Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 477 din 16 octombrie 2002  pentru aprobarea Programului privind sprijinirea producatorilor agricoli pentru achizitionarea de masini agricole noi din productia interna, finantat din fondul Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 477 din 16 octombrie 2002 pentru aprobarea Programului privind sprijinirea producatorilor agricoli pentru achizitionarea de masini agricole noi din productia interna, finantat din fondul "Dezvoltarea agriculturii romanesti"

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 777 din 25 octombrie 2002
În baza prevederilor <>art. 6 alin. (3) din Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societãţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publica şi privatã a statului cu destinaţie agricolã şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 626/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societãţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publica şi privatã a statului cu destinaţie agricolã şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu modificãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare al Direcţiei generale de patrimoniu public şi de gestiunea mijloacelor financiare şi al Compartimentului servicii în agricultura şi industria alimentara nr. 200.727 din 15 octombrie 2002, din care rezulta necesitatea creşterii parcului de maşini agricole pentru executarea în timp optim a lucrãrilor agricole mecanizate, precum şi procentul ridicat al dotãrii tehnice cu perioada normalã de funcţionare depãşitã,
în temeiul prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile ulterioare,

ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Programul privind sprijinirea producãtorilor agricoli pentru achiziţionarea de maşini agricole noi din producţia interna, finanţat din fondul "Dezvoltarea agriculturii româneşti", prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Bucureşti, 16 octombrie 2002.
Nr. 477.

ANEXA 1

PROGRAM
privind sprijinirea producãtorilor agricoli pentru
achiziţionarea de maşini agricole noi din producţia interna,
finanţat din fondul "Dezvoltarea agriculturii româneşti"

