Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 460 din 23 martie 2000  pentru aprobarea Precizarilor privind reflectarea in contabilitatea consiliilor locale si a institutiilor publice de interes local a unor operatiuni    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 460 din 23 martie 2000 pentru aprobarea Precizarilor privind reflectarea in contabilitatea consiliilor locale si a institutiilor publice de interes local a unor operatiuni

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 155 din 13 aprilie 2000
Ministrul finanţelor,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 447/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificãrile ulterioare,
având în vedere prevederile <>art. 3 din Hotãrârea Guvernului nr. 704/1993 pentru aprobarea unor mãsuri de executare a <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 ,

emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Precizãrile privind înregistrarea în contabilitatea consiliilor judeţene şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti a încasãrilor din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, potrivit legii, cuprinse în anexa nr. 1.
ART. 2
Se aproba Precizãrile privind reflectarea în contabilitatea instituţiilor publice finanţate din bugetele locale a sumelor primite pentru înfiinţarea unor instituţii şi servicii publice de interes local sau a unor activitãţi finanţate integral din venituri extrabugetare, cuprinse în anexa nr. 2.
ART. 3
Se aproba Precizãrile privind înregistrarea în contabilitatea consiliilor judeţene şi a Consiliului General al Muncipiului Bucureşti a sumelor primite din fondul de tezaur pentru realizarea de investiţii publice de interes judeţean, cuprinse în anexa nr. 3.
ART. 4
Se aproba Planul de conturi pentru consiliile locale orãşeneşti, municipale, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti pentru reflectarea execuţiei bugetului local şi normele de utilizare a acestuia, în vigoare de la data de 1 ianuarie 2000, precum şi monografia principalelor operaţiuni privind reflectarea execuţiei bugetului local, cuprinse în anexa nr. 4.
ART. 5
Direcţia monitorizarea contribuabililor mari va lua mãsuri pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

ANEXA 1

PRECIZĂRI
privind înregistrarea în contabilitatea consiliilor judeţene şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti a încasãrilor din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, potrivit legii

În aplicarea prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 216/1999 pentru modificarea <>Legii nr. 189/1998 privind finanţele publice locale, respectiv ale pct. 5 din Normele metodologice ale Ministerului Finanţelor nr. 630.703 din 1 februarie 2000, pentru evidentierea în contabilitatea consiliilor judeţene şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti a cotei de 10% încasate din impozitul pe venit, potrivit legii, pentru echilibrarea bugetelor comunelor, municipiilor şi judeţelor în contul deschis la trezoreria statului 30.24 "Disponibil din cote defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale", în Planul de conturi pentru consiliile locale orãşeneşti, municipale, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti pentru reflectarea execuţiei bugetului local se introduc urmãtoarele conturi:
- contul 106 "Disponibil din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale";
- contul 335 "Cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale".
Funcţia contului 106 "Disponibil din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale" şi funcţia contului 335 "Cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale" sunt prezentate în anexa nr. 4.
Ca urmare, contul 106 "Mijloace bãneşti în expediţie" se elimina din planul de conturi.
Conturile nou-introduse se raporteazã în bilanţul contabil pentru "Consilii locale" astfel:
- contul 106 "Disponibil din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale", la codul 117 şi se aduna la codul 112;
- contul 335 "Cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale", la codul 327 şi se aduna la codul 311.

ANEXA 2

PRECIZĂRI
privind reflectarea în contabilitatea instituţiilor publice finanţate din bugetele locale a sumelor primite pentru înfiinţarea unor instituţii şi servicii publice de interes local sau a unor activitãţi finanţate integral din venituri extrabugetare

Potrivit <>art. 43 din Legea privind finanţele publice locale nr. 189/1998 , în cazul în care, la înfiinţarea unor instituţii şi servicii publice de interes local sau a unor activitãţi finanţate integral din venituri extrabugetare, acestea nu dispun de fonduri suficiente, în baza unor documente temeinic fundamentate consiliile locale, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, dupã caz, pot acorda împrumuturi temporare din bugetul local, pe baza de convenţie.
Împrumuturile acordate în condiţiile legii vor fi rambursate integral în termen de un an de la data acordãrii.
În contabilitatea execuţiei bugetului local împrumuturile temporare acordate se evidenţiazã cu ajutorul contului 207 "Împrumuturi temporare acordate potrivit legii", a cãrui funcţie este prezentatã în anexa nr. 4.
Sumele primite, potrivit legii, pentru înfiinţarea unor instituţii şi servicii publice de interes local sau a unor activitãţi finanţate integral din venituri extrabugetare se evidenţiazã în contabilitatea instituţiilor publice respective cu ajutorul contului 371 "Sume primite pentru înfiinţarea unor instituţii şi servicii publice de interes local sau a unor activitãţi finanţate integral din venituri extrabugetare".
Cu ajutorul acestui cont instituţiile publice finanţate din bugetele locale ţin evidenta sumelor primite pentru înfiinţarea unor instituţii şi servicii publice de interes local sau a unor activitãţi finanţate integral din venituri extrabugetare.
Contul 371 "Sume primite pentru înfiinţarea unor instituţii şi servicii publice de interes local sau a unor activitãţi finanţate integral din venituri extrabugetare" este un cont de pasiv. În creditul acestui cont se înregistreazã sumele primite pentru înfiinţarea unor instituţii şi servicii publice de interes local sau a unor activitãţi finanţate integral din venituri extrabugetare, iar în debit, sumele rambursate.
Soldul contului reprezintã sumele primite pentru înfiinţarea unor instituţii şi servicii publice de interes local sau a unor activitãţi finanţate integral din venituri extrabugetare şi nerambursate.
Contul 371 "Sume primite pentru înfiinţarea unor instituţii şi servicii publice de interes local sau a unor activitãţi finanţate integral din venituri extrabugetare" se crediteaza prin debitul contului:
120 "Disponibil al instituţiei publice finanţate din venituri extrabugetare"
- cu sumele intrate în contul de disponibil reprezentând fonduri primite de la consiliul local pentru înfiinţarea unor instituţii şi servicii publice de interes local sau a unor activitãţi finanţate integral din venituri extrabugetare.
Contul 371 "Sume primite pentru înfiinţarea unor instituţii şi servicii publice de interes local sau a unor activitãţi finanţate integral din venituri extrabugetare" se debiteaza prin creditul contului:
120 "Disponibil al instituţiei publice finanţate din venituri extrabugetare"
- cu sumele ieşite din contul de disponibil reprezentând rambursãri de fonduri acordate de consiliul local pentru înfiinţarea unor instituţii şi servicii publice de interes local sau a unor activitãţi finanţate integral din venituri extrabugetare.
În bilanţul contabil pentru "Instituţii publice", respectiv "Consilii locale", contul 371 "Sume primite pentru înfiinţarea unor instituţii şi servicii publice de interes local sau a unor activitãţi finanţate integral din venituri extrabugetare" se raporteazã la codul 431 care se aduna la codul 421.

Redam mai jos monografia principalelor operaţiuni privind primirea, utilizarea şi rambursarea împrumuturilor primite:


──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Explicatia operaţiunii Contul Contul
debitor creditor
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
- sume intrate în contul de disponibil
reprezentând fonduri primite de la consiliile
locale orãşeneşti, municipale, precum
şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti sau
de la consiliile judeţene şi Consiliul General
al Municipiului Bucureşti, dupã caz, pentru
înfiinţarea unor instituţii şi servicii publice
de interes local sau a unor activitãţi finanţate
integral din venituri extrabugetare 120 371
- încasarea veniturilor proprii din produse livrate,
lucrãri executate, servicii prestate 120 520.01
- efectuarea cheltuielilor prevãzute în bugetul
aprobat 420.01 120
- la finele anului închiderea contului 420.01
"Cheltuieli pentru activitatea curenta" se
efectueazã numai în limita veniturilor proprii
realizate în anul respectiv (rulaj creditor
al contului 520.01) 520.01 420.01
- la finele anului, delimitarea cheltuielilor
efectuate din fondurile primite pentru înfiinţare*) 420.02 420.01
- rambursarea fondurilor primite pentru înfiinţare
din veniturile proprii realizate 371 120
- pe mãsura restituirii fondurilor primite, efectuarea
înregistrãrii în contul de cheltuieli pentru
activitatea curenta a partii de cheltuieli efectuate
din fondurile primite la înfiinţare 420.01 420.02*)
- la finele anului, închiderea contului de cheltuieli
efectuate din venituri proprii şi din fonduri
primite la înfiinţare 520.01 420.01
──────────────────────────────────────────────────────────────────────



----------
*) Contul 420.02 "Cheltuieli efectuate din fonduri primite pentru înfiinţare" prezintã sold pana la restituirea completa a fondurilor primite.

