Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 46 din 24 ianuarie 2003  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate a animalelor care reglementeaza comertul cu produse din carne dintre Romania si statele membre ale Uniunii Europene    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 46 din 24 ianuarie 2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate a animalelor care reglementeaza comertul cu produse din carne dintre Romania si statele membre ale Uniunii Europene

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 155 din 11 martie 2003
În temeiul prevederilor <>art. 31 alin. 1 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 162.380 din 23 decembrie 2002, întocmit de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara,

ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate a animalelor care reglementeazã comerţul cu produse din carne dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara, institutele centrale de profil şi direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
ART. 4
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga orice alta dispoziţie contrarã.
ART. 5
Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Bucureşti, 24 ianuarie 2003.
Nr. 46.


ANEXA

NORMA SANITARĂ VETERINARA
privind condiţiile de sãnãtate a animalelor care reglementeazã comerţul cu produse din carne dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene

ART. 1
Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte condiţiile de sãnãtate a animalelor pentru comerţul cu produse din carne dintre România şi Statele Membre ale Uniunii Europene.
ART. 2
(1) În sensul prezentei norme sanitare veterinare, se aplica definiţiile menţionate la art. 2 al "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate care reglementeza comerţul dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene cu carne proaspãta" precum şi la art. 2 al "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comercializarea produselor din carne".
(2) Produsele supuse unei fermentatii naturale şi unei maturari de lungã durata sunt echivalente cu cele ale unui tratament termic complet conform anexei nr. 1 la "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea produselor din carne".
ART. 3
Autoritatea veterinara centrala trebuie sa se asigure ca produsele din carne destinate comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene sunt preparate din sau cu:
a) carne proaspãta definitã conform prevederilor art. 2 al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete" şi care îndeplinesc cerinţele de sãnãtate ale animalelor prevãzute în art. 3 şi 4 ale "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate care reglementeazã comerţul dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene, cu carne proaspãta";
b) carne proaspãta definitã conform art. 2 al "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate şi inspecţie veterinara aplicabile importului în România de animale vii din speciile bovine, ovine, caprine, porcine şi carne proaspãta sau produse provenite de la acestea din tari terţe", şi care îndeplinesc cerinţele de sãnãtate a animalelor prevãzute de norma mai sus menţionatã.
ART. 4
(1) Prin derogare de la prevederile art. 3 lit. a) şi în vederea aplicãrii prevederilor art. 4 pct. 2, produsele din carne pot fi destinate comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene, numai dacã sunt preparate în întregime sau parţial din sau cu carne proaspãta definitã conform prevederilor din art. 1 al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete", care îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 5 lit. a) al "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate care reglementeazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene, cu carne proaspãta", şi pot face obiectul comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene, dacã ele au fost supuse unuia din urmãtoarele forme de tratament:
a) tratament termic:
1. fie într-un recipient închis ermetic cu o valoare F(5) egala sau mai mare de 3.00;
2. sau în urmãtoarele condiţii:
a) dacã produsele în cauza sunt preparate exclusiv din sau cu carne de porc provenitã din ferme sau din zone care nu sunt supuse mãsurilor de restrictie aplicate ca urmare a diagnosticarii pestei porcine africane,
b) carnea trebuie sa fie complet dezosata şi trebuie sa aibã principalii limfonoduli îndepãrtaţi,
c) înainte de aplicarea tratamentului termic, carnea la care se face referire mai sus, se introduce într-un recipient ermetic închis pentru pasteurizare sau sterilizare, termostatare, depozitare în vederea comercializãrii,
d) carnea din recipientii ermetic inchisi se supune unui tratament termic în urmãtoarele condiţii:
1. produsul trebuie menţinut la o temperatura de cel puţin 60°C pentru minim 4 ore, timp în care temperatura în centrul geometric va fi de cel puţin 70°C pentru minim 30 de minute,
2. pentru un numãr reprezentativ de probe din fiecare lot de produse temperatura trebuie monitorizata constant. Monitorizarea trebuie efectuatã folosind aparate automate care sa permitã înregistrarea temperaturii, atât în centrul bucatilor ce au o greutate mai mare cat şi în interiorul echipamentului de tratament termic.
e) pe intreaga durata a acestor operaţiuni trebuie sa fie îndeplinite condiţiile art. 5, lit. a), pct. 3 al "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate care reglementeazã comerţul dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene, cu carne proaspãta",
f) dupã tratamentul termic, se aplica marca de sãnãtate publica pe fiecare din recipientii la care se face referire la art. 4, alin. (1), lit. a), pct. 1 şi art. 4, alin. (1), lit. a) pct. 2 ale prezentei norme sanitare veterinare, în conformitate cu cap. VII al anexei nr. 1 la "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea produselor din carne",
g) dacã România foloseşte tratamentul descris anterior la acest punct. Autoritatea veterinara centrala, trebuie sa comunice Comisiei Europene lista unitãţilor care poseda echipamentul necesar, pentru a se asigura ca temperaturile menţionate mai sus sunt respectate. În cazul în care România se încadreazã în condiţiile menţionate la art. 6, alin. (2), tratamentul poate fi folosit pentru carnea provenitã din zone supuse unor interdicţii ca urmare a diagnosticarii pestei porcine africane, numai dupã ce decizia luatã a fost în conformitate cu art. 7, alin. (2).
h) în cazul în care carnea proaspãta este obţinutã de la animale ce nu provin dintr-o exploatatie infectata supusã mãsurilor de interdicţie aprobate prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 236/05.06.2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate a animalelor care reglementeazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene cu animale din speciile bovine şi porcine:
1. tratamentul termic de tip diferit de cel la care se face referire la art. 4, alin. (1), lit. a) al normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea produselor din carne, la care temperatura în centrul geometric ajunge la cel puţin 70°C,
2. în cazul în care boala în cauza nu este boala veziculoasa a porcului, atât pentru piesele dezosate cat şi pentru piesele cu os care nu cantaresc mai puţin de 5,5 kg, tratamentul consta în fermentatia naturala şi maturarea pe o durata de cel puţin 9 luni, cu urmãtoarele caracteristici:
a) valoarea activitãţii apei sa nu fie mai mare de 0,93
b) valoarea pH-ului sa nu fie mai mare de 6
3. În cazul febrei aftoase, acest tratament se va aplica pieselor cu os care îndeplineşte celelalte condiţii prevãzute la art. 4, alin. (1), lit. b) pct. 1.
4. Produsele din carne menţionate în acest articol vor fi obţinute numai sub supraveghere sanitarã veterinara şi trebuie sa fie protejate de orice sursa de contaminare sau recontaminare.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa se asigure:
a) în cazul carnii proaspete conform alin. (1), aceasta este:
1. transportatã şi depozitata separat sau nu, concomitent cu carnea proaspãta la care face referire art. 3,
2. folositã astfel încât sa se evite introducerea sa în produsele din carne destinate pentru comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene, altele decât cele indicate la alin. (1),
3. marcata cu ştampila prevãzutã pentru acest scop în "Norma sanitarã veterinara privind problemele de sãnãtate ce reglementeazã comerţul dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene cu carne proaspãta", în cazul diagnosticarii sau a evoluţiei pestei porcine africane când autoritatea veterinara centrala a României decide utilizarea tratamentului prevãzut la art. 4, alin. (1), lit. a) pct. 2.
b) certificatul de sãnãtate stabilit conform procedurii naţionale va include tipul de tratament aplicat conform art. 4, alin. (1), lit. a).
ART. 5
Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa se asigure ca produsele din carne care nu îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 3 şi 4, nu vor avea aplicatã marca de sãnãtate prevãzutã în "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea produselor din carne".
ART. 6
