Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 435 din 16 iulie 1991  privind emiterea autorizatiei de gospodarire a apelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 435 din 16 iulie 1991 privind emiterea autorizatiei de gospodarire a apelor

EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI
PUBLICAT: BROSURA nr. 1 din 16 iulie 1991
În scopul reglementãrii drepturilor de folosire a apelor, de funcţionare şi explotare a lucrãrilor construite pe ape sau care au legatura cu apele,
ţinând cont de necesitatea gospodãririi rationale şi protecţiei resurselor de apa, masurarii şi distribuţiei judicioase a apei, precum şi pentru prevenirea efectelor distructive datorate lipsei sau excesului de apa,
având în vedere calitatea Regiei Autonome "Apele Romane - R.A." de proprietar şi administrator al resurselor de apa şi al albiilor minore,
în temeiul prevederilor <>Legii Apelor nr. 8/1974 , a <>Hotãrârii Guvernului nr. 264/1991 , privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului şi a <>Hotãrârii Guvernului nr. 196/1991 de înfiinţare a Regiei Autonome "Apele Romane - R.A.".

Ministrul mediului emite prezentul ordin:

1. Autorizaţia de gospodãrire a apelor reprezintã actul de reglementare legalã tehnico-juridicã prin care se acorda beneficiarului dreptul de folosire a apelor ori de exploatare a lucrãrilor construite pe ape sau care au legatura cu apele. Aceasta se elibereazã potrivit legii, numai dacã se asigura concomitent şi punerea în funcţiune a lucrãrilor, construcţiilor şi instalaţiilor necesare pentru gospodãrirea raţionalã a apelor, protecţia calitãţii acestora şi apãrarea impotriva inundatiilor, conform prevederilor avizului de gospodãrire a apelor şi acordului de mediu, emise pentru lucrãrile respective.
2. Emiterea autorizaţiei de gospodãrire a apelor se face de Regia Autonomã "Apele Romane - R.A." cu confirmarea Ministerului Mediului, pentru amenajãrile şi lucrãrile de pe cursurile de apa care formeazã sau traverseaza frontiera de stat, pentru cele care se desfãşoarã pe doua sau mai multe bazine hidrografice şi de filialele regiei pentru restul amenajãrilor şi lucrãrilor din cadrul bazinelor pe care sunt organizate.
3. Autorizaţia de gospodãrire a apelor se solicita de beneficiarii interesaţi - persoane fizice sau juridice - prin cerere scrisã (Anexa nr. 1). Autorizaţia de gospodãrire a apelor este parte componenta a autorizaţiei de mediu ce se elibereazã în baza ordinului ministrului mediului. Procedura de emitere a autorizaţiilor de gospodãrire a apelor şi conţinutul documentaţiilor tehnice necesare eliberãrii autorizaţiei sunt prevãzute în anexele nr. 2 şi nr. 3.
4. Autorizaţia de gospodãrire a apelor se elibereazã în termen de cel mult 45 de zile de la depunerea cererii în baza documentaţiei şi a verificãrilor pe teren efectuate în prezenta beneficiarului. Autorizaţia se emite pe durata nedeterminatã sau cu durata limitatã şi poate fi modificatã, suspendatã sau retrasã în situaţiile reglementate de lege prevãzute în anexa nr. 2. Dreptul atribuit prin autorizaţie nu poate fi transmis.
5. Beneficiarului i se restituie odatã cu autorizaţia, un exemplar din documentele depuse - vizate spre neschimbare care fac parte integrantã din autorizaţie.
6. Pentru extragerea nisipului, pietrisului şi a altor agregate minerale din albiile cursurilor de apa în cantitãţi mai mici de 10.000 mc/an, la balastierele care nu au instalatie fixa sau mobila de sortare/spalare şi alte lucrãri de investiţii legate de deschiderea exploatãrii, se vor elibera autorizaţii de gospodãrire a apelor fãrã aviz de gospodãrire a apelor.
7. Autorizaţia de gospodãrire a apelor nu este necesarã pentru:
- utilizarea apei pentru satisfacerea necesitãţilor gospodãririi individuale, dacã pentru acestea se folosesc instalaţii de mica capacitate de sub 0,5 l/s;
- traversari ale cãilor de comunicaţii peste vai cu lungimea sub 5 km sau cu bazine hidrografice mai mici de 10 km patrati.
8. Impotriva deciziei autoritãţii de gospodãrire a apelor competenta sa emita autorizaţie solicitatã, sau în legatura cu conţinutul autorizaţiei, sa poatã face contestaţie la Ministerul Mediului - Direcţia Sinteza, Resurse de apa şi Apãrare impotriva inundatiilor, în termen de cel mult 30 de zile de la primire.
