Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 439 din 21 mai 2002  pentru aprobarea organizarii actiunii de voluntariat in domeniul protectiei mediului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 439 din 21 mai 2002 pentru aprobarea organizarii actiunii de voluntariat in domeniul protectiei mediului

EMITENT: MINISTERUL APELOR SI PROTECTIEI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 517 din 17 iulie 2002

Ministrul apelor şi protecţiei mediului,
în baza prevederilor <>art. 2 lit. b) din Legea voluntariatului nr. 195/2001 , ale art. 6 şi <>art. 65 lit. c) din Legea nr. 137/1995 privind protecţia mediului, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 12 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.167/2001 privind înfiinţarea Garzii de mediu,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 17/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului, cu modificãrile ulterioare,
emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba organizarea acţiunii de voluntariat în domeniul protecţiei mediului, prin recrutarea de agenţi ecologi voluntari şi încheierea contractului de voluntariat, de cãtre inspectoratele de protecţie a mediului şi Administraţia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunãrii".
ART. 2
(1) Recrutarea agenţilor ecologi voluntari, pe baza consimţãmântului liber exprimat, se face în baza cererii de înscriere însoţite de:
a) CV al persoanei fizice;
b) doua recomandãri care sa ateste competenta, experienta şi seriozitatea solicitantului, din partea unei instituţii de învãţãmânt, institut de cercetare, muzeu judeţean şi din partea reprezentanţilor autoritãţilor locale - primar, viceprimar sau secretar al primãriei, dupã caz.
(2) Selecţionarea agenţilor ecologi voluntari se face de cãtre comitetul director din cadrul inspectoratelor de protecţie a mediului sau de Administraţia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunãrii" pe baza documentelor depuse şi în urma unui interviu despre cunoştinţele privind legislaţia în domeniul protecţiei mediului.
ART. 3
(1) Activitatea agenţilor ecologi voluntari va consta în observarea şi informarea operativã asupra unor încãlcãri ale legislaţiei privind protecţia mediului.
(2) Principalele activitãţi care vor fi în atenţia agenţilor ecologi voluntari sunt:
a) modul de gospodãrire a spaţiilor verzi (parcuri, grãdini, zone verzi amenajate în cartierele de locuinţe);
b) modul de depozitare a deşeurilor menajere şi industriale;
c) modul de administrare a unor arii protejate;
d) activitatea agenţilor economici care ar putea polua mediul (apa, aer, sol, fauna şi flora) şi care utilizeazã în mod neraţional resursele naturale;
e) constientizarea şi promovarea unei atitudini corespunzãtoare a locuitorilor (cetãţenilor, persoanelor fizice şi/sau juridice) din zona de activitate, în legatura cu importanta protecţiei mediului.
(3) În cazul constatãrii unor încãlcãri ale legislaţiei din domeniul protecţiei mediului, agentul ecolog voluntar va sesiza telefonic sau în scris inspectoratul de protecţie a mediului sau Administraţia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunãrii".
(4) Periodic agentul ecolog voluntar va depune un raport privind evenimentele mai importante semnalate.
ART. 4
Pentru asigurarea unei legãturi rapide cu agenţii ecologi voluntari şi pentru implicarea mai larga a societãţii civile în depistarea abaterilor de la normele de protecţie a mediului, se va infiinta linia telefonica TELVERDE în cadrul dispeceratelor existente la inspectoratele de protecţie a mediului sau la Administraţia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunãrii".
ART. 5
(1) Activitatea desfasurata de agentul ecolog voluntar se realizeazã în baza unui contract de voluntariat, încheiat în doua exemplare, dintre care unul se pãstreazã în mod obligatoriu în evidenta inspectoratului de protecţie a mediului sau a Administraţiei Rezervatiei Biosferei "Delta Dunãrii".
(2) Contractul de voluntariat va cuprinde drepturile şi obligaţiile voluntarului, condiţiile de reziliere sau încetare de drept a contractului.
(3) Prin contract se vor stabili zona de activitate şi domeniul pentru care este abilitat sa îşi desfãşoare activitatea agentul ecolog voluntar.
(4) Modelul contractului de voluntariat este prezentat în anexa nr. 1.
ART. 6
(1) Legitimarea agentului ecolog voluntar se va face cu certificatul nominal eliberat de inspectoratul de protecţie a mediului sau de Administraţia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunãrii" şi cu contractul propriu-zis.
(2) Modelul certificatului nominal care sa ateste calitatea de agent ecolog voluntar este prezentat în anexa nr. 2.
ART. 7
(1) Acoperirea unor cheltuieli de deplasare, organizarea unor instruiri, acordarea de premii şi stimulente se vor face din fonduri extrabugetare, sponsorizãri şi fonduri bugetare, în mãsura alocãrii acestora.
(2) Pentru reducerea cheltuielilor de deplasare agentul ecolog voluntar îşi va desfasura activitatea cat mai aproape de domiciliu.
(3) Pentru instruiri şi chiar pentru stimularea cu genti, mape, caiete, pixuri, diplome şi altele se vor avea în vedere colaborarea cu unele organizaţii neguvernamentale locale.
(4) Acordarea unor premii şi stimulente se va face, în limita fondurilor disponibile, cu ocazia unor evenimente deosebite legate de protecţia mediului.
(5) Acordarea premiilor şi stimulentelor va fi diferenţiatã în funcţie de gravitatea evenimentelor semnalate şi de pagubele care au putut fi evitate prin sesizarea la timp a abaterilor constatate.
ART. 8
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 9
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Ministrul apelor şi protecţiei mediului,
Petru Lificiu


