Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 42 din 27 ianuarie 2004  pentru aprobarea Procedurii privind autorizarea cazanelor de apa calda si abur de joasa presiune care nu au indeplinit pana la data de 1 februarie 2004 conditiile stabilite prin prescriptiile tehnice ISCIR PT A1-2002 si PT C9-2003    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 42 din 27 ianuarie 2004 pentru aprobarea Procedurii privind autorizarea cazanelor de apa calda si abur de joasa presiune care nu au indeplinit pana la data de 1 februarie 2004 conditiile stabilite prin prescriptiile tehnice ISCIR PT A1-2002 si PT C9-2003

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 82 din 30 ianuarie 2004
În aplicarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 37 din 21 ianuarie 2002,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 738/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei şi Comerţului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 485 din 7 iulie 2003, cu modificãrile ulterioare,
având în vedere referatul de aprobare prezentat,

ministrul economiei şi comerţului emite prezentul ordin.

ART. 1
Începând cu data emiterii prezentului ordin se aprobã Procedura privind autorizarea cazanelor de apã caldã şi abur de joasã presiune care nu au îndeplinit pânã la data de 1 februarie 2004 condiţiile stabilite prin prescripţiile tehnice ISCIR PT A1-2002 şi PT C9-2003.
ART. 2
Procedura specificatã la art. 1 este cuprinsã în anexa la prezentul ordin şi are ca obiectiv crearea condiţiilor privind autorizarea cazanelor de apã caldã şi abur de joasã presiune, a cazanelor consumatoare de combustibil gazos, combustibil lichid (CLU, combustibil tip M etc.) sau combustibil solid (lemn, cãrbune etc.), aflate în funcţiune fãrã autorizaţie de funcţionare pânã la data de 1 februarie 2004. Anexa face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 3
Aplicarea prescripţiilor tehnice ISCIR şi a prezentei proceduri este obligatorie pentru toţi deţinãtorii şi utilizatorii care exploateazã cazanele de apã caldã şi abur de joasã presiune identificate mai sus şi care pânã în prezent nu au respectat reglementãrile tehnice specificate, în vederea asigurãrii protecţiei cetãţenilor, a mediului înconjurãtor şi a proprietãţii. Termenul pentru ducerea la îndeplinire a dispoziţiilor prezentului ordin este 1 septembrie 2004.
ART. 4
Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR, prin personalul tehnic de specialitate, va supraveghea modul de ducere la îndeplinire a prezentului ordin în cazul cazanelor identificate la art. 2.
ART. 5
Inspecţiile teritoriale ISCIR vor întocmi la data de 1 septembrie 2004 un raport privind modul în care au fost respectate şi îndeplinite prezentele dispoziţii, document pe care îl vor înainta spre analizã organului ierarhic superior.
ART. 6
Deţinãtorii şi utilizatorii cazanelor specificate la art. 2, care nu vor respecta procedura identificatã la art. 1 şi termenul de ducere la îndeplinire a acesteia, vor fi sancţionaţi de cãtre organele abilitate, conform dispoziţiilor legale.
ART. 7
Conducãtorii instituţiilor publice care deţin şi utilizeazã cazane de tipul celor specificate la art. 2, fãrã respectarea procedurii şi a termenului de ducere la îndeplinire a acesteia, vor putea fi destituiţi în condiţiile legii, la propunerea ministrului economiei şi comerţului.
ART. 8
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul economiei şi comerţului,
Dan Ioan Popescu

Bucureşti, 27 ianuarie 2004.
Nr. 42.

ANEXĂ

PROCEDURĂ
privind autorizarea cazanelor de apã caldã şi abur
de joasã presiune care nu au îndeplinit pânã la
data de 1 februarie 2004 condiţiile stabilite prin
prescripţiile tehnice ISCIR PT A1-2002 şi PT C9-2003

CAP. 1
Dispoziţii generale

1.1. Cerinţele tehnice obligatorii pe care trebuie sã le îndeplineascã cazanele consumatoare de combustibil gazos, lichid şi solid pentru a fi autorizatã exploatarea lor de cãtre utilizatorii finali sunt stabilite prin Prescripţia tehnicã ISCIR PT A1-2002 "Cerinţe tehnice privind utilizarea aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi", aprobatã prin <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 397/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 674 din 11 septembrie 2002, şi Prescripţia tehnicã ISCIR PT C9-2003, ediţia 1, "Cerinţe tehnice privind proiectarea, construirea, montarea, instalarea, exploatarea, verificarea tehnicã şi repararea cazanelor de apã caldã şi a cazanelor de abur de joasã presiune", aprobatã prin <>Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 310/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 917 din 20 decembrie 2003.
1.2. Prezenta procedurã are ca obiectiv crearea condiţiilor privind autorizarea cazanelor de apã caldã şi abur de joasã presiune aflate în funcţiune fãrã autorizaţie de funcţionare pânã la data de 1 februarie 2004.
1.3. Aplicarea prescripţiilor tehnice ISCIR şi a prezentei proceduri este obligatorie pentru toţi proprietarii, deţinãtorii şi utilizatorii care exploateazã cazane de apã caldã şi abur de joasã presiune, care pânã în prezent nu au respectat reglementãrile tehnice specificate, în vederea asigurãrii protecţiei cetãţenilor, a mediului înconjurãtor şi a proprietãţii.