Deciziile prin care se rezolva contestaţiile, sunt obligatorii atât pentru emitentul autorizaţiei, cat şi pentru titularul acesteia.
9. Autorizaţia de gospodãrire a apelor îşi pierde valabilitatea în urmãtoarele cazuri:
a) când folosinta de apa sau lucrãrile autorizate şi-au încetat activitatea ori au fost desfiinţate;
b) la expirarea termenului de valabilitate, în cazul autorizaţiilor emise cu durata limitatã;
c) când drepturile dobândite nu sunt exercitate continuu timp de doi ani;
d) când aceasta a fost retrasã de Ministerul Mediului.
10. Regia Autonomã "Apele Romane - R.A." va organiza sistemul de evidenta şi urmãrire a dreptului de folosire a apelor, de funcţionare şi exploatare a lucrãrilor construite pe ape sau care au legatura cu apele.
11. În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, beneficiarii folosintelor de apa şi a lucrãrilor construite pe ape sau care au legatura cu apele solicita emiterea autorizaţiei de gospodãrire a apelor, respectiv confirmarea menţinerii valabilitãţii autorizaţiilor emise pana în prezent.
12. În perioadele de seceta în care potrivit legii se aplica restrictii, prevederile autorizaţiilor de gospodãrire a apelor referitoare la folosirea apelor se considera modificate, în conformitate cu planurile de aplicare a restrictiilor pe perioade secetoase elaborate de filialele Regiei Autonome "Apele Romane - R.A.". Aplicarea restrictiilor va fi adusã la cunostinta beneficiarilor de autorizaţie şi celorlalţi beneficiari interesaţi, în scris, cu cel puţin 72 de ore înainte de aplicare, sau conform prevederilor planurilor de aplicare a restrictiilor pe perioade secetoase.
13. Orice alte reglementãri anterioare privind competentele de emitere a autorizaţiilor de gospodãrire a apelor, inclusiv Ordinul nr. 70/1982 al fostului Consiliu Naţional al Apelor, îşi înceteazã valabilitatea.
14. Anexele nr. 1, 2, 3 şi 4 fac parte integrantã din prezentul ordin.
15. Direcţia Sinteze, Resurse de apa şi Apãrare impotriva Inundatiilor din Ministerul Mediului, Regia Autonomã "Apele Romane - R.A." şi filialele acesteia, vor aduce la îndeplinire prezentul ordin.
Regia Autonomã "Apele Romane - R.A." şi filialele sale vor asigura difuzarea prezentului ordin la toţi beneficiarii interesaţi.

MINISTRU
Valeriu Eugen Pop




ANEXA 1


Unitatea ....................

Cãtre,

Regia Autonomã "APELE ROMANE - R.A." ...........
(Filiala)

În conformitate cu prevederile Legii apelor,

SOCIETATEA COMERCIALĂ sau REGIA AUTONOMĂ SAU SOCIETATEA PARTICULARĂ
.....................................................................
.......... subordonata ............/(departament, minister sau alta
organizaţie)/.................................................. cu sediul
în localitatea ....................... strada ............ nr. ..........
judeţul ................ prin reprezentantul sau ........../(inginer şef),
sau proprietar,/................................ în calitate de director
solicita eliberarea AUTORIZAŢIEI DE GOSPODĂRIREA APELOR pentru (tipul
folosinţei sau lucrãrii) ..................................... din bazinul
hidrografic ......................... pe raul ..................... .
Obiectivul este de clasa .................de importanta necesitand gradul
de asigurare de ................................................ .
Menţionãm ca documentaţia lucrãrii a primit avizul de gospodãrire a
apelor nr. ................. din data ................... emis de cãtre
(denumirea autoritãţii de gospodãrire a apelor emitente) ................ .
Obiectivul (folosinta, lucrarea) urmeazã sa între în funcţiune la data
de (este în funcţiune la data de) ....................................... .
Recepţia preliminarã a lucrãrii se va face la data de ............ (în
cazul lucrãrilor noi).
Lucrãrile, construcţiile şi instalaţiile pentru care se solicita
autorizaţia de gospodãrire a apelor, îndeplinesc condiţiile necesare
potrivit reglementãrilor în vigoare, existând dispozitive de mãsurare a
debitelor captate şi evacuate.
Anexãm în 2 exemplare documentaţia de autorizare.


