Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 400 din 11 august 2010  pentru punerea in aplicare a Instructiunilor date in aplicarea prevederilor art. 32 din Legea concurentei nr. 21/1996 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la calculul taxei de autorizare a concentrarilor economice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 400 din 11 august 2010 pentru punerea in aplicare a Instructiunilor date