Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 485 din 17 decembrie 2001  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind Programul de supraveghere, profilaxie si combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii de boli de la animale la om si de protectie a mediului pentru anul 2002    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 485 din 17 decembrie 2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind Programul de supraveghere, profilaxie si combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii de boli de la animale la om si de protectie a mediului pentru anul 2002

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 834 din 27 decembrie 2001
    Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor,
    în temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitară veterinara nr. 60/1974, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    în baza Hotărârii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare,
    văzând Referatul de aprobare nr. 146.222 din 13 decembrie 2001, întocmit de Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara,
    emite următorul ordin:


    ART. 1
    Se aproba Norma sanitară veterinara privind Programul de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii de boli de la animale la om şi de protecţie a mediului pentru anul 2002, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
    ART. 2
    Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animala este instituţia responsabilă pentru coordonarea activităţii de diagnostic şi monitorizarea acţiunilor sanitare veterinare din domeniul sănătăţii animalelor, iar Institutul de Igiena şi Sănătate Publica Veterinara este instituţia responsabilă pentru coordonarea activităţii de expertiza prin examene de laborator a produselor de origine animala şi monitorizarea acţiunilor sanitare veterinare în domeniul igienei şi sănătăţii publice.
    ART. 3
    Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animala va lua toate măsurile pentru a deţine în permanenta reactivi şi kituri de diagnostic al bolilor din lista A şi a altor boli pentru care laboratoarele sanitare veterinare de stat judeţene nu deţin capacitatea necesară în vederea diagnosticarii.
    ART. 4
    Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animala şi Institutul de Igiena şi Sănătate Publica Veterinara asigura instruirea pe baza de program a personalului din laboratoare şi organizează teste interlaboratoare pentru fiecare domeniu.
    ART. 5
    Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animala şi Institutul de Igiena şi Sănătate Publica Veterinara participa la testări interlaboratoare organizate de laboratoarele de referinţa internaţionale şi comunitare şi informează Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara despre rezultatul acestora.
    ART. 6
    (1) Medicii veterinari oficiali recolteaza probe pentru examen de laborator şi întocmesc notele de însoţire pentru probele recoltate, trimise în scop de diagnostic la laboratorul sanitar veterinar de stat.
    (2) Notele de însoţire pentru probele trimise pentru examen de diagnostic la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animala se vizează şi se expediază de către direcţiile sanitare veterinare.
    (3) Notele de însoţire pentru probele recoltate în scop de diagnostic de către medicii veterinari oficiali poarta menţiunea "Probe recoltate în cadrul Programului de supraveghere pentru anul 2002".
    ART. 7
    (1) Medicii veterinari de stat recolteaza, conform prevederilor legale, probe pentru expertiza prin examen de laborator a produselor de origine animala şi întocmesc procesul-verbal de recoltarea probelor.
    (2) Procesul-verbal de recoltare a probelor poarta menţiunea "Probe recoltate în cadrul Programului de supraveghere pentru anul 2002".
    (3) Produsele sigilate recoltate din produsele de origine animala, conform prevederilor legale în vigoare, se trimit cu adresa de inaintare, prin grija unităţii, la laboratorul sanitar veterinar de stat.
    ART. 8
    (1) Laboratoarele sanitare veterinare de stat transmit buletinele de analiza oficială pentru probele examinate, în cadrul Programului de supraveghere, medicilor veterinari oficiali care au recoltat probele.
    (2) In cazul probelor expediate pentru examen de diagnostic la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animala buletinele de analiza se transmit şi la direcţiile sanitare veterinare. Buletinele de analiza emise de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animala se transmit la Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara numai în situaţiile în care rezultatul examenului de laborator este pozitiv.
    (3) Buletinele de analiza emise de Institutul de Igiena şi Sănătate Publica Veterinara se trimit medicilor veterinari de stat care au recoltat probele si, în raport de rezultatele examenelor de laborator, după caz, se informează direcţiile sanitare veterinare.
    ART. 9
    (1) In baza Programului de supraveghere direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti întocmesc planul cifric al acţiunilor sanitare veterinare, defalcat pe luni şi trimestre, pentru anul 2002.
    (2) Pentru a realiza supravegherea continua a bolilor pe tot parcursul anului, acolo unde acţiunile de supraveghere serologica sunt prevăzute procentual, ele reprezintă numărul anual de acţiuni şi vor fi repartizate lunar.
    (3) Planul cifric al acţiunilor sanitare veterinare aprobat de către Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara se notifica de către direcţiile sanitare veterinare personalului sanitar veterinar din subordine, medicilor veterinari concesionari şi agenţilor economici.
    ART. 10
    Direcţiile sanitare veterinare stabilesc, în cazul diagnosticarii, zonele de protecţie şi supraveghere pentru bolile din lista A, în conformitate cu legislaţia specifica.
    ART. 11
    Zona I de supraveghere serologica şi a vectorilor pentru Bluetongue este reprezentată de teritoriul judeţelor: Timiş, Caras-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Constanta, Tulcea, iar zona a II-a de supraveghere serologica şi a vectorilor pentru Bluetongue este reprezentată de teritoriul judeţelor: Gorj, Valcea, Argeş, Dâmboviţa, Ilfov, Ialomiţa şi Brăila.
    ART. 12
    Zona I de supraveghere pentru bolile din lista A, cu excepţia Bluetongue, este reprezentată de teritoriile judeţelor: Covasna, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Bucureşti, Călăraşi, Constanta, Teleorman, Brăila, Galaţi, Vaslui, Iaşi, Botoşani, Argeş, iar zona a II-a de supraveghere este reprezentată de teritoriile judeţelor: Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Valcea, Gorj, Covasna, Braşov, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Harghita, Alba, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Sălaj, Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Dâmboviţa.
    ART. 13
    Direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. 14
    Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara va controla modul de aducere la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
    ART. 15
    (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin se abroga orice alta dispoziţie contrară.
    (2) Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2002.

                            Ministrul agriculturii,
                           alimentaţiei şi pădurilor,
                                   Ilie Sarbu

                  A.- ACŢIUNI DE SUPRAVEGHERE SANITARE VETERINARE OBLIGATORII
                                               SECŢIUNEA I

    a. Acţiuni de supraveghere sanitară veterinara a bolilor din lista A a O.I.E.


┌────┬─────────────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ BOALA │ STRATEGIA SI CONDUITA DE EXECUŢIE │ PRECIZĂRI TEHNICE │
│crt.│ (Cod.OIE) ├────────────────────────────┬──────────────────────────┤ │
│ │ │IN COLECTIVITĂŢI DE ANIMALE │IN GOSPODĂRIILE POPULAŢIEI│ │
├────┼─────────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼─────────────┼────────────────────────────┴──────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │FEBRA AFTOASA│Supravegherea este obligatorie şi se realizează prin: │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │A- 010 │1. Examene clinice la animalele din speciile domestice │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │ │sau sălbatice receptive la virusul febrei aftoase, de │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │ │pe teritoriul României în zonele de supraveghere şi │2. Probele pentru examenele serologice de supraveghere se trimit la │
│ │ │protecţie; │IDSA.iar pentru examenele virusologice de diagnostic se trimit de IDSA │
│ │ │2. Supravegherea serologica prin ELISA: │cu aprobarea ANSV la laboratoare de referinţa naţionale si/sau interna-│
│ │ │ a)- pentru detectia unor eventuale contaminări trans- │tionale, şi sunt plătite de către DSV judeţeana. │
│ │ │frontaliere, pe probe recoltate de la specii receptive │Aceasta va transmite toate rezultatele obţinute la IDSA, DSV judeţeana │
│ │ │din localităţi desemnate de către serviciile epizooto- │care a trimis probele iar în caz de rezultat pozitiv, şi la ANSV; │
│ │ │logice ca fiind tinte de supraveghere situate in: │3. Probele serologice pozitive sau dubioase prin ELISA vor fi imediat │
│ │ │ - judeţe cu risc de contaminare transfrontaliera, │retestate prin seroneutralizare pe culturi celulare la laboratoare de │
│ │ │situate în "zona I-a de supraveghere" se examinează 5% │referinţa. │
│ │ │din bovinele, ovinele şi caprinele din localităţile │4. Localităţile tinta sunt stabilite de DSV judeţene cu avizul IDSA. │
│ │ │tinta; │5. Respectarea prevederilor Ordinului MAA nr. 36/15.03.2000 pentru │
│ │ │ - judeţele cu risc minim de contaminare transfron- │aprobarea normei sanitare veterinare privind febra aftoasa şi Ordinul │
│ │ │taliera, situate în "zona II-a de supraveghere" se │MAA nr.98/2000. │
│ │ │examinează 0,5% din animalele speciilor susmenţionate, │ │
│ │ │în localităţile tinta. │ │
│ │ │ b)- toate animalele receptive la virusul febrei │ │
│ │ │aftoase în zone de supraveghere şi protecţie │ │
│ │ │3. In caz de suspiciune sau apariţia bolii se aplica │ │
│ │ │măsurile de supraveghere, profilaxie şi combatere │ │
│ │ │cuprinse în Planul de urgenta şi de combatere. │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │STOMATITA │1. Examene clinice la animalele din speciile domestice │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │VEZICULOASA │sau sălbatice receptive la virusul stomatitei vezicu- │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │A - 020 │loase, de pe teritoriul României din zonele de suprave-│notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │ │ghere şi protecţie; │2. Examenele serologice de laborator pentru supraveghere se efectuează │
│ │ │2. Supravegherea serologica prin ELISA: │la IDSA iar pentru examenele virusologice de diagnostic se trimit de │
│ │ │ pentru detectia posibilei contaminări transfrontaliere│IDSA cu aprobarea ANSV la laboratoare de referinţa naţionale si/sau │
│ │ │ pe: │internaţionale, şi sunt plătite de către DSV judeţeana. │
│ │ │ - 1%, dar nu mai puţin de 100 probe de la bovine, │3. Probele serologic pozitive sau dubioase prin ELISA vor fi imediat │
│ │ │cabaline şi porcine cumulate din toate judeţele cu │retrase prin seroneutralizare pe culturi celulare la laboratoare de │
│ │ │localităţi ce prezintă risc maxim de contaminare, │referinţa. │
│ │ │situate în zona i de supraveghere; │Acestea se trimit la laboratoarele naţionale si/sau internaţionale de │
│ │ │ - 0,5%, dar nu mai puţin de 20 probe de la bovine, │referinţa de către IDSA cu aprobarea ANSV, şi sunt plătite de către │
│ │ │cabaline şi porcine cumulate din toate judeţele cu │DSV judeţeana. │
│ │ │localităţi ce prezintă risc, din zona II de suprave- │4. Localităţile tinta sunt stabilite de DSV judeţene cu avizul IDSA. │
│ │ │ghere; │ │
│ │ │3. In caz de necesitate se aplica măsurile cuprinse în │ │
│ │ │Programul de combatere. │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │ BOALA │1. Supravegherea clinica a porcinelor domestice aflate │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │VEZICULOASA │în zonele de supraveghere şi protecţie. │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │A PORCULUI │2. Supravegherea serologica prin ELISA sau seroneutra- │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │A - 030 │lizare pe culturi celulare la 20-30 probe de la vierusi│2. Probele pentru examenele serologice de supraveghere se trimit la │
│ │ │si scroafe de reproducţie; │la IDSA iar pentru examenele virusologice de diagnostic se trimit de │
│ │ │3. 10% din porcinele din sectorul de creştere şi │IDSA cu aprobarea ANSV la laboratoare de referinţa naţionale si/sau │
│ │ │reproducţie; │internaţionale, şi sunt plătite de către DSV judeţeana. │
│ │ │4. In caz de necesitate se aplica măsurile în Planul │3. Probele serologic pozitive sau dubioase prin ELISA vor fi imediat │
│ │ │de urgenta şi combatere. │retrase prin seroneutralizare pe culturi celulare la laboratoare de │
│ │ │ │referinţa. │
│ │ │ │ Localităţile tinta sunt stabilite de DSV judeţene cu avizul IDSA. │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4 │PESTA BOVINA │1. Supravegherea clinica şi anatomatologica a speciilor│1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │A - 040 │aflate în zonele de protecţie. │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │ │2. Supravegherea serologica prin IFA sau ELISA pentru │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │ │detectia posibilei contaminări transfrontaliere pe: │ Localităţile tinta sunt stabilite de DSV judeţene cu avizul IDSA. │
│ │ │ - 1% dar nu mai puţin de 150 probe de la bovine, │ │
│ │ │cumulate din toate judeţele cu localităţi ce prezintă │ │
│ │ │risc maxim de contaminare, situate în zona I de │ │
│ │ │supraveghere; │ │
│ │ │ - 0,5% dar nu mai puţin de 50 probe de la bovine │ │
│ │ │cumulate din toate judeţele cu localităţi ce prezintă │ │
│ │ │risc, din zona II de supraveghere; │ │
│ │ │3. In caz de necesitate se aplica măsurile cuprinse în │ │
│ │ │Programul de combatere. │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5 │PESTA MICILOR│1. Supravegherea clinica a speciilor receptive aflate │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │RUMEGATOARE │în zonele de protecţie şi suprveghere. │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │A - 050 │2. Supravegherea serologica prin IFA sau ELISA pentru │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │ │detectia posibilei contaminări transfrontaliere pe: │2. Examenele serologice de laborator se efectuează la IDSA. │
│ │ │ - 1%, dar nu mai puţin de 150 probe de la ovine, │Localităţile tinta sunt stabilite de ISV judeţene cu avizul IDSA. │
│ │ │cumulate din toate judeţele cu localităţi ce prezintă │ │
│ │ │risc maxim de contaminare, situate în zona I de │ │
│ │ │supraveghere; │ │
│ │ │ - 0,5%, dar nu mai puţin de 50 probe de la ovine │ │
│ │ │cumulate din toate judeţele cu localităţi ce prezintă │ │
│ │ │risc, din zona II de supraveghere; │ │
│ │ │3. In caz de necesitate se aplica măsurile cuprinse în │ │
│ │ │Programul de combatere. │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6 │PLEURO- │1. Supravegherea clinica a speciilor receptive aflate │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │PNEUMONIE │în zonele de protecţie şi suprveghere. │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │CONTAGIOASA │2. Expertiza carcaselor provenite de la animalele │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │BOVINA │tăiate în condiţii normale şi în cazul celor suspecte │2. De la toate animalele cu leziuni suspecte de pleuropneumonie conta- │
│ │A - 060 │de pleruopneumonie contagioasa bovina, în abatoarele │gioasa, medicul veterinar de abator va trimite probe (lichid pleural si│
│ │ │autorizate sanitar-veterinar. │tesut pulmonar) reprezentative la IDSA, pentru examene de laborator │
│ │ │3. Supravegherea serologica prin IFA sau ELISA │(bacteriologic, hispatologic în vederea precizarii diagnosticului de │
│ │ │ a) pentru detectia posibilei contaminări transfronta- │pleuropneumonie contagioasa) │
│ │ │liere pe: │3. Examenele serologice de laborator se efectuează la IDSA │
│ │ │ - 1%, dar nu mai puţin de 150 probe de la bovine, │ │
│ │ │cumulate din toate judeţele cu localităţi ce prezintă │ │
│ │ │risc mare de contaminare, situate în zona I de │ │
│ │ │supraveghere; │ │
│ │ │ - 0,5%, dar nu mai puţin de 50 probe de la bovine │ │
│ │ │cumulate din toate judeţele cu localităţi ce prezintă │ │
│ │ │risc, din zona II de supraveghere. │ │
│ │ │ b) în caz de suspiciune clinica; │ │
│ │ │4. In caz de confirmare şi declarare oficială a bolii │ │
│ │ │se aplica Programul de eradicare prin depopulare │ │
│ │ │totală, conform legislaţiei în vigoare. │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7 │DERMATITA │1. Supravegherea clinica şi anatomopatologica a │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │VIRALA │speciilor receptive aflate în zona de protecţie │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │NODULARA │si supraveghere. │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │A - 070 │2. Supravegherea serologica prin IFA sau VN pentru │2. Examenele serologice de laborator se efectuează la IDSA │
│ │ │detectia posibilei contaminări transfrontaliere pe: │3. Localităţile tinta sunt stabilite de DSV judeţene cu avizul IDSA. │
│ │ │ - 1%, dar nu mai puţin de 100 probe de la bovine, │ │
│ │ │cumulate din toate judeţele cu localităţi ce prezintă │ │
│ │ │risc maxim de contaminare, situate în zona I de │ │
│ │ │supraveghere; │ │
│ │ │ - 0,5%, dar nu mai puţin de 20 probe de la bovine │ │
│ │ │cumulate din toate judeţele cu localităţi ce prezintă │ │
│ │ │risc, din zona II de supraveghere. │ │
│ │ │3. In caz de necesitate se aplica măsurile cuprinse în │ │
│ │ │Programul de combatere. │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8 │FEBRA VĂII │1. Supravegherea clinica a speciilor receptive aflate │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │RIFT │în zona de protecţie şi supraveghere. │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │A - 080 │2. Se efectuează examene de diagnostic de laborator │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │ │(serologice, virusologice, histopatologice) numai în │2. Examenele de supraveghere se fac la IDSA. │
│ │ │caz de suspiciune clinica, pe probe expediate la │ │
│ │ │laboratorul de Referinţa al OIE; │ │
│ │ │3. Se efectuează examene de diagnostic de laborator │ │
│ │ │(serologice) la │ │
│ │ │ - 10%, dar nu mai puţin de 100 probe de la speciile │ │
│ │ │receptive, cumulate din toate judeţele cu localităţi │ │
│ │ │ce prezintă risc maxim de contaminare, situate în │ │
│ │ │zona I de supraveghere; │ │
│ │ │ - 0,5% dar nu mai puţin de 20 probe de la speciile │ │
│ │ │receptive cumulate din toate judeţele cu localităţi ce │ │
│ │ │prezintă ris, din zona II de supraveghere; │ │
│ │ │4. In caz de necesitate se aplica măsurile cuprinse în │ │
│ │ │Programul de combatere. │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 9 │BLUETONGUE │1. Supravegherea clinica şi anatomopatologica a │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │A - 090 │speciilor receptive aflate în zona de protecţie │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │ │si supraveghere. │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │ │2. Supravegherea serologica prin LISA pentru │2. Examenele de laborator se efectuează de IDSA sau LSVSJ │
│ │ │detectia posibilei contaminări transfrontaliere pe: │(normalizate de IDSA) sub controlul IDSA care vor deţine permanent │
│ │ │ - 0,5%, din efectivele, ovine şi caprine din toate │în stoc reagentii necesari. │
│ │ │judeţele ce prezintă risc maxim de contaminare, │3. Localităţile tinta sunt stabilite de DSV judeţene cu avizul IDSA. │
│ │ │situate în zona I de supraveghere; │ │
│ │ │ - 0,25%, din efectivele de bovine şi caprine din │ │
│ │ │judeţele, din zona I de supraveghere, în perioada │ │
│ │ │noiembrie-februarie; │ │
│ │ │ - 0,25% , din efectivele de bovine, ovine şi caprine │ │
│ │ │din zona II în perioada martie-octombrie │ │
│ │ │3. In caz de necesitate se aplica măsurile cuprinse în │ │
│ │ │Programul de combatere. │ │
│ │ │4. Se va controla prezenta vectorilor din genul │ │
│ │ │Culicoides din zona I de supraveghere. │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 10 │VARIOLA OVINĂ│1. Supravegherea clinica a │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │SI CAPRINA │speciilor receptive aflate în zona de protecţie │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │A - 100 │si supraveghere. │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │ │2. Supravegherea serologica prin VN sau IFA pentru │2. Examenele serologice de laborator se efectuează la IDSA │
│ │ │detectia posibilei contaminări transfrontaliere pe: │3. Localităţile tinta sunt stabilite de DSV judeţene cu avizul IDSA. │
│ │ │ - 1%, dar nu mai puţin de 200 probe de la ovine şi cap│ │
│ │ │cumulate din toate judeţele cu localităţi ce prezintă │ │
│ │ │risc maxim de contaminare, situate în zona I de │ │
│ │ │supraveghere; │ │
│ │ │ - 0,5%, dar nu mai puţin de 50 probe de la ov.si cap. │ │
│ │ │cumulate din toate judeţele cu localităţi ce prezintă │ │
│ │ │risc, din zona II de supraveghere. │ │
│ │ │3. In caz de necesitate se aplica măsurile cuprinse în │ │
│ │ │Programul de combatere. │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 11 │PESTA │1. Supravegherea clinica şi anatomopatologica a │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │AFRICANĂ A │speciilor receptive aflate în zona de supraveghere │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │CALULUI │si combatere. │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │(African │2. Supravegherea serologica prin LISA pentru │2. Examenele de laborator se efectuează la IDSA sau LSVSJ │
│ │horse │detectia posibilei contaminări transfrontaliere pe: │(nominalizate de IDSA) sun controlul IDSA │
│ │sickness) │ - 1%, dar nu mai puţin de 100 de la ecvidee │3. Localităţile tinta sunt stabilite de DSV judeţene cu avizul IDSA. │
│ │A 110 │cumulate din toate judeţele cu localităţi ce prezintă │ │
│ │ │risc maxim de contaminare, situate în zona I de │ │
│ │ │supraveghere; │ │
│ │ │ - 0,5%, dar nu mai puţin de 50 probe de la ecvidee │ │
│ │ │cumulate din toate judeţele cu localităţi ce prezintă │ │
│ │ │risc, din zona II de supraveghere. │ │
│ │ │3. In caz de necesitate se aplica măsurile cuprinse în │ │
│ │ │Programul de combatere. │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 12 │PESTA │1. Supravegherea clinica a │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │PORCINĂ │speciilor receptive aflate în zona de protectrie │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │AFRICANĂ │si supraveghere │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │A - 120 │2. Supravegherea serologica prin IFA sau ELISA pentru │2. Examenele de laborator se efectuează la IDSA sau LSVSJ │
│ │ │detectia posibilei contaminări transfrontaliere pe: │(nominalizate de IDSA) sun controlul IDSA │
│ │ │ - 1%, dar nu mai puţin de 200 probe de la porcine │3. Localităţile tinta sunt stabilite de DSV judeţene cu avizul IDSA. │
│ │ │cumulate din toate judeţele cu localităţi ce prezintă │ │
│ │ │risc maxim de contaminare, situate în zona I de │ │
│ │ │supraveghere; │ │
│ │ │ - 0,5%, dar nu mai puţin de 50 probe de la porcine │ │
│ │ │cumulate din toate judeţele cu localităţi ce prezintă │ │
│ │ │risc, din zona II de supraveghere. │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 13 │PESTA │1. Supravegherea clinica a speciilor receptive │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │PORCINĂ │aflate în zona de protectrie şi supraveghere │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │CLASICA │2. Supravegherea porcinilor aflate în exploataţia │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │A - 130 │persoanelor juridice │2. Probele se examinează la LSVSJ şi IDSA. │
│ │ │a) 10 probe lunar - câte 5 la interval de 2 săptămâni │3. In România se produc vaccinuri antipestoase porcine şi se vaccineaza│
│ │ │din ferme şi complexe de porcine recoltate de la │obligatoriu toate efectivele de porcine cu excepţia celor din judeţele │
│ │ │animale în vîrsta de peste 20 zile. │în care vaccinarea este interzisă. │
│ │ │b) 20 probe lunar câte 10 la interval de 2 săptămâni │4. Probele suspecte lucrate de alte laboratoare autorizate sunt │
│ │ │din ferme şi complexe în care evoluează salmoneloza │confirmate sau infirmate de IDSA. │
│ │ │c) toate probele de la cazurile în care s-a diagno- │5. Se interzice circulaţia porcinelor din zone unde se vaccineaza în │
│ │ │sticat salmoneloza la porcine. │zone în care aceasta este interzisă. │
│ │ │d) toate probele recoltate de la mistretii morţi sau │ │
│ │ │vanati din judeţele în care vaccinarea contra pestei │ │
│ │ │porcine este interzisă │ │
│ │ │e) Toate probele recoltate de la mistretii morţi de pe │ │
│ │ │întreg teritoriul tarii. │ │
│ │ │3. Supravegherea şi controlul circulaţiei porcinelor │ │
│ │ │4. Supravegherea porcinelor aflate în exploataţia │ │
│ │ │persoanelor fizice; │ │
│ │ │ - 15 probe pe an de pe raza de activitate a fiecărui │ │
│ │ │dispensar veterinar, recoltate de la porcii morţi │ │
│ │ │sau sacrificati de necesitate; │ │
│ │ │ - 10 probe de sânge de pe raza de activitate a │ │
│ │ │fiecărui dispensar veterinar la 3 săptămâni după a │ │
│ │ │doua vaccinare antipestoasa la tineretul porcin în │ │
│ │ │zonele în care se vaccineaza. │ │
│ │ │5.- 5% probe de sânge din efectivele de porcine aflate │ │
│ │ │în zonele în care vaccinarea este interzisă pentru │ │
│ │ │detectia de anticorpi şi de antigen; │ │
│ │ │ - 5% probe de sânge din efectivele de porcine aflate │ │
│ │ │în zonele în care se vaccineaza cu vaccin deletat │ │
│ │ │pentru detectia de anticorpi şi de antigen; │ │
│ │ │6. Supravegherea prin IFA sau ELISA la 0,5% din │ │
│ │ │purcei prin sondaj din compartimente alese randomizat, │ │
│ │ │pe probe de ser recoltate la 14-28 zile de la a doua │ │
│ │ │vaccinare antipestoasa. │ │
│ │ │7. In caz de suspiciune de boala se aplica măsurile │ │
│ │ │cuprinse în Programul de combatere. │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 14 │PESTA AVIARA │1. Supravegherea clinica permanenta a tuturor pasarilor│1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │A - 150 │de ferma şi de agrement din zonele de protecţie şi │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │ │supraveghere. │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │ │2. In caz de suspiciune se efectuează examene │2. Izolarea şi identificarea virusului se efectuează la IDSA. │
│ │ │virusologice şi serologice. │3. Probele se vor examina la IDSA. │
│ │ │3. Supravegherea serologica se va efectua │4. Se vor aplica prevederile normei sanitare veterinare 311/2001. │
│ │ │ - pe un număr de 0,5% probe (200 de probe pe fiecare │ │
│ │ │Judeţ) din zona I de risc │ │
│ │ │ - 0,25% din efectivele importate din tari în care a │ │
│ │ │evoluat în ultimii 3 ani boala │ │
│ │ │ - 0,25 % din efectivele unităţilor care efectuează │ │
│ │ │export. │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 15 │BOALA DE │1. Supravegherea clinica a tuturor pasarilor │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │NEWCASTLE │de ferma şi de agrement din zonele de protecţie şi │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │(Pseudopesta │supraveghere. │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │aviara) │2. Supravegherea stării de sănătate a efectivelor de │2. Izolarea şi identificarea de virus se executa la LSVSJ şi IDSA. │
│ │A - 160 │păsări receptive la gaini, bibilici, curci, fazani │3. Recoltarea probelor de sânge pentru detectia anticorpilor │
│ │ │prepelite porumbei şi păsări de agrement prin: │vaccinali se face sub supravegherea CSV zonala. │
│ │ │ - examene anatomopatologice; │4. Se vor aplica prevederile normei sanitare veterinare 312/2001 │
│ │ │ - examene virusologice; │5. Probele suspecte lucrate de alte laboratoare autorizate sunt │
│ │ │3. Supravegherea serologica a statusului imun prin │confirmate sau infirmate de IDSA. │
│ │ │RIHA efectuată la 14-21 zile de la vaccinarea a II-a in│ │
│ │ │a) fermele de producţie şi selecţie 10-50 probe/hala│ │
│ │ │b) fermele de gaini oua consum 10-25 probe/hala│ │
│ │ │c) ferme de pui carne 30 probe/hala│ │
│ │ │4. Supravegherea stării de sănătate a efectivelor de │ │
│ │ │păsări receptive la gaini, bibilici, curci, fazani, │ │
│ │ │prepelite porumbei şi păsări de agrement prin: │ │
│ │ │ - examene anatomopatologice; │ │
│ │ │ - examene virusologice; │ │
│ │ │5. Supravegherea serologica a statusului imun prin │ │
│ │ │RIHA efectuată la 21 zile după vaccinarea a doua în │ │
│ │ │gospodăriile populaţiei din zonele stabilite de │ │
│ │ │autoritatea veterinara, 30 probe/comuna. │ │
└────┴─────────────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    b. Acţiuni de supraveghere sanitară veterinara a bolilor din lista "B" a O.I.E


