Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 485 din 19 mai 2008  privind aprobarea Regulamentului general pentru trageri al Ministerului Internelor si Reformei Administrative    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 485 din 19 mai 2008 privind aprobarea Regulamentului general pentru trageri al Ministerului Internelor si Reformei Administrative

EMITENT: MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 427 din 6 iunie 2008

În temeiul prevederilor <>art. 7 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 15/2008 ,

ministrul internelor şi reformei administrative emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Regulamentul general pentru trageri al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin intrã în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Ministrul internelor
şi reformei administrative,
Cristian David

Bucureşti, 19 mai 2008.
Nr. 485.

ANEXĂ

REGULAMENT
general pentru trageri al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative


CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezentul regulament realizeazã cadrul general şi stabileşte dispoziţiile comune privind organizarea, pregãtirea şi desfãşurarea şedinţelor de tragere cu armamentul din dotare şi a celor de aruncare a grenadelor de mânã de rãzboi, de exerciţiu şi a altor tipuri de grenade aflate în dotarea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, denumit în continuare MIRA, precum şi normele referitoare la ordinea în poligon şi mãsurile de siguranţã pe timpul executãrii tragerilor.
(2) Normele din prezentul regulament se aplicã personalului MIRA, care are prevãzut în dotare armament.
ART. 2
În procesul de formare profesionalã iniţialã şi continuã, instruirea pentru trageri este una dintre disciplinele de bazã, care participã la constituirea, menţinerea şi dezvoltarea deprinderilor personalului pentru îndeplinirea eficace şi eficientã a misiunilor.
ART. 3
Scopul instruirii pentru trageri îl reprezintã cunoaşterea de cãtre personalul MIRA a caracteristicilor tehnico-tactice ale armamentului din dotare, a regulilor de mânuire, siguranţã şi întreţinere, a situaţiilor legale în care se poate face uz de armã, precum şi a modului de utilizare în serviciu a acestuia.
ART. 4
(1) Şefii/Comandanţii unitãţilor rãspund de realizarea condiţiilor organizatorice pentru efectuarea instruirii pentru trageri a personalului subordonat.
(2) Fiecare poliţist sau cadru militar este obligat sã participe la activitãţile din cadrul instruirii pentru trageri.
(3) Şefii/Comandanţii unitãţilor asigurã instruirea personalului în perioada ce precede executarea şedinţelor de tragere în poligon.
ART. 5
Pentru creşterea calitãţii activitãţilor de instruire, tragerile se executã în condiţii cât mai apropiate de cele reale în care focul armamentului poate fi utilizat, potrivit particularitãţilor misiunilor şi atribuţiilor, urmãrindu-se:
a) identificarea rapidã şi diferenţierea corectã a obiectivelor;
b) antrenarea trãgãtorului pentru riposta în timp scurt;
c) executarea precisã a focului;
d) evitarea folosirii accidentale a armamentului şi a incidentelor cauzate de utilizarea nelegalã a focului acestuia.
ART. 6
(1) Instruirea pentru tragerile cu armamentul din dotare se executã prin:
a) instruire de bazã pentru trageri;
b) exerciţii pregãtitoare;
c) şedinţe de tragere pregãtitoare;
d) şedinţe individuale de tragere curente;
e) şedinţe de tragere specifice;
f) şedinţe de tragere de verificare.
(2) Instruirea de bazã pentru trageri se desfãşoarã la salã sau în poligoane de antrenament, folosindu-se dispozitive, instalaţii şi simulatoare, în scopul însuşirii de cãtre personal a:
a) noţiunilor generale de balisticã interioarã şi exterioarã;
b) pãrţilor componente ale armamentului şi muniţiei din înzestrare, demontãrii-montãrii, funcţionãrii, modului de remediere a incidentelor de tragere, regulilor de întreţinere;
c) regulilor şi operaţiunilor de tragere cu armamentul şi pentru aruncarea grenadelor de mânã;
d) regulilor şi mãsurilor de siguranţã pe timpul executãrii şedinţelor de tragere şi de aruncare a grenadelor de mânã;
e) aspectelor legale privind uzul de armã.
(3) Instruirea de bazã are caracter unitar şi se desfãşoarã cu elevii/studenţii instituţiilor de învãţãmânt ale MIRA, precum şi cu personalul încadrat din sursã externã, pe timpul cursurilor de formare iniţialã, pe baza manualelor comune utilizate în întreaga instituţie.
(4) Exerciţiile pregãtitoare au ca scop însuşirea condiţiilor şedinţei de tragere ce urmeazã a fi executatã, formarea deprinderilor pentru efectuarea corectã a operaţiunilor pentru tragere, de mânuire şi utilizare legalã a armamentului, rezolvarea incidentelor de tragere, precum şi asigurarea cunoaşterii şi respectãrii regulilor de siguranţã.
(5) Şedinţele de tragere pregãtitoare au ca scop iniţierea şi obişnuirea personalului pentru tragerea cu muniţie realã, efectuarea corecţiei tragerii şi executarea focului din diferite poziţii de tragere asupra unor ţinte variate.
(6) Şedinţele individuale de tragere curente au ca scop antrenamentul şi dezvoltarea deprinderilor personalului pentru utilizarea armamentului din dotare.
(7) Şedinţele de tragere specifice, executate individual sau de cãtre structuri constituite în grupe, echipe sau alte asemenea formaţii, au ca scop antrenarea personalului pentru utilizarea armamentului în condiţiile particulare ale misiunilor pe care acesta le îndeplineşte, inclusiv în cadrul acţiunilor desfãşurate în comun de componentele diferite ale MIRA.
(8) Şedinţele de tragere de verificare au ca scop evaluarea personalului asupra nivelului de instruire la aceastã disciplinã. Verificarea se poate realiza prin executarea şedinţelor individuale de tragere curente sau a unor şedinţe de tragere prevãzute special în instrucţiunile de tragere.
(9) În cazul aruncãrii grenadelor de mânã se executã acelaşi tip de şedinţe ca şi cel enumerat la alin. (1).
(10) Personalul este admis la şedinţele de tragere prevãzute la alin.(6)-(8), numai dacã a parcurs în ordine toate etapele de pregãtire prevãzute la alin. (2)-(5);

CAP. II
Reguli privind organizarea, pregãtirea şi executarea şedinţelor de tragere

