Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 5.509 din 22 noiembrie 2005  privind publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a Protocolului de colaborare in domeniul invatamantului dintre Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania si Ministerul Invatamantului si Stiintei din Ucraina pentru anii de invatamant 2005/2006 si 2006/2007, semnat la Bucuresti la 10 noiembrie 2005    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 5.509 din 22 noiembrie 2005 privind publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a Protocolului de colaborare in domeniul invatamantului dintre Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania si Ministerul Invatamantului si Stiintei din Ucraina pentru anii de invatamant 2005/2006 si 2006/2007, semnat la Bucuresti la 10 noiembrie 2005

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.054 din 26 noiembrie 2005

În conformitate cu prevederile <>art. 5 lit. k) din Legea nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 28 alin. (2) din Legea nr. 590/2003 privind tratatele,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 223/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul educaţiei şi cercetãrii emite prezentul ordin.

ART. 1
Se aprobã publicarea, fãrã platã, în Monitorul Oficial al României, Partea I, a Protocolului de colaborare în domeniul învãţãmântului dintre Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii din România şi Ministerul Învãţãmântului şi Ştiinţei din Ucraina pentru anii de învãţãmânt 2005/2006 şi 2006/2007, semnat la Bucureşti la 10 noiembrie 2005.
ART. 2
Secretariatul general al Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii şi Direcţia relaţii internaţionale vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

p. Ministrul educaţiei şi cercetãrii,
Jozsef Koto,
secretar de stat

Bucureşti, 22 noiembrie 2005.
Nr. 5.509.


PROTOCOL
de colaborare în domeniul învãţãmântului între
Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii din România şi Ministerul
Învãţãmântului şi Ştiinţei din Ucraina
pentru anii de învãţãmânt 2005/2006 şi 2006/2007

În conformitate cu art. 15 din înţelegerea de colaborare în domeniul Învãţãmântului dintre Ministerul Învãţãmântului din România şi Ministerul Învãţãmântului din Ucraina, semnatã la Bucureşti la 25 august 1995, Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii din România şi Ministerul Învãţãmântului şi Ştiinţei din Ucraina (denumite în continuare pãrţi) au convenit urmãtoarele:

ART. 1
Pãrţile îşi vor acorda anual, pe bazã de reciprocitate:
● pânã la 5 burse de studii pentru învãţãmântul preuniversitar;
● pânã la 6 burse de studii pentru învãţãmântul superior;
● pânã la 6 burse de studii pentru masterat/aspiranturã şi doctorat;
● pânã la 20 de luni/bursã, burse de stagiu pentru perioade de la 3 la 9 luni fiecare.
ART. 2
Pentru perfecţionarea cunoştinţelor de limbã şi literaturã românã şi, respectiv, de limbã şi literaturã ucraineanã, pãrţile vor acorda anual, pe bazã de reciprocitate:
● pânã la 15 burse de stagiu pentru perioade de câte o lunã fiecare pentru educatori, învãţãtori şi profesori din învãţãmântul preuniversitar;
● pânã la 5 burse de stagiu pentru perioade de câte o lunã fiecare pentru cadre didactice din instituţiile de învãţãmânt superior.
ART. 3
În scopul monitorizãrii implementãrii prevederilor prezentului protocol, pãrţile vor înfiinţa o comisie mixtã formatã din câte 5 persoane de fiecare parte. întâlnirile de lucru ale comisiei mixte se vor desfãşura de douã ori pe an, pe o perioadã de 3 pânã la 5 zile, alternativ în oraşele Bucureşti şi Kiev.
ART. 4
Pãrţile vor acorda anual, pe bazã de reciprocitate, câte 5 burse pentru participarea la cursurile de varã de limbã, literaturã şi civilizaţie românã şi, respectiv, de limbã, literaturã şi civilizaţie ucraineanã.
ART. 5
Pãrţile vor acorda anual, pe bazã de reciprocitate, în instituţiile de învãţãmânt din subordinea lor, cetãţenilor români de origine ucraineanã şi, respectiv, cetãţenilor ucraineni de origine românã:
● pânã la 15 burse pentru studii în licee şi şcoli profesionale acreditate din România şi, respectiv, pentru şcoli profesionale şi instituţii de învãţãmânt superior de primul şi al doilea grad de acreditare în Ucraina;
● pânã la 50 de burse pentru studenţi în instituţiile de învãţãmânt superior din România şi instituţiile de învãţãmânt superior de al treilea şi al patrulea grad de acreditare din Ucraina;
● pânã la 6 burse de studii pentru masterat/aspiranturã şi doctorat;
● pânã la 40 de luni/bursã de specializare pentru perioade de la 3 la 9 luni fiecare.
Pãrţile pot propune anual, pânã la data de 1 august a anului în curs, burse suplimentare, în conformitate cu posibilitãţile pãrţii primitoare şi cu necesitãţile pãrţii trimiţãtoare.
Pãrţile îşi vor comunica în scris dupã cum urmeazã:
● numãrul suplimentar al burselor;
● specializãrile posibile.
ART. 6
Pãrţile vor sprijini activitatea instituţiilor de învãţãmânt din cele douã state, în care se predã în limba românã şi, respectiv, în limba ucraineanã, precum şi acele instituţii în care limbile menţionate sunt discipline de studiu.
Pãrţile vor face schimb de literaturã de specialitate în domeniul metodicii şi pedagogiei, în domeniul tehnico-ştiinţific, al literaturii beletristice, în conformitate cu legislaţia în vigoare din cele douã state.
ART. 7
În scopul sprijinirii studiului limbii materne şi al altor discipline în limba maternã de cãtre cetãţenii români de origine ucraineanã şi, respectiv, de cãtre cetãţenii ucraineni de origine românã, pãrţile vor sprijini, pe bazã de reciprocitate, efectuarea urmãtoarelor schimburi anuale, în conformitate cu necesitãţile lor:
1. pânã la 30 de educatori, învãţãtori şi profesori de limbã românã şi, respectiv, de limbã ucraineanã, pentru a lucra în instituţiile de învãţãmânt cu limba de studiu sau de predare românã şi, respectiv, ucraineanã;
2. pânã la 30 de profesori de limbã românã şi alte discipline care se predau în aceastã limbã în Ucraina şi, respectiv, de limbã ucraineanã şi alte discipline care se predau în aceastã limbã în România, la cursuri de perfecţionare, pentru perioade de pânã la o lunã;
3. pânã la 15 studenţi la filologie, care studiazã limba românã în Ucraina şi, respectiv, limba ucraineanã în România, la cursurile de varã de limbã, literaturã şi civilizaţie românã şi, respectiv, de limbã, literaturã şi civilizaţie ucraineanã, pentru perioade de pânã la o lunã;
4. pânã la 10 profesori de limbã românã şi alte discipline care se predau în limba românã în Ucraina şi, respectiv, în limba ucraineanã în România, pentru schimb de experienţã pe perioade de pânã la 10 zile.
ART. 8