┌────┬─────────────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ BOALA │ STRATEGIA SI CONDUITA DE EXECUŢIE │ PRECIZĂRI TEHNICE │
│crt.│ (Cod.OIE) ├────────────────────────────┬──────────────────────────┤ │
│ │ │IN COLECTIVITĂŢI DE ANIMALE │IN GOSPODĂRIILE POPULAŢIEI│ │
├────┼─────────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼─────────────┼────────────────────────────┴──────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │BOALA │1. Examene serologice prin IFA seroneutralizare sau │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │AUJESZKY │ELISA la 0,5% din efectivele de porcine. │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │B - 052 │2. In caz de suspiciune de boala se efectuează examene │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │ │virusologice şi histologice. │2. Probele de hemoser se recolteaza astfel: │
│ │ │ │Din ferme de la porcinele vaccinate la 14-28 zile de la vaccinare. │
│ │ │ │3. Probele de creier de la rumegatoarele la care diagnosticul de │
│ │ │ │Aujeszky a fost negativ se vor examina pentru encefalopatii │
│ │ │ │spongiforme transmisibile. │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │RABIA │1. Supravegherea prin imunofluorescenta directa şi │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │B - 058 │după caz prin examen histologice şi virusologice │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │ │la carnivore domestice şi sălbatice, precum şi la │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │ │celelalte mamifere domestice moarte sau tăiate de │2. Pentru examen virusologic (inclusiv bioproba) şi histologic, se │
│ │ │necesitate care au prezentat simptome nervoase. │trimite la LSVSJ şi IDSA capul animalelor în întregime cu respectarea │
│ │ │2. Supravegherea clinica obligatorie timp de 10 zile a │condiţiilor sanitare veterinare obligatorii privind prelevarea, │
│ │ │carnivorelor care au muscat sau zgariat persoane. │ambalarea şi expedierea probelor în scop de diagnostic. │
│ │ │ │3. Probele de creier de la rumegatoare domestice şi sălbatice la care │
│ │ │ │diagnosticul de rabie a fost negativ sau pozitiv se vor examina │
│ │ │ │histologic pentru encefalopatii spongiforme transmisibile. │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │PARATUBER- │1. La taurine şi bubaline: │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │CULOZA │Supravegherea efectivelor indemne. │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │B- 059 │Supravegherea bovinelor în vârsta de peste 12 luni │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │ │prin examen serologic (ELISA-abs si/sau RFC sau AGID) │2. Testarile serologice se efectuează la LSVSJ şi IDSA pe probele │
│ │ │si teste alergice; │recoltate pentru bruceloza, leucoza enzootica bovina sau febra aftoasa │
│ │ │a) taurii şi bivolii de reproducţie la autorizare şi de│3. Pentru precizarea diagnosticului de paratuberculoza, se fac tăieri │
│ │ │2 ori pe an, în trimestrele II şi IV; │de animale, cu semne clinice suspecte de paratuberculoza, serologic │
│ │ │b) 10% din vacile, bivolitele, juncile şi vitelele din │bacterioscopic si/sau alergice pozitive de la care se preleveaza │
│ │ │exploataţiile pentru reproducţie şi producţie de lapte │porţiuni de ileon terminal (25-30cm pornind de la valvula ileocecala) │
│ │ │o data pe an în trimestrul II; │alte segmente de intestin cu leziuni şi limfocentrii mezenterici │
│ │ │c) animalele reagente serologic si/sau alergic se │aferenţi, care se examinează necroscopic, histopatologic şi │
│ │ │controlează prin examen bacterioscopic pe probe de │bacterioscopic │
│ │ │fecale; │4. Boala se declara oficial de către Autoritatea veterinara competenta,│
│ │ │d) bovinele cu reactii intens pozitive la tuberculina │pe baza buletinului de analiza de confirmare, eliberat de un laborator │
│ │ │de tip aviar, indiferent de reactia la tuberculina de │veterinar abilitat oficial. Medicul veterinar teritorial, împreună cu │
│ │ │tip bovin, se controlează la 14-21 de zile de la TCS │Inspectoratul veterinar din DSV, întocmesc programul de asanare a │
│ │ │prin examen serologic (RFC, ELISA-abs sau AGID) şi │focarului de boala. │
│ │ │bacterioscopie pe probe fecale. │ │
│ │ │e) animelele cu manifestări clinice ce conduc la │ │
│ │ │suspiciunea de paratuberculoza se controlează prin │ │
│ │ │examene alergic, serologic şi bacterioscopic; │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │Supravegherea şi controlul efectivelor suspectate de │5.Testarile aletgice, la animelele importate în perioada de carantina │
│ │ │partuberculoza. │profilactica şi taierile în scop de diagnostic se executa în perzenta │
│ │ │a) Sunt considerate suspecte de paratuberculoza, acele │reprezentantului IDSA │
│ │ │efective în care au fost depistate animele cu semne │Boala se declara oficial şi se notifica imediat la MAA-ANSV, care va │
│ │ │clinice, pozitive serologic si/sau alergic; │comunica autorităţilor veterinare din ţările exportatoare, confirmarea │
│ │ │b) Animalele de vârsta de peste 6 luni din aceste │paratuberculozei în baza buletinului de analiza emis de IDSA. │
│ │ │efective, se supun trimestrial examenelor serologice │6. Toate animalele care au fost diagnosticate ca bolnave cu paratuber- │
│ │ │(RFC, LISA-abs, sau AGID) şi alergic (TCS cu PPD-bovin │culoza se elimina din efectiv, iar în cazul taurilor, materialul semi- │
│ │ │si paratuberculina PPD); │nal recoltat de la aceştia nu se va comercializa decât după examenul de│
│ │ │c) La animalele pozitive serologic si/sau alergic se │laborator cu rezultat regativ pentru paratuberculoza. │
│ │ │executa, obligatoriu şi examen bacterioscopic pe │ │
│ │ │probe fecale; │ │
│ │ │d) Paratuberculoza se declara oficial, când la unul │ │
│ │ │sau mai multe animele tăiate, dintr-o exploataţie, │ │
│ │ │diagnosticul a fost confirmat pe baza rezultatelor │ │
│ │ │examenelor necropsic, histopatologic şi bacterioscopic │ │
│ │ │e) Atunci când într-un interval de 12 luni, examenele │ │
│ │ │post-mortem, efectuate pe un număr reprezentativ de │ │
│ │ │probe, nu au confirmat nici un caz de paratuberculoza │ │
│ │ │iar procentul de seropozitive şi reagente nu depăşeşte │ │
│ │ │5% din efectivul controlat se aplica conduita pentru │ │
│ │ │exploataţii indemne de paratuberculoza; │ │
│ │ │In efectivele contaminate: │ │
│ │ │a) Examen serologic (LISA-abs, RFC sau AGID) şi │ │
│ │ │alergice (TCS cu PPD-bovin şi paratuberculina PPD), │ │
│ │ │trimestrial, la toate bovinele în vârsta de peste 6 │ │
│ │ │luni; │ │
│ │ │b) Animalele pozitive bacteriologic, serologic si/sau │ │
│ │ │se elimina din efectiv, prin abatorizare, în │ │
│ │ │conformitate cu programul de asanare elaborat. De la │ │
│ │ │animalele tăiate se preleveaza probe individuale │ │
│ │ │pentru exemene complexe de laborator. │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │II La ovinele şi caprinele domestice │ │
│ │ │In efective indemne │ │
│ │ │Supravegherea prin examene serologice, a ovinelor şi │ │
│ │ │caprinelor în vârsta de peste 12 luni │ │
│ │ │a) Berbecii şi tapii la autorizare şi de doua ori pe │ │
│ │ │an cu 14 zile înainte şi după campania de monta, │ │
│ │ │odată cu examinarea probelor pentru bruceloza; │ │
│ │ │b) Oile şi caprinele din exploataţiile şi zonele cu │ │
│ │ │antecedente de boala; │ │
│ │ │c) câte 10% dintre oile şi caprinele de reproducţie │ │
│ │ │din efective şi zone fără antecedente de boala, de │ │
│ │ │doua ori pe an, după campania fatarii şi înaintea │ │
│ │ │perioadei de monta; │ │
│ │ │d) Animalele cu semne clinice suspecte si/sau pozitive │ │
│ │ │serologic se controlează prin examene bacterioscopice │ │
│ │ │pe probe fecale; │ │
│ │ │In efective contaminate: │ │
│ │ │a) Se efectuează examen complex (serologic, alergic │ │
│ │ │trimestrial, la întreg efectivul) şi bacterioscopic │ │
│ │ │pe probe fecale la animalele reagente; │ │
│ │ │b) La animalele moarte sau tăiate se efectuează │ │
│ │ │examen necropsic, bacterioscopic şi histopatologic │ │
│ │ │c) Atunci când, în turmele contaminate, procentul de │ │
│ │ │infectie depăşeşte 10% din animalele controlate, în │ │
│ │ │efectivul respectiv se aplica măsurile prevăzute în │ │
│ │ │programul de asanare prin depopulare totală sau │ │
│ │ │prin extracţie în cazul GP. │ │
│ │ │III La rumegatoarele sălbatice în captivitate şi │ │
│ │ │semicaptivitate din rezervaţii naturale, parcuri, │ │
│ │ │grădini zoologice etc. │ │
│ │ │a) Supraveghere prin examene clinice, anatomopatologice│ │
│ │ │bacteriologice şi histopatologice a animalelor aflate │ │
│ │ │în captivitate; │ │
│ │ │b) Examine serologice şi alergice, o data pe an, la │ │
│ │ │cel puţin 10% din animelele aflate în semicaptivitate │ │
│ │ │în zone cu paratuberculoza sau incerte sub acest │ │
│ │ │raport; │ │
│ │ │c) Arealul în care au fost depistate animelele cu │ │
│ │ │paratuberculoza, se supune acţiunilor de vânătoare │ │
│ │ │intensiva sau prin depopulare totală în cazul anima- │ │
│ │ │lelor crescute în captivitate │ │
│ │ │IV. Măsuri generale: │ │
│ │ │a) Eficienta decontaminării finale va fi controlată │ │
│ │ │de către laboratoarele judeţene şi IDSA │ │
│ │ │b) Programul de combatere a paratuberculozei prin │ │
│ │ │imunoprofilaxie specifica se aplica numai cu aprobarea │ │
│ │ │MAA-ANSV. │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4 │BRUCELOZA │A. LA BOVINE (B -103) │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │B - 103 │1. Supravegherea anatomopatologica a speciilor │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │ │receptive. │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │ │Întregul efectiv de bovine din ţara este supus contro- │2. Examene pentru bovine se efectuează la LSVSJ şi IDSA pe probele care│
│ │ │lului sanitar veterinar oficial prin: │se recolteaza pentru leucoza enzootica bovina. │
│ │ │Supraveghere serologica prin testul de seroaglutinare │3. Cazurile pozitive, dubioase şi neconcludente se reexamineaza prin │
│ │ │rapida pe lama cu antigen brucelic colorat cu Roz- │RSAL şi RFC şi se trimit la IDSA pentru confirmare. │
│ │ │Bengal la: │4. De la toate animalele care au avortat se trimit la laborator: │
│ │ │a) Taurii şi bivolii de reproducţie autorizaţi sanitar │avortoni, placenta, lichide fetale pentru examen complex de laborator │
│ │ │veterinar, pentru monta se controlează de doua ori pe │în vederea precizarii diagnosticului, precum şi probele de ser sanguin │
│ │ │an prin RFC; │la 21 zile după avort. │
│ │ │b) Vacile, bivolitele junincile şi vitelele în vârsta │5. Nu se preleveaza probe pentru examene de laborator de la femele în │
│ │ │de peste 12 luni, odată pe an; │primele 14 zile de la fatare; │
│ │ │2. Examinarea serologica prin RSAR cu antigen colorat │ │
│ │ │cu Roz Bengal, SAT şi RFC la; │ │
│ │ │Vacile, bivolitele şi junincile care au avortat sau │ │
│ │ │care prezintă manifestări clinice ce conduc la │ │
│ │ │suspiciunea de infectie brucelica; │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │B - 151 │B. LA OVINE (B -151 = infectia cu Brucella ovis) │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │ │Efectivul de ovine din ţara este supus controlului │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │ │sanitar veterinar oficial prin: │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │ │Supraveghere serologica prin RFC/ELISA şi după caz │2. Examenele pentru ovine se efectuează la LSVSJ şi IDSA pe probele │
│ │ │(în funcţie de simptome şi leziuni) examene bacteriolo-│care se recolteaza pentru paratuberculoza. │
│ │ │gice şi histologice la: │Obligatoriu se vor trimite la IDSA probe de testicule provenite de la │
│ │ │a) berbecii pentru reproducţie, cu 2 săptămâni înainte │berbecii sacrificati cu forme clinice de epididimita sau serologic │
│ │ │si după perioada de monta, sau de insamantari artifi- │pozitivi . │
│ │ │ciale; │3. Toate animalele diagnosticate pozitiv vor fi eliminate din efectiv │
│ │ │b) berbecii cu manifestări de epididimita şi oile la │ │
│ │ │7-14 de zile după avort; │ │
│ │ │c) berbecii de reproducţie în cazurile de vânzare- │ │
│ │ │cumpărare; │ │
│ │ │ - la furnizor - cu cel mult 30 zile înainte de │ │
│ │ │livrare; │ │
│ │ │ - la beneficiar - după cel puţin 7 zile de la │ │
│ │ │preluare(în perioada de carantina profilactica); │ │
│ │ │d) 1% din probele recoltate pentru paratuberculoza │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │B - 152 │C. LA OVINE SI CAPRINE(B-152 = infectia cu Brucella │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │ │melitensis) │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │ │Întregul efectiv de ovine din ţara este supus │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │ │controlului sanitar veterinar oficial prin: │2. Examenele se efectuează la LSVSJ. │
│ │ │a) Testare serologica prin RSAR în 10% din efectivul de│3. Probele pozitive, dubioase şi neconcludente se trimit la IDSA, │
│ │ │ovine şi caprine în vârsta de peste 6 luni, odată pe an│pentru confirmarea diagnosticului. │
│ │ │de preferat odată cu probele de paratuberculoza. │4. Ordinul MAA nr. 167/12.09.2000 privind supravegherea serologica │
│ │ │b) Examene de laborator pentru probele provenite de la │pentru Brucella melitensis a efectivelor de ovine; │
│ │ │carcase cu leziuni suspecte de bruceloza. │5. In România nu se practica vaccinare impotriva infectiei cu B. │
│ │ │c) Examene de laborator a avortonilor proveniţi de la │melitensis. │
│ │ │caprine şi ovine. │6. Animalele diagnosticate pozitiv se elimina din efectiv iar animalele│
│ │ │ │din exploataţie se examinează trimestrial prin RFC. │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │B - 253 │D. LA PORCINE (B - 253) │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │ │Întregul efectiv de porcine din ţara este supus contro-│aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │ │lului sanitar veterinar oficial prin test cu antigen │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │ │brucelic tamponat: │2. Examenele se efectuează la LSVSJ şi IDSA │
│ │ │1. Supraveghere serologica prin SAT şi RFC/ELISA la: │3. Cazurile pozitive, dubioase şi neconcludente se trimit la IDSA │
│ │ │a) scroafele şi scrofitele pentru reproducţie - de │pentru confirmare. │
│ │ │doua ori pe an, în trim II şi IV, │4. De la toate animalele care au avortat se trimit la laboratori │
│ │ │ - 10% în colectivitatile de animale: │avortoni, placenta, lichide fetale, precum şi ser sanguin după │
│ │ │ - 100% la scroafe şi vieri reproducatori în │14-21 zile de la avort. │
│ │ │gospodăriile populaţiei. │5. In colectivitatile şi gospodăriile populaţiei în care se confirma │
│ │ │b) porcinele de reproducţie în cazurile de vânzare- │infectia brucelica, nu se mai executa examene serologice ci se │
│ │ │cumpărare. │aplica Programul de asanare prin eliminarea din efectiv. │
│ │ │ - la furnizor - cu cel mult 30 zile înainte de │ │
│ │ │livrare; │ │
│ │ │ - la beneficiar - între 14-21 zile de la preluare │ │
│ │ │( în perioada de carantina); │ │
│ │ │3.Examinare serologica prin RSAR cu-antigen colorat cu │ │
│ │ │Roz Bengal, SAT şi RFC/ELISA; │ │
│ │ │a) Scroafele şi vierii care prezintă semne clinice care│ │
│ │ │conduc la suspiciunea de infectie brucelica, inclusiv │ │
│ │ │toate scroafele ce avorteaza; │ │
│ │ │4. Examinarea serologica, bacteriologica şi histologica│ │
│ │ │efectuate pe probe de sânge, testicole sau uter la 10% │ │
│ │ │din mistretii vanati pentru export. │ │
│ │ │5. Măsuri generale │ │
│ │ │Eficienta decontaminării finale va fi controlată de │ │
│ │ │către laboratoarele judeţene şi IDSA. │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │E. LA CANIDE │1. Examene se efectuează la LSVSJ şi IDSA │
│ │ │1. Supravegherea clinica, anatomopatologica a efective-│2. Probele cu rezultate pozitive, dubioase sau neconcludente vor fi │
│ │ │lor de canide de reproducţie din canise şi a tuturor │rexaminate prin hemoculturi la IDSA. │
│ │ │masculilor folosiţi la reproducţie. │3. De la femelele avortate şi de la masculii seropozitivi care au fort │
│ │ │2. Supravegherea serologica prin RSAR cu antigen │castrati în urma diagnosticului serologic pozitiv se trimit probe de │
│ │ │Brucella canis colorat cu Roz-Bengal şi prin RFC (cu │avortoni cu învelitori fetale şi respectiv testicule, în vederea │
│ │ │antigen B. ovis). │efectuării examenului complex de laborator. │
│ │ │ a) canidele de reproducţie o data pe an, cu ocazia │ │
│ │ │acţiunilor imunoprofilactice; │ │
│ │ │ b) canidele care prezintă manifestări clinice care │ │
│ │ │conduc la suspiciunea de infectie brucelica. │ │
│ │B - 253 ├───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │F. LA IEPURI │1.Examenele se efectuează la IDSA şi LSVSJ. │
│ │ │Supravegherea serologica la 5% din iepuri din crescato-│De la animalele seropozitive se preleveaza probe de testicule, limfo- │
│ │ │rii, prin reactia de seroaglutinare (RSAR cu antigen │nonoduluii şi uter în vederea efectuării examenului complex de │
│ │ │colorat Roz- Bengal). Probele pozitive în RSAR se │laborator. │
│ │ │examinează prin SAT │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5 │CAMPYLO- │Supraveghere prin examen de laborator la: │1. Examenele se efectuează la LSVSJ şi IDSA │
│ │BACTERIOZA │a) taurii şi bivolii pentru monta naturala din taberele│2. Înainte de prelevarea probelor taurii şi bivolii se ţin în repaos │
│ │BOVINA │de vara, de 2 ori la interval de 7 zile: │sexual 7 zile. │
│ │B - 104 │- înaintea sezonului de păşunat, într-o perioada nu mai│3. De la femelele care au avortat se trimit la laborator avortoni şi │
│ │ │mare de 14 zile. │invelitorile placentare. │
│ │ │- imediat după întoarcerea la stabulatie; │ │
│ │ │b) mamele de tauri prin examinare de mucus vaginal. │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6 │TUBERCULOZA │LA BOVINELE DOMESTICE (Taurine, bubaline) │1. Tuberculinarile se planifica şi se efectuează cu cel puţin doua │
│ │B - 105 │1. In efectivele libere: │săptămâni înaintea acţiunilor imunoprofilactice. │
│ │ │a) Tuberculinari generale prin test unic (TU), de doua │2. Cu trei săptămâni înainte de tuberculinare se efectuează tratamente │
│ │ │ori pe an, în trimestrele II şi IV la toate bovinele │interne antiparazitare. │
│ │ │în vârsta de peste 6 luni. │3. Nu vor fi supuse testarii alergice animalele tratate anterior cu │
│ │ │b) animalele reagente (pozitive sau dubioase) la TU │14-21 de zile cu medicamente imunosupresoare, cum ar fi dexametazona, │
│ │ │se supun testului intradermic comparativ simultan (TCS)│hidrocortizon, prednisolon etc. şi animalele în ultima luna de │
│ │ │la 42 zile de la TU sau la testul EIA(s)-(ă)IFN la 7-30│gestatie, în primele 30 de zile după fatare sau cele bolnave. │
│ │ │zile de la TU. │Aceste animale, se supun tuberculinarii după expirarea termenelor de │
│ │ │c) animalele pozitive la TCS si/sau ELISA-(ă)IFN se │restricţie menţionate mai sus. │
│ │ │elimina obligatoriu din exploataţie prin abatorizare. │4. Expedierea animaleleor reagente la laborator se face cu certificat │
│ │ │Se recolteaza probe, sub supraveghere sanitară veteri- │sanitar veterinar de transport şi sănătate barat cu dunga roşie. │
│ │ │nara, pentru examene complexe de laborator, în vederea │5. Pentru fiecare animale reagent, indiferent de sectorul de │
│ │ │precizarii diagnosticului de tuberculoza, se aplica │proprietate, medicul veterinar oficial întocmeşte nota de însoţire cu │
│ │ │măsurile de combatere, profilaxie şi protecţia mediului│rezultatele testului tuberculinic. │
│ │ │în conformitate cu legislaţia sanitară veterinara în │6. Animalele reagente se sacrifica în abatoare autorizate, în partida │
│ │ │vigoare. │separată, sub supraveghere sanitară veterinara şi cu aplicarea │
│ │ │2. In efectivele contaminate: │măsurilor de decontaminare şi protecţia mediului prevăzute de lege. │
│ │ │a) este interzisă constituirea de noi centre de izolare│7. De la toate animalele reagente tăiate se vor preleva, obligatoriu │
│ │ │pentru tuberculoza şi popularea ingrasatoriilor cu │probe individuale, pentru examene de laborator astfel: │
│ │ │bovine din exploataţii sau curţi contaminate; │ - limfonodurile capului retrofarnigiene (stâng şi drept) │
│ │ │b) în centrele de izolare existente nu se fac │parotidiene (stâng şi drept); limfonodurile toracale prescapulare │
│ │ │tuberculinari, se interzice activitatea de reproducţie │(stâng şi drept), traheobronsice (stâng şi drept), mediastinale │
│ │ │si se asaneaza prin depopulare totală; │(anterior şi posterior);limfocentrii mexenterici cu segmentele de │
│ │ │c) în efectivele, curţile şi localităţile cu bovine │intestin (20-25cm) ileon, jejun; limfonodurile hepatice; │
│ │ │pentru reproducţie şi producţie de lapte, în care se │ - lifonodurile iliac intern şi extern, retromamar (superior, │
│ │ │declara tuberculoza, se executa testări trimestriale │inferior) şi poplitei; │
│ │ │prin TCS sau şi EIA(s)-(ă)IFN la toate bovinele de │ - porţiuni de tesuturi şi organe (pleura, pulmon, ficat, splina, │
│ │ │peste 6 luni. │rinichi, organe genitale, glanda mamara etc). │
│ │ │ - bovinele pozitive la TCS si/sau EIA(s)-(ă)IFN se │8. Este obligatorie şi supravegherea anatopatologica pentru │
│ │ │elimina obligatoriu prin abatorizare iar cele încadrate│tuberculoza şi se laborator a tuturor bivinelor moarte sau tăiate │
│ │ │la TCS în categoria "recontrol" se izoleaza şi se │fortat, provenite din exploataţii contaminate. │
│ │ │retesteaza după 60 zile prin TCS sau şi prin │9. Tuberculoza se declara oficial pe baza buletinului de analiza emis │
│ │ │EIA(s)-(ă)IFN, în interval de 7-30 zile de la TCS, │de LSVS judeţean sau IDSA. Pentru animelele din import sau selecţie │
│ │ │eliminand de fiecare data animalele pozitive; │confirmarea bolii se face prin buletin de analiza eliberat de IDSA. │
│ │ │ - când procentul de infectie depăşeşte 10% din │10. După declararea bolii autoritatea veterinara teritorială compe- │
│ │ │efectivul testat şi tuberculoza a fost diagnosticata │tenta împreună cu medicul veterinar apizootolog de la DSV judeţeana │
│ │ │si la tineret sub vârsta de 6 luni, exploataţia se │efectuează ancheta epizootologica şi întocmeşte programul de asanare. │
│ │ │supune Programului de asanare prin depopulare totală. │11. Notificarea focarului de tuberculoza declarat se face la MAA-ANS │
│ │ │ - când procentul de reactii nespecifice se menţine │în Fişa lunară de evidenta şi evoluţia epizootilor. │
│ │ │constant sub 0,1-0,2% şi examenele de laborator repe- │12. Pentru bovinele importate DSV vor notifica la MAA-ANSV │
│ │ │tate(cel puţin doua examene consecutive) pe un număr │rezultatele preliminare ale testelor de tuberculinare. │
│ │ │reprezentativ de probe sunt negative efectivul poate fi│Declararea şi stingerea oficială a tuberculozei la bovine, se face în │
│ │ │declarat indemn de tuberculoza iar măsurile de restric-│conformitate cu legislaţia sanitară veterinara în vigoare. │
│ │ │tie se ridica după efectuarea acţiunilor de sanitatie │13. Decontaminarea şi atestarea eficientei acesteia se face conform │
│ │ │veterinara(deratizare, dezinsecţie, decontaminare) şi │prevederilor legale. │
│ │ │după controlul eficientei acestora prin testul TAAR, │14. La ovine, testul intradermic comparativ simultan (TCS) se executa │
│ │ │care trebuie sa fie negativ. │prin injectarea intradermica a câte 0,1 ml PPD bovin şi PPD aviar în │
│ │ │3. In ingrasatorii │puncte separate, pe latura toracelui posterior articulaţiei cotului │
│ │ │a) tuberculinare anuala (trim.II) prin TU a tuturor │iar la caprine testul poate fi executat ca la bovine, pe latura │
│ │ │bovinelor, cu autorizarea animalelor pozitive; │gatului. Citirea şi inerpretarea reactiilor se face ca la bovine │
│ │ │b) ingrasatoriile în care boala a fost confirmată şi │în intervalul 48-72 de ore de la inocularea tuberculiniloer. │
│ │ │declarata oficial se supun măsurilor de asanare prin │15. Ovinele şi caprinele reagente la TCS vor fi supuse testelor │
│ │ │depopulare totală. │serologice şi exemnelor bacterioscopice pe probe de fecale pentru │
│ │ │2. LA ALTE RUMEGATOARE DOMESTICE ADULTE (ovine şi │diagnosticul paratuberculozei. In acelaşi scop, de la animalele tăiate │
│ │ │caprine). │limfocentrii mezenterici şi mucoasa intestinala se vor examina │
│ │ │a) Examene anatomopatologice pentru depistarea leziuni-│necropsic, histopatologic şi bacterioscopic. │
│ │ │lor de tuberculoza la ovinele şi caprinele sacrificate │16. Lotul de porcine în care s-a diagnosticat cazuri de tuberculoza se │
│ │ │în abator. │trimite integral la tăiere. La animalele cu leziuni suspecte de │
│ │ │b) Testarea alergică generală, de doua ori pe an │tuberculoza se executa examene, necropsic bacteriologic şi │
│ │ │(trim. II şi IV), prin TCS la ovinele şi caprinele │histopatologic. │
│ │ │adulte din efective │17. Respectarea Protocolului/1991 între MAA ANSV şi MAPM (AGVPS s.a) │
│ │ │ - cu antecedente de boala sau în efective cu risc │cu privire la supravegherea şi prevenirea unor boli transmisibile de │
│ │ │maxim de infectie, │la animale la om; │
│ │ │ - în care boala a fost depistata la expertiza de │18. Arealul în care au fost depistaţi porci salbatici cu tuberculoza │
│ │ │abator si/sau confirmată prin examene de laborator │va fi supus acţiunilor de vânătoare intensiva; │
│ │ │c) Animale receptive din exploataţii de bovine care au │19. La rumegatoarele şi alte animale receptive din mediul silvic, │
│ │ │fost diagnosticate pozitiv pentru tuberculoza │în captivitate sau semicaptivitate organizarea acţiunilor de testare │
│ │ │d) Toate animalele reagente la TCS se sacrifica în │si asigurarea materialelor necesare revin MAPM şi proprietarilor de │
│ │ │abator şi de la acestea se recolteaza probe pentru │rezervaţii. Acţiunile de tuberculinare se vor efectua după tranchili- │
│ │ │precizarea diagnosticului de tuberculoza. │zarea animalelor. │
│ │ │e) Efectivele de ovine şi caprine în care boala a │20. Testul intradermic (TCS) la carnasierele şi felinele domestice se │
│ │ │fost confirmată se supun Programului de asanare prin │executa cu PPD-bovin şi PPD-aviar injectate în aceleaşi doze şi în │
│ │ │depopulare totală. │aceleaşi puncte ca la ovine. │
│ │ │3. PORCINE DOMESTICE SI SĂLBATICE. │Este interzisă administrarea în grana carnasierelor a produselor │
│ │ │Supravegherea prin expertiza de abator (după tăiere sau│lactate, deşeurilor şi confiscatelor de abator provenite de la │
│ │ │vanat) şi recoltarea de limfonduri si/sau alte organe │animalele cu tuberculoza, dacă acestea nu au fost tratate termic în │
│ │ │cu leziuni suspecte de tuberculoza care se expediază │conformitate cu legislaţia sanitară veterinara în vigoare. │
│ │ │pentru examinare de laborator; │21. In gospodăriile populaţiei şi exploataţiile de păsări în care │
│ │ │b)Adapostul de porcine în care au fost cazate animalele│tuberculoza a fost diagnosticata la alte animale receptive sau la │
│ │ │cu diagnostic de tuberculoza va fi supus acţiunilor │aceste se înregistrează frecvente reactii nespecifice, vor fi │
│ │ │de sanitatie veterinara (deratizare, dezinsecţie, │sacrificate un număr suficient de păsări (minimum 5 zapete) pentru │
│ │ │curăţenie mecanică urmată de dezinfecţie), cu controlul│examene complexe în direcţia tuberculozei. │
│ │ │eficientei prin TAAR │22. Supravegherea şi controlul aplicării măsurilor generale de │
│ │ │c) Arealul din care au provenit porcii salbatici, la │prevenire a transmiterii bolii de la animale la om, se efectuează de │
│ │ │care s-au depistat leziuni de tuberculoza, se supune │către autoritatea veterinara competenta. │
│ │ │măsurilor de restricţie privind circulaţia animalelor │In toate cazurile, când se constata încălcări ale legislaţiei │
│ │ │domestice şi se intensifica acţiunile de vânătoare în │veterinare, autoritatea veterinara este în măsura sa decidă suspendarea│
│ │ │zona. │autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare pentru exploataţia │
│ │ │4.ANIMALE PERCEPTIVE DIN MEDIUL SILVATIC IN CAPTIVITATE│respectiva; │
│ │ │SI SEMICAPTIVITATE (CAPRE, CERBI, ZIMBRI, GIRAFE, LAME │23. Controlul sanitar al membrilor familiilor din curţile contaminate │
│ │ │CAMILE SI ALTE MAMIFERE CARNASIERE, FELINE, MAIMUTE) │va fi efectuat obligatoriu pe o perioada de minimum 12 luni. Acest │
│ │ │DIN REZERVAŢII NATURALE, GRĂDINI ZOOLOGICE, PARCURI ETC│control va fi efectuat de unităţile sanitare aparţinând Ministerului │
│ │ │a) Testare alergică prin TSC la toate animalele │Sănătăţii, conform Protocolului/1991 între MAA-ANS şi MS; │
│ │ │receptive la tuberculoza. │24. Supravegherea şi controlul sanitar veterinar se vor efectua în │
│ │ │b) Examene de laborator pentru precizarea diagnosti- │conformitate cu legislaţia veterinara în vigoare privind producerea, │
│ │ │cului de tuberculoza la toate animalele reagente la │prelucrarea şi comercializarea laptelui şi produselor lactate din │
│ │ │TCS, moarte sau sacrificate. │exploataţiile contaminate; │
│ │ │5. CARNASIERE SE FELINE DOMESTICE (CÂINI, PISICI, │Expertiza sanitară veterinara a carcaselor, organelor şi produselor │
│ │ │NURCI). │din carne destinate consumului uman, se efectuează de către medicii │
│ │ │a) Testarea prin TCS a tuturor animalelor adulte din │veterinari din abatoarele autorizate şi carnea şi organele cu leziuni │
│ │ │canise şi din crescătoriile de nurci în care exista │de tuberculoza se supun sancţiunilor de abator potrivit legii. │
│ │ │suspiciuni de evoluţie a bolii; │Pentru orice abatere de la prevederile legale, se suspenda activitatea │
│ │ │b) Declararea oficială a bolii se face pe baza │unităţii pentru o perioada stabilită de autoritatea veterinara │
│ │ │buletinelor de analiza pentru confirmarea bolii şi în │competenta. │
│ │ │crescătoriile contaminate se aplica programul de │ │
│ │ │asanare prin depopulare totală, │ │
│ │ │c) Pentru carnasierele şi felinele domestice (câini, │ │
│ │ │pisici) de apartament sau din gospodăriile populaţiei │ │
│ │ │rurale, testarea tuberculina se executa la cererea │ │
│ │ │proprietarilor sau în caz de suspiciune a evoluţiei │ │
│ │ │tuberculozei. │ │
│ │ │6. PĂSĂRI DOMESTICE (GAINI, CURCI, BIBILICI, PORUMBEI, │ │
│ │ │FAZANI ETC.) │ │
│ │ │Supravegherea prin examene anatomoclinice şi de │ │
│ │ │laborator în ferme, curţi, rezervaţii naturale, parcuri│ │
│ │ │grădini zoologice, circuri, expoziţii permanente etc. │ │
│ │ │II PREVENIREA TRANSMITERII BOLII DE LA ANIMALE LA OM │ │
│ │ │SI DE LA OM LA ANIMALE │ │
│ │ │1. Supravegerea şi controlul permanent al funcţionarii │ │
│ │ │regimului de filtru sanitar şi mijloacelor de │ │
│ │ │manipulare, decontaminare şi distrugere a confiscatelor│ │
│ │ │si produselor patologice de origine animala în toate │ │
│ │ │fermele organizate şi în unităţile de cercetare şi │ │
│ │ │diagnosticul microbacteriozelor, în conformitate cu │ │
│ │ │legislaţia sanitară veterinara în vigoare; │ │
│ │ │2. Controlul aplicării şi respectării Normelor de │ │
│ │ │Protecţia Muncii cu referire la prevenirea │ │
│ │ │imbolnavirilor profesionale în fermele organizate de │ │
│ │ │animale (colectivităţi), unităţile de prelucrare şi │ │
│ │ │comercializare a produselor de origine animala, │ │
│ │ │instituţii de cercetare şi diagnostic al microbacteri- │ │
│ │ │ozelor; │ │
│ │ │3. Evaluarea trimestriala a rezervoarelor naturale │ │
│ │ │si a surselor potenţiale animale şi umane de infectie, │ │
│ │ │a speciilor şi subspeciilor de microbacterii prezente │ │
│ │ │în teritoriu şi a riscului de transmitere a bolii │ │
│ │ │în relatiaanimal - om - animal; │ │
│ │ │4. Controlul trimestrial, prin examinări radiologice, │ │
│ │ │serologice ori prin teste de depistare a tuberculozei │ │
│ │ │la tot personalul angajat care desfăşoară activităţi. │ │
│ │ │a) în ferme organizate de animale (colectivităţi) │ │
│ │ │b) în unităţi de prelucrare şi comercializare a │ │
│ │ │produselor de origine animala destinate consumului │ │
│ │ │public. │ │
│ │ │c) personalul care acorda asistenta zoo-veterinara în │ │
│ │ │unităţile menţionate; │ │
│ │ │d) personalul din unităţile de cercetare şi diagnostic │ │
│ │ │al microbacteriozelor; │ │
│ │ │e) membrii familiilor din gospodăriile în care au fost │ │
│ │ │diagnosticate animale cu tuberculoza. │ │
│ │ │5. Supravegherea şi controlul sanitar veterinar │ │
│ │ │permanent al producerii, prelucrării şi comercializării│ │
│ │ │produselor de origine animala destinate consumului uman│ │
│ │ │in: │ │
│ │ │ - toate exploataţiile de animale, inclusiv în │ │
│ │ │gospodăriile individuale; │ │
│ │ │ - toate unităţile prelucratoare din industria │ │
│ │ │alimentara; │ │
│ │ │ - circuitul comercial din pieţe şi unităţi de │ │
│ │ │desfacere produse şi preparate de origine animala. │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7 │RINOTRAHEITA │1. Supravegherea serologica prin VN, IFA sau ELISA │1. Examenele se efectuează la LSVSJ şi IDSA │
│ │INFECŢIOASA │pentru: │2. Examenele serologice se efectuează pe probe recoltate pentru LEB │
│ │BOVINA (IBR) │a) Taurii şi bivolii autorizaţi pentru reproducţie pe │ │
│ │B - 110 │teritoriul României, o data pe an, în fermele şi │ │
│ │ │gospodăriile în care nu se aplica programe de eradicare│ │
│ │ │b) mamele de tauri şi candidatele la mame de tauri, o │ │
│ │ │data pe an, în fermele şi gospodăriile în care nu se │ │
│ │ │aplica programul de eradicare; │ │
│ │ │c) taurii şi mamele da tauri la autorizare; │ │
│ │ │d) Taurasii care se achiziţionează pentru reproducţie │ │
│ │ │după împlinirea vârstei de şase luni, înainte de │ │
│ │ │plecarea din ferma de origine şi la minimum 21 de zile │ │
│ │ │de la intrarea în carantina în ferma de destinaţie. │ │
│ │ │2. In caz de suspiciune de boala, se efectuează examene│ │
│ │ │virusologice şi serologice │ │
│ │ │3. In caz de necesitate se aplica măsurile cuprinse în │ │
│ │ │Programul de combatere. │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8 │TRICHOMONOZA │1. Supravegherea clinica şi anatomopatologica a │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │BOVINA │efectivelor de bovine de reproducţie în special la │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea declararea şi │
│ │B - 112 │monta şi la fatare, pentru efectivele indigene şi a │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor │
│ │ │celor aflate în perioada de carantina │2. Examenele se efectuează la LSVSJ şi IDSA │
│ │ │2. Supraveghere prin examene de laborator la: │3. Înainte de prelevarea probelor taurii şi bivolii se ţin în repaos │
│ │ │a) taurii şi bivolii la autorizarea pentru monta, de 2 │sexual 7 zile. │
│ │ │ori la interval de 7 zile │4. De la femelele care au avortat se trimit la laborator, placentele │
│ │ │ - înaintea sezonului de păşunat, într-o perioada nu │si avortonii. │
│ │ │mai mare de 14 zile, │ │
│ │ │ - imediat după întoarcerea la stabulatie │ │
│ │ │b) vacile, bivolitele şi junincile care au avortat sau │ │
│ │ │la care se suspicioneaza infectia. │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 9 │ENCEFALOPATIA│1. Supravegherea prin examene de laborator a bovinelor │1. Evidentele privind efectivele de bovine indigene şi din import, │
│ │SPONGIFORMA │domestice, bovideelor exotice şi cervideelor din mediul│inclusiv mişcarea acestora, pe categorii de exploatare şi vârsta se │
│ │BOVINA │silvatic şi captivitate. │întocmesc şi se ţin la zi de către medicul specialist epidemiolog din │
│ │B - 115 │2. Examenele clinice se efectuează dacă este cazul cu │DSV judeţeana. │
│ │ │consemnarea în condicile tip a rezultatelor acestor │2. Examene clinice se efectuează de medicii veterinari indrituiti │
│ │ │examene de diagnostic clinic, evoluţie, recomandări │de cercumscriptii teritoriale, abatoare(ante-mortem) de la frontiere, │
│ │ │3. Se supun examenelor de laborator, bovinele în │zonali, etc., în funcţie de răspunderile stabilite de DSV judeţene │
│ │ │vârsta de peste 24 luni, indigene si/sau din import │3. Recoltarea probelor se efectuează sub directa răspundere a medicilor│
│ │ │după caz, din următoarele categorii │de cercumspriptii teritoriale (prelevarea capului în întregime) şi a │
│ │ │3.1. animalele cu semne clinice nervoase în proporţie │medicilor de abatoare (prelevarea creierului în întregime, cu trunchiul│
│ │ │100% │cerebral, inclusiv bulbul rahidian) │
│ │ │3.2. animalele care prezintă sindromul vacii culcate │4. Probele recoltate, care se păstrează la temperaturi de refrigerare │
│ │ │în proporţie de 100% │si nu de congelare/inghetare, se trimit cat mai urgent posibil după │
│ │ │3.3. animalele sacrificate de necesitate în │moarte/sacrificare, prin grija deţinătorilor de animale la LSVS │
│ │ │proporţie de 100% │judeţean teritorial respectiv (preferabil în primele 24 de ore). │
│ │ │3.4. animalele cu tendinţa de slabire progresiva în │5. Transportul probelor se efectuează în ambalaje etanşe conform │
│ │ │proporţie de 100% │prevederilor legislaţiei sanitare veterinare în vigoare │
│ │ │3.5. animalele moarte din cauze necunoscute în │6. Examanele histologice se efectuează pe probe de creier în │
│ │ │proporţie de 100% │laboratoarele de histopatologie specializate şi acreditate pentru │
│ │ │3.6. animalele sacrificate şi moarte aflate în tranzit │diagnosticul bolilor prionice din cardul LSVS judeţene Alba,Arad,Brăila│
│ │ │pe teritoriul României, în proporţie de 100% │Bacău, Bihor, Braşov, Mun. Bucureşti, Buzău, Caras Severin, Călăraşi │
│ │ │3.7. Bovideele exotice, cervideele din mediul silvic si│Cluj, Constanta, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Olt, Satu │
│ │ │cele din captivitate moarte sau sacrificate în │Mare, Sibiu, Timiş │
│ │ │proporţie de 100% │7. Din celelalte LSVS judeţene probele se vor trimite astfel: │
│ │ │3.8. toate bovinele sacrificate sau ucise în cazul │Sălaj la Cluj, Bistriţa-Năsăud la Maramureş, Suceava, Botoşani şi │
│ │ │epizootiilor majoare │si Vaslui la Iaşi, Vrancea la Bacău, Tulcea la Constanta, Galaţi şi │
│ │ │3.9. toate bovinele declarate improprii consumului uman│Ialomiţa la Brăila, Prahova la Buzău, Dâmboviţa, Teleorman şi Giurgiu │
│ │ │4. Toate bovinele în vârsta de peste 30 de luni │la Mun.Bucureşti, Argeş şi Valcea la Olt, Dolj şi Mehedinţi la Gorj │
│ │ │sacrificate pentru consum uman │Mureş la Alba, Covasna şi Harghita la Braşov. │
│ │ │5. Numărul total de creiere care se examinează anual │ │
│ │ │histopatologic pentru ESB, în raport cu efectivele │ │
│ │ │de bovine în vârsta de peste 24 luni din teritoriu, │ │
│ │ │nu trebuie sa fie mai mic decât cel indicat în tabelul │ │
│ │ │de mai jos. │ │
└────┴─────────────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    TABEL CU NUMĂRUL MINIM DE CREIERE DE BOVINE CARE TREBUIE EXAMINATE PENTRU ESB IN RAPORT CU EFECTIVUL DE BOVINE EXISTENT IN VÂRSTA DE PESTE 24 DE LUNI


