Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 488 din 21 octombrie 2002  pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea examenului pentru dobandirea calitatii de expert tehnic extrajudiciar in specialitatea Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 488 din 21 octombrie 2002 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea examenului pentru dobandirea calitatii de expert tehnic extrajudiciar in specialitatea "vanatoare", precum si privind activitatea expertilor tehnici extrajudiciari in specialitatea "vanatoare"

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 824 din 14 noiembrie 2002
În conformitate cu prevederile art. 8 alin. (1) lit. r) şi ale art. 14 alin. (6) din <>Legea fondului cinegetic şi a protecţiei vânatului nr. 103/1996 , republicatã,
având în vedere prevederile <>art. 26-29, 36 şi 39 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activitãţii de expertiza tehnica judiciarã şi extrajudiciara, aprobatã prin <>Legea nr. 156/2002 ,
în temeiul art. 3 lit. b) şi al <>art. 5 lit. B.m) din Hotãrârea Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile ulterioare,

ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Regulamentul privind organizarea şi desfãşurarea examenului pentru dobândirea calitãţii de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare", precum şi privind activitatea experţilor tehnici extrajudiciari în specialitatea "vanatoare", prevãzut în anexa nr. 1.
ART. 2
(1) Direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor se însãrcineazã cu organizarea examenelor şi cu eliberarea legitimatiilor de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare" solicitanţilor care fac dovada îndeplinirii condiţiilor legale pentru dobândirea acestei calitãţi.
(2) Modelul legitimatiei de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare" este prevãzut în anexa nr. 2.
ART. 3
(1) În baza legitimatiilor eliberate direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor va emite şi va actualiza tabelul nominal cuprinzând experţii tehnici extrajudiciari în specialitatea "vanatoare", pe care îl va transmite anual spre publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
(2) Tabelul nominal prevãzut la alin. (1) se întocmeşte în conformitate cu modelul prevãzut în anexa nr. 3.
ART. 4
În cazul în care se constata ca un deţinãtor al legitimatiei de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare" nu mai îndeplineşte condiţiile necesare pentru deţinerea acestei calitãţi, persoana în cauza va fi radiatã din tabelul prevãzut la art. 3 alin. (2), iar legitimatia i se va retrage şi anula de cãtre emitent.
ART. 5
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 6
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Bucureşti, 21 octombrie 2002.
Nr. 488.

ANEXA 1

REGULAMENT
privind organizarea şi desfãşurarea examenului pentru dobândirea calitãţii de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare", precum şi privind activitatea experţilor tehnici extrajudiciari în specialitatea "vanatoare"

CAP. 1
Înscrierea la examenul pentru dobândirea calitãţii de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare"

ART. 1
În conformite cu reglementãrile legale în vigoare se poate înscrie la examenul pentru dobândirea calitãţii de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare" orice persoana fizica cu domiciliul în România care face dovada îndeplinirii urmãtoarelor condiţii:
a) este cetãţean roman şi cunoaşte limba romana;
b) are capacitate de exerciţiu deplina şi varsta cuprinsã între 26 şi 65 de ani;
c) a absolvit o instituţie de învãţãmânt superior în care a avut printre disciplinele de studiu "vanatul şi vânãtoarea" cel puţin doua semestre;
d) a desfãşurat activitãţi în domeniul cinegetic o perioada de cel puţin 5 ani, dar nu a încetat activitatea în acest domeniu de mai mult de 5 ani pana la data la care solicita susţinerea examenului de expert tehnic;
e) este apta din punct de vedere medical pentru îndeplinirea activitãţii de expert tehnic;
f) nu are antecedente penale;
g) se bucura de o buna reputaţie profesionalã şi socialã.
ART. 2
(1) Dovedirea îndeplinirii condiţiilor prevãzute la art. 1 se face prin depunerea, o data cu înaintarea cererii de înscriere la examenul de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare", a urmãtoarelor documente:
a) buletin de identitate, în copie autentificatã de un notar public;
b) diploma de absolvire a instituţiei de învãţãmânt superior şi foaia matricola, în copii autentificate, sau, dupã caz, adeverinta emisã de instituţia de învãţãmânt care sa ateste faptul ca a studiat disciplina "vanatul şi vânãtoarea" cel puţin doua semestre;
c) carnet de munca, în copie autentificatã de un notar public, şi/sau adeverinta de la locul de munca, care sa ateste faptul ca a deţinut atribuţii în domeniul cinegetic pentru o perioada de minimum 5 ani, în original;
d) adeverinta medicalã tip angajare, în original;
e) cazier judiciar, în original;
f) recomandare de la ultimul loc de munca, din care sa reiasã faptul ca solicitantul se bucura de o buna reputaţie profesionalã şi socialã, care sa îl recomande pentru dobândirea calitãţii de expert tehnic extrajudiciar, în original.
(2) În termen de 30 de zile de la înaintarea cererii de înscriere la examenul pentru dobândirea calitãţii de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare" şi a documentelor prevãzute la alin. (1), direcţia de specialitate din Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor comunica solicitantului în scris decizia privind admiterea sau neadmiterea participãrii la examenul care va fi organizat în conformitate cu prevederile prezentului regulament.