Pãrţile vor sprijini înfiinţarea de clase liceale cu predare în limba românã în cadrul şcolii generale (clasele I-XI) din localitatea Novoselivka, raionul Sãrata, regiunea Odesa, în Ucraina, şi, respectiv, a claselor de liceu cu predare în limba ucreaineanã în localitatea Timişoara, judeţul Timiş, şi în localitatea Siret, judeţul Suceava, în România. Totodatã pãrţile vor sprijini crearea condiţiilor necesare transformãrii acestora în licee.
ART. 9
Pãrţile vor sprijini introducerea predãrii în limba românã la Universitatea Naţionalã "Iuri Fedkovici" din Cernãuţi şi, respectiv, în limba ucraineanã la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava a ştiinţelor exacte (matematicã, fizicã, biologie, chimie etc.) şi a ştiinţelor socioumane (sociologie, filozofie, istorie, economie etc.), în scopul pregãtirii de cadre didactice.
Pentru asigurarea procesului de predare, pãrţile vor realiza schimburi de cadre didactice, în funcţie de necesitãţile de studiu al disciplinelor menţionate.
ART. 10
Pãrţile vor primi la studii, pe bazã de reciprocitate, fãrã plata taxelor şcolare, membrii de familie ai personalului reprezentanţelor oficiale ale misiunilor diplomatice (soţ, soţie, copii), în învãţãmântul de stat de toate gradele, pe perioada acreditãrii.
Acoperirea cheltuielilor de întreţinere personalã va fi asumatã de cei care beneficiazã de aceastã prevedere.
În aceleaşi condiţii vor studia şi membrii familiilor profesorilor care funcţioneazã conform art. 12 din prezentul protocol.
ART. 11
Pãrţile vor susţine stabilirea de legãturi directe între instituţiile de învãţãmânt şi inspectoratele şcolare judeţene din România şi instituţiile de învãţãmânt şi direcţiile de învãţãmânt ale administraţiilor de stat regionale din Ucraina, precum şi efectuarea de cercetãri ştiinţifice pe probleme de interes comun.
ART. 12
Pãrţile vor susţine efectuarea schimbului de profesori (lectori) de limbã, literaturã şi civilizaţie românã la universitãţile din oraşele Kiev, Cernãuţi, Ujgorod şi Ismail şi, respectiv, de limbã, literaturã şi civilizaţie ucraineanã la universitãţile din oraşele Bucureşti, Cluj-Napoca, Suceava şi Galaţi, în conformitate cu necesitãţile universitãţilor menţionate.
ART. 13
Pãrţile vor înfiinţa o comisie mixtã de experţi pentru efectuarea unei analize comparative şi elaborarea unor recomandãri autorilor de manuale de limbã, literaturã, istorie, geografie, culturã şi civilizaţie în limba românã din Ucraina şi, respectiv, în limba ucraineanã, în România, pentru şcolile din sistemul de învãţãmânt mediu general.
Aceastã comisie mixtã de experţi va fi formatã din câte 5 persoane de fiecare parte, întâlnirile urmând sã se desfãşoare de cel puţin douã ori pe an, alternativ în România şi în Ucraina, pe perioade de 3 pânã la 5 zile.
Pãrţile vor contribui, prin finanţare de la bugetele celor douã ministere şi din alte surse, la elaborarea şi editarea manualelor pentru disciplinele menţionate, pentru instituţiile de învãţãmânt cu predare în limba românã din Ucraina de cãtre partea ucraineanã şi pentru instituţiile de învãţãmânt cu limba de predare ucraineanã din România de cãtre partea românã.
ART. 14
Pãrţile vor contribui la efectuarea de schimburi anuale de elevi (pânã la 50 de persoane) şi de studenţi (pânã la 25 de persoane), inclusiv cetãţeni români de origine ucraineanã şi cetãţeni ucraineni de origine românã, însoţiţi de unu sau doi învãţãtori ori profesori, în tabere, în timpul vacanţelor, precum şi la schimbul de elevi şi studenţi, însoţiţi de unu sau doi profesori-însoţitori, pentru participarea la olimpiade internaţionale, concursuri, festivaluri, competiţii sportive organizate în fiecare dintre cele douã state.
ART. 15
Selecţia candidaţilor la studiile prevãzute la art. 1 din prezentul protocol se face de cãtre partea trimiţãtoare.
Preselecţia candidaţilor la studiile prevãzute la art. 5 din prezentul protocol se face de cãtre o comisie mixtã compusã din maximum 4 reprezentanţi ai fiecãrei pãrţi, pe baza unui interviu cu candidatul, media care rezultã din actele oficiale de studii şi setul de documente care include:
● cerere de înscriere;
● copii legalizate de pe diplomele de studii obţinute, foile matricole şi certificatul de naştere, cu traducerea în limba statului pãrţii primitoare;
● copie de pe cartea de identitate;
● certificat medical şi documentul privind absenţa HIV pentru cetãţenii români, candidaţi la studii în Ucraina;