   ┌────────────────────────────────┬─────────────────────────────┐
   │ Populaţia totală de bovine în │ Numărul de creiere care se │
   │ vârsta de peste 24 luni │ examinează pentru ESB │
   ├────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
   │ 100.000 │ 950 │
   ├────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
   │ 200.000 │ 1.550 │
   ├────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
   │ 300.000 │ 1.890 │
   ├────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
   │ 400.000 │ 2.110 │
   ├────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
   │ 500.000 │ 2.250 │
   ├────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
   │ 600.000 │ 2.360 │
   ├────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
   │ 700.000 │ 2.440 │
   ├────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
   │ 800.000 │ 2.500 │
   ├────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
   │ 900.000 │ 2.550 │
   ├────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
   │ 1.000.000 │ 2.590 │
   ├────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
   │ 1.500.000 │ 3.000 │
   ├────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
   │ 2.000.000 │ 3.500 │
   ├────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
   │ 2.500.000 │ 4.000 │
   ├────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
   │ 3.000.000 │ 4.500 │
┌──┴─┬─────────────┬────────────────┴─────────────────────────────┴────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ PRECIZARE │8. Prelevarea creierului de la sala de necropsie, special amenajată │
│ │ │în judeţele unde efectivul total de bovine în vârsta │fixarea şi protejarea histologica a fragmentelor selective de creier, │
│ │ │de peste 24 luni este sub 100.000 capete, numărul de │păstrarea timp de 7 ani a "probelor medico-legale" blocuri de parafina │
│ │ │creiere examinat va fi de minim 1% │preparate histopatologice şi a condcilor de diagnostic, se efectuează │
│ │ │ │de către gestionarul laboratorului de histopatologie specializat din │
│ │ │5. Pana în momentul în care examenul de laborator va │cadrul IDSA şi LSVS judeţene acreditate pentru diagnosticul encefalo- │
│ │ │stabili un diagnostic negativ, nici o parte din corpul │patiilor spongiforme transmisibile (EST) cu luarea tuturor măsurilor │
│ │ │animalelor care au făcut obiectul sacrificarii şi │de precauţie pentru a evita orice contaminare în timpul manipulării │
│ │ │investigatiei pentru ESB nu se va da în consum şi nici │probelor. │
│ │ │nu se va utiliza la fabricarea produselor alimentare, │9. In cazul examinării de semne nervoase, bovinele respective, vor fi │
│ │ │a furajelor proteice, a produselor cosmetice şi │examinate în prealabil pentru rabie, boala lui Aujeszy şi listerioza, │
│ │ │medicamentelor, │timp în care probele de creier prelevate pentru ESB vor fi păstrate │
│ │ │6. Sacrificarile în vederea examinării creierelor │corespunzător. │
│ │ │pentru ESB se vor efectua obligatoriu în sala sanitară │10. Buletinul de analiza oficial pentru ESB se redactează de către │
│ │ │a abatoarelor special monitorizate de DSV judeţene, │medicul specialist histopatologic din IDSA şi LSVS judeţean acreditat │
│ │ │dotate cu spaţii frigorifice separate pentru păstrarea │pentru diagnosticul ESB │
│ │ │corpului animalelor de la care s-au prelevat probele │11. Confirmarea diagnosticului se efectuează la Laboratorul Naţional │
│ │ │pentru ESB. │de Referinţa pentru diagnosticul EST din IDSA, histopatologic si/sau │
│ │ │ │prin alte metode, după caz. │
│ │ │ │12. Metodele uzitate pentru diagnosticul ESB sunt cele precizate de │
│ │ │ │IDSA în baza prevederilor Manualului OIE de standarde pentru teste de │
│ │ │ │diagnostic şi vaccinuri, ultima editie. │
│ │ │ │13. Anual, sau ori de câte ori este cazul, medicii histopatologi │
│ │ │ │specialişti din laboratoarele veterinare acreditate pentru diagnosticul│
│ │ │ │EST din IDSA şi LSVS judeţene vor fi instruiti corespunzător în │
│ │ │ │conformitate cu cerinţele OIE şi UE │
│ │ │ │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│10 │ARTRITA- │Supravegherea serologica prin ELISA, ID sau IFA │Examene se efectuează la IDSA │
│ │ENCEFALITA │1% din probele recoltate pentru examenul de suprave- │ │
│ │CAPRINA │ghere în paratuberculoza la ovine │ │
│ │B - 153 │ │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│11 │SCRAPIE │1. Examenele clinice se efectuează dacă este cazul pana│1. Evidentele privind efectivele de ovine şi caprine indigene şi din │
│ │B - 160 │la confirmarea sau infirmarea bolii. │import inclusiv mişcarea acestora pe categorii de exploatare şi vârsta │
│ │ │2.Se supun examenului de laborator ovinele şi caprinele│se întocmesc şi se ţin la zi de către medicul specialist epidemiolog │
│ │ │în vârsta de peste 18 luni, indigene si/sau din import │din DSV judeţeana. │
│ │ │după caz, din următoarele categorii. │2. Examenele clinice se efectuează de medicii veterinari indrituiti │
│ │ │2.1. animalele care prezintă modificări de comportament│de circumscripţii teritoriale, abatoare (ante-mortem), de la frontiera,│
│ │ │semne nervoase şi care nu răspund la tratamentele │zonali etc. în funcţie de răspunderile stabilite de DSV judeţene. │
│ │ │instituite nici după 15 zile de terapie de la debutul │3. Recoltarea probelor se face sub directa răspundere a medicilor de │
│ │ │clinic, în proporţie de 100%. │circumscripţii teritoriale (prelevarea capului în întregime) şi a │
│ │ │2.2. animalele muribunde a căror status prezent nu │medicilor de abatoare (prelevarea creierului în întregime, cu trunchiul│
│ │ │poate fi pus pe seama unor alte cauze, în proporţie de │cerebral, inclusiv bulbul rahidian şi probe de maduva rahidiana) │
│ │ │100%. │4. Probele recoltate, care se păstrează la temperaturi de refrigerare │
│ │ │2.3. animalele cu tendinţa de slabire, sau la care se │si nu de congelare/inghetare, se trimit cat mai urgent posibil după │
│ │ │observa un tablou clinic nervos progresiv, în proporţie│moarte sacrificare, prin grija deţinătorilor de animale la LSVS │
│ │ │de 100%. │judeţean teritorial respectiv (preferabil în primele 24 ore) │
│ │ │2.4. animalele moarte din cauze necunoscute, în │5. Transportul probelor se efectuează în ambalaje etanşe conform │
│ │ │proporţie de 100% │prevederilor legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. │
│ │ │2.5. animalele importate, sacrificate de necesitate │6. Examene histologice se efectuează pe probe de creier în laboratoa- │
│ │ │sau moarte, aflate în perioada de carantina profi- │rele de histopatologie specializate şi acreditate pentru diagnosticul │
│ │ │lactica în proporţie de 100% │bolilor prionice din cadrul LSVS judeţene Alba, Arad, Bacău, Bihor, │
│ │ │2.6. rumegatoarele mici din mediul silvic şi │Brăila, Braşov. Mun. Bucureşti, Buzău, Caras Severin, Călăraşi, Cluj, │
│ │ │exotice moarte, în proporţie de 100% │Gorj, Hunedoara, Neamţ, Olt, Satu Mare, Sibiu, Timiş. │
│ │ │2.7. animalele în vârsta de peste 18 luni, sacrificate │7. Din celelalte LSVS judeţene probele se vor trimite astfel: │
│ │ │în regim de tăiere normală conform precizărilor │Sălaj la Cluj, Bistriţa Năsăud la Maramureş, Suceava Botoşani şi │
│ │ │tabelului de mai jos. │Vaslui la Iaşi, Vrancea la Bacău, Tulcea la Constanta, Galaţi şi │
│ │ │ │Ialomiţa la Brăila, Prahova la Buzău, Dâmboviţa, Teleorman şi Giurgiu │
│ │ │ Nr. total de animale Nr. minim de probe │la Mun.Bucureşti, Argeş şi Valcea la Olt, Dolj şi Mehedinţi la Gorj │
│ │ │sacrificate în vârsta de recoltate de la animalele│Mureş la Alba, Covasna şi Harghita la Braşov │
│ │ │ peste 18 luni sacrificate │8. Prelevarea creierului de la sala de necropsie, special amenajată │
│ │ │ │fixarea şi procesarea histologica a fragmentelor selective de creier, │
│ │ │ 5.000 4.750 │păstrarea timp de 7 ani a "probelor medico-legale"- blocuri de parafina│
│ │ │ 10.000 7.760 │preparate histopatologice şi condicilor de diagnostic, se efectuează │
│ │ │ 15.000 9.470 │de către gestionarul laboratorului de histopatologie specializat din │
│ │ │ 20.000 10.540 │cadrul LSVS judeţean acreditat pentru diagnosticul scrapiei, cu luarea │
│ │ │ 25.000 11.270 │tuturor măsurilor de precauţie pentru a evita orice contaminare în │
│ │ │ 30.000 11.790 │timpul manipulării probelor. │
│ │ │ 40.000 12.490 │9. In cazul examinării de semne nervoase, ovinele şi caprinele │
│ │ │ 50.000 12.940 │respective, vor fi examinate în prealabil pentru rabie, boala lui │
│ │ │2.8. numărul total de creiere care se examinează anual │Aujeszy şi listerioza, timp în care probele de creier prelevate │
│ │ │în laborator, în raport cu efectivele de ovine şi │pentru scrapie vor fi păstrate corespunzător. │
│ │ │caprine în vârsta de peste 18 luni care sunt ucise sau │10. Buletinul de analiza oficial pentru scrapie se redactează de către │
│ │ │moarte în cazul unei epizootii majoare sau declarate │medicul specialist histopatologic din IDSA şi LSVS judeţean acreditat │
│ │ │impropii pentru consumul uman, nu trebuie sa fie mai │pentru diagnosticul EST. │
│ │ │mic decât numărul indicat în tabelul de mai jos: │11. Confirmarea diagnosticului se efectuează la Laboratorul Naţional │
│ │ │ │de Referinţa pentru diagnosticul EST din IDSA, histopatologic sau/si │
│ │ │ Nr. total de animale Nr. minim de probe │prin alte metode, după caz. │
│ │ │ peste 18 luni recoltate de la animalele │12. Metodele uzitate pentru diagnosticul scrapie sunt cele precizate │
│ │ │ moarte │de IDSA în baza prevederilor Manualului OIE de standarde pentru teste │
│ │ │ │de diagnostic şi vaccinuri, ultima editie. │
│ │ │ 100.000 950 │13. Anual, sau ori de câte ori este cazul, medicii histopatologi │
│ │ │ 200.000 1.150 │specialişti din laboratoarele veterinare acreditate pentru diagnosticul│
│ │ │ 300.000 1.890 │EST din IDSA şi LSVS judeţene vor fi instruiti corespunzător │
│ │ │ 400.000 2.110 │cerinţelor OIE şi UE. │
│ │ │ 500.000 2.250 │ │
│ │ │ │ │
│ │ │5. Pana în momentul în care examenul de laborator va │ │
│ │ │stabili un diagnostic negativ, nici o parte din │ │
│ │ │corpul animalelor care au făcut obiectul sacrificarii │ │
│ │ │si investigatiei pentru Scrapie nu se va da în consum │ │
│ │ │sin nici nu se va utiliza la fabricarea produselor │ │
│ │ │alimentare, a furajelor proteice, a produselor │ │
│ │ │cosmetice şi medicamentelor; │ │
│ │ │6. Sacrificarile în vedrea examinării creierelor pentru│ │
│ │ │scrapie se vor efectua obligatoriu în sala sanitară a │ │
│ │ │abatoarelor special nominalizate de DSV judeţene, │ │
│ │ │dotate cu spaţii frigorifice separate pentru păstrarea │ │
│ │ │corpului animalelor de la care s-au prelevat probele │ │
│ │ │pentru scrapie. │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│12 │MAEDI VISNA │Supravegherea serologica prin ELISA, ID sau IFA odată │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr.156/27.12.1999 pentru │
│ │B - 161 │cu probele pentru pesta micilor rumegatoare. │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea declararea şi │
│ │ │ │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │ │ │2. Examenele se efectuează la IDSA. │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│13 │DURINA │Întregul efectiv de cabaline din ţara este supus │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │B - 202 │controlului sanitar veterinar oficial prin │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │ │Supraveghere serologica prin RFC la: │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │ │a) 10% din iepe şi tori armasarii din herghelii, │2. Examenele se efectuează la LSVSJ, nominalizate de ANSV, şi IDSA. │
│ │ │depozite de armasari, staţiuni de monta, hipodroame, │ │
│ │ │asociaţii hipice, alte unităţi specializate │ │
│ │ │b) cabalinele care se exporta temporar, la revenirea │ │
│ │ │în ţara, în perioada de carantina, după cel puţin 7 │ │
│ │ │zile de la inceputula cesteia. │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 14 │ ANEMIA │1. Supravegherea serologica prin ID (testul Coggins) │1. Notificarea se conform MAA nr. 156/27.12.1999 pentru aprobarea │
│ │INFECŢIOASA │sau ELISA, a ecvideelor în vârsta de peste 6 luni, │normei sanitare veterinare privind anun tarea, declararea şi │
│ │ ECVINA │astfel: │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor │
│ │ B - 205 │a) armasarii folosiţi în staţiunile temporare de monta,│2. Examenele se efectuează la LSCSJ şi IDSA, pe probe de ser │
│ │ │la autorizare de 3 ori pe an după cum urmează: │transportate în termos cu gheta, nu mai târziu de trei zile de la │
│ │ │- cu 15 zile înainte de plecarea din depozit; │recoltare. │
│ │ │- cu 15 zile înainte de retragerea din staţiunile de │3. Ecvideele reactionate pozitiv la testul Coggins sau ELISA, se │
│ │ │monta; │dangalizeaza cu litera A pe partea stânga a crupei şi se trimit în │
│ │ │- după 15 zile de la reîntoarcerea lor în depozit. │termen de 10 zile de la primirea buletinului de analiza la abator │
│ │ │b) armasarii din staţiunile permanente de monta la │pentru tăiere la sala sanitară. │
│ │ │autorizare, de 2 ori pe an (februarie-martie şi │4. Ecvideele care au reactionat serologic pozitiv, nu se mai │
│ │ │octombrie-noiembrie); │controlează. │
│ │ │c) iepele de reproducţie, o data pe an (februarie - │5. Localităţile indemne, în care s-au înregistrat unul sau mai multe │
│ │ │martie); │cazuri de AIE, se declara contaminate şi se aplica măsurile sanitare │
│ │ │d) ecvideele din herghelii, depozite de armasari, │veterinare prevăzute de legislaţia în vigoare pentru combatere. │
│ │ │hipodroame, asociaţii hipice şi alte unităţi │6. Se interzice circulaţia ecvideelor, indiferent de scop, din judeţe │
│ │ │specializate, de doua ori pe an, (februarie - martie, │contaminate în judeţe indemne. │
│ │ │octombrie - noiembrie); │7. Se interzice scoaterea de armasari sau iepe din staţiuni temporare │
│ │ │e) toate ecvideele în exploatare, o data pe an, după │de monta, herghelii, depozite de armasari, hipodroame, asociaţii hipice│
│ │ │dezinsecţie (octombrie - noiembrie). │sau alte unităţi specializate, pentru a monta sau, a se monta în │
│ │ │f) ecvideele care fac obiectul vânzării - cumpărării, │localităţi cu animale contaminate. │
│ │ │în ţara, se controlează serologic, cu cel mult 30 │8. Introducerea de armasari sau iepe de reproducţie din unităţile şi │
│ │ │zile, înainte de livrare. │localităţile contaminate, în herghelii, hipodroame, staţiuni temporare │
│ │ │g) ecvideele seronegative din localităţile contaminate,│sau permanente de monta, depozite de armasari, asociaţii hipice sau alt│
│ │ │ca şi cele din zona de protecţie de 10 Km, în jurul │aglomerări specializate de cabaline, este permisă numai după doua │
│ │ │hergheliilor, depozitelor de armasari, sau altor │examene negative efectuate la interval de 30 zile, într-o perioada de 4│
│ │ │unităţi specializate, se testeaza de doua ori pe an │zile, înaintea acestui transfer. │
│ │ │(februarie - martie şi octombrie - noiembrie); │9. Se interzice folosirea la monta a armasarilor care au acţionat în │
│ │ │2. Supravegherea prin examene anatomopatologice şi │staţiuni temporare de monta dacă nu au fost examinaţi serologic în │
│ │ │histologice la ecvinele moarte în perioada de │perioada de carantina, după reîntoarcerea lor în herghelie, din │
│ │ │carantina sau în cazul suspiciunii bolii. │staţiunile temporare de monta. │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┴─────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 15 │ INFLUENTA │1. In caz de suspiciune se efectuează examene pe probe perechi │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. │
│ │ ECVINA │la interval de 21 zile, şi virusologice. │156/27.12.1999 pentru aprobarea normei sanitare veterinare │
│ │ B - 206 │2. Supravegherea serologica şi virusologica o data pe an la 10% │privind anunţarea, declararea şi notificarea unor boli │
│ │ │din cabalinele din herghelii, hipodroame, cluburi sportive, │transmisibile ale animalelor │
│ │ │de armasari, pe probe prelevate de la animalele nevaccinate. │2. De la animalele reactionate pozitiv, examenele se continua│
│ │ │ │pe probe de ser recoltate la interval de 14 - 21 zile pentru │
│ │ │ │depistarea anticorpilor în dinamica. │
│ │ │ │Examenele se efectuează la LSVSJ şi IDSA, pe probe recoltate │
│ │ │ │pentru examenul AIE. │
├────┼─────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 16 │ RINO- │1. Supravegherea serologica prin IFA sau ELISA: │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. │
│ │ PNEUMONIA │ 10% din efectivul de ecvidee din herghelii, asociaţii │156/27.12.1999 pentru aprobarea normei sanitare veterinare │
│ │ ECVINA │hipice şi alte unităţi specializate, o data pe an, pe probe de │privind anunţarea, declararea şi notificarea unor boli │
│ │ B - 208 │ser prelevate de la animale nevaccinate. │transmisibile ale animalelor │
│ │ │2. In caz de suscipiune se efectuează examene serologice pe probe│2. Examenele se efectuează la LSVSJ SI IDSA. │
│ │ │perechi la interval de 21 zile, virusologice şi histologice. │ │
├────┼─────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 17 │ MORVA │ Întregul efectiv de ecvidee din ţara sa fie supus controlului │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. │
│ │ B - 209 │sanitar veterinar ficial prin: │156/27.12.1999 pentru aprobarea normei sanitare veterinare │
│ │ │I. Supraveghere serologica prin RFC la: │privind anunţarea, declararea şi notificarea unor boli │
│ │ │ 5 % din ecvideele în vârsta de peste 12 luni - o data pe an; │transmisibile ale animalelor. │
│ │ │II. Supravegherea prin testul alergic (maleinare intradermopal- │2. Examenele se vor efectua la LSVSJ SI IDSA, pe probe │
│ │ │pebrala) la ecvideele: │recoltate pentru anemia infecţioasa ecvina. │
│ │ │a) folosite în scop de diagnostic didactic sau experimental; │ │
│ │ │b) cu reactii pozitive sau anticomplementare la RFC. │ │
│ │ │c) supraveghere bacteriologica şi histologica la animalele moarte│ │
│ │ │si suspecte clinic în perioada de carantina profilactica. │ │
├────┼─────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 18 │ ARTERITA │ 1. Supraveghere serologica prin seroneutralizare sau ELISA: │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. │
│ │VIRALA ECVINA│a. armasarilor de reproducţie din herghelii şi depozite, o data │156/27.12.1999 pentru aprobarea normei sanitare veterinare │
│ │ B-211 │pe an: │privind anunţarea, declararea şi notificarea unor boli │
│ │ │b. la 20% din iepele mame din herghelii şi din unităţi speciali- │transmisibile ale animalelor. │
│ │ │zate (o data pe an); │2. Examenele se vor efectua la LSVSJ SI IDSA. │
│ │ │2. In caz de suspiciune se efectuează examene serologice pe probe│ │
│ │ │perechi, la interval de 21 zile şi virusologice. │ │
├────┼─────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 19 │ SINDROMUL │1. Stabilirea statusului fata de aceasta boala a tuturor │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. │
│ │ RESPIRATOR │unităţilor ce produc purcei şi care pana în prezent nu au fost │156/27.12.1999 pentru aprobarea normei sanitare veterinare │
│ │ SI DE │verificate, prin examen serologic (ELISA sau IFA) │privind anunţarea, declararea şi notificarea unor boli │
│ │ REPRODUCŢIE │2.Reatestarea indemnitatii unităţilor ce livreaza material de │transmisibile ale animalelor; │
│ │ LA PORCINE │reproducţie se va face anual; │2. Probele destinate stabilirii statusului sau a reatestarii │
│ │ B - 257 │3. Supravegherea serologica pentru depistarea de anticorpi la: │anuale a indemnitatii constatu din 20 de probe recoltate de │
│ │ │a) porcinele de reproducţie destinate vânzărilor către alţi │la animale în vârsta de 100-150 zile (vierusi sau scrofite in│
│ │ │proprietari; │cazul fermelor furnizoare de animale de reproducţie); │
│ │ │b) vierii utilizaţi pentru insamantari artificiale ce provin din │3. In unităţi contaminate cu PRRS nu se mai controlează │
│ │ │unităţi ce nu au fost verificate şi atestate ca indemne; │serologic decât dacă se solicita declararea indemnitatii după│
│ │ │c) 10% din vierii utilizaţi la monta - trimestrial; │asanare. │
│ │ │d) 1% din scroafele şi scrofitele de reproducţie - de doua ori │ │
│ │ │pe an, în trim. II şi IV. │ │
├────┼─────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20 │ PARATIFOZA │Supravegherea prin examene de laborator pe probe diagnosticate │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. │
│ │ AVIARA │pozitiv de către laboratoarele autorizate │156/27.12.1999 pentru aprobarea normei sanitare veterinare │
│ │ B - 306 │ │privind anunţarea, declararea şi notificarea unor boli │
│ │ │ │transmisibile ale animalelor. │
│ │ │ │2. Izolarea şi identificarea se efectuează la LSVS │
│ │ │ │3. în cazul izolarii unei tulpini de Salmonella aceasta se │
│ │ │ │transmite la IDSA pentru tipizare. Tipizarea de certitudine │
│ │ │ │se efectuează la Institutul Cantacuzino prin intermediul IDSA│
├────┼─────────────┴┬──────────────────────────────────────────────────────┬─────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 21 │TIFOZA AVIARA │Supravegherea prin examene de laborator pe probe │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │(Tifopuloroza)│diagnosticate pozitiv de către laboratoarele │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │ B - 308 │autorizate │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │ │ ┤2. In situaţia depistării unui caz pozitiv, se face recontrol la │
│ │ │ │întregul efectiv, inclusiv în unităţile la care s-a livrat material │
│ │ │ │biologic din loturile respective. │
│ │ │ │3. Probele pozitive prin reactia de aglutinare cu sânge integral (RAŞI)│
│ │ │ │se examinează prin RSAL la LSVSJ şi IDSA, în cazul izolarii unor │
│ │ │ │tulpini de Salmonella DO imobilă, acestea se trimit obligatoriu pentru │
│ │ │ │tipizare la IDSA. │
│ │ │ │4. Pasarile cu reactie pozitiva la RSAL se elimina; │
│ │ │ │5. Ouale provenite din efective suspecte de contaminare se livreaza │
│ │ │ │pentru consum, după gazare cu formol. │
├────┼─────────────┬┴──────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 22 │ TULAREMIA │I. La iepurii domestici │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │ B - 352 │1. Supravegherea morfopatologica şi bacteriologica pe │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, decalrarea şi │
│ │ │toate animalele moarte. │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │ │2. Supravegherea serologica prin RSAR la constituirea │2. Examenele se efectuează la LSVSJ şi IDSA pe aceleaşi probe pe care │
│ │ │crescatoriei; │se executa şi examinările serologice pentru bruceloza şi boala virala │
│ │ │II. La iepurii salbatici prin examene morfopatologice │hemoragica. │
│ │ │si bacteriologice pe cei gasiţi morţi. │3. Cazurile pozitive, dubioase şi neconcludente se reexamineaza la IDSA│
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 23 │ BOALA VIRALA│1. Supravegherea anatomopatologica şi virusulogica a │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │ HEMORAGICA │tuturor iepurilor morţi din crescătorii şi a celor │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │ A IEPURELUI │morţi în timpul tranzitului sau perioadelor de │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │ DE CASA(BVH)│carantina. │2. Examenele se efectuează la LSVSJ şi IDSA │
│ │ B - 353 │2. Supravegherea serologica prin RIHA la: │ │
│ │ │a) 10% din iepurii din crescătorii │ │
│ │ │b) 1% din gospodăriile populaţiei. │ │
├────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 24 │ BOALA │1. Supravegherea anatomopatologica şi virusologica la │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru │
│ │ HEMORAGICA │iepurii morţi, vanati sau capturati; │aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, decalrarea şi │
│ │A IEPURELUI │ │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │ DE CAMP │ │2. Examenele se efectuează la LSVSJ şi IDSA │
│ │(Sindromul │ │ │
│ │ iepurelui │ │ │
│ │ brun │ │ │
│ │ european) │ │ │
├────┼─────────────┴─────────────────────┬─────────────────────────────────┴──────────────────────────────────┬────────────────────────────────────┤
│ 25 │BOLI INFECTIOASE SI │1. Supraveghere anatomopatologica în toate amenajările piscicole │1. Notificarea se face conform │
│ │ PARAZITARE ALE │(ciprinide şi salmonide), la: │ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 │
│ │ PESTILOR │- 1% din efectivele de reproducatori şi remonti; │si Ord. MAA 2/1983; │
│ │I. Ciprinide şi │- 0,1 % din celelalte categorii │2. Examenele de laborator se fac în │
│ │ salmonide: │a) primavara şi toamna; │conformitate cu Decizia Comisiei │
│ │- Septicemia │b) la transferul materialului piscicol între unităţi sau │92/532 OIE, Anexa, partea I(II-III) │
│ │hemoragica virala B-401 │ecosisteme diferite; │3. Probele pentru laborator se │
│ │- Viremia de primavara │c) cu ocazia pescuitului de control; │constituie din peste şi apa pentru │
│ │a crapului B-404 │d) ori de câte ori este nevoie. │ciprinide; din peste şi furaje │
│ │- Necroza hematopoietica │2. Pentru ciprinide, salmonide şi moluste bivalve: │pentru salmonide. │
│ │infecţioasa B-405 │Pentru bolile bacteriene în examen bacterioscopic şi bacteriologic. │Examenele se efectuează la LSVSJ şi │
│ │ Alte boli: │Pentru bolile virotice în examen clinic, anatomopatologic şi │IDSA │
│ │- Furunculoza cu Aeromonas │virusologic. │ │
│ │salmonicida; │Pentru bolile parazitare în examen anatomopatologic şi microscopic │ │
│ │- Boala bacteriena a rinichiului; │direct. │ │
│ │- Yersinioza (Boala "Gura roşie"); │Pentru bolile de nutritie în examen hematologic şi histopatologic. │ │
│ │- Necroza pancreatica infecţioasa; │ │ │
│ │- Mixosomiaza. │ │ │
│ │II. Moluste bivalve: │ │ │
│ │- Bonamioza B-431 │ │ │
│ │- Haplosporidioza B-432 │ │ │
│ │ │ │ │
│ │- Perkinsoza B-433 │1. Supraveghere anatomopatologica în ecosistemele specifice şi │ │
│ │- Marteiloza B-434 │terenuri identificate de unde se recolteaza melci; │ │
│ │- Iridoviroza B-435 │2. Supraveghere parazitologica prin examen miroscopic direct a │ │
│ │- Microcitoza B-436 │0,1% din exemplarele recoltate pentru comercializare. │ │
│ │III. Moluste gasteropode(melci) │ │ │
│ │ │1. Supraveghere anatomopatologica în ecosistemele specifice │ │
│ │ │concomitent cu examenul pentru ciprinide; │ │
│ │IV. Batracieni │2. Supraveghere parazitologica prin examen miroscopic direct a 0,1% │ │
│ │ │din exemplarele recoltate pentru comercializare. │ │
│ │ │ │ │
│ │ │1. Supraveghere anatomopatologica specifice concomitent cu examenul │ │
│ │ │pentru ciprinide; │ │
│ │V. Crustacei (raci) │2. Supraveghere prin examene bacteriologice şi parazitologice la │ │
│ │- Pesta racilor │0,1% din exemplarele recoltate pentru comercializare. │ │
├────┼────────────────────────┬──────────┴────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┴────────────────────────────────────┤
│ 26 │ BOLI INFECTIOASE SI │Supraveghere prin examen de laborator de 2 ori pe an, pe probe │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. │
│ │ PARAZITARE LA ALBINE │de la fiecare colonie, primavara după iernat şi toamna după │156/27.12.1999 pentru aprobarea normei sanitare │
│ │- Acarioza interna │iernat şi toamna după stuparitul pastoral pentru: │veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │(acarapioza) B-451 │a) bolile bacteriene-examen anatomopatologic, şi bacteriologic │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │- Loca americana B-452 │si complex │2. Examenele de laborator se efectuează la LSVSJ şi │
│ │- Loca europeană B-453 │b) bolile virale - examen clinic anatomopatologic şi prin ID │I.D.S.A. │
│ │- Nosemoza B-454 │c) parazitare - examen macroscopic, microscopic direct şi │3. Probele pentru examenul de laborator se │
│ │- Varrooza B-455 │stereomicroscopic, pentru varrooza, brauloza, acarioza interna,│constituie, după caz, atât pentru supraveghere cat │
│ │- Ascosferoza │nosemoza, amoebioza; suplimentar şi examen histologic pentru │si în caz de necesitate, din 25 - 50g albine vii, │
│ │- Aspergiloza │acarioza interna │muribunde şi moarte, faguri întregi sau porţiuni de │
│ │- Brauloza │d) micotice - examen anatomopatologic, micologic complex │fagure (20/20 cm) cu puiet, în stadii diferite de │
│ │- Amoebioza │e) intoxicatii - examen anatomopatologic şi toxicologic. │dezvoltare. │
│ │- Paralizia acuta │ │4. Dacă se confirma diagnosticul, uneia din bolile │
│ │- Paralizia cronica │ │specifice, se fac examene de laborator, după caz, si│
│ │- Boala botcilor negre │ │la stupinele aflate pe o raza de 3 km în jurul │
│ │- Puietul în sac │ │stupinei bolnave, la interval de 30 zile. │
│ │ │ │5. In cazul suspiciunilor de intoxicatie probele vor│
│ │ │ │fi constituite din albine vii, în agonie, şi moarte │
│ │ │ │(minimum 150 g), porţiuni de fagure cu puiet (20/20 │
│ │ │ │cm), fagure cu rezerva de hrana - miere şi polen │
│ │ │ │(15/10 cm), plante (flori) din zona de cules şi apa │
│ │ │ │din sursa de apa a stupinei sau ocazionale. │
│ │ │ │ │
├────┼────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ 27 │ BOLI INFECTIOASE SI │Supraveghere prin examene de laborator pe fiecare stadiu │1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. │
│ │ PARAZITARE ALE │biologic evolutiv pentru: │156/27.12.1999 pentru aprobarea normei sanitare │
│ │ VIERMILOR DE MĂTASE │a) bolile virale - examen anatomopatologic şi microscopic │veterinare privind anunţarea, declararea şi │
│ │ │direct pentru poliedrie. │notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. │
│ │ - Poliedria R - 36 │b) bolile bacteriene - examen anatomopatologic (după caz), │2. Examenele de laborator se efectuează la LSVSJ şi │
│ │ - Flaseria R - 37 │bacterioscopic, bacteriologic. │I.D.S.A. │
│ │ - Anemia infecţioasa │c) bolile micotice - examen clinic, anatomopatologic, micologic│3. Pentru examene de laborator, probele vor fi │
│ │ - Septicemia │simplu şi micologic complex. │constituie atât pentru supraveghere cat şi în caz │
│ │ - Nosemoza R - 38 │d) bolile parazitare - examen clinic, anatomopatologic şi │de necesitate din: │
│ │ - Muscardina R - 40 │microscopic direct. │- larve vii sau muribunde cu semne de boala │
│ │ - Aspergiloza │e) intoxicatii - examen anatomopatologic şi toxicologic. │- 30 - 50 larve mici (vârstele I - III) sau 15 - 20 │
│ │ │ │larve mari (vârstele IV - V) │
│ │ │ │- resturi de la incubatie - crisalide, fluturi, oua.│
│ │ │ │Probele se recolteaza din fiecare spaţiu de │
│ │ │ │incubatie, creştere, sala de influturare, camere de │
│ │ │ │conservare, condiţionare, pe fiecare serie de │
│ │ │ │creştere şi din toate loturile. │
│ │ │ │4. In cazul suspiciunilor de intoxicatie se │
│ │ │ │preleveaza probe de larve cu semne clinice nervoase │
│ │ │ │si frunza din hrana larvelor. │
└────┴────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────┘


