Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 403 din 22 noiembrie 2003  privind procedura de solicitare si de emitere a licentelor de utilizare a frecventelor radioelectrice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 403 din 22 noiembrie 2003 privind procedura de solicitare si de emitere a licentelor de utilizare a frecventelor radioelectrice

EMITENT: MINISTERUL COMUNICATIILOR SI TEHNOLOGIEI INFORMATIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 100 din 3 februarie 2004


În temeiul art. 10 alin. (2), art. 13, art. 15 alin. (1) şi al <>art. 21 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 79/2002 privind cadrul general de reglementare a comunicaţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 591/2002 ,
având în vedere prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 744/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.594/2002 privind organizarea şi funcţionarea Inspectoratului General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei,

ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei emite prezentul ordin.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezentul ordin are ca obiect reglementarea, în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (2), art. 13, art. 15 alin. (1) şi ale <>art. 21 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 79/2002 privind cadrul general de reglementare a comunicaţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 591/2002 , a procedurii de emitere a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radioelectrice.
(2) Prezentul ordin se aplicã pentru:
a) frecvenţele radioelectrice din benzile cu statut neguvernamental, conform Tabelului naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe (TNABF), utilizate pentru furnizarea de reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice;
b) frecvenţele radioelectrice din benzile cu statut partajat guvernamental/neguvernamental, conform TNABF, utilizate pentru furnizarea de reţele de comunicaţii electronice civile şi/sau pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electronice.
(3) Prevederile prezentului ordin nu se aplicã pentru:
a) categoriile de frecvenţe a cãror utilizare este liberã pentru anumite tipuri de aplicaţii, desemnate prin ordin al ministrului comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei;
b) benzile de frecvenţe radioelectrice atribuite exclusiv, conform TNABF, pentru serviciul de amator;
c) benzile de frecvenţe radioelectrice atribuite neexclusiv, conform TNABF, pentru serviciul de amator, atunci când sunt utilizate pentru aplicaţii în serviciul de amator.
ART. 2
(1) În înţelesul prezentului ordin, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) licenţã de utilizare a frecvenţelor radioelectrice - actul administrativ prin care Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei acordã unei persoane, autorizatã de cãtre Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Comunicaţii sã furnizeze reţele sau servicii de comunicaţii electronice, dreptul de a utiliza una sau mai multe frecvenţe radioelectrice (benzi de frecvenţe radioelectrice, în cazul unor servicii de radiocomunicaţii), în conformitate cu TNABF, cu respectarea anumitor parametri tehnici şi pentru o perioadã limitatã;
b) autorizaţie de asignare a frecvenţelor radioelectrice - actul administrativ prin care Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, în condiţiile <>art. 10 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 79/2002 privind cadrul general de reglementare a comunicaţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 591/2002 , atribuie spre utilizare, în mod individual, frecvenţe radioelectrice (benzi de frecvenţe radioelectrice, în cazul unor servicii de radiocomunicaţii) în conformitate cu TNABF şi cu licenţa de utilizare a frecvenţelor.
(2) Abrevierile din cuprinsul prezentului ordin au urmãtoarele semnificaţii:
a) <>Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2002 - <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 79/2002 privind cadrul general de reglementare a comunicaţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 591/2002 ;
b) MCTI - Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei;
c) IGCTI - Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei;
d) ANRC - Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Comunicaţii;
e) TNABF - Tabelul naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe.
ART. 3
(1) MCTI acordã licenţele de utilizare a frecvenţelor radioelectrice prin procedurã de încredinţare directã ori prin procedurã de selecţie, competitivã sau comparativã, cu respectarea principiilor obiectivitãţii, transparenţei, nediscriminãrii şi proporţionalitãţii.
(2) Acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radioelectrice în cadrul procedurii de încredinţare directã se face în cel mult 6 sãptãmâni de la primirea unei cereri în acest sens, cu excepţia licenţelor care se acordã printr-o procedurã de selecţie competitivã sau comparativã, pentru care termenul este de cel mult 8 luni.
(3) Termenele prevãzute la alin. (2) pot fi modificate de MCTI, dacã acest lucru este necesar pentru respectarea unui acord internaţional referitor la utilizarea spectrului de frecvenţe radioelectrice sau a poziţiilor orbitale la care România este parte.
ART. 4
(1) Nu este necesarã licenţã de utilizare a frecvenţelor în cazul în care spectrul radioelectric este utilizat prin intermediul unor:
a) echipamente radio destinate numai recepţiei în cadrul serviciului de radiodifuziune sau serviciului de radiodifuziune prin satelit;
b) echipamente radio care funcţioneazã numai în regim de recepţie în cadrul unor reţele care includ staţii de emisie, dar nu fac parte integrantã din aceste reţele (în sensul cã prin reţelele respective se furnizeazã servicii de comunicaţii electronice şi în absenţa acestor echipamente);
c) terminale de telecomunicaţii care funcţioneazã în regim de emisie sub controlul unei reţele de comunicaţii electronice care utilizeazã spectrul radioelectric pentru care existã licenţã de utilizare a frecvenţelor.
(2) Se excepteazã de la prevederile alin. (1) lit. b) echipamentele care opereazã în cadrul unor reţele în serviciile: mobil maritim, mobil maritim prin satelit, mobil aeronautic, mobil aeronautic prin satelit, auxiliar meteorologic (inclusiv prin satelit), serviciile ştiinţifice prin satelit în regim activ (explorarea Pãmântului, cercetare spaţialã, exploatare spaţialã). Se excepteazã de la prevederile alin. (1) lit. b) şi echipamentele din serviciul de radiodeterminare (inclusiv prin satelit), atunci când acestea sunt amplasate la bordul navelor/aeronavelor sau atunci când opereazã la ţãrm/la sol în asociere cu acestea.
(3) Se excepteazã de la prevederile alin. (1) lit. c) terminalele care opereazã sub controlul unor reţele în cadrul serviciilor: mobil maritim, mobil maritim prin satelit, mobil aeronautic, mobil aeronautic prin satelit, fix prin satelit. Se excepteazã de la prevederile alin. (1) lit. c) şi echipamentele din serviciul de radiodeterminare (inclusiv prin satelit), atunci când acestea sunt amplasate la bordul navelor/aeronavelor sau atunci când opereazã la ţãrm/la sol în asociere cu acestea.
ART. 5
(1) Procedura de selecţie competitivã sau comparativã este aplicatã în urmãtoarele situaţii:
a) când spectrul de frecvenţe radioelectrice disponibil pentru o anumitã aplicaţie, destinatã publicului, sau piaţa de comunicaţii electronice limiteazã competiţia;
b) când nu existã posibilitatea de a satisface toate cererile existente la un moment dat pentru acelaşi tip de aplicaţie ce utilizeazã spectrul de frecvenţe radioelectrice;
c) ori de câte ori strategia de dezvoltare a comunicaţiilor electronice şi politica de gestionare a spectrului de frecvenţe radioelectrice impun aceastã mãsurã.
(2) Benzile de frecvenţe pentru care se organizeazã selecţii competitive sau comparative sunt prevãzute în anexa nr. 1.
(3) Stabilirea etapelor, a termenelor şi a condiţiilor de acordare a licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice în cadrul unei proceduri de selecţie competitivã sau comparativã se face individual pentru fiecare bandã de frecvenţe supusã procedurii de selecţie, prin ordin al ministrului comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei.
(4) Se excepteazã de la prevederile alineatului anterior benzile de frecvenţe din cadrul serviciului de radiodifuziune, prevãzute la punctul C din anexa nr. 1, pentru care atât procedura de selecţie competitivã sau comparativã, cât şi procedura de emitere a licenţei sunt reglementate prin <>Legea audiovizualului nr. 504/2002 , cu modificãrile ulterioare, şi prin legislaţia asociatã.
(5) Pentru toate cazurile care nu se încadreazã la alin. (1) MCTI acordã licenţele de utilizare a frecvenţelor radioelectrice prin procedura de încredinţare directã.
ART. 6
În funcţie de tipul reţelelor sau al serviciilor de comunicaţii electronice solicitate şi de serviciul de radiocomunicaţii în care acestea se încadreazã, având în vedere strategia de dezvoltare a comunicaţiilor electronice şi politica de gestionare a spectrului de frecvenţe radioelectrice, dreptul de utilizare a spectrului conferit prin licenţã se poate concretiza în:
- alocãri de canale radioelectrice/benzi de frecvenţe pe o anumitã arie geograficã;
- asignãri de frecvenţe/benzi de frecvenţe.
ART. 7
(1) În cazul licenţelor de utilizare a frecvenţelor radioelectrice care conţin alocãri de canale/benzi de frecvenţã pe o anumitã arie geograficã, în serviciul mobil terestru sau în serviciul fix, dupã obţinerea acestora în conformitate cu art. 5 se aplicã procedura detaliatã în continuare pentru obţinerea autorizaţiilor de asignare a frecvenţelor:
a) titularul acesteia va propune asignãrile efective pentru fiecare staţie de radiocomunicaţii din componenţa reţelei proprii de comunicaţii electronice, în limitele alocãrilor şi în condiţiile prevãzute în licenţã, prin procedurã directã de notificare cãtre IGCTI, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de punerea în funcţiune a staţiilor de radiocomunicaţii; notificãrile menţionate anterior vor avea la bazã studiul tehnic de compatibilitate electromagneticã dintre staţiile componente ale reţelei, realizat de proiectanţi autorizaţi conform reglementãrilor în vigoare;
b) IGCTI analizeazã notificãrile prevãzute la lit. a) şi, în cazul în care este asiguratã compatibilitatea electromagneticã cu asignãrile existente, emite autorizaţiile de asignare a frecvenţelor radioelectrice, care se vor constitui ca anexe la licenţa de utilizare a frecvenţelor radioelectrice;
c) în cazul în care parametrii propuşi afecteazã funcţionarea altor reţele de comunicaţii electronice, IGCTI solicitã titularului sã efectueze modificãrile care se impun, în scopul asigurãrii compatibilitãţii electromagnetice cu asignãrile existente;
d) în situaţiile precizate la lit. c) emiterea autorizaţiilor de asignare a frecvenţelor radioelectrice se va realiza dupã notificarea de cãtre titular a parametrilor modificaţi, în concordanţã cu cerinţele exprimate de cãtre IGCTI.
(2) Pentru modificarea, cedarea, retragerea, suspendarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radioelectrice prevãzute la alin. (1) se procedeazã astfel:
a) modificarea condiţiilor tehnice şi operaţioanale cuprinse în licenţa de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, din iniţiativa titularului, se realizeazã:
- conform reglementãrii prevãzute la art. 5 alin. (3), dacã licenţa a fost acordatã prin procedurã de selecţie competitivã sau comparativã;
- conform cap. II, dacã licenţa a fost acordatã prin încredinţare directã;
b) modificarea condiţiilor tehnice şi operaţionale cuprinse în autorizaţiile de asignare a frecvenţelor radioelectrice, din iniţiativa titularului, se realizeazã conform procedurii descrise la alin. (1);
c) prelungirea valabilitãţii licenţei şi modificarea acesteia ca urmare a modificãrii/schimbãrii datelor de identificare a titularului se realizeazã în conformitate cu articolele relevante ale cap. II;
d) modificarea licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, respectiv a autorizaţiilor de asignare a frecvenţelor radioelectrice, la iniţiativa MCTI, respectiv a IGCTI, se realizeazã în conformitate cu articolele relevante ale cap. II;
e) cedarea, retragerea sau suspendarea licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice se realizeazã în conformitate cu articolele relevante ale cap. III.
ART. 8
Procedura descrisã la cap. II se aplicã pentru:
a) emiterea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radioelectrice care conţin asignãri de frecvenţe/benzi de frecvenţe;
b) emiterea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radioelectrice care conţin alocãri de canale/benzi de frecvenţe pe o anumitã arie geograficã, în cazul serviciilor: mobil maritim, mobil aeronautic, radiodeterminare, fix prin satelit, mobil prin satelit, alte servicii de radiocomunicaţii.
ART. 9
(1) Licenţa de utilizare a frecvenţelor radioelectrice stabileşte condiţiile în care titularul acesteia poate exercita dreptul de utilizare a spectrului radioelectric; aceste condiţii vor fi obiectiv justificate în raport cu tipul de reţea sau de serviciu în cauzã, nediscriminatorii, proporţionale şi transparente.
(2) Autorizaţia de asignare a frecvenţelor radioelectrice constituie anexã la licenţa de utilizare a frecvenţelor radioelectrice şi face parte integrantã din aceasta.
(3) Termenul de valabilitate a licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice este de 5 ani de la emiterea acesteia, cu excepţia acelor licenţe pentru reţelele destinate unor experimentãri sau transmisii ocazionale pentru care termenul de valabilitate cumulat este de cel mult 6 luni de la emitere, şi a acelor licenţe care se acordã prin proceduri de selecţie competitivã sau comparativã, pentru care termenele de valabilitate vor fi stabilite prin ordin al ministrului comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei.