L.S.
(funcţia, numele şi semnatura)




ANEXA 2


PROCEDURA DE EMITERE, MODIFICARE, SUSPENDARE SAU RETRAGERE
A AUTORIZAŢIEI DE GOSPODĂRIRE A APELOR

Prin autorizaţia de gospodãrire a apelor, se atribuie beneficiarilor de lucrãri sau de folosinţe de apa:
- dreptul de folosire a apelor de suprafata sau subterane pentru alimentari cu apa potabilã sau industriala, irigaţii, producerea de energie electrica, navigaţie, piscicultura, flotaj, agrement, sau ca receptori pentru apele evacuate de cãtre alţi utilizatori de pe teritorii ale localitãţilor, precum şi în alte scopuri neexceptate prin legea apelor;
- dreptul de evacuare, dupã utilizare, în condiţiile prevãzute de lege, în receptorii naturali - cursuri de apa, lacuri, balti, Marea Neagra - sau de injectare în subsol de ape uzate, de ape din desecãri ori drenaje, de ape meteorice, geotermale sau minerale;
- dreptul de funcţionare sau exploatare a lucrãrilor, construcţiilor şi instalaţiilor construite pe ape sau care au legatura cu apele, cum sunt: lucrãri de reţinere şi acumulare a apei, de apãrare impotriva inundatiilor, construcţii şi instalaţii care modifica regimul de curgere a apei, sau servesc pentru folosirea şi protecţia apelor, lucrãri pentru dezvoltarea pisciculturii, lucrãri, construcţii şi instalaţii ce se executa pe litoralul Marii Negre şi pe fundul apelor maritime interioare şi marii teritoriale, precum şi alte lucrãri a cãror promovare şi execuţie a fost reglementatã prin aviz de gospodãrire a apelor;
- dreptul de exploatare a nisipului, pietrisului, pietrei de rau şi a altor materiale din albiile sau din malurile cursurilor de apa, lacurilor, baltilor, litoralului maritim, fãrã împiedicarea curgerii apelor mari şi fãrã afectarea construcţiilor din zona ca au legatura directa sau indirecta cu regimul de curgere a apelor.
În autorizaţie, se înscriu şi condiţii pentru titularii de autorizaţii, în legatura cu folosirea şi protecţia resurselor de apa şi cu exploatarea şi întreţinerea lucrãrilor.