    c. Acţiuni de supraveghere sanitară a altor boli de interes economic


┌────┬────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────┐
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├────┼────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │ DIAREEA │1. Supravegherea serologica prin VN, IFA sau ELISA: │Examenele se efectuează la Institutul de Diagnostic │
│ │ VIRALA A BOVINELOR - │a) pentru toţi taurii şi bivolii autorizaţi pentru reproducţie,│si Sănătate Animala. │
│ │ BOALA MUCOASELOR │o data pe an, în fermele şi gospodăriile în care nu se aplica │Animalele diagnosticale cu BVD-MD şi care fac │
│ │ (BVD - MD) │programul de eradicare; │obiectul proceselor de reproducţie se elimina din │
│ │ C - 652 │b) Pentru toate mamele de taur şi candidatele mame de taur, │efectiv. │
│ │ │odată pe an, în fermele şi gospodăriile în care nu se aplica │ │
│ │ │programul de eradicare. │ │
│ │ │2. Examene pentru depistarea virusului sau antigenului viral: │ │
│ │ │a. Pentru toţi taurii şi mamele de taur la autorizare, prin │ │
│ │ │doua examene efectuate la interval de minimul patru săptămâni │ │
│ │ │pe probe de sânge prelevate pe anticoagulant; │ │
│ │ │b. Pentru toţi taurasii care se achiziţionează pentru │ │
│ │ │reproducţie, după vârsta de şase luni, prin doua examene │ │
│ │ │efectuate la interval de minimul patru săptămâni, pe probe de │ │
│ │ │sânge prelevate pe anticuagulant. │ │
│ │ │c. Supravegherea taurilor şi bivolilor de reproducţie din │ │
│ │ │import, vaccinati anti BVD, pentru depistarea excretorilor de │ │
│ │ │virus. │ │
│ │ │3. In caz de suspiciune de boala se efectuează examene │ │
│ │ │virusologice şi serologice. │ │
└────┴────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────┘


    d. Acţiuni de supraveghere sanitară veterinara a bolilor tumorale



    MAMIFERE
┌──────┬─────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├──────┼─────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│1.1.1 │ LEUCOZA │ ENZOOTICA │ 1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. │
│ │ BOVINA │1. Supravegherea serologica prin ELISA sau ID - la bovine în vârsta │156/27.12.1999 pentru aprobarea normei sanitare veterinare │
│ │ B - 108 │de peste 6 luni, astfel: │privind anunţarea, declararea şi notificarea unor boli │
│ │ │a. taurii şi bivolii de reproducţie la autorizare de doua ori pe an; │transmisibile ale animalelor. │
│ │ │b. toate vacile, bivolitele, junincile în vârsta de peste 6 luni din │2. Examenele serologice se efectuează la LSVSJ şi IDSA de │
│ │ │efectivele indemne, o data pe an; │regula pe aceleaşi probe care se recolteaza pentru │
│ │ │c. vacile, bivolitele, junincile sau vitele din ferme sau gospodării │bruceloza, conform programului stabilit de A.N.S.V. │
│ │ │individuale, supuse asanarii prin extracţie, trimestrial. │3. Probele de sânge se recolteaza înaintea │
│ │ │2. Supravegherea histologica a efectivelor de bovine de reproducţie │tuberculinarilor şi acţiunilor imunoprofilactice, sau după │
│ │ │din gospodăriile populaţiei, fermele şi teritoriile indemne la │21 zile de la efectuarea lor. │
│ │ │Leucoza Enzootica Bovina, prin investigatia oricărei tumori observate│4. In cazul unei tumori diagnosticate histopatologic care │
│ │ │la examenul clinic în cursul inspecţiei carnurilor în abator sau în │permite suspiciunea de LEB, se examinează serologic la │
│ │ │cazul necropsiilor efectuate în întreprinderile de ecarisaj şi în │IDSA întregul efectiv din care provine animalul respectiv, │
│ │ │laboratoarele oficiale, în cazul în care animalele nu au fost testate│rezultatul final infirmand sau confirmând diagnosticul │
│ │ │serologic şi la care au fost observate modificări anatomopatologice. │histopatologic prezumtiv. │
│ │ │ │5. Declararea bolii se face dacă unul sau mai multe │
│ │ │ │animale au reactionat pozitiv la examenul serologic. │
│ │ │ │6. Unităţile şi curţile indemne, în care s-au diagnosticat │
│ │ │ │cazuri de leucoza, intra în regim de asanare prin │
│ │ │ │extracţie. │
│ │ │SPORADICA │7. Bovinele din unităţile şi curţile în asanare prin │
│ │ │Examene histologice efectuate la bovinele moarte în perioada de │depopulare totală nu se mai examinează serologic, urmând │
│ │ │carantina profilactica după import, cu precizarea tipului celular │a se proceda la asanarea prin depopularea totală; │
│ │ │de proliferare. │8. Bovinele reactionate la examenele serologice, sau după │
│ │ │ │caz hematologice, din unităţile şi curţile în asenare prin │
│ │ │ │extracţie, se elimina din efective prin abatorizare; │
│ │ │ │9. Bovinele din unităţile şi curţile în asanare prin │
│ │ │ │extracţie, devin libere de LEB dacă îndeplinesc una din │
│ │ │ │următoarele condiţii: a) toate bovinele trecute de vârsta │
│ │ │ │de 6 luni au reactionat negativ la 2 controale serologice │
│ │ │ │efectuate prin testul ID la interval de 3 luni, urmat la │
│ │ │ │3 luni de alt examen serologic şi hematologic; b) toate │
│ │ │ │bovinele trecute de vârsta de 6 luni au reactionat negativ │
│ │ │ │la 2 teste ELISA efectuate pe probe de sânge recoltate │
│ │ │ │individual într-un interval de 3 luni şi de maxim 6 luni, │
│ │ │ │de la examenul anterior, cu rezultat negativ; │
│ │ │ │10. Examenele şi precizarea diagnosticului histopatologic │
│ │ │ │se efectuează prin metode omologate de comitetul tehnic de │
│ │ │ │specialitate şi aprobate de MAA. Confirmarea │
│ │ │ │diagnosticului histopatologic se efectuează la IDSA. │
└──────┴─────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────┘