CAP. II
Emiterea şi modificarea licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice

SECŢIUNEA 1
Emiterea licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice

ART. 10
(1) Stabilirea posibilitãţilor legale şi tehnice de eliberare a licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice pentru reţele de comunicaţii electronice care utilizeazã spectrul radioelectric se face în comun de MCTI şi IGCTI.
(2) În vederea determinãrii acestor posibilitãţi, solicitantul se poate adresa cãtre IGCTI înainte de depunerea cererii şi documentaţiei prevãzute la art. 11.
(3) IGCTI comunicã solicitantului rezultatul analizei privind posibilitatea emiterii licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la momentul depunerii de cãtre acesta a tuturor documentelor precizate de IGCTI, necesare realizãrii respectivei analize.
ART. 11
(1) În vederea emiterii licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, solicitantul va depune la IGCTI o cerere având conţinutul-cadru prevãzut în anexa nr. 2.
(2) Cererea prevãzutã la alin. (1) va fi însoţitã, în mod obligatoriu, de urmãtoarele:
a) certificatul-tip prin care ANRC, în condiţiile <>art. 6 alin. (3) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2002 , atestã cã respectivul titular a trimis o notificare cu privire la intenţia de a furniza reţele sau servicii de comunicaţii electronice (în copie);
b) certificatul de înmatriculare şi certificatul de înregistrare fiscalã/certificatul conţinând codul unic de înregistrare (în copie);
c) certificatul constatator eliberat de oficiul registrului comerţului, care sã conţinã cel puţin menţiuni referitoare la sediul, obiectul de activitate, durata de funcţionare şi starea de faliment, emis cu cel mult 15 zile calendaristice înainte de data depunerii (în original şi copie);
d) documentaţia tehnicã care susţine soluţia propusã de realizare a reţelei de comunicaţii electronice în baza condiţiilor tehnice minimale stabilite de IGCTI, în conformitate cu reglementãrile tehnice aplicabile.
(3) Cererea şi documentele prevãzute la alin. (2) vor fi depuse în dublu exemplar, copiile fiind legalizate sau însoţite de exemplarele originale pentru conformitate.
(4) În termen de 30 de zile calendaristice de la primirea documentelor prevãzute la alin. (1) şi (2), IGCTI va analiza documentaţia tehnicã şi, dacã sunt îndeplinite condiţiile tehnice şi legale, va elabora, în 3 exemplare, autorizaţia de asignare a frecvenţelor radioelectrice, conform modelului-cadru prevãzut în anexa nr. 3.
(5) Autorizaţia de asignare a frecvenţelor radioelectrice cuprinde datele de identificare a titularului, frecvenţa sau frecvenţele/benzile de frecvenţe asignate, datele tehnice asociate acestora, cerinţe tehnice şi operaţionale care definesc zona de serviciu şi zona de protecţie radioelectricã, pentru staţiile de radiocomunicaţii din componenţa reţelei, precum şi alte date relevante.
(6) Autorizaţia de asignare a frecvenţelor radioelectrice, însoţitã de un exemplar al cererii prevãzute la alin. (1) şi de un exemplar al documentelor prevãzute la alin. (2), va fi transmisã, în dublu exemplar, la MCTI, în termen de 3 zile calendaristice de la emitere.
ART. 12
Dacã, în urma analizei cererii şi documentaţiei tehnice, se constatã cã soluţia propusã nu corespunde condiţiilor tehnice minimale stabilite de IGCTI în conformitate cu reglementãrile tehnice aplicabile, în termenul prevãzut la art. 11 alin. (4), IGCTI va comunica solicitantului observaţiile în acest sens.
ART. 13
(1) În termen de 5 zile calendaristice de la primirea documentelor prevãzute la art. 11 alin. (6), în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile prevãzute de lege, MCTI va emite, în 3 exemplare, licenţa de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, conform modelului-cadru prevãzut în anexa nr. 4.
(2) Licenţa de utilizare a frecvenţelor radioelectrice cuprinde datele de identificare a titularului, desemnarea tipului de reţea sau de serviciu de comunicaţii electronice, termenul de valabilitate, frecvenţa sau frecvenţele/benzile de frecvenţe asignate sau alocate, aria furnizãrii reţelei sau serviciului de comunicaţii electronice, condiţii tehnice şi operaţionale asociate, oricare dintre condiţiile prevãzute la <>art. 14 alin. (2) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2002 , obligaţii privind plata tarifelor în vigoare, precum şi, dupã caz, alte obligaţii ce decurg din legislaţia în vigoare în domeniul comunicaţiilor electronice.
(3) MCTI va comunica un exemplar al licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice cãtre solicitant şi un exemplar cãtre IGCTI, în termen de 3 zile calendaristice de la emitere.
ART. 14
Licenţa de utilizare a frecvenţelor radioelectrice nu va fi acordatã în situaţia în care nu existã frecvenţe radioelectrice disponibile, nu sunt îndeplinite condiţiile tehnice sau nu sunt îndeplinite condiţiile legale din domeniul comunicaţiilor electronice.
ART. 15
(1) Utilizarea efectivã a frecvenţelor radioelectrice este permisã numai dupã obţinerea licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice.
(2) Înainte de utilizarea frecvenţelor radioelectrice cu cel puţin 7 zile calendaristice, titularul licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice va depune la IGCTI o notificare privind punerea în funcţiune a reţelei de comunicaţii electronice, întocmitã conform modelului-cadru prevãzut în anexa nr. 5.
(3) Termenul prevãzut la alin. (2) poate fi redus pentru staţiile şi reţelele de comunicaţii electronice din serviciul fix şi mobil prin satelit, pentru staţiile de navã din serviciul mobil maritim (inclusiv prin satelit) şi pentru staţiile de aeronavã din serviciul mobil aeronautic (inclusiv prin satelit).
(4) În situaţia în care datele cuprinse în notificarea prevãzutã la alin. (2) şi (3) se modificã, titularul licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice are obligaţia de a comunica cãtre IGCTI o nouã notificare care sã conţinã datele modificate.
ART. 16
(1) Ulterior acordãrii licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice se pot emite autorizaţii suplimentare de asignare a frecvenţelor radioelectrice în cazul în care titularul licenţei îşi extinde reţeaua de comunicaţii electronice, în sensul includerii de noi staţii de radiocomunicaţii, cu respectarea condiţiilor tehnice şi operaţionale din licenţã.
(2) În acest caz solicitarea titularului de extindere a reţelei va fi elaboratã ţinându-se cont în mod corespunzãtor de prevederile art. 19. Pentru emiterea autorizaţiilor suplimentare de asignare a frecvenţelor radioelectrice se aplicã în mod corespunzãtor prevederile art. 19, coroborate cu prevederile art. 12.

SECŢIUNEA a 2-a
Modificarea licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice

ART. 17
(1) În situaţia modificãrii/schimbãrii datelor de identificare a titularului licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, modificarea licenţei se va face în baza unei cereri scrise depuse la MCTI în termen de 15 zile calendaristice de la data modificãrii/schimbãrii respectivelor date.
(2) Cererea prevãzutã la alin. (1) va fi însoţitã, în mod obligatoriu, de copiile de pe toate documentele care certificã modificarea/schimbarea datelor de identificare.
(3) Copiile de pe documentele prevãzute la alin. (2) vor fi legalizate sau vor fi însoţite de exemplarele originale pentru conformitate.
(4) În termen de 5 zile calendaristice de la depunerea cererii prevãzute la alin. (1), MCTI va modifica licenţa de utilizare a frecvenţelor radioelectrice.
(5) Prevederile art. 13 alin. (3) se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. 18
(1) Modificarea condiţiilor tehnice şi operaţionale cuprinse în licenţa de utilizare a frecvenţelor radioelectrice se realizeazã în baza unei cereri din partea titularului de modificare a licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice.
(2) Cererea prevãzutã la alin. (1) va fi depusã la IGCTI şi va fi însoţitã, în mod obligatoriu, de copiile de pe toate documentele care justificã modificarea datelor tehnice cuprinse în licenţa de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, precum şi, dupã caz, de certificatul-tip emis de ANRC ca urmare a modificãrii datelor cuprinse în prima notificare, în conformitate cu <>art. 4 alin. (5) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2002 .
(3) Copiile de pe documentele prevãzute la alin. (2) vor fi legalizate sau vor fi însoţite de exemplarele originale pentru conformitate.
(4) Modificarea licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice se realizeazã cu respectarea prevederilor art. 10-14, care se aplicã în mod corespunzãtor.
(5) Utilizarea frecvenţelor sau a reţelelor de comunicaţii electronice în condiţiile tehnice şi operaţionale modificate este permisã numai dupã modificarea în mod corespunzãtor a licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice.
(6) Prevederile art. 15 alin. (2) şi (3) se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. 19
(1) Modificarea condiţiilor tehnice şi operaţionale cuprinse în autorizaţia de asignare a frecvenţelor radioelectrice se realizeazã în baza unei cereri de modificare din partea titularului, care va fi depusã la IGCTI.
(2) Cererea prevãzutã la alin. (1) va fi însoţitã, în mod obligatoriu, de documentaţia tehnicã care justificã modificarea datelor tehnice cuprinse în autorizaţia de asignare a frecvenţelor radioelectrice, precum şi, dupã caz, de copia certificatului-tip emis de ANRC ca urmare a modificãrii datelor cuprinse în prima notificare, în conformitate cu <>art. 4 alin. (5) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2002 .
(3) În termen de 30 de zile calendaristice de la primirea documentelor prevãzute la alin. (1) şi (2), IGCTI va analiza documentaţia tehnicã şi, dacã sunt îndeplinite condiţiile tehnice şi legale, va modifica autorizaţia de asignare a frecvenţelor radioelectrice.
(4) În termen de 3 zile calendaristice de la modificare, IGCTI va comunica un exemplar al autorizaţiei de asignare a frecvenţelor radioelectrice modificat cãtre titular şi un exemplar cãtre MCTI.
(5) Utilizarea frecvenţelor sau reţelelor de comunicaţii electronice în condiţiile tehnice şi operaţionale modificate este permisã numai dupã modificarea în mod corespunzãtor a autorizaţiei de asignare a frecvenţelor radioelectrice.
(6) Prevederile art. 15 alin. (2) şi (3) se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. 20
(1) Modificarea licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, respectiv a autorizaţiei de asignare a frecvenţelor radioelectrice, se poate realiza, la iniţiativa MCTI, respectiv a IGCTI, potrivit competenţelor ce îi revin în conformitate cu legislaţia în vigoare, în cazurile care impun respectarea condiţiilor privind utilizarea efectivã, raţionalã şi eficientã a frecvenţelor radioelectrice, evitarea interferenţelor prejudiciabile, realizarea obiectivelor de armonizare la nivel european şi cooperare internaţionalã privind utilizarea frecvenţelor radioelectrice.
(2) MCTI, respectiv IGCTI, va informa titularul licenţei cu privire la modificãrile ce trebuie operate în cadrul reţelei/staţiei de radiocomunicaţii, într-un termen rezonabil şi proporţional cu natura calitativã şi cantitativã a acestora.
ART. 21
(1) Valabilitatea licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice poate fi prelungitã pentru o perioadã cel mult egalã cu perioada pentru care a fost acordatã iniţial.
(2) Prelungirea licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice se face în baza unei cereri scrise a titularului acesteia, care va fi depusã la MCTI cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de expirarea termenului de valabilitate a licenţei.
(3) În termen de 15 zile calendaristice de la depunerea cererii prevãzute la alin. (2), în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile prevãzute de lege, MCTI va prelungi termenul de valabilitate a licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice.
(4) Prevederile art. 13 alin. (3) se aplicã în mod corespunzãtor.