ANEXA 3

PRECIZĂRI
privind înregistrarea în contabilitatea consiliilor judeţene şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti a sumelor primite din fondul de tezaur pentru realizarea de investiţii publice de interes judeţean

Consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, care au derulat operaţiuni de finanţare a obiectivelor de investiţii prin contul de disponibil al fondului de tezaur (cont 50.08 sau 65.12, dupã caz), potrivit lit. A din anexa la Precizãrile Ministerului Finanţelor nr. 146.376 din 8 octombrie 1997, vor avea în vedere urmãtoarele:
Începând cu anul 2000 finanţarea obiectivelor de investiţii publice de interes judeţean din disponibilul fondului de tezaur, pana la utilizare, se efectueazã prin contul 50.02 sau 65.11, dupã caz.
Consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, care au evidenţiat în debitul contului 415 "Cheltuieli pentru investiţii în continuare" sume aferente obiectivelor de investiţii neterminate, care se deruleazã în anii urmãtori, vor efectua înregistrarea:


──────────────────────────────────────────────────────────────────────
334 = 337.38
"Fondul de tezaur" "Sume primite din fondul de tezaur"
──────────────────────────────────────────────────────────────────────



Prevederile lit. A din anexa la Precizãrile Ministerului Finanţelor nr. 146.376 din 8 octombrie 1997 se modifica astfel:


──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Explicatia operaţiunii Contul Contul
debitor creditor
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. La nivelul consiliilor judeţene şi
al Consiliului General al Municipiului
Bucureşti
1. Constituirea fondului de tezaur din
vãrsãmintele efectuate de unitãţile
administrativ-teritoriale [operaţiune
efectuatã potrivit art. 63 lit. c) din 109 334
Legea nr. 72/1996 privind finanţele (cont 50.08
publice] sau 65.12)
2. Încasãri din rambursarea împrumuturilor din
fondul de tezaur, acordate consiliilor
locale, potrivit legii 109 201
3. Dobânzi încasate pentru împrumuturi acordate,
potrivit legii 109 334
4. Alocarea sumelor pentru finanţarea unor
obiective de investiţii din fondul de tezaur
judeţean (al municipiului Bucureşti) 434/analitic 109
la unitãţile administrativ-teritoriale distinct
5. Încasarea sumelor rãmase neutilizate la
terminarea obiectivelor de investiţii:
- în anul în care au fost alocate 109 434
- în anii urmãtori celui în care au fost
acordate 109 334
6. La finele anului, închiderea contului de
cheltuieli 334 434
──────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 4

PLANUL DE CONTURI
pentru consiliile locale orãşeneşti, municipale, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti pentru reflectarea execuţiei bugetului local şi normele de utilizare a acestuia, în vigoare de la data de 1 ianuarie 2000




┌─────────────────────────────────────────┬─────┬───────────────────┬───────┐
│ │ │ Simbolul contului │Funcţia│
│ Denumirea contului │Clasa├─────────┬─────────┤contu- │
│ │ │ gr. 1 │ gr. 2 │ lui │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┴─────────┼───────┤
│ │ 1 │ │ │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┬─────────┼───────┤
│DISPONIBIL AL BUGETULUI LOCAL │ │102*) │ │ A │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│DISPONIBIL DIN FONDUL DE RULMENT AL │ │ │ │ │
│BUGETULUI LOCAL │ │ │ 102.01*)│ A │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│DISPONIBIL AL BUGETULUI LOCAL LA │ │ │ │ │
│TREZORERIA STATULUI │ │ 103 │ │ A │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│DISPONIBIL DIN FONDUL DE RULMENT AL │ │ │ │ │
│BUGETULUI LOCAL │ │ │ 103.01 │ A │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│DISPONIBIL DIN VENITURI CU DESTINAŢIE │ │ │ │ │
│SPECIALĂ │ │ 104 │ │ A │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│DISPONIBIL DIN COTE DEFALCATE DIN │ │ │ │ │
│IMPOZITUL PE VENIT PENTRU ECHILIBRAREA │ │ │ │ │
│BUGETELOR LOCALE │ │ 108 │ │ A │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│DISPONIBIL DIN FONDUL DE TEZAUR │ │ 109 │ │ A │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│CASA │ │ 13 │ │ A │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│ │ 2 │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│ÎMPRUMUTURI TEMPORARE DIN FONDUL DE │ │ │ │ │
│TEZAUR │ │201**) │ │ A │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│ÎMPRUMUTURI PENTRU INVESTIŢII │ │ 205 │ │ P │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│ÎMPRUMUTURI TEMPORARE DIN TREZORERIA │ │ │ │ │
│STATULUI │ │ 206 │ │ P │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│ÎMPRUMUTURI TEMPORARE ACORDATE POTRIVIT │ │ │ │ │
│LEGII │ │ 207 │ │ A │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│DECONTĂRI CU ORDONATORII DE CREDITE │ │ │ │ │
│PENTRU FINANTARI DIN BUGETUL LOCAL │ │211*) │ │ A/P │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│DECONTĂRI DIN CREDITE PENTRU INVESTIŢII │ │ 214 │ │ A │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│DECONTĂRI DIN ÎMPRUMUTURI TEMPORARE DIN │ │ │ │ │
│TREZORERIA STATULUI │ │ 217 │ │ A │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│DECONTĂRI PRIVIND ÎMPRUMUTURILE TEMPORARE│ │ │ │ │
│ACORDATE POTRIVIT LEGII │ │ 219 │ │ P │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│ │ 3 │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│FONDUL DE TEZAUR │ │ 334 │ │ P │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│COTE DEFALCATE DIN IMPOZITUL PE VENIT │ │ │ │ │
│PENTRU ECHILIBRAREA BUGETELOR LOCALE │ │ 335 │ │ P │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│EXCEDENTUL VENITURILOR CU DESTINAŢIE │ │ │ │ │
│SPECIALĂ │ │ 338 │ │ P │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│FONDUL DE RULMENT │ │ 339 │ │ P │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│FONDUL DE RULMENT DESTINAT ACOPERIRII │ │ │ │ │
│GOLULUI DE CASA │ │ │ 339.01│ P │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│FONDUL DE RULMENT DESTINAT ACOPERIRII │ │ │ │ │
│DEFINITIVE A DEFICITULUI BUGETAR │ │ │ 339.02│ P │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│FONDUL DE RULMENT DESTINAT FINANŢĂRII │ │ │ │ │
│UNOR INVESTIŢII SAU PENTRU DEZVOLTAREA │ │ │ │ │
│SERVICIILOR PUBLICE LOCALE │ │ │ 339.03│ P │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│ │ 4 │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│CHELTUIELI CURENTE ALE BUGETULUI LOCAL │ │ 400 │ │ A │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│CHELTUIELI CU DESTINAŢIE SPECIALĂ ALE │ │ │ │ │
│BUGETULUI LOCAL │ │ 402 │ │ A │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│CHELTUIELI DIN FONDUL DE TEZAUR │ │ 434 │ │ A │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│ │ 5 │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│VENITURI CURENTE ALE BUGETULUI LOCAL │ │ 500 │ │ P │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│VENITURI CU DESTINAŢIE SPECIALĂ ALE │ │ │ │ │
│BUGETULUI LOCAL │ │ 502 │ │ P │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│REZULTATUL EXECUŢIEI BUGETARE │ │ 57 │ │ P │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│REZULTATUL EXECUŢIEI BUGETARE CURENTE │ │ │ 57.01│ P │
├─────────────────────────────────────────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┤
│REZULTATUL EXECUŢIEI BUGETARE DIN │ │ │ │ │
│FONDURI CU DESTINAŢIE SPECIALĂ │ │ │ 57.02│ P │
└─────────────────────────────────────────┴─────┴─────────┴─────────┴───────┘



--------
*) Se utilizeazã de consiliile locale şi de Consiliul Judeţean Ilfov în care nu funcţioneazã trezorerii ale statului.
**) Funcţioneazã în contabilitatea consiliilor judeţene şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti pentru împrumuturi acordate din fondul de tezaur.