  1.2. ONCOPATII LA PĂSĂRI
┌──────┬─────────┬────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├──────┼─────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│1.2.1 │LEUCEMII │1. Supraveghere anatomoclinica, de abator (în cursul │1. Probele prelevate (sânge, alte lichide biologice, tesuturi) se trimit│
│ │ SI │inspecţiei carcaselor) şi de laborator a efectivelor de │la laboratorul de histopatologie însoţite de fişa oncologica tip cu │
│ │LIMFOAME │păsări de carne şi de reproducţie. │precizarea datelor anatomoclinice, evolutive şi epidemiologice privind │
│ │(INCLUSIV│2. Tumorile diagnosticate anatomoclinic, necropsic şi cu│interrelatia posibila "animal-om" - "om-animal" în boala canceroasa. │
│ │BOALA │ocazia inspecţiei carcaselor se vor investiga citologic │2. Examenele anatomopatologice şi precizarea diagnosticului │
│ │MAREK), │si/sau histopatologic în proporţie de 100% la animalele │cito-histopatologic se efectuează la LSVS şi IDSA prin metode uzuale │
│ │ ALTE │care nu au fost testate serologic şi la care au fost │si/sau speciale, după caz, stabilite în cadrul instructajelor anuale │
│ │TUMORI │observate modificări anatomopatologice. │ale medicilor histopatologici, organizate la IDSA. │
│ │ │3. O atenţie deosebita se va acorda următoarelor boli │3. Tumorile se înregistrează în condicile de diagnostic histopatologic │
│ │ │induse viral: │la fiecare LSVS şi se comunica la IDSA pentru centralizare în "Registrul│
│ │ │- leucemii │naţional de cancer la animale". │
│ │ │- limfoame (inclusiv boala Marek) │ │
│ │ │- sarcoame │ │
└──────┴─────────┴────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    e. Acţiuni de supraveghere sanitară veterinara a bolilor transmisibile de la animale vii la om (zoonoze)


┌────┬─────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ │ STRATEGIA SI CONDUITA DE EXECUŢIE │ │
│crt.│ BOALA / (cod. OIE) ├──────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┤ PRECIZĂRI TEHNICE │
│ │ │ IN COLECTIVITĂŢI DE ANIMALE │ IN GOSPODĂRIILE POPULAŢIEI │ │
├────┼─────────────────────┼──────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┴─────────────────────┴──────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────┤
│I. BACTERIOZE │
├────┬─────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. │ANTRAXUL B-051│Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│Vezi part. I-a, sect. III-a, b/punctul 1 │
│ 2. │LEPTOSPIROZA B-056│Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│Vezi part. I-a, sect. II-a. punctul 1 │
│ 3. │FEBRA Q B-057│Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│Vezi part. I-a, sect. II-a, punctul 14 │
│ 4. │BRUCELOZA B-001│Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│Vezi part. I-a, sect. I-a, b/punctual 4 │
│ 5. │TUBERCULOZA │ │ │
│ │ BOVINA B-105│Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│Vezi part. I-a, sect. I-a, b/punctul 6 │
│ 6. │MORVA B-209│Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│Vezi part. I-a, sect. I-a, b/punctul 17 │
│ 7. │TULAREMIA B-352│Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│Vezi part. I-a, sect. I-a, b/punctul 27 │
│ 8. │LISTERIOZA C-611│Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│Vezi part. II-a, sect. I-a, b/punctul 15 │
│ 9. │PASTEURELOZA C-617│Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│Vezi part. II-a, sect. I-a, b/punctul 3 │
│10. │SALMONELA E-002│Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│Vezi part. II-a, sect. I-a, b/punctul 12,13,14 │
│11. │RUJETUL C-801│Supraveghere anatomopatologica şi de laborator. │Vezi part. II-a, sect. I-a, a/puctul 8 │
│12. │STREPTOCOCIA R-015│Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│ │
│13. │CHLAMYDIOZA AVIARA │ │ │
│ │ B-312│Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│ │
├────┴─────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│II. MICOZE │ │ │
├────┬─────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│14. │ASPERGILOZA │Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│ │
│15. │DERMATOMICOZE │Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│ │
│16. │FEBRA AFTOASA A-010│Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│Vezi part. I-a, sect. I-a, a/punctul 1 │
│17. │FEBRA VĂII DE RIFT │ │ │
│ │ A-080│Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│Vezi part. I-a, sect. I-a, a/punctul 8 │
├────┴─────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│III. VIROZE │ │ │
├────┬─────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│18. │BOALA DE NEWCASTLE │Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│Vezi part. I-a, sect. I-a, a/punctul 15 │
│ │ A-160│ │ │
│19. │RABIA B-058│Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│Vezi part. I-a, sect. I-a, b/punctul 2 │
│20. │GRIPA (Influenta) │Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│Vezi part. I-a, sect. I-a, b/punctul 15 │
│21. │BOALA CARRE C-921│Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│Vezi part. III-a, sect. I-a, d/punctul 5 │
│22. │BOALA LYME │Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│ │
│23. │BOALA DE CRIMEEA- │Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│ │
│ │ CONGO │ │ │
│24. │ENCEFALITA WEST NILE │Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│ │
│25. │ENCEFALITA JAPONEZA │Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│ │
│ │ B-212│ │ │
│26. │ENCEFALOMIELITA │Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│ │
│ │ECVINA VENEZUELEANA │ │ │
│ │ B-216│ │ │
│27. │ENCEFALITA DE CAPUSA │Supraveghere de laborator la speciile receptive. │ │
│28. │GASTROENTERITA CU │Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│ │
│ │ ROTAVIRUS │ │ │
│29. │ONCOPATII LA ANIMA- │Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│Vezi part. I-a, sect. I-a, d │
│ │LELE DE PRODUCHE, DE │ │ │
│ │COMPANIE, IN LIBER- │ │ │
│ │TATE SI EXOTICE │ │ │
├────┴─────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│IV. PARAZITOZE │ │ │
├────┬─────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│30. │COCHLIMYIA │Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│ │
│ │ HOMINIVORAX B-060│ │ │
│31. │CHRYSOMYA BEZZIANA │Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│ │
│ │ B-061│ │ │
│32. │ECHINOCOCOZA/ │Supraveghere prin examene anatomopatologice şi de laborator la │Vezi part. I-a, sect. II-a, punctul 3 │
│ │ HIDATIDOZA B-053│speciile receptive. │ │
│33. │CISTICERCOZA BOVINA │Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│ │
│ │ B-106│ │ │
│34. │CISTICERCOZA PORCINĂ │Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│ │
│ │ B-252│ │ │
│35. │TRICHINELOZA B-255│Supraveghere prin examene anamotopatologice şi de laborator la │Vezi part. I-a, sect. I-a, b/punctul 19 │
│ │ │speciile receptive. │ │
│36. │LEISHMANIOZA B-501│Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│ │
│37. │TOXOPLASMOZA C-612│Supraveghere prin examene anamotopatologice şi de laborator la │ │
│ │ │speciile receptive. │ │
│38. │FASCILOZA C-621│Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│Vezi part. I-a, sect. II-a, punctul 3 │
│39. │FILARIOZE C-622│Supraveghere prin examene anamotopatologice şi de laborator la │ │
│ │ │speciile receptive. │ │
│40. │ANCILOSTOMOZA │Supraveghere prin examene clinice, anatomopatologice şi de laborator │ │
│ │ CARNIVORELOR │la sp. receptive. │ │
│41. │BALANTIDIOZA │Supraveghere prin examene de laborator la speciile receptive. │ │
│42. │HEMOSPORIDIOZE │Supraveghere anatomopatologica şi de laborator la speciile receptive.│ │
│43. │HIMENOLEPIDOZA │Supraveghere prin examene anamotopatologice şi de laborator la │ │
│ │ │sp. receptive. │ │
│44. │PNEUMOCISTOZA │Supraveghere prin examene anamotopatologice şi de laborator la │ │
│ │ │sp. receptive. │ │
│45. │SARCOCISTOZA │Supraveghere prin examene anamotopatologice şi de laborator la │ │
│ │ │sp. receptive. │ │
│46. │TENIAZE │Supraveghere prin examene anamotopatologice şi de laborator la │Vezi part. I-a, sect. II-a, punctul 3 │
│ │ │sp. receptive. │ │
│47. │THELAZIOZA │Supraveghere prin examene anamotopatologice şi de laborator la │ │
│ │ │sp. receptive. │ │
│48. │DERMATOZE PRODUSE DE │Supraveghere prin examene anamotopatologice şi de laborator la │ │
│ │ACARIENII PARAZITI │sp. receptive. │ │
│ │LA ANIMALE │ │ │
└────┴─────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────┘


    f. Acţiunile strategice de supraveghere sanitară a reproductiei, şi tulburarilor genetice la animale


┌────┬─────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ │ STRATEGIA SI CONDUITA DE EXECUŢIE │ │
│crt.│ BOALA ├───────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┤ │
│ │ (Cod. OIE) │ IN COLECTIVITĂŢI DE ANIMALE │ IN GOSPODĂRIILE POPULAŢIEI │ PRECIZĂRI TEHNICE │
├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┴─────────────────────┴───────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────┤
│I. SUPRAVEGHEREA TULBURARILOR PREPUBERALE SI DE REPRODUCŢIE (ANTEPARTUM, PARTURITIE, POSTPARTUM) │
├────┬─────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. │ AVORTURI │Supravegherea tuturor cazurilor de avort prin: │- Acţiunea de precizare a diagnosticului se │
│ │ │- ancheta ginecologica; │desfăşoară la LSVSJ si/sau IDSA cu respectarea │
│ │ │- examene clinice şi de laborator specifice reproductiei la femelele │prevederilor legale; │
│ │ │avortate, avorturi şi secretii; │- Se va preciza puterea fecundanta a m.s.c.-ului │
│ │ │- examen transcretal; │pe raza de activitate a folosirii lui, sau a │
│ │ │- examen de laborator, inclusiv citogenetic, la materialul seminal. │spermei reproducatorilor folosiţi în cazul montei│
│ │ │ │naturale. │
│ │ │ │- Evidenta statistica a avorturilor. │
│ │ │ │- Toţi avortorii se vor trimite la laborator │
│ │ │ │pentru diagnostic de către proprietar cu │
│ │ │ │respectarea prevederilor legale. │
┼────┴─────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│III. SUPRAVEGHEREA SANITARĂ VETERINARA A MATERIALULUI SEMNAL PENTRU UTILIZARE, PENTRU EXPORT PRECUM SI A IMPORTULUI │
├────┬─────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. │ M.S.C. │Supraveghere prin examene spcifice (biologice şi de laborator) pe un │1. Examenele de laborator se efectuează la LSVSJ │
│ │ │număr maxim de 6 paiete m.s.c. trimestrial: │si IDSA, după caz; │
│ │ │a) prelevate de la fiecare punct de insamantari artificiale; │2. Materialul seminal destinat insamantarilor │
│ │ │b) prelevate din fermele de animale care practica insamantarile │artificiale trebuie sa corespundă legislaţiei în │
│ │ │artificiale; │vigoare. │
└────┴─────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────┘


    g. Ecopatologie şi protecţia mediului



   1. Supravegherea mediului prin:
┌────┬─────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ │ STRATEGIA SI CONDUITA DE EXECUŢIE │ │
│crt.│ DENUMIREA ├───────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┤ │
│ │ ACŢIUNII │ IN COLECTIVITĂŢI DE ANIMALE │ IN GOSPODĂRIILE POPULAŢIEI │ PRECIZĂRI TEHNICE │
├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┴─────────────────────┴───────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────┤
│ SUPRAVEGHEREA MEDIULUI PRIN │
├────┬─────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. │ ANALIZA │ │Trimestrial la LSVSJ prin metode curente şi spe- │
│ │ POTABILITATII APEI │Probe de apa, trimestrial, de la sursele de apa utilizate de animale │ciale (determinarea indicatorilor organoleptici, │
│ │ │ │fizici, chimici generali, chimici toxici, │
│ │ │ │bacteriologici etc.), conform metodelor omologate│
│ │ │ │nr. 10.8, 10.9, 10.10, 10.11, 10.27, 10.29,10.30,│
│ │ │ │10.37,10.38,10.39,10.42,10.43,10.44,10.45, 10.46,│
│ │ │ │10.48, 10.49, 10.50, 10.51, STAS 1342/91, STAS │
│ │ │ │3001/91, SR 2852/94, STAS ISO 5961/93, 3002/85, │
│ │ │ │3026/76, 3048/1-77, 3048/2-90, 3049/88, 3069/87, │
│ │ │ │3638/87, 3638/86, 6322/61, 6324/61, 6325/75, │
│ │ │ │6328/85, 6329/90, 6363/76, 6364/78, 6536/87, │
│ │ │ │13158/93, Ord. MS. 1103/1995. │
├────┼─────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│ 2. │ ANALIZA APELOR │Proba de apa şi de namol (rezultat din sedimentarea apelor reziduale)│Trimestrial, la LSVSJ sau de câte ori impune │
│ │ REZIDUALE │trimestrial, din ferme, înainte de a părăsi teritoriul acesteia. │situaţia, conform metodelor omologate nr. 10.4, │
│ │ │ │10.7, 10.11, 10.12, 10.31, 10.40, 10.41, STAS │
│ │ │ │4706/88, SR ISO 5667/10-88, ISO 5667/88-4, SR ISO│
│ │ │ │5667/97-6, STAS 6560/82, STAS 6553/81, STAS │
│ │ │ │6954/82, STAS 7167/92, STAS 7112/83, STAS 7510/66│
│ │ │ │STAS 7661/89, STAS 7685/79, STAS 8683/70, STAS │
│ │ │ │8900/1,2-71, STAS 8911/71, STAS 9187/84, STAS │
│ │ │ │9450/88, STAS 9887/74, SR ISO 13216/94, STAS │
│ │ │ │12526/87, STAS 12200/85, STAS 12586/87, Ordinul │
│ │ │ │55/84 al M.A., Decret 414/79 pentru stabilirea │
│ │ │ │valorilor limita admisibile ale principalilor │
│ │ │ │substanţe poluante din apele uzate înainte de │
│ │ │ │evacuarea acestora, Normativul C90/80 privind │
│ │ │ │condiţiile de descărcare a apelor în reţelele de │
│ │ │ │canalizare a centrelor populate. │
├────┼─────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│ 3. │ ANALIZA APELOR │Probe de apa, din probele trimise la secţiunea I - bolile pestilor, │Lunar, la LSVSJ sau de câte ori impune situaţia, │
│ │ DIN BAZINELE │lunar sau de câte ori impune situaţia. │conform metodelor omologate. nr. 10.4, 10.7, │
│ │PISCICOLE, LACURI SI │ │10.8, 10.9, 10.10, 10.11, 10.29, 10.38, 10.40, │
│ │IAZURI AMENAJATE │ │10.41, STAS 4706/1988. │
│ │PENTRU PISCICULTURA │ │Vezi punctul 34 din Secţiunea I-a. │
│ │PRECUM SI DIN APE │ │ │
│ │ CURGĂTOARE │ │ │
├────┼─────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│ 5. │ DETERMINAREA │Probe trimestriale pe localităţi. │Examenele vor fi executate la LSVSJ şi IISPV. │
│ │ NIVELULUI DE │ │ │
│ │ DE CONTAMINARE │ │ │
│ │ RADIOACTIVA: │ │ │
│ │ - apei │ │ │
│ │ - furajelor │ │ │
└────┴─────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────┘


    h. Diagnostic toxicologic şi ecotoxicologic


┌────┬─────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ │ STRATEGIA SI CONDUITA DE EXECUŢIE │ │
│crt.│ SPECIA ├───────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┤ │
│ │ │ IN COLECTIVITĂŢI DE ANIMALE │ IN GOSPODĂRIILE POPULAŢIEI │ PRECIZĂRI TEHNICE │
├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. │Bovine │Diagnostic în cazuri de intoxicatie sau suspiciune de intoxicatie se │I. Examenele se efectuează la LSVSJ si/sau IDSA; │
│ │Cabaline │efectuează la: │II. Probe de analizat: sânge, urina, lapte, par │
│ │Porcine │- LSVSJ pentru supraveghere şi diagnostic; │sau conţinut ruminal, organe, tesut muscular, │
│ │Ovine şi caprine │- IDSA pentru diagnostic; │precum şi furajele şi apa folosite în hranirea si│
│ │Păsări │- IIPSV pentru supraveghere. │adaparea animalelor (sau orice element ce poate │
│ │Animale de blana │ │conduce la stabilirea diagnosticului în cazurile │
│ │Animale sălbatice │ │de intoxicatie); │
│ │Peşti, moluste │ │III. Metode folosite: cod 7.2, 7.3, 7.6, 7.7, 7.9│
│ │Albine │ │7.10, 7.11, 7.12, 7.13, 7.14, 7.15, 7.17, 7.18, │
│ │Viermi de mătase │ │7.19, 7.20, 7.51, 7.59, 7.63, 7.64, 7.65, 7.70, │
│ │ │ │7.72, 7.74, 7.75, 7.76, 7.81, STAS 12266/84, │
│ │ │ │STAS 9597/15-81, STAS 9597/17-86, STAS 9597/16-86│
│ │ │ │STAS 13104/1992, SR ISO 6491/1996, STAS 143-84, │
│ │ │ │STAS 12587-87, STAS 10542/1-86, STAS 12588-87, │
│ │ │ │STAS 10314-84, STAS 13012-91, STAS 12610-88, STAS│
│ │ │ │12788-89, STAS 8342/1-86, STAS 6353-85, STAS │
│ │ │ │8342/6-89, STAS 8342/8-90, STAS 8342/3-88, STAS │
│ │ │ │1342-91, STAS 4706-88, SR 2852-94, SR 8662-9/97, │
│ │ │ │STAS 7685-79, STAS 10847-77, SR ISO 10523/1997, │
│ │ │ │SR 13315/96, STAS 12650-88 etc. │
└────┴─────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────┘


                                              SECŢIUNEA a - II - a
         Acţiuni de supraveghere sanitară veterinara obligatorie în funcţie de antecendentele epizootice