CAP. III
Cesionarea, suspendarea şi retragerea licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice

SECŢIUNEA 1
Cesionarea licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice

ART. 22
(1) Licenţa de utilizare a frecvenţelor radioelectrice poate fi cedatã unui terţ, cu respectarea, în mod obligatoriu, a urmãtoarelor condiţii cumulative:
a) respectarea condiţiilor prevãzute în licenţe, cu privire la cedarea acestora;
b) terţul cesionar sã fie autorizat în condiţiile <>art. 4 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2002 ;
c) terţul sã îşi asume toate obligaţiile care decurg din licenţa de utilizare a frecvenţelor radioelectrice;
d) acordul prealabil al MCTI.
(2) Emiterea acordului prealabil se face în baza unei cereri scrise care va fi depusã la MCTI de cãtre titularul licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice.
(3) Cererea prevãzutã la alin. (2) va fi însoţitã, în mod obligatoriu, de urmãtoarele documente:
a) toate documentele care certificã datele de identificare a terţului cesionar (în copie);
b) angajamentul terţului cesionar cu privire la asumarea tuturor obligaţiilor cuprinse în licenţa de utilizare a frecvenţelor radioelectrice (în copie);
c) certificatul-tip prin care ANRC, în condiţiile <>art. 6 alin. (3) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2002 , atestã cã terţul cesionar a trimis o notificare cu privire la intenţia de a furniza reţele sau servicii de comunicaţii electronice (în copie).
(4) Copiile de pe documentele prevãzute la alin. (3) vor fi legalizate sau vor fi însoţite de exemplarele originale pentru conformitate.
(5) MCTI va analiza documentele prevãzute la alin. (2) şi (3) şi, dacã sunt îndeplinite condiţiile prevãzute de lege, va emite acordul prealabil cu privire la posibilitatea cedãrii licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, în termen de 5 zile calendaristice de la depunerea cererii prevãzute la alin. (2).
(6) În termen de 3 zile calendaristice de la emitere, MCTI va comunica un exemplar al acordului prealabil titularului licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, precum şi o copie cãtre IGCTI.
ART. 23
(1) Dupã încheierea contractului de cesiune, în termen de 5 zile calendaristice, terţul cesionar va depune la MCTI o cerere de modificare a licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, care va fi însoţitã, în mod obligatoriu, de o copie a contractului de cesiune, care va fi legalizatã sau va fi însoţitã de original pentru conformitate.
(2) În termen de 5 zile calendaristice de la data depunerii cererii prevãzute la alin. (1), MCTI va analiza documentele depuse şi, dacã sunt îndeplinite condiţiile prevãzute de lege, va modifica licenţa de utilizare a frecvenţelor radioelectrice.
(3) MCTI va comunica un exemplar al licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice cãtre cesionar şi un exemplar cãtre IGCTI, în termen de 3 zile calendaristice de la emitere.
(4) Utilizarea frecvenţelor de cãtre terţul cesionar se va putea face numai dupã modificarea de cãtre MCTI, în mod corespunzãtor, a licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice.
ART. 24
În conformitate cu prevederile <>art. 20 alin. (3) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2002 , MCTI va refuza emiterea acordului cu privire la cedarea licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, în situaţia în care aceastã operaţiune juridicã ar avea ca efect restrângerea, impiedicarea sau denaturarea concurenţei, precum şi schimbarea destinaţiei de folosinţã a frecvenţelor care fac obiectul licenţei într-un mod care sã contravinã prevederilor TNABF.

SECŢIUNEA a 2-a
Suspendarea şi retragerea licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice

ART. 25
Licenţa de utilizare a frecvenţelor radioelectrice poate fi retrasã de cãtre MCTI în urmãtoarele situaţii:
a) ANRC a revocat titularului licenţei autorizaţia generalã;
b) în cazul nerespectãrii repetate de cãtre titular a condiţiilor prevãzute în licenţã sau a obligaţiilor asumate în cuprinsul licenţei;
c) ca urmare a neplãţii de cãtre titular, în termen de 90 de zile de la scadenţã, a tarifului de utilizare a spectrului, a dobânzilor şi a penalitãţilor de întârziere;
d) în cazul în care titularul modificã destinaţia de folosinţã a frecvenţelor care fac obiectul licenţei;
e) pentru încãlcarea prevederilor legale în domeniul comunicaţiilor electronice, în condiţiile în care o asemenea încãlcare a avut ca efect prejudicierea gravã a interesului public;
f) la cererea titularului.
ART. 26
În cazurile prevãzute la art. 25 lit. b)-e) MCTI poate dispune fie retragerea licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, fie suspendarea acesteia pânã în momentul în care titularul licenţei se va conforma mãsurilor dispuse de legislaţia în vigoare din domeniul comunicaţiilor electronice.

CAP. IV
Emiterea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radioelectrice pentru reţelele de comunicaţii eletronice destinate experimentãrilor sau transmisiilor ocazionale

ART. 27
(1) Prevederile prezentului capitol sunt aplicabile frecvenţelor/benzilor de frecvenţe utilizate pentru furnizarea reţelelor de comunicaţii electronice destinate experimentãrilor sau transmisiilor ocazionale.
(2) Licenţele de utilizare a frecvenţelor radioelectrice pentru reţelele de comunicaţii electronice prevãzute la alin. (1) se acordã printr-o procedurã simplificatã, reglementatã de prevederile art. 28 şi 29.
ART. 28
(1) În vederea obţinerii licenţelor de utilizare a frecvenţelor radioelectrice pentru reţelele de comunicaţii electronice destinate experimentãrilor, solicitanţii vor depune simultan la MCTI şi IGCTI cererea prevãzutã la art. 11 alin. (1), însoţitã în mod obligatoriu de documentele prevãzute la art. 11 alin. (2) lit. a) şi b).
(2) Documentele prevãzute la art. 11 alin. (2) nu sunt necesare dacã solicitantul este o persoanã juridicã strãinã.
(3) În termen de 5 zile calendaristice de la primirea documentelor prevãzute la alin. (1), MCTI va transmite cãtre IGCTI avizul sãu, în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile prevãzute de lege. În caz contrar, MCTI va transmite atât cãtre IGCTI, cât şi cãtre solicitant refuzul însoţit de motivarea pentru care licenţa de utilizare a frecvenţelor radioelectrice nu poate fi acordatã.
(4) În termen de 7 zile calendaristice de la primirea avizului MCTI, IGCTI va analiza din punct de vedere tehnic cererea prevãzutã la alin. (1) şi, dacã sunt îndeplinite condiţiile tehnice, va emite autorizaţia de asignare a frecvenţelor radioelectrice. IGCTI va transmite la MCTI autorizaţia de asignare a frecvenţelor radioelectrice în dublu exemplar, în termen de 3 zile calendaristice de la emitere.
(5) În cazul în care se constatã cã nu existã frecvenţe radioelectrice disponibile în condiţiile tehnice solicitate, IGCTI va refuza emiterea autorizaţiei de asignare a frecvenţelor radioelectrice şi, în termenul prevãzut la alin. (4), va informa în acest sens atât solicitantul, cât şi MCTI.
(6) În termen de 5 zile calendaristice de la primirea autorizaţiei de asignare a frecvenţelor radioelectrice, în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile prevãzute de lege, MCTI va emite licenţa de utilizare a frecvenţelor radioelectrice.
(7) Termenul de valabilitate a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radioelectrice pentru reţelele de comunicaţii electronice destinate experimentãrilor este prevãzut la art. 9 alin. (3).
ART. 29
(1) În vederea obţinerii licenţelor de utilizare a frecvenţelor radioelectrice pentru reţelele de comunicaţii electronice destinate transmisiilor ocazionale, solicitanţii vor depune la IGCTI cererea prevãzutã la art. 11 alin. (1), însoţitã în mod obligatoriu de documentele prevãzute la art. 11 alin. (2) lit. a) şi b).
(2) Documentele prevãzute la art. 11 alin. (2) nu sunt necesare dacã solicitantul este o persoanã juridicã strãinã.
(3) În regim de urgenţã IGCTI analizeazã documentele depuse în conformitate cu alin. (1) şi, dacã existã frecvenţe radioelectrice disponibile în condiţiile tehnice solicitate, va transmite cãtre MCTI un exemplar al cererii şi al documentelor prevãzute la alin. (1), în vederea solicitãrii avizului MCTI pentru efectuarea transmisiei ocazionale.
(4) În regim de urgenţã MCTI va transmite cãtre IGCTI avizul sãu, în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile prevãzute de lege. În caz contrar, MCTI va transmite atât cãtre IGCTI, cât şi cãtre solicitant refuzul însoţit de motivarea pentru care licenţa de utilizare a frecvenţelor radioelectrice nu poate fi acordatã.
(5) În cazul în care se constatã cã nu existã frecvenţe radioelectrice disponibile în condiţiile tehnice solicitate de realizare a transmisiei ocazionale, IGCTI informeazã în acest sens atât solicitantul, cât şi MCTI.
(6) Dupã obţinerea avizului prevãzut la alin. (3), IGCTI va emite autorizaţia de asignare a frecvenţelor radioelectrice şi o va transmite, în dublu exemplar, cãtre MCTI.
(7) Dupã primirea autorizaţiei de asignare a frecvenţelor radioelectrice, MCTI va emite licenţa de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile prevãzute de lege.
(8) Prevederile art. 28 alin. (7) se aplicã în mod
corespunzãtor.