ANEXA 1

Instituţia ....................................


CONTRACT DE VOLUNTARIAT
nr. ........., încheiat astãzi ............
între ......, cu sediul în ..........., reprezentat prin domnul (doamna) ......, în calitate de ......., şi domnul (doamna) ......, fiul (fiica) lui ...... şi al/a ......., nãscut/nascuta în anul ....., luna ...., ziua ...., în comuna/oraşul ...., judeţul ......., domiciliat/domiciliata în str. ...... nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ..., localitatea ......, judeţul ......, posesor/posesoare al/a buletinului/cãrţii de identitate seria ..... nr. ....., eliberat/eliberata de ........ la data de ......., cod numeric personal .......... , absolvent/absolventa al/a ......, de profesie ......, cu o vechime de ..... ani, în calitate de agent ecolog voluntar, se încheie prezentul contract de voluntariat.
I. Durata contractului de voluntariat
Contractul se încheie pe durata ....., urmând ca agentul ecolog voluntar sa înceapã activitatea la data de ...... .
II. Domeniul de activitate şi zona de desfãşurare a activitãţii
1. Agentul ecolog voluntar ........ este abilitat sa constate şi sa informeze ...../(instituţia).... asupra celor constatate privind .....................................................
2. Zona de activitate a agentului ecolog voluntar este
...............................................................
III. Obligaţiile agentului ecolog voluntar
1. Sa sesizeze în cel mai scurt timp posibil.../(instituţia).. asupra oricãror aspecte negative care pot avea un impact negativ asupra factorilor de mediu, observate în zona de activitate.
2. Sa îndeplineascã sarcinile primite din partea beneficiarului voluntariatului.
3. Sa pãstreze confidenţialitatea informaţiilor la care are acces în cadrul activitãţii de voluntariat.
4. Sa participe la cursurile de instruire organizate, iniţiate sau propuse de beneficiarul voluntariatului.
5. Sa ocroteasca bunurile pe care le foloseşte în cadrul activitãţii de voluntariat.
6. Sa depunã rapoarte periodice cu privire la aspectele mai importante semnalate.
7. Sa participe în calitate de martor în momentul încheierii procesului-verbal de constatare şi sancţionare a faptelor contravenţionale sesizate de acesta.
IV. Drepturile agentului ecolog voluntar
1. Sa participe activ la elaborarea şi derularea programelor conform prevederilor contractului încheiat.
2. Sa desfãşoare activitãţi în concordanta cu pregãtirea sa profesionalã.
3. Sa beneficieze de titluri onorifice, decoraţii şi premii, în condiţiile legii.
V. Obligaţiile generale ale beneficiarului voluntariatului
1. Sa asigure desfãşurarea activitãţii agentului ecolog voluntar, în condiţiile legale de protecţie a muncii, în funcţie de natura şi caracteristicile activitãţii respective.
2. Sa elibereze certificatul nominal care sa ateste calitatea de agent ecolog voluntar.
3. Activitatea agentului ecolog voluntar se va desfasura fãrã sa afecteze sãnãtatea şi resursele psihofizice ale acestuia.
4. Sa organizeze periodic cursuri de instruire pentru agenţi ecologi voluntari.
5. Sa evalueze periodic activitatea agentului ecolog voluntar şi, în funcţie de evenimentele deosebite semnalate de acesta, sa îi atribuie titluri onorifice, decoraţii şi premii, în condiţiile legii, cu ocazia unor evenimente deosebite privind protecţia mediului (Ziua Mondialã a Mediului, Ziua Mondialã a Apei etc.).
6. Beneficiarul voluntariatului va analiza cele sesizate de agentul ecolog voluntar şi va lua mãsurile ce se impun.
VI. Alte obligaţii