ART. 7
Organizarea executãrii tragerilor cu armamentul din dotare este atributul şefilor/comandanţilor şi al personalului destinat pentru desfãşurarea acestor activitãţi.
ART. 8
(1) Înaintea executãrii şedinţelor de tragere şi pe timpul instruirii de bazã şi şedinţelor/exerciţiilor pregãtitoare, personalul se verificã, dupã caz, de cãtre personalul didactic, instructorii de trageri, ofiţerii specialişti cu pregãtirea din unitãţi, şefii nemijlociţi/comandanţii asupra cunoaşterii armamentului şi muniţiei, a conţinutului, condiţiilor şi modului de executare a şedinţei de tragere şi de remediere a incidentelor de tragere, precum şi în ceea ce priveşte respectarea regulilor de siguranţã în poligon.
(2) Persoanele care executã verificarea prevãzutã la alin. (1) constatã dacã personalul este pregãtit pentru a executa şedinţa de tragere cu muniţie realã şi hotãrãsc admiterea sau neadmiterea acestuia la trageri.
(3) Cu personalul neadmis pentru executarea şedinţelor de tragere cu muniţia realã se efectueazã antrenamente suplimentare pânã la îndeplinirea de cãtre acesta a criteriilor stabilite.
(4) În vederea executãrii tragerilor, armamentul/muniţia se verificã pentru a corespunde din punct de vedere tehnic şi funcţional.
(5) Pregãtirea armamentului şi aparaturii de ochire pentru trageri se încheie cu controlul şefului nemijlocit/comandantului/ conducãtorului tragerii, în prezenţa celui care le are în primire şi urmeazã sã le foloseascã.
(6) Deficienţele constatate cu ocazia verificãrii se remediazã înaintea executãrii tragerilor, dacã este posibil, iar dacã nu, armamentul se predã pentru reparaţii potrivit prevederilor legale.
ART. 9
(1) Pe timpul instruirii de bazã, al exerciţiilor şi şedinţelor pregãtitoare de tragere şi pentru aruncare a grenadelor de mânã, precum şi la tragerile în poligon, personalul poartã ţinuta, armamentul propriu şi mijloacele specifice executãrii serviciului, cu precizarea cã la şedinţele de aruncarea a grenadelor de mânã de rãzboi personalul va purta şi casca de protecţie.
(2) Pe timpul şedinţelor de instruire pentru trageri se au în vedere urmãtoarele:
a) la începutul şi la sfârşitul şedinţelor, şeful nemijlocit/comandantul de subunitate/ofiţerul specialist cu pregãtirea personalului/instructorul de tragere, dupã caz, executã controlul armamentului;
b) pentru învãţarea încãrcãrii armamentului se folosesc numai cartuşe de exerciţiu, iar antrenamentul în vederea aruncãrii grenadelor de mânã se face cu grenade şi focoase de exerciţiu.
(3) Personalul executã, de regulã, tragerile cu armamentul pe care îl are în mod individual în dotare.
(4) Se permite, cu aprobarea prealabilã a şefului/comandantului, executarea tragerilor cu alt armament decât cel aflat în dotare, atunci când cel individual nu este disponibil din motive obiective sau când personalul executã antrenamente pentru tragere cu alte categorii de arme decât cele proprii.
ART. 10
(1) Pregãtirea câmpului de ţinte pentru şedinţele de tragere se face în baza dispoziţiei/ordinului date/dat de şeful/comandantul cãruia îi este subordonat poligonul respectiv. Modelul ordinului/dispoziţiei de tragere este prevãzut în anexa nr. 1.
(2) Rãspunderea pentru pregãtirea câmpului de ţinte, potrivit condiţiilor şedinţelor, revine şefului/comandantului poligonului, respectiv conducãtorului tragerii.
ART. 11
(1) La pregãtirea câmpului de ţinte se respectã urmãtoarele reguli generale:
a) caracteristicile ţintelor se stabilesc în funcţie de scopul şedinţelor de tragere, de categoriile de personal şi de misiunile tipice pe care acesta le îndeplineşte;
b) ţintele fixe sau mişcãtoare se instaleazã astfel ca, de pe aliniamentul şi din poziţiile de tragere, marginea de jos sã fie vizibilã la nivelul terenului; nu este obligatoriu ca suprafaţa ţintelor sã fie perpendicularã pe direcţia de tragere, din locul de unde se va deschide focul;
c) ţintele care apar sau cele mişcãtoare trebuie sã cadã/sã disparã imediat dupã lovire sau la expirarea timpului de apariţie; dacã prin condiţiile şedinţei un obiectiv grupat trebuie prezentat de mai multe ori, atunci la fiecare nouã apariţie trebuie sã fie arãtate numai ţintele nelovite anterior; modul de apariţie/mişcare a ţintelor se prevede în programul de rulare a obiectivelor, potrivit condiţiilor şedinţei;
d) obiectivele care se mişcã trebuie sã aparã odatã cu începerea deplasãrii, sã disparã la lovire sau dupã parcurgerea distanţei prevãzute în condiţiile şedinţei respective şi sã permitã tragerea asupra lor în ambele sensuri ale traseului pe care trebuie sã-l urmeze; în situaţia în care nu sunt condiţii de montare a ţintelor mişcãtoare, se pot folosi ţinte instalate la limitele traseului de parcurs - a doua ţintã apare dupã expirarea timpului de expunere a primei ţinte şi numai dacã aceasta nu a fost lovitã;
e) obiectivele asupra cãrora tragerea se executã din mers se instaleazã în aşa fel încât deschiderea focului sã se poatã face atunci când trãgãtorul se gãseşte la distanţa maximã şi sã înceteze când aceasta ajunge la distanţa minimã prevãzutã în condiţiile şedinţei;
f) pentru ţintele care se deplaseazã, distanţa de tragere se mãsoarã din locul de apariţie a acestora, astfel încât sã se gãseascã la depãrtarea maximã prevãzutã în condiţiile şedinţelor în momentul apariţiei, iar la terminarea deplasãrii, cãtre cea minimã;
g) pe terenul din faţa ţintelor nu trebuie sã se gãseascã nisip, pietriş, pãmânt pietrificat sau alte materiale şi obiecte care pot produce ricoşeuri, lovi/autosesiza ţintele ori determina accidente.
(2) În cazul organizãrii câmpului de ţinte pentru efectuarea şedinţelor de tragere în situaţii tactice, obiectivele se dispun, apar sau dispar, dupã caz, astfel încât sã se îndeplineascã scopul de instruire stabilit.
ART. 12
(1) Şedinţele de tragere se executã, de regulã, în poligoane autorizate, iar în absenţa acestora, în poligoane amenajate temporar, sub conducerea cadrului didactic desemnat, instructorului de tragere, ofiţerului specialist cu pregãtirea/şefului nemijlocit al personalului/comandantului, dupã caz, care la terminarea activitãţii raporteazã şefului ierarhic/ comandantului de unitate rezultatele obţinute şi modul de desfãşurare a activitãţilor.
(2) Schema organizãrii câmpului de tragere cu armamentul din dotare este prevãzutã în anexa nr. 2.
ART. 13
(1) Dacã pe timpul executãrii tragerilor se constatã de cãtre comandantul poligonului sau de cãtre ofiţerii cu atribuţii de control cã personalul nu respectã regulile, ordinea şi mãsurile de siguranţã, se dispune/ordonã încetarea activitãţilor şi luarea mãsurilor de restabilire a disciplinei, consemnând despre aceasta în registrul poligonului.
(2) Tragerile se reiau numai dupã încetarea cauzelor care au dus la sistarea acestora.
ART. 14
(1) Tragerile pe timp de noapte se pot executa:
a) în condiţii de iluminare periodicã a obiectivelor;
b) fãrã iluminare artificialã, asupra obiectivelor care se demascã prin flacãrã la gura ţevii şi/sau asupra unor ţinte care se profileazã pe fondul mediului înconjurãtor;
c) cu întrebuinţarea aparatelor speciale de observare şi ochire pe timp de noapte.
(2) Regimul de iluminare a obiectivelor se stabileşte în funcţie de scopul şedinţelor de tragere.
ART. 15
(1) Se interzice folosirea surselor de luminã pentru activarea dispozitivelor cu fosfor pe timpul deplasãrii trãgãtorilor de pe un aliniament pe altul şi al încãrcãrii armamentului.
(2) La tragerea cu armamentul care nu este prevãzut cu aparate de observare şi ochire noaptea, acesta se poate pregãti pentru tragere din timpul zilei.
ART. 16
(1) Incidentele de tragere se înlãturã de cãtre fiecare trãgãtor, fãrã a se aloca timp suplimentar pentru apariţia obiectivelor.
(2) Dacã pe timpul executãrii unei şedinţe armamentul se defecteazã, dar nu din vina trãgãtorului, cum ar fi ruperea percutorului sau a ghearei extractoare, blocarea mecanismelor, rãmânerea glonţului pe ţeavã, ruperea tubului cartuş sau alt defect tehnic al sistemului armã-muniţie, sau dacã se produc incidente în funcţionarea dispozitivelor la ţinte ca autosesizãri, blocarea dispozitivelor etc., şeful sectorului de tragere dã ordin trãgãtorului sã asigure, sã continue deplasarea cu seria, sã se înapoieze pe aliniamentul de plecare şi sã predea cartuşele netrase.
(3) Dupã înlãturarea defecţiunilor de cãtre armurierul de serviciu sau de cãtre personalul poligonului, trãgãtorul reia şedinţa în întregime, indiferent de numãrul de obiective lovite anterior şi de consumul de cartuşe pânã la producerea defecţiunii, fãrã ca aceasta a se socoti ca fiind repetarea tragerii.

CAP. III
Reguli şi mãsuri de siguranţã privind ordinea în poligon pe timpul executãrii şedinţelor de tragere şi de aruncare a grenadelor de mânã

SECŢIUNEA 1
Stabilirea, cunoaşterea şi verificarea aplicãrii regulilor şi mãsurilor de siguranţã în poligon

ART. 17
(1) Prezentul regulament stabileşte regulile şi mãsurile de siguranţã generale pentru executarea şedinţelor de tragere în poligoanele MIRA.
(2) Regulile şi mãsurile de siguranţã în poligon reprezintã ansamblul de norme şi activitãţi stabilite în vederea asigurãrii cadrului organizatoric pentru desfãşurarea în ordine a şedinţelor de tragere, în condiţii de securitate a trãgãtorilor, a personalului de serviciu şi a populaţiei civile, precum şi pentru prevenirea producerii de victime, pagube, accidente şi evenimente grave.
(3) Prin instituirea de reguli şi mãsuri de siguranţã generale pe timpul executãrii şedinţelor de tragere cu armamentul din dotare şi a şedinţelor de aruncare a grenadelor de mânã se asigurã:
a) cunoaşterea şi aplicarea corectã a acestora;
b) organizarea şi conducerea riguroasã a şedinţelor de tragere şi respectarea atribuţiilor de cãtre personalul de serviciu în poligon;
c) evitarea accidentelor şi a evenimentelor grave;
d) exercitarea unui control eficace din partea şefilor/comandanţilor;
e) realizarea şi menţinerea ordinii pe timpul executãrii şedinţelor de tragere;
f) respectarea şi aplicarea prevederilor prezentului regulament şi a regulilor de mânuire stabilite pentru fiecare categorie de armament şi muniţie în instrucţiunile de cunoaştere, întrebuinţare şi întreţinere;
g) asigurarea securitãţii armamentului şi muniţiei.
(4) Regulile şi mãsurile de siguranţã se respectã de cãtre întregul personal aflat în poligon pe timpul desfãşurãrii şedinţelor de tragere cu armamentul din dotare şi a şedinţelor de aruncare a grenadelor de mânã.
(5) Atunci când personalul desfãşoarã şedinţe de tragere în poligoane care nu aparţin MIRA, se respectã regulile şi mãsurile de siguranţã stabilite de cãtre structurile proprietare ale locaţiilor respective, iar pentru aspectele nereglementate, normele din prezentul regulament.
ART. 18
(1) Pe lângã dispoziţiile generale, inspectoratele generale şi şefii/comandanţii unitãţilor MIRA pot stabili reguli şi mãsuri de siguranţã suplimentare, în funcţie de scopul şedinţelor de tragere şi de particularitãţile organizãrii şi desfãşurãrii acestora.
(2) Regulile şi mãsurile specifice de siguranţã în poligon se prevãd în instrucţiunile proprii ale inspectoratelor generale, precum şi, dacã este cazul, în fişa cuprinzând mãsurile suplimentare de siguranţã în poligon, care se anexeazã la ordinul de tragere, prevãzutã în anexa nr.1 A, pentru situaţia stabilirii de norme la nivelul unitãţilor.
ART. 19
(1) Şefii/Comandanţii şi ofiţerii specialişti cu pregãtirea personalului care organizeazã şi conduc tragerile au obligaţia sã asigure cunoaşterea şi respectarea de cãtre personalul subordonat a regulilor şi mãsurilor de siguranţã pe timpul acestora.
(2) Verificarea cunoaşterii regulilor şi mãsurilor de siguranţã în poligon se face pe timpul tuturor activitãţilor de instruire pentru trageri. Personalul care nu a fost verificat asupra cunoaşterii regulilor şi mãsurilor de siguranţã în poligon nu se admite la trageri. Evidenţa verificãrii personalului se ţine la nivelul unitãţii şi al grupelor de pregãtire.
ART. 20
(1) În poligoanele autorizate ale MIRA se întocmeşte şi se afişeazã în locuri accesibile şi vizibile sinopticul cu regulile şi mãsurile de siguranţã generale şi specifice.
(2) Conducãtorul tragerii asigurã cunoaşterea, respectarea şi verificarea aplicãrii regulilor şi mãsurilor de siguranţã în poligon de cãtre personalul participant la şedinţele de tragere pe care le coordoneazã.
(3) Şefii poligoanelor asigurã cunoaşterea, respectarea şi verificarea aplicãrii de cãtre personalul propriu a regulilor şi mãsurilor de siguranţã.
(4) Personalul care nu cunoaşte sau nu respectã regulile şi mãsurile de siguranţã nu se admite la trageri, la aruncarea grenadelor de mânã şi nici la deservirea poligonului.