NOTA:
1. Conturile 402 "Cheltuieli cu destinaţie specialã ale bugetului local" şi 502 "Venituri cu destinaţie specialã ale bugetului local" se raporteazã în bilanţul contabil pentru "Consilii locale", astfel:


Activ Cod
(în subsolul paginii 3 şi se aduna la codul 131)
Cheltuieli cu destinaţie specialã ale bugetului local 134
Pasiv
(în subsolul paginii 6 şi se aduna la codul 311)
Venituri cu destinaţie specialã ale bugetului local 327



2. Pentru reflectarea execuţiei bugetului local consiliile locale comunale deschid partizi corespunzãtoare conturilor contabile de la consiliile locale.

CONTUL 103 "Disponibil al bugetului local la trezoreria statului"

Cu ajutorul acestui cont consiliile locale orãşeneşti şi municipale, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti ţin evidenta încasãrilor şi plãţilor efectuate prin contul de disponibil al bugetului local deschis la trezoreria statului.
Contul 103 "Disponibil al bugetului local la trezoreria statului" este un cont de activ. În debitul acestui cont se înregistreazã încasãrile reprezentând veniturile bugetului local, conform prevederilor legale, iar în credit, plãţile de casa reprezentând cheltuieli ale bugetului local, potrivit legii.
Soldul debitor al contului reprezintã disponibilitãţile bãneşti ale bugetului local aflate la trezoreria statului.
În timpul anului contul 103 "Disponibil al bugetului local la trezoreria statului" poate prezenta şi sold creditor ca urmare a golurilor de casa apãrute pe parcursul execuţiei bugetare.
Contul 103 "Disponibil al bugetului local la trezoreria statului" se debiteaza prin creditul conturilor:
103.01 "Disponibil din fondul de rulment al bugetului local"
- cu sumele utilizate la finele anului din fondul de rulment constituit în anii precedenti pentru acoperirea definitiva a deficitului bugetar
13 "Casa"
- cu sumele depuse la trezoreria statului reprezentând veniturile bugetului local încasate în numerar
104 "Disponibil din venituri cu destinaţie specialã"
- cu sumele utilizate la finele anului din excedentul constituit în anii precedenti pentru acoperirea definitiva a deficitului bugetar
400 "Cheltuieli curente ale bugetului local"
- cu sumele primite reprezentând rambursarea împrumuturilor în anul în care au fost acordate (concomitent: 219 = 207)
500 "Venituri curente ale bugetului local"
- cu sumele încasate în contul de disponibil reprezentând venituri proprii ale bugetului local, sume şi cote defalcate, precum şi subvenţii primite de la bugetul de stat;
- cu împrumuturile primite de la trezoreria statului, de la bãnci sau de la instituţii de credit, conform legii;
- cu sumele primite reprezentând rambursãri de împrumuturi în anii urmãtori celui în care au fost acordate
502 "Venituri cu destinaţie specialã ale bugetului local"
- cu sumele încasate de bugetul local reprezentând venituri cu destinaţie specialã.
Contul 103 "Disponibil al bugetului local la trezoreria statului" se crediteaza prin debitul conturilor:
103.01 "Disponibil din fondul de rulment al bugetului local"
- la finele anului, cu sumele virate din contul de disponibil, reprezentând fondul de rulment propriu constituit la nivelul unitãţii administrativ-teritoriale (concomitent: 57.01 = 339)
104 "Disponibil din venituri cu destinaţie specialã"
- la finele anului, cu sumele virate din contul de disponibil reprezentând excedentul bugetului local din venituri cu destinaţie specialã (concomitent: 57.02 = 338)
400 "Cheltuieli curente ale bugetului local"
- cu plãţile de casa efectuate din contul de disponibil al bugetului local reprezentând cheltuieli curente ale bugetului local (preluate de la ordonatorii principali de credite pe baza conturilor de execuţie);
- cu valoarea plãţilor efectuate reprezentând rambursãri de împrumuturi în anii urmãtori celui în care au fost primite;
- cu valoarea împrumuturilor temporare acordate din bugetul local;
- cu dobânzi şi alte cheltuieli aferente împrumuturilor contractate
402 "Cheltuieli cu destinaţie specialã ale bugetului local"
- cu plãţile de casa reprezentând cheltuieli cu destinaţie specialã ale bugetului local (preluate de la ordonatorii principali de credite pe baza conturilor de execuţie)
500 "Venituri curente ale bugetului local"
- cu plãţile efectuate în cursul anului reprezentând rambursarea împrumuturilor contractate în anul în care au fost primite;
- cu restituiri de venituri curente ale bugetului local, potrivit legii
502 "Venituri cu destinaţie specialã ale bugetului local"
- cu restituiri de venituri cu destinaţie specialã ale bugetului local, potrivit legii
57.01 "Rezultatul execuţiei bugetare curente"
- cu împrumuturi din anii precedenti nerambursate la scadenta.

CONTUL 103.01 "Disponibil din fondul de rulment al bugetului local"

Cu ajutorul acestui cont consiliile locale orãşeneşti şi municipale, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti ţin evidenta încasãrilor şi plãţilor efectuate din disponibilul din fondul de rulment al bugetului local deschis la trezoreria statului.
Contul 103.01 "Disponibil din fondul de rulment al bugetului local" este un cont de activ. În debitul acestui cont se înregistreazã sumele repartizate din contul de disponibil al bugetului local pentru constituirea fondului de rulment, potrivit legii, iar în credit, sumele intrate în contul de disponibil al bugetului local, pentru utilizarea fondului de rulment.
Soldul debitor al contului reprezintã disponibilitãţile bãneşti ale bugetului local din fondul de rulment constituit potrivit legii.
Contul 103.01 "Disponibil din fondul de rulment al bugetului local" se debiteaza prin creditul contului:
103 "Disponibil al bugetului local la trezoreria statului"
- la finele anului, cu sumele virate din contul de disponibil reprezentând fondul de rulment propriu constituit la nivelul unitãţii administrativ-teritoriale (concomitent: 57.01 = 339).
Contul 103.01 "Disponibil din fondul de rulment al bugetului local" se crediteaza prin debitul contului:
103 "Disponibil al bugetului local la trezoreria statului"
- cu sumele utilizate la finele anului din fondul de rulment constituit în anii precedenti pentru acoperirea definitiva a deficitului bugetar.

CONTUL 13 "Casa"

Cu ajutorul acestui cont consiliile locale orãşeneşti şi municipale, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, consiliile judeţene şi Consiliul General al Muncipiului Bucureşti ţin evidenta încasãrilor şi plãţilor efectuate în numerar.
Contul 13 "Casa" este un cont de activ. În debitul acestui cont se înregistreazã încasãrile efectuate în numerar reprezentând veniturile bugetului local, conform prevederilor legale, iar în credit, virãrile efectuate în contul de disponibil al bugetului local la trezoreria statului.
Soldul debitor al contului reprezintã disponibilitãţile bãneşti ale bugetului local, aflate în casierie, încasate şi nedepuse la trezoreria statului.
Contul 13 "Casa" se debiteaza prin creditul conturilor:
500 "Venituri curente ale bugetului local"
- cu sumele încasate în numerar reprezentând venituri curente ale bugetului local
502 "Venituri cu destinaţie specialã ale bugetului local"
- cu sumele încasate în numerar reprezentând venituri cu destinaţie specialã ale bugetului local.
Contul 13 "Casa" se crediteaza prin debitul contului:
103 "Disponibil al bugetului local la trezoreria statului"
- cu sumele depuse la trezoreria statului reprezentând veniturile bugetului local încasate în numerar.