CAP. 2
Domeniu de aplicare

Prezenta procedurã se va aplica cazanelor de apã caldã şi abur de joasã presiune care funcţioneazã pe combustibil gazos, combustibil lichid (CLU, combustibil tip M etc.) sau combustibil solid (lemn, cãrbune etc.), identificate conform tabelului de mai jos:



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tipul combustibilului Puterea Codul procedurii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Gaz P ≤ 70 kW P I G
Gaz 70 kW < P ≤ 300 kW P II G
Gaz P > 300 kW P III G
Lichid/Solid P ≤ 70 kW P I L/S
Lichid/Solid 70 kW < P ≤ 300 kW P II L/S
Lichid/Solid P > 300 kW P III L/S
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



CAP. 3
Condiţii de autorizare

3.1. În mod obligatoriu, cazanele de apã caldã şi abur de joasã presiune care funcţioneazã pe combustibil gazos (gaze naturale, GPL), combustibil lichid (CLU, combustibil tip M etc.) sau combustibil solid (lemn, cãrbune etc.), fãrã placã de timbru, fãrã documentaţia tehnicã de construcţie sau mai vechi de 12 ani, vor fi supuse unei investigaţii tehnice efectuate de cãtre agenţi economici autorizaţi de cãtre Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR), în vederea retimbrãrii, reconstituirii documentaţiei tehnice şi stabilirii condiţiilor de funcţionare în siguranţã.

P I G
3.2. Pentru cazanele cu funcţionare pe combustibil gazos cu puteri mai mici de 70 kW, în vederea autorizãrii, deţinãtorul/utilizatorul cazanului trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sã deţinã proiectul instalaţiei avizat de un instalator autorizat de Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale, în cazul combustibilului gazos - gaze naturale, sau de Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei (MLPTL) ori de Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului (MLPAT), în cazul combustibilului gazos - GPL;
b) sã aibã încheiat un contract de service cu un agent economic autorizat de cãtre ISCIR pentru:
b.1) cazul în care contractul se va încheia dupã apariţia prezentei proceduri - agentul economic care încheie contractul de service trebuie sã fie autorizat de cãtre ISCIR pentru activitãţile urmãtoare:
- verificare tehnicã periodicã (VTP/AF);
- punere în funcţiune cel puţin pentru un tip de cazan (PIF);
- service/reparaţii cel puţin pentru un tip de cazan;
b.2) cazul în care deţinãtorii/utilizatorii care la data apariţiei prezentei proceduri au încheiat un contract de service cu un agent economic, autorizat de cãtre ISCIR pentru service, care nu are autorizaţia ISCIR pentru a efectua verificarea tehnicã periodicã VTP/AF - aceştia sau agentul economic se vor adresa unui alt agent economic autorizat de ISCIR pentru efectuarea verificãrii tehnice periodice VTP/AF în vederea obţinerii autorizãrii de funcţionare.
Agentul economic autorizat pentru verificarea tehnicã periodicã (VTP) va efectua toate verificãrile prevãzute de Prescripţia tehnicã ISCIR PT A1-2002, indiferent de provenienţa echipamentului.
Avizarea rapoartelor de verificare la punerea în funcţiune şi ulterior la verificãrile tehnice periodice se va efectua de cãtre agenţi economici autorizaţi de ISCIR pentru verificãri tehnice periodice (VTP) şi autorizãri de funcţionare (AF).
În cazul în care se monteazã în aceeaşi incintã mai multe aparate cu puteri mai mici de 70 kW, dar a cãror putere însumatã depãşeşte 70 kW, autorizarea iniţialã de funcţionare şi verificarea tehnicã periodicã se vor efectua de ISCIR prin avizarea rapoartelor de verificare. Avizarea rapoartelor de verificare se va face cu sau fãrã participarea ISCIR la verificãri, încercãri şi probe.