CAP. 2
Organizarea şi desfãşurarea examenului de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare"

ART. 3
(1) Examenul pentru dobândirea calitãţii de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare" se organizeazã o data pe an, în sesiune ordinarã, precum şi în sesiuni extraordinare, în cazul în care, dupã susţinerea examenului anual, se mai depun cel puţin 10 solicitãri pentru susţinerea examenului, însoţite de documente prin care se face dovada îndeplinirii condiţiilor prevãzute la art. 1.
(2) În baza solicitãrilor de sustinere a examenului pentru dobândirea calitãţii de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare", admise, direcţia de specialitate din Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor anunta data şi locul de desfãşurare a examenului, prin publicarea anunţului într-un cotidian central de mare tiraj, cu cel puţin 15 zile calendaristice înaintea datei de sustinere a examenului, precum şi prin afişarea acestuia la avizierul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
ART. 4
(1) Pentru analiza documentelor de înscriere la examenul pentru dobândirea calitãţii de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare" şi pentru examinarea candidaţilor se constituie o comisie alcãtuitã din:
a) directorul direcţiei de specialitate din Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor - preşedinte;
b) un reprezentant al direcţiei de specialitate din Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, împuternicit de directorul acesteia - membru;
c) un reprezentant al Direcţiei juridice din Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, împuternicit de directorul acesteia - membru.
(2) Secretariatul tehnic al comisiei prevãzute la alin. (1) este asigurat de direcţia de specialitate din Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
ART. 5
(1) Tematica pentru examenul de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare" consta din:
a) reglementãrile legale în vigoare în domeniul cinegetic;
b) ordine şi instrucţiuni tehnice în vigoare, emise de autoritatea publica centrala în domeniul cinegetic în aplicarea prevederilor legii;
c) notiuni de biologie, ecologie şi etologie a vânatului;
d) notiuni de cultura şi gospodãrire a vânatului;
e) prevederi ale legii referitoare la organizarea activitãţii de expertiza tehnica judiciarã şi extrajudiciara;
f) prevederi ale legii referitoare la constatarea şi sancţionarea contravenţiilor şi stabilirea despãgubirilor.
(2) Bibliografia pentru examen este constituitã din:
a) Colecţia Monitorul Oficial al României, Partea I, corespunzãtoare actelor normative în vigoare prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b);
b) una dintre lucrãrile de specialitate, cum este ultima aparitie consacratã în domeniul cinegetic, "Vanatul şi vânãtoarea în România" - Vasile Cotta, Mihai Bodea şi Ion Micu, Editura Ceres, Bucureşti, 2001.
ART. 6
(1) Examenul pentru dobândirea calitãţii de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare" consta în susţinerea unei lucrãri scrise, alcãtuitã din trei subiecte, fiecare subiect fiind obligatoriu.
(2) Pentru a putea fi declarat admis candidatul trebuie sa obţinã un punctaj mediu rezultat din media aritmetica a punctajelor acordate pentru fiecare dintre cele trei subiecte de minimum 8,00.
(3) Rezultatele obţinute de candidaţii la examenul pentru dobândirea calitãţii de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare" se consemneazã într-un proces-verbal insusit de membrii comisiei de examinare, redactat în termen de 5 zile lucrãtoare de la susţinerea acestuia.
(4) La expirarea termenului prevãzut la alin. (3) direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor va afişa la sediul acestuia un anunţ cu rezultatele obţinute de candidaţii care au susţinut examenul de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare".
ART. 7
(1) Candidaţii declaraţi respinsi pot face contestaţie la secretarul de stat în subordinea cãruia se afla direcţia de specialitate din Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, responsabilã cu organizarea examenului de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare", în termen de 5 zile lucrãtoare de la data afişãrii rezultatelor.
(2) Contestaţiile prevãzute la alin. (1) vor fi analizate în termen de 5 zile lucrãtoare de la data depunerii lor, de cãtre o comisie alcãtuitã din:
a) secretarul de stat în subordinea cãruia se afla direcţia de specialitate în domeniul cinegetic din Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor - preşedinte;
b) directorul Direcţiei juridice din Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor - membru;
c) un reprezentant al direcţiei de specialitate din Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, altul decât cel care a fãcut parte din comisia prevãzutã la art. 4 alin. (1), împuternicit de secretarul de stat - membru.
(3) Hotãrârea comisiei prevãzute la alin. (2) se comunica în scris contestatarului de cãtre direcţia de specialitate în termenul prevãzut la alin. (2).
(4) Hotãrârea comisiei de analiza şi soluţionare a contestaţiilor este definitiva şi poate fi contestatã în condiţiile legii.

