Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 418 din 24 iunie 2003  privind criteriile de recunoastere a organizatiilor de producatori din sectorul pescuitului si acvaculturii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 418 din 24 iunie 2003 privind criteriile de recunoastere a organizatiilor de producatori din sectorul pescuitului si acvaculturii

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 503 din 11 iulie 2003
Având în vedere prevederile <>art. IV din Ordonanta Guvernului nr. 37/2003 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, ale <>art. 77 alin. (2) din Legea nr. 192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul şi acvacultura, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 5 alin. (1) lit. A.a) şi j) din Hotãrârea Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul agriculturii, alimentatei şi pãdurilor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Dispoziţiile prezentului ordin stabilesc criteriile de recunoaştere şi de retragere a recunoaşterii organizaţiilor de producãtori din sectorul pescuitului şi al acvaculturii.
ART. 2
În prezentul ordin, termenii, alţii decât cei care sunt definiţi în <>Legea nr. 192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul şi acvacultura, au urmãtorul înţeles:
a) producãtor - persoana fizica sau juridicã care utilizeazã mijloace de producţie pentru a produce produse pescaresti din pescuit sau acvacultura cu scopul lansãrii pe piata la prima vânzare;
b) produse pescaresti - peste, alte vietuitoare acvatice, precum şi produsele ce rezulta din procesarea lor, realizate la bordul navelor de pescuit sau în acvacultura, dupã cum se indica în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin;
c) fond de intervenţii - fond creat de producãtori, care împreunã cu sprijinul acordat de stat are drept scop susţinerea pieţei de peste.
ART. 3
Vor fi recunoscute ca organizaţii de producãtori în sectorul pescaresc acele organizaţii sau grupuri de asemenea organizaţii, constituite la initiativa producãtorilor, dacã îndeplinesc condiţiile prevãzute în prezentul ordin şi dacã au drept scop garantarea practicãrii rationale a pescuitului şi îmbunãtãţirea condiţiilor de vânzare a producţiei, prin intermediul adoptãrii unor serii de mãsuri care:
a) stimuleaza planificarea producţiei şi adaptarea sa la cerere, atât în ceea ce priveşte cantitatea, cat şi calitatea;
b) promoveazã concentrarea ofertei;
c) fac ca preţurile sa fie mai stabile;
d) sprijinã modalitãţile de pescuit astfel încât pescuitul practicat sa fie responsabil.
ART. 4
Statutul organizaţiilor de producãtori din sectorul pescaresc trebuie sa prevadã obligaţii pentru membrii sãi, cum ar fi:
a) sa aplice normele adoptate de organizaţie în ceea ce priveşte pescuitul, producţia şi comercializarea;
b) sa garanteze ca fiecare nava/ambarcatiune de pescuit aparţine unei singure organizaţii de producãtori;
c) sa distribuie toate produsele realizate, pentru care s-au asociat, prin intermediul organizaţiei de producãtori;
d) sa faciliteze toate informaţiile ce sunt solicitate de organizaţia de producãtori, cu scopul de a îndeplini obligaţiile legale sau cele privind statistica;
e) sa achite contribuţiile financiare, prevãzute în statut, pentru constituirea fondului de intervenţie;
f) sa fie membri ai organizaţiei pentru cel puţin 3 ani dupã recunoaşterea acesteia şi sa comunice organizaţiei intenţia lor de a se retrage, cu cel puţin un an înainte.
ART. 5
Statutul organizaţiei de producãtori din sectorul pescaresc trebuie sa conţinã dispoziţii privind:
a) procedee pentru determinarea, adoptarea şi modificarea dispoziţiilor menţionate la art. 4 lit. a);
b) excluderea oricãrei forme de discriminare între membrii sãi;
c) plata de cãtre membrii sãi a contribuţiilor financiare necesare pentru funcţionarea organizaţiei;
d) norme care sa permitã membrilor sãi sa controleze democratic organizaţia şi deciziile sale;
e) sancţiuni ce vor fi aplicate în cazul în care nu se respecta obligaţiile prevãzute în statut, în special cele care se referã la achitarea contribuţiilor financiare şi încãlcarea normelor stabilite de organizaţie;
f) reguli privind aderarea de noi membri;
g) norme contabile şi bugetare necesare pentru funcţionarea organizaţiei şi care sa prevadã existenta unei contabilitati separate pentru acele activitãţi care sunt obiect de recunoaştere.
ART. 6
Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, prin Direcţia de acvacultura şi pescuit, recunoaşte caracterul reprezentativ al unei organizaţii de producãtori din sectorul pescaresc, în conformitate cu urmãtoarele criterii:
a) dacã îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 3 şi 4 şi oferã probe relevante în ceea ce priveşte numãrul minim de producãtori membri şi dacã acoperã un volum minim de 25% din producţia unei specii sau a unui grup de specii comercializata în regiunea unde organizaţia a fost creata;
b) dacã exista probe ca îşi desfãşoarã activitãţile într-un mod corespunzãtor şi eficient.
ART. 7
(1) În scopul de a stimula realizarea obiectivelor stabilite, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, prin Direcţia de acvacultura şi pescuit, asigura un control permanent al organizaţiilor de producãtori din sectorul pescaresc, în mod special al acelora care beneficiazã de ajutor financiar din partea statului şi au drept scop reglementarea pieţei produselor piscicole.
(2) Organizaţiile de producãtori din sectorul pescaresc au obligaţia de a sprijini activitatea de inspecţie şi de a pune la dispoziţie organelor competente documentele şi informaţiile necesare.
ART. 8
(1) Cererile de recunoaştere ca organizaţie de producãtori din sectorul pescaresc vor fi trimise Direcţiei de acvacultura şi pescuit din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor. Aceasta le va analiza şi va comunica candidaţilor rezultatul într-un termen de 30 de zile de la primirea cererii.
(2) Cererea va fi însoţitã de documentele şi informaţiile ce se referã la activitatea desfasurata în ultimii 2 ani:
a) statutul organizaţiei de producãtori;
b) normele adoptate de organizaţie;
c) identitatea persoanelor care sunt împuternicite de organizaţie de a acţiona şi de a semna în numele ei;
d) informare însoţitã de documente justificative privind activitatea de producţie şi comercializare.
ART. 9
La solicitarea unei organizaţii de producãtori din sectorul pescaresc recunoscute, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, prin Direcţia de acvacultura şi pescuit, poate impune ca obligatorii normele de producţie şi de comercializare decise de aceasta celor care nu sunt membri ai organizaţiei în cauza şi care comercializeazã în interiorul zonei respective.
ART. 10
Organizaţiile de producãtori din sectorul pescaresc recunoscute vor fi înregistrate într-un registru special aflat la Direcţia de acvacultura şi pescuit.
ART. 11
(1) Direcţia de acvacultura şi pescuit efectueazã controale periodice pentru a se asigura ca sunt respectate prevederile conţinute în prezentul ordin.
(2) Recunoaşterea unei organizaţii de producãtori din sectorul pescaresc poate fi retrasã în cazul în care nu se mai îndeplinesc condiţiile prevãzute în prezentul ordin, dacã aceasta se bazeazã pe informaţii gresite sau dacã organizaţia a primit recunoaşterea prin mijloace ilegale.
(3) În cazul în care o organizaţie de producãtori din sectorul pescaresc se afla în situaţia prevãzutã la alin. (2), Direcţia de acvacultura şi pescuit îi va comunica acesteia intenţia de a i se retrage recunoaşterea, oferindu-i posibilitatea de a-şi trimite observaţiile în termen de o luna de la data primirii înştiinţãrii.
ART. 12
Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor va emite, în conformitate cu atribuţiile sale, dispoziţiile care vor fi necesare pentru aplicarea prevederilor prezentului ordin.
ART. 13
Direcţia de acvacultura şi pescuit va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 14
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Bucureşti, 24 iunie 2003.
Nr. 418.



ANEXA

PRODUSE PESCARESTI
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Codul Denumirea produsului
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) 0301 Peste viu
0302 Peste proaspãt sau refrigerat, exclusiv fileurile de peste sau
alte carnuri de peste menţionate la codul 0304
0303 Peste congelat, exclusiv fileurile de peste sau alte carnuri
de peste
0304 Fileuri de peste sau alte carnuri de peste (maruntite sau nu)
proaspãt, refrigerat sau congelat
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) 0306 Crustacee întregi sau decorticate, vii, proaspete, refrigerate,
uscate, sarate sau în saramura; crustacee întregi, preparate în
baie de abur sau fierte în apa, refrigerate sau nu, congelate,
uscate, sarate sau în saramura, fãina, granule şi pelete, pregãtite
pentru consumul uman
0307 Moluste în carapace sau nu, vii, proaspete, refrigerate, uscate,
sarate sau în saramura; nevertebrate acvatice, altele decât
crustacee şi moluste, proaspete, refrigerate sau congelate, uscate,
sarate sau în saramura, fãina, granule şi pelete, pregãtite pentru
consumul uman
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
c) 1605 Crustacee, moluste şi alte nevertebrate acvatice, preparate
sau conservate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


--------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016