Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 422 din 30 octombrie 2001  pentru aprobarea Regulamentului privind conditiile de desfasurare a activitatilor de pescuit comercial in apele Marii Negre    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 422 din 30 octombrie 2001 pentru aprobarea Regulamentului privind conditiile de desfasurare a activitatilor de pescuit comercial in apele Marii Negre

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 766 din 30 noiembrie 2001
Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor,
în temeiul <>art. 80 din Legea nr. 192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul şi acvacultura,
în baza prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Regulamentul privind condiţiile de desfãşurare a activitãţilor de pescuit comercial în apele Marii Negre, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Pana la înfiinţarea autoritãţii publice care administreazã fondul piscicol din Marea Neagra se împuterniceşte, prin delegare de competenta, directorul Direcţiei pescuit, piscicultura, salmonicultura din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor sa atribuie prin autorizare dreptul de pescuit la Marea Neagra.
ART. 3
Direcţia pescuit, piscicultura, salmonicultura din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor va aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu



ANEXA 1

REGULAMENT
privind condiţiile de desfãşurare a activitãţilor de pescuit comercial în apele Marii Negre

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prevederile prezentului ordin stabilesc condiţiile de desfãşurare a pescuitului şi a activitãţilor de acvacultura, în limita apelor teritoriale de 12 mile marine şi a zonei economice exclusive a României la Marea Neagra.
ART. 2
În înţelesul prezentului ordin, termenii, suplimentari fata de cei prevãzuţi de <>Legea nr. 192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul şi acvacultura, au urmãtoarea semnificatie:
- agent - persoana autorizata şi imputernicita sa rãspundã, în numele armatorului sau personalului acestuia, la orice litigiu;
- armator - persoana fizica sau juridicã care are în proprietate una sau mai multe nave/ambarcatiuni de pescuit;
- captura complementara - captura formatã din alte specii de peste sau vietuitoare acvatice decât cele înscrise în autorizaţia de pescuit;
- punct de descãrcare/achiziţie - spaţii amenajate şi autorizate, amplasate pe chei în scopul preluãrii cantitãţilor de peste şi alte vietuitoare acvatice descãrcate de la bordul navelor sau al ambarcatiunilor de pescuit;
- specii anadrome - specii de peste de origine marina care migreaza pentru reproducere în apele dulci;
- specii catadrome - specii de peste care petrec cea mai mare perioada a ciclului lor vital în apele dulci şi migreaza pentru reproducere în apele marine;
- specii prohibite - specii de peşti şi alte organisme marine interzise pescuitului prin lege sau prin alte reglementãri emise de autoritãţile competente.

