Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 453 din 14 mai 2003  pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, originea, etichetarea si marcarea unor zaharuri destinate consumului uman    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 453 din 14 mai 2003 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, originea, etichetarea si marcarea unor zaharuri destinate consumului uman

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 419 din 16 iunie 2003
Având în vedere prevederile <>art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 57/2002 ,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, al <>Hotãrârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al <>Hotãrârii Guvernului nr. 166/2001 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 125.458 din 31 martie 2003 întocmit de Direcţia generalã de implementare, reglementare şi de management al resurselor biotehnologice,

ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, ministrul sãnãtãţii şi familiei şi preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele cu privire la natura, conţinutul, originea, etichetarea şi marcarea unor zaharuri destinate consumului uman, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei şi Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti şi, respectiv, oficiile judeţene pentru protecţia consumatorilor vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin abroga Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi al ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 124/297/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul, originea, etichetarea şi marcarea unor zaharuri destinate consumului uman, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 610 din 27 septembrie 2001.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 18 luni de la data publicãrii.

p. Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Petre Daea,
secretar de stat

Ministrul sãnãtãţii şi familiei,
Daniela Bartos

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Rovana Plumb,
secretar de stat


ANEXA 1

NORME
cu privire la natura, conţinutul, originea,
etichetarea şi marcarea unor zaharuri destinate consumului uman

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme se referã şi se aplica urmãtoarelor produse:
1. zahãr semialb;
2. zahãr sau zahãr alb;
3. zahãr extra alb;
4. soluţie de zahãr;
5. soluţie de zahãr invertit;
6. sirop de zahãr invertit;
7. sirop de glucoza;
8. sirop de glucoza concentrat;
9. dextroza sau dextroza monohidratata;
10. dextroza sau dextroza anhidra;
11. fructoza.
ART. 2
Produsele enumerate la art. 1 se comercializeazã numai dacã respecta definiţiile şi regulile stabilite în prezentele norme.

CAP. 2
Natura, conţinutul şi originea unor zaharuri

ART. 3
În sensul prezentelor norme, produsele enumerate la art. 1 trebuie sa corespundã urmãtoarelor definiţii şi caracteristici:
1. Zahãr semialb-zaharoza purificata şi cristalizata, de calitate corespunzãtoare şi care se comercializeazã, având urmãtoarele caracteristici:
a) polarizatie minimum 99,5° Z;
b) conţinut de zahãr invertit maximum 0,1% din masa;
c) umiditate maximum 0,1% din masa;
2. Zahãr sau zahãr alb - zaharoza purificata şi cristalizata, de calitate corespunzãtoare şi care se comercializeazã, având urmãtoarele caracteristici:
a) polarizatie minimum 99,7° Z;
b) conţinut de zahãr invertit maximum 0,04% din masa;
c) umiditate maximum 0,06% din masa;
d) tipul de culoare maximum 9 puncte determinate conform
lit. a) din anexa care face parte
integrantã din prezentele norme.
3. Zahãr extra alb - produsul care are caracteristicile prevãzute la pct. 2 lit. a), b) şi c), la care numãrul total de puncte determinate în conformitate cu prevederile anexei nu depãşeşte totalul de 8 şi este de maximum:
a) 4 pentru tipul culorii;
b) 6 pentru conţinutul de cenusa;
c) 3 pentru culoarea în soluţie.
4. Soluţie de zahãr - soluţia apoasa de zaharoza cu urmãtoarele caracteristici:
a) substanta uscata minimum 62% din masa;
b) conţinutul de zahãr invertit maximum 3% din masa
(raportul dintre fructoza şi substanţei uscate;
dextroza: 1,0±0,2)
c) cenusa conductometrica maximum 0,1 din masa
substanţei uscate, determinata în
conformitate cu lit. b) din anexa;
d) culoare în soluţie maximum 45 de unitãţi
ICUMSA.
5. Soluţie de zahãr invertit - soluţia apoasa de zaharoza parţial invertita prin hidroliza, în care conţinutul de zahãr invertit nu predomina, având urmãtoarele caracteristici:
a) substanta uscata minimum 62% din masa;
b) conţinutul de zahãr invertit mai mult de 3%, dar maximum
(raportul dintre fructoza şi 50% din masa substanţei uscate;
dextroza: 1,0±0,2)
c) cenusa conductometrica maximum 0,4% din masa
substanţei uscate, determinata în
conformitate cu lit. b) din anexa.
6. Sirop de zahãr invertit - soluţia apoasa de zaharoza, posibil cristalizata, parţial invertita prin hidroliza, în care conţinutul de zahãr invertit (raportul dintre fructoza şi dextroza: 1,0±0,1) este mai mare de 50% din masa substanţei uscate, dar care are caracteristicile stabilite la pct. 5 lit. a) şi c).
7. Sirop de glucoza - soluţie apoasa purificata şi concentrata de zaharuri nutritive, obţinutã din amidon şi/sau inulina, cu urmãtoarele caracteristici:
a) substanta uscata minimum 70% din masa;
b) echivalent de dextroza minimum 20% din masa
substanţei uscate şi exprimatã sub
forma D-glucoza;
c) cenusa sulfatata maximum 1% din masa
substanţei uscate.
8. Sirop de glucoza concentrat - siropul de glucoza parţial concentrat, cu un conţinut de substanta uscata de cel puţin 93% din masa, dar care are caracteristicile stabilite la pct. 7 lit. b) şi c).
9. Dextroza sau dextroza monohidratata - D-glucoza purificata şi cristalizata, care conţine o molecula de apa de cristalizare, cu urmãtoarele caracteristici:
a) dextroza (D-glucoza) minimum 99,5% din masa
substanţei uscate;
b) substanta uscata minimum 90% din masa;
c) cenusa sulfatata maximum 0,25% din masa
substanţei uscate.
10. Dextroza sau dextroza anhidra - D-glucoza purificata şi cristalizata, care nu conţine apa de cristalizare, cu un conţinut de substanta uscata de 98% din masa, celelalte caracteristici fiind stabilite la pct. 9 lit. a) şi c).
11. Fructoza - D-glucoza purificata, cristalizata, cu urmãtoarele caracteristici:
a) conţinut de fructoza minimum 98%;
b) conţinut de glucoza maximum 0,5,%;
c) umiditate maximum 0,5% din masa;
d) cenusa conductometrica maximum 0,1% din masa,
determinata conform lit. b)
din anexa.
ART. 4
(1) Denumirile enumerate la art. 3 se aplica numai produselor definite în aceasta şi trebuie utilizate în comerţ pentru desemnarea acestora.
(2) Descrierea menţionatã la art. 3 pct. 2 poate fi utilizata, de asemenea, la descrierea produsului definit la art. 3 pct. 3.
(3) Termenul "alb" este folosit pentru:
a) soluţia de zahãr în care culoarea nu depãşeşte 25 de unitãţi ICUMSA determinate în conformitate cu metoda prevãzutã la lit. c) din anexa;
b) soluţia de zahãr invertit şi sirop de zahãr invertit, pentru care conţinutul de cenusa conductometrica nu depãşeşte 0,1% şi culoarea în soluţie nu depãşeşte 25 de unitãţi ICUMSA determinate în conformitate cu metoda prevãzutã la lit. c) din anexa.
(4) Prevederile alin. (1) nu afecteazã procedurile prin care aceste denumiri se utilizeazã suplimentar pentru indicarea altor produse care nu pot fi confundate cu cele definite la art. 3.