SECŢIUNEA a 2-a
Reguli şi mãsuri de siguranţã ce trebuie respectate pe timpul executãrii şedinţelor de tragere
ART. 21
(1) Pentru desfãşurarea în siguranţã a tragerilor în poligon se stabilesc şi se amenajeazã:
a) puncte de conducere - observare;
b) aliniament de tragere, în faţa punctelor de conducere - observare;
c) aliniamente de plecare, înapoia aliniamentelor de tragere;
d) aliniamente de aşteptare, înapoia aliniamentelor de plecare;
e) aliniamente pentru deschiderea şi încetarea focului pentru fiecare obiectiv şi pentru orientarea personalului care conduce tragerea, marcate astfel încât sã nu îi influenţeze pe trãgãtori;
f) piste pentru deplasarea autovehiculelor în vederea executãrii tragerilor de pe acestea, cu loc de întoarcere la capetele lor;
g) puncte de aprovizionare cu muniţie, lateral, la nivelul aliniamentelor de plecare;
h) puncte pentru întreţinerea armamentului, înapoia punctelor de conducere-observare şi a aliniamentelor de aşteptare.
(2) Pentru poligoanele reduse şi acoperite/îngropate, aliniamentul de aşteptare şi punctele de întreţinere a armamentului pot fi instalate în anticamera acestora, acolo unde existã, sau în afara lor. Distanţele dintre aliniamentul de plecare şi cel de tragere, precum şi dintre obiective pot fi reduse pânã la limita evitãrii oricãrui pericol.
ART. 22
Pentru prevenirea pãtrunderii oamenilor, animalelor, vehiculelor etc. în teritoriul poligoanelor situate la suprafaţã, acestea se împrejmuiesc, iar pe cãile de acces spre poligon se instaleazã bariere şi tãbliţe indicatoare, vizibile, modelul şi dimensiunile acestora fiind precizate în anexa nr.3.
ART. 23
Şeful poligonului anunţã cu cel puţin 24 de ore înainte, prin intermediul autoritãţilor administraţiei publice locale, populaţia din împrejurimile poligoanelor situate la suprafaţã, privind:
a) zilele şi orele când se executã trageri;
b) semnificaţia tãbliţelor/panourilor indicatoare instalate pe cãile de acces spre poligon şi a balonului/fanionului roşu instalat pe stâlpul din adâncimea poligonului, aşa cum sunt prevãzute în anexele nr. 2 şi 3;
c) pericolul la care se expun persoanele care intrã în poligon pe timpul executãrii tragerilor, care ating muniţia sau elemente constitutive ale instalaţiilor automatizate.
ART. 24
Pe timpul instalãrii pazei, personalul din serviciul de pazã, sub conducerea şefului acestuia, cerceteazã teritoriul poligonului, iar în cazul descoperirii de oameni, animale, vehicule etc. acţioneazã pentru înştiinţarea şi îndepãrtarea acestora în afara limitelor de siguranţã stabilite.
ART. 25
(1) Înaintea începerii tragerilor, pe stâlpul de la punctul de conducere - observare central, de sector şi pe cel din adâncimea poligonului se instaleazã/se ridicã fanionul de culoare roşie, care se va menţine pe tot timpul executãrii tragerilor.
(2) Pe timp de noapte, în locul fanioanelor se folosesc lumini de culoare roşie.
(3) În cazul executãrii tragerilor asupra ţintelor aeriene, şeful/comandantul poligonului asigurã marcarea direcţiei de tragere şi a direcţiilor pe care se interzice executarea focului.
ART. 26
(1) Interdicţiile generale pe timpul cât unitãţile/subunitãţile/personalul se gãsesc/gãseşte în poligon sunt urmãtoarele:
a) distribuirea muniţiei şi încãrcarea armamentului cu muniţie fãrã comandã şi în alte locuri decât cele stabilite prin prezentul regulament;
b) îndreptarea armei asupra oamenilor, lateral şi spre spatele poligonului, indiferent dacã aceasta este sau nu încãrcatã;
c) lãsarea armamentului pe aliniamentul de tragere sau în alte locuri din poligon, fãrã ordinul şefului sectorului de tragere;
d) apropierea, fãrã comandã, de armamentul lãsat pe aliniamentul de tragere;
e) dispunerea muniţiei în alte locuri decât cele stabilite, precum şi lãsarea muniţiei fãrã pazã şi supraveghere;
f) dezasigurarea armamentului fãrã comandã sau în alte situaţii decât cele impuse de îndeplinirea condiţiilor şedinţei de tragere;
g) accesul altor persoane pe aliniamentul de tragere, în apropierea trãgãtorilor, pe timpul executãrii tragerii.
(2) Pe timpul tragerilor de pe autovehicule, mijloace aeriene şi navale sunt aplicabile, dupã caz, interdicţiile prevãzute la alin. (1), precum şi cele specifice deschiderii focului de pe categoriile de tehnicã menţionate, în funcţie de particularitãţile poligoanelor, de tipul armamentului şi al muniţiei utilizate, de felul şi scopul şedinţelor.
(3) Inspectoratele generale stabilesc în instrucţiunile proprii de tragere şi interdicţiile specifice pe care le considerã necesare.
ART. 27
(1) Conducãtorul tragerii dã aprobarea pentru începerea tragerii prin semnalul/comanda: "Serie ATENŢIE !" şi apoi "Serie FOC !", dupã ce sunt întrunite cumulativ urmãtoarele condiţii generale:
a) personalul de serviciu a fost instalat în locurile stabilite;
b) dispozitivele, instalaţiile şi aparatura prevãzute pentru executarea tragerii funcţioneazã normal;
c) fanionul roşu/becul cu luminã roşie pe timp de noapte este ridicat/aprins pe stâlpul de la punctele de conducere-observare central, de sector şi din adâncimea poligonului;
d) ofiţerul de serviciu a raportat cã poligonul este liber.
(2) Inspectoratele generale/similare stabilesc, dupã caz, şi alte condiţii specifice.

SECŢIUNEA a 3-a
Reguli şi mãsuri de siguranţã ce trebuie respectate pe timpul aruncãrii grenadelor de mânã

ART. 28
Pregãtirea personalului pentru aruncarea grenadelor de mânã se realizeazã astfel:
a) cu grenade de exerciţiu - în cadrul exerciţiilor/şedinţelor de tragere pregãtitoare;
b) cu grenade de rãzboi sau cu alt tip de grenade aflate în dotarea MIRA - în cadrul şedinţelor individuale de tragere curente şi specifice.
ART. 29
Grenadele de mânã de exerciţiu trebuie sã corespundã ca greutate, formã, mod constructiv şi amorsare cu cele de rãzboi sau cu celelalte tipuri aflate în dotarea MIRA, sã aibã prevãzute focosul de exerciţiu, inelul de siguranţã şi sã fie în stare de funcţionare.
ART. 30
La executarea şedinţelor de aruncare a grenadelor de mânã este admis personalul care cunoaşte regulile de mânuire şi a executat exerciţiile/şedinţele pregãtitoare.
ART. 31
(1) Pe timpul şedinţelor de aruncare a grenadelor de mânã de rãzboi sau a celorlalte tipuri de grenade aflate în dotarea MIRA sunt interzise:
a) atingerea, ridicarea sau mişcarea grenadelor aruncate şi neexplodate;
b) demontarea şi remedierea defecţiunilor grenadelor şi a focoaselor neexplodate;
c) eliberarea pârghiei de declanşare, dupã scoaterea şplintului de siguranţã, înainte de aruncare sau reintroducerea şplintului, dacã acesta a fost extras.
(2) Grenada de mânã se pregãteşte pentru funcţionare pe aliniamentul de plecare, sub supravegherea conducãtorului tragerii, interzicându-se lovirea sau asamblarea forţatã a componentelor acesteia.
(3) Scoaterea şplintului de siguranţã este permisã numai înainte de aruncarea grenadei de mânã, la comanda "Pregãtiţi grenada!".
(4) Orice defecţiune care se constatã de cãtre trãgãtor trebuie raportatã imediat conducãtorului tragerii.
(5) În cazul în care o grenadã nu explodeazã, se întrerupe tragerea pânã la distrugerea acesteia de cãtre personalul autorizat - pirotehnist, prezent obligatoriu în poligon pe timpul şedinţelor de aruncare a grenadelor. Se interzice aruncarea grenadelor când în zona obiectivului existã apã, noroi, zãpadã sau alte diverse materiale.
(6) În teren muntos grenadele de mânã se aruncã asupra obiectivelor dispuse sub unghiuri de teren mai mari de +/-15░, urmãrindu-se sã cadã în şanţ sau în afara acestuia, la 1Ţ2 metri (în faţã, când se aruncã de sus în jos, şi în spatele şanţului, când se aruncã de jos în sus). Grenadele de mânã de rãzboi defensive se aruncã numai de sus în jos.
ART. 32
(1) Aruncarea grenadelor de mânã se executã cu câte o singurã persoanã, sub directa conducere şi supraveghere a conducãtorului tragerii.
(2) Pentru personalul care a efectuat şi cel care urmeazã sã execute aruncarea grenadelor de mânã, precum şi pentru punctele de pregãtire a muniţiei se organizeazã locuri special amenajate.