P II G
3.3. Pentru cazanele de apã caldã sau abur de joasã presiune cu funcţionare pe combustibil gazos cu puteri cuprinse între 70 kW şi 300 kW, în vederea autorizãrii, proprietarul/utilizatorul cazanului trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sã deţinã proiectul centralei termice, inclusiv schema termomecanicã şi condiţii referitoare la personalul de exploatare, avizat de un instalator autorizat de MLPTL (MLPAT);
b) sã aibã încheiat un contract de service cu un agent economic autorizat de cãtre ISCIR pentru:
b.1) cazul în care contractul se va încheia dupã apariţia prezentei proceduri - agentul economic care încheie contractul de service trebuie sã fie autorizat de cãtre ISCIR pentru activitãţile urmãtoare:
- verificare tehnicã periodicã (VTP/AF);
- punere în funcţiune cel puţin pentru un tip de cazan (PIF);
- service/reparaţii cel puţin pentru un tip de cazan;
b.2) cazul în care deţinãtorii/utilizatorii care la data apariţiei prezentei proceduri au încheiat un contract de service cu un agent economic, autorizat de cãtre ISCIR pentru service, care nu are autorizaţia ISCIR pentru a efectua verificarea tehnicã periodicã VTP/AF - aceştia sau agentul economic se vor adresa unui alt agent economic autorizat de ISCIR pentru efectuarea verificãrii tehnice periodice VTP/AF în vederea obţinerii autorizãrii de funcţionare.
Agentul economic autorizat pentru verificarea tehnicã periodicã (VTP) va efectua toate verificãrile prevãzute de Prescripţia tehnicã ISCIR PT A1-2002, indiferent de provenienţa echipamentului.
Avizarea rapoartelor de verificare se va face de ISCIR. În cazul avizãrii fãcute de ISCIR, avizarea rapoartelor de verificare se va face dupã cum decide ISCIR, cu sau fãrã participarea sa la verificãri, încercãri şi probe. Avizarea rapoartelor de verificare precizate la pct. 6.6.1 lit. a) şi b) din Prescripţia tehnicã ISCIR PT A1-2002 reprezintã autorizarea de funcţionare a cazanelor respective, care au fost supuse verificãrilor.
Cazanele se înregistreazã în evidenţele ISCIR.

P III G
3.4. Pentru cazanele de apã caldã sau abur de joasã presiune cu funcţionare pe combustibil gazos cu puteri mai mari de 300 kW, în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, proprietarul/utilizatorul cazanului trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sã deţinã proiectul centralei termice, inclusiv schema termomecanicã şi condiţii referitoare la personalul de exploatare, avizat de un instalator autorizat de MLPTL (MLPAT) sau de cãtre un agent economic autorizat de cãtre ISCIR în acest sens;
b) sã organizeze activitatea în centrala termicã în conformitate cu nivelul de supraveghere a cazanelor menţionat în proiectul de instalare şi sã prezinte autorizaţiile personalului de exploatare (fochişti), dacã este cazul;
c) sã supunã instalaţia verificãrilor tehnice (revizia interioarã, dupã caz, încercarea de presiune hidraulicã la rece, încercarea la cald etc.);
d) sã deţinã documentaţia de însoţire a cazanului sau cea întocmitã de un agent economic autorizat de ISCIR pentru efectuarea de investigaţii tehnice, acolo unde ea nu existã;
e) sã respecte condiţiile de instalare a cazanului în ceea ce priveşte proiectul de instalare, precum şi verificarea echipãrii cazanului cu aparatura de mãsurare, de control de automatizare şi cu dispozitivele de securitate;
f) sã respecte restul condiţiilor din Prescripţia tehnicã ISCIR PT C9-2003.
Autorizarea de funcţionare va fi efectuatã de cãtre ISCIR.
Cazanele se înregistreazã în evidenţele ISCIR.

P I L/S
3.5. Pentru cazanele de apã caldã sau abur de joasã presiune, cu puteri mai mici de 70 kW, cu funcţionare pe combustibil lichid (CLU, combustibil tip M etc.) sau combustibil solid (lemn, cãrbune etc.), în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, deţinãtorul/utilizatorul cazanului trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sã deţinã proiectul de instalare verificat de cãtre un verificator autorizat MLPTL (MLPAT) sau de un agent economic autorizat de ISCIR în acest sens;
b) sã deţinã documentaţia de însoţire a cazanului, întocmitã de cãtre producãtorul cazanului sau de o societate comercialã autorizatã de ISCIR pentru efectuarea de investigaţii tehnice, acolo unde ea nu existã;
c) sã organizeze activitatea în centrala termicã în conformitate cu nivelul de supraveghere a cazanelor menţionat în proiectul de instalare şi sã prezinte autorizaţiile personalului de exploatare (fochişti), dacã este cazul;
d) sã supunã instalaţia verificãrilor tehnice (revizia interioarã, dupã caz, încercarea de presiune hidraulicã la rece, încercarea la cald etc.);
e) sã deţinã un contract de service cu un agent economic autorizat de ISCIR pentru punere în funcţiune (PIF) şi service.
Autorizarea de funcţionare se face de cãtre agenţii economici autorizaţi de cãtre ISCIR pentru punerea în funcţiune (PIF) şi service.

