Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 476 din 15 octombrie 2002  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind sindromul respirator si de reproductie al porcinelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 476 din 15 octombrie 2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind sindromul respirator si de reproductie al porcinelor

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 829 din 18 noiembrie 2002
În temeiul prevederilor <>art. 31 alin. 1 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 159.727 din 24 septembrie 2002, întocmit de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara,

ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara privind sindromul respirator şi de reproducţie al porcinelor, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va controla modul de ducere la îndeplinire a prezentului ordin.
ART. 4
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin orice dispoziţie contrarã se abroga.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 15 zile de la data publicãrii lui.

Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Bucureşti, 15 octombrie 2002.
Nr. 476.

ANEXA 1

NORMA SANITARĂ VETERINARA
privind sindromul respirator şi de reproducţie al porcinelor

ART. 1
În sensul prezentei norme sanitare veterinare, termenii de mai jos au urmãtoarele înţelesuri:
a) avort - eliminarea de cãtre scroafele gestante de fetusi înainte de momentul fiziologic al fatarii şi de a 109-a zi de gestatie, atunci când un fetus nu supravietuieste mai mult de 24 de ore;
b) fatare prematura - eliminarea de cãtre scroafe a fetusilor pana la şi incluzând a 109-a zi de gestatie, atunci când unii supravietuiesc mai mult de 24 de ore;
c) exploatatie infectata - o exploatatie unde a fost observat un numãr ridicat de avorturi sau de fatari premature la scroafe şi scrofite gestante, mortalitate crescutã şi slabire la tineretul porcin, cu ultimele 8 sãptãmâni înainte de fatare, şi care au fost certificate şi diagnosticate ca forme ale sindromului respirator şi de reproducţie al porcinelor, denumit în continuare PRRS, printr-un test serologic recunoscut oficial şi aprobat;
d) exploatatie - orice unitate zootehnica sau proprietate privatã, situata pe teritoriul României, în care sunt cazate şi crescute permanent sau temporar porcine domestice;
e) porcine - orice animal domestic din familia suine;
f) caz de PRRS - orice porcina:
1. la care s-au constatat în mod oficial simptome de PRRS sau leziuni post-mortem pentru aceasta boala; şi
2. la care s-a confirmat oficial PRRS printr-un test serologic corespunzãtor;
g) focar de PRRS - exploatatia unde au fost diagnosticate unul sau mai multe cazuri de PRRS;
h) focar primar de PRRS - orice focar provocat de aceasta boala, care din punct de vedere epizootologic nu are antecedente în aceeaşi zona;
i) proprietar sau deţinãtor de porcine - orice persoana fizica sau juridicã care are în proprietate porcine ori care are responsabilitatea întreţinerii acestora;
j) autoritatea veterinara competenta - administraţia veterinara centrala, regionala sau localã.
ART. 2
a) Anunţarea şi notificarea suspiciunii de PRRS se fac la direcţia sanitarã veterinara judeteana sau a municipiului Bucureşti pe teritoriul cãreia se afla exploatatia, de cãtre medicul veterinar angajat la exploatatie, cãtre autoritatea veterinara competenta pe teritoriul cãreia se afla exploatatia.
b) Notificarea suspiciunii de PRRS se face la decelarea unor cazuri suspecte de aceasta boala, ca urmare a inspecţiei de rutina, sau la anunţarea de cãtre proprietar ori deţinãtor a apariţiei unor asemenea cazuri.
c) Direcţia sanitarã veterinara în cauza va notifica suspiciunea de boala la Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara şi la Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animala, asigurând efectuarea examenelor de laborator, când acestea sunt posibil de realizat, prin trimiterea oficialã a probelor la Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animala, în vederea confirmãrii sau infirmarii bolii.
d) Medicul veterinar din cadrul serviciului antiepizootic al direcţiei sanitare veterinare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care are responsabilitate pentru specia porcina, împreunã cu medicul veterinar oficial pe teritoriul cãruia funcţioneazã exploatatia suspecta de PRRS vor întocmi imediat ancheta epizootologica.
e) Pana la confirmarea sau infirmarea diagnosticului de PRRS, proprietarul sau deţinãtorul porcinelor va aplica mãsurile veterinare şi administrative stabilite de medicul veterinar oficial pe teritoriul cãruia funcţioneazã exploatatia în cauza, cu privire la:
1. asigurarea unor condiţii optime de microclimat în adaposturi;
2. asigurarea unei furajari a porcinelor conform tehnologiei de creştere specifice vârstei şi categoriei de porcine;
3. limitarea miscarii porcinelor în interiorul exploatatiei, precum şi interzicerea miscarii în afarã acesteia;
4. aplicarea unor mãsuri curative şi preventive pentru diminuarea pierderilor induse de boala;
5. executarea unor mãsuri de curãţenie şi igienizare a adaposturilor, cu izolarea porcinelor cu semne clinice de boala de cele sanatoase, urmatã de taierea de necesitate a acestora, cu excepţia scroafelor şi scrofitelor de reproducţie care se vor tãia numai dacã prezintã semne clinice respiratorii care le pun în pericol viata.
ART. 3
a) Confirmarea bolii se face în urma efectuãrii examenelor de laborator conform anexei la prezenta norma sanitarã veterinara şi a diagnosticului diferential fata de alte boli cu manifestãri respiratorii sau cu tulburãri de reproducţie.
b) Declararea oficialã a bolii se face conform procedurii naţionale stabilite de autoritatea veterinara centrala a României, în baza buletinului de analiza emis de direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti sau de Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animala, în coroborare cu situaţia clinica a porcinelor din exploataţii.
c) PRRS este o boala cu declarare oficialã şi obligatorie şi este supusã carantinei de gradul III.