1. Obiective
Pentru dezvoltarea procesului investitional în agricultura şi creşterea gradului de mecanizare a lucrãrilor agricole, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor acorda producãtorilor agricoli, denumiţi în continuare beneficiari, din fondul "Dezvoltarea agriculturii româneşti", constituit în baza <>Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societãţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publica şi privatã a statului cu destinaţie agricolã şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, o alocatie echivalenta cu 55% din preţul de achizitionare a maşinilor agricole noi, exclusiv tractoare şi combine, denumite în continuare maşini agricole.
Obiectivele care se au în vedere prin acordarea acestei alocaţii sunt:
a) creşterea graduala a numãrului de maşini agricole pentru îmbunãtãţirea inzestrarii tehnice din agricultura;
b) crearea de noi locuri de munca şi atragerea tinerilor pentru imbratisarea meseriei de mecanizator agricol;
c) îmbunãtãţirea indicilor calitativi şi cantitativi ai producţiei vegetale şi zootehnice;
d) capitalizarea şi facilitarea accesului la credite al producãtorilor agricoli.
2. Surse
a) Sursa este fondul "Dezvoltarea agriculturii româneşti", constituit în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 268/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
b) Pentru anul 2002 se prevede suma de 150 miliarde lei, necesarã acoperirii alocaţiei de 55% (inclusiv T.V.A.) pentru achiziţionarea de maşini agricole, suma ce devine operanta în funcţie de alimentarea contului fondului "Dezvoltarea agriculturii româneşti".
c) În scopul alimentarii fondului "Dezvoltarea agriculturii româneşti" Direcţia generalã de patrimoniu public şi de gestiunea mijloacelor financiare şi Agenţia Domeniilor Statului din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, împreunã cu direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare D.G.A.I.A., precum şi alţi factori implicaţi vor lua mãsuri de intensificare şi urmãrire a acţiunilor de încasare a redevenţelor restante şi curente, a sumelor din privatizare, precum şi din alte resurse avute în vedere.
3. Beneficiari
Beneficiarii programului sunt producãtorii agricoli, persoane fizice sau juridice, definiţi astfel:
a) proprietarii de terenuri agricole şi/sau de animale;
b) societãţile agricole cu personalitate juridicã sau asociaţiile familiale constituite potrivit <>Legii nr. 36/1991 privind societãţile agricole şi alte forme de asociere în agricultura;
c) societãţile comerciale cu profil agricol;
d) arendaşii care au încheiat contracte de arendare în condiţiile prevãzute de <>Legea arendãrii nr. 16/1994 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
e) institutele şi/sau staţiunile de cercetare-dezvoltare şi învãţãmânt cu profil agricol;
f) concesionarii de terenuri agricole.
4. Condiţii de eligibilitate
A. Ocupaţia: cultivarea pãmântului şi/sau creşterea animalelor
B. Asigurarea avansului de 45% din preţul maşinilor agricole
C. Pentru ca obiectivele cuprinse în program sa fie aduse la îndeplinire, la analizarea cererilor pentru acordarea alocaţiei de 55% de cãtre D.G.A.I.A. se au în vedere urmãtoarele elemente:
1. solicitantii prezintã, dupã caz, planul de afaceri pentru anul în curs;
2. solicitantii care datoreazã plata redeventei cãtre Agenţia Domeniilor Statului prezintã avizul reprezentantului Agenţiei Domeniilor Statului din teritoriu, din care sa rezulte ca au achitat redevenţele restante şi sunt cu plata la zi pentru anul 2002;
3. producãtorii de maşini agricole sau dealerii autorizaţi ai acestora, denumiţi în continuare furnizori, vor declara pe propria rãspundere, printr-o anexa la factura pro forma, ca în contractele de livrare vor stipula urmãtoarele:
a) îndeplinesc prevederile <>Legii nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor;
b) menţin constante preţurile maşinilor agricole pe durata de aplicare a ordinului;
c) acorda garanţie pe o perioada de 18 luni de la data livrãrii maşinilor agricole şi asigura piesele de schimb necesare pe o perioada de cel puţin 8 ani.
4. Nu se aproba cererile de acordare a alocaţiei bugetare dacã:
- redeventa nu este plãtitã la zi;
- societãţile comerciale sunt în curs de privatizare ori în lichidare judiciarã sau administrativã.
5. Destinaţia alocaţiei
a) Alocaţia de 55% din preţul de achizitionare (inclusiv T.V.A.) se acorda pentru procurarea de utilaje noi din grupa 2, subgrupa 2.21 "maşini, utilaje şi instalaţii pentru agricultura", asa cum sunt definite în Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 964/1998 , dupã cum urmeazã:
- clasa 2.21.1 "maşini şi utilaje pentru lucrarea solului", exclusiv utilaje şi instalaţii pentru irigaţii, tractoare agricole care au fãcut obiectul <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 360/2002 pentru aprobarea Programului privind sprijinirea producãtorilor agricoli pentru achiziţionarea de tractoare noi din producţia Societãţii Comerciale "Tractorul UTB" - S.A. Braşov, finanţat din fondul "Dezvoltarea agriculturii româneşti", şi maşini pentru recoltat şi treierat;