┌────┬────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────┐
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │LEPTOSPIROZA │I. La bovine: │1. Examenele se efectuează la LSVSJ şi IDSA │
│ │ B - 056 │Întregul efectiv de bovine din ţara este supus controlului sanitar │2. Setul de 7 serotipuri de Leptospira │
│ │ │veterinar oficial prin: │interrogans: │
│ │ │1. Supraveghere clinica şi anatomopatologica în zonele în care: │- pomona; │
│ │ │a) exista antecendente epizootice de boala; │- tarassovi (hyos, mitis); │
│ │ │b) s-a diagnosticat recent boala; │- ichterohaemorrhagiae; │
│ │ │ │- canicola; │
│ │ │2. Supraveghere serologica prin RMA cu setul de 7 serotipuri la: │- hebdomadis; │
│ │ │a) taurii şi bivolii de reproducţie, la autorizare şi ulterior o data pe │- wolffi; │
│ │ │an în trimestrul IV │- hardjo; │
│ │ │b) 10% din vacile, bivolitele, junincile şi vitelele peste 12 luni - o │3. Setul de 13 serotipuri de Leptospira │
│ │ │data pe an, în trimestrul II sau IV în efective mai mari de 100 animale, │interrogans pentru bovine din import: │
│ │ │se creste procentul astfel încât sa se examineze minimum 10 probe; │- pomona; │
│ │ │c) în cazurile de vânzare-cumpărare: │- tarassovi (hyos, mitis); │
│ │ │- la furnizor cu cel mult 30 zile înainte de livrare; │- ichterohaemorrhagiae; │
│ │ │d) animalele care prezintă semne clinice ce conduc la suspiciunea de │- canicola; │
│ │ │infectie leptospirica │- hebdomadis; │
│ │ │e) la solicitare, pentru determinarea statusului imunitar post vaccinal. │- wolffi; │
│ │ │ │- hardjo; │
│ │ │3. Examinarea histologica a avorturilor: │- ballum; │
│ │ │a) Examene histologice în cazul înregistrării de pierderi prin mortalitate│- sejroe; │
│ │ │la viţei, când se suspicioneaza boala. │- bataviae; │
│ │ │ │- australis; │
│ │ │ │- gripotyphosa; │
│ │ │ │- automnalis; │
│ │ │ │4. Examenele se efectuează pe probele recoltate │
│ │ │ │pentru bruceloza. │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │II. La cabaline: │5. Pentru cabalinele din import se folosesc │
│ │ │a) în cazurile de vânzare-cumpărare: - la furnizor cu cel mult 30 zile │aceleaşi serotipuri ca pentru bovine din import │
│ │ │înainte de livrare; │Leptospira interrogans: │
│ │ │b) animalele care prezintă semne ce conduc la suspiciunea de infectie │- pomona; │
│ │ │leptospirica. │- tarassovi (hyos, mitis); │
│ │ │ │- ichterohaemorrhagiae; │
│ │ │ │- canicola; │
│ │ │ │- hebdomadis; │
│ │ │ │- wolffi; │
│ │ │ │- ballum; │
│ │ │ │- sejroe; │
│ │ │ │- bataviae; │
│ │ │ │- australis; │
│ │ │ │- hardjo; │
│ │ │ │- autumnalis; │
│ │ │ │- grippotyphosa; │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │III. La porcine: │1. Examenele serologice se executa la LSVSJ şi │
│ │ │Întregul efectiv de porcine din ţara sa fie supus controlului sanitar │IDSA pe probele recoltate pentru bruceloza │
│ │ │veterinar oficial prin: │folosindu-se următoarele serotipuri: │
│ │ │1. Supravegherea clinica în zonele în care: │- pomona; │
│ │ │a) exista antecedente epizootice de boala; │- tarassovi (hyos, mitis); │
│ │ │b) s-a diagnosticat recent boala; │- ichterohaemorrhagiae; │
│ │ │2. Supraveghere serologica prin RMA cu setul de 4 serotipuri la: │- hardjo; │
│ │ │a) 20 % vierii (vierusii) nevaccinati antileptospiric sau 10% din cei │2. Pentru animalele din import se va folosi setul│
│ │ │vaccinati de doua ori pe an, în trimestrele II şi IV în efectivele mai │de 13 serotipuri Lpetospira interrogans: │
│ │ │mari de 100 de animale, sub 100 de animale se creste procentul astfel │- pomona; │
│ │ │încât sa se examineze minimum 10 probe; │- tarassovi (hyos, mitis); │
│ │ │b) 10 % din scroafele şi scrofitele existente în efectivele mai mari de │- ichterohaemorrhagiae; │
│ │ │100 de animale, sub 100 de animale se creste procentul astfel încât sa se │- canicola; │
│ │ │examineze minimum 10 probe; │- hebdomadis; │
│ │ │c) 10 % din porcinele de reproducţie în cazurile de vânzare-cumpărare; │- wolffi; │
│ │ │d) la autorizarea vierilor şi vierusilor pentru insamantari artificiale │- ballum; │
│ │ │sau pentru monta naturala; │- sejroe; │
│ │ │e) porcinele importate, în perioada de carantina, după cel puţin 7 zile de│- bataviae; │
│ │ │la preluare; │- australis; │
│ │ │f) porcinele destinate exportului - cu cel mult 30 zile înainte de livrare│- hardjo; │
│ │ │g) animalele care prezintă semne clinice ce conduc la suspiciunea de │- autumnalis; │
│ │ │infectie leptospirica; │- grippotyphosa │
│ │ │h) la solicitare, pentru determinarea statusului imunitar post vaccinal. │ │
│ │ │3. a) Supraveghere histologica a avorturilor; │ │
│ │ │ b) Examene histologice în cazul înregistrării de mortalitati la purceii│ │
│ │ │sugari şi tineret când se suspicioneaza boala. │ │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │IV. La canide │- Examenele serologige se efectuează la LSVSJ şi │
│ │ │Supraveghere clinica, anatomopatologica, serologica, hematologica şi │IDSA cu setul de 4 serotipuri: pomona, │
│ │ │histologica │ichterohaemorrhagiae, canicola, hardjo. │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │ENDOPARAZITOZE │1. La bovine şi bubaline: │După caz, ca şi │ Examnele se efectuează la LSVSJ şi IDSA │
│ │- coccidioze │Supraveghere prin examene clinice şi coproparazitologice│în colectivita- │ │
│ │ C - 620 │la animalele în vârsta de peste 6 luni: │tile de animale │ │
│ │ │- 3% din efectiv, în perioada decembrie-ianuarie şi cu │ │ │
│ │- fascioloza │doua săptămâni înainte de ieşirea la păşunat; │ │ │
│ │ C - 621 │- supravegherea prin examene coproparazitologice │ │ │
│ │ │îndeosebi larvoscopice) la minimum 3% din efectivele │ │ │
│ │- dicrocelioza │de tineret sub vârsta de 18 luni, aflat la păşune, │ │ │
│ │- dictocauloza │în perioada iunie-octombrie pentru dictiocauloza. │ │ │
│ │- strongilatoze-│2. La ovine şi caprine: │ │ │
│ │le gastrointes- │- 3% din efectiv cu 14 zile înainte de scoaterea │ │ │
│ │tinale şi │animalelor la păşunat şi după introducerea acestora │ │ │
│ │pulmonare │în stabulatie; │ │ │
│ │- cestodoze │- 3% din tineretul pana la vârsta de 12 luni întreţinut │ │ │
│ │(produse de │pe păşune, în perioada aprilie-octombrie; │ │ │
│ │stadiile adulte)│- In toate cazurile în care din antecedente se constata │ │ │
│ │ │grad ridicat de infestare a păşunilor şi procent mare │ │ │
│ │ │de imbolaviri şi mortalitate. │ │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│ 4 │ ANAPLASMOZA │I. La taurine şi bubaline: │1. Pentru anaplasmoza examenele se efectuează la │
│ │ B - 101 │1. Supraveghere în zonele în care: │LSVSJ şi IDSA pe frotiuri din sangele recoltat │
│ │ SI BABESIOZA │a. exista antecedente epizootice de boala; │din vena jugulara pentru animalele în viaţa, iar │
│ │ B - 102 │b. s-a diagnosticat recent boala; │pentru diagnosticul post-mortem frotiurile se │
│ │ │c. a celor în tranzit (în special în transhumanta); │efectuează din organele interne (ficat, inima, │
│ │ │2. Supravegherea hematologica prin efectuarea şi examinarea frotiurilor │pulmon) şi sangele reţinut în vasele periferice │
│ │ │de sânge la 5% din bovinele cu semne clinice, în vârsta de peste 6 luni │atunci când descompunerea postmortem este │
│ │ │în perioadele de activitate maxima a capuselor (mai-iunie şi │avansată. │
│ │ │septembrie-octombrie), în funcţie de zona geografică şi condiţiile │2. Pentru babesioza se recolteaza sânge (pentru │
│ │ │climaterice ale anului respectiv. │efectuarea frotiurilor) din capilare (fata │
│ │ │ │interna a urechii, coada, botul bine sters) │
│ │ │ │pentru animalele în viaţa şi frotiuri sau │
│ │ │ │amprente din rinichi, ficat, pulmon, splina la │
│ │ │ │bovinele moarte recent. Frotiurile efectuate se │
│ │ │ │coloreaza fie prin metoda May-Grunwald Giemsa, │
│ │ │ │fie prin metoda Giemsa. La animalele în viaţa se │
│ │ │ │examinează pe lângă frotiul efectuat din sânge si│
│ │ │ │preparatul direct din acesta, cat şi picatura │
│ │ │ │groasa. │
│ │ ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│ │ Inclusiv: │II. La ovine şi caprine: │1. La ovine pentru babesioza şi anaplasmoza se │
│ │ nutali- │1. Supravegherea în zonele în care: │procedează ca în cazul bovinelor. │
│ │ oza │a. exista antecedente epizootice de boala; │2. Pentru theilerioza, atât la bovine, cat şi la │
│ │ cabali- │b. s-a diagnosticat recent boala; │ovine, în cazul examenelor hematologice negative,│
│ │ nelor │c. a animalelor în tranhumanta; │la animalele la care se suspicioneaza boala se │
│ │ şi │d. a celor aflate în perioada de carantina profilactica după import. │efectuează în completare frotiuri din materialul │
│ │ theile- │2. Supravegherea hematologica prin efectuarea şi examinarea frotiurilor │rezultat în urma punctiei limfoganglionilor │
│ │ rioza │din sânge la 5 % din ovinele cu semne clinice în vârsta de peste 3 │abdominali. │
│ │ B-111 │săptămâni, în perioadele de activitate maxima a capuselor (mai-iunie şi │ │
│ │ bovine- │septembrie-octombrie), în funcţie de zona geografică şi condiţiile │ │
│ │ lor şi │climaterice ale anului respectiv. │ │
│ │ ovinelor │III. La cabaline: │1. La cabaline pentru babesioza şi anaplasmoza se│
│ │ │1. Supravegherea clinica a cabalinelor din zonele în care: │procdeaza ca în cazul bovinelor. │
│ │ │a. exista antecedente epizootice de boala; │2. Pentru babesioza şi anaplasmoza la celelalte │
│ │ │b. s-a diagnosticat recent boala; │specii de animale se procedează ca în cazul │
│ │ │c. animalelor în tranzit prelungit (peste 45 zile); │bovinelor. │
│ │ │2. Supravegherea hematologica prin efectuarea şi examinarea frotiurilor │ │
│ │ │din sânge la 5 % din cabalinele cu semne clinice în vârsta de peste 6 │ │
│ │ │luni, în perioadele de activitate maxima a capuselor (mai-iunie şi │ │
│ │ │septembrie-octombrie), în funcţie de zona geografică şi condiţiile │ │
│ │ │climaterice ale anului respectiv. │ │
│ │ │III. La cabaline: │ │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│ 5 │ METRITA │1. Supraveghere prin examene clinice: │1. Examenele se efectuează la LSVSJ şi IDSA. │
│ │ CONTAGIOASA │- în caz de suspiciune examene srologice şi bacteriologice la iepe înainte│2. Confirmarea diagnosticului se face la IDSA pe │
│ │ ECVINA │de monta, armasari la autorizare pentru monta naturala şi insamantari │probe de sânge, şi secretii cervico-vaginale sau │
│ │ (cai, magari, │artificiale. │preputiale. │
│ │catari, bardou) │ │ │
│ │ B - 201 │ │ │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│ 6 │ FEBRA Q │1. Supraveghere prin RFC sau ELISA a bovinelor, ovinelor şi caprinelor: │Examenele se efectuează la LSVSJ şi IDSA. │
│ │ B - 057 │a. 5 % din efectivul de reproducţie (dar nu mai puţin de 10 probe) din │ │
│ │ │unităţile în care s-au diagnosticat cazuri de febra Q la persoane ce au │ │
│ │ │acces în ferma sau legături cu aceasta: │ │
│ │ │b. în cazurile de avort la speciile receptive cu diagnostic neprecizat, pe│ │
│ │ │probe de sânge recoltate după 14-21 zile. │ │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│ 7 │ BOALA │Supraveghere, serologica prin imunoelectroosmoforeza, la întregul efectiv,│Animalele reagente se elimina din efectiv. │
│ │ ALEUTINE LA │în perioada septembrie-octombrie, înainte de sacrificare. │Examenele se efectuează în ferma sau la LSVS │
│ │ NURCI │Efectivul pentru reproducţie, se retesteaza înainte de formarea familiilor│Judeţean. │
│ │ │Supraveghere prin examene histologice a 1-3% din animalele care se │ │
│ │ │sacrifica pentru blana. │ │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│ 8 │ AVORTUL │Supraveghere bacteriologica a cazurilor de avort la oaie. │Examenele se efectuează la LSVSJ şi IDSA pe │
│ │ SALMONELIC │ │avortoni, învelitori şi lichide fetale │
│ │ AL OILOR │ │ │
│ │ B - 156 │ │ │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│ 9 │ AVORTUL │Supraveghere bacteiologica a cazurilor de avort al iepelor. │Examenele se efectuează la LSVSJ şi IDSA pe │
│ │ SALMONELIC │ │avortoni, învelitori şi lichide fetale │
│ │ AL IEPELOR │ │ │
│ │ B - 214 │ │ │
└────┴────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────┘


                                         SECŢIUNEA a III - a

                      ACŢIUNI DE PROFILAXIE SANITARĂ VETERINARA OBLIGATORII A BOLILOR LA ANIMALE


    I. Acţiuni obligatorii de profilaxie sanitară veterinara specifica



    a. Profilaxia sanitară veterinara a unor boli din lista "A" a O.I.E.
┌────┬─────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ │ STRATEGIA SI CONDUITA DE EXECUŢIE │ │
│crt.│ BOALA ├───────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┤ │
│ │ (Cod. OIE) │ IN COLECTIVITĂŢI DE ANIMALE │ IN GOSPODĂRIILE POPULAŢIEI │ PRECIZĂRI TEHNICE │
├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. │ PESTA PORCINĂ │Conform normei sanitare veteri-│ │Conduita privind profilaxia pestei porcine │
│ │ CLASICA │nare privind acţiunile sanitare│ │clasice se poate modifica la cererea DSV cu │
│ │ A-130 │veterinare obligatorii şi │ │aprobarea ANSV. │
│ │ │suportate de proprietarii de │ │M.A.A.P. suporta contravaloarea vaccinului. │
│ │ │animale. │ │ │
├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
│ 2. │ BOALA DE │Conform normei sanitare veteri-│ │M.A.A.P. suporta contravaloarea vaccinului. │
│ │ NEWCASTLE │nare privind acţiunile sanitare│ │ │
│ │ A-160 │veterinare obligatorii şi │ │ │
│ │ │suportate de proprietarii de │ │ │
│ │ │animale. │ │ │
└────┴─────────────────────┴───────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────┘

    b. Profilaxia sanitară veterinara specifica a unor boli din lista "B" a O.I.E.
┌────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. │ ANTRAX │ Vaccinarea speciilor receptive din zona Deltei Dunării. │M.A.A.P. suporta contravaloarea vaccinului şi a vaccinului în │
│ │ │ │Delta Dunării. │
├────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2. │ RABIA │Vaccinarea orala a vulpilor în perimetre stabilite, conform │De doua ori pe an în lunile februarie-martie şi │
│ │(Turbarea) │situaţiei epidemiologice. │noiembrie-decembrie. │
│ │ B-058 │ │ │
└────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    II. Acţiuni generale de medicina veterinara preventivă, de protecţia şi bunăstarea animalelor şi protecţia mediului


┌───┬────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┬──────────────────────────────────────────┐
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├───┼────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 1 │ INSTITUIREA SI │Control permanent privind: │Control şi supraveghere │- Tehnologiile privind creşterea animale- │
│ │ RESPECTAREA │- aplicarea şi respectarea normelor sanitare veterinare│privind: │lor şi sanitare veterinare pe specii. │
│ │ MĂSURILOR │în organizarea şi desfăşurarea fluxului tehnologic; │- vânzările şi cumpărările│- Legea sanitară veterinara nr. 60/1974, │
│ │ GENERALE DE │- accesul în ferme sau unităţi; │de animale; │republicată art. 17. │
│ │ PROFILAXIE │- livrări de animale şi produse; │- aplicarea şi respectarea│- Ordinul MAIA nr. 76/1979. │
│ │ │- condiţii de igiena din adaposturi, spaţii de │condiţiilor de carantina │- Ordinul MS nr. 981/1994. │
│ │ │prelucrare şi incinte; │profilactica; │- Norme şi măsuri sanitare vetrinare │
│ │ │- asigurarea echipamentului de protecţie şi materiale- │- respectarea regulilor de│partea a II-a. │
│ │ │lor de igienizare; │igiena privind creşterea │- HG 267/1991, HG nr. 794/1993. │
│ │ │- atestări medicale privind sănătatea personalului; │animalelor, recoltarea, │- Alte reglementări în vigoare. │
│ │ │- amplasarea şi sistematizarea unităţilor zootehnice, │prelucrarea şi valorifica-│- Se identifica şi apreciază pe obiective,│
│ │ │de producere a furajelor, de industrie alimentara şi │rea produselor de origine │acţiuni şi efective de animale. │
│ │ │alte unităţi cu profil zooveterinar indiferent de │animala; │Ordinul MAA 60/20 dec. 1994. │
│ │ │proprietate; │- controlul privind res- │Ordinul MAA 76/23 mai 1979 (sistematizarea│
│ │ │- potabilitatea apei; │pectarea interdicţiei │obiectivelor zootehnice). │
│ │ │- salubritatea furajelor; │creşterii animalelor pe │ │
│ │ │- instituirea şi respectarea condiţiilor de carantina │gropile de gunoi. │ │
│ │ │profilactica; │ │ │
│ │ │- starea de sănătate a animalelor din zona de protecţie│ │ │
│ │ │a unităţilor industriale specializate şi instituţiilor │ │ │
│ │ │sanitare veterinare; │ │ │
│ │ │- condiţiile sanitare veterinare din târguri, baze şi │ │ │
│ │ │alte locuri de aglomerare temporară a animalelor; │ │ │
│ │ │- mişcare efectivelor de animale; │ │ │
│ │ │- importul, exportul şi tranzitul de animale, produse │ │ │
│ │ │de origine animala, furaje şi ale mărfuri care pot fi │ │ │
│ │ │purtătoare de contagiu; │ │ │
│ │ │- protecţia animalelor pentru asigurarea stării de │ │ │
│ │ │sănătate şi a capacităţii de producţie; │ │ │
│ │ │- protecţia mediului. │ │ │
├───┼────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┬────┴──────────────────────────────────────────┤
│ 2 │ BUNĂSTAREA │I. BUNĂSTAREA ANIMALELOR IN TIMPUL TRANSPORTULUI │1. Legea sanitară veterinara nr. 60/1974 modi- │
│ │ ANIMALELOR │ --------------------------------------------- │ficata şi republicată ca Legea 75/1991 modifi- │
│ │ │a) controlul îndeplinirii de către mijloacele de transport şi a containerelor│câtă şi completată prin Ordonanţa Guvernului │
│ │ │pentru animale şi alte vietuitoare de interes veterinar a condiţiilor de │României nr. 104/198 şi nr. 42/1999. │
│ │ │transport legale pentru efectuarea unor astfel de activităţi (ventilaţie, │2. H.G. nr. 267/1991 cu privire la semnarea de │
│ │ │luminozitate, hrana, îngrijire, apa) pe cai rutiere, maritime, aeriene, │către România a Convenţiei europene cu privire │
│ │ │feroviare; │la protecţia animalelor în timpul transportului│
│ │ │b) controlul desitatii de încărcare a animalelor şi altor vietuitoare de │3. Ordinul MAIA nr. 114/1975, parte a II-a, │
│ │ │interes veterinar în mijloace de transport în funcţie de specie, vârsta, │capitolul 2 "Norme şi măsuri sanitare │
│ │ │greutate, categorie de producţie, mărimea corporală şi stare fiziologica; │veterinare". │
│ │ │c) controlul echipamentelor utilizate pentru încărcarea şi descărcarea │4. Norme sanitară veterinara privind protecţia │
│ │ │animalelor în şi din mijloacele de transport; │animalelor în timpul transportului având ca │
│ │ │d) controlul intervalelor de oprire, odihna, furajare, adapare şi îngrijire a│baza Directiva 91/628/CEE, Regulamentul │
│ │ │animalelor şi a altor vietuitoare de interes veterinar în timpul transportu- │1255/97/CE, Regulamentul 398 R/0615/CE, │
│ │ │lui acestora; │Regulamentul 398 R/0411/CE. │
│ │ │e) controlul stării de sănătate a animalelor înainte de imbarcare, în timpul │5. Nota tehnica a ANSV nr. 38376/1993 privind │
│ │ │transportului la: bazele de recepţie, centrele de colectare, târgurile de │condiţii sanitare veterinare de transport şi │
│ │ │animale, punctele de oprire la transfer şi la descărcarea acestora din │sănătate pentru vacile de lapte importate din │
│ │ │mijloacele de transport; │ţările vest europene. │
│ │ │f) controlul identificarii şi înregistrării animalelor şi a altor vietuitoare│6. Recomandarea CE R90/5 şi R90/1 privind │
│ │ │de interes veterinar destinate transportului la încărcare, în timpul │transportul bovinelor şi ovinelor; │
│ │ │transportului, în bazele de recepţie, centrele de colectare, târgurile de │7. Ordinul MAA nr. 170/13.09.2000 privind │
│ │ │animale, punctele de oprire şi transfer şi la descărcarea animalelor; │aprobarea normei sanitare veterinare pentru │
│ │ │g) controlul înregistrării transporturilor de animale şi altor vietuitoare │protecţia animalelor pe timpul transportului; │
│ │ │de interes veterinar şi a mijloacelor de transport a animalelor precum şi a │8. HG 794/1993 modificată prin HG 820/1998 │
│ │ │autorizării acestora de către autoritatea veterinara competenta; │privind stabilirea şi sancţionarea contraven- │
│ │ │h) controlul documentelor de origine şi veterinare pentru transporturile cu o│tiilor la normele sanitare veterinare; │
│ │ │durata mai mica de 8 ore; │9. Protocolul oficial 39294/3/848/1993 între │
│ │ │i) controlul autorizaţiei de transport, a scrisorii de garanţie, a planului │ANSV şi Direcţia medicală din Ministerul │
│ │ │de garanţie, a planului de ruta şi a celorlalte documente insotitoare pentru │Transporturilor privind colaborarea în domeniul│
│ │ │transporturile cu o durata mai mare de 8 ore; │veterinar; │
│ │ │j) controlul punctelor de oprire şi transfer pentru transportul de animale si│10. Ordinul MAA nr. 11/1998 privind Norma │
│ │ │alte vietuitoare de interes veterinar, sub aspectul îndeplinirii condiţiilor │sanitară veterinara referitoare la prerogati- │
│ │ │prevăzute de legislaţia în vigoare (autorizaţie veterinara, condiţii de │vele şi responsabilităţile medicale veterinare │
│ │ │sănătatea animalelor şi igiena adapostirii, furajarii, adăpării etc); │din Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul │
│ │ │k) evidenta mijloacelor de transport înregistrate oficial pentru transportul │Apărării, alte ministere şi unităţi centrale ce│
│ │ │animalelor şi a altor vietuitoare de interes veterinar; │au structuri veterinare altele de cat MAA. │
│ │ │l) evidenta transportatorilor de animale autorizaţi de autoritate veterinara │ │
│ │ │m) evidenta transporturilor de animale interne şi internaţionale cu origine │ │
│ │ │destinaţie în judeţul respectiv. │ │
│ │ │ │ │
│ │ │II. BUNĂSTAREA ANIMALELOR DIN EXPLOATAŢII │1. Ordinul MAA nr. 24/1982 ce aproba "Tehno- │
│ │ │ ------------------------------------- │logiile de producţie pentru animale"; │
│ │ │a) evaluarea sistemelor de creştere a animalelor în funcţie de criteriile │2. Ordinul MAA nr. 55/1982 ce aproba "Tehno- │
│ │ │stabilite de ANSV şi evidenta semestriala a acestora; │logiile sanitare veterinare pentru animalele │
│ │ │b) controlul respectării normelor de igiena privind adăposturile, instala- │crescute în ferma". │
│ │ │tiile şi sistemele din dotarea acestora, sisteme de furajare, adapare, de │3. Ordinul MAA nr. 168/13.09.2000 pentru apro- │
│ │ │supraveghere şi inspecţie veterinara; │barea normei sanitare veterinare privind │
│ │ │c) controlul asigurării condiţiilor de microclimat (luminozitate, temperatura│protecţia animalelor de ferma; │
│ │ │umiditate, curenţi de aer), ventilaţie, densitate de cazre şi echipamentelor │4. Ordinul MAA nr. 169/13.09.2000 privind apro-│
│ │ │pentru monitorizarea acestora; │barea normei sanitare veterinare privind │
│ │ │d) controlul libertăţii de mişcare a animalelor. │protecţia viteilor; │
│ │ │ │5. Ordinul MAA nr. 171/13.09.2000 pentru apro- │
│ │ │ │barea normei sanitare veterinare privind │
│ │ │ │protctia purceilor; │
│ │ │ │6. Norma sanitară veterinara privind protecţia │
│ │ │ │gainilor ouatoare ţinute în baterii; │
│ │ │ │7. Ordinul MAIA, nr. 76/1985 privind normativul│
│ │ │ │veterinar pentru proictarea, amplasarea, │
│ │ │ │construirea şi dotarea obiectivelor zootehnice │
│ │ │ │si a celor de industrie alimentara; │
│ │ │ │8. Legea nr. 40/1975 privind creşterea şi │
│ │ │ │ameliorarea animalelor; │
│ │ │ │9. Ordinul MAA 6/1978 ce aproba "Tehnologia │
│ │ │ │sanitară veterinara pentru unităţile indus- │
│ │ │ │triale de creştere a pasarilor". │
│ │ │ │10. HG 794/1993 modificată prin HG 820/1998 │
│ │ │ │privind stabilirea şi sancţionarea contraven- │
│ │ │ │tiilor la normele sanitare veterinare. │
├───┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │ PROTECŢIA │I. PROTECŢIA ANIMALELOR IN TIMPUL TĂIERII SAU UCIDERII │1. Ordinul MAA nr. 172/13.09.2000 pentru apro- │
│ │ ANIMALELOR │ --------------------------------------------------- │barea normei sanitare veteinare privind protec-│
│ │ │a) controlul, evidenta şi existenta autorizaţiilor veterinare pentru │tia animalelor în timpul tăierii sau a uciderii│
│ │ │proiectarea, construirea şi dotarea abatoarelor şi punctelor de tăiere; │2. Ordinul MAIA nr. 76/1985; │
│ │ │b) controlul atestării veterinare a îndeplinirii de către animale a condiţii-│3. Ordinul MAIA nr. 114/1975. Partea a III-a, │
│ │ │lor pentru a fi tăiate sau ucise; │cap. II, partea a IV-a, cap. I,II, partea a V-a│
│ │ │c) controlul şi existenta condiţiilor de descărcare, mişcare şi cazare a │4. Legea sanitară veterinara nr. 60/1974, │
│ │ │animalelor, inclusiv a celor transportate în containere; │modificată şi completată cu Legea nr. 75/1991. │
│ │ │d) controlul şi evidenta condiţiilor de contenţie, asomare, sangerare sau │5. Legea nr. 41/1975 privind tăierea animalelor│
│ │ │ucidere pentru cabaline, bovine, ovine, caprine, porcine şi păsări; │ │
│ │ │e) controlul şi evidenta procedurilor de ucidere a animalelor pentru blana; │ │
│ │ │f) controlul şi evidenta procedurilor de ucidere a puilor de o zi neviabili │ │
│ │ │sau supranumerari precum şi a embrionilor de pasare; │ │
│ │ │g) supravegherea şi evidenta taierilor rituale religioase; │ │
│ │ │ │ │
│ │ │II. PROTECŢIA ANIMALELOR SĂLBATICE IN CAPTIVITATE │1. HG nr. 5/1991 privind aderarea României la │
│ │ │ --------------------------------------------- │convenţia CITES amendata prin Legea 69/1994; │
│ │ │a) controlul asigurării condiţiilor de cazare, furajare, odihna etc., din │2. HG 794/1993 modificată prin HG 820/1998 │
│ │ │grădinile zoologice, rezervaţii naturale, parcuri zoologice; │privind stabilirea şi sancţionarea contra- │
│ │ │b) evidenta rezervaţiilor sau parcurilor naturale, a gradinelor zoologice │ventiilor la normele sanitare veterinare. │
│ │ │urbane şi a speciilor de animalele existente în acestea; │ │
│ │ │ │ │
│ │ │III. PROTECŢIA ANIMALELOR DIN FAUNA SALBATICA SAU PE CALE DE DISPARIŢIE │ │
│ │ │ ------------------------------------------------------------------ │ │
│ │ │a) controlul prohibitiei sezoniere privind vanatul şi pescuitul │ │
│ │ │b) supravegherea privind principalele boli diagnosticate la animale din fauna│ │
│ │ │salbatica │ │
│ │ │c) evaluarea acţiunilor de hranire de necesitate a animalelor sălbatice din │ │
│ │ │speciile necarnivore │ │
│ │ │d) evidenta faunei sălbatice existente şi a bolilor diagnosticate la acestea │ │
│ │ │ │ │
│ │ │IV. PROTECŢIA ANIMALELOR FOLOSITE PENTRU EXPERIMENTARE SAU IN ALTE SCOPURI │1. HG nr. 5/1991 privind aderarea României │
│ │ │ ---------------------------------------------------------------------- │la convenţia CITES amendata prin Legea │
│ │ │a) evidenta laboratoarelor ori a institutelor în care se manipuleaza germeni │69/1994. │
│ │ │patogeni sau organisme modificate genetic şi în care se realizează experi- │ │
│ │ │mente pe animale │ │
│ │ │b) evidenta metodelor de experimentare utilizate │ │
│ │ │c) evidenta speciilor şi numărului de animale vertebrate utilizate în │ │
│ │ │experimentare │ │
└───┴────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────┘


                                 SECŢIUNEA a-IV-a

    1. Activitatea de cercetare, elaborare, asimilare, omologare metode şi metodologii de diagnostic.
    2. Activitatea de evaluare a legislaţiei sanitare veterinare româneşti şi elaborarea noii legislaţii veterinare, armonizate cu cea a Uniunii Europene.
    3. Activităţi în domeniul cercetării sănătăţii animalelor şi mediului, a diagnosticului bolilor la animale.
    4. Activitate de elaborare şi difuzare de materiale ştiinţifice în domeniul sanitar veterinar.
    5. Instruire specialişti din DSV şi LSVS judeţene de către specialişti din ANSV, IDSA, IISPV şi ICSPBMV.
    6. Perfecţionarea continua a specialiştilor din ANSV, IDSA, IIPSV, ICSPBMV, DSV şi LSVS judeţene în ţara şi străinătate.
    7. Analize epidemiologice, de statistica medicală veterinara, analiza de risc şi prognoze sanitare veterinare şi protecţia consumatorului.
    8. Acţiuni de instruire, informare şi educaţie sanitară veterinara a populaţiei pentru apărarea sănătăţii publice şi protecţiei consumatorilor.
    9. Monitorizarea activităţilor şi situaţiei sanitare veterinare la nivel local, judeţean, al institutelor centrale de profil şi Administraţiei Centrale Veterinare.