CONTUL 104 "Disponibil din venituri cu destinaţie specialã"

Cu ajutorul acestui cont consiliile locale orãşeneşti şi municipale, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti ţin evidenta disponibilului excedentului constituit din venituri cu destinaţie specialã.
Contul 104 "Disponibil din venituri cu destinaţie specialã" este un cont de activ. În debitul acestui cont se înregistreazã disponibilul excedentului veniturilor cu destinaţie specialã, iar în credit, disponibilul utilizat pentru efectuarea de cheltuieli cu destinaţie specialã.
Soldul debitor al contului reprezintã disponibilul din excedentul constituit din venituri cu destinaţie specialã.
Contul 104 "Disponibil din venituri cu destinaţie specialã" se debiteaza prin creditul contului:
103 "Disponibil al bugetului local la trezoreria statului"
- la finele anului, cu sumele virate din contul de disponibil reprezentând excedentul bugetului local din venituri cu destinaţie specialã (concomitent: 57.02 = 338).
Contul 104 "Disponibil din venituri cu destinaţie specialã" se crediteaza prin debitul contului:
103 "Disponibil al bugetului local la trezoreria statului"
- cu sumele utilizate la finele anului din excedentul constituit în anii precedenti pentru acoperirea definitiva a deficitului bugetar.

CONTUL 106 "Disponibil din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale"

Cu ajutorul acestui cont consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti ţin evidenta încasãrilor şi plãţilor efectuate din contul de disponibil din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale.
Contul 106 "Disponibil din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale" este un cont de activ. În debitul acestui cont se înregistreazã încasãrile reprezentând cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, conform prevederilor legale, iar în credit, plãţile efectuate din contul de disponibil reprezentând cote defalcate din impozitul pe venit alocate comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţului, pentru echilibrarea bugetelor locale, potrivit legii.
Soldul debitor al contului reprezintã disponibilitãţile din cote defalcate aflate în contul deschis la trezoreria statului.
Contul 106 "Disponibil din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale" se debiteaza prin creditul contului:
335 "Cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale"
- cu sumele încasate în contul de disponibil deschis la trezoreria statului reprezentând cote defalcate din impozitul pe venit, potrivit legii.
Contul 106 "Disponibil din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale" se crediteaza prin debitul contului:
335 "Cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale"
- cu sumele virate din contul de disponibil deschis la trezoreria statului reprezentând cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale.

CONTUL 109 "Disponibil din fondul de tezaur"

Cu ajutorul acestui cont consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti ţin evidenta disponibilului constituit, potrivit Legii nr. 72/1996, din vãrsãminte efectuate din excedentul anual al bugetelor unitãţilor administrativ-teritoriale.
Contul 109 "Disponibil din fondul de tezaur" este un cont de activ. În debitul acestui cont se înregistreazã sumele încasate la fondul de tezaur, iar în credit, împrumuturile acordate temporar din fondul de tezaur, potrivit Legii nr. 72/1996, şi sumele acordate pentru realizarea de investiţii publice de interes judeţean.
Soldul debitor al contului reprezintã disponibilul din fondul de tezaur constituit.
Contul 109 "Disponibil din fondul de tezaur" se debiteaza prin creditul conturilor:
201 "Împrumuturi temporare din fondul de tezaur"
- cu sumele încasate reprezentând împrumuturi rambursate de unitãţile administrativ-teritoriale cãrora le-au fost acordate potrivit Legii nr. 72/1996
334 "Fondul de tezaur"
- cu sumele încasate reprezentând vãrsãminte efectuate potrivit Legii nr. 72/1996 de unitãţile administrativ-teritoriale, precum şi cu dobânzile încasate.
Contul 109 "Disponibil din fondul de tezaur" se crediteaza prin debitul conturilor:
201 "Împrumuturi temporare din fondul de tezaur"
- cu sumele acordate din fondul de tezaur unitãţilor administrativ-teritoriale, potrivit Legii nr. 72/1996
434 "Cheltuieli din fondul de tezaur"
- cu sumele acordate unitãţilor administrativ-teritoriale pentru realizarea de investiţii publice de interes judeţean, cu aprobarea consiliului judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

CONTUL 201 "Împrumuturi temporare din fondul de tezaur"

Cu ajutorul acestui cont consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti ţin evidenta împrumuturilor acordate din fondul de tezaur unitãţilor administrativ-teritoriale, potrivit Legii nr. 72/1996.
Contul 201 "Împrumuturi temporare din fondul de tezaur" este un cont de activ. În debitul contului se înregistreazã împrumuturile acordate din fondul de tezaur unitãţilor administrativ-teritoriale, potrivit Legii nr. 72/1996, iar în credit, împrumuturile rambursate.
Soldul debitor al contului reprezintã împrumuturile acordate şi nerambursate.
Contul 201 "Împrumuturi temporare din fondul de tezaur" se debiteaza prin creditul contului:
109 "Disponibil din fondul de tezaur"
- cu sumele acordate din fondul de tezaur unitãţilor administrativ-teritoriale potrivit Legii nr. 72/1996.
Contul 201 "Împrumuturi temporare din fondul de tezaur" se crediteaza prin debitul contului:
109 "Disponibil din fondul de tezaur"
- cu sumele încasate reprezentând împrumuturi rambursate de unitãţile administrativ-teritoriale cãrora le-au fost acordate potrivit Legii nr. 72/1996.

CONTUL 205 "Împrumuturi pentru investiţii"

Cu ajutorul acestui cont consiliile locale orãşeneşti şi municipale, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti ţin evidenta împrumuturilor pentru investiţii primite de la bãnci sau de la alte instituţii de credit, a împrumuturilor din emisiunea de titluri de valoare etc.
Contabilitatea analitica a împrumuturilor pentru investiţii se tine pe categorii de împrumuturi.
Contul 205 "Împrumuturi pentru investiţii" este un cont de pasiv. În creditul acestui cont se înregistreazã împrumuturile primite, iar în debit, împrumuturile rambursate.
Soldul creditor al contului reprezintã împrumuturile primite şi nerambursate.
Contul 205 "Împrumuturi pentru investiţii" se crediteaza prin debitul contului:
214 "Decontãri din credite pentru investiţii"
- cu valoarea împrumuturilor pentru investiţii primite (concomitent: 103 = 500).
Contul 205 "Împrumuturi pentru investiţii" se debiteaza prin creditul contului:
214 "Decontãri din credite pentru investiţii"
- cu valoarea împrumuturilor pentru investiţii rambursate (concomitent: 500 = 103, dacã împrumutul se ramburseazã în anul în care a fost contractat, sau 400 = 103, dacã împrumutul se ramburseazã în anii urmãtori celui în care a fost contractat).

CONTUL 206 "Împrumuturi temporare din trezoreria statului"

Cu ajutorul acestui cont consiliile locale orãşeneşti şi municipale, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti ţin evidenta împrumuturilor temporare din trezoreria statului, efectuate în condiţiile legii.
Contabilitatea analitica a împrumuturilor temporare din trezoreria statului se tine pe categorii de împrumuturi.
Contul 206 "Împrumuturi temporare din trezoreria statului" este un cont de pasiv. În creditul acestui cont se înregistreazã împrumuturile primite, iar în debit, împrumuturile rambursate.
Soldul creditor al contului reprezintã împrumuturile primite şi nerambursate.
Contul 206 "Împrumuturi temporare din trezoreria statului" se crediteaza prin debitul contului:
217 "Decontãri din împrumuturi temporare la trezoreria statului"
- cu valoarea împrumuturilor temporare din trezoreria statului primite (concomitent: 103 = 500).
Contul 206 "Împrumuturi temporare din trezoreria statului" se debiteaza prin creditul contului:
217 "Decontãri din împrumuturi temporare din trezoreria statului"
- cu valoarea împrumuturilor temporare din trezoreria statului rambursate (concomitent: 500 = 103, dacã împrumutul se ramburseazã în anul în care a fost contractat, sau 400 = 103, dacã împrumutul se ramburseazã în anii urmãtori celui în care a fost contractat).