CAP. V
Supravegherea şi controlul respectãrii obligaţiilor privind utilizarea frecvenţelor radioelectrice

ART. 30
Controlul îndeplinirii obligaţiilor privind utilizarea frecvenţelor radioelectrice revine IGCTI, care acţioneazã prin personalul de control de specialitate împuternicit în acest scop şi potrivit procedurii stabilite prin prevederile legale care reglementeazã activitatea acestei instituţii publice.
ART. 31
(1) IGCTI are dreptul sã solicite, motivat, oricãrui furnizor de servicii sau de reţele de comunicaţii electronice, toate informaţiile necesare pentru verificarea respectãrii condiţiilor tehnice şi operaţionale cuprinse în autorizaţia de asignare a frecvenţelor radioelectrice şi a obligaţiilor prevãzute în licenţele de utilizare a frecvenţelor radioelectrice sau în legislaţia specialã în domeniul comunicaţiilor electronice.
(2) Personalul de control al IGCTI, împuternicit în acest scop, are dreptul sã solicite declaraţii sau orice documente necesare pentru efectuarea controlului, sã ridice copii de pe orice registre, acte financiar-contabile şi comerciale ori alte acte; de asemenea, poate sã facã inspecţii, inclusiv inopinate, la orice instalaţii, incinte, terenuri sau infrastructuri utilizate de furnizor în activitatea sa, al cãror rezultat va fi consemnat într-un proces-verbal de constatare, şi sã primeascã, la convocare sau la faţa locului, informaţii şi justificãri.
(3) Cantitatea şi natura informaţiilor trebuie sã fie proporţionale cu scopul pentru care au fost solicitate.
(4) Furnizorul are obligaţia de a pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate de IGCTI.
(5) Nerespectarea obligaţiei prevãzute la alin. (4) sau a termenelor stabilite de IGCTI pentru punerea la dispoziţie a informaţiilor solicitate atrage sancţionarea furnizorului de servicii sau reţele de comunicaţii electronice conform dispoziţiilor <>art. 56 alin. (1) lit. a) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2002 .
ART. 32
În conformitate cu <>art. 56 alin. (1) lit. b) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2002 , nerespectarea de cãtre furnizorul de servicii sau de reţele de comunicaţii electronice a obligaţiei de a se supune controlului efectuat de personalul autorizat al IGCTI se sancţioneazã cu amendã administrativã în cuantum de pânã la 300.000.000 lei pentru fiecare zi de întârziere.
ART. 33
(1) Utilizarea frecvenţelor radioelectrice fãrã obţinerea licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice în condiţiile prezentului ordin constituie contravenţie şi se sancţioneazã potrivit dispoziţiilor <>art. 55 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2002 .
(2) Nerespectarea condiţiilor prevãzute în licenţele de utilizare a frecvenţelor radioelectrice sau în autorizaţiile de asignare a frecvenţelor radioelectrice, anexate la licenţã, constituie contravenţie şi se sancţioneazã potrivit dispoziţiilor <>art. 55 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2002 .

CAP. VI
Dispoziţii tranzitorii

ART. 34
(1) Prezentul articol se aplicã solicitãrilor care, la data intrãrii în vigoare a <>Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2002 , nu au parcurs integral procedura de obţinere a licenţei, autorizaţiei de operare sau autorizaţiei tehnice de funcţionare, potrivit prevederilor <>Legii telecomunicaţiilor nr. 74/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) În termen de 90 de zile calendaristice de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, solicitanţii aflaţi în situaţia prevãzutã la alin. (1) vor depune la IGCTI, în mod obligatoriu, urmãtoarele documente:
a) certificatul-tip prin care ANRC, în condiţiile <>art. 6 alin. (3) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2002 , atestã cã respectivul titular a trimis o notificare cu privire la intenţia de a furniza reţele sau servicii de comunicaţii electronice (în copie);
b) certificatul de înmatriculare şi certificatul de înregistrare fiscalã/certificatul conţinând codul unic de înregistrare (în copie);
c) certificatul constatator eliberat de oficiul registrului comerţului, care sã conţinã cel puţin menţiuni referitoare la sediul, obiectul de activitate, durata de funcţionare şi starea de faliment, emis cu cel mult 15 zile calendaristice înainte de data depunerii (în original şi copie);
d) actul administrativ emis de IGCTI sau de MCTI şi obţinut conform <>Legii telecomunicaţiilor nr. 74/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dupã caz (în original).
(3) Nerespectarea termenului şi nedepunerea documentelor prevãzute la alin. (2) atrag decãderea din dreptul de a continua procedura de emitere a licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, potrivit prevederilor prezentului articol, iar actele administrative obţinute conform prevederilor <>Legii telecomunicaţiilor nr. 74/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, îşi pierd valabilitatea.
(4) Prevederile art. 10 alin. (3) şi ale art. 11-16 se aplicã în mod corespunzãtor, cu derogare în privinţa termenelor stipulate.
ART. 35
(1) Prevederile prezentului articol se aplicã titularilor licenţelor, autorizaţiilor de operare sau autorizaţiilor tehnice de funcţionare, emise conform prevederilor <>Legii telecomunicaţiilor nr. 74/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi valabile potrivit termenului înscris în respectivul act administrativ.
(2) În termen de 90 de zile calendaristice de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, titularii actelor administrative prevãzute la alin. (1) vor depune la IGCTI, în mod obligatoriu, o cerere de emitere a licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, conform modelului-cadru prevãzut în anexa nr. 2, însoţitã de documentele cuprinse la art. 34 alin. (2) lit. a)-c) şi de originalele licenţelor, autorizaţiilor de operare sau autorizaţiilor tehnice de funcţionare, dupã caz, emise conform prevederilor <>Legii telecomunicaţiilor nr. 74/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) În cazul în care titularii actelor administrative prevãzute la alin. (1) au depus, anterior intrãrii în vigoare a prezentului ordin, cereri de modificare a datelor de identificare şi/sau condiţiilor tehnice şi operaţionale, cererea prevãzutã la alin. (2) va conţine şi modificãrile solicitate şi va fi însoţitã de documentele care justificã aceste modificãri, iar la emiterea licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice se vor avea în vedere şi solicitãrile titularului.
(4) Nerespectarea termenului şi nedepunerea documentelor prevãzute la alin. (2) atrag decãderea din dreptul de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, obţinut în temeiul licenţelor, autorizaţiilor de operare sau autorizaţiilor tehnice de funcţionare emise conform prevederilor <>Legii telecomunicaţiilor nr. 74/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(5) Prevederile art. 11 alin. (4), (5), (6) şi ale art. 13-16 se aplicã în mod corespunzãtor, cu derogare în privinţa termenelor stipulate.
ART. 36
MCTI va refuza emiterea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radioelectrice în cazul în care solicitanţii acestora nu au achitat în totalitate tarifele, dobânzile şi/sau penalitãţile datorate IGCTI pentru dreptul de utilizare a spectrului de frecvenţe radioelectrice, drept dobândit anterior intrãrii în vigoare a prezentului ordin, în temeiul legislaţiei speciale din domeniul comunicaţiilor electronice.

CAP. VII
Dispoziţii finale

ART. 37
(1) Prevederile prezentului ordin sunt aplicabile şi reţelelor de comunicaţii electronice utilizate pentru retransmisia sau difuzarea serviciilor de programe audiovizuale, conform <>Legii audiovizualului nr. 504/2002 , modificatã prin <>Legea nr. 402/2003 , şi care au în componenţa lor sisteme ce utilizeazã benzi de frecvenţe neatribuite serviciului de radiodifuziune, conform TNABF.
(2) În cazul sistemelor ce utilizeazã spectrul radioelectric, prevãzute la alin. (1), destinate pentru realizarea legãturilor la utilizatorii finali sau la alţi utilizatori, astfel cum aceştia sunt definiţi de prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 34/2002 privind accesul la reţelele publice de comunicaţii electronice şi la infrastructura asociatã, precum şi interconectarea acestora, cu modificãrile şi completãrile ulterioare (sisteme MMDS, sisteme LMDS, alte sisteme de distribuţie tip punct-multipunct, sateliţi de comunicaţii în serviciul fix sau mobil prin satelit), autorizarea acestora se realizeazã cu respectarea prevederilor prezentului ordin, coroborate, dupã caz, cu prevederile altor ordine relevante ale ministrului comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei.
(3) Autorizarea sistemelor ce utilizeazã spectrul radioelectric, prevãzute la alin. (1), care realizeazã legãtura dintre studioul unde se elaboreazã programul audiovizual final ce urmeazã a fi difuzat şi emiţãtorul care difuzeazã efectiv serviciul de programe audiovizuale respectiv, se efectueazã cu respectarea prevederilor prezentului ordin. În acest caz solicitantul trebuie sã facã dovada existenţei licenţei audiovizuale pentru serviciul de programe ce urmeazã a fi difuzat.
(4) În cazul sistemelor ce utilizeazã spectrul radioelectric, prevãzute la alin. (1), destinate exclusiv pentru transportul programelor audiovizuale între diverse puncte ale propriilor reţele de comunicaţii electronice (sisteme MMDS, sateliţi de comunicaţii în serviciul fix sau mobil prin satelit), autorizarea acestora se realizeazã cu respectarea prevederilor prezentului ordin. În acest caz solicitantul trebuie sã deţinã documentele precizate de <>Legea audiovizualului nr. 504/2002 , modificatã prin <>Legea nr. 402/2003 , licenţã audiovizualã, autorizaţie de retransmisie, aviz de retransmisie, dupã caz -, corespunzãtor zonelor în care serviciile de programe urmeazã a fi difuzate/retransmise.
(5) Dupã obţinerea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radioelectrice în conformitate cu prevederile alin. (1), (2) şi (3), titularii acestora vor iniţia procedura de obţinere a autorizaţiei tehnice de funcţionare pentru componentele reţelei care difuzeazã sau retransmit servicii de programe audiovizuale, în conformitate cu prevederile <>Ordinului ministrului comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei nr. 365/2002 privind procedura de autorizare a difuzãrii sau retransmisiei serviciilor de programe audiovizuale, cu modificãrile ulterioare.
ART. 38
În termen de 30 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, MCTI şi IGCTI vor pune la dispoziţie publicului, prin intermediul paginilor proprii de Internet, informaţiile necesare obţinerii licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice.
ART. 39
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 40
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 41
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã:
- <>Ordinul ministrului comunicaţiilor nr. 269/1992 privind autorizarea recepţiei cu instalaţii individuale sau comunitare a programelor audiovizuale transmise prin sateliţi, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 314 din 4 decembrie 1992;
- <>Ordinul ministrului comunicaţiilor nr. 177/1996 privind autorizarea reţelelor VSAT pentru comunicaţii în serviciu fix prin satelit, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 108 din 28 mai 1996;
- <>Ordinul ministrului comunicaţiilor nr. 366/1997 privind autorizarea operatorilor publici şi a operatorilor independenţi de reţele de radiopaging, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 51 din 5 februarie 1998;
- <>Ordinul ministrului comunicaţiilor nr. 14/1998 privind autorizarea reţelelor de telecomunicaţii independente, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 86 din 23 februarie 1998;
- <>Ordinul ministrului comunicaţiilor nr. 227/1998 pentru completarea <>Ordinului ministrului comunicaţiilor nr. 14/1998 privind autorizarea reţelelor de telecomunicaţii independente, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 452 din 26 noiembrie 1998;
- <>Ordinul ministrului comunicaţiilor nr. 222/1998 privind autorizarea reţelelor şi a serviciilor de radiocomunicaţii cu destinaţie publicã, pentru transmisii vocale şi/sau de date, de tip simplex, repetor convenţional şi semiduplex cu acces multiplu, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 452 din 26 noiembrie 1998;
- Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Comunicaţii şi Informaticã nr. 341/1999 privind procedura de selecţie a titularilor licenţelor pentru reţele şi servicii de radiocomunicaţii cu destinaţie publicã, pentru transmisii vocale şi/sau de date, de tip simplex, simplex cu staţie coordonatoare, semiduplex cu repetor convenţional şi semiduplex cu acces multiplu tip "trunked", publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 592 din 6 decembrie 1999;
- <>Ordinul ministrului comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei nr. 263/2001 privind realizarea de sisteme de distribuţie, precum şi de linii de transmisie de programe audiovizuale în microunde, în benzile de frecvenţã 2.290-2.335 MHz, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 570 din 12 septembrie 2001.