┌────┬─────────────────────┬────────────────────────────────────────────┬──┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 1 │ 2 │ 3 │4 │ 5 │
├────┼─────────────────────┼────────────────────────────────────────────┴──┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │MONITORIZAREA BOLILOR│- Prelucrarea statistica a activităţii de │Se executa la IDSA. │
│ │INFECTIOASE SI │supraveghere prin examene de laborator a │ │
│ │PARAZITARE LA ANIMALE│bolilor la animele. │ │
│ │INCLUSIV A CELOR │- Prelucrarea statistica a activităţilor de │ │
│ │TRANSMISIBILE LA OM │supraveghere a bolilor transmisibile de la │ │
│ │ │animale la om. │ │
│ │ │- Elaborarea de analize epidemiologice şi de │ │
│ │ │risc privind animalele de import, la solici- │ │
│ │ │tarea ANSV. │ │
├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │MONITORIZAREA DATELOR│Monitorizarea datelor obţinute la nivel DSVJ si│ │
│ │LEGATE DE MEDIUL │raportarea semestriala la IDSA şi IISPV. │ │
│ │ÎNCONJURĂTOR SI │La nivelul DSVJ, monitorizarea datelor legate │ │
│ │ÎNTOCMIREA, LISTAREA │de controlul şi supravegherea mediului incon- │ │
│ │FACTORILOR DE RISC │jurator se va face pe circumscripţii şi │ │
│ │PENTRU SĂNĂTATEA │localităţi │ │
│ │ANIMALELOR │ │ │
├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │MONITORIZAREA DATELOR│Rezultatele examenelor de laborator obţinute │ │
│ │LEGATE DE SUPRAVE- │la LSVSJ se transmit trimestrial la IDSA în │ │
│ │GHEREA ECOTOXICOLO- │vederea monitorizarii │ │
│ │GICA │ │ │
├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4 │MONITORIZAREA │Gestionarea şi prelucrarea statistica a │ │
│ │PROGRAMULUI DE │activităţii pe linie de supraveghere prin │ │
│ │SUPRAVEGERE IN │inspecţie şi examene de laborator, a zoonozelor│ │
│ │DOMENIUL IGIENEI SI │a reziduurilor de la animalele vii şi a │ │
│ │SĂNĂTĂŢII PUBLICE │produselor acestora, a furajelor, a gradului │ │
│ │ │de contaminare radioactiva a produselor de │ │
│ │ │origine animale şi furaje se realizează de │ │
│ │ │IISPV Bucureşti şi se raportează terimestrial │ │
│ │ │la ANSV │ │
│ │ │ │ │
└────┴─────────────────────┴───────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    SECŢIUNEA a-V-a

              EXPERTIZA SANITARĂ VETERINARA A PRODUSELOR DE ORIGINE ANIMALA SI A FURAJELOR
                 PENTRU APĂRAREA SĂNĂTĂŢII PUBLICE SI SĂNĂTĂŢII ANIMALELOR


    A. DEPISTAREA PRINCIPALELOR BOLI TRANSMISIBILE LA OM (ZOONOZE) PRIN MANIPULAREA SI CONSUMUL UNOR PRODUSE SE ORIGINE ANIMALA



┌────┬─────────────────────┬───────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ │ │
│Nr. │ Boala │Strategia şi conduita de execuţie │ │
│crt.│ (cod OIE) ├───────────────────────────────────────────────┤ Precizări tehnice │
│ │ │în abatoare/în gospodăria populaţiei │ │
├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │TRICHINELOZA │Carenea proaspăta şi produsele din carene │Recoltarea probelor pentru decelarea T. spiralis se efectuează conform │
│ │(B-255) │proaspăta provenite de la animale receptive, │normelor sanitare veterinare în vigoare. │
│ │ │se admit pentru consum uman numai după │Examenul trichineloscopic se efectuează de către medicii veterinari de │
│ │ │efectuarea examenului trichineloscopic de către│la circumscripţiile sanitare veterinare pentru controlul alimentelor, │
│ │ │medici veterinari de stat sau alţi medici │circumscripţiile sanitare veterinare zonale precum şi de către medicii │
│ │ │veterinari desemnaţi de autoritatea competenta,│veterinari concesionari, laboratoarele DSV judeţene, IISPV, precum şi │
│ │ │sau de către personal cu pregătire medie │în laboratoarele de trichineloscopie autorizate care funcţionează │
│ │ │special şcolarizat, instruit, verificat şi │în unităţile de tăiere şi prelucrare de carne. │
│ │ │atestat oficial în acest scop, sub suprave- │Examenul pentru decelarea trichinelei spiralis se efectuează prin: │
│ │ │gherea medicului veterinar. │- examen trichineloscopic direct; │
│ │ │Examenul trichineloscopic se efectuează la: │- metoda digestiei artificiale │
│ │ │- fiecare porc tăiat │- metoda digestiei artificiale pe probe colective │
│ │ │- fiecare carcasa de vanat (mistret, urs) │- metoda digestiei pe probe colective cu agitatie mecanică (tehnica de │
│ │ │- carnea şi produsele crude din carnea de │izolare prin filtrare) │
│ │ │porc sau vanat aduse în pieţe şi alte locuri │- metoda digestiei pe probe colective utilizând un agitator magnetic │
│ │ │de desfacere autorizate │- metoda de digestie automatica pe probe colective de pana la 35 g │
│ │ │- fiecare carcasa de cal │Carnurile şi subprodusele comestibile la care se deceleaza T spiralis, │
│ │ │- fiecare carcasa de nutrie │se supun următoarelor sancţiuni: │
│ │ │- carnurile provenite de la alte specii de │- carnea şi subprodusele comestibile se confisca şi se denatureaza │
│ │ │animale receptive. │dacă prezintă infiltratii seroase şi marasm; │
│ │ │ │- carnea şi produsele comestibile cu caracteristici organoleptice │
│ │ │ │normale se admit în consum după ce se sterilizeaza prin congelare sau │
│ │ │ │fierbere conform prevederilor legale în vigoare; în situaţia în care │
│ │ │ │nu sunt posibilităţi de sterilizare prin fierbere sau congelare │
│ │ │ │carnea şi subprodusele comestibile se confisca şi se denatureaza; │
│ │ │ │- grasimea interna şi externa se poate da în consum indiferent de │
│ │ │ │gradul de infestatie, numai după sterilizare prin topire. │
│ │ │ │Masa gastrointestinala, după prelucrare obişnuită, poate fi folosită │
│ │ │ │fără restricţii. │
│ │ │ │Toate cazurile de trichineloza constatate de către medicii veterinari │
│ │ │ │care au efectuat expertiza cărnii, se comunica la Direcţiile Sanitare │
│ │ │ │Veterinare în al cărui teritoriu au fost acestea diagnosticate precum │
│ │ │ │si la Direcţiile Sanitare Veterinare din judeţul de provenienta a │
│ │ │ │animalelor. │
│ │ │ │Marcarea carnurilor care au fost supuse examenului trichineloscopic │
│ │ │ │se efectuează conform normelor sanitare veterinare în vigoare │
├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │CISTICERCOZA │Carnea proaspăta provenită de la animale │Inspecţia carcaselor se efectuează în abatoare şi alte unităţi de │
│ │(B-252) │receptive se supune inspecţiei post-mortem │tăiere autorizate sanitar veterinar de către medici veterinari de stat │
│ │ │Se inspecteaza fiecare carcasa de bovine, │sau alt personal veterinar desemnat de autoritatea competenta │
│ │ │porcine, ovine, caprine şi iepure, destinate │Carnea infestata se supune următoarelor sancţiuni: │
│ │ │consumului uman. │- în cazul infestatiei masive sau dacă musculatura prezintă modificări │
│ │ │ │organoleptice se confisca şi se denatureaza; │
│ │ │ │- în cazul infestatiei slabe, se da în consum condiţionat după │
│ │ │ │tratament termic prin fierbere sau congelare, atunci când │
│ │ │ │caracterele organoleptice ale cărnii, organelor şi subproduselor │
│ │ │ │sunt normale. │
│ │ │ │Grasimea de porc se topeste la 100°C după care se da în consum. │
│ │ │ │Masa gastrointestinala dacă nu prezintă chisti în musculatura, se da in│
│ │ │ │consum fără restricţii. │
│ │ │ │Toate cazurile de cisticercoza constatate, se comunica de către medicii│
│ │ │ │veterinari care au efectuat inspecţia cărnii, la Direcţii Sanitare │
│ │ │ │Veterinare în al cărui teritoriu au fost acestea diagnosticate, │
│ │ │ │precum şi la Direcţiile Sanitare Veterinare din judeţul de │
│ │ │ │provenienta a animalelor. │
├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │ECHINOCOCOZ │Carnea şi organele provenite de la animalele │Inspecţia carcaselor se efectuează în abatoare şi alte unităţi de │
│ │A │receptive se supune inspecţiei post-mortem │tăiere autorizate sanitar veterinar de către medici veterinari de stat │
│ │(HIDATIDOZA) │Se inspecteaza fiecare carcasa şi organele de │sau alt personal veterinar desemnat de autoritatea competenta. │
│ │(B-053) │bovine, porcine şi ovine destinate consumului- │Carnea şi organele infestate se supun următoarelor sancţiuni: │
│ │ │uman │- se confisca şi se denatureaza în cazul prezentei chistilor │
│ │ │ │hidatici în musculatura şi organe. │
│ │ │ │- organele cu infestatie slaba se dau în consum după extirparea │
│ │ │ │porţiunilor parazitale │
│ │ │ │Grasimea se da în consum fără restricţii. │
├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4 │LISTERIOZA │Bovinele, porcinele şi ovinele se supun │Inspecţia ante şi post mortem se efectuează în abatoare şi alte unităţi│
│ │(C-611) │inspecţiei ante şi post-mortem. │de tăiere autorizate sanitar veterinar de către medici veterinari │
│ │ │In caz de suspiciune se recolteaza probe de: │de stat sau alt personal veterinar desemnat de autoritatea competenta. │
│ │ │cap întreg sau creer, os lung şi porţiuni de │Probele se trimit la laboratorul DSV şi după caz la IISPV şi se │
│ │ │ficat. │examinează prin inoculari în medii uzuale în ziua primirii, iar │
│ │ │ │creierul se examinează după păstrarea la frigider timp de o saptamana. │
├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5 │SALMONELOZA │Tineretul bovin, porcinele şi pasarele se │Inspecţia carcaselor şi organelor se efectuează în abatoare şi alte uni│
│ │(C-620) │supun inspecţiei ante şi post-mortem. │tati de tăiere autorizate sanitar veterinar de către medici veterinari │
│ │ │- La tineretul bovin şi porcinele care au │de stat sau alt personal veterinar desemnat de autoritatea competenta. │
│ │ │prezentat semne clinice sau la care se constata│Probele recoltate se trimit la laboratorul DSV sau IISPV. │
│ │ │leziuni suspecte, se recolteaza pentru examen │Sancţiuni: │
│ │ │bacteriologic; os lun, splina şi porţiuni de │In cazul contaminării de profunzime (septicemie, bacteriene) carnea şi │
│ │ │ficat. │organele se confisca în totalitate şi se dirijeaza pentru prelucrarea │
│ │ │- De la păsări se recolteaza carcase întregi │în făina furajera sau se denatureaza. │
│ │ │- trimestrial pentru fiecare furnizor în cazul │Subprodusele necomestibile se transforma în fainuri proteice sau, după │
│ │ │taierilor normale din unităţi şi ferme │caz, se prelucreaza industrial, după o prealabilă dezinfecţie. │
│ │ │indemne; │In cazul contaminării de suprafaţa a carcaselor sau organelor sau în │
│ │ │- zilnic pentru loturile care au prezentat │cazul cărnii şi subproduselor comestibile provenite de la animale │
│ │ │semne clinice sau la care se constata leziuni │sanatoase dar suspecte de contaminare se confisca organele iar │
│ │ │suspecte. │carnea şi grasimile se dau în consum condiţionat după sterilizare │
│ │ │ │prin căldura. │
├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6 │TUBERCULOZA │Bovinele, porcinele, ovinele, cabalinele se │Inspecţia carcaselor şi organelor se efectuează în abatoare şi alte uni│
│ │(B-105) │supun inspecţiei post-mortem inclusiv prin │tati de tăiere autorizate sanitar veterinar de către medici veterinari │
│ │ │examinarea ganglionilor limfatici ai capului │de stat sau alt personal veterinar desemnat de autoritatea competenta. │
│ │ │si organelor. │In cazul suspiciunii de TBC se recolteaza probe de organe cu leziuni │
│ │ │Se recolteaza porţiuni de organe cu leziuni şi │si ganglioni limfatici conform prevederilor legale în vigoare. │
│ │ │ganglioni limfatici aferenţi. In lipsa │Sancţiunile de abator pentru carnea şi organele provenite de la │
│ │ │organelor afectate se recolteaza numai gangli- │mamifere se aplica în funcţie de localizare şi extinderea leziunilor │
│ │ │onii limfatici cu leziuni. │si în conformitate cu prevederile normelor sanitare veterinare în │
│ │ │In cazul animalelor care au reactionat pozitiv │vigoare. │
│ │ │la testele alergice si/sau serologice, la │Sancţiunile de abator pentru carnea şi organele de pasare sunt │
│ │ │la care prin tăiere prin inspecţia post-mortem │următoarele: │
│ │ │nu se constata leziuni, se vor recolta │- confiscarea carcasei şi organelor în caz de infectie generalizata │
│ │ │următorii ganglioni: │sau de leziuni pe organe însoţite de slabire avansată şi de │
│ │ │- submaxilari, retrofaringieni, bronhici; │infiltratii în musculatura. │
│ │ │- mediastinali, eventual şi mezenterici │- confiscarea organelor cu leziuni şi admiterea în consum, după │
│ │ │(dacă sunt mariti în volum), partiali şi │sterilizare prin fierbere a carcasei dacă aceasta nu prezintă │
│ │ │retromamari. │modificări. │
│ │ │Pasarile se supun inspecţiei individuale │ │
│ │ │după tăiere, prin examinarea carcasei şi │ │
│ │ │organelor. │ │
│ │ │In caz de suspiciune se recolteaza carcase │ │
│ │ │întregi şi organe cu leziuni (ficat, splina). │ │
├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7 │LEPTOSPIROZA │Bovinele, cabalinele şi porcinele se supun │Inspecţia carcaselor şi organelor se efectuează în abatoare şi alte │
│ │(B-056) │inspecţiei individuale ante şi post mortem. │unităţi de tăiere autorizate sanitar veterinar de către medici │
│ │ │In caz de suspiciune se recolteaza: │veterinati de stat sau alt personal veterinar desemnat de autoritatea │
│ │ │- sânge şi urina de la animalele în viaţa; │competenta. │
│ │ │- porţiuni de rinichi şi ficat de la │Probele recoltate se trimit la laboratorul DSV. │
│ │ │animalele tăiate. │Carnea şi organele se supun următoarelor sancţiuni: │
│ │ │ │- se confisca în totalitate carcasele icterice, marasmatice sau cu │
│ │ │ │modificări importante ale musculaturii │
│ │ │ │- se sterilizeaza prin fierbere sau autoclavare în cazul prezentei │
│ │ │ │leziunilor degenerative numai în ficat şi a examenelui bacteriologic │
│ │ │ │pozitiv │
│ │ │ │- grasimea se da în consum după topire iar glandele endocrine şi │
│ │ │ │sangele se confisca. │
│ │ │ │- pieile se prelucreaza prin sarare uscata şi se livreaza după 14 zile.│
├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8 │ANTRAX │Bovinele, ovinele, cabalinele şi porcinele │Inspecţia animalelor şi carcaselor se efectuează în abatoare şi alte │
│ │(B-051) │se supun inspecţiei ante şi post mortem: │unităţi de tăiere autorizate sanitar veterinar de către medici │
│ │ │In caz de suspiciuni: │veterinati de stat sau alt personal veterinar desemnat de autoritatea │
│ │ │- se efectuează frotiu de sânge de la animalele│competenta. │
│ │ │în viaţa, │Probele se trimit la laboratorul DSV si/sau IDSA şi IISPV. │
│ │ │- se recolteaza os lung şi splina de la │Recoltarea sângelui, organelor şi efectuarea frotiurilor, inclusiv │
│ │ │animalele tăiate. │transportul lor la laborator, se realizează în condiţii de securitate │
│ │ │ │pentru a nu difuza materialul infectios în mediul ambiant şi pentru │
│ │ │ │protecţia operatorilor. │
│ │ │ │In cazul confirmării prin examen la laborator, se aplica următoarele │
│ │ │ │sancţiuni: │
│ │ │ │- animalele în viaţa se izoleaza şi tratează, │
│ │ │ │carcasele, organele şi subprodusele de la animale bolnave şi cele │
│ │ │ │care au venit în contact cu acestea, se confisca şi distrug. │
│ │ │ │In ambele situaţii se iau măsuri de prevenirea infectarii omului, de │
│ │ │ │contaminare a altor carnuri sau a mediului de lucru. │
├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 9 │BRUCELOZA │Bovinele, ovinele, caprinele, porcinele şi │Inspecţia animalelor şi carcaselor se efectuează în abatoare şi alte │
│ │(B-103) │iepurii se supun inspecţiei ante şi post-mortem│unităţi de tăiere autorizate sanitar veterinar de către medici │
│ │ │In caz de suspiciune precum şi de la │veterinati de stat sau alt personal veterinar desemnat de autoritatea │
│ │ │animalele reactionate pozitiv, se recolteaza: │competenta. │
│ │ │- organe de la animalele tăiate. │Probele recoltate se trimit la laboratorul DSV. │
│ │ │ │Carnea şi produsele comestibile se supun următoarelor sancţiuni: │
│ │ │ │De la bovinele infectate: │
│ │ │ │- carnea şi subprodusele comestibile cu excepţia ugerului, se │
│ │ │ │sterilizeaza prin tratament termic şi se dau în consum; │
│ │ │ │- se confisca şi distrug ugerul, celelalte viscere necomestibile, │
│ │ │ │glandele endocrine şi sangele. │
│ │ │ │- pieile se supun dezinfectiei prin sarare timp de 60 zile după │
│ │ │ │care se pot dirija la prelucrare. │
│ │ │ │De la porcii din efectivele cu bruceloza: │
│ │ │ │- carnea şi subprodusele comestibile la care nu s-a constatat leziuni │
│ │ │ │se dau în consum fără restricţii; │
│ │ │ │- organele cu leziuni se confisca. │
├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│10 │CAMPILOBACTERI-OZA │Bovinele, porcinele, ovinele şi pasarele se │Inspecţia carcaselor şi organelor se efectuează în abatoare şi alte │
│ │(B-104) │supun inspecţiei post-mortem. │unităţi de tăiere autorizate sanitar veterinar de către medici │
│ │ │In caz de suspiciune se recolteaza: │veterinati de stat sau alt personal veterinar desemnat de autoritatea │
│ │ │- probe de organe (ficat, splina) de la │competenta. │
│ │ │animalele cu leziuni suspecte, │Probele recoltate se trimit la DSV. │
│ │ │- probe de carne de la mamifere, iar de la │Carnea şi organele contaminate se dirijeaza pentru prelucrare în │
│ │ │păsări, carcase întregi pentru aprecierea │produse supuse tratamentului termic. │
│ │ │gradului de contaminare a suprafeţei cu │ │
│ │ │campilobacterii. │ │
├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│11 │BOTULISM │Bovinele şi cabalinele se supun inspecţiei │Inspecţia ante-mortem a animalelor se efectuează în abatoare şi alte │
│ │(C-615) │ante-mortem şi în caz de suspiciune se │unităţi de tăiere autorizate sanitar veterinar de medici veterinari de │
│ │ │recolteaza probe de sânge. │stat sau alt personal veterinar desemnat de autoritatea competenta. │
│ │ │Din loturile de produse de origine animale se │Probele recoltate se trimit la IISPV, DSV. │
│ │ │recolteaza probe în caz de suspiciune. │Determinarea prezentei toxinei botulinice în probe se face prin │
│ │ │ │bioproba pe soareci şi testele imunologice (ELISA, RIA s.a) │
├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│12 │RABIA │Animalele se supun inspecţiei ante-mortem │Inspecţia ante-mortem a animalelor se efectuează în abatoare şi alte │
│ │(B-058) │De la animalele suspecte se recolteaza │unităţi de tăiere autorizate sanitar veterinar de către medici │
│ │ │capul întreg │veterinari de stat sau alt personal veterinar desemnat de autoritatea │
│ │ │ │competenta. │
│ │ │ │Probele se trimit la laboratorul DSV si/sau IDSA. │
│ │ │ │Se aplica următoarele sancţiuni: │
│ │ │ │- se confisca animalele în întregime în cazul în care au existat │
│ │ │ │semne clinice de turbare sau au trecut mai mult de şase zile de la │
│ │ │ │muscatura infectanta. │
│ │ │ │- se confisca capul, coloana vertebrala şi locul muscaturii în cazul │
│ │ │ │când animalele au fost tăiate înainte de şase zile de la muscatura. │
│ │ │ │Restul cărnii şi subprodusele comestibile se dau în consum fără │
│ │ │ │restricţii. │
├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│13 │ENCEFALOPATIA │Bovinele se supun inspecţiei ante mortem. │Inspecţia ante mortem se efectuează de medici veterinari de stat sau │
│ │SPONGIFORMA BOVINA │Se recolteaza capul întreg de la animalele │alt personal veterinar desemnat de autoritatea competenta, în abator │
│ │(B-115) │suspecte. │sau alte unităţi autorizate sanitar veterinar. │
│ │ │ │Probele se trimit la IDSA. │
│ │ │ │Tăierea animalelor suspecte şi recoltarea capului se face în condiţii │
│ │ │ │de securitate care sa asigure protecţia operatorilor. │
│ │ │ │Carnea, organele şi subprodusele se confisca şi se denatureaza în │
│ │ │ │cazul confirmării bolii. │
│ │ │ │Se interzice prelucrarea lor în fainuri proteice. │
├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│14 │PARAZITOZE LA PEŞTI │Fiecare lot de peste, icre şi lapti se supun │In scopul detectării şi indepartarii parazitilor vizibili, medici │
│ │ │examenului prin inspecţie vizuala. │veterinari de stat sau al personal veterinar desemnat de autoritatea │
│ │ │Se recolteaza probe din fiecare lot de peste, │competenta, vor supune peştele şi produsele de pescarie unei │
│ │ │icre şi lapti. │inspecţii vizuale, înainte de prelucrare şi comercializare. │
│ │ │ │Pestii sau părţile de peste infestate cu paraziti, nu trebuie │
│ │ │ │comercializate pe piaţa pentru consum uman şi vor fi dirijate │
│ │ │ │pentru prelucrare în făina proteica sau distrugere. │
│ │ │ │Peştele cu formaţiuni parazitare în tesuturile comestibile │
│ │ │ │profunde care nu prezintă modificări organoleptice şi aspect │
│ │ │ │respingator se poate valorifica conform prevederilor legale în │
│ │ │ │vigoare. Se exclude din consum peştele cu formaţiuni parazitare în │
│ │ │ │profunzime care produc modificări organoleptice şi aspect respingator. │
│ │ │ │Peştele poate fi admis în consum fără restricţii dacă formaţiunile │
│ │ │ │parazitare sunt situate strict la nivelul tubului digestiv sau la │
│ │ │ │nivelul seroaselor viscerale şi acestea se pot îndepărta în │
│ │ │ │totalitate. │
│ │ │ │ │
└────┴─────────────────────┴───────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    B. SUPRAVEGHEREA SANITARĂ VETERINARA A UNITĂŢILOR CARE PRODUC, PRELUCREAZA, DEPOZITEAZĂ SI VALORIFICA PRODUSE DE ORIGINE ANIMALA SAU FURAJE


