşeurile animale trebuie colectate şi transportate la unitãţile aprobate sau la întreprinderile de prelucrare a materialelor cu grad ridicat de risc sau cu grad scãzut de risc în containere sau în vehicule corespunzãtoare, astfel încât sa se previnã scurgerea. Containerele sau vehiculele trebuie sa fie acoperite în mod corespunzãtor.
2. Vehiculele, prelatele şi containerele refolosibile trebuie sa fie menţinute în stare de curãţenie.
3. Autoritatea competenta va lua toate mãsurile ce se impun în vederea controlarii miscarilor de materiale cu grad ridicat de risc, prin impunerea pãstrãrii de evidente scrise şi de documente care vor însoţi aceste materiale pe durata transportului acestora cãtre locul de inlaturare sau, în cazul în care se considera necesar, prin sigilarea acestora.
4. În situaţiile în care anumite produse din carne, din carne de peste sau lactate nedestinate consumului uman şi derivate din animale şi peste, din carnea sau laptele aprobat în vederea consumului uman sunt transportate direct în vrac cãtre întreprinderea de prelucrare, informaţiile referitoare la origine, denumirea şi natura deşeurilor animale, precum şi cuvintele "nedestinate consumului uman" vor fi, de asemenea, indicate pe o eticheta ataşatã containerului, cutiilor de carton sau altor materiale de ambalare, literele având o înãlţime de minimum 2 centimetri.


ANEXA 2
-------
la norma sanitarã veterinara
-----------------------------


CONDIŢII DE IGIENA
referitoare la întreprinderile de prelucrare a deşeurilor animale

CAP. 1
Condiţii legate de aprobarea întreprinderilor de prelucrare a deşeurilor animale

1. Spaţiile şi facilitãţile întreprinderilor de prelucrare a deşeurilor animale trebuie sa îndeplineascã cel puţin urmãtoarele condiţii:
a) spaţiile întreprinderii de prelucrare trebuie sa fie în mod corespunzãtor separate de drumurile publice şi de celelalte spaţii cum ar fi abatoarele. Spaţiile de prelucrare a materialelor cu grad ridicat de risc trebuie sa nu se afle în acelaşi local cu abatoarele, cu excepţia situaţiei în care sunt situate într-o parte separatã a clãdirii; persoanele neautorizate şi animalele nu vor avea acces în interiorul întreprinderii;
b) întreprinderea va trebui prevãzutã cu o secţie aseptica şi una septica, separate în mod corespunzãtor. Aceasta din urma secţie va trebui prevãzutã cu un spaţiu acoperit în vederea primirii de deşeuri animale şi va trebui construitã într-o astfel de maniera încât sa fie uşor de curatat şi dezinfectat. Podeaua va trebui astfel pozitionata încât sa permitã scurgerea lichidelor. Întreprinderea va trebui sa fie echipata cu sali de baie corespunzãtoare, cu vestiare şi cu alte dotãri necesare personalului. În secţia septica, acolo unde va fi cazul, vor exista facilitãţi corespunzãtoare de inlaturare a pieii şi blanii animalelor, precum şi o camera de depozitare a copitelor;
c) întreprinderea va trebui sa dispunã de o capacitate suficienta, precum şi de apa calda şi instalatie de producere de aburi în vederea prelucrãrii deşeurilor animale, conform prevederilor cap. II;
d) acolo unde va fi cazul, secţia mai sus menţionatã va conţine echipamente necesare în vederea reducerii mãrimii deşeurilor animale, precum şi echipamente de încãrcare a deşeurilor animale zdrobite într-o unitate de prelucrare;
e) este necesarã existenta unei instalaţii închise de prelucrare în care deşeurile animale sa fie prelucrate conform prevederilor cap. II. În cazurile în care este necesarã efectuarea tratamentului termic, instalatia va fi prevãzutã cu:
- echipament de mãsurare pentru verificarea temperaturii şi, dacã este necesar, pentru verificarea presiunii în punctele critice;
- dispozitive de înregistrare în mod continuu a rezultatelor acestor mãsurãtori;
- un sistem corespunzãtor de siguranta necesar în vederea prevenirii încãlzirii insuficiente;
f) pentru a se preveni contaminarea produselor finite prelucrate din materii prime va trebui sa existe separatii clare între zona de descãrcare şi prelucrare a materiilor prime sosite şi zonele inconjuratoare destinate prelucrãrii ulterioare a materialelor incalzite şi depozitarii produselor finite prelucrate.
2. Întreprinderea de prelucrare a deşeurilor animale trebuie prevãzutã cu utilitãţi corespunzãtoare de curatare şi dezinfectare a containerelor şi recipientelor în care sunt primite deşeurile animale, precum şi a vehiculelor - altele decate navele - în care acestea sunt transportate.
3. Trebuie asigurate utilitãţi corespunzãtoare în vederea dezinfectarii rotilor vehiculelor care transporta materiale cu grad ridicat de risc sau care pãrãsesc secţia septica a întreprinderii de prelucrare.
4. În întreprinderea de prelucrare a deşeurilor animale este necesar sa existe un sistem de inlaturare a apei reziduale, care sa îndeplineascã condiţiile de igiena.
5. Întreprinderea de prelucrare a deşeurilor animale trebuie sa fie prevãzutã cu laborator propriu sau sa utilizeze serviciile unui laborator dotat în vederea efectuãrii analizelor esenţiale, în special în vederea verificãrii respectãrii prevederilor cap. III.