Ministrul comunicaţiilor
şi tehnologiei informaţiei,
Dan Nica

Bucureşti, 22 noiembrie 2003.
Nr. 403.


ANEXA 1

BENZI DE FRECVENŢE
în care se acordã licenţe de utilizare a frecvenţelor
radioelectrice prin procedurã de selecţie competitivã
sau comparativã pentru diverse categorii de reţele

Licentele de utilizare a frecventelor radioelectrice pentru functionarea retelelor publice de comunicatii electronice din categoriile enumerate mai jos se acorda prin procedura de selectie competitiva sau comparativa.

Pentru benzile prevazute la punctele A si B, licentele se acorda de catre MCTI conform prezentului ordin.
Pentru benzile prevazute la punctul C, licentele se acorda conform legislatiei in vigoare din domeniul audiovizualului.



A. Serviciul mobil terestru
┌────────────────────────────┬───────────────────────────────┬─────────────────┐
│ Banda de frecvente │ Categorii de retele │ Observatii │
├────────────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────┤
│417-420 MHz/427-430 MHz │Retele de radiocomunicatii │ │
│ │mobile cu acces public (PAMR) │ │
├────────────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────┤
│453-457,5 MHz/463-467,5 MHz │Retele de telefonie mobila │ │
│ │celulara digitala CDMA 450 │ │
├────────────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────┤
│870-876 MHz/915-921 MHz │Retele de radiocomunicatii cu │ │
│ │acces public PAMR │ │
├────────────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────┤
│890-915 MHz/935-960 MHz │Retele de telefonie mobila │ │
│ │celulara digitala GSM 900 │ │
├────────────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────┤
│880-890 MHz/925-935 MHz │Retele de telefonie mobila │E-GSM(GSM 900 │
│ │celulara digitala GSM 900 │extins) │
├────────────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────┤
│1710-1785 MHz/1805-1880 MHz │Retele de telefonie mobila │ │
│ │celulara digitala DCS 1800 │ │
├────────────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────┤
│1900-1920MHz si 2010-2025MHz│Retele mobile de generatia │Componenta │
│ │a III-a UMTS/IMT-2000 │terestra TDD a │
│ │ │sistemelor UMTS/ │
│ │ │IMT-2000 │
├────────────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────┤
│1920-1980 MHz/2110-2170 MHz │Retele mobile de generatia │Componenta │
│ │a III-a UMTS/IMT-2000 │terestra FDD a │
│ │ │sistemelor UMTS/ │
│ │ │IMT-2000 │
├────────────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────┤
│1980-2010 MHz/2170-2200 MHz │Retele mobile de generatia │Componenta │
│ │a III-a UMTS/IMT-2000 │satelitara a │
│ │ │sistemelor UMTS/ │
│ │ │IMT-2000 │
└────────────────────────────┴───────────────────────────────┴─────────────────┘

B. Serviciul fix
┌────────────────────────────┬───────────────────────────────┬─────────────────┐
│3410-3500/3510-3600 MHz │Retele punct-multipunct cu │Aranjament canale│
│ │acces fix pe suport radio (FWA)│conform CEPT/ERC/│
│ │ │REC 14-03, │
│ │ │Anexa B │
├────────────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────┤
│10,15-10,3/10,5-10,65 GHz │Retele punct-multipunct cu │Aranjament canale│
│ │acces fix pe suport radio (FWA)│conform CEPT/ERC/│
│ │ │REC 12-05 │
├────────────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────┤
│24,5-25,5/25,5-26,5 GHz │Retele punct-multipunct cu │Aranjament canale│
│ │acces fix pe suport radio (FWA)│conform CEPT/T/R │
│ │ │13-02, Anexa B │
├────────────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────┤
│27,5-28,5/28,5-29,5 GHz │Retele punct-multipunct cu │Aranjament canale│
│ │acces fix pe suport radio (FWA)│conform CEPT/T/R │
│ │ │13-02, Anexa C │
└────────────────────────────┴───────────────────────────────┴─────────────────┘

C. Serviciul de radiodifuziune
┌────────────────────────────┬───────────────────────────────┬─────────────────┐
│522 kHz-1605 kHz │Radiodifuziune sonora cu │Acordul Geneva │
│ │modulatie de amplitudine │1975 │
├────────────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────┤
│87,5 MHz-108 MHz │Radiodifuziune sonora cu │Acordul Geneva │
│ │modulatie de frecventa │1984 │
├────────────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────┤
│174 MHz-230 MHz │Televiziune analogica │Acordul Stockholm│
│ │ │1961 │
│ ├───────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Radiodifuziune sonora digitala │Numai banda 223 │
│ │terestra (T-DAB) │MHz-230 MHz │
│ │ │Conform Acordului│
│ │ │Wiesdaden 1995 │
│ │ │revizuit prin │
│ │ │Acordul │
│ │ │Mstricht 2002, │
│ │ │o acoperire nati-│
│ │ │onala pentru T- │
│ │ │DAB │
│ ├───────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Radiodifuziune sonora digitala │La Conferinta │
│ │terestra (T-DAB) si televizi- │regionala de │
│ │une digitala terestra (DVB-T) │radiocomunicatii │
│ │ │(RRC)2004(revizu-│
│ │ │irea Planului │
│ │ │Stockholm 1961) │
│ │ │se vor replanifi-│
│ │ │ca benzile │
├────────────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────┤
│470 MHz-790 MHz │Televiziune analogica │Acordul │
│ │ │Stockholm 1961 │
├────────────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────┤
│470 MHz-862 MHz │Televiziune digitala terestra │La Conferinta │
│ │(DVB-T) │regionala de │
│ │ │radiocomunicatii │
│ │ │(RRC)2004(revizu-│
│ │ │irea Planului │
│ │ │Stockholm 1961) │
│ │ │se vor replanifi-│
│ │ │ca benzile │
├────────────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────┤
│1452 MKz-1479,5 MHz │Radiodifuziune sonora digitala │Conform Acordului│
│ │terestra (T-DAB) │Wiesbaden 1995 │
│ │ │revizuit prin │
│ │ │Acordul │
│ │ │Mstricht 2002, │
│ │ │doua acoperiri │
│ │ │nationale pentru │
│ │ │T-DAB. │
│ │ │ │
└────────────────────────────┴───────────────────────────────┴─────────────────┘



ANEXA 2


────────
Partea A
─────────

CONŢINUTUL-CADRU
al cererii de eliberare a licenţei de utilizare a frecvenţelor
radioelectrice*) (inclusiv a autorizaţiilor de asignare a
frecvenţelor radioelectrice, care se constituie ca anexã
la licenţã)

____________
*) Pentru staţiile de navã în serviciul mobil maritim, staţiile de aeronavã în serviciul mobil aeronautic, staţiile şi reţelele de comunicaţii electronice în serviciile fix şi mobil prin satelit se vor prezenta date tehnice specifice serviciilor de radiocomunicaţii respective, conform pãrţii B a anexei nr. 2, precum şi alte date relevante pentru aceste servicii, utile în evaluarea şi analizarea cererii.

1. Date referitoare la solicitant:
1.1. denumirea/numele;
1.2. statutul: persoanã fizicã/juridicã românã/reprezentanţã a persoanelor juridice strãine înregistrate legal în România etc.;
1.3. adresa completã de domiciliu/sediu, telefon, fax (cea oficialã, cea de corespondenţã şi de facturare, dacã sunt diferite);
1.4. codul fiscal/numãrul de înmatriculare la registrul comerţului/seria şi numãrul actului de identitate, codul numeric personal;
1.5. contul/banca;
1.6. reprezentantul legal al societãţii comerciale/instituţiei;
1.7. persoana de contact (responsabil cu radiocomunicaţiile), telefon, fax
solicitã prin prezenta eliberarea licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice şi a autorizaţiilor de asignare a frecvenţelor radioelectrice, anexe la licenţã, pentru reţeaua de comunicaţii electronice ale cãrei caracteristici sunt descrise în continuare.
2. Date generale referitoare la reţea:
2.1. tipul reţelei (conform notificãrii adresate ANRC);
2.2. tipul serviciilor de comunicaţii electronice furnizate pe aceastã reţea (conform notificãrii adresate ANRC);
2.3. natura reţelei: radio/mixtã;
2.4. natura informaţiilor transmise: voce, date, programe audiovizuale;
2.5. aria furnizãrii: localã, zonalã, naţionalã;
2.6. zona de acoperire (de deservire): de incintã/internã (proprietãţi)/localitãţi şi/sau cãi de comunicaţie acoperite, judeţe acoperite;
2.7. destinaţia reţelei de uz privat: uz propriu/grup închis de utilizatori (parteneriat, asociaţii).
În cazul grupului închis de utilizatori se vor furniza date despre componenţã, obiect de activitate, activitãţi de interes comun;
2.8. justificarea privind necesitatea utilizãrii spectrului radioelectric:
- documente din care sã rezulte obiectul de activitate care sã justifice necesitatea reţelei proprii de comunicaţii electronice [legi, hotãrâri ale Guvernului etc. (acolo unde este cazul) sau actul constitutiv al societãţii comerciale];
- documente din care sã rezulte necesitatea utilizãrii frecvenţelor pentru reţeaua respectivã;
- memoriul justificativ privind scopul şi durata utilizãrii reţelelor.
3. Date tehnice ale reţelei:
3.1. Arhitectura reţelei va cuprinde:
- descrierea reţelei (tipul staţiilor de radiocomunicaţii din cuprinsul reţelei şi rolul acestora în cadrul reţelei, numãrul estimat de echipamente mobile şi portabile, în cazul reţelelor de radiocomunicaţii din serviciul mobil terestru etc.);
- schema legãturilor reţelei (reprezentare graficã pe hartã a amplasamentelor staţiilor de radiocomunicaţii din cadrul reţelei şi a legãturilor radio dintre acestea);
- punctele de interconectare cu alte reţele de comunicaţii electronice;
- punctele de conexiune cu porţiunile filare ale reţelei (acolo unde este cazul).
3.2. Caracteristici ale semnalelor care se vehiculeazã în cadrul reţelei (analogice, digitale, lãrgimea de bandã ocupatã/necesarã, tip de modulaţie, mod de acces/operare, tip de multiplexare, ecart între canale, ecart duplex)
3.3. Date specifice necesare identificãrii frecvenţelor pentru staţiile de radiocomunicaţii din serviciul în care urmeazã a funcţiona reţeaua respectivã: benzi de frecvenţe solicitate, numãr de canale, capacitate de transmisie, distanţe între amplasamente. Se vor avea în vedere recomandãrile UIT, CEPT şi reglementãrile MCTI în vigoare.
Se vor anexa fişa/fişele sinteticã/sintetice conţinând datele tehnice ale reţelei, corespunzãtor pentru serviciul mobil terestru/fix terestru, precum şi documentaţia tehnicã detaliatã a reţelei.
Documentaţia tehnicã detaliatã a reţelei va fi întocmitã în conformitate cu recomandãrile UIT, CEPT, reglementãrile MCTI, precum şi cu standardele relevante în vigoare şi va cuprinde calculul legãturilor radio, al zonei de serviciu şi de protecţie radioelectricã a reţelei. Vor fi, de asemenea, anexate prospecte tehnice ale echipamentelor şi antenelor ce se intenţioneazã a fi folosite. Documentaţia tehnicã va fi întocmitã de cãtre un proiectant autorizat conform reglementãrilor în vigoare.
4. Declaraţia pe propria rãspundere a solicitantului privind luarea la cunoştinţã a reglementãrilor în vigoare aplicabile din domeniul comunicaţiilor electronice şi angajamentul de platã a taxelor şi tarifelor legale în vigoare.