┌────┬───────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │UNITATEA │CONDUITA DE SUPRAVEGHERE SI CONTROL*) │
│crt.│ ├───────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │PRIN INSPECŢIE │PRIN RECOLTAREA DE PROBE PENTRU EXAMENE DE │
│ │ │ │LABORATOR**) │
│ │ │ ├─────────────────────────┬────────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │Frecventa recoltarii probelor pentru│
│ │ │Frecventa │Natura probei │examenele de la litera C din program│
├────┼───────────────────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│ 1. │Combinat pentru carne │Pe toată perioada │Tesut muscular, organe │Ori de câte ori se considera necesar│
│ │ │activităţii │(ficat, rinichi, splina, │ │
│ │ │ │ganglioni). Probe de pe │ │
│ │ │ │suprafaţa carcaselor de │ │
│ │ │ │bovine, porcine, păsări │Conform programelor specifice │
│ │ │ │pentru testarea E. coli │ │
│ │ │ │si Salmonella │ │
├────┼───────────────────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│ 2. │Abator │Pe toată perioada │Tesut muscular, organe │Ori de câte ori se considera necesar│
│ │ │activităţii │(ficat, rinichi, splina, │ │
│ │ │ │ganglioni). Probe de pe │ │
│ │ │ │suprafaţa carcaselor │ │
│ │ │ │bovine, porcine, păsări │Conform programelor specifice │
│ │ │ │pentru testarea E. coli │ │
│ │ │ │si Salmonella │ │
├────┼───────────────────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│ 3. │Punct de tăiere │Pe toată perioada │Tesut muscular, organe │Ori de câte ori se considera necesar│
│ │ │activităţii │(ficat, rinichi, splina, │ │
│ │ │ │ganglioni). Probe de pe │ │
│ │ │ │suprafaţa carcaselor │ │
│ │ │ │bovine, porcine, păsări │Conform programelor specifice │
│ │ │ │pentru testarea E. coli │ │
│ │ │ │si Salmonella │ │
├────┼───────────────────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│ 4. │Antrepozit frigorific │Pe toată perioada │Produse antrepozitate │Ori de câte ori se considera necesar│
│ │ │activităţii │ │ │
├────┼───────────────────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│ 5. │Antrepozit frigorific cu │Pe toată perioada │Materii prime receptio- │Ori de câte ori se considera necesar│
│ │sala de transare │activităţii │nate │ │
│ │ │ │Produse finite │ │
├────┼───────────────────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│ 6. │Unităţi pentru prelucrare a│Pe toată perioada │Materii prime │Ori de câte ori se considera necesar│
│ │cărnii şi │activităţii │Produse finite │ │
│ │a subproduselor comestibile│ │ │ │
│ │a) unităţi de transare │ │ │ │
│ │carne │ │ │ │
│ │b) unităţi pentru produse │ │ │ │
│ │din carne tratate termic │ │ │ │
│ │în membrane │ │ │ │
│ │în recipienţi ermetic │ │ │ │
│ │inchisi │ │ │ │
│ │c) unităţi fabricaţie │ │ │ │
│ │salamuri crude-uscate │ │ │ │
│ │d) unităţi pentru produce- │ │ │ │
│ │rea cărnii preparate (uni- │ │ │ │
│ │tati tip carmangerie, uni- │ │ │ │
│ │tati pentru producerea de │ │ │ │
│ │semipreparate culinare din │ │ │ │
├────┴───────┬─────────────┬─────┴────────────┬──────┴───┬──────────────┬──────┴────────────────────────────────────┴───┐
│ A.6 │Cloramfenicol│bovine - viţei │abator- │muschi, ficat,│0,02% din nr. de viţei taiati în anul precedent│
│Substanţe │ │ │animale │rinichi │ │
│incluse în │ │ ─────────┤tăiate ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│anexa IV │ │ - tineret│ │muschi, ficat,│0,02% din nr. de tineret bovin tăiat în anul │
│a Directivei│ │ bovin │ │rinichi │precedent │
│CEE 2377/90 │ │ ─────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ - vaci │ │muschi, ficat,│0,02% din nr. de vaci tăiate în anul precedent │
│ │ │ │ │rinichi │ │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ovine │ │muschi, ficat,│0,002% din nr. de ovine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │caprine │ │muschi, ficat,│0,002% din nr. de caprine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │porcine │ │muschi, ficat,│0,004% din nr. de porcine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │cabaline │ │muschi, ficat,│1% din nr. de cabaline tăiate în anul precedent│
│ │ │ │ │rinichi │ │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │păsări │ │carcasa │0,2% din producţia de carne (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │bovine, ovine, │producător│lapte │0,2% din producţia de lapte (tone) a anului │
│ │ │caprine │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │păsări │producător│oua │1 proba la o producţie de un milion buc. de oua│
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │vanat de cresca- │producător│muschi, ficat,│ 0,2% din producţia de carne (tone) a anului │
│ │ │torie(*) │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │peste │producător│peste │0,5% din producţia de peste (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │albine │producător│miere │0,5% din producţia de miere (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
├────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴──────────────┴───────────────────────────────────────────────┤
│ Analizele se efectuează la IISPV şi secţiile zonale pentru controlul reziduurilor. │
├────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬──────────────┬───────────────────────────────────────────────┤
│ A.6 │Dimetridazol │bovine - viţei │abator- │muschi, ficat,│0,02% din nr. de viţei taiati în anul precedent│
│Substanţe │ │ │animale │rinichi │ │
│incluse în │ │ ─────────┤tăiate ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│anexa IV │ │ - tineret│ │muschi, ficat,│0,02% din nr. de tineret bovin tăiat în anul │
│a Directivei│ │ bovin │ │rinichi │precedent │
│CEE 2377/90 │ │ ─────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ - vaci │ │muschi, ficat,│0,02% din nr. de vaci tăiate în anul precedent │
│ │ │ │ │rinichi │ │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ovine │abator- │muschi, ficat,│0,002% din nr. de ovine tăiate în anul │
│ │ │ │animale │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤tăiate ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │caprine │ │muschi, ficat,│0,002% din nr. de caprine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │porcine │ │muschi, ficat,│0,004% din nr. de porcine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │cabaline │ │muschi, ficat,│1% din nr. de cabaline tăiate în anul precedent│
│ │ │ │ │rinichi │ │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │păsări │ │carcasa │0,1 % din producţia de carne (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │bovine, ovine, │producător│lapte │0,2 % din producţia de lapte (tone) a anului │
│ │ │caprine │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │păsări │producător│oua │1 proba la o producţie de un milion buc. de oua│
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │vanat de cresca- │producător│muschi, ficat,│ 0,2% din producţia de carne (tone) a anului │
│ │ │torie(*) │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │peste │producător│peste │0,2% din producţia de peste (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │albine │producător│miere │0,4% din producţia de miere (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
├────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴──────────────┴───────────────────────────────────────────────┤
│ Analizele se efectuează la IISPV şi secţiile zonale pentru controlul reziduurilor. │
├────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬──────────────┬───────────────────────────────────────────────┤
│ A.6 │Nitrofurani │bovine - viţei │abator- │muschi, ficat,│0,02% din nr. de viţei taiati în anul precedent│
│Substanţe │ │ │animale │rinichi │ │
│incluse în │ │ ─────────┤tăiate ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│anexa IV │ │ - tineret│ │muschi, ficat,│0,02% din nr. de tineret bovin tăiat în anul │
│a Directivei│ │ bovin │ │rinichi │precedent │
│CEE 2377/90 │ │ ─────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ - vaci │ │muschi, ficat,│0,02% din nr. de vaci tăiate în anul precedent │
│ │ │ │ │rinichi │ │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ovine │ │muschi, ficat,│0,001% din nr. de ovine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │caprine │ │muschi, ficat,│0,001% din nr. de caprine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │porcine │ │muschi, ficat,│0,001% din nr. de porcine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │cabaline │ │muschi, ficat,│1% din nr. de cabaline tăiate în anul precedent│
│ │ │ │ │rinichi │ │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │păsări │ │carcasa │0,1 % din producţia de carne (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │bovine, ovine, │producător│lapte │0,1 % din producţia de lapte (tone) a anului │
│ │ │caprine │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │vanat de cresca- │producător│muschi, ficat,│0,1 % din producţia de carne (tone) a anului │
│ │ │torie(*) │ │rinichi │precedent │
├────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴──────────────┴───────────────────────────────────────────────┤
│ Analizele se efectuează la IISPV │
├────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬──────────────┬───────────────────────────────────────────────┤
│ B.1.a. │Substanţe │bovine - viţei │abator- │muschi, ficat,│0,04% din nr. de viţei taiati în anul precedent│
│Medicamente │antimicro- │ │animale │rinichi │ │
│veterinare │biene: │ ─────────┤tăiate ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ şi │(antibiotice,│ - tineret│ │muschi, ficat,│0,04% din nr. de tineret bovin tăiat în anul │
│contaminanti│sulfamide, │ bovin │ │rinichi │precedent │
│ │quinolone) │ ─────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ - vaci │ │muschi, ficat,│0,04% din nr. de vaci tăiate în anul precedent │
│ │ │ │ │rinichi │ │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ovine │ │muschi, ficat,│0,01 % din nr. de ovine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │caprine │ │muschi, ficat,│0,01 % din nr. de caprine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │porcine │ │muschi, ficat,│0,01 % din nr. de porcine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │cabaline │ │muschi, ficat,│2% din nr. de cabaline tăiate în anul precedent│
│ │ │ │ │rinichi │ │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │păsări │ │carcasa │0,02% din producţia de carne (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │bovine, ovine, │producător│lapte │0,2 % din producţia de lapte (tone) a anului │
│ │ │caprine │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │păsări │producător│oua │1 proba la o producţie de un milion buc. de oua│
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │vanat de cresca- │producător│muschi, ficat,│ 0,2% din producţia de carne (tone) a anului │
│ │ │torie(*) │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │peste │producător│peste │1,0% din producţia de peste (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │inclusiv │albine │producător│miere │1,5% din producţia de miere (tone) a anului │
│ │Streptomicina│ │ │ │precedent │
├────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴──────────────┴───────────────────────────────────────────────┤
│ Analizele se efectuează: pentru substanţe antimicrobiene la IISPV şi secţiile zonale pentru controlul │
│ reziduurilor şi pentru streptomicina din miere la IISPV. │
├────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬──────────────┬───────────────────────────────────────────────┤
│ B.1.b │ Sulfamide: │bovine - viţei │abator- │muschi, ficat,│0,02% din nr. de viţei taiati în anul precedent│
│ │(Sulfametha- │ │animale │rinichi │ │
│ │zina, │ ─────────┤tăiate ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │Sulfamethina,│ - tineret│ │muschi, ficat,│0,02% din nr. de tineret bovin tăiat în anul │
│ │Sulfathiazola│ bovin │ │rinichi │precedent │
│ │Sulfametho- │ ─────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │xina, │ - vaci │ │muschi, ficat,│0,02% din nr. de vaci tăiate în anul precedent │
│ │Sulfaquinoxa-│ │ │rinichi │ │
│ │lina) ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ovine │ │muschi, ficat,│0,005% din nr. de ovine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │caprine │ │muschi, ficat,│0,005% din nr. de caprine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │porcine │ │muschi, ficat,│0,005% din nr. de porcine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │cabaline │ │muschi, ficat,│1% din nr. de cabaline tăiate în anul precedent│
│ │ │ │ │rinichi │ │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │păsări │ │carcasa │0,2 % din producţia de carne (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │bovine, ovine, │producător│lapte │0,2 % din producţia de lapte (tone) a anului │
│ │ │caprine │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │păsări │producător│oua │1 proba la o producţie de un milion buc. de oua│
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │vanat de cresca- │producător│muschi, ficat,│ 0,2% din producţia de carne (tone) a anului │
│ │ │torie(*) │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │peste │producător│peste │0,4% din producţia de peste (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │albine │producător│miere │0,5% din producţia de miere (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
├────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴──────────────┴───────────────────────────────────────────────┤
│ Analizele se efectuează la IISPV şi secţiile zonale pentru controlul reziduurilor. │
├────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬──────────────┬───────────────────────────────────────────────┤
│ B.2.a. │Substanţe │bovine - viţei │abator- │tesut gras, │0,03% din nr. de viţei taiati în anul precedent│
│Medicamente │antihelnitice│ │animale │ficat │ │
│veterinare │ │ ─────────┤tăiate ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ şi │- Ivermectin │ - tineret│ │tesut gras, │0,03% din nr. de tineret bovin tăiat în anul │
│contaminanti│ │ bovin │ │ficat │precedent │
│ │ │ ─────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ - vaci │ │tesut gras, │0,03% din nr. de vaci tăiate în anul precedent │
│ │ │ │ │ficat │ │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ovine │ │tesut gras, │0,01 % din nr. de ovine tăiate în anul │
│ │ │ │ │ficat │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │caprine │ │tesut gras, │0,01 % din nr. de caprine tăiate în anul │
│ │ │ │ │ficat │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │porcine │ │tesut gras, │0,005% din nr. de porcine tăiate în anul │
│ │ │ │ │ficat │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │cabaline │ │tesut gras, │1% din nr. de cabaline tăiate în anul precedent│
│ │ │ │ │ficat │ │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │păsări │ │carcasa │0,2 % din producţia de carne (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │bovine, ovine, │producător│lapte │0,2 % din producţia de lapte (tone) a anului │
│ │ │caprine │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │vanat de cresca- │producător│tesut gras, │ 0,2% din producţia de carne (tone) a anului │
│ │ │torie(*) │ │ficat │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │peste │producător│peste │0,4% din producţia de peste (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
├────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴──────────────┴───────────────────────────────────────────────┤
│ Analizele se efectuează la IISPV şi secţiile zonale Dolj şi Timiş │
├────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬──────────────┬───────────────────────────────────────────────┤
│ B.2.b. │Coccidiosta- │păsări │abator │carcasa, ficat│ 0,1% din producţia de carne (tone) a anului │
│Medicamente │tice │ │ │ │precedent │
│veterinare │ │ ├──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │producător│oua │1 proba la o producţie de un milion buc. de oua│
├────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴──────────────┴───────────────────────────────────────────────┤
│ Analizele se efectuează la IISPV │
├────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬──────────────┬───────────────────────────────────────────────┤
│ B.2.c. │Carbamati şi │bovine - viţei │abator- │muschi, ficat,│0,01% din nr. de viţei taiati în anul precedent│
│Medicamente │piretroide │ │animale │rinichi │ │
│veterinare │ │ ─────────┤tăiate ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ şi │ │ - tineret│ │muschi, ficat,│0,01% din nr. de tineret bovin tăiat în anul │
│contaminanti│ │ bovin │ │rinichi │precedent │
│ │ │ ─────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ - vaci │ │muschi, ficat,│0,01% din nr. de vaci tăiate în anul precedent │
│ │ │ │ │rinichi │ │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ovine │ │muschi, ficat,│0,001% din nr. de ovine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │caprine │ │muschi, ficat,│0,001% din nr. de caprine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │porcine │ │muschi, ficat,│0,001% din nr. de porcine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │cabaline │ │muschi, ficat,│1% din nr. de cabaline tăiate în anul precedent│
│ │ │ │ │rinichi │ │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │păsări │ │carcasa │0,1 % din producţia de carne (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │vanat de cresca- │producător│muschi │0,1 % din producţia de carne (tone) a anului │
│ │ │torie(*) │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │albine │producător│miere │0,5% din producţia de miere (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
├────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴──────────────┴───────────────────────────────────────────────┤
│ Analizele se efectuează la IISPV. │
├────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬──────────────┬───────────────────────────────────────────────┤
│ B.2.d. │Tranchili- │bovine - viţei │abator- │muschi, ficat,│0,03% din nr. de viţei taiati în anul precedent│
│Medicamente │zante │ │animale │rinichi │ │
│veterinare │ │ ─────────┤tăiate ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ şi │- Azaperon │ - tineret│ │muschi, ficat,│0,03% din nr. de tineret bovin tăiat în anul │
│contaminanti│ │ bovin │ │rinichi │precedent │
│ │- Propriopro-│ ─────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │mazina │ - vaci │ │muschi, ficat,│0,03% din nr. de vaci tăiate în anul precedent │
│ │ │ │ │rinichi │ │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ovine │ │muschi, ficat,│0,005% din nr. de ovine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │caprine │ │muschi, ficat,│0,005% din nr. de caprine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │porcine │ │muschi, ficat,│0,005% din nr. de porcine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
├────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴──────────────┴───────────────────────────────────────────────┤
│ Analizele se efectuează la IISPV şi secţiile zonale Iaşi şi Timiş. │
├────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬──────────────┬───────────────────────────────────────────────┤
│ B.2.f. │Beta blocante│bovine - viţei │abator- │muschi, ficat,│0,03% din nr. de viţei taiati în anul precedent│
│Medicamente │ │ │animale │rinichi │ │
│veterinare │ │ ─────────┤tăiate ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ şi │- Carazolol │ - tineret│ │muschi, ficat,│0,03% din nr. de tineret bovin tăiat în anul │
│contaminanti│ │ bovin │ │rinichi │precedent │
│ │ │ ─────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ - vaci │ │muschi, ficat,│0,03% din nr. de vaci tăiate în anul precedent │
│ │ │ │ │rinichi │ │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ovine │ │muschi, ficat,│0,005% din nr. de ovine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │caprine │ │muschi, ficat,│0,005% din nr. de caprine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │porcine │ │muschi, ficat,│0,005% din nr. de porcine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
├────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴──────────────┴───────────────────────────────────────────────┤
│ Analizele se efectuează la IISPV şi secţiile zonale Iaşi şi Timiş. │
├────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬──────────────┬───────────────────────────────────────────────┤
│ B.3.a. │Pesticide │bovine - viţei │abator- │tesut gras, │0,02% din nr. de viţei taiati în anul precedent│
│Medicamente │organocloru- │ │animale │ │ │
│veterinare │rate şi PCB │ ─────────┤tăiate ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ şi │ │ - tineret│ │tesut gras, │0,02% din nr. de tineret bovin tăiat în anul │
│contaminanti│ │ bovin │ │ │precedent │
│ │ │ ─────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ - vaci │ │tesut gras, │0,02% din nr. de vaci tăiate în anul precedent │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ovine │ │tesut gras, │0,005 % din nr. de ovine tăiate în anul │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │caprine │ │tesut gras, │0,005 % din nr. de caprine tăiate în anul │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │porcine │ │tesut gras, │0,003% din nr. de porcine tăiate în anul │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │cabaline │ │tesut gras, │1% din nr. de cabaline tăiate în anul precedent│
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │păsări │ │carcasa │0,3 % din producţia de carne (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │toate speciile │producător│produse din │0,1 % din producţia (tone) a anului precedent │
│ │ │ │ │carne │ │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │bovine, ovine, │producător│lapte, produse│0,2 % din producţia de lapte (tone) a anului │
│ │ │caprine │ │lactate │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │păsări │producător│oua │1 proba la o producţie de un milion buc. de oua│
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │peste │producător│peste │0,4% din producţia de peste (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │albine │producător│miere │0,7% din producţia de miere (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │vanat de cresca- │producător│tesut gras, │ 0,2% din producţia de carne (tone) a anului │
│ │ │torie(*) │ │(carne) │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │vanat impuscat │depozit │tesut gras, │ 0,2% din producţia de carne (tone) a anului │
│ │ │ │ │(carne) │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │ferma de │furaje │câte o proba corespunzătoare loturilor de │
│ │ │ │creştere │ │animale testate │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │ferma de │apa │câte o proba corespunzătoare loturilor de │
│ │ │ │creştere │ │animale testate │
├────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴──────────────┴───────────────────────────────────────────────┤
│ Analizele se efectuează la IISPV şi secţiile zonale pentru controlul reziduurilor. │
├────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬──────────────┬───────────────────────────────────────────────┤
│ B.3.b. │Pesticide │bovine - viţei │abator- │tesut gras, │0,01% din nr. de viţei taiati în anul precedent│
│Medicamente │organo- │ │animale │ficat │ │
│veterinare │fosforice │ ─────────┤tăiate ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ şi │ │ - tineret│ │tesut gras, │0,01% din nr. de tineret bovin tăiat în anul │
│contaminanti│ │ bovin │ │ficat │precedent │
│ │ │ ─────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ - vaci │ │tesut gras, │0,01% din nr. de vaci tăiate în anul precedent │
│ │ │ │ │ficat │ │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ovine │ │tesut gras, │0,003 % din nr. de ovine tăiate în anul │
│ │ │ │ │ficat │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │caprine │ │tesut gras, │0,003 % din nr. de caprine tăiate în anul │
│ │ │ │ │ficat │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │porcine │ │tesut gras, │0,002% din nr. de porcine tăiate în anul │
│ │ │ │ │ficat │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │cabaline │ │tesut gras, │1% din nr. de cabaline tăiate în anul precedent│
│ │ │ │ │ficat │ │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │păsări │ │carcasa │0,3 % din producţia de carne (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │bovine, ovine, │producător│lapte, produse│0,2 % din producţia de lapte (tone) a anului │
│ │ │caprine │ │lactate │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │albine │producător│miere │0,7% din producţia de miere (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │ferma de │furaje │câte o proba corespunzătoare loturilor de │
│ │ │ │creştere │ │animale testate │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │ferma de │apa │câte o proba corespunzătoare loturilor de │
│ │ │ │creştere │ │animale testate │
├────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴──────────────┴───────────────────────────────────────────────┤
│ Analizele se efectuează la IISPV şi secţiile zonale pentru controlul reziduurilor. │
├────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬──────────────┬───────────────────────────────────────────────┤
│ B.3.c. │Metale grele │bovine - viţei │abator- │muschi, ficat,│0,02% din nr. de viţei taiati în anul precedent│
│Medicamente │ │ │animale │rinichi │ │
│veterinare │ │ ─────────┤tăiate ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ şi │ │ - tineret│ │muschi, ficat,│0,02% din nr. de tineret bovin tăiat în anul │
│contaminanti│ │ bovin │ │rinichi │precedent │
│ │ │ ─────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ - vaci │ │muschi, ficat,│0,02% din nr. de vaci tăiate în anul precedent │
│ │ │ │ │rinichi │ │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ovine │ │muschi, ficat,│0,005% din nr. de ovine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │caprine │ │muschi, ficat,│0,005% din nr. de caprine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │porcine │ │muschi, ficat,│0,003% din nr. de porcine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │cabaline │ │muschi, ficat,│1% din nr. de cabaline tăiate în anul precedent│
│ │ │ │ │rinichi │ │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │păsări │ │carcasa │0,3 % din producţia de carne (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │toate speciile │producător│produse din │0,1 % din producţia în tone a anului precedent │
│ │ │ │ │carne │ │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │bovine, ovine, │producător│lapte, produse│0,2 % din producţia în tone a anului │
│ │ │caprine │ │lactate │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │păsări │producător│oua │1 proba la o producţie de un milion buc. de oua│
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │peste │producător│peste │0,4% din producţia de peste (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │albine │producător│miere │0,7% din producţia de miere (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │vanat de cresca- │producător│muschi │ 0,2% din producţia de carne (tone) a anului │
│ │ │torie(*) │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │vanat impuscat │depozit │muschi │ 0,2% din producţia de carne (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │ferma de │furaje │câte o proba corespunzătoare loturilor de │
│ │ │ │creştere │ │animale testate │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │ferma de │apa │câte o proba corespunzătoare loturilor de │
│ │ │ │creştere │ │animale testate │
├────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴──────────────┴───────────────────────────────────────────────┤
│ Analizele se efectuează la IISPV şi secţiile zonale Constanta, Galaţi, Suceava şi Timiş. │
├────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬──────────────┬───────────────────────────────────────────────┤
│ B.3.d. │Micotoxine │bovine - viţei │abator- │muschi, ficat,│0,01% din nr. de viţei taiati în anul precedent│
│Medicamente │ │ │animale │rinichi │ │
│veterinare │ │ ─────────┤tăiate ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ şi │ │ - tineret│ │muschi, ficat,│0,01% din nr. de tineret bovin tăiat în anul │
│contaminanti│ │ bovin │ │rinichi │precedent │
│ │ │ ─────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ - vaci │ │muschi, ficat,│0,01% din nr. de vaci tăiate în anul precedent │
│ │ │ │ │rinichi │ │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ovine │ │muschi, ficat,│0,003% din nr. de ovine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │caprine │ │muschi, ficat,│0,003% din nr. de caprine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │porcine │ │muschi, ficat,│0,002% din nr. de porcine tăiate în anul │
│ │ │ │ │rinichi │precedent │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │cabaline │ │muschi, ficat,│1% din nr. de cabaline tăiate în anul precedent│
│ │ │ │ │rinichi │ │
│ │ ├──────────────────┤ ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │păsări │ │carcasa │0,3 % din producţia de carne (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │toate speciile │producător│produse din │0,1 % din producţia în tone a anului precedent │
│ │ │ │ │carne │ │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │bovine, ovine, │producător│lapte, produse│0,2 % din producţia în tone a anului │
│ │ │caprine │ │lactate │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │peste │producător│peste │0,2% din producţia de peste (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │albine │producător│miere │0,5% din producţia de miere (tone) a anului │
│ │ │ │ │ │precedent │
│ │ ├──────────────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │ferma de │furaje │câte o proba corespunzătoare loturilor de │
│ │ │ │creştere │ │animale testate │
├────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴──────────────┴───────────────────────────────────────────────┤
│ Analizele se efectuează la IISPV şi secţiile zonale pentru controlul reziduurilor. │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
---------------
    *) Inclusiv iepuri de casa.


    Observatie:
    ----------
    Recoltarea, expedierea către laborator şi examinarea probelor se face în conformitate cu prevederile legale în vigoare.


           H. DETERMINAREA GRADULUI DE CONTAMINARE RADIOACTIVA
              A PRODUSELOR DE ORIGINE ANIMALA SI A FURAJELOR


┌────┬───────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────┐
│Nr. │ Produsele care se │ Natura probei │ Frecventa recoltarii │
│crt.│ controlează │ │ probelor şi examinării │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 1. │Materii prime şi │ Tesuturi comestibile, preparate şi produse finite de origine animala, │Trimestrial la unităţile│
│ │produse de origine │ingrediente. │producătoare │
│ │animala │ │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 2. │Furaje │ Nutreturi fibroase, suculente, grosiere, fainuri proteice, premixuri, │Trimestrial în ferme │
│ │ │materii prime şi nutreturi combinate. │si fabrici de nutreturi │
│ │ │ │combinate │
└────┴───────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────┘


                                SECŢIUNEA A IV-A
       ACŢIUNI DE SUPRAVEGHERE SI CONTROL IN PRODUCEREA, DEPOZITAREA SI COMERCIALIZAREA
           PRODUSELOR FARMACEUTICE DE UZ VETERINAR SI ALTOR PRODUSE DE UZ VETERINAR
                         INDIGENE SI DIN IMPORT


┌────┬───────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────┐
│Nr. │ ACŢIUNEA TEHNICA │ MĂSURI SI MODALITĂŢI DE │ PRECIZĂRI TEHNICE │
│crt.│ │ REZOLVARE │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 1. │ Acţiunea de │ a) Controlul de stat al calităţii produselor de uz veterinar indigene │1. ANSV │
│ │supraveghere şi │si din import în conformitate cu prevederile Legii sanitare veterinare, │2. I.C.P.B.M.V. │
│ │control a produse- │cu reglementările în vigoare şi cu cerinţele O.I.E. prevăzute în │3. D.S.V. Judeţene şi │
│ │lor farmaceutice │Manualul de standarde pentru teste de diagnostic şi vaccinuri şi │Mun. Bucureşti │
│ │de uz veterinar │directivele U.E. în domeniu (sistemul de farmacovigilenta, respectarea │ │
│ │ │regulilor şi principiilor de buna practica de fabricaţie (GMP) şi a │ │
│ │ │regulilor de buna practica de laborator (GLP) de către producătorii care │ │
│ │ │fabrica medicamentew de uz veterinar). │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ b) Supravegherea permanenta şi controlul modului de realizare a │1. ANSV │
│ │ │acţiunii de import a produselor farmaceutice veterinare şi a altor │2. I.C.P.B.M.V. │
│ │ │produse de uz veterinar (inclusiv furaje, medicamente, premixuri). │3. D.S.V. Judeţene şi │
│ │ │ Monitorizarea reactiilor adverse suspecte apărute în teritoriu urmare │ Mun. Bucureşti │
│ │ │a utilizării produselor farmaceutice veterinare şi obligaţia producato- │ │
│ │ │rului de a raporta aceste reactii la ANSV şi ICPBMV, precum şi obligaţia │ │
│ │ │autorităţii veterinare competente de a supraveghea sistemul de │ │
│ │ │farmacovigilenta veterinara. │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ c) Urmărirea în condiţii de teren a eficacitatii produselor │1. ANSV │
│ │ │farmaceutice şi a altor produse de uz veterinar înregistrate în Registrul│2. I.C.P.B.M.V. │
│ │ │naţional al produselor farmaceutice şi a altor produse de uz veterinar │3. D.S.V. Judeţene şi │
│ │ │de la Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara. │ Mun. Bucureşti │
│ │ │ │ │
│ │ │ d) Asigurarea conform prevederilor legale a supravegherii şi contro- │1. ANSV │
│ │ │lului pe fluxul tehnologic de producţie a produselor farmaceutice de │2. I.C.P.B.M.V. │
│ │ │uz veterinar indigene garanţie a asigurării calităţii, eficientei şi │3. D.S.V. Judeţene şi │
│ │ │produselor fabricate. │ Mun. Bucureşti │
│ │ │ │ │
│ │ │ e) Supravegherea modului de păstrare, depozitare, difuzare şi │1. ANSV │
│ │ │comercializare a produselor farmaceutice de uz veterinar în teritoriu │2. I.C.P.B.M.V. │
│ │ │si rolul autorităţii sanitare veterinare implicate în aceasta acţiune. │3. D.S.V. Judeţene şi │
│ │ │ │ Mun. Bucureşti │
│ │ │ │ │
└────┴───────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────┘


                                             --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016