(1) Dacã pe teritoriul României se înregistreazã pesta porcina africana autoritatea veterinara centrala a României nu va permite exportul de produse din carne de porc cãtre statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia celor ce au fost supuse tratamentului la care se referã art. 4, alin. (1), lit. a). Aceeaşi interdicţie se aplica şi în cazul când aceasta boala apare în statele membre, cu referire la importul în România a unor astfel de produse. Dupã caz, se poate decide conform procedurii naţionale, sa nu se aplice uneia sau mai multor pãrţi din teritoriul României sau a statelor membre ale Uniunii Europene. Prezenta derogare nu va exclude aplicarea prevederilor din Norma sanitarã veterinara referitor la anunţarea bolilor infecto-contagioase aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr. 156/1999 .
(2) Atunci când exista un focar de pesta porcina africana pe teritoriul României sau al statelor membre, dacã boala nu a mai fost înregistratã în ultimele 12 luni, se poate decide, conform metodologiei din procedura nationala, ca prevederile alin. (1) sa se aplice exclusiv unei pãrţi a României sau a statului membru al Uniunii Europene în cauza. Pana la aceasta decizie, şi fãrã a aduce atingeri art. 6, autoritatea veterinara centrala a României va interzice imediat exportul cãtre statele membre ale Uniunii Europene a produselor din carne de porc provenite din regiuni în care boala epizootica a fost înregistratã, precum şi a importului acestor produse din teritoriul sau pãrţi ale teritoriului unui stat membru al Uniunii Europene aflat în aceeaşi situaţie. Criteriul menţionat la art. 7, alin. (2) este luat în considerare în determinarea acestei pãrţi a teritoriului.
(3) În cazul în care unul sau mai multe cazuri de pesta porcina africana apar într-o regiune izolata geografic a României sau a unui stat membru al Uniunii Europene, autoritatea veterinara centrala a României, vor aplica prevederile art. 6, alin. (2).
(4) Condiţiile stabilite la art. 5, alin. (1) vor fi considerate îndeplinite dacã sunt respectate urmãtoarele cerinţe:
a) focarul sau focarele înregistrate de pesta porcina africana, la care face referire art. 6, alin. (1) a/au fost eradicate imediat.
b) un nou focar, care face subiectul unei noi solicitãri pentru o noua decizie, nu este legat epidemiologic de focarul sau focarele la care face referire art. 6, alin. (1).
(3) Deciziile de ridicare a mãsurilor aplicate în baza art. 6, alin. (1) se iau în conformitate cu procedura nationala.
ART. 7
(1) În scopul definirii pãrţilor din teritoriul la care face referire art. 6, alin. (1), se va tine seama în special de:
1. metodele folosite pentru a combate şi eradica pesta porcina africana,
2. absenta bolii pentru cel puţin 12 luni, înregistratã prin toate metodele de depistare, inclusiv examene serologice,
3. suprafata pãrţilor din teritoriul şi granitele lor administrative şi geografice,
4. mãsurile de protecţie luate pentru prevenirea contaminarii sau recontaminarii efectivelor de porcine,
5. mãsurile luate pentru a controla miscarea porcinelor.
(2) În scopul definirii pãrţilor din teritoriul la care face referire art. 6, alin. (2), trebuie sa se ţinã seama în special de:
1. mãsurile folosite pentru a combate boala, în special eliminarea porcilor din exploatatiile infectate, contaminate sau suspecte de contaminare,
2. suprafata pãrţilor din teritoriul şi granitele lor administrative şi geografice,
3. incidenta bolii şi tendinta sa de rãspândire,
4. mãsurile luate pentru a preveni rãspândirea bolii,
5. mãsurile luate pentru a limita şi controla miscarile porcinelor atât în interiorul cat şi în exteriorul partii teritoriului în cauza; şi atunci când este cazul de interdicţie pentru anumite produse,
6. tratamentul la care au fost supuse produsele,
7. datele de fabricaţie,
8. mãsurile luate pentru a determina şi garanta data fabricaţiei.
ART. 8
Pana la implementarea normelor sanitare veterinare referitoare la sãnãtatea animalelor şi a celor cu privire la importul produselor din carne, din ţãrile terţe, prevederile legislaţiei sanitare veterinare naţionale care se aplica importului de produse din carne nu se vor prevala fata de cele reieşite din prezenta.
ART. 9
(1) Autoritatea veterinara centrala a României prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor poate emite acte normative şi poate lua mãsuri administrative şi dupã caz va informa organele penale abilitate pentru cercetãri în vederea sanctionarii nerespectãrii prevederilor legale.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor poate modifica, adauga sau abroga total sau parţial prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Atunci când Autoritatea veterinara centrala a României prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor adopta cele menţionate la alineatele precedente trebuie sa facã referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara.

-------







Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016