CAP. 3
Eliberarea legitimatiilor de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare" şi urmãrirea activitãţii experţilor tehnici

ART. 8
(1) Dupã comunicarea rezultatelor definitive la examenul de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare", direcţia de specialitate din Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor va elibera, sub semnatura de primire a titularilor, legitimatiile de expert tehnic, cu achitarea la casieria Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor a contravalorii lor, stabilitã în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare.
(2) Data de eliberare a legitimatiei de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare" reprezintã data de la care titularul ei îşi poate exercita atribuţiile legale care decurg din dobândirea acestei calitãţi.
ART. 9
(1) Experţii tehnici extrajudiciari în specialitatea "vanatoare" au obligaţia ca pana la data de 31 ianuarie a fiecãrui an sa depunã la direcţia de specialitate din Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor un raport de activitate pe anul precedent, care sa conţinã, în mod succint, informaţii despre activitatea desfasurata ca expert tehnic.
(2) O data la 5 ani experţii tehnici extrajudiciari în specialitatea "vanatoare" au obligaţia ca la depunerea raportului de activitate prevãzut la alin. (1) sa depunã forma actualizatã a documentului prevãzut la art. 2 alin. (1) lit. d).
(3) În baza documentelor prezentate la alin. (1) şi (2) direcţia de specialitate din Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor va proceda, dupã caz, la aplicarea vizei anuale pe legitimatia de expert tehnic extrajudiciar sau va retrage şi va anula legitimatia respectiva.
(4) Aplicarea vizei anuale prevãzute la alin. (3) se face prin semnatura directorului şi sigiliul direcţiei de specialitate din Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
ART. 10
(1) Retragerea calitãţii de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare" de cãtre direcţia de specialitate din Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor se face în oricare dintre urmãtoarele condiţii:
a) se constata ca nu mai sunt îndeplinite condiţiile în baza cãrora a fost dobandita aceasta calitate;
b) se constata ca deţinãtorul legitimatiei de expert tehnic a uzat de aceasta calitate în alte scopuri decât cele prevãzute de lege;
c) se constata ca deţinãtorul legitimatiei de expert tehnic nu a avut activitate pe parcursul unui an calendaristic, în condiţiile în care sunt probe certe asupra existenţei unor solicitãri de efectuare a expertizelor tehnice, cãrora nu li s-a dat curs;
d) deţinãtorul calitãţii de expert tehnic nu se prezintã, în termenul şi cu documentele prevãzute de prezentul regulament, pentru obţinerea vizei anuale pe legitimatie.
(2) În cazul retragerii calitãţii de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare" în condiţiile alin. (1), retragerea calitãţii şi anularea legitimatiei de expert tehnic se comunica în scris titularului acesteia.
ART. 11
Mãsura administrativã de retragere a calitãţii de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare", în condiţiile prevãzute de prezentul regulament, nu îl exonereaza pe fostul deţinãtor al legitimatiei de rãspunderea materialã, civilã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz, potrivit legii, pentru faptele sãvârşite ori pentru obligaţiile neindeplinite sau îndeplinite necorespunzãtor.
ART. 12
(1) Calitatea de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare" se poate pierde şi prin renunţare în cazul în care deţinãtorul legitimatiei de expert tehnic înţelege sa renunţe la aceasta calitate din motive personale.
(2) În situaţiile prevãzute la alin. (1) deţinãtorul legitimatiei de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare" are obligaţia sa înştiinţeze direcţia de specialitate din Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor despre renunţarea la aceasta calitate şi sa depunã, în vederea anulãrii, legitimatia de expert tehnic.