PROCEDURA DE INIŢIERE

1. Pentru lucrãrile care deservesc mai mulţi beneficiari se emite o singura autorizaţie, celui care are în administrare, proprietate sau în folosinta acea lucrare.
2. În cazul folosintelor de apa ale localitãţilor, platformelor sau zonelor industriale, autorizaţia se emite deţinãtorilor sistemelor de alimentare cu apa şi de canalizare ale acestuia.
În cazul sistemelor de irigaţii, sau descãrcãri, autorizaţia se emite deţinãtorilor acestor sisteme.
3. Titularul autorizaţiei rãspunde dupã caz şi pentru prevederile autorizaţiei, de modul de utilizare şi distribuire a apei, ca şi de colectarea, epurarea şi evacuarea apelor uzate şi meteorice, în cadrul parametrilor înscrişi în autorizaţie. Totodatã este obligat sa asigure celorlalţi beneficiari, livrarea apei de alimentare şi primirea apei de evacuare, corespunzãtor, pentru epurarea finala, precum şi sa realizeze epurarea şi întreţinerea lucrãrilor, instalaţiilor ori a luciului de apa, direct sau împreunã cu beneficiarii cu care coopereazã.
4. Pentru folosintele de apa din interiorul unei localitãţi sau zone industriale care preiau apa de alimentare din reţelele comunale sau de zona, dar evacueaza apele uzate în receptorii sãi - ori care au surse proprii de apa subterana sau de suprafata, dar evacueaza apele uzate în reţele de canalizare comunale sau de zona - este necesarã autorizaţia de gospodãrire a apelor.
În astfel de cazuri, în autorizaţie se înscrie atribuirea dreptului de prelucrare şi folosire a apei ori de evacuare a apelor uzate, dupã caz, inclusiv parametrii funcţionali care preiau relaţiile de cooperare cu sistemul hidroedilitar al localitãţii sau al zonei industriale respective.
5. Pentru lucrãrile noi, autorizaţia se solicita şi înainte de punerea în funcţiune a acestora, beneficiarul având obligaţia de a inainta în timp util cererea de autorizare cu documentaţia necesarã şi de a comunica data recepţiei preliminare.
6. Autoritatea de gospodãrire a apelor, participa la recepţia lucrãrilor supuse autorizãrii. Constatãrile fãcute din analiza documentaţiei de autorizare şi a verificãrilor în teren se vor consemna într-o anexa la procesul-verbal de recepţie şi face parte din documentaţia în baza cãrora se va elibera autorizaţia.
Pentru lucrãri ori folosinţe existente, verificarea pe teren se va face în termen de cel mult 30 zile de la primirea documentelor necesare autorizãrii. Dacã la verificarea pe teren se constat lipsuri de natura a nu permite - potrivit legii - autorizarea, în actul de constatare se vor înscrie motivele pentru care lucrarea ori folosinta respectiva nu poate fi autorizata şi se vor preciza mãsurile, lucrãrile ori instalaţiile necesare precum şi termenul de realizare a acestora.
Solicitantului i se va comunica în scris decizia luatã, motivandu-se refuzul de emitere a autorizaţiei.
Dacã lipsurile constatate nu reprezintã un pericol grav din punct de vedere al gospodãririi apelor, autorizaţia se poate emite cu durata limitatã.
7. Pentru folosintele de apa existente care urmeazã sa fie completate cu staţii de epurare sau cu alte lucrãri ori instalaţii necesare pentru folosirea raţionalã şi protecţia apelor, se pot emite autorizaţii pe timp limitat, pana la realizarea acestor lucrãri.
8. Pentru lucrãrile sau folosintele de apa realizate fãrã aviz de gospodãrire a apelor, la verificarea pe teren se vor face constatãri cu privire la functionalitatea acestora, în sensul respectãrii reglementãrilor privind gospodãrirea apelor.
În actul de constatare se vor evidenţia lucrãrile, construcţiile şi instalaţiile existente la data verificãrii şi parametrii funcţionali constatati ca realizabili, cu consemnarea condiţiilor de funcţionare şi exploatare şi cu obligaţia pentru beneficiar de a îmbunãtãţi acei parametri.