- clasa 2.21.2 "maşini, instalaţii şi utilaje pentru zootehnie";
- clasa 2.21.3 "maşini, instalaţii şi utilaje pentru legumicultura, viticultura şi pomicultura".
b) Înstrãinarea maşinilor agricole înainte de expirarea perioadei de 3 ani este interzisã şi atrage restituirea alocaţiei acordate, actualizatã cu rata inflaţiei, de cãtre beneficiarul alocaţiei, inclusiv plata de penalitãţi la bugetul de stat, potrivit legii.
c) Sumele recuperate din restituirea alocaţiei, conform prevederilor lit. b), se vor vira în fondul "Dezvoltarea agriculturii româneşti".
6. Acordarea alocaţiei din fondul "Dezvoltarea agriculturii româneşti"
Maşinile agricole achiziţionate în baza prezentului program se achitã în proporţie de 45% la încheierea contractelor de vânzare-cumpãrare cu furnizorii, iar restul de 55%, în funcţie de alimentarea contului fondului "Dezvoltarea agriculturii româneşti".
Alocaţia de 55% din preţul de achizitionare a maşinilor agricole (inclusiv T.V.A.) se acorda de cãtre Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor prin D.G.A.I.A., în urma analizei şi aprobãrii cererilor beneficiarilor programului.
În acest scop solicitantii se adreseazã D.G.A.I.A. în a carei raza se afla terenul agricol şi/sau efectivele de animale, unde vor depune o cerere conform modelului prezentat în anexa nr. 1 care face parte integrantã din prezentul program, însoţitã de actele doveditoare privind încadrarea în categoriile prevãzute la pct. 3 şi îndeplinirea condiţiilor menţionate la pct. 4.
D.G.A.I.A. înregistreazã cererile, le analizeazã şi, în termen de 7 zile lucrãtoare, comunica în scris solicitantului avizul cererii.
Beneficiarii se adreseazã furnizorilor, prezentând avizul D.G.A.I.A. în vederea achiziţionãrii maşinilor agricole conform prezentului program.
În continuare beneficiarii prezintã D.G.A.I.A. urmãtoarele documente:
- factura pro forma de la furnizor şi declaraţia pe propria rãspundere a acestuia;
- documentul de plata care atesta plata avansului de 45% din preţul de achiziţie al maşinilor agricole (inclusiv T.V.A.).
Dupã verificarea documentaţiei depuse de solicitant D.G.A.I.A. aproba valoarea alocaţiei cuvenite în baza prezentului program.
Beneficiarii şi furnizorii au obligaţia de a comunica la D.G.A.I.A., în termen de 3 zile lucrãtoare de la data achiziţionãrii/livrãrii maşinilor agricole, copii de pe factura fiscalã şi de pe procesul-verbal de recepţie.
7. Finanţarea D.G.A.I.A. din fondul "Dezvoltarea agriculturii româneşti"
1. În scopul plãţii alocaţiei cuvenite beneficiarilor prezentului program, D.G.A.I.A. utilizeazã conturile speciale, denumite "Dezvoltarea agriculturii româneşti", deschise la trezoreriile locale.
2. Pentru efectuarea plãţilor aprobate conform pct. 6, D.G.A.I.A. procedeazã astfel:
a) dupã aprobarea alocaţiei transmit zilnic Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor necesarul de fonduri pentru acoperirea volumului alocaţiilor aprobate, conform modelului din anexa nr. 2 care face parte integrantã din prezentul program;
b) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, pe baza solicitãrilor decadale ale D.G.A.I.A., corespunzãtor maşinilor agricole livrate, conform facturilor fiscale emise de furnizori şi proceselor-verbale de recepţie, alimenteazã conturile deschise potrivit prevederilor pct. 7.1 din contul fondului "Dezvoltarea agriculturii româneşti";
c) la primirea sumelor în conturile speciale "Dezvoltarea agriculturii româneşti" D.G.A.I.A. efectueazã plati în contul furnizorilor pentru maşinile agricole livrate.
8. Dispoziţii finale
a) D.G.A.I.A. ţin evidenta beneficiarilor şi a maşinilor agricole achiziţionate într-un registru special, având ca structura modelul din anexa nr. 3 care face parte integrantã din prezentul program.
b) Directorul general al D.G.A.I.A. numeşte, prin decizie, persoanele responsabile cu verificarea dosarelor de acordare a alocaţiei, a existenţei maşinilor agricole achiziţionate şi a modului de folosire a acestora, precum şi cu evidenta beneficiarilor şi transmite la Direcţia generalã de patrimoniu public şi de gestiunea mijloacelor financiare din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, în termen de 30 de zile de la aprobarea programului, copii de pe deciziile de numire.
c) D.G.A.I.A. au obligaţia sa verifice existenta maşinilor agricole achiziţionate şi sa transmitã lunar Direcţiei generale de patrimoniu public şi de gestiunea mijloacelor financiare structura pe tipuri a maşinilor agricole contractate şi livrate, conform situaţiei întocmite potrivit modelului din anexa nr. 4 care face parte integrantã din prezentul program.
d) D.G.A.I.A. iau toate mãsurile ce se impun pentru respectarea prevederilor Ordinului ministrului finanţelor publice, al ministrului afacerilor externe şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 1.878/A/11.000/286/2001 privind interzicerea exportului de tractoare, combine, maşini şi utilaje agricole, precum şi de instalaţii de irigat, achiziţionate în baza <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 97/2001 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 640 din 12 octombrie 2001.