CONTUL 207 "Împrumuturi temporare acordate potrivit legii"

Cu ajutorul acestui cont consiliile locale orãşeneşti şi municipale, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti ţin evidenta împrumuturilor temporare acordate din bugetul local pentru înfiinţarea unor instituţii şi servicii publice de interes local sau a unor activitãţi finanţate integral din venituri extrabugetare şi a altor împrumuturi acordate în condiţiile legii.
Contabilitatea analitica a împrumuturilor temporare acordate potrivit legii se tine pe categorii de împrumuturi.
Contul 207 "Împrumuturi temporare acordate potrivit legii" este un cont de activ. În debitul acestui cont se înregistreazã împrumuturile temporare acordate de consiliile locale potrivit legii, iar în credit, împrumuturile rambursate.
Soldul debitor al contului reprezintã împrumuturile acordate şi nerambursate.
Contul 207 "Împrumuturi temporare acordate potrivit legii" se debiteaza prin creditul contului:
219 "Decontãri privind împrumuturile temporare acordate potrivit legii"
- cu valoarea împrumuturilor temporare acordate pentru înfiinţarea unor instituţii şi servicii publice de interes local sau a unor activitãţi finanţate integral din venituri extrabugetare şi a altor împrumuturi acordate în condiţiile legii (concomitent: 400 = 103).
Contul 207 "Împrumuturi temporare acordate potrivit legii" se crediteaza prin debitul contului:
219 "Decontãri privind împrumuturile temporare acordate potrivit legii"
- cu sumele încasate reprezentând valoarea împrumuturilor temporare acordate pentru înfiinţarea unor instituţii şi servicii publice de interes local sau a unor activitãţi finanţate integral din venituri extrabugetare şi a altor împrumuturi acordate în condiţiile legii (concomitent: 103 = 400, dacã împrumutul se ramburseazã în anul în care a fost acordat, sau 103 = 500, dacã împrumutul se ramburseazã în anii urmãtori celui în care a fost acordat).

CONTUL 214 "Decontãri din împrumuturi pentru investiţii"

Cu ajutorul acestui cont consiliile locale orãşeneşti şi municipale, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti ţin evidenta decontãrilor privind împrumuturile pentru investiţii, acordate în condiţiile legii.
Contul 214 "Decontãri din împrumuturi pentru investiţii" este un cont de activ. În debitul acestui cont se înregistreazã sumele primite, reprezentând împrumuturile pentru investiţii, iar în credit, împrumuturile pentru investiţii rambursate.
Soldul debitor al contului reprezintã împrumuturile primite şi nerambursate.
Contul 214 "Decontãri din împrumuturi pentru investiţii" se debiteaza prin creditul contului:
205 "Împrumuturi pentru investiţii"
- cu valoarea împrumuturilor pentru investiţii primite (concomitent: 103 = 500).
Contul 214 "Decontãri din împrumuturi pentru investiţii" se crediteaza prin debitul contului:
205 "Împrumuturi pentru investiţii"
- cu valoarea împrumuturilor pentru investiţii rambursate (concomitent: 500 = 103, dacã împrumutul se ramburseazã în anul în care a fost contractat, sau 400 = 103, dacã împrumutul se ramburseazã în anii urmãtori celui în care a fost contractat).

CONTUL 217 "Decontãri din împrumuturi temporare din trezoreria statului"

Cu ajutorul acestui cont consiliile locale orãşeneşti şi municipale, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti ţin evidenta decontãrilor privind împrumuturile temporare din trezoreria statului, acordate în condiţiile legii.
Contul 217 "Decontãri din împrumuturi temporare din trezoreria statului" este un cont de activ. În debitul acestui cont se înregistreazã sumele primite reprezentând împrumuturi din trezoreria statului, iar în credit, împrumuturile rambursate.
Soldul debitor al contului reprezintã împrumuturile primite şi nerambursate.
Contul 217 "Decontãri din împrumuturi temporare din trezoreria statului" se debiteaza prin creditul contului:
206 "Împrumuturi temporare din trezoreria statului"
- cu valoarea împrumuturilor temporare din trezoreria statului primite (concomitent: 103 = 500).
Contul 217 "Decontãri din împrumuturi temporare din trezoreria statului" se crediteaza prin debitul contului:
206 "Împrumuturi temporare din trezoreria statului"
- cu valoarea împrumuturilor temporare din trezoreria statului rambursate (concomitent: 500 = 103, dacã împrumutul se ramburseazã în anul în care a fost contractat, sau 400 = 103, dacã împrumutul se ramburseazã în anii urmãtori celui în care a fost contractat).

CONTUL 219 "Decontãri privind împrumuturile temporare acordate potrivit legii"

Cu ajutorul acestui cont consiliile locale orãşeneşti şi municipale, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti ţin evidenta decontãrilor privind împrumuturile temporare acordate din bugetul local pentru înfiinţarea unor instituţii şi servicii publice de interes local sau a unor activitãţi finanţate integral din venituri extrabugetare şi alte împrumuturi acordate în condiţiile legii.
Contul 219 "Decontãri privind împrumuturile temporare acordate potrivit legii" este un cont de pasiv. În creditul acestui cont se înregistreazã împrumuturile temporare acordate de consiliul local potrivit legii, iar în debit, împrumuturile rambursate.
Soldul creditor al contului reprezintã împrumuturile acordate şi nerambursate.
Contul 219 "Decontãri privind împrumuturile temporare acordate potrivit legii" se crediteaza prin debitul contului:
207 "Împrumuturi temporare acordate potrivit legii"
- cu valoarea împrumuturilor temporare acordate pentru înfiinţarea unor instituţii şi servicii publice de interes local sau a unor activitãţi finanţate integral din venituri extrabugetare şi a altor împrumuturi acordate în condiţiile legii (concomitent: 400 = 103).
Contul 219 "Decontãri privind împrumuturile temporare acordate potrivit legii" se debiteaza prin creditul contului:
207 "Împrumuturi temporare acordate potrivit legii"
- cu sumele încasate reprezentând valoarea împrumuturilor temporare acordate pentru înfiinţarea unor instituţii şi servicii publice de interes local sau a unor activitãţi finanţate integral din venituri extrabugetare şi a altor împrumuturi acordate în condiţiile legii (concomitent: 103 = 400, dacã împrumutul se ramburseazã în anul în care a fost acordat, sau 103 = 500, dacã împrumutul se ramburseazã în anii urmãtori celui în care a fost acordat).

CONTUL 334 "Fondul de tezaur"

Cu ajutorul acestui cont consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti ţin evidenta fondului de tezaur constituit, potrivit Legii nr. 72/1996, din vãrsãmintele efectuate din excedentul anual al bugetelor unitãţilor administrativ-teritoriale.
Contul 334 "Fondul de tezaur" este un cont de pasiv. În creditul contului se înregistreazã sumele încasate pentru constituirea fondului, iar în debit, la finele anului, totalul cheltuielilor efectuate pentru închiderea contului. Soldul creditor al contului reprezintã fondul de tezaur constituit şi neutilizat.
Contul 334 "Fondul de tezaur" se crediteaza prin debitul contului:
109 "Disponibil din fondul de tezaur"
- cu sumele încasate reprezentând vãrsãminte efectuate potrivit Legii nr. 72/1996 de unitãţile administrativ-teritoriale, precum şi cu dobânzile încasate.
Contul 334 "Fondul de tezaur" se debiteaza prin creditul contului:
434 "Cheltuieli din fondul de tezaur"
- la finele anului, cu totalul cheltuielilor efectuate în cursul anului, potrivit legii, din fondul de tezaur.