CAP. 2
Licenţe, autorizaţii de pescuit şi procedurile de acordare a acestora

ART. 3
Licenta de pescuit este documentul care certifica faptul ca nava/ambarcatiunea de pescuit pentru care se solicita aceasta îndeplineşte toate condiţiile pentru practicarea pescuitului comercial la Marea Neagra.
ART. 4
Licenta de pescuit este un document cu regim special, care se acorda fiecãrei nave/ambarcatiuni de cãtre autoritatea publica centrala care rãspunde de pescuit şi acvacultura, la cererea armatorului, iar modelul şi conţinutul acesteia sunt prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 5
Navele/ambarcatiunile pentru care se solicita licenta de pescuit trebuie sa fie în evidenta fisierului navelor, caracteristicile acestora fiind înscrise în licenta de pescuit.
ART. 6
Orice schimbare a caracteristicilor constructive, tehnice, a uneltelor şi/sau a echipamentelor de pescuit ale navei/ambarcatiunii impune eliberarea unei noi licenţe de pescuit.
ART. 7
Licenta de pescuit se elibereazã pe o perioada nedeterminatã, atât timp cat aceste caracteristici nu se schimba.
ART. 8
Licenta de pescuit comercial la Marea Neagra se poate anula fãrã despãgubire dacã cel licenţiat nu îndeplineşte cel puţin una dintre condiţiile stabilite la eliberarea acesteia.
ART. 9
Documentul care reglementeazã practicarea pescuitului este autorizaţia de pescuit.
ART. 10
Autorizaţia de pescuit se elibereazã pentru urmãtoarele activitãţi practicate în apele teritoriale sau economice ale României:
a) pescuit comercial cu nave/ambarcatiuni de pescuit licentiate, conform anexei nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 350/2001 pentru aprobarea conţinutului şi modelelor autorizaţiilor de pescuit în scop comercial, recreativ/sportiv şi ştiinţific, precum şi a permiselor de pescuit individuale;
b) pescuit comercial cu unelte fixe, conform anexei nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 350/2001;
c) pescuit specializat de sturioni, conform anexei nr. 5 la Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 350/2001;
d) pescuit în scop ştiinţific, conform anexei nr. 4 la Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 350/2001;
e) pescuit în scop recreativ/sportiv, conform anexei nr. 2 la Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 350/2001;
f) acvacultura marina conform anexei nr. 10 la Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 350/2001.
ART. 11
Autorizaţia de pescuit se elibereazã anual de cãtre autoritatea publica care administreazã fondul piscicol la Marea Neagra şi este documentul în care se înscriu date referitoare la uneltele de pescuit, cotele de pescuit pe specii, numãrul de pescari, iar în cazul pescuitului cu unelte fixe, şi locul de amplasare a acestora.
ART. 12
Autorizaţia de pescuit se atribuie persoanelor juridice şi asociaţiilor de pescari, luându-se în calcul capacitatea de pescuit de care dispun.
ART. 13
Pescuitul practicat de nave sub pavilion strãin în marea teritorialã a României este interzis. Dincolo de limita marii teritoriale accesul acestor nave este permis în baza acordurilor bilaterale încheiate de statul roman cu statul sub al cãrui pavilion activeazã navele respective şi în urmãtoarele condiţii:
- obţinerea licenţei de pescuit;
- obţinerea autorizaţiei de pescuit;
- echipajul sa fie format în proporţie de 60% din personal cu cetãţenie romana;
- cheltuielile de întreţinere, reparaţii şi aprovizionare curenta sa fie în proporţie de cel puţin 60% efectuate într-un port romanesc;
- captura realizatã sa poatã fi descarcata într-un punct autorizat de debarcare sau în mare libera sub supravegherea unei persoane autorizate.
ART. 14
Armatorii romani care închiriazã nave strãine pentru pescuitul comercial la Marea Neagra pot obţine licenta/autorizaţie de pescuit în urmãtoarele condiţii:
- navele închiriate sa fie înregistrate sub pavilion romanesc;
- navele sa fie incluse în fisierul navelor şi ambarcatiunilor de pescuit;
- echipajul sa fie format din cetãţeni romani;
- cheltuielile de întreţinere, reparaţii şi aprovizionare curenta sa fie efectuate în totalitate într-un port romanesc;
- captura realizatã sa poatã fi descarcata într-un punct autorizat de debarcare sau în mare libera sub supravegherea unei persoane autorizate.
ART. 15
Modelul şi conţinutul cererii pentru acordarea licenţei/autorizaţiei de pescuit comercial şi activitatea de acvacultura sunt prezentate în anexa nr. 11 la Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 350/2001.
ART. 16
Cererea şi actele necesare obţinerii licenţelor de pescuit, autorizaţiilor anuale de pescuit şi autorizaţiilor pentru desfãşurarea activitãţilor de acvacultura marina se depun la autoritatea publica care administreazã fondul piscicol din Marea Neagra.
ART. 17
Verificarea faptica a documentaţiei depuse se va face, în termen de maximum 60 de zile de la data depunerii acesteia, de cãtre reprezentanţii împuterniciţi de autoritatea publica care administreazã fondul piscicol din Marea Neagra. Rezultatul va fi consemnat în procesul-verbal încheiat de aceştia cu reprezentantul agentului economic în a cãrui prezenta s-a fãcut verificarea.
ART. 18
În situaţia în care se constata ca datele înscrise în documentaţie corespund cu realitatea, aceasta se menţioneazã în procesul-verbal în baza cãruia se elibereazã licenta/autorizaţia de pescuit comercial/acvacultura.
ART. 19
În situaţia în care se constata ca datele înscrise în documentaţie nu corespund cu realitatea, în termen de 30 de zile agentul economic poate depune o noua cerere însoţitã de documentaţia necesarã obţinerii licenţei/autorizaţiei de pescuit comercial/acvacultura.
ART. 20
Eliberarea licenţei/autorizaţiei de pescuit comercial/acvacultura agenţilor economici care îndeplinesc condiţiile de obţinere a acesteia se va face în termen de 72 de ore de la data depunerii documentului justificativ de plata a taxei de acordare a acesteia.
ART. 21
În cazul în care se constata ca agentul economic incalca în mod repetat condiţiile prevãzute în autorizaţia de pescuit, aceasta poate fi anulatã fãrã dreptul de a mai obţine o alta autorizaţie în anul respectiv şi nici recuperarea contravalorii autorizaţiei de pescuit comercial.
ART. 22
Autorizaţia de pescuit în scop recreativ/sportiv se elibereazã numai asociaţiilor de pescari sportivi legal constituite, care vor elibera membrilor lor permise de pescuit în scop recreativ/sportiv, conform anexei nr. 8 la Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 350/2001.