9. În cazul investiţiilor care implica probe tehnologice înainte de recepţia preliminarã, beneficiarul are obligaţia - potrivit legii - de a realiza concomitent şi probele tehnologice ale circuitelor de apa, inclusiv ale instalaţiilor de recirculare şi de epurare.
În cazul barajelor şi lacurilor de acumulare la care umplerea trebuie facuta într-o perioada mai lungã de timp, ori a statiilor de epurare dotate cu treapta biologica, la recepţia preliminarã a investiţiei, lucrãrile fizice vor trebui sa fie realizate integral, astfel ca cel mai târziu pana la termenul de realizare a indicatorilor proiectati, aceste obiective sa poatã funcţiona la parametrii normali de regim.
În astfel de cazuri, la recepţia preliminarã se va elibera o autorizaţie pe timp limitat pe perioada umplerii lacului de acumulare, a efectuãrii probelor tehnologice ori a realizãrii amorsarii proceselor biologice de epurare, stabilindu-se condiţiile de funcţionare pentru aceasta perioada.
10 Autorizaţia pentru exploatarea organizatã a nisipului, pietrei de rau şi a altor materiale din albiile sau din malurile cursurilor de apa, lacurilor sau marii se elibereazã pe o perioada de un an.
Autorizaţiile pentru extrageri neorganizate de materii din albiile cursurilor de apa, necesare gospodariilor individuale, se vor elibera anual primãriilor comunale, orãşeneşti sau municipale pe baza cererii însoţitã de liste amplasament propuse şi de planul de situaţii care va cuprinde delimitarea zonelor de extragere a materialelor, cu evacuarea cantitãţilor anuale aferente acestora.
Aceste autorizaţii se vor emite numai în mãsura în care nu se prejudiaza lucrãri, construcţii sau folosinţe de apa existente în zonele de extragere a materialelor.
În acest scop, primãria respectiva va prezenta în scris acceptul deţinãtorilor construcţiilor, a titularilor dreptului de folosinta a apelor dupã caz precum şi a celor care administreazã zona respectiva de albie.
Pentru cãile navigabile se va prezenta acceptul scris al autoritãţii de navigaţie civilã cu atribuţii în acest sens.
11. Autorizaţia emisã de autoritatea de gospodãrire a apelor nu exclude necesitatea obţinerii prealabile a altor acorduri, avize şi autorizaţii prevãzute de lege, pentru legalizarea functionarii lucrãrilor sau a folosintelor de apa.
12. Autorizaţia de gospodãrire a apelor poate fi modificatã din cauza unor schimbãri esenţiale ale albiilor sau resturilor de apa fata de situaţia existenta la eliberarea autorizaţiei.
13. Autorizaţia de gospodãrire a apelor poate fi modificatã pentru abateri repetate sau grave de la condiţiile de folosire sau evacuare a apei prevãzute în autorizaţie precum şi în cazul ca utilizatorul nu îndeplineşte mãsurile stabilite de autoritãţile de gospodãrire a apelor.
Suspendarea are ca efect încetarea pe timp limitat a folosintelor de apa pana la aducerea la îndeplinire a mãsurilor prevãzute în autorizaţie sau stabilite de autoritatea de gospodãrire a apelor.
14. Autorizaţia de gospodãrire a apelor poate fi retrasã în cazurile în care abaterile de la prevederile acesteia ameninta viata sau sãnãtatea populaţiei, produc pagube economiei naţionale sau pun în pericol stabilitatea lucrãrilor hidrotehnice.
15. Modificarea, suspendarea sau retragerea autorizaţiei de gospodãrire a apelor se face cu consultarea beneficiarului de autorizaţie.
Modificarea şi suspendarea autorizaţiei de gospodãrire a apelor se face de cãtre filiala bazinala a Regiei Autonome "Apele Romane - R.A." de gospodãrire a apelor.
Retragerea autorizaţiei de gospodãrire a apelor se face de cãtre Ministerul Mediului la propunerea Regiei Autonome - "Apele Romane - R.A.".