ANEXA 1
-------
la program
----------

Nr. de înregistrare ......... din .......


CERERE
pentru acordarea alocaţiei de 55% din preţul de achizitionare
(inclusiv T.V.A.) al maşinilor agricole noi din producţia
interna, finanţat din fondul "Dezvoltarea agriculturii
româneşti", constituit conform <>Legii nr. 268/2001 ,
cu modificãrile şi completãrile ulterioare

1. Persoane fizice
Domnul/doamna ............., domiciliat/domiciliata în ............., str. ......... nr. ... bl. ..., sc. ..., ap. ..., judeţul/sectorul ..., posesor/posesoare al/a buletinului/cãrţii de identitate seria ... nr. ..., emis/emisã de ..........., cod numeric personal ............ .
2. Persoane juridice
Agentul economic ..............., cu sediul în localitatea ........., str. ........, nr. ..., judeţul/sectorul ........, înregistrat la Oficiul registrului comerţului sub nr. ......., cod fiscal ......, reprezentat legal prin domnul/doamna ..........., posesor/posesoare al/a buletinului/cãrţii de identitate seria ..........., nr. ........., emis/emisã de ............ cod numeric personal ............. .
3. cultiv/cresc ................................................ ...................................................................... ...................................................................... ......................................................................
(Se vor anexa acte doveditoare conform pct. 3 şi 4 din program.)
În baza datelor prezentate solicit acordarea avizului pentru a putea achizitiona maşini agricole, beneficiind de alocaţia de 55% din preţul de achiziţie (inclusiv T.V.A) conform prevederilor Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 477/2002, dupã cum urmeazã:
.................................................................... ................................................................. .
Ma angajez sa respect prevederile Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 477/2002 şi, în mod special, ca nu voi instraina maşinile agricole timp de 3 ani de la achizitionare.
Ma oblig sa depun la D.G.A.I.A. copii de pe factura fiscalã şi de pe procesul-verbal de recepţie, în termen de maximum 3 zile lucrãtoare de la data achiziţionãrii maşinilor agricole.



Data .........

.............................
[Numele şi prenumele (în clar)]

Semnatura .....................





ANEXA 2


la program
-----------

TABEL CENTRALIZATOR
privind necesarul de fonduri pentru acoperirea alocaţiilor
aprobate în baza Ordinului ministrului agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor nr. 477/2002, în ziua de ...........




┌────┬──────────┬──────────┬──────────────────────────────────────┬──────────┐
│ │ │ │ Maşini agricole │ Valoarea │
│ │ │ ├──────────┬────────┬──────────────────┤ alocaţiei│
│Nr. │Beneficiar│ Furnizor │ Denumirea│ Bucãţi │Valoarea aprobatã │ de 55% │
│crt.│ │ │şi tipul │ │conform facturii │(milioane │
│ │ │ │ │ │ pro forma │ lei) │
│ │ │ │ │ │ (milioane lei) │ │
├────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┼──────────────────┼──────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┼──────────────────┼──────────┤
│ ...│ │ │ │ │ │ │
├────┴──────────┴──────────┴──────────┴────────┼──────────────────┼──────────┤
│ TOTAL: │ │ │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────┤
│ TOTAL CUMULAT: │ │ │
└──────────────────────────────────────────────┴──────────────────┴──────────┘





ANEXA 3


la program
-----------

REGISTRU
cuprinzând beneficiarii Ordinului ministrului agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor nr. 477/2002,
maşinile agricole achiziţionate, suprafata cultivatã
şi efectivele de animale deţinute


┌────┬────────────┬─────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┐
│Nr. │Beneficiarul│ Maşini agricole │Suprafata │ Efectivul│ │
│crt.│ alocaţiei │ achiziţionate │ cultivatã│de animale│ │
│ │ de 55% ├──────────┬──────┤ (ha) │ (capete) │Observaţii│
│ │ │ Denumirea│Bucãţi│ │ │ │
│ │ │ şi tipul│ │ │ │ │
├────┼────────────┼──────────┼──────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├────┼────────────┼──────────┼──────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼──────────┼──────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────────┴──────────┴──────┴──────────┴──────────┴──────────┘





ANEXA 4


la program
-----------

SITUAŢIA
privind maşinile agricole achiziţionate în baza Ordinului
ministrului agriculturii, alimentaţiei
şi pãdurilor nr. 477/2002


┌────┬──────────┬──────────┬──────────┬─────────────────────────┬──────────┐
│ │ Denumirea│ Maşini │ Valoarea │ Maşini agricole plãtite │ Maşini │
│ │ şi │ agricole │ aprobatã │ (45%) │ agricole │
│ │ tipul │ aprobate │ conform ├──────────────┬──────────┤livrate la│
│Nr. │ │ (bucãţi) │ facturii │ Valoare │ Bucãţi │ zi │
│crt.│ │ │ pro forma│(milioane lei)│ │ (bucãţi) │
│ │ │ │(milioane │ │ │ │
│ │ │ │ lei) │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────────┼──────────┼──────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────────┼──────────┼──────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────────┼──────────┼──────────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────────┼──────────┼──────────┤
│ 3. │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────────┼──────────┼──────────┤
│ ...│ ... │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────────┼──────────┼──────────┤
│ │TOTAL: │ X │ │ │ X │ X │
└────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────────┴──────────┴──────────┘


-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016