NOTĂ:
1. Solicitantul poate adãuga orice alte informaţii pe care le considerã utile în evaluarea cererii.
2. IGCTI poate solicita şi alte informaţii pe care le considerã utile în vederea evaluãrii cererii.

.........................................................
(numele în clar, poziţia, semnãtura şi ştampila persoanei
autorizate sã reprezinte legal solicitantul)






ANEXĂ
──────
la cererea de eliberare a licenţei de utilizare a
────────────────────────────────────────────────
frecvenţelor radioelectrice nr.*)... din data...
──────────────────────────────────────────────────

__________
*) Se vor trece numãrul de ieşire din registrul de intrãri/ieşiri al
solicitantului şi data de înregistrare.


Date tehnice pentru statii de baza, statii fixe, statii mobile si
statii portabile din serviciul mobil terestru

A. Statii de baza si statii fixe
┌─┬─┬─┬─┬─────────────┬───────────────────┬────────┬──────┬──┬────┬──┬─┬──┬───┐
│N│ │ │ │Amplasament │ Antena │ Fider │Echip.│ │ │ │ │ │ │
│r│1│2│3├─┬─┬─┬─┬───┬─┼─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┼──┬──┬──┼──┬───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│c│ │ │ │A│4│5│6│6^1│7│8│9 │10│11│12│13│14│15│16│17│18│19 │20│20^1│21│B│22│23 │
│r│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│t│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼───┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│1│ │ │ │ │ │ │ │ │ ├─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼───┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│2│ │ │ │ │ │ │ │ │ ├─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼───┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│3│ │ │ │ │ │ │ │ │ ├─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴───┴─┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴───┴──┴────┴──┴─┴──┴───┘
Legenda
───────
1 = Numar autorizatie
2 = Nume statie
3 = Cod statie
A = Judet (sector)
4 = Localitate
5 = Adresa
6 = Latitudine
6^1 = Longitudine
7 = Cota teren [m]

8 = Tip
9 = Inaltime de la sol [m]
10 = Polarizare
11 = Unghi elevatie [gr]
12 = Azimut [gr]
13 = Castig [dB]
14 = Directivitate [gr]

15 = Tip
16 = Lungime [m]
17 = Atenuare [dB/100m]

18 = Tip
19 = Fabricant

20 = Frecventa Emisie [MHz]
20^1 = Frecventa Receptie [MHz]
21 = Largimea de banda [kHz]
B = Tip modulatie
22 = Putere emisie [dB si W]
23 = Putere radiata [dB si W]


B. Statiile mobile si statiile portabile
┌───┬─┬─┬─┬──┬──────┬──────────┬─────────┬─────────┬───┬───────┬─────┬────┬────┐
│Nr.│ │ │ │ │Antena│Echipament│Frecventa│Frecventa│ │Tip mo-│Indi-│ │ │
│crt│1│2│3│24├─┬────┼─────┬────┤ emisie │receptie │ │dulatie│cativ│ │ │
│ │ │ │ │ │8│ 13 │ 18 │ 19 │ 20 │ 20 │ 21│ │apel │ 22 │ 23 │
│ │ │ │ │ ├─┼────┼─────┼────┼─────────┼─────────┼───┼───────┼─────┼────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │[dB]│ │ │ [MHz] │ [MHZ] │ │ [kHz] │ │[W] │[W] │
├───┼─┼─┼─┼──┼─┼────┼─────┼────┼─────────┼─────────┼───┼───────┼─────┼────┼────┤
│1. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼─┼─┼─┼──┼─┼────┼─────┼────┼─────────┼─────────┼───┼───────┼─────┼────┼────┤
│2. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼─┼─┼─┼──┼─┼────┼─────┼────┼─────────┼─────────┼───┼───────┼─────┼────┼────┤
│3. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼─┼─┼─┼──┼─┼────┼─────┼────┼─────────┼─────────┼───┼───────┼─────┼────┼────┤
│4. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───┴─┴─┴─┴──┴─┴────┴─────┴────┴─────────┴─────────┴───┴───────┴─────┴────┴────┘

Legenda
───────
1 = Numar autorizatie
2 = Nume statie
3 = Cod statie
24 = Zona de deplasare

8 = Tip
13 = Castig [dB]

18 = Tip
19 = Fabricant

21 = Largimea de banda

22 = Putere emisie [W]
23 = Putere Radiata [W]



(1) Se completeazã de cãtre IGCTI pentru staţiile noi.


NOTĂ:
Formularul este valabil şi pentru:
- staţiile amplasate pe ţãrm în serviciul mobil maritim;
- staţiile amplasate la sol în serviciul mobil aeronautic;
- staţiile în serviciul de radiodeterminare/radiolocaţie;
- staţiile în serviciul de radiodeterminare/radionavigaţie care nu sunt amplasate la bordul navelor sau aeronavelor.
În aceastã situaţie se adaugã câmpurile "Indicativ de apel" şi "Orar de funcţionare" în tabelul A (staţii fixe), care se completeazã de solicitant.



ANEXĂ
──────
la cererea de eliberare a licenţei de utilizare a
───────────────────────────────────────────────────
frecvenţelor radioelectrice nr.*)... din data...
───────────────────────────────────────────────────


____________
*) Se vor trece numãrul de ieşire din registrul de intrãri/ieşiri
al solicitantului şi data de înregistrare.


Date tehnice pentru statiile legaturilor fixe punct la punct

A. Statii fixe de radioreleu
┌─┬─┬─┬─┬─────────────┬───────────────────┬────────┬──────┬──┬────┬──┬─┬──┬───┐
│N│ │ │ │Amplasament │ Antena │ Fider │Echip.│ │ │ │ │ │ │
│r│1│2│3├─┬─┬─┬─┬───┬─┼─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┼──┬──┬──┼──┬───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│ │ │ │ │A│4│5│6│6^1│7│8│9 │10│11│12│13│14│15│16│17│18│19 │20│20^1│21│B│22│23 │
│c│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│r│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│t│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼───┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│1│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼───┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│2│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼───┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│3│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼───┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│4│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼───┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│5│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼───┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│6│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴───┴─┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴───┴──┴────┴──┴─┴──┴───┘
La acest tabel se mai adauga o ultima coloana: distanta intre amplasamente,
care se completeaza cu o valoare pentru fiecare doua linii.

Legenda
───────
1 = Numar autorizatie
2 = Nume statie
3 = Cod statie
A = Judet (sector)
4 = Localitate
5 = Adresa
6 = Latitudine
6^1 = Longitudine
7 = Cota teren [m]

8 = Tip
9 = Inaltime de la sol [m]
10 = Polarizare
11 = Unghi elevatie [gr]
12 = Azimut [gr]
13 = Castig [dB]
14 = Directivitate [gr]

15 = Tip
16 = Lungime [m]
17 = Atenuare [dB/100m]

18 = Tip
19 = Fabricant

20 = Frecventa Emisie [MHz]
20^1 = Frecventa Receptie [MHz]
21 = Capacitate de transmisie [Mb/s]
B = Tip modulatie
22 = Putere emisie [dB si W]
23 = Putere radiata [dB si W]


B. Statii transportabile de radioreleu
┌─┬─┬─┬─┬──┬────────┬──────────┬─────────┬─────────┬───┬───────┬──────┬────────┐
│N│ │ │ │ │Antena │Echipament│Frecventa│Frecventa│ │Tip mo-│Putere│Putere │
│r│1│2│3│24├─┬───┬──┼─────┬────┤ emisie │receptie │ │dulatie│emisie│radiata │
│c│ │ │ │ │8│ 13│A │ 18 │ 19 │ 20 │ 20 │ 21│ │ 22 │ 23 │
│r│ │ │ │ ├─┼───┼──┼─────┼────┼─────────┼─────────┼───┼───────┼──────┼────────┤
│t│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ [MHz] │ [MHZ] │ │ │ [W] │ [W] │
├─┼─┼─┼─┼──┼─┼───┼──┼─────┼────┼─────────┼─────────┼───┼───────┼──────┼────────┤
│1│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼─┼─┼─┼──┼─┼───┼──┼─────┼────┼─────────┼─────────┼───┼───────┼──────┼────────┤
│2│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼─┼─┼─┼──┼─┼───┼──┼─────┼────┼─────────┼─────────┼───┼───────┼──────┼────────┤
│3│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼─┼─┼─┼──┼─┼───┼──┼─────┼────┼─────────┼─────────┼───┼───────┼──────┼────────┤
│4│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─┴─┴─┴─┴──┴─┴───┴──┴─────┴────┴─────────┴─────────┴───┴───────┴──────┴────────┘
Legenda
───────
1 = Numar autorizatie
2 = Nume statie
3 = Cod statie
24 = Zona de deplasare

8 = Tip
13 = Castig [dB]
A = Directivitate [gr]

18 = Tip
19 = Fabricant

21 = Capacitate de transmisie [Mb/s]



(1) Se completeazã de cãtre IGCTI pentru staţiile noi.




ANEXĂ
──────
la cererea de eliberare a licenţei de utilizare a
──────────────────────────────────────────────────
frecvenţelor radioelectrice nr.*)... din data...
──────────────────────────────────────────────────

________________
*) Se vor trece numãrul de ieşire din registrul de intrãri/ieşiri al
solicitantului şi data de înregistrare.


Date tehnice pentru statiile de baza ale legaturilor fixe
punct-multipunct
┌─┬─┬─┬─┬─────────────┬───────────────────┬────────┬──────┬──┬────┬──┬─┬──┬───┐
│N│ │ │ │Amplasament │ Antena │ Fider │Echip.│ │ │ │ │ │ │
│r│1│2│3├─┬─┬─┬─┬───┬─┼─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┼──┬──┬──┼──┬───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│ │ │ │ │A│4│5│6│6^1│7│8│9 │10│11│12│13│14│15│16│17│18│19 │20│20^1│21│B│22│23 │
│c│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│r│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│t│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼───┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│1│ │ │ │ │ │ │ │ │ ├─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼───┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│2│ │ │ │ │ │ │ │ │ ├─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼───┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│3│ │ │ │ │ │ │ │ │ ├─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼───┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│4│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼───┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│5│ │ │ │ │ │ │ │ │ ├─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼──┼────┼──┼─┼──┼───┤
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴───┴─┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴───┴──┴────┴──┴─┴──┴───┘
Legenda
───────
1 = Numar autorizatie
2 = Nume statie
3 = Cod statie
A = Judet (sector)
4 = Localitate
5 = Adresa
6 = Latitudine
6^1 = Longitudine
7 = Cota teren [m]

8 = Tip
9 = Inaltime de la sol [m]
10 = Polarizare
11 = Unghi elevatie [gr]
12 = Azimut [gr]
13 = Castig [dB]
14 = Directivitate [gr]

15 = Tip
16 = Lungime [m]
17 = Atenuare [dB/100m]

18 = Tip
19 = Fabricant

20 = Frecventa Emisie [MHz]
20^1 = Frecventa Receptie [MHz]
21 = Capacitate de transmisie [Mb/s]
B = Tip modulatie
22 = Putere emisie [dB si W]
23 = Putere radiata [dB si W]



(1) Se completeazã de cãtre IGCTI pentru staţiile noi.
În cazul sistemelor punct-multipunct de tip MMDS, tabelul va conţine şi informaţii despre staţiile corespondente, pentru fiecare sector de emisie. În acest sens vor fi adãugate coloane la tabelul respectiv, cu urmãtoarele semnificaţii: numele staţiei corespondente (2), amplasamentul staţiei corespondente [judeţul, localitatea (4), adresa (5), latitudinea (6), longitudinea (6), cota terenului (7)].