CAP. 3
Raportari asupra activitãţii de pescuit

ART. 23
Comandantul fiecãrei nave de pescuit licentiate/autorizate sau ofiţerul de cart trebuie sa completeze jurnalul de pescuit conform <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 179/2001 privind înregistrarea şi transmiterea datelor referitoare la activitatea de pescuit marin.
ART. 24
La ambarcatiunile de pescuit care, prin specificul activitãţii lor, nu au ofiţer de cart jurnalul de pescuit se completeazã de conducãtorul ambarcatiunii imediat dupã încheierea activitãţii de descãrcare, în conformitate cu prevederile <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 179/2001 .
ART. 25
Descãrcarea pestelui se va face numai în punctele de descãrcare/achiziţie autorizate, proprii sau deţinute de alţi agenţi economici autorizaţi, pe baza de contracte de prestãri de servicii.
ART. 26
Punctele de descãrcare/achiziţie vor fi autorizate în baza prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 42/1995 privind producţia de produse alimentare destinate comercializãrii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 27
Cantitãţile de peste descãrcate la punctele de descãrcare/achiziţie autorizate vor fi înregistrate în jurnalul de pescuit şi vor fi raportate lunar autoritãţii publice care administreazã fondul piscicol din Marea Neagra.
ART. 28
Punctele de descãrcare/achiziţie autorizate vor raporta lunar autoritãţii publice care rãspunde de administrarea fondului piscicol din Marea Neagra situaţia centralizata a cantitãţilor de peste preluate.
ART. 29
Raportarea capturilor transbordate se face în conformitate cu prevederile <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 179/2001 .
ART. 30
Pentru fiecare nava/ambarcatiune se va completa fişa de semnalare a capturilor accidentale de mamifere marine (delfini, foci) în Marea Neagra, al carei model este prezentat în anexa nr. 2. Fişele de semnalare vor fi depuse la autoritatea publica care rãspunde de administrarea fondului piscicol din Marea Neagra, aceasta inaintandu-le centralizat Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare "Grigore Antipa" - Constanta.
ART. 31
Pescarii au obligaţia sa vândã peştele agenţilor economici şi numai în punctele de descãrcare/achiziţie menţionate în autorizaţia de pescuit comercial.

CAP. 4
Identificarea navelor/ambarcatiunilor şi a uneltelor de pescuit

ART. 32
Toate navele şi ambarcatiunile cu lungimi egale sau mai mari de 12 m vor trebui sa fie înregistrate în Fisierul Navelor şi Ambarcatiunilor de Pescuit.
ART. 33
Marcajul navelor şi ambarcatiunilor implicate în activitãţi de pescuit comercial se va face în conformitate cu reglementãrile specifice în vigoare.
ART. 34
Fiecare unealta de pescuit care pe timpul activitãţii nu este fizic şi continuu legatã de vasul de pescuit va trebui sa fie clar marcata cu marcajul din borduri al navei cãreia îi aparţine. În cazul uneltelor pasive de pescuit marcajul va fi fixat pe cel puţin unul dintre elementele uneltei, astfel încât sa poatã fi observat deasupra apei.

CAP. 5
Pescuitul specializat. Alocarea cotelor de pescuit

ART. 35
Cotele de pescuit se determina anual pe baza rezultatelor cercetãrilor ştiinţifice, prin calculul capturilor totale admisibile (TAC) pentru principalele specii supuse pescuitului.
ART. 36
Cotele de pescuit pe specii se acorda agenţilor economici care deţin nave şi ambarcatiuni de pescuit licentiate sau organizaţiilor de producãtori şi sunt înscrise în autorizaţiile de pescuit.
ART. 37
Orice activitate de pescuit comercial care conduce la o captura mai mare de 30% în unitãţi de masa sau numãr de exemplare, din orice specie sau grup de specii, va fi consideratã pescuit specializat şi va fi supusã reglementãrilor specifice acestui tip de pescuit.
ART. 38
Alocarea anuala a cotelor de pescuit fiecãrui agent economic se va face de cãtre autoritatea publica care administreazã fondul piscicol din Marea Neagra, în funcţie de calculul capturilor totale admisibile şi al capacitãţilor de pescuit.
ART. 39
Fiecare beneficiar al unei cote de pescuit va trebui sa informeze autoritatea publica care administreazã fondul piscicol din Marea Neagra în momentul în care a atins nivelul de 85% pentru fiecare dintre speciile alocate prin sistemul de cote.