ANEXA 3

CONŢINUTUL DOCUMENTELOR NECESARE PENTRU OBŢINEREA AUTORIZAŢIEI

Documentele necesare pentru obţinerea autorizaţiei de gospodãrire a apelor sunt:
1. Cererea beneficiarului lucrãrilor construite pe ape sau care au legatura cu apele, întocmitã potrivit modelului din anexa nr. 1.
2. Avizul de gospodãrire a apelor emis la documentaţia tehnica care a stat la baza executãrii lucrãrilor de investiţii, în doua exemplare.
3. Datele generale necesare eliberãrii autorizaţiei şi schema generalã a lucrãrilor, construcţiilor, instalaţiilor sau a folosinţei de apa pentru care se solicita autorizaţia (cu prezentarea principalilor parametri constructivi şi funcţionali), în doua exemplare, inclusiv încadrarea în ansamblul folosinţei de apa.
4. Regulamentul de funcţionare, exploatare şi întreţinere întocmit în baza Regulamentului-cadru, model anexa nr. 4, în doua exemplare.
Regulamentul se va elabora pentru ansamblul lucrãrilor ori al folosintelor de apa - când este cazul - pe subansamble de lucrãri, secţii, ateliere, obiective, gospodãrii de apa, staţii de epurare sau altele asemenea.
5. Pentru lucrãri de exploatare a agregatelor minerale din albiile cursurilor de apa, conţinutul documentaţiilor pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare, se va completa cu urmãtoarele:
- lucrãrile hidrotehnice sau alte obiective care ar putea fi efectuate ca urmare a exploatãrii de balast şi mãsurile sau lucrãrile necesare menţinerii regimului iniţial de curgere;
- planuri de situaţie cu indicarea perimetrului avizat prin actele de reglementare în domeniul apelor şi cu amplasarea în teren a bornelor de delimitare ale perimetrului (scara 1:10.000 - 1:2.000); se va marca zonele de exploatare, pe trimestre;
- profile transversale şi longitudinale în secţiuni caracteristice ale albiei raului, amonte de exploatare, în perimetrul exploatãrii, aval de exploatare, în situaţia existenta la solicitarea autorizaţiei. Zonele amonte şi aval se vor extinde de cel puţin pe o lungime egala cu lungimea sectorului de albie în exploatare.
6. Alte acte solicitate de autoritatea de gospodãrire a apelor emitenta a autorizaţiei, necesare pentru reglementarea functionarii folosinţei.