CAP. IV
Personalul de serviciu în poligon şi îndatoririle acestuia

SECŢIUNEA 1
Personalul de serviciu în poligon

ART. 33
(1) Pentru conducerea tragerilor şi asigurarea respectãrii mãsurilor de siguranţã pe timpul executãrii acestora, se numeşte prin dispoziţie zilnicã/ordin de zi pe unitate urmãtorul personal de serviciu în poligon:
a) conducãtorul tragerii: şeful/comandantul, ofiţerul specialist cu pregãtirea personalului sau instructorul de tragere;
b) ofiţerul de serviciu în poligon;
c) ajutorul ofiţerului de serviciu în poligon, dupã caz;
d) şeful serviciului de pazã, dacã este cazul;
e) personalul pentru pazã compus din posturi fixe sau patrule, care se dispun potrivit schemei fiecãrui poligon, aprobate de şeful/comandantul unitãţii/garnizoanei;
f) observatori;
g) medic/asistent medical;
h) armurier sau pirotehnist autorizat, în cazul desfãşurãrii şedinţelor de aruncare a grenadelor de mânã/alt tip de grenade sau de tragere cu muniţie explozivã, cumulativã etc.;
i) şeful punctului de aprovizionare cu muniţie şi 1-2 distribuitori de muniţie;
j) şeful echipei de asanare a poligonului.
(2) Dacã tragerile se organizeazã în poligoane care nu aparţin MIRA, personalul de serviciu se constituie potrivit regulilor stabilite de instituţia care administreazã poligonul.
(3) În situaţia în care şedinţele se executã în poligoane în care serviciile au fost deja instalate de altã unitate, se asigurã, la minim, personalul prevãzut la alin. (1) lit. a) şi i).
ART. 34
Dacã dupã începerea tragerilor una dintre persoanele prevãzute la art. 33 devine inaptã pentru îndeplinirea atribuţiilor, tragerea se întrerupe pânã la înlocuirea acesteia sau, dupã caz, înceteazã.
ART. 35
(1) Pe timpul executãrii şedinţelor individuale, conducãtorul tragerii se poziţioneazã înapoia seriei/trãgãtorului şi intervine numai în cazul în care nu se respectã modul de desfãşurare a şedinţei sau se încalcã regulile/mãsurile de siguranţã.
(2) Locul personalului de serviciu se precizeazã de cãtre conducãtorul tragerii, în funcţie de regulile stabilite de conducerea poligonului şi de necesitãţile organizãrii şi desfãşurãrii activitãţilor.

SECŢIUNEA a 2-a
Îndatoririle personalului numit pentru organizarea şi conducerea tragerilor în poligon

ART. 36
(1) Conducãtorul tragerii rãspunde de organizarea şi desfãşurarea tragerilor în poligon. Pe timpul activitãţii, conducãtorului tragerii i se subordoneazã personalul de serviciu şi trãgãtorii.
(2) Conducãtorul tragerii colaboreazã nemijlocit cu şeful/comandantul poligonului pentru organizarea/desfãşurarea activitãţii şi asigurarea respectãrii mãsurilor privind ordinea în poligon pe timpul executãrii tragerilor.
(3) Conducãtorul tragerii are urmãtoarele obligaţii:
a) prezintã ordinul de tragere şefului/comandantului poligonului sau persoanei desemnate de acesta pentru organizarea activitãţii în poligon;
b) verificã dacã organizarea câmpului de tragere s-a realizat potrivit condiţiilor şedinţei de tragere;
c) verificã, dupã caz, prezenţa personalului de serviciu în poligon, modul cum îşi cunoaşte îndatoririle, instalarea acestuia în dispozitiv, existenţa şi funcţionarea mijloacelor de legãturã prevãzute pentru organizarea şi desfãşurarea tragerii;
d) precizeazã modul de organizare şi desfãşurare a tragerilor, precum şi mãsurile de siguranţã ce trebuie luate înainte, pe timpul executãrii şi dupã încetarea acestora;
e) verificã, înainte de începerea tragerilor, dacã programul de acţionare a ţintelor, modul de instalare a obiectivelor şi distanţa pânã la acestea corespund cu prevederile regulamentului/instrucţiunilor de tragere şi precizeazã aliniamentele de deschidere şi încetare a focului pentru fiecare obiectiv;
f) stabileşte, împreunã cu operatorul de la dispozitivul de comandã pentru acţionarea ţintelor, codul de semnale;
g) verificã trãgãtorii în ceea ce priveşte cunoaşterea condiţiilor şedinţei de tragere şi a mãsurilor de siguranţã şi precizeazã regulile de desfãşurare, în ordine, a activitãţilor în poligon;
h) comandã activitãţile pentru executarea tragerii;
i) urmãreşte respectarea mãsurilor de siguranţã şi ordonã încetarea tragerii, ori de câte ori situaţia o impune;
j) verificã, la începutul şi dupã finalizarea tragerilor, prezenţa efectivelor, armamentul, încãrcãtoarele, cartuşierele, benzile, muniţia neconsumatã şi tuburile-cartuş recuperate;
k) ordonã ofiţerului de serviciu în poligon retragerea personalului din posturile de pazã.
ART. 37
(1) Ofiţerul de serviciu în poligon se subordoneazã conducãtorului tragerii şi poartã rãspunderea pentru respectarea ordinii şi siguranţei în poligon. Lui i se subordoneazã ajutorul ofiţerului de serviciu, personalul din posturile de pazã şi observatorii.
(2) Ofiţerul de serviciu are urmãtoarele obligaţii:
a) asigurã ridicarea fanionului roşu (aprinderea becului roşu) în timpul executãrii tragerilor pe timp de zi sau de noapte;
b) ordonã şefului serviciului de pazã sã execute cercetarea poligonului şi instalarea personalului în posturile de pazã;
c) verificã instalarea şi funcţionarea punctelor de aprovizionare cu muniţie;
d) dã misiunea observatorului, verificã şi dispune instalarea în locurile stabilite a medicului şi a armurierului;
e) primeşte raportul de la şeful serviciului de pazã despre instalarea personalului în posturile de pazã şi despre rezultatele cercetãrii poligonului, dupã care raporteazã conducãtorului tragerii cã paza a fost instalatã, poligonul este liber şi se poate începe tragerea, folosind formularea "Domnule...... paza poligonului este instalatã, poligonul este liber - se poate trage";
f) organizeazã asanarea poligonului, strângerea tuburilorcartuş şi centralizeazã datele privind muniţia consumatã şi cea rãmasã;
g) urmãreşte ca, înaintea plecãrii din poligon, fiecãrui trãgãtor sã îi fie verificate arma şi încãrcãtoarele/cartuşierele/benzile;
h) dã ordin pentru coborârea fanionului roşu, adunarea personalului de serviciu şi primeşte de la şeful serviciului de pazã raportul privind îndeplinirea misiunii, despre care raporteazã conducãtorului tragerii;
i) completeazã rubricile corespunzãtoare atribuţiilor sale în registrul cu evidenţa tragerilor executate în poligon.
ART. 38
Ajutorul ofiţerului de serviciu în poligon, dacã se numeşte, se subordoneazã ofiţerului de serviciu în poligon şi îndeplineşte atribuţiile ce îi sunt stabilite în responsabilitate.
ART. 39
(1) Şeful serviciului de pazã se subordoneazã ofiţerului de serviciu în poligon. El poartã întreaga rãspundere pentru îndeplinirea corectã a îndatoririlor de cãtre personalul de pazã.
(2) Şeful serviciului de pazã are urmãtoarele obligaţii:
a) îşi însuşeşte datele din schema posturilor şi modul de dispunere a acestora în teren;
b) instruieşte personalul subordonat asupra modului de îndeplinire a misiunilor ce îi revin şi de folosire a mijloacelor de comunicaţii şi de semnalizare;
c) verificã ridicarea fanionului roşu /aprinderea becului roşu şi instalarea posturilor de observare;
d) instaleazã personalul în posturile de pazã şi executã cercetarea poligonului, iar dacã descoperã oameni, animale, vehicule, ia mãsuri pentru evacuarea acestora, dincolo de limitele de siguranţã stabilite;
e) raporteazã ofiţerului de serviciu despre instalarea personalului în posturile de pazã şi rezultatele cercetãrii poligonului;
f) menţine legãtura cu posturile de pazã şi verificã modul de executare a serviciului de cãtre acestea;
g) retrage paza, coboarã fanionul roşu/stinge becul roşu şi raporteazã ofiţerului de serviciu în poligon situaţiile ivite.
ART. 40
Personalul din posturile de pazã se subordoneazã şefului serviciului de pazã. Dupã instalare, fiecare post stabileşte legãtura cu şeful serviciului de pazã, interzice pãtrunderea persoanelor, animalelor sau vehiculelor în spaţiul poligonului şi raporteazã situaţiile ivite în zona de responsabilitate.
ART. 41
Observatorii se subordoneazã ofiţerului de serviciu în poligon şi au misiunea de a-i raporta imediat acestuia despre:
a) semnalele date de personalul din serviciul de pazã;
b) apariţia oamenilor, animalelor, vehiculelor în câmpul de tragere sau în intervalul limitelor de siguranţã ale poligonului.
ART. 42
Medicul/asistentul medical se subordoneazã conducãtorului tragerii şi este obligat ca pe timpul tragerilor sã se afle în poligon şi sã intervinã atunci când situaţia o impune.
ART. 43
(1) Armurierul se subordoneazã conducãtorului tragerii şi rezolvã incidentele ivite la armament, numai dacã acestea nu pot fi înlãturate de trãgãtori.
(2) Pirotehnistul autorizat, care este şi şeful echipei de asanare a poligonului, se subordoneazã conducãtorului tragerii şi îşi desfãşoarã activitatea conform precizãrilor privind asanarea poligoanelor de tragere, cuprinse în anexa nr. 4.
ART. 44
Şeful punctului de aprovizionare cu muniţie şi distribuitorul/distribuitorii de muniţie se subordoneazã conducãtorului tragerii şi se numesc, de regulã, din rândul subofiţerilor/agenţilor, cu excepţia celor care gestioneazã muniţia şi a armurierilor unitãţii, şi au urmãtoarele obligaţii:
a) îşi însuşesc regulile de siguranţã pe timpul manipulãrii muniţiei;
b) primesc din unitate/depozit muniţia necesarã executãrii tragerilor şi o transportã în siguranţã în poligon şi înapoi, dupã încetarea activitãţii;
c) distribuie trãgãtorilor muniţia stabilitã în condiţiile şedinţelor de tragere şi primesc de la aceştia, prin numãrare, muniţia neconsumatã;
d) ţin evidenţa muniţiei distribuite şi a tuburilor-cartuş recuperate.