P II L/S
3.6. Pentru cazanele de apã caldã sau abur de joasã presiune cu funcţionare pe combustibil lichid (CLU, combustibil tip M etc.) sau combustibil solid (lemn, cãrbune etc.), cu puteri cuprinse între 70 kW şi 300 kW, în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, deţinãtorul/utilizatorul cazanului trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sã deţinã proiectul de instalare verificat de cãtre un verificator autorizat MLPTL (MLPAT) sau de un agent economic autorizat de ISCIR în acest sens;
b) sã deţinã documentaţia de însoţire a cazanului, întocmitã de cãtre producãtorul cazanului sau de o societate comercialã autorizatã de ISCIR pentru efectuarea de investigaţii tehnice, acolo unde ea nu existã;
c) sã organizeze activitatea în centrala termicã în conformitate cu nivelul de supraveghere a cazanelor menţionat în proiectul de instalare şi sã prezinte autorizaţiile personalului de exploatare (fochişti), dacã este cazul;
d) sã supunã instalaţia verificãrilor tehnice (revizia interioarã, dupã caz, încercarea de presiune hidraulicã la rece, încercarea la cald etc.);
e) sã deţinã un contract de service cu un agent economic autorizat de ISCIR pentru punerea în funcţiune (PIF) şi service.
Autorizarea de funcţionare se face de cãtre agenţii economici autorizaţi de cãtre ISCIR pentru punerea în funcţiune (PIF) şi service. Raportul de verificãri şi încercãri întocmit se vizeazã ISCIR.
Cazanele se înregistreazã în evidenţele ISCIR.
La punerea în funcţiune ISCIR poate solicita participarea la unele verificãri efectuate în vederea autorizãrii.

P III L/S
3.7. Pentru cazanele de apã caldã sau abur de joasã presiune cu funcţionare pe combustibil lichid (CLU, combustibil tip M etc.) sau combustibil solid (lemn, cãrbune etc.), cu puteri mai mari de 300 kW, în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, deţinãtorul/utilizatorul cazanului trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sã deţinã proiectul de instalare verificat de cãtre un verificator autorizat MLPTL (MLPAT) sau de un agent economic autorizat de ISCIR în acest sens;
b) sã deţinã documentaţia de însoţire a cazanului, întocmitã de cãtre producãtorul cazanului sau de o societate comercialã autorizatã de ISCIR pentru efectuarea de investigaţii tehnice, acolo unde ea nu existã;
c) sã organizeze activitatea în centrala termicã în conformitate cu nivelul de supraveghere a cazanelor menţionat în proiectul de instalare şi sã prezinte autorizaţiile personalului de exploatare (fochişti), dacã este cazul;
d) sã supunã instalaţia verificãrilor tehnice (revizia interioarã, dupã caz, încercarea de presiune hidraulicã la rece, încercarea la cald etc.);
e) sã deţinã un contract de service cu un agent economic autorizat de ISCIR pentru punerea în funcţiune (PIF) şi service.
Autorizarea de funcţionare se face de cãtre ISCIR.
Cazanele se înregistreazã în evidenţele ISCIR.

CAP. 4
Termenul de aplicare
Toţi deţinãtorii şi utilizatorii de cazane de apã caldã şi abur de joasã presiune, identificaţi la cap. 1, sunt obligaţi sã ducã la îndeplinire prezenta procedurã pânã la data de 1 septembrie 2004.

CAP. 5
Dispoziţii finale

5.1. ISCIR, prin personalul tehnic de specialitate, va supraveghea modul de ducere la îndeplinire a prezentei proceduri şi aplicarea prescripţiilor tehnice în domeniul identificat la cap. 2.
5.2. Dupã scurgerea termenului identificat la cap. 4, inspecţiile teritoriale ISCIR vor întocmi un raport asupra modului în care au fost îndeplinite prezentele reglementãri şi îl vor înainta spre analizã organului ierarhic superior.
5.3. Deţinãtorii şi utilizatorii identificaţi la cap. 1, care nu vor respecta prezenta procedurã şi termenul de ducere la îndeplinire a acesteia, vor fi sancţionaţi de cãtre organele abilitate, conform dispoziţiilor legale.
5.4. Prezenta procedurã nu exonereazã de rãspundere deţinãtorii şi utilizatorii cazanelor identificate la cap. 1 în cazul producerii de accidente şi avarii.
5.5. Prezenta procedurã intrã în vigoare prin ordin al ministrului economiei şi comerţului, care va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016