CAP. 3
Etichetare şi marcare

ART. 5
(1) Etichetarea, prezentarea şi publicitatea produselor definite la art. 3 se realizeazã cu respectarea reglementãrilor în vigoare, cu urmãtoarele menţiuni specifice:
a) masa neta, cu excepţia produselor care cantaresc mai puţin de 20 g;
b) indicarea conţinutului de substanta uscata şi de zahãr invertit, în cazul soluţiilor de zahãr, soluţiilor de zahãr invertit şi al siropurilor de zahãr invertit;
c) termenul restrictiv "cristalizat" este folosit pentru siropul de zahãr invertit ce incorporeaza cristale în soluţie;
d) descrierea prin care sunt definite produsele de la art. 3 pct. 7 şi 8 şi care conţin fructoza în proporţie mai mare de 5% în substanta uscata este urmatã de ingredientele utilizate şi termenii restrictivi "sirop de glucoza-fructoza" sau "sirop de fructoza-glucoza" şi, respectiv, "sirop de glucoza-fructoza concentrat" sau "sirop de fructoza-glucoza concentrata", pentru a indica care din elementele glucoza sau fructoza se gãseşte în proporţie mai mare;
(2) Toate informaţiile prezentate prin etichetare trebuie sa fie clare, lizibile şi sa nu permitã ştergerea.
(3) Prevederile alin. (1) nu impiedica produsele definite la art. 3 sa poarte, în plus fata de descrierea obligatorie, alte descrieri, cu menţiunea ca acestea din urma sa nu induca în eroare consumatorii.
ART. 6
Prezentele norme nu se aplica:
a) produselor definite la art. 3, când acestea sunt sub forma de zahãr pudra, zahãr candel, zahãr capatana;
b) produselor destinate exportului în ţãrile din afarã Comunitãţii Europene.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 7
Prezentele norme sunt compatibile cu reglementãrile comunitare în domeniu şi sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului 2001/111.


ANEXA 1
-------
la norme
--------

METODA

de determinare a tipului de culoare, a conţinutului
de cenusa conductometrica şi a culorii în soluţia de zahãr alb
şi de zahãr extra alb, definite la art. 3 pct. 2 şi 3

Un "punct" corespunde:
a) în cazul tipului de culoare, la 0,5 unitãţi calculate prin metoda Institutului pentru Tehnologia Agricolã şi a Industriei Zahãrului din Brunswick;
b) în cazul conţinutului de cenusa, la 0,0018%, calculat prin metoda Comisiei Internaţionale pentru Metode Uniforme de Analiza a Zahãrului (ICUMSA);
c) în cazul culorii în soluţie, la 7,5 unitãţi calculate prin metoda (ICUMSA).
Metodele de determinare a tipului de culoare, a conţinutului de cenusa şi a culorii în soluţie sunt descrise în Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi al ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 576/1.033/2002 pentru aprobarea Normelor cu privire la stabilirea condiţiilor de calitate ale zahãrului din sfecla de zahãr, cumpãrat de organismul de intervenţie şi a Normelor cu privire la metodele de analiza pentru determinarea condiţiilor de calitate ale zahãrului cumpãrat de organismul de intervenţie, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 25 din 17 ianuarie 2003.
-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016