CONTUL 335 "Cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale"

Cu ajutorul acestui cont consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti ţin evidenta sumelor încasate din impozitul pe venit, potrivit legii, pentru echilibrarea bugetelor locale.
Contul 335 "Cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale" este un cont de pasiv. În creditul acestui cont se înregistreazã cotele defalcate, încasate din impozitul pe venit, potrivit legii, iar în debit, sumele alocate bugetelor locale şi bugetului judeţului, pe baza criteriilor stabilite de lege.
Soldul creditor al contului reprezintã cotele defalcate din impozitul pe venit, încasate în contul deschis la trezoreria statului şi nealocate bugetelor locale.
Contul 335 "Cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale" se crediteaza prin debitul contului:
106 "Disponibil din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale"
- cu sumele încasate în contul de disponibil deschis la trezoreria statului, reprezentând cote defalcate din impozitul pe venit, potrivit legii.
Contul 335 "Cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale" se debiteaza prin creditul contului:
106 "Disponibil din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale"
- cu sumele virate din contul de disponibil deschis la trezoreria statului reprezentând cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale.

CONTUL 338 "Excedentul veniturilor cu destinaţie specialã"

Cu ajutorul acestui cont consiliile locale orãşeneşti şi municipale, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti ţin evidenta excedentului veniturilor cu destinaţie specialã constituit, potrivit legii.
Contul 338 "Excedentul veniturilor cu destinaţie specialã" este un cont de pasiv. În creditul contului se înregistreazã sumele repartizate din rezultatul execuţiei bugetare anuale, reprezentând excedentul veniturilor din fonduri cu destinaţie specialã al bugetului local, iar în debit, sumele utilizate din excedentul veniturilor cu destinaţie specialã, constituit în anii precedenti, pentru acoperirea definitiva a deficitului bugetar în anul curent.
Soldul creditor al contului reprezintã excedentul veniturilor cu destinaţie specialã, constituit şi neutilizat.
Contul 338 "Excedentul veniturilor cu destinaţie specialã" se crediteaza prin debitul contului:
57.02 "Rezultatul execuţiei bugetare din fonduri cu destinaţie specialã"
- la finele anului, cu sumele repartizate, potrivit legii, din rezultatul anual, reprezentând excedentul veniturilor cu destinaţie specialã al bugetului local (concomitent: 104 = 103).
Contul 338 "Excedentul veniturilor cu destinaţie specialã" se debiteaza prin creditul contului:
57.02 "Rezultatul execuţiei bugetare din fonduri cu destinaţie specialã"
- la finele anului, cu sumele utilizate din excedentul veniturilor cu destinaţie specialã constituit în anii precedenti, pentru acoperirea definitiva a deficitului bugetar în anul curent (concomitent: 103 = 104).

CONTUL 339 "Fondul de rulment"

Cu ajutorul acestui cont consiliile locale orãşeneşti şi municipale, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti ţin evidenta fondului de rulment constituit potrivit legii din excedentul anual curent al bugetului local.
Contabilitatea analitica a fondului de rulment constituit se tine pe destinatiile stabilite de lege.
Contul 339 "Fondul de rulment" este un cont de pasiv. În creditul contului se înregistreazã sumele repartizare din rezultatul execuţiei bugetare anuale pentru constituirea fondului de rulment, iar în debit, sumele utilizate din fondul de rulment constituit în anii precedenti pentru acoperirea definitiva a deficitului bugetar în anul curent.
Soldul creditor al contului reprezintã fondul de rulment constituit şi neutilizat.
Contul 339 "Fondul de rulment" se crediteaza prin debitul contului:
57.01 "Rezultatul execuţiei bugetare curente"
- la finele anului, cu sumele repartizate, potrivit legii, din excedentul anual al bugetului local pentru constituirea fondului de rulment (concomitent: 103.01 = 103).
Contul 339 "Fondul de rulment" se debiteaza prin creditul contului:
57.01 "Rezultatul execuţiei bugetare curente"
- la finele anului, cu sumele utilizate din fondul de rulment constituit în anii precedenti pentru acoperirea definitiva a deficitului bugetar în anul curent (concomitent: 103 = 103.01).

CONTUL 400 "Cheltuieli curente ale bugetului local"

Cu ajutorul acestui cont consiliile locale orãşeneşti şi municipale, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti ţin evidenta plãţilor efectuate de la bugetul local pe structura bugetului aprobat, potrivit legii.
Contabilitatea analitica a plãţilor efectuate din bugetul local se conduce potrivit bugetului aprobat.
Contul 400 "Cheltuieli curente ale bugetului local" este un cont de activ. În debitul acestui cont se înregistreazã în cursul anului plãţile efectuate din contul de disponibil al bugetului local, iar în credit, la finele anului, pentru închiderea contului, totalul plãţilor efectuate în cursul anului.
Soldul debitor al contului în cursul anului reprezintã plãţile efectuate din bugetul local.
Contul 400 "Cheltuieli curente ale bugetului local" se debiteaza prin creditul contului:
103 "Disponibil al bugetului local la trezoreria statului"
- cu plãţile de casa efectuate din contul de disponibil al bugetului local, reprezentând cheltuieli curente ale bugetului local (preluate de la ordonatorii principali de credite pe baza conturilor de execuţie);
- cu valoarea plãţilor efectuate reprezentând rambursãri de împrumuturi în anii urmãtori celui în care au fost primite;
- cu valoarea împrumuturilor temporare acordate din bugetul local;
- cu dobânzi şi cu alte cheltuieli aferente împrumuturilor contractate.
Contul 400 "Cheltuieli curente ale bugetului local" se crediteaza prin debitul conturilor:
103 "Disponibil al bugetului local la trezoreria statului"
- cu sumele primite reprezentând rambursarea împrumuturilor în anul în care au fost acordate (concomitent: 219=207)
57.01 "Rezultatul curent al execuţiei bugetare"
- la finele anului, cu totalul plãţilor efectuate în cursul anului, pentru închiderea contului şi stabilirea rezultatului execuţiei bugetare.

CONTUL 402 "Cheltuieli cu destinaţie specialã ale bugetului local"

Cu ajutorul acestui cont consiliile locale orãşeneşti şi municipale, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti ţin evidenta plãţilor de casa efectuate de la bugetul local pe structura bugetului aprobat, reprezentând cheltuieli cu destinaţie specialã, potrivit legii.
Contabilitatea analitica a plãţilor efectuate din bugetul local se conduce potrivit bugetului aprobat.
Contul 402 "Cheltuieli cu destinaţie specialã ale bugetului local" este un cont de activ. În debitul acestui cont se înregistreazã în cursul anului plãţile efectuate din contul de disponibil al bugetului local, reprezentând cheltuieli cu destinaţie specialã, iar în credit, la finele anului, pentru închiderea contului, totalul plãţilor efectuate în cursul anului.
Soldul debitor al contului în cursul anului reprezintã cheltuielile cu destinaţie specialã efectuate din bugetul local.
Contul 402 "Cheltuieli cu destinaţie specialã ale bugetului local" se debiteaza prin creditul contului:
103 "Disponibil al bugetului local la trezoreria statului"
- cu plãţile de casa reprezentând cheltuieli cu destinaţie specialã ale bugetului local (preluate de la ordonatorii principali de credite pe baza conturilor de execuţie).
Contul 402 "Cheltuieli cu destinaţie specialã ale bugetului local" se crediteaza prin debitul contului:
57.02 "Rezultatul execuţiei din venituri cu destinaţie specialã"
- la finele anului, cu totalul plãţilor efectuate în cursul anului, pentru închiderea contului şi stabilirea rezultatului execuţiei bugetare.