CAP. V
Succesiunea activitãţilor în poligon pentru executarea tragerii şi controlul armamentului

ART. 45
(1) Succesiunea de principiu a activitãţilor desfãşurate pentru executarea tragerilor în poligon este urmãtoarea:
a) organizarea personalului de serviciu în poligon şi verificarea acestuia în ceea ce priveşte cunoaşterea atribuţiilor;
b) prezentarea personalului/trãgãtorilor în poligon;
c) verificarea cunoaşterii de cãtre trãgãtori a condiţiilor şi a regulilor de siguranţã în poligon;
d)constituirea seriilor;
e) distribuirea muniţiei/grenadelor;
f) introducerea muniţiei în încãrcãtoare;
g) deplasarea pe aliniamentul de tragere;
h) încãrcarea armamentului;
i) executarea tragerii/aruncarea grenadelor;
j) încetarea temporarã/definitivã a tragerii;
k) descãrcarea armamentului;
l) verificarea/controlul armamentului;
m) predarea muniţiei netrase şi recuperarea tuburilor-cartuş;
n) încetarea activitãţii personalului de serviciu în poligon şi deplasarea la unitate;
o) verificarea şi asanarea poligonului de grenadele şi muniţia neexplodate, de cãtre o echipã specializatã, numitã prin ordin de zi/dispoziţie zilnicã, în conformitate cu precizãrile prevãzute în anexa nr. 4.
(2) În funcţie de situaţie, succesiunea activitãţilor se poate modifica numai în mãsura în care nu este afectatã desfãşurarea normalã a activitãţii şi siguranţa în poligon.
ART. 46
Încetarea tragerii se executã imediat, la comanda conducãtorului tragerii sau din iniţiativa trãgãtorului, în urmãtoarele cazuri:
a) apariţia oamenilor, autovehiculelor şi a animalelor în câmpul de ţinte, a avioanelor şi elicopterelor care zboarã la micã înãlţime pe deasupra poligonului;
b) cãderea gloanţelor peste limita zonei de siguranţã;
c) pierderea legãturii cu personalul din paza poligonului sau cãderea loviturilor în apropierea acestora;
d) raportarea/transmiterea de la/la posturile de pazã a semnalului stabilit cu privire la situaţii care impun încetarea tragerilor;
e) izbucnirea focului în urma executãrii tragerii cu muniţie trasoare sau incendiarã;
f) dezorientarea trãgãtorilor, mai ales pe timp de noapte;
g) darea semnalului acustic/optic/telefonic "încetarea parţialã a tragerilor", care trebuie sã fie distinct faţã de semnalul "încetarea totalã a tragerilor";
h) ridicarea fanionului alb, iar noaptea aprinderea becului alb la punctul de conducere - observare şi pe stâlpul din centrul poligonului.
ART. 47
Verificarea/controlul armamentului, încãrcãtoarelor şi muniţiei de orice fel se executã obligatoriu la toate şedinţele de tragere/pregãtire, înaintea plecãrii din unitate, precum şi la încheierea tragerilor/activitãţilor de pregãtire.
ART. 48
Controlul armamentului se face, în mod obligatoriu, pe aliniamentul de încetare a focului.
ART. 49
(1) Pe timpul şedinţelor de tragere, conducerea activitãţilor se asigurã prin utilizarea comenzilor prevãzute în anexa nr. 5.
(2) Pe lângã comenzile generale prevãzute în anexa nr. 5, inspectoratele generale pot introduce suplimentar în instrucţiunile proprii şi altele, în funcţie de modul de desfãşurare a tragerilor şi de necesitãţile de aplicare a regulilor de siguranţã în poligon pe care le-au instituit.
ART. 50
Dupã încheierea şedinţelor de tragere se întocmeşte un proces-verbal pentru justificarea muniţiei, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 6.

CAP. VI
Aprecierea tragerilor şi evidenţa rezultatelor obţinute

SECŢIUNEA 1
Aprecierea tragerilor

ART. 51
(1) Numãrul, frecvenţa, tipul tragerilor şi personalul care le executã se reglementeazã în manualele pentru instruirea de bazã, în prezentul regulament pentru structurile cãrora li se aplicã actul normativ şi în instrucţiunile inspectoratelor generale pentru efectivele acestora.
(2) În cursul unui an de pregãtire personalul care va executa trageri potrivit acestui regulament efectueazã cel puţin câte o tragere trimestrial, din care a 4-a este de verificare.
(3) Personalul care, din diferite motive, nu poate participa la tragerile/verificãrile planificate le executã la alte date, astfel încât sã parcurgã, în mod obligatoriu, întregul program de pregãtire în domeniu.
ART. 52
(1) Personalul din unitãţi se apreciazã la şedinţele de tragere cu unul dintre urmãtoarele calificative:
a) "corespunzãtor";
b) "necorespunzãtor".
(2) Personalului care la încheierea anului de pregãtire a obţinut calificativul "corespunzãtor" i se va înscrie în aprecierea/evaluarea anualã de serviciu punctajul pentru "foarte bine", iar celuilalt, pentru "necorespunzãtor".
(3) Pentru evaluarea la instruirea pentru trageri a personalului aflat la formare iniţialã, a celui care frecventeazã diferite tipuri de formare continuã, precum şi în situaţia unor concursuri sau examene, unitãţile organizatoare ale activitãţilor vor realiza grile care sã permitã acordarea de note.
(4) Se interzice repetarea unei şedinţe de tragere în scopul mãririi calificativelor iniţiale.
(5) Şefii de unitãţi stabilesc, în limita cantitãţii de muniţie la dispoziţie, repetarea şedinţelor de tragere curente de cãtre personalul care obţine constant calificative nesatisfãcãtoare, precum şi antrenarea suplimentarã a acestuia, în limita cantitãţii de muniţie la dispoziţie şi a normelor de consum aprobate prin ordin al ministrului internelor şi reformei administrative,
ART. 53
(1) În afara condiţiilor prevãzute la fiecare şedinţã, trãgãtorul se apreciazã cu calificativul "necorespunzãtor" dacã, înainte sau pe parcursul desfãşurãrii şedinţei:
a) trage involuntar;
b) trage dupã semnalul "Încetarea parţialã / totalã" sau dupã comanda "Serie încetaţi - asiguraţi/Serie încetaţi - descãrcaţi";
c) trage în ţinte aflate pe direcţia altui trãgãtor;
d) este gãsit cu cartuş pe ţeavã la controlul armamentului;
e) trage nejustificat cu altã armã decât cea pe care o are în primire;
f) îndreaptã arma într-o altã direcţie decât cea de tragere.
(2) În situaţia tragerilor cu grenadele de mânã se aplicã în mod corespunzãtor prevederile alin. (1).
ART. 54
(1) Pentru nevoi de analizã comparativã a rezultatelor pe categorii de personal sau pentru stabilirea calificativelor generale la nivel de unitate/subunitate se vor însuma, numeric, calificativele individuale şi se va considera:
a) "foarte bine", dacã 50% dintre cei care au tras au obţinut calificativul "corespunzãtor" (66% dacã trag 3 persoane);
b) "necorespunzãtor", dacã nu sunt îndeplinite criteriile pentru calificativul "foarte bine".
(2) În situaţia personalului prevãzut la art. 51 alin. (3), aprecierea se face pe baza mediei notelor obţinute de cãtre efectivele structurii respective, care se convertesc în calificative, potrivit sistemului aplicabil în învãţãmântul MIRA.

SECŢIUNEA a 2-a
Evidenţa rezultatelor obţinute la trageri

ART. 55
(1) Evidenţa rezultatelor se ţine în scopul cunoaşterii nivelului individual de pregãtire a personalului şi a grupelor, echipelor, subunitãţilor care acţioneazã întrunit, a unitãţilor în ansamblu, în vederea luãrii mãsurilor pentru menţinerea şi dezvoltarea deprinderilor privind tragerile.
(2) Evidenţa rezultatelor obţinute la tragere se ţine de cãtre şeful nemijlocit, instructorul de tragere/ofiţerul specialist cu pregãtirea personalului, dupã caz.

CAP. VII
Şedinţe individuale comune de tragere

ART. 56
(1) Şedinţele din acest regulament se executã, în mod obligatoriu, pe timpul anului de pregãtire, de cãtre personalul unitãţilor aparatului central al ministerului, precum şi de cãtre cel stabilit de inspectoratele generale /similare din cadrul structurilor subordonate acestora.
(2) Şedinţele individuale comune de tragere sunt prevãzute în anexa nr.7, iar modelele de ţinte specifice fiecãrei şedinţe de tragere sunt prevãzute în anexa nr. 8.