CAP. 2
Condiţii de igiena referitoare la funcţionarea în cadrul întreprinderilor de prelucrare a deşeurilor animale

1. Deşeurile animale trebuie sa fie prelucrate cat mai curând posibil dupã sosire. Pana la procesare ele trebuie sa fie depozitate în mod corespunzãtor.
2. Containerele, recipientele şi vehiculele utilizate în vederea transportului deşeurilor animale trebuie sa fie curatate, spalate şi dezinfectate dupã fiecare utilizare.
3. Persoanele care lucreazã într-o secţie septica nu vor putea intra într-o secţie aseptica fãrã sa işi schimbe hainele de lucru şi incaltamintea sau fãrã sa îşi dezinfecteze incaltamintea. Echipamentele şi instrumentele nu vor fi mutate din prima zona în zona aseptica.
4. Apele reziduale care provin din secţia septica vor fi tratate în vederea asigurãrii distrugerii agenţilor patogeni.
5. Vor trebui luate sistematic mãsuri de prevenire impotriva pasarilor, rozatoarelor, insectelor şi altor daunatori.
6. Deşeurile animale vor fi prelucrate în urmãtoarele condiţii:
a) materialele cu grad ridicat de risc vor fi incalzite la o temperatura de minimum 133°C, pe durata a 20 de minute, la o presiune de 3 bari. Dimensiunea materiei prime dinaintea prelucrãrii va trebui redusã cu minimum 50 mm, cu ajutorul unui polizor;
b) la punctele critice ale procesului de încãlzire vor trebui sa fie asigurate termografe de înregistrare în vederea monitorizarii tratamentului termic;
c) pot fi folosite şi alte sisteme de tratament termic, cu condiţia ca acestea sa fie aprobate conform legislaţiei sanitare veterinare, oferind garanţii echivalente în legatura cu siguranta microbiologica;
d) astfel de sisteme alternative de tratament termic pot fi aprobate numai în situaţiile în care din produsul final s-au prelevat zilnic mostre, pe o perioada de o luna, pentru asigurarea respectãrii standardelor microbiologice impuse în cuprinsul cap. III pct. 1 şi 2. De asemenea, va trebui desfasurata şi rutina secundarã de prelevare de mostre, prevãzutã la art. 9 alin. (1) şi la art. 10 alin. (1) din norma sanitarã veterinara.
7. Instalaţiile şi echipamentele trebuie menţinute în buna stare de funcţionare, iar echipamentele de mãsurare trebuie recalibrate periodic.
8. Produsele finite trebuie manevrate şi depozitate în întreprinderea de prelucrare a deşeurilor animale într-o astfel de maniera încât sa se înlãture orice pericol de contaminare.
9. Copitele trebuie sarate cu clorura de sodiu.

CAP. 3
Condiţii referitoare la produsele finite obţinute în unitãţile de prelucrare a deşeurilor animale

1. În situaţia materialelor cu grad ridicat de risc mostrele prelevate din produsele finite imediat ulterior tratamentului nu vor trebui sa conţinã spori de bacterii patogene termorezistente (Clostridium perfringens absent în 1 g de produs).
2. Mostrele de produse finite, produse atât din materialele cu grad ridicat de risc, cat şi din materialele cu grad scãzut de risc, prelevate pe durata sau ulterior scoaterii din depozitele întreprinderii de prelucrare, vor trebui sa respecte urmãtoarele standarde:
Salmonella: absenta în 25 g: n = 5, c = 0, m = 0, M = 0;
Enterobacterii: n = 5, c = 2, m = 10, M = 3 x 10^2 în 1 g,
în care:
n = numãrul de unitãţi din care este formatã mostra;
m = valoarea de plecare a numãrului de bacterii. Rezultatul este considerat satisfãcãtor în cazul în care numãrul de bacterii din toate mostrele nu depãşeşte valoarea m;
M = valoarea maxima a numãrului de bacterii. Rezultatul este considerat ca fiind nesatisfãcãtor în cazul în care numãrul de bacterii din una sau mai multe mostre este M sau un numãr superior;
c = numãrul de unitãţi de mostre care prezintã bacterii, într-un numãr cuprins între m şi M, mostra fiind consideratã acceptabilã în cazul în care numãrul de bacterii prezent în celelalte unitãţi de mostre este m sau un numãr mai mic decât acesta.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016