CONTUL 434 "Cheltuieli din fondul de tezaur"

Cu ajutorul acestui cont consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti ţin evidenta cheltuielilor din fondul de tezaur pentru realizarea de investiţii publice de interes judeţean, cu aprobarea consilului judeţean şi, respectiv, a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Contul 434 "Cheltuieli din fondul de tezaur" este un cont de activ. În debitul contului se înregistreazã cheltuielile din fondul de tezaur pentru realizarea de investiţii publice de interes judeţean, iar în credit, la finele anului, totalul cheltuielilor efectuate pentru închiderea contului.
Soldul contului, înaintea operaţiunilor de închidere a contului, reprezintã totalul cheltuielilor efectuate.
Contul 434 "Cheltuieli din fondul de tezaur" se debiteaza prin creditul contului:
109 "Disponibil din fondul de tezaur"
- cu sumele acordate unitãţilor administrativ-teritoriale pentru realizarea de investiţii publice de interes judeţean, cu aprobarea consiliului judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Contul 434 "Cheltuieli din fondul de tezaur" se crediteaza prin debitul contului:
334 "Fondul de tezaur"
- la finele anului, cu totalul cheltuielilor efectuate în cursul anului, potrivit legii, din fondul de tezaur.

CONTUL 500 "Venituri curente ale bugetului local"

Cu ajutorul acestui cont consiliile locale orãşeneşti şi municipale, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti ţin evidenta realizãrii veniturilor bugetului local pe structura bugetului aprobat, potrivit legii.
Contabilitatea analitica a veniturilor bugetului local se conduce pe surse de venituri, potrivit bugetului aprobat.
Contul 500 "Venituri curente ale bugetului local" este un cont de pasiv. În creditul acestui cont se înregistreazã în cursul anului veniturile bugetului local încasate, iar în debit la finele anului, pentru închiderea contului, totalul veniturilor încasate în cursul anului.
Soldul creditor al contului, în cursul anului, reprezintã veniturile proprii realizate.
Contul 500 "Venituri curente ale bugetului local" se crediteaza prin debitul conturilor:
103 "Disponibil al bugetului local la trezoreria statului"
- cu sumele încasate în contul de disponibil reprezentând venituri proprii ale bugetului local, sume şi cote defalcate, precum şi subvenţii primite de la bugetul de stat;
- cu împrumuturile primite de la trezoreria statului, bãncile comerciale sau de la instituţii de credit, conform legii;
- cu sumele primite reprezentând rambursãri de împrumuturi în anii urmãtori celui în care au fost acordate
13 "Casa"
- cu sumele încasate în numerar reprezentând venituri curente ale bugetului local.
Contul 500 "Venituri curente ale bugetului local" se debiteaza prin creditul conturilor:
103 "Disponibil al bugetului local la trezoreria statului"
- cu plãţile efectuate în cursul anului reprezentând rambursarea împrumuturilor contractate în anul în care au fost primite;
- cu restituiri de venituri curente ale bugetului local, potrivit legii
57.01 "Rezultatul execuţiei bugetare curente"
- la finele anului, cu totalul veniturilor proprii încasate în cursul anului, pentru închiderea contului şi stabilirea rezultatului execuţiei bugetare.

CONTUL 502 "Venituri cu destinaţie specialã ale bugetului local"

Cu ajutorul acestui cont consiliile locale orãşeneşti şi municipale, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti ţin evidenta realizãrii veniturilor cu destinaţie specialã ale bugetului local pe structura bugetului aprobat, potrivit legii.
Contabilitatea analitica a veniturilor bugetului local se conduce pe surse de venituri, potrivit clasificatiei bugetare aprobate.
Contul 502 "Venituri cu destinaţie specialã ale bugetului local" este un cont de pasiv. În creditul acestui cont se înregistreazã în cursul anului veniturile cu destinaţie specialã ale bugetului local realizate, iar în debit, la finele anului, pentru închiderea contului, totalul veniturilor cu destinaţie specialã încasate în cursul anului.
Soldul creditor al contului, în cursul anului, reprezintã veniturile cu destinaţie specialã realizate.
Contul 502 "Venituri cu destinaţie specialã ale bugetului local" se crediteaza prin debitul conturilor:
103 "Disponibil al bugetului local la trezoreria statului"
- cu sumele încasate de bugetul local reprezentând venituri cu destinaţie specialã
13 "Casa"
- cu sumele încasate în numerar reprezentând venituri cu destinaţie specialã ale bugetului local.
Contul 502 "Venituri cu destinaţie specialã ale bugetului local" se debiteaza prin creditul conturilor:
103 "Disponibil al bugetului local la trezoreria statului"
- cu restituiri de venituri cu destinaţie specialã ale bugetului local, potrivit legii
57.02 "Rezultatul execuţiei din venituri cu destinaţie specialã"
- la finele anului, cu totalul veniturilor cu destinaţie specialã încasate în cursul anului, pentru închiderea contului şi stabilirea rezultatului execuţiei bugetare.

CONTUL 57.01 "Rezultatul execuţiei bugetare curent"

Cu ajutorul acestui cont consiliile locale orãşeneşti şi municipale, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti ţin evidenta rezultatului curent al execuţiei bugetare.
Contul 57.01 "Rezultatul execuţiei bugetare curent" este un cont bifunctional. La sfârşitul anului, în creditul acestui cont se înregistreazã totalul veniturilor curente încasate în cursul anului, pentru închiderea contului de venituri şi stabilirea rezultatului execuţiei bugetare curente, iar în debit, totalul cheltuielilor curente efectuate în cursul anului, pentru închiderea contului de cheltuieli, şi sumele repartizate din rezultatul curent al execuţiei bugetare, potrivit legii.
Înaintea operaţiunii de închidere a contului la finele anului, soldul creditor reprezintã excedentul curent al execuţiei bugetare ce urmeazã sa fie repartizat, potrivit legii, iar soldul debitor reprezintã deficitul curent al execuţiei bugetare care urmeazã sa fie acoperit din sursele prevãzute de lege.
Contul 57.01 "Rezultatul execuţiei bugetare curent" se crediteaza prin debitul conturilor:
339 "Fondul de rulment"
- la finele anului, cu sumele uitilizate din fondul de rulment constituit în anii precedenti pentru acoperirea definitiva a deficitului bugetar în anul curent (concomitent: 103 = 103.01)
500 "Venituri curente ale bugetului local"
- la finele anului, cu totalul veniturilor proprii încasate în cursul anului, pentru închiderea contului şi stabilirea rezultatului execuţiei bugetare.
Contul 57.01 "Rezultatul execuţiei bugetare curent" se debiteaza prin creditul conturilor:
103 "Disponibil al bugetului local la trezoreria statului"
- cu împrumuturi din anii precedenti nerambursate la scadenta
339 "Fondul de rulment"
- la finele anului, cu sumele repartizate, potrivit legii, din excedentul anual al bugetului local pentru constituirea fondului de rulment (concomitent: 103.01 = 103)
400 "Cheltuieli curente ale bugetului local"
- la finele anului, cu totalul plãţilor efectuate în cursul anului, pentru închiderea contului şi stabilirea rezultatului execuţiei bugetare.