CAP. VIII
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 57
(1) În vederea îndeplinirii scopurilor specifice de instruire pentru trageri, inspectoratele generale/similare elaboreazã, cu respectarea cadrului general realizat prin prezentul regulament, instrucţiuni proprii, pe care le supun spre avizare Direcţiei generale management resurse umane, Direcţiei generale management operaţional, Direcţiei generale management logistic şi administrativ.
(2) Instrucţiunile proprii de tragere ale inspectoratelor generale/similare se elaboreazã şi se testeazã în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin.
ART. 58
(1) Instrucţia de bazã pentru trageri a personalului MIRA se desfãşoarã în conformitate cu manualele de tragere unice elaborate în acest scop.
(2) Manualele de tragere unice se întocmesc, sub coordonarea Direcţiei generale management resurse umane, de cãtre grupurile de lucru constituite din specialişti ai inspectoratelor generale/similare şi ai instituţiilor de învãţãmânt.
ART. 59
(1) În cadrul instruirii pentru trageri se utilizeazã şi aparatura de simulare aflatã în dotarea unitãţilor şi a instituţiilor de învãţãmânt.
(2) În procesul de instruire a personalului poate fi utilizat şi armamentul de antrenament cu muniţie cu vopsea marcatoare.
ART. 60
Anexele nr. 1-8 fac parte integrantã din prezentul regulament.

ANEXA 1


───────
la regulament
─────────────

ORDIN/DISPOZIŢIE DE TRAGERE
(model)
MINISTERUL INTERNELOR ŞI REFORMEI ADMINISTRATIVE Exemplarul nr.
Unitatea ..............

ORDIN/DISPOZIŢIE DE TRAGERE
Nr. ... din ....

1. În baza planului de formare continuã, în ziua de ......., personalul unitãţii va executa în poligonul .......... trageri ............, astfel:





┌────────────────────┬──────────┬─────────┬─────┬─────┬───────┬───────┬───────┐
│ Denumirea grupei │ Şedinţa │Denumirea│Norma│Efec-│Total │Orele │Obs. │
│subunitãţii/unitãţii│de tragere│muniţiei │ │tivul│muniţie│între │ │
│ │ │ │ │ │ │care se│ │
│ │ │ │ │ │ │executã│ │
├────────────────────┼──────────┼─────────┼─────┼─────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────────────┴──────────┴─────────┴─────┴─────┴───────┴───────┴───────┘



2. Pentru conducerea tragerilor şi asigurarea mãsurilor de siguranţã în poligon se numeşte urmãtorul personal de serviciu:


┌───────────────────────────────┬──────────┬──────────┬───────────┬────────────┐
│ Funcţia │ Gradul, │Unitatea │ Orele de │ Observaţii │
│ │numele şi │din care │desfãşurare│ │
│ │prenumele │face parte│ │ │
├───────────────────────────────┼──────────┼──────────┤ ├────────────┤
│Conducãtorul tragerii │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼──────────┼──────────┤ ├────────────┤
│Şefii sectoarelor de tragere │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼──────────┼──────────┤ ├────────────┤
│Ofiţer de serviciu │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼──────────┼──────────┤ ├────────────┤
│Ajutor ofiţer de serviciu │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼──────────┼──────────┤ ├────────────┤
│Şeful serviciului de pazã │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼──────────┼──────────┤ ├────────────┤
│Personalul pentru pazã │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼──────────┼──────────┤ ├────────────┤
│Şeful echipei de asanare │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼──────────┼──────────┤ ├────────────┤
│Observator │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼──────────┼──────────┤ ├────────────┤
│Medic (sanitar) │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼──────────┼──────────┤ ├────────────┤
│Armurier │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼──────────┼──────────┤ ├────────────┤
│Şef punct alimentare cu muniţie│ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼──────────┼──────────┤ ├────────────┤
│Distribuitor muniţie │ │ │ │ │
└───────────────────────────────┴──────────┴──────────┴───────────┴────────────┘



3. Muniţia se va ridica de cãtre .... în ziua de ....

4. Personalul a fost verificat potrivit prevederilor art. din .... de cãtre .... şi se (nu se) admite la tragere ... (semnãtura)

Şeful unitãţii,

ANEXA 1 A


─────────
la regulament
───────────────

FIŞĂ
cuprinzând mãsurile suplimentare de siguranţã în poligonul ...............
(model)

1. ŞEDINŢA DE TRAGERE ..............................
2. DATA ............................................................
3. MĂSURI SUPLIMENTARE DE SIGURANŢĂ
a.




Şeful unitãţii, Conducãtorul tragerii,



ANEXA 2
────────
la regulament
─────────────

SCHEMA
organizãrii câmpului de tragere cu armamentul din dotare

NOTA(CTCE)
Reprezentarea graficã a schemei de organizare a câmpului de tragere, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 427 din 6 iunie 2008, la pagina 10, a se vedea imaginea asociatã.


ANEXA 3
────────
la regulament
─────────────

SEMNE DE PREVENIRE
şi indicatoare folosite în poligon

NOTĂ(CTCE)
Reprezentarea graficã a indicatoarelor folosite în poligon, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 427 din 6 iunie 2008, la pagina 11, a se vedea imaginea asociatã.



ANEXA 4
───────
la regulament
─────────────

PRECIZĂRI
privind asanarea poligoanelor de tragere

1. Folosirea poligoanelor şi desfãşurarea tragerilor în siguranţã sunt condiţionate de executarea asanãrii acestora atunci când situaţia impune.
Rãspunderea nemijlocitã a organizãrii asanãrii poligoanelor permanente de cãtre personalul specializat revine comandanţilor/şefilor acestora. La poligoanele de unitate amenajate temporar, care nu au prevãzute în statul de organizare funcţii de comandanţi/şefi ai acestora asanarea se organizeazã de cãtre comandanţii/şefii unitãţilor respective.
În funcţie de tipul poligonului, despre verificarea executãrii mãsurilor de asanare conducãtorul tragerii va raporta fie comandantului/şefului poligonului la poligoanele permanente, fie comandantului/şefului unitãţii la poligoanele amenajate temporar.
2. Asanarea poligoanelor constã în:
a) organizarea şi executarea observãrii în vederea descoperirii la timp a muniţiilor, elementelor de muniţii şi materialelor de marcare a focului neexplodate;
b) cãutarea, identificarea, marcarea şi apoi distrugerea grenadelor de mânã, grenadelor antitanc, grenadelor de aruncãtor şi mijloacelor de marcare a focului, neexplodate;
c) strângerea şi predarea deşeurilor metalice rezultate.
Organizarea observãrii poligonului în scopul descoperirii muniţiilor neexplodate se realizeazã odatã cu organizarea tragerilor, iar distrugerea acestora, imediat ce au fost semnalate cã nu au explodat, în cazul aruncãrii grenadelor de mânã, sau dupã terminarea şedinţei, în cazul tragerilor cu aruncãtoarele de 40 mm, AG-7 ori cu elemente de marcare a focului.
În situaţia în care distrugerea muniţiilor sau elementelor de muniţii nu poate fi efectuatã imediat din motive de ordin obiectiv (noapte, ceaţã deasã), zona se marcheazã şi se pune sub pazã pânã când operaţiunea se executã de cãtre personalul specializat.
3. La sosirea în poligon, conducãtorii tragerilor sunt obligaţi sã instruiascã întregul personal asupra modului de comportare în cazul gãsirii de muniţii sau elemente de muniţii neexplodate.
În cadrul instructajului se precizeazã interdicţia de a fi atinse sau mişcate din loc elementele de muniţii neexplodate, obligativitatea de a raporta imediat locul descoperirii acestora, precum şi necesitatea cunoaşterii semnelor şi marcajelor de interdicţie ce se instaleazã în poligoane.
4. Observarea nemijlocitã a locului de cãdere a grenadelor de mânã, antitanc şi de aruncãtor se executã de cãtre personalul numit prin ordinul/dispoziţia de tragere, precum şi de cãtre celelalte persoane stabilite a-l ajuta pe conducãtorul tragerii.
Aceştia raporteazã imediat ce constatã cã impactul grenadelor cu obiectivele sau solul nu este urmat de zgomotul caracteristic exploziei.
În cadrul poligoanelor permanente, comandantul poligonului stabileşte mãsurile de observare a câmpului de tragere.
5. Cãutarea grenadelor de mânã şi a materialelor de marcare a focului neexplodate începe imediat ce trãgãtorul/grupul de luptãtori aflat în câmpul de tragere a terminat executarea şedinţei şi s-a dat semnalul de încetare temporarã a tragerii. Cãutarea grenadelor AG-7 (40) începe dupã executarea tragerii de cãtre tot personalul planificat.
Cãutarea muniţiilor neexplodate se efectueazã, sub conducerea şefului sectorului de tragere, de cãtre personalul desemnat, pânã la gãsirea acestora, urmatã de marcarea locului cu steguleţ roşu.
6. Nu se admite reluarea aruncãrii grenadelor de mânã decât dupã distrugerea celor neexplodate.
7. Distrugerea muniţiilor şi elementelor de muniţii neexplodate se efectueazã de cãtre echipa de distrugeri a poligonului, în cazul poligoanelor permanente, cu personal propriu, sau de cãtre echipa special constituitã şi instruitã din cadrul unitãţilor care întrebuinţeazã poligoane amenajate temporar.
Compunerea echipei de distrugeri se face prin ordin/dispoziţie de zi pe unitate, iar pregãtirea tehnicã a acesteia, inclusiv în ceea ce priveşte regulile de protecţie a muncii, se realizeazã sub conducerea şefului asigurãrii tehnice cu armament şi muniţii sau a unui specialist în domeniu. Personalul echipei semneazã în fişele/ tabelul privind protecţia muncii.
8. Grenadele de mânã de rãzboi şi cele ale aruncãtoarelor antitanc şi de 40 mm, precum şi elementele de marcare a focului rãmase neexplodate se distrug cu ajutorul încãrcãturilor de exploziv aplicate pe corpul lor, în locul unde au fost gãsite, fãrã a fi mişcate.
9. Cantitatea de exploziv (trotil) necesarã pentru distrugerea muniţiilor sau elementelor de muniţii şi mijloacelor de marcare a focului neexplodate - la prima explozie şi la repetarea acesteia, în cazul în care prima explozie nu a determinat distrugerea -, precum şi raza maximã a împrãştierii schijelor sunt prezentate în tabelul de mai jos:





┌────────────────────────────────────────┬─────────────────────┬───────────────┐
│ Felul muniţiei care │Masa încãrcãturii de │ Raza de │
│ se distruge │ trotil │ împrãştiere a │
│ │ - kg - │ schijelor │
│ ├────────┬────────────┼───────────────┤
│ │la prima│la repetarea│ │
│ │explozie│ exploziei │ │
├────────────────────────────────────────┼────────┼────────────┼───────────────┤
│Grenade pentru AG-7 şi grenade de mânã │ │ │ │
│antitanc │ 0,2 │ 0,4 │ 500 m │
├────────────────────────────────────────┼────────┼────────────┼───────────────┤
│Grenade de mânã ofensive şi defensive │ 0,1 │ 0,2 │ 500 m │
├────────────────────────────────────────┼────────┼────────────┼───────────────┤
│Focoase şi detonatoare │ 0,1 │ 0,2 │ 500 m │
├────────────────────────────────────────┼────────┼────────────┼───────────────┤
│Grenade neletale/Mijloace de marcare a │ │ │ │
│focului │ 0,1 │ 0,2 │ 300 m │
└────────────────────────────────────────┴────────┴────────────┴───────────────┘



În poligoanele prevãzute cu parabaluri, valuri de pãmânt sau garduri-parapet din beton, raza de împrãştiere a schijelor se reduce la dimensiunile câmpului de tragere respectiv.
10. Înainte de începerea activitãţii de distrugere, şeful sectorului de tragere sau ofiţerul numit sã efectueze asanarea, pentru poligoanele temporare, executã urmãtoarele:
a) ordonã ridicarea fanionului roşu pe stâlpul central al sectorului;
b) menţine paza instalatã sau, dupã caz, instaleazã paza în raionul unde se efectueazã distrugeri; posturile de pazã se dispun, faţã de locul exploziei, la o distanţã egalã cu raza maximã de împrãştiere a schijelor, la care se adaugã încã 200-300 m pentru realizarea unei siguranţe depline;
c) precizeazã împreunã cu şeful echipei de distrugere locurile de dispunere a adãposturilor pentru personalul ajutãtor şi pentru cel care aprinde nemijlocit încãrcãtura, pentru fiecare explozie în parte, precum şi locul în care se dispune cantitatea de exploziv scoasã în poligon de cãtre echipa de distrugeri;
d) verificã starea adãposturilor şi ia mãsuri pentru realizarea de noi adãposturi în cazul în care dispunerea celor existente nu corespunde condiţiilor de executare a distrugerilor;
e) stabileşte 3 semnale optice şi sonore distincte, cum ar fi clopotul, sirena, cartuşele de semnalizare sau alte asemenea semnale, pentru prevenirea şi adãpostirea personalului, pentru comanda exploziei şi pentru ieşirea din adãposturi dupã explozie.
Prevenirea şi adãpostirea personalului se fac cu 5 minute înainte de comanda exploziei.
Semnalele şi locul de adãpostire în cazul fiecãrei explozii vor fi cunoscute de cãtre toţi participanţii la activitatea de distrugere.
11. Pentru distrugere, încãrcãtura de exploziv se fixeazã cu pãmânt pe corpul muniţiei neexplodate, fãrã a o mişca, astfel încât sã fie în contact cât mai strâns. Iniţierea exploziei se realizeazã pirotehnic sau electric.
Iniţierea pirotehnicã presupune realizarea unui dispozitiv de amorsare compus dintr-o capsã pirotehnicã şi fitil ordinar, fixat la capsã prin sertizare. Lungimea fitilului ordinar se calculeazã în funcţie de viteza de ardere a acestuia, care este de aproximativ 1 cm/sec, şi timpul necesar operatorului pentru deplasare în adãpost, la care se adaugã încã 15-20 cm pentru siguranţã. În orice situaţie, lungimea fitilului ordinar nu va fi mai micã de 50 cm.
Iniţierea electricã constã în folosirea unui explozor sau a unei surse de curent de tip baterie anodicã sau acumulator, o capsã electricã şi un cablu electric pentru transmiterea impulsului.
Dupã confecţionarea amorsei şi introducerea capsei în locaşul din corpul calupului de exploziv, cablul electric se ancoreazã cu un ţãruş, pentru a se evita scoaterea capsei pe timpul întinderii cablului. Este interzisã împãnarea capselor, în locaşele lor din calupul de exploziv, cu pene de lemn, hârtie, cuie sau alte asemenea materiale.
12. Pe timpul pregãtirii şi executãrii distrugerii se au în vedere urmãtoarele reguli de bazã:
a) adãposturile pentru operatorii care lucreazã nemijlocit la iniţierea încãrcãturii se dispun la cel puţin 150 m, în cazul poligoanelor deschise, faţã de locul exploziei, iar pentru restul personalului, la 200-300 m. Pentru explozivii scoşi în poligon se amenajeazã un adãpost la 150-200 m faţã de locul exploziei şi la cel puţin 50 m faţã de adãposturile în care se gãseşte personalul;
b) la pregãtirea amorsei şi montarea ei în calupul de trotil lucreazã o singurã persoanã, aceeaşi care urmeazã sã iniţieze şi explozia;
c) pe timpul lucrului, personalul, cu excepţia şefului echipei de distrugeri, nu poartã asupra sa chibrituri sau alte mijloace de aprindere. Cheia de la explozor, în cazul folosirii acestuia, se pãstreazã şi se mânuieşte numai de şeful echipei;
d) ieşirea personalului din adãposturi se face numai la semnal. Dupã explozie, şeful sectorului de tragere sau ofiţerul numit la conducerea activitãţii de asanare verificã locul exploziei şi constatã dacã muniţia sau elementele de muniţie au fost distruse sau nu.
13. În situaţia în care explozia nu a avut loc în timpul prevãzut se aşteaptã cel puţin 15 minute, dupã care, fãrã a se da semnalul de ieşire din adãposturi, şeful echipei de distrugere se deplaseazã pentru a descoperi şi remedia defecţiunile; celãlalt personal rãmâne în adãposturi.
În cazul în care muniţia nu a explodat sau nu a fost distrusã se pregãteşte o nouã explozie, folosindu-se cantitatea de exploziv prevãzutã în tabel pentru explozia repetatã.
14. Strângerea schijelor mari şi a deşeurilor metalice din poligoanele permanente se realizeazã de cãtre personalul acestora, iar în poligoanele temporare, de cãtre unitatea care a folosit poligonul, sub conducerea şefului echipei de distrugere.
Personalul participant la adunarea deşeurilor se instruieşte referitor la:
a) cunoaşterea indicatoarelor de marcare a locurilor în care se gãsesc muniţii sau elemente de muniţii neexplodate;
b) interdicţia efectuãrii de sãpãturi în gropile fãcute de grenade sau în locurile în care existã indicii privind intrarea acestora în pãmânt;
c) modul de comportare în situaţiile în care se descoperã grenade, focoase, detonatori sau mijloace de marcare a focului neexplodate şi nemarcate.
15. Predarea în circuitul economic a schijelor şi deşeurilor metalice rezultate din asanarea poligoanelor se executã în conformitate cu reglementãrile în vigoare numai dupã o verificare suplimentarã, amãnunţitã, pentru a se preîntâmpina predarea de elemente încãrcate cu explozivi.


ANEXA 5


───────
la regulament
───────────────

COMENZI
utilizate pentru conducerea activitãţilor pe timpul şedinţelor de tragere





┌────┬──────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┐
│Nr. │ Denumirea activitãţii ce se desfãşoarã │ Comenzi │
│crt.│ │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 1. │Prevenirea personalului din poligon asupra │Serie, atenţie! │
│ │ începerii tragerilor ├──────────────────────┤
│ │ │Distribuiţi muniţia! │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 2. │Încãrcarea armamentului │Serie, pentru tragere │
│ │ │în picioare/culcat/în │
│ │ │genunchi, încãrcaţi! │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 3. │Începerea tragerii │Serie, foc! │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 4. │regãtirea grenadei pentru funcţionare şi aruncare │Pregãtiţi grenada! │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 5. │Aruncarea grenadei │Cu grenada, foc! │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 6. │Deplasarea seriei de trãgãtori de pe un aliniament│ │
│ │pe altul │Serie, înainte! │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 7. │Oprirea seriei │Serie, stai! │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 8. │Încetarea parţialã a tragerii │Serie, încetaţi- │
│ │ │asiguraţi! │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 9. │Încetarea totalã şi descãrcarea armamentului │Serie, încetaţi- │
│ │ │descãrcaţi! │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│10. │Controlul armamentului │Serie, armele la │
│ │ │control! │
│ │ ├──────────────────────┤
│ │ │Pistoalele în toc! │
└────┴──────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────┘



ANEXA 6


───────
la regulament
─────────────

MINISTERUL INTERNELOR ŞI REFORMEI ADMINISTRATIVE
Unitatea .......................................