Agentul ecolog voluntar se obliga fata de ..../(instituţia).... sa presteze activitatea fãrã a obţine o contraprestatie materialã.
VII. Alte clauze stabilite de pãrţi
...............................................................
VIII. Dispoziţii finale
1. În executarea contractului de voluntariat agentul ecolog voluntar se subordoneazã conducerii persoanei juridice cu care a încheiat contractul.
2. Executarea obligaţiilor contractuale ce revin agentului ecolog voluntar nu se poate face prin reprezentare.
3. Rãspunderea pentru neexecutarea sau pentru executarea necorespunzãtoare a contractului de voluntariat este supusã regulilor prevãzute de Codul civil.
4. Agentul ecolog voluntar nu este împuternicit sa efectueze activitãţi specifice de control la obiectivele economico-sociale din zona sa de activitate.
5. Agentul ecolog voluntar nu este împuternicit sa aplice sancţiunile contravenţionale prevãzute de legislaţia în vigoare din domeniul protecţiei mediului.
6. Contractul de voluntariat este valabil numai pentru activitãţile din domeniul protecţiei mediului.
7. Dacã pe parcursul executãrii contractului de voluntariat intervine, independent de vointa pãrţilor, o situaţie de natura sa ingreuneze executarea obligaţiilor ce revin agentului ecolog voluntar, contractul va fi renegociat, iar dacã situaţia face imposibila executarea în continuare a contractului, acesta este reziliat de plin drept.
8. Modificarea contractului de voluntariat se poate face la cererea scrisã a uneia dintre pãrţi, formulatã în termen de 15 zile de la data la care a intervenit situaţia prevãzutã la pct. 7.
9. Denunţarea unilaterala a contractului de voluntariat are loc din initiativa agentului ecolog voluntar sau a beneficiarului voluntariatului, cu un preaviz de 15 zile, fãrã obligaţia prezentãrii motivelor.
10. Litigiile izvorâte din încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului de voluntariat sunt de competenta instanţelor judecãtoreşti, dacã pãrţile contractului nu le pot rezolva pe cale amiabila.
11. În cazul sesizãrii unor fapte sau evenimente care în urma verificãrilor de cãtre autoritãţile competente se constata ca sunt de rea-credinţa şi nefondate, contractul devine nul de drept.

Instituţia Agent ecolog voluntar,
.......... ......................



ANEXA 2

CERTIFICAT NOMINAL DE VOLUNTARIAT
- model -
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│MINISTERUL APELOR ŞI PROTECŢIEI MEDIULUI │
│Instituţia .......................................................... │
│CERTIFICAT NOMINAL DE VOLUNTARIAT │
│ LOC FOTO │
│Nr. ............ │
│ Domnul/doamna ....................., conform contractului de voluntariat │
│ nr. ....... din ........., încheiat cu .............., posesor/posesoare │
│ al/a buletinului/cãrţii de identitate seria .... nr. ......, în calitate │
│ de agent ecolog voluntar, este abilitat de autoritatea pentru protecţia │
│ mediului sa supravegheze modul de gospodãrire a localitãţilor urbane şi │
│ rurale, de depozitare a deşeurilor menajere şi industriale şi de │
│ administrare a ariilor protejate şi sa observe orice încãlcãri │
│ ale legislaţiei privind protecţia mediului înconjurãtor, în vederea │
│ sesizãrii, pentru luarea mãsurilor legale, din zona ............... │
│ ................................................................... │
│ │
│ Director*) │
│ ............. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
*)Se va înscrie funcţia conducatorului instituţiei.





──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016