CAP. 6
Responsabilitãţile organizaţiilor de producãtori

ART. 40
Organizaţiile de producãtori vor colabora cu autoritatea publica care administreazã fondul piscicol din Marea Neagra în vederea:
- distribuţiei cotelor de pescuit între membrii lor;
- prezentãrii informaţiilor detaliate asupra nivelului minim şi maxim al capturilor ce pot fi realizate de cãtre membrii lor, precum şi a eventualelor schimbãri care apar în capacitatea de pescuit a acestora;
- investigarii eventualelor încãlcãri ale reglementãrilor impuse pescuitului, infaptuite de membrii lor şi de ceilalţi participanţi la activitatea de pescuit comercial.

CAP. 7
taxe pentru autorizaţiile de pescuit

ART. 41
Se vor supune licentierii navele/ambarcatiunile cu instalaţiile aferente pentru pescuit, înscrise în Fisierul Navelor şi Ambarcatiunilor de Pescuit.
ART. 42
Taxele pentru obţinerea licenţelor se vor calcula în funcţie de caracteristicile înscrise în Fisierul Navelor şi Ambarcatiunilor de Pescuit.
ART. 43
Taxele pentru obţinerea autorizaţiilor de pescuit anuale se vor calcula în funcţie de cotele alocate pe specii, de maximum 5% din valoarea de livrare a pestelui din anul anterior.
ART. 44
Pentru speciile care nu sunt înscrise în autorizaţia de pescuit taxa se va calcula la sfârşitul sezonului de pescuit în funcţie de cantitãţile pescuite.
ART. 45
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul regulament.




ANEXA 1


la regulament
-------------



┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ │
│ ROMÂNIA │
│ │
│ MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR │
│ │
│ Direcţia pescuit, piscicultura, salmonicultura │
│ │
│ │
│ LICENTA DE PESCUIT │
│ Nr. ........ din ....... │
│ │
│ I. Elemente de identificare │
│ │
│ A. Nava/ambarcatiunea │
│ │
│ Numãrul intern din Fisier ...... │
│ │
│ 1. Numele navei/ambarcatiunii ...................... │
│ 2. Sub pavilion .................................... │
│ 3. Portul de înmatriculare ......................... │
│ 4. Marcajul exterior ............................... │
│ 5. Indicativul radio ............................... │
│ │
│ B. Operator │
│ │
│ 1. Numele proprietarului/proprietarilor sau armatorului ......... │
│ .............................................................. │
│ Adresa ....................................................... │
│ 2. Numele operatorului/operatorilor ............................. │
│ .............................................................. │
│ .............................................................. │
│ Adresa ....................................................... │
│ 3. Numele reprezentantului (în cazul unei persoane juridice) şi/sau │
│ numele preşedintelui (în cazul unei asociaţii profesionale) .... │
│ ................................................................ │
│ ................................................................ │
│ │
│ II. Caracteristici tehnice şi echipamente │
│ │
│ 1. Tipul navei/ambarcatiunii ................................ │
│ 2. Tipul uneltelor şi/sau echipamentelor principale de pescuit: │
│ a) ....................................................... │
│ b) ....................................................... │
│ c) ....................................................... │
│ d) ....................................................... │
│ 3. Puterea motorului principal ............................... │
│ 4. Lungimea totalã ........................................... │
│ sau: - Lungimea între perpendiculare ...................... │
│ - Alte norme ......................................... │
│ 5. Tonajul: - Convenţia de la Oslo ........................... │
│ - Convenţia de la Londra ......................... │
│ - Alte norme ..................................... │
│ 6. Segmentul de flota cãruia îi aparţine nava/ambarcatiunea ... │
│ ................................................................ │
│ │
│ │
│ Director, │
│ ............... │
│ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘





ANEXA 2


la regulament
-------------

FIŞA
de semnalare a capturilor accidentale de mamifere marine
(delfini, foci) în Marea Neagra

1. Data (zi/luna/an) ..............................................
2. Orele ..........................................................
3. Poziţia (coordonate fi/lamda, izobata, distanta de la ţãrm,
repere costiere) .......................................................
........................................................................
........................................................................
........................................................................
4. Numele navei ................. nr. licenţei de pescuit .................
Portul de înregistrare ........... numele comandantului ................
Numele observatorului ..................................................
5. Specia/speciile identificata/identificate ..............................
........................................................................
........................................................................
6. Numãr de exemplare .....................................................
........................................................................
........................................................................
........................................................................
........................................................................
7. Descriere (semnalmente) ................................................
........................................................................
........................................................................
8. Observaţii (comportamentul, dacã au fost remarcate femele cu pui,
caracterul cardului - temporar, permanent, de hranire, de reproducere,
în pasaj, exemplare izolate, starea de sãnãtate, eventuale capturi etc.)
........................................................................
........................................................................
........................................................................
........................................................................



Semnatura comandantului navei şi ştampila
..........................................




--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016