PROCES - VERBAL
Nr. ....... din .......
- Model -
1. Încheiat astãzi: ...............................
2. În baza Ordinului/Dispoziţiei de tragere nr. ......... din ......... comisia formatã din:
a) conducãtorul tragerii: ............................................;
b) ofiţerul de serviciu în poligon: ..................................;
c) şeful punctului de aprovizionare cu muniţie: ..................... .
3. S-a executat:
Şedinţa nr. ..........................
4.Consumul de muniţie:







┌────┬─────────┬────┬───────────┬──────────┬──────┬───────┬─────────┬──────┬───────┬────────┬───────────┐
│Nr. │Denumirea│U.M │Cantitatea │Cantitatea│Preţ │Valoare│Tuburi │Preţ │Valoare│Tuburi │Cantitatea │
│crt.│muniţiei │ │distribuitã│consumatã │unitar│totalã │cartuş │unitar│totalã │cartuş │neconsumatã│
│ │ │ │ │ │ │ │rezultate│ │ │pierdute│ │
├────┼─────────┼────┼───────────┼──────────┼──────┼───────┼─────────┼──────┼───────┼────────┼───────────┤
│0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │
└────┴─────────┴────┴───────────┴──────────┴──────┴───────┴─────────┴──────┴───────┴────────┴───────────┘



Justificarea tuburilor cartuş pierdute (responsabilitãţi): ...............
5. Alte constatãri .......................................................
6. Faţã de cele constatate, comisia propune (enumerare exemplificativã):
a) scãderea din evidenţa de unitate a cantitãţilor de muniţii consumate, menţionate în coloana nr. 4;
b) înregistrarea în evidenţa de unitate a cantitãţilor de elemente de muniţii rezultate în urma executãrii tragerii;
c) înregistrarea în evidenţã a ... kg. deşeuri metalice rezultate din dezasamblarea cartuşelor, în valoare de ... lei;
d) darea la scãdere (imputarea în sarcina ...) a sumei de ...lei, reprezentând contravaloarea a ... tuburi cartuş pierdute.

COMISIA Verificat


──────────
ADJUNCT PENTRU LOGISTICĂ

ANEXA 7
───────
la regulament
─────────────

ŞEDINŢELE
individuale comune de tragere

1. ŞEDINŢA DE TRAGERE NR. 1 - CU PISTOLUL, ZIUA
1.1. Scop: antrenarea trãgãtorilor pentru executarea tragerii pe timp de zi, cu precizie, asupra obiectivelor fixe.
1.2. Descrierea obiectivelor, distanţele, poziţiile şi timpul pentru tragere:
a) obiectiv - ţinta "Piept cu cercuri" dispusã pe un panou de 0,60 m x 0,75 m;
b) distanţa - 15 m;
c) poziţia pentru tragere - în picioare;
d) timp - 1 minut.
1.3. Cartuşe alocate: 6
1.4. Aprecierea: se va efectua în funcţie de numãrul de puncte obţinute, dupã cum urmeazã:





┌──────────────────────────────┬─────────────────────────────┐
│ Calificativ │ Numãr de puncte │
├──────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ Corespunzãtor │ minimum 31 │
└──────────────────────────────┴─────────────────────────────┘



1.5. Modul de executare a şedinţei
a) seria se dispune pe aliniamentul de aşteptare;
b) seria se deplaseazã pe aliniamentul de plecare unde trãgãtorilor li se distribuie câte 6 cartuşe pe care le introduc în încãrcãtor; încãrcãtorul se introduce în mânerul pistolului, fãrã a se bãga cartuş pe ţeavã; pistolul se pune în toc, care va avea capacul deschis;
c) la comanda: "Serie, înainte !", aceasta se deplaseazã pe aliniamentul de tragere;
d) la comanda: "Serie, în picioare, încãrcaţi !", trãgãtorii iau poziţia de tragere în picioare, scot pistolul din toc şi introduc cartuş pe ţeavã;
e) la comanda: "Serie, foc !" se executã tragerea asupra ţintei;
f) la încetarea parţialã a tragerii, conducãtorul tragerii comandã: "Serie, încetaţi - asiguraţi". Trãgãtorii asigurã armamentul şi rãmân în poziţia pentru tragere;
g) la încetarea totalã a tragerii, conducãtorul tragerii comandã: "Serie, încetaţi - descãrcaţi !". Trãgãtorii scot încãrcãtorul din armã, apoi cartuşul din camera cartuşului, dacã a mai rãmas, şi îl introduc în încãrcãtor;
h) la comanda: "Serie, armele la control !", trãgãtorii rãmân în poziţia pentru tragere, dezasigurã pistolul, pun cocoşul în poziţia armat, iar încãrcãtorul în mâna dreaptã, între degetul mare şi mânerul pistolului, cu alimentatorul în sus;
i) la apropierea conducãtorului tragerii prin înapoia trãgãtorilor, aceştia trag manşonul închizãtor înapoi cu degetul mare şi arãtãtorul mâinii stângi, dupã care ridicã pistolul în sus, astfel încât conducãtorul tragerii sã poatã vedea camera cartuşului şi încãrcãtorul;
j) la comanda: "Pistolul în toc !", trãgãtorii dau drumul manşonului închizãtor, percuteazã, asigurã arma şi o introduc în toc, rãmânând cu încãrcãtorul în mâna dreaptã, în cazul în care nu au tras toate cartuşele alocate;
k) se înmâneazã cartuşele netrase distribuitorului de muniţie, care le predã la punctul de aprovizionare.
EDINŢA DE TRAGERE NR. 2 - CU PISTOLUL, ZIUA
2.1. Scop: antrenarea trãgãtorilor pentru executarea tragerii ziua, în timp scurt, asupra obiectivelor fixe.
2.2. Descrierea obiectivelor, distanţele, poziţiile şi timpul pentru tragere:
a) obiectiv - ţinta "Siluetã brâu";
b) distanţa - 15 m;
c) poziţia pentru tragere - în picioare;
d) timp - 30 de secunde.
2.3. Cartuşe alocate: 6
2.4. Aprecierea: se va efectua în funcţie de numãrul de gloanţe care au lovit ţinta, dupã cum urmeazã:


┌──────────────────────────────┬─────────────────────────────┐
│ Calificativ │ Numãr de lovituri │
├──────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ Corespunzãtor │ minimum 3 │
└──────────────────────────────┴─────────────────────────────┘



2.5. Modul de executare a şedinţei
Este similar celui de la şedinţa nr. 1 de tragere.
3. ŞEDINŢA NR. 3 DE TRAGERE - CU PISTOLUL, ZIUA/NOAPTEA
3.1. Scop: antrenarea trãgãtorilor pentru executare, dupã deplasare, a tragerii asupra obiectivelor fixe, ziua sau noaptea, asupra ţintelor neiluminate.
3.2. Descrierea obiectivelor, distanţele, poziţiile şi timpul pentru tragere:
a) obiectiv - ţinta "Siluetã în picioare";
b) distanţa - 15 m; 10 m noaptea;
c) poziţia pentru tragere - în picioare;
d) timp - 1 minut.
3.3. Cartuşe alocate: 6
3.4. Aprecierea: se va efectua în funcţie de numãrul de gloanţe care au lovit ţinta, dupã cum urmeazã:


┌──────────────────────────────┬─────────────────────────────┐
│ Calificativ │ Numãr de lovituri │
├──────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ Corespunzãtor │ minimum 3 │
└──────────────────────────────┴─────────────────────────────┘



NOTĂ: Şefii unitãţilor pot sã opteze pentru executarea şedinţei pe timp de zi sau de noapte, în funcţie de obiectivele de pregãtire stabilite.
3.5. Modul de executare a şedinţei
a) este similar celui de la şedinţa nr. 1 de tragere, cu modificãrile necesare pentru situaţia desfãşurãrii activitãţii pe timp de noapte;
b) trãgãtorii vor deschide focul dupã executarea unei alergãri pe distanţa de 20 m.
4. ŞEDINŢA NR. 4 DE PREGĂTIRE - CU PISTOLUL, ZIUA
4.1. Scop: antrenarea trãgãtorilor pentru executarea tragerii pe timp de zi, cu precizie, asupra zonei picioarelor.
4.2. Descrierea obiectivelor, distanţele, poziţiile şi timpul pentru tragere:
a) obiectiv - ţinta "Siluetã picioare";
b) distanţa - 15 m;
c) poziţia pentru tragere - în genunchi;
d) timp - 30 de secunde.
4.3. Cartuşe alocate: 4
4.4. Aprecierea: se va efectua în funcţie de numãrul de gloanţe care au lovit ţinta, dupã cum urmeazã:


┌──────────────────────────────┬─────────────────────────────┐
│ Calificativ │ Numãr de lovituri │
├──────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ Corespunzãtor │ minimum 2 │
└──────────────────────────────┴─────────────────────────────┘



4.5. Modul de executare a şedinţei
Este similar celui de la şedinţa nr. 1 de tragere, cu modificãrile necesare pentru situaţia utilizãrii poziţiei de tragere în genunchi.


ANEXA 8


───────
la regulament
──────────────

MODELE DE ŢINTE

1. Ţinta "Piept cu cercuri"

NOTA(CTCE)
Modelul ţinta "Piept cu cercuri" se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 427 din 6 iunie 2008, la pagina 15, a se vedea imaginea asociatã.

2. Ţinta "Siluetã brâu"

NOTA(CTCE)
Modelul ţinta "Siluetã brâu" se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 427 din 6 iunie 2008, la pagina 15, a se vedea imaginea asociatã.

3. Ţinta "Siluetã în picioare"

NOTA(CTCE)
Modelul ţinta "Siluetã în picioare" se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 427 din 6 iunie 2008, la pagina 15, a se vedea imaginea asociatã.

4. Ţinta "Siluetã picioare"

NOTA(CTCE)
Modelul ţinta "Siluetã picioare" se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 427 din 6 iunie 2008, la pagina 15, a se vedea imaginea asociatã.

_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016