d) În baza declarãrii oficiale a bolii autoritatea veterinara competenta teritorialã reprezentatã de direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti va notifica oficial Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare confirmarea bolii şi va asigura instituirea mãsurilor generale şi specifice de combatere a acesteia.
e) Autoritatea veterinara centrala a României va notifica Comisiei Europene şi Oficiului Internaţional de Epizootii confirmarea diagnosticului de PRRS şi mãsurile de control întreprinse.
ART. 4
(1) O data cu declararea bolii, autoritatea veterinara competenta va institui un program de mãsuri generale şi specifice de combatere a bolii şi de prevenire a rãspândirii PRRS din exploatatia sau din exploatatiile infectate.
(2) Mãsurile suplimentare fata de cele instituite la suspiciunea de PRRS vor avea în vedere:
a) distrugerea tuturor materialelor organice purtãtoare de contagiu, precum placentele, fetusii şi purceii morţi proveniţi de la toate cazurile de avort, fatari premature sau normale;
b) efectuarea curãţeniei şi dezinfectiei boxelor şi halelor sau a adaposturilor de fatare dupã fiecare avort, fatare prematura sau normalã;
c) aplicarea unor proceduri de dezinfecţie la intrarea şi ieşirea din clãdirile sau adãposturile în care sunt cazate animalele de reproducţie;
d) interzicerea miscarilor de porcine din efectivul de reproducţie, scroafe, scrofite, vieri şi vierusi în exploatatiile de porcine neinfectate;
e) respectarea principiului "totul plin, totul gol" la depopularea şi repopularea spaţiilor de fatare şi din sectorul de reproducţie.
ART. 5
Autoritatea veterinara centrala a României nu trebuie sa aprobe ca porcinele dintr-o exploatatie infectata sa facã obiectul comerţului cu porcine cu statele membre ale Uniunii Europene.
ART. 6
Atunci când exista una sau mai multe exploataţii contaminate, autoritatea veterinara centrala a României va notifica prezenta acestei boli Comisiei Europene şi apoi, în timpul primei zile lucrãtoare a fiecãrei luni, va notifica oficial Comisiei Europene şi Oficiului Internaţional de Epizootii date referitoare la situaţia bolii, conform modelului din anexa la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 7
(1) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa amendeze mãsurile pe care aceasta le aplica comerţului cu porcine, astfel încât sa fie conforme cu mãsurile cuprinse în prezenta norma sanitarã veterinara.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa informeze imediat Comisia Europeanã privind aceste amendamente.
ART. 8
Autoritatea veterinara centrala a României interzice importul în România de porcine, cu excepţia celor pentru sacrificare imediata, sau de material seminal, embrioni ori ovule de porcine provenite din exploataţii în care a evoluat boala şi nu sunt indemne de mai mult de un an de aceasta boala, indemnitate probatã prin absenta cazurilor clinice şi rezultate negative la testele serologice efectuate de doua ori pe an la un interval de cel puţin 6 luni.
ART. 9
Combaterea PRRS în focar se realizeazã prin:
a) selectarea animalelor cu simptome respiratorii evidente care pun viata acestora în pericol şi taierea lor în partida separatã la sfârşitul programului de activitate, într-un abator autorizat sanitar veterinar, stabilit de autoritatea veterinara competenta localã (medicul veterinar oficial care are responsabilitate asupra exploatatiei);
b) efectuarea de dezinfectii riguroase în spaţiile de cazare în care au stat porcinele;
c) respectarea principiului "totul plin, totul gol" la repopularea spaţiilor de fatare şi de reproducţie;
d) instituirea perioadei de vid sanitar de 30 de zile în spaţiile de fatare contaminate;
e) menţinerea mãsurilor instituite la suspiciunea de boala.
ART. 10
La 6 luni de la diagnosticarea bolii întregul efectiv de reproducţie se testeaza serologic, determinandu-se prezenta şi dinamica anticorpilor, şi, în funcţie de aceasta, se procedeazã la:
a) depopularea totalã a exploatatiei când se constata ca titrul anticorpilor se menţine la un nivel ridicat la efectivele de reproducţie şi anticorpii sunt prezenţi la toate categoriile de porcine;
b) ridicarea mãsurilor de carantina în condiţiile absentei anticorpilor la toate categoriile de porcine.
ART. 11
Boala se considera stinsã şi restricţiile sanitare veterinare se ridica dupã 6 luni de la diagnosticarea bolii şi negativarea serologica a întregului efectiv sau dupã 30 de zile de la executarea dezinfectiei finale şi asigurarea vidului sanitar, în cazul în care se procedeazã la asanarea prin tãiere a întregului efectiv.
ART. 12
Autoritatea veterinara competenta localã poate aproba ieşirea de porcine dintr-o exploatatie contaminata care nu întruneşte condiţiile art. 9, numai cu condiţia ca acestea sa fie tãiate imediat într-un abator autorizat sanitar veterinar, stabilit de aceasta.
ART. 13
Autoritatea veterinara competenta localã poate aproba ieşirea de porcine dintr-o exploatatie contaminata pentru comerţ intern în urmãtoarele condiţii:
a) cãtre exploatatiile cu aceeaşi situaţie epizootologica;
b) cãtre crescatorii particulari individuali sau exploatatiile cu profil de creştere şi ingrasare în vederea tãierii. În aceasta situaţie activitatea de reproducţie în exploatatiile respective va fi interzisã.
În acest caz se aproba numai comercializarea de grasuni vii (masculi castrati, în varsta de 2-4 luni), fiind interzisã vânzarea de scrofite, indiferent de varsta.
ART. 14
(1) Autoritatea veterinara centrala a României poate adopta acte normative sau prevederi administrative suplimentare fata de cele ale prezentei norme sanitare veterinare, pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României va lua mãsurile administrative sau penale adecvate pentru a pedepsi orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Autoritatea veterinara centrala a României poate modifica, completa sau abroga, total ori parţial, prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
(4) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta mãsurile menţionate la alineatele precedente, trebuie sa se facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 15
Anexa face parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.