ANEXA 2


──────
Partea B
─────────

CONŢINUTUL
cererii de eliberare a licenţei de utilizare a frecvenţelor
radioelectrice (inclusiv a autorizaţiilor de asignare a
frecvenţelor radioelectrice, care se constituie ca anexã
la licenţã)

Date referitoare la solicitant:
1.1. denumirea/numele;
1.2. statutul: persoanã fizicã/juridicã românã/reprezentanţã a persoanelor juridice strãine înregistrate legal în România etc.;
1.3. adresa completã de domiciliu/sediu, telefon, fax (cea oficialã, cea de corespondenţã şi de facturare, dacã sunt diferite);
1.4. codul fiscal/numãrul de înmatriculare la registrul comerţului/ seria şi numãrul actului de identitate, codul numeric personal;
1.5. contul/banca;
1.6. reprezentantul legal al societãţii comerciale/instituţiei;
1.7. persoana de contact (responsabil cu radiocomunicaţiile), telefon, fax
solicitã prin prezenta eliberarea licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice şi a autorizaţiilor de asignare a frecvenţelor radioelectrice, anexe la licenţã.
În acest sens anexãm fişa/fişele sinteticã/sintetice conţinând datele tehnice ale staţiei/reţelei, corespunzãtor pentru serviciul fix prin satelit/mobil prin satelit/mobil maritim/mobil aeronautic (conţinutul-cadru al acestor fişe este prezentat în paginile urmãtoare).
Declaraţia pe propria rãspundere a solicitantului privind luarea la cunoştinţã despre reglementãrile în vigoare aplicabile din domeniul telecomunicaţiilor şi angajamentul de platã a taxelor şi tarifelor legale în vigoare.

........................................................
(numele în clar, poziţia, semnãtura şi ştampila persoanei
autorizate sã reprezinte legal solicitantul)

ANEXĂ
──────
la cererea de eliberare a licenţei de utilizare a
──────────────────────────────────────────────────
frecvenţelor radioelectrice nr.*)..... din data......
──────────────────────────────────────────────────────
pentru serviciul fix şi mobil prin satelit
────────────────────────────────────────────

____________
*) Se vor trece numãrul de ieşire din registrul de intrãri/ieşiri al solicitantului şi data de înregistrare.

1. Informaţii privind serviciul:
1.1. tipul serviciului (pentru uz propriu/pentru grup închis de utilizatori/pentru uz public);
În cazul grupului închis de utilizatori se vor furniza date despre componenţã, obiect de activitate, activitãţi de interes comun;
1.2. natura informaţiilor transmise;
1.3. perioada de utilizare solicitatã;
1.4. staţia coordonatoare (hub) cu care lucreazã sau staţia corespondentã (detalii despre amplasarea acestora).
2. Date tehnice referitoare la terminal:
2.1. adresa amplasamentului;
2.2. coordonatele geografice (longitudine/latitudine);
2.3. cota terenului;
2.4. tipul echipamentului/producãtorul;
2.5. tipul antenei/producãtorul, diametrul antenei;
2.6. câştigul maxim al antenei (la emisie, la recepţie);
2.7. polarizarea şi directivitatea antenei, caracteristica de radiaţie a antenei şi temperatura de zgomot la recepţie;
2.8. diagramã azimut/elevaţie (se completeazã cu elevaţia orizontului în jurul staţiei pe fiecare azimut din 10 în 10 grade);
2.9. înãlţimea antenei deasupra solului;
2.10. frecvenţe (emisie/recepţie);
2.11. lãrgimea de bandã ocupatã/asignatã, tip de modulaţie, tip de multiplexare, mod de acces;
2.12. puterea efectiv izotrop radiatã (EIRP);
2.13. densitatea maximã de putere (la recepţie).
3. Date referitoare la satelit:
3.1. denumirea şi tipul sistemului de sateliţi;
3.2. denumirea satelitului (standard de sistem în cazul serviciului mobil prin satelit);
3.3. amplasamentul pe orbitã (longitudine/grade est) (pentru serviciul fix prin satelit);
3.4. spotul de emisie/de recepţie (pentru serviciul fix prin satelit).
Se vor avea în vedere recomandãrile UIT, CEPT şi MCTI, precum şi standardele relevante în vigoare.
Documentele ce se vor anexa:
1. copie de pe documentul prin care se acordã accesul la segmentul spaţial al sistemului de sateliţi respectiv, din partea unei firme autorizate în acest sens;
2. copie de pe documentul privind datele tehnice de funcţionare pentru terminalul/staţia de comunicaţii prin satelit, din partea operatorului segmentului spaţial al sistemului de sateliţi respectiv;
3. documentaţie cuprinzând datele tehnice relevante ale antenei şi echipamentului (pentru serviciul fix prin satelit);
4. copie de pe certificatul de aprobare de tip, cu anexele sale, pentru permiterea accesului terminalului respectiv la sistem, în cazul serviciului mobil prin satelit.

NOTĂ:
1. Solicitantul poate adãuga orice alte informaţii pe care le considerã utile în evaluarea cererii.
2. IGCTI poate solicita şi alte informaţii pe care le considerã utile în vederea evaluãrii cererii.

ANEXĂ
──────
la cererea de eliberare a licenţei de utilizare a
──────────────────────────────────────────────────
frecvenţelor radioelectrice nr.*)..... din data......
──────────────────────────────────────────────────────
pentru serviciul mobil maritim şi mobil aeronautic
──────────────────────────────────────────────────

__________
*) Se vor trece numarul de iesire din registrul de instrari/iesiri al solicitantului si data de inregistrare


1. Informaţii privind serviciul efectuat şi zona de serviciu:
1.1. serviciul de radiocomunicaţii în cadrul cãruia se va opera: mobil maritim, mobil maritim prin satelit, mobil aeronautic, mobil aeronautic prin satelit, serviciul radiotelefonic pe cãile de navigaţie interioarã;
1.2. zona de serviciu:
- maritim (A1, A2, A3, A4);
- ape interioare;
- aeronautic (route, off-route).
2. Date de identificare a navei/aeronavei:
2.1. numele şi tipul navei/numele şi tipul aeronavei;
2.2. indicativul de apel al navei/aeronavei;
2.3. numãrul MMSI pentru nave maritime, codul ATIS pentru navele din serviciul radiotelefonic pe cãile de navigaţie interioarã;
2.4. numãrul IMO pentru nave maritime;
2.5. numãrul IMN pentru staţia Inmarsat de la bordul navei;
2.6. autoritatea de decontare (pentru nave maritime).
3. Date tehnice ale echipamentelor:
3.1. tipul echipamentului/producãtorul;
3.2. frecvenţa/banda de frecvenţã (dupã caz) şi utilizarea acesteia (emisie/recepţie);
3.3. puterea aparent radialã.
Se vor avea în vedere recomandãrile UIT, CEPT şi MCTI şi standardele relevante în vigoare.
Documente ce se vor anexa:
1. copie legalizatã sau copie şi original, pentru autentificare, de pe certificatul de naţionalitate, atestatul de bord sau certificatul de ambarcaţiune, emis de Autoritatea Navalã Românã (pentru nave);
2. copie legalizatã sau copie şi original, pentru autentificare, de pe autorizaţia de transport marfã şi/sau persoane sau autorizaţia de prestãri de servicii, emisã de Autoritatea Navalã Românã (pentru operatori nave);
3. copie legalizatã sau copie şi original, pentru autentificare, de pe certificatul de înmatriculare şi certificatul de navigabilitate, emise de Autoritatea Aeronauticã Civilã Românã (pentru aeronave);
4. copie legalizatã sau copie şi original, pentru autentificare, de pe autorizaţia sau certificatul de operator aerian emis de Autoritatea Aeronauticã Civilã Românã (pentru operatori aerieni);
5. copie legalizatã sau copie şi original, pentru autentificare, de pe autorizaţia de funcţionare radioaeronauticã emisã de Autoritatea Aeronauticã Civilã Românã (pentru staţiile aeronautice de la sol).

NOTĂ:
1. Solicitantul poate adãuga orice alte informaţii pe care le considerã utile în evaluarea cererii.
2. IGCTI poate solicita şi alte informaţii pe care le considerã utile în vederea evaluãrii cererii.

ANEXA 3
──────
Partea A
─────────

CONŢINUTUL - CADRU
al autorizaţiei de asignare a frecvenţelor radioelectrice,
emisã de IGCTI (anexã la licenţa de utilizare a frecvenţelor
radioelectrice, emisã de MCTI)

A. Date generale de identificare:
1. numãrul de identificare unic din registrul de numere de autorizaţii;
2. perioada de valabilitate;
3. data emiterii/modificãrii şi emitentul;
4. licenţa de utilizare a frecvenţelor radioelectrice la care se constituie ca anexã;
5. caracteristicile de identificare ale staţiei de radiocomunicaţii (numele şi codul staţiei, categoria staţiei şi natura serviciului);
6. datele despre titularul autorizaţiei (denumirea oficialã şi adresa completã).
B. Cerinţe tehnice şi operaţionale:
7. date despre amplasament (sau zona de deplasare):
- judeţ;
- localitate (municipiu, oraş, comunã);
- localizarea amplasamentului staţiei de radiocomunicaţii (adresa poştalã - în localitãţi sau identificarea geograficã - în afara localitãţilor) sau descrierea zonei de deplasare;
- coordonate geografice (nu este cazul la zonã de deplasare);
- cotã teren (nu este cazul la zonã de deplasare);
8. date tehnice despre antenã:
- tipul antenei/sistemul radiant;
- fabricantul;
- înãlţimea de la sol şi înãlţimea efectivã maximã;
- azimutul şi elevaţia antenei;
- câştigul şi directivitatea antenei;
- polarizarea;
9. date tehnice despre echipament:
- tipul echipamentului;
- fabricantul;
- seria (dacã este cazul);
10. date tehnice despre fider:
- tipul şi fabricantul;
- lungimea fiderului;
- atenuarea pe 100 m;
- alte atenuãri;
11. date despre semnalele transmise/recepţionate de cãtre staţia de radiocomunicaţii:
- frecvenţele (benzi de frecvenţe) asignate la emisie/recepţie;
- simbolul de emisiune;
- orarul de funcţionare;
- semnalul de identificare;
- puterea de emisie;
- puterea aparent radiatã;
- staţia corespondentã, cu coordonate geografice (dacã este cazul);
- menţiuni relevante privind utilizarea frecvenţelor.
C. Dispoziţii finale:
12. menţiuni şi obligaţii:
- cu caracter general;
- specifice serviciului de radiocomunicaţii respectiv.

