Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 5 din 21 februarie 2003  privind modificarea contractelor-cadru de furnizare a enegiei electrice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 5 din 21 februarie 2003 privind modificarea contractelor-cadru de furnizare a enegiei electrice

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR - AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 130 din 27 februarie 2003
În temeiul art. 5 pct. 1 şi 5, al art. 9 alin. (4) şi (5) şi al <>art. 9^1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 29/1998 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei - ANRE, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 99/2000 , cu modificãrile ulterioare, al <>art. 70 lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/1998 privind energia electrica şi termica, cu modificãrile ulterioare, precum şi al prevederilor <>Legii nr. 469/2002 privind unele mãsuri pentru întãrirea disciplinei contractuale, cu modificãrile ulterioare,
având în vedere prevederile procesului-verbal al şedinţei Comitetului de reglementare al Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei din data de 21 februarie 2003,

preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Contractul-cadru de furnizare a energiei electrice la consumatorii casnici, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 57/1999 pentru aprobarea contractelor-cadru de furnizare a energiei electrice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 623 din 21 decembrie 1999, se modifica dupã cum urmeazã:

1. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Punctul de decontare este la bornele de ieşire din contor.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul în care consumatorul este alimentat pe medie tensiune, punctul de decontare este punctul de delimitare patrimonialã între instalatia electrica a consumatorului şi cea a furnizorului."

2. Litera c) a articolului 7 va avea urmãtorul cuprins:
"c) sa achite integral şi la termen contravaloarea energiei electrice furnizate, prin urmãtoarele modalitãţi de plata:
1. ..........
2. ..........
(Se vor trece doua modalitãţi de plata - normalã şi de rezerva - dintre urmãtoarele:
- la domiciliul consumatorului, persoanei desemnate de furnizor, o data cu prezentarea facturii de cãtre aceasta;
- la casieria furnizorului, în perioada convenitã între pãrţi, pe baza indexului autocitit;
- la banca, prin transfer bancar în contul furnizorului;
- prin card bancar;
- orice alt mod prevãzut în dispoziţiile legale privitoare la plata, acceptat de furnizor.)"

3. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Factura emisã pentru plata contravalorii energiei electrice va fi achitatã în termenul de scadenta de 15 zile de la data emiterii facturii, data emiterii facturii şi termenul de scadenta fiind înscrise pe factura.
(2) Neachitarea facturii de cãtre consumator în termen de 30 de zile de la data scadentei atrage penalitãţi de întârziere, dupã cum urmeazã:
a) penalitãţile sunt egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare, stabilit conform reglementãrilor legale în vigoare;
b) penalitãţile se datoreazã începând cu prima zi dupã data scadentei;
c) valoarea totalã a penalitatilor nu poate depãşi valoarea facturii.
(3) În cazul în care consumatorul achitã factura pana în cea de-a 30-a zi de la data scadentei, acesta nu datoreazã penalitãţi.
(4) Dacã factura şi penalitãţile datorate nu au fost achitate, dupã 35 de zile de la data scadentei furnizorul transmite consumatorului un preaviz (document distinct de factura, care se transmite numai consumatorilor care nu şi-au achitat factura în termenul legal), iar dupã 45 de zile de la data scadentei, dar nu mai devreme de 5 zile de la data transmiterii preavizului, poate întrerupe furnizarea energiei electrice.
(5) Reluarea furnizarii energiei electrice dupã întreruperea prevãzutã la alin. (4) se realizeazã în ziua lucrãtoare imediat urmãtoare efectuãrii plãţii integrale cãtre furnizor a facturii, a penalitatilor datorate şi a cheltuielilor ocazionate de întreruperea şi reluarea furnizarii.
(6) În cazul în care consumatorul nu efectueazã în termen de 60 de zile de la data întreruperii furnizarii energiei electrice plata integrala a facturii şi a penalitatilor datorate, furnizorul are dreptul sa rezilieze contractul de furnizare a energiei electrice, urmând sa recupereze sumele datorate conform dispoziţiilor legale în vigoare."

ART. 2
Contractul-cadru de furnizare a energiei electrice la micii consumatori finali, industriali şi similari, la tarife reglementate, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 57/1999, se modifica dupã cum urmeazã:

1. Alineatul (1) al articolului 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Corespunzãtor tipului de tarif stabilit, furnizorul emite o factura în primele 5 zile ale perioadei de facturare, conţinând:
a) o valoare estimatã pentru perioada de facturare în curs, calculatã astfel:
- pentru consumatorul la care se aplica tariful binom, contravaloarea taxei de putere, la valoarea puterilor contractate lunar, conform anexei nr. 6 la prezentul contract;
- pentru consumatorul cu tarif monom, contravaloarea a jumãtate din consumul de energie electrica activa contractat, conform anexei nr. 6 la prezentul contract;
b) o valoare de regularizare pentru perioada de facturare precedenta."

2. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Factura emisã pentru plata contravalorii energiei electrice va fi achitatã în termenul de scadenta de 10 zile de la data emiterii facturii, data emiterii facturii şi termenul de scadenta fiind înscrise pe factura.
(2) Factura se considera achitatã de cãtre consumator la data înregistrãrii plãţii în extrasul bancar al consumatorului, la data preluãrii cecului de cãtre furnizor ori la data intrãrii numerarului în casieria furnizorului sau prin orice mod prevãzut expres în alte reglementãri legate de plata, acceptate de furnizor.
(3) Neachitarea facturii de cãtre consumator în termen de 30 de zile de la data scadentei atrage penalitãţi pentru fiecare zi de întârziere, dupã cum urmeazã:
a) penalitãţile sunt egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare, stabilit conform reglementãrilor în vigoare;
b) penalitãţile se datoreazã începând cu prima zi dupã data scadentei;
c) valoarea totalã a penalitatilor nu poate depãşi valoarea facturii.
(4) În cazul în care consumatorul achitã factura pana în cea de-a 30-a zi de la data scadentei, acesta nu datoreazã penalitãţi.
(5) Dacã factura şi penalitãţile datorate nu au fost achitate, dupã 35 de zile de la data scadentei furnizorul transmite consumatorului un preaviz (document distinct de factura, care se transmite numai consumatorilor care nu şi-au achitat factura în termenul legal), iar dupã 45 de zile de la data scadentei, dar nu mai devreme de 5 zile de la data transmiterii preavizului, poate întrerupe furnizarea energiei electrice.
(6) Reluarea furnizarii energiei electrice dupã întreruperea prevãzutã la alin. (5) se realizeazã în ziua lucrãtoare imediat urmãtoare efectuãrii plãţii integrale cãtre furnizor a facturii, a penalitatilor datorate şi a cheltuielilor ocazionate de întreruperea şi reluarea furnizarii.
(7) În cazul în care consumatorul nu efectueazã în termen de 15 zile de la data întreruperii furnizarii energiei electrice plata integrala a facturii şi a penalitatilor datorate, furnizorul are dreptul sa rezilieze contractul de furnizare a energiei electrice, urmând sa recupereze sumele datorate conform dispoziţiilor legale în vigoare."

ART. 3
Contractul-cadru de furnizare a energiei electrice la marii consumatori finali, industriali şi similari, la tarife reglementate, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 57/1999, se modifica dupã cum urmeazã:

1. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8 - (1) Corespunzãtor tipului de tarif stabilit, furnizorul emite o factura în primele 5 zile ale perioadei de facturare, conţinând:
a) o valoare estimatã pentru perioada de facturare în curs, calculatã astfel:
- pentru consumatorul la care se aplica tariful binom, contravaloarea taxei de putere, la valoarea puterilor contractate lunar, conform anexei nr. 6 la prezentul contract;
- pentru consumatorul cu tarif monom, contravaloarea a jumãtate din consumul de energie electrica activa contractat, conform anexei nr. 6 la prezentul contract;
b) o valoare de regularizare pentru perioada de facturare precedenta.
(2) Prin excepţie, pentru consumatorii cu mai mult de 10 locuri de consum se pot negocia, la încheierea contractului de furnizare, date de emitere a facturii, respectiv de plata, în limita a 15 zile fata de prevederile alin. (1)."

2. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) Factura emisã pentru plata contravalorii energiei electrice va fi achitatã în termenul de scadenta de 10 zile de la data emiterii facturii, data emiterii facturii şi termenul de scadenta fiind înscrise pe factura.
(2) Factura se considera achitatã de cãtre consumator la data înregistrãrii plãţii în extrasul bancar al consumatorului, la data preluãrii cecului de cãtre furnizor ori la data intrãrii numerarului în casieria furnizorului sau prin orice mod prevãzut expres în alte reglementãri legate de plata, acceptate de furnizor.
(3) Neachitarea facturii de cãtre consumator în termen de 30 de zile de la data scadentei atrage penalitãţi pentru fiecare zi de întârziere, dupã cum urmeazã:
a) penalitãţile sunt egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare, stabilit conform reglementãrilor legale în vigoare;
b) penalitãţile se datoreazã începând cu prima zi dupã data scadentei;
c) valoarea totalã a penalitatilor nu poate depãşi valoarea facturii.
(4) În cazul în care consumatorul achitã factura pana în cea de-a 30-a zi de la data scadentei, acesta nu datoreazã penalitãţi.
(5) Dacã factura şi penalitãţile datorate nu au fost achitate, dupã 35 de zile de la data scadentei furnizorul transmite consumatorului un preaviz (document distinct de factura, care se transmite numai consumatorilor care nu şi-au achitat factura în termenul legal), iar dupã 45 de zile de la data scadentei, dar nu mai devreme de 5 zile de la data transmiterii preavizului, poate întrerupe furnizarea energiei electrice.
(6) Reluarea furnizarii energiei electrice dupã întreruperea prevãzutã la alin. (5) se realizeazã în ziua lucrãtoare imediat urmãtoare efectuãrii plãţii integrale cãtre furnizor a facturii, a penalitatilor datorate şi a cheltuielilor ocazionate de întreruperea şi reluarea furnizarii.
(7) În cazul în care consumatorul nu efectueazã în termen de 15 zile de la data întreruperii furnizarii energiei electrice plata integrala a facturii şi penalitatilor datorate, furnizorul are dreptul sa rezilieze contractul de furnizare a energiei electrice, urmând sa recupereze sumele datorate conform dispoziţiilor legale în vigoare."

ART. 4
Prevederile prezentului ordin se aplica atât contractelor în curs de derulare, cat şi celor care se vor încheia în baza contractelor-cadru de furnizare a energiei electrice.
ART. 5
Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 6
Furnizorii sunt obligaţi sa ia mãsurile necesare pentru a transmite la consumatori facturile astfel încât aceştia sa poatã respecta termenele stabilite prin prezentul ordin.
ART. 7
Furnizorii de energie electrica vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 8
Departamentul dezvoltarea pieţei de energie şi Direcţia protecţia consumatorilor şi control din cadrul Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei vor urmãri respectarea prevederilor prezentului ordin.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale de
Reglementare în Domeniul Energiei,
Ion Lungu

Bucureşti, 21 februarie 2003.
Nr. 5.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016