ANEXA 2

Modelul
legitimatiei de expert tehnic extrajudiciar în specialitatea "vanatoare"

exterior (fond verde închis)
┌──────────────────────────────┬─────────────────────────────┐
│ │ │
│ │ │
│ ROMÂNIA │ │
│ │ │
│ ┌─────────┐ │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ STEMA │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ └─────────┘ │ │
│ │ │
│ │ │
│ MINISTERUL AGRICULTURII, │ │
│ ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR │ │
│ │ │
│ │ │
└──────────────────────────────┴─────────────────────────────┘

interior (fond alb)
┌──────────────────────────────┬─────────────────────────────┐
│ Ministerul Agriculturii, │ Vize anuale: │
│ Alimentaţiei şi Pãdurilor ├─────┬─────┬─────┬─────┬─────┤
│ Direcţia ────────────────── │2002 │2003 │2004 │2005 │2006 │
│ │ │ │ │ │ │
│ Legitimatie de expert tehnic │ │ │ │ │ │
│extrajudiciar în specialitatea│ │ │ │ │ │
│"vanatoare" │ │ │ │ │ │
│ Nr. ───── din ─────── │ │ │ │ │ │
│ ├─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ Nume, Prenume ─────────── │2007 │2008 │2009 │2010 │2011 │
│ │ │ │ │ │ │
│ Director. ───────────── │ │ │ │ │ │
│ (SS, LS) │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ ────────────────────────── │ │ │ │ │ │
│ Titularul beneficiazã de │ │ │ │ │ │
│ toate drepturile legale │ │ │ │ │ │
└──────────────────────────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┘




ANEXA 3

MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR
Direcţia ────────────────────


Tabel nominal
cu experţii tehnici extrajudiciari
în specialitatea "vanatoare"

┌────┬─────────┬───────────┬────────────────┬──────────┐
│Nr. │ Nume, │ Adresa │Nr. legitimatie/│Data vizei│
│crt.│ prenume │ domiciliu │data eliberãrii │ anuale │
├────┼─────────┼───────────┼────────────────┼──────────┤
│ 1 │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────────┼──────────┤
│ 2 │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────────┼──────────┤
│ 3 │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────────┼──────────┤
│... │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────────┼──────────┤
│ n │ │ │ │ │
└────┴─────────┴───────────┴────────────────┴──────────┘

01 Februarie, ──────────


-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016