● certificat medical, care sã cuprindã investigaţiile medicale necesare accesului în colectivitate, în conformitate cu legislaţia internã în vigoare din România, pentru cetãţenii ucraineni candidaţi la studii în România;
● o fotografie mãrimea 3/4.
Pãrţile au obligaţia de a se informa cu douã sãptãmâni înainte asupra perioadei şi locului de desfãşurare a preselecţiei.
Înscrierea se va face de cãtre instituţiile de învãţãmânt ale statului pãrţii primitoare.
ART. 16
Pãrţile vor face anual schimb de informaţii în scris, pânã la 15 mai, cu privire la numãrul de locuri în instituţiile de învãţãmânt, cu menţionarea specializãrilor şi a formelor de studii, pentru candidaţii la studii, conform art. 5 din prezentul protocol.
Documentele candidaţilor la studii, conform art. 1 din prezentul protocol, vor fi transmise pãrţii primitoare pânã la data de 25 iulie a anului calendaristic şi, conform art. 5, pânã la data de 15 august a anului calendaristic, în traducere în limba statului pãrţii primitoare.
Pãrţile vor prezenta cu douã sãptãmâni înainte de începerea anului de studiu lista celor admişi la toate formele de învãţãmânt, precum şi lista celor exmatriculaţi.
În caz de necesitate, candidaţii vor fi înscrişi la curs pregãtitor de limbã, pe o perioadã de pânã la un an.
Persoanelor admise la studii li se va elibera o adeverinţã oficialã de cãtre partea trimiţãtoare, iar acestea se vor prezenta la studii la termenele stabilite de partea primitoare (în România, pânã la 15 septembrie pentru elevi şi pânã la 1 octombrie pentru studenţi şi doctoranzi; în Ucraina, pânã la 1 septembrie pentru elevi şi studenţi şi pânã la 1 octombrie pentru doctoranzi).
ART. 17
Pentru efectuarea schimburilor prevãzute de prezentul protocol, partea trimiţãtoare va suporta cheltuielile de transport pânã la locul de destinaţie şi înapoi, precum şi cheltuielile de cazare şi diurnã pentru reprezentanţii lor în comisia mixtã.
ART. 18
Partea primitoare asigurã, în conformitate cu legislaţia internã în vigoare:
● cazare corespunzãtoare, cu scutire de la plata chiriei şi întreţinerii, în cãmine studenţeşti şi plata burselor pentru elevi, studenţi, masteranzi/aspiranţi, doctoranzi şi persoane care urmeazã stagii de specializare conform art. 1, 2 şi 5, în limita sumelor alocate pentru aceasta de la bugetul de stat - în România;
● cazare gratuitã în cãmine studenţeşti, precum şi plata burselor pentru elevi, studenţi, masteranzi/aspiranţi, doctoranzi şi persoane care urmeazã stagii de specializare, conform art. 1, 2 şi 5 - în Ucraina;
● cazare corespunzãtoare în cãmine studenţeşti, cu scutire de la plata chiriei şi întreţinerii, masã şi transport intern impus de programul sejurului pentru persoanele care participã la schimburile prevãzute la art. 4, art. 7 pct. 3 şi la art. 14, în limita sumelor alocate cu aceastã destinaţie de la bugetul de stat - în România;
● cazare gratuitã, masã şi alte cheltuieli pentru participanţii la schimburile prevãzute în art. 4, art. 7 pct. 3 şi la art. 14 - în Ucraina;
● cazare corespunzãtoare, cu scutire de la plata chiriei, şi salariu pentru participanţii la schimburile prevãzute la art. 7 pct. 1 şi 4, la art. 9 şi 12, în limita sumelor alocate cu aceastã destinaţie de la bugetul de stat - în România;
● cazare corespunzãtoare gratuitã şi salariu pentru participanţii la schimburile prevãzute la art. 7 pct. 1 şi 4 şi la art. 9 şi 12 - în Ucraina.
Acordarea asistenţei medicale participanţilor la acţiunile convenite prin prezentul protocol, în conformitate cu art. 6 din Acordul de colaborare în domeniul sãnãtãţii şi ştiinţelor medicale dintre Ministerul Sãnãtãţii al României şi Ministerul Sãnãtãţii al Ucrainei, semnat la Ismail la 29 martie 1996.
ART. 19
În texul prezentului protocol pot fi introduse modificãri şi completãri pe baza acordului scris al pãrţilor.
Orice neînţelegere cu privire la interpretarea şi aplicarea prevederilor prezentului protocol va fi soluţionatã pe canale diplomatice.
ART. 20
Prezentul protocol intrã în vigoare la data semnãrii şi este valabil pânã la 31 august 2007.
Semnat la Bucureşti la 10 noiembrie 2005, în douã exemplare originale, fiecare în limbile românã şi ucraineanã, toate textele fiind egal autentice.

Pentru Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii din România,
Jozsef Koto

Pentru Ministerul Învãţãmântului şi Ştiinţei din Ucraina,
Vasilii Jebrovsky

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016