.......................................
(semnãtura şi ştampila persoanei autorizate sã reprezinte
legal emitentul)

ANEXA 3
────────
Partea B
─────────

CONŢINUTUL
autorizaţiei de asignare a frecvenţei radioelectrice pentru
nave şi aeronave, emisã de IGCTI (anexã la licenţa de
utilizare a frecvenţelor radioelectrice, emisã de MCTI)

A. Date generale de identificare:
1. numãrul de identificare din registrul de numere de autorizaţii pentru serviciul mobil maritim şi mobil maritim prin satelit şi serviciul mobil aeronautic şi mobil aeronautic prin satelit;
2. perioada de valabilitate;
3. data emiterii/modificãrii şi emitentul;
4. licenţa de utilizare a frecvenţelor radioelectrice la care se constituie ca anexã;
5. denumirea oficialã a titularului autorizaţiei.
B. Cerinţe tehnice şi operaţionale:
6. datele de identificare a staţiei de radiocomunicaţii:
- numele navei/aeronavei;
- indicativul de apel al navei/aeronavei;
- MMSI pentru nave maritime, cod ATIS pentru nave pe cãile de navigaţie interioarã;
- alte identitãţi specifice serviciului de radiocomunicaţii respectiv;
7. date despre zona de deplasare:
- maritim (ape interioare, A1, A2, A3, A4);
- aeronautic [culoare aeriene interne sau internaţionale (R), în afara acestor culoare (OR)];
8. date tehnice despre echipamente:
- tipul echipamentului;
- fabricantul;
- numãrul de bucãţi aflate la bord;
9. date despre semnalele transmise/recepţionate de staţia de radiocomunicaţii:
- frecvenţe asignate la emisie/recepţie;
- benzi de frecvenţe asignate la emisie/recepţie (desemnate în clar sau prin cod).
C. Dispoziţii finale:
10. menţiuni şi obligaţii:
- cu caracter general;
- specifice serviciului de radiocomunicaţii respectiv.

.................................................
(semnãtura şi ştampila persoanei autorizate sã reprezinte
legal emitentul)

ANEXA 4

CONŢINUTUL - CADRU
al licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice,
emisã de MCTI

1. Numãrul de identificare unic din registrul de numere de licenţe
2. Tipul de reţea sau de serviciu de comunicaţii electronice pentru care se acordã dreptul de utilizare a spectrului radioelectric
3. Caracterul exclusiv sau în partaj al utilizãrii spectrului, precum şi statutul de prioritate (primar sau secundar)
4. Termenul de valabilitate (durata pentru care se acordã dreptul de utilizare)
5. Data emiterii/modificãrii
6. Date de identificare a titularului:
- denumirea oficialã/numele şi prenumele;
- statutul: persoanã juridicã/fizicã românã (sau reprezentanţã a persoanelor juridice strãine înregistrate legal în România etc.);
- adresa completã de sediu/domiciliu;
- telefon, fax;
- codul fiscal şi numãrul de înmatriculare la registrul comerţului/numãrul şi seria actului de identitate, codul numeric personal.
7. Condiţii tehnice şi operaţionale:
- aria furnizãrii reţelei sau serviciului de comunicaţii electronice;
- natura comunicaţiilor şi modul de operare;
- structura reţelei;
- frecvenţele sau benzile de frecvenţe asignate/canalele sau benzile de frecvenţe alocate;
- cerinţe privind modul de utilizare a alocãrilor (dacã este cazul);
- cerinţe privind echipamentele;
- tehnologia utilizatã (dacã este cazul);
- cerinţe specifice fiecãrui serviciu de radiocomunicaţii (dacã este cazul);
- termenul limitã de punere în funcţiune a reţelei (dacã este cazul).
8. Obligaţiile titularului referitoare la:
- cerinţele de dezvoltare a reţelei (dacã este cazul): cerinţele de acoperire a teritoriului sau alte cerinţe relevante pentru serviciul de radiocomunicaţii respectiv;
- utilizarea efectivã, raţionalã şi eficientã a spectrului;
- aspectele procedurale referitoare la actualizarea permanentã a licenţei şi a autorizaţiilor de asignare a frecvenţelor, anexe la licenţã;
- aspectele operaţionale referitoare la eliminarea interferenţelor prejudiciabile;
- cerinţele care decurg din respectarea acordurilor internaţionale la care România este parte;
- plata tarifelor în vigoare;
- alte cerinţe care decurg din legislaţia în vigoare în domeniul comunicaţiilor electronice.
9. Dispoziţii finale.

...........................................
(semnãtura şi ştampila persoanei autorizate
sã reprezinte legal emitentul)

ANEXA 5
────────
Partea A
────────

MODELUL NOTIFICĂRII
privind punerea în funcţiune a unei reţele de comunicaţii
electronice ce utilizeazã spectrul de frecvenţe radioelectrice
în cadrul serviciului mobil terestru

- structurã-cadru informativã -

(ANTET SOLICITANT)
Data ..............
Nr. ...............

Cãtre
Inspectoratul General pentru Comunicaţii
şi Tehnologia Informaţiei

Direcţia teritorialã*1) .......................

____________
*1) Adresa direcţiei teritoriale în cauzã se va obţine de pe pagina de Internet a IGCTI, în conformitate cu arondarea judeţelor la direcţiile teritoriale.


Subsemnata/subsemnatul ........, având nr. de înregistrare la oficiul registrului comerţului (codul unic de înregistrare)/actul de identitate: tipul, seria, numãrul, CNP ...., codul fiscal nr. ...., cu sediul/domiciliul în localitatea ........., str. ....... nr. ...., bl. ..., sc. ..., et. ......, ap. ...., judeţul (sectorul) ........, telefon ....., fax ....., cont virament ...... deschis la Banca ......., filiala ........, reprezentatã legal de domnul/doamna ......, telefon ......, vã notificãm prin prezenta intenţia de punere în funcţiune la data de ....... a reţelei de radiocomunicaţii realizate în baza licenţei MCTI de utilizare a frecvenţelor radioelectrice nr. ........ din data ...... şi a autorizaţiilor de asignare a frecvenţelor radioelectrice, emise de IGCTI cu nr. ..... din data ...... şi vã transmitem anexat, pe baza modelului de mai jos, tabelul cu datele necesare privind evidenţa staţiilor din reţeaua noastrã.
Din partea noastrã va participa la verificãrile pe care le consideraţi necesare domnul/doamna .......,cu care se poate lua legãtura pentru orice informaţii privind reţeaua noastrã la telefon .........., fax ...........
Responsabilul reţelei este domnul/doamna ............, autorizat/autorizatã de IGCTI cu certificatul de radiotelefonist nr. ....... din ........

Tabel cuprinzând datele de identificare a staţiilor din reţeaua ...........





──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Codul autorizaţiei Echipamentul
crt. (conform autorizaţiei Numele ─────────────────── Indicativul
de asignare) utilizatorului*1) Tipul/ Seria de apel
fabricantul
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


___________
*1) Se va completa cu: denumirea firmei (în cazul reţelelor publice şi al celor cu grup închis de utilizatori), departamentul (în cazul reţelelor pentru uz propriu) sau numele şi prenumele (în cazul reţelelor de taximetrie).


Declarãm cã am luat cunoştinţã despre actele normative interne şi internaţionale în vigoare privind radiocomunicaţiile şi ne angajãm sã le respectãm întocmai. Totodatã ne angajãm sã achitãm tarifele de utilizare a spectrului de frecvenţe radioelectrice facturate de IGCTI.
Ori de câte ori vom intenţiona sã operãm modificãri de orice naturã în configuraţia sau parametrii staţiilor/reţelei vã vom informa în timp util în vederea obţinerii avizului dumneavoastrã privind respectivele modificãri.
De asemenea, vom solicita în termen prelungirea valabilitãţii licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice şi a autorizaţiilor de asignare a frecvenţelor radioelectrice, anexate la aceasta, atunci când acestea expirã.
Încetarea obligaţiei de platã intervine începând cu trimestrul urmãtor celui în care a fost solicitatã anularea autorizaţiei.



Director general, Director economic, Responsabil
................ ................. cu radiocomunicaţiile,




ANEXA 5


────────
Partea B
────────

MODELUL NOTIFICĂRII
privind punerea în funcţiune a unei reţele ce utilizeazã
spectrul de frecvenţe radioelectrice şi care nu se
încadreazã în serviciul mobil terestru

- structurã-cadru informativã -

(ANTET SOLICITANT)

Data ...........
Nr. ............
Cãtre

Inspectoratul General pentru Comunicaţii
şi Tehnologia Informaţiei
Str. Italianã nr. 22, sectorul 2, cod 020976, Bucureşti
Telefon: 303.29.32; fax: 303.29.37

Subsemnata/Subsemnatul ...., având codul fiscal (CNP) nr. ..., cu sediul (domiciliul) în localitatea ...., str. .... nr. ..., bl. ..., sc. ...., et. ..., ap. ......, judeţul (sectorul) ...., telefon ...., fax ...., cont virament ..... deschis la Banca ...., filiala ....., vã notificãm prin prezenta intenţia de punere în funcţiune a echipamentelor de radiocomunicaţii din reţeaua noastrã, realizatã în baza licenţei MCTI de utilizare a frecvenţelor radioelectrice nr. ..... din data ....... şi a autorizaţiilor de asignare a frecvenţelor radioelectrice, emise de IGCTI cu nr. ........ din data .......
Din partea noastrã va participa la verificãrile pe care le consideraţi necesare domnul/doamna ......., cu care se poate lua legãtura pentru orice informaţii privind reţeaua noastrã la telefon ........., fax .....
Responsabilul reţelei este domnul/doamna ......, autorizat/autorizatã de IGCTI cu certificatul de radiotelefonist nr. ...... din .........*1).

___________
*1) Numãrul certificatului deţinut de responsabilul reţelei se va completa numai pentru serviciul mobil maritim (inclusiv serviciul radiotelefonic pe cãile de navigaţie interioarã) şi mobil aeronautic.

Date ce însoţesc notificarea:
Orice fel de date relevante pentru punerea în funcţiune a reţelei de comunicaţii electronice în cauzã se vor notifica în mod corespunzãtor.
Modificãrile în raport cu documentele de autorizare se vor supune procedurii de modificare a licenţei de utilizare a spectrului de frecvenţe radioelectrice, respectiv a autorizaţiei de asignare a frecvenţelor radioelectrice.

Pentru toate echipamentele utilizate se vor preciza urmãtoarele*1):





──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Codul autorizaţiei Echipamentul
crt. (conform autorizaţiei Numele ─────────────────── Indicativul
de asignare) utilizatorului Tipul/ Seria de apel
fabricantul
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


____________
*) Se vor completa doar câmpurile din tabel relevante pentru serviciul de radiocomunicaţii în care se încadreazã reţeaua.

Declarãm cã am luat cunoştinţã despre actele normative interne şi internaţionale în vigoare privind radiocomunicaţiile şi ne angajãm sã le respectãm întocmai. Totodatã ne angajãm sã achitãm tarifele de utilizare a spectrului de frecvenţe radioelectrice facturate de IGCTI.
Ori de câte ori vom intenţiona sã operãm modificãri de orice naturã în configuraţia sau parametrii echipamentelor/reţelei vã vom informa în timp util în vederea obţinerii avizului dumneavoastrã privind respectivele modificãri.
De asemenea, vom solicita în termen prelungirea valabilitãţii licenţei de utilizare a frecvenţelor radioelectrice şi a autorizaţiilor de asignare a frecvenţelor radioelectrice, anexate la aceasta, atunci când acestea expirã.
Încetarea obligaţiei de platã intervine începând cu trimestrul urmãtor celui în care a fost solicitatã anularea autorizaţiei.



Director general, Director economic, Responsabil cu
................ ................ radiocomunicaţiile,
....................






──────────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016