ANEXA 4

REGULI CADRU DE EXPLOATARE ŞI INIŢIERE

I. MEMORIU TEHNIC
1. Date generale: denumirea investiţiei, a lucrãrilor sau a folosinţei de apa, bazinul hidrografic, cursul de apa, judeţul, localitatea - sau dupã caz - localitãţi limitrofe; coordonatorul hidroedilitar de zona sau al localitãţilor, proiectantul general, numãrul avizului de gospodãrire a apelor, perioada de execuţie, numãrul şi data actului de recepţie; beneficiarul care va exploata lucrarea sau folosinta de apa; racordari la lucrãri hidrotehnice sau hidroedilitare existente; profilul de activitate al beneficiarului folosinţei de apa al lucrãrilor, capacitãţi care genereazã mãrimea parametrilor constructivi şi funcţionali (obiective sau suprafeţe de teren aparate, oraş cu numãr de locuitori, unitate de producţie cu capacitãţi pentru principalele produse, suprafeţe irigate sau desecate etc.); încadrarea lucrãrilor în clasa de importanta privind asigurarea surselor de apa şi apãrarea impotriva inundatiilor; lucrãri de combaterea eroziunii solului în zona, executate sau necesare pentru stãpânirea regimului de curgere pe vai şi torenţi.
În cazul în care lucrãrile, construcţiile sau instalaţiile vor servi mai mulţi beneficiari, se vor prevedea cotele de participare a acestora la cheltuielile de întreţinere şi exploatare.
Piesele desenate ce se vor anexa memoriului tehnic vor trebui sa prezinte concludent situaţia realã executatã a ansamblului lucrãrilor.
2. Datele caracteristice reale (conform actelor de recepţie) pentru fiecare specific de lucrare privind parametrii constructivi funcţionali prevãzuţi în avizul de gospodãrire a apelor emis pentru lucrarea respectiva.
3. Justificarea amãnunţitã a eventualelor modificãri ale parametrilor constructivi şi funcţionali realizaţi, dupã executarea lucrãrilor şi instalaţiilor, fata de prevederile avizului de gospodãrire a apelor.
Piese scrise şi desenate privind descrierea amãnunţitã a tuturor instalaţiilor de mãsura, control, avertizare şi/sau alarmare specifice lucrãrilor respective; instalaţiile de mãsura a debitelor şi volumelor de apa preluate şi - dupã caz - de recoltare a probelor de ape pentru analize, instalaţii şi aparatura pentru exploatare, instalaţii şi aparatura pentru urmãrirea comportãrii în timp a construcţiilor.
II. EXPLOATAREA LUCRĂRILOR
1. Sistemul de evidenta, informare şi alarmare cu privire la: elementele hidrologice, hidraulice, consumuri efective de apa, calitatea apelor evacuate, comportarea în timp a construcţiei, în funcţie de specificul lucrãrii.
2. Instalaţii de mãsura şi control, instalaţii de alarmare şi avertizare, regimul lor de funcţionare.
3. Modul de asigurare a evidentei privind prelucrarea, folosirea şi evacuarea apelor, ca şi modul de funcţionare a fiecãrei instalaţii de a ansambla lucrãrile ce se supun autorizãrii.
4. Exploatarea în perioadele de debite medii.
5. Exploatarea în perioadele de ape mari.
6. Exploatarea în perioadele de inghet (zai, sloiuri, pod de gheaţa).
7. Exploatarea în perioadele de ape mici (seceta); regimul de funcţionare cu diferite grade de restrictii.
8. Condiţii speciale de exploatare în cazul ca s-ar periclita, din orice punct de vedere, integritatea şi sãnãtatea populaţiei.
9. Modul de asigurare a tuturor folosintelor de apa deservite de lucrarea pentru care se solicita autorizare, inclusiv acordul scris al beneficiarilor folosintelor respective.
Pentru fiecare caz se vor evidenţia debitele, cotele de nivel, volumul de apa, concentratii limita etc. şi mãsurile ce se iau în exploatarea fiecãrei instalaţii în parte pentru realizarea parametrilor funcţionali înscrişi în avizul de gospodãrire a apelor.
III. INIŢIERE ŞI REPARAŢII
1. Periodicitatea efectuãrii controlului lucrãrilor şi instalaţiilor aferente şi a modului lor de funcţionare (pentru fiecare instalatie, organ de manevra etc.).
2. Intervalul la care se fac lucrãri de întreţinere, reparaţii în spitale şi în ce constau lucrãrile respective (pentru fiecare inslatatie, organ de manevra, lucrare hidrotehnica, precum şi pentru luciul de apa, albie sau malul folosit).
3. Mãsuri şi lucrãri în cazul în care apar anumite defectiuni în corpul lucrãrilor sau la inslatatiile şi aparatele de manevra, de mãsura şi control ori în cazuri de avarii.
4. Mãsuri şi lucrãri care se executa în perioada de viituri, de ape mici, de iarna şi cele care se iau dupã trecerea acestor perioade.
5. Modul de asigurare a exploatãrii pe durata lucrãrilor de întreţinere, reparaţii curente ori reparaţii capitale, eventuale modificãri ale regimului nominal de exploatare, care ar putea influenta folosintele din amonte sau din aval.
6. Materiale, echipamente şi utilaje în rezerva, necesare pentru asigurarea unei funcţionari, exploatãri şi intretineri corespunzãtoare.
IV. EVIDENTE
1. Fise pentru evidenta necesarului de apa, a cerintei, a consumului efectiv, a pierderilor, precum şi evacuarile de ape.
2. Fise pentru evidenta lucrãrilor de întreţinere, reparaţii curente şi reparaţii capitale.
3. Fise pentru evidenta calitãţii apelor evacuate în receptorii naturali.
4. Datele care se transmit periodic la Regia Autonomã a Apelor "Apele Romane - R.A." şi la Institutul de Meteorologie şi Hidrologie, dupã caz.
V. PERSONAL DE EXPLOATARE
1. Compartimentul şi funcţia angajatului din cadrul unitãţii, responsabil pentru buna funcţionare, exploatare şi întreţinerea lucrãrilor ori a instalaţiilor.
2. Modificãrile intervenite se vor comunica autoritãţii de gospodãrire a apelor care a eliberat autorizaţia în cel mult 10 zile de la modificare.
VI. PRESCRIPŢII SANITARE ŞI DE TEHNICA SECURITĂŢII
1. Prescripţiile sanitare pentru toate lucrãrile şi inslatatiile de la care apa este utilizata pentru alimentarea populaţiei, la zootehnie, industria alimentara, industria de medicamente şi alte asemenea utilizãri.
2. Prescripţii de tehnica securitãţii pentru exploatarea şi întreţinerea lucrãrilor şi instalaţiilor care fac obiectul autorizaţiei de gospodãrire a apelor pentru condiţiile menţionate la capitolul II şi III.
Regulamentul se semneazã de cei ce l-au întocmit şi de conducerea întreprinderii beneficiare a autorizaţiei.
NOTA:
Prezentul Regulament-cadru nu se referã la baraje şi lacuri de acumulare.
Pentru aceste categorii de lucrãri, regulamentul de exploatare se întocmeşte şi se aproba potrivit legii.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016