ANEXA 1


la norma sanitarã veterinara
----------------------------

Raport PRRS pentru perioada .......
PRRS report for the period ........
ROMÂNIA

1. Numãrul de exploataţii infectate (exploataţii sub restrictie)
1. Number of infected herds (herds under restriction)



┌─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┐
│ │Luna (lunile) anterioarã │ la care se referã │
│ │(anterioare) │ raportul │
│ │Previous month, previous │ under report │
│ │months │ │
├─────────────────────────┼────┬────┬────┬─────┬────┼────────────────────────┤
│Regiunea (numele) │ │ │ │ │ │ │
│Region (by name) │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼────────────────────────┤
│ TOTAL: │ │ │ │ │ │ │
└─────────────────────────┴────┴────┴────┴─────┴────┴────────────────────────┘

2. Numãrul de focare (exploataţii raportate ca infectate prima data)
2. Number of new outbreaks (herds reported infected for the first time)

┌─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┐
│ │Luna (lunile) anterioarã │ la care se referã │
│ │(anterioare) │ raportul │
│ │Previous month, previous │ under report │
│ │months │ │
├─────────────────────────┼────┬────┬────┬─────┬────┼────────────────────────┤
│Regiunea (numele) │ │ │ │ │ │ │
│Region (by name) │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼────────────────────────┤
│ TOTAL: │ │ │ │ │ │ │
└─────────────────────────┴────┴────┴────┴─────┴────┴────────────────────────┘
3. Atasarea la acest document a unei harti indicând zonele infectate
3. Attach to this document a map showing infected areas


-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016