CONTUL 57.02 "Rezultatul execuţiei bugetare fonduri cu destinaţie specialã"

Cu ajutorul acestui cont consiliile locale orãşeneşti şi municipale, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti ţin evidenta rezultatului curent al execuţiei bugetare.
Contul 57.02 "Rezultatul execuţiei bugetare fonduri cu destinaţie specialã" este un cont bifunctional. La sfârşitul anului în creditul acestui cont se înregistreazã totalul veniturilor cu destinaţie specialã încasate în cursul anului pentru închiderea contului de venituri şi stabilirea rezultatului execuţiei bugetare curente, iar în debit, totalul cheltuielilor cu destinaţie specialã efectuate în cursul anului, pentru închiderea contului de cheltuieli, şi sumele repartizate din rezultatul execuţiei bugetare din fonduri cu destinaţie specialã, potrivit legii.
Înaintea operaţiunii de închidere a contului la finele anului, soldul creditor reprezintã excedentul din fonduri cu destinaţie specialã ce urmeazã sa fie repartizat, potrivit legii, iar soldul debitor reprezintã deficitul din fonduri cu destinaţie specialã ce urmeazã sa fie acoperit din sursele prevãzute de lege.
Contul 57.02 "Rezultatul execuţiei bugetare fonduri cu destinaţie specialã" se crediteaza prin debitul conturilor:
338 "Excedentul veniturilor cu destinaţie specialã"
- la finele anului, cu sumele utilizate din excedentul veniturilor cu destinaţie specialã constituit în anii precedenti, pentru acoperirea definitiva a deficitului bugetar în anul curent (concomitent: 103 = 104)
502 " Venituri cu destinaţie specialã ale bugetului local"
- la finele anului, cu totalul veniturilor cu destinaţie specialã încasate în cursul anului, pentru închiderea contului şi stabilirea rezultatului execuţiei bugetare.
Contul 57.02 "Rezultatul execuţiei bugetare fonduri cu destinaţie specialã" se debiteza prin creditul contului:
338 "Excedentul veniturilor cu destinaţie specialã"
- la finele anului, cu sumele repartizate, potrivit legii, din rezultatul anual reprezentând excedentul veniturilor cu destinaţie specialã al bugetului local (concomitent: 104 = 103)
402 "Cheltuieli cu destinaţie specialã ale bugetului local"
- la finele anului, cu totalul plãţilor efectuate în cursul anului, pentru închiderea contului şi stabilirea rezultatului execuţiei bugetare.

MONOGRAFIE
privind înregistrarea în contabilitate a principalelor operaţiuni



──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Explicatia Contul
operaţiunii ──────────────────
debitor creditor
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Operaţiuni privind reflectarea execuţiei
bugetului local
1. Venituri curente ale bugetului local
- sume încasate de bugetul local prin
trezoreria statului sau în numerar,
reprezentând venituri proprii, sume şi cote
defalcate, precum şi subvenţii primite de la
bugetul de stat (capitole şi subcapitole, cu
excepţia cap. 31.02) 103(13) 500
- restituiri de venituri curente ale bugetului
local, potrivit legii (capitole şi
subcapitole) 500 103
2. Venituri cu destinaţie specialã ale bugetului
local
- sume încasate de bugetul local prin trezoreria
statului sau în numerar, reprezentând venituri
cu destinaţie specialã, potrivit legii
(cap. 31.02 pe subcapitole de venituri) 103(13) 502
- restituiri de venituri cu destinaţie specialã
ale bugetului local, potrivit legii (cap.
31.02 pe subcapitole de venituri) 502 103
3. Depunerea veniturilor încasate în numerar la
trezoreria statului 103 13
4. Cheltuieli curente ale bugetului local
- cheltuieli ale bugetului local reprezentând
plati de casa preluate lunar de la
ordonatorii principali de credite pe baza
conturilor de execuţie (capitole şi
subcapitole, cu excepţia cap. 96.02) 400 103
5. Cheltuieli cu destinaţie specialã ale
bugetului local
- cheltuieli ale bugetului local reprezentând
plati de casa preluate lunar de la ordonatorii
principali de credite pe baza conturilor de
execuţie (cap. 96.02 pe subcapitole de
cheltuieli) 402 103
6. Împrumuturi primite
- împrumuturi pentru investiţii primite în
condiţiile legii (subcap. 44.02.01 şi
44.02.02) 103 500
concomitent
214 205
- rambursãri de împrumuturi pentru investiţii
în anul în care au fost primite (subcap.
44.02.01 şi 44.02.02) 500 103
concomitent
205 214
- rambursãri de împrumuturi pentru investiţii
în anii urmãtori celui în care au fost
primite (subcap. 90.02.03 şi 90.02.04) 400 103
concomitent
205 214
- împrumuturi de la trezoreria statului primite
în condiţiile legii (subcap. 45.02.02) 103 500
concomitent
217 206
- rambursãri de împrumuturi de la trezoreria
statului în anul în care au fost primite
(cap. 45.02.02) 500 103
concomitent
206 217
- rambursãri de împrumuturi de la trezoreria
statului în anii urmãtori celui în care au
fost primite (subcap. 90.02.02) 400 103
concomitent
206 217
- rambursãri de împrumuturi acordate din fondul
de tezaur (subcap. 90.02.01), respectiv debit
cont 950 "Împrumut din fondul de tezaur de
rambursat consiliului judeţean" 400 103
- plati de dobânzi şi alte cheltuieli, potrivit
legii (cap. 88.02 şi 89.02 subcapitolele
corespunzãtoare) 400 103
7. Împrumuturi acordate
- împrumuturi temporare pentru înfiinţarea unor
instituţii şi servicii publice de interes
local sau a unor activitãţi finanţate
integral din venituri extrabugetare
(subcap. 86.02.09) 400 103
concomitent
207 219
- încasãri din rambursarea împrumuturilor
temporare acordate pentru înfiinţarea unor
instituţii şi servicii publice de interes
local sau a unor activitãţi finanţate integral
din venituri extrabugetare în anul în care
au fost acordate (subcap. 86.02.09) 103 400
concomitent
219 207
- încasãri din rambursarea împrumuturilor
temporare acordate pentru înfiinţarea unor
instituţii şi servicii publice de interes
local sau a unor activitãţi finanţate
integral din venituri extrabugetare în anii
urmãtori celui în care au fost acordate
(subcap. 42.02.13) 103 500
concomitent
219 207
8. Determinarea rezultatului execuţiei bugetare
- la finele anului, totalul veniturilor curente
ale bugetului local încasate în cursul anului 500 57.01
- la finele anului, totalul veniturilor cu
destinaţie specialã încasate în cursul anului 502 57.02
- la finele anului, totalul cheltuielilor
curente ale bugetului local efectuate în
cursul anului 57.01 400
- la finele anului, totalul cheltuielilor cu
destinaţie specialã efectuate în cursul anului 57.02 402
9. Repartizarea rezultatului execuţiei bugetare
a) repartizarea rezultatului curent al execuţiei
bugetare
- împrumuturi din anii precedenti nerambursate
la scadenta 57.01 103
- constituirea fondului de rulment propriu al
unitãţii administrativ-teritoriale 57.01 339
concomitent
103.01 103
b) repartizarea rezultatului veniturilor cu
destinaţie specialã 57.02 338
concomitent
104 103
10. Încasãri din cote defalcate din impozitul pe
venit (la consiliile judeţene)
- cota de 10% încasatã din impozitul pe venit,
potrivit legii, pentru echilibrarea bugetelor
comunelor, oraşelor, municipiilor şi
judeţelor 106 335
- sumele repartizate de consiliile judeţene din
cota de 10% pentru echilibrarea bugetelor
comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor
(se efectueazã înregistrarea: 103=500,
subcap. 34.02.02) 335 106
11. Reflectarea în contabilitatea execuţiei
bugetului local a destinaţiilor fondului de
rulment şi utilizarea fondului de rulment
a) pe baza aprobãrii date prin hotãrâre a
consiliului local şi a ordinelor de plata emise,
rezervarea în conturi distincte a sumelor
stabilite pe destinatiile aprobate de lege
- fondul de rulment destinat acoperirii golului
temporar de casa 339 339.01
- fondul de rulment destinat acoperirii
definitive a deficitului bugetar 339 339.02
- fondul de rulment destinat finanţãrii unor
investiţii sau pentru dezvoltarea serviciilor
publice locale 339 339.03
b) reconstituirea fondului de rulment existent la
începutul anului, în cazul în care bugetul local
înregistreazã excedent din execuţia curenta a
bugetului local 339.01 339
339.02 339
339.03 339
c) fondul de rulment destinat acoperirii definitive
a deficitului bugetar % 339.02
339.01
339.03
d) acoperirea definitiva a deficitului rezultat
la finele exerciţiului bugetar 339.02 57.01
concomitent
103 103.01
12. Utilizarea excedentului veniturilor cu
destinaţie specialã
- excedentul veniturilor cu destinaţie specialã,
utilizat pentru acoperirea definitiva a
deficitului rezultat la finele exerciţiului
bugetar 338 57.02
concomitent
103 104
──────────────────────────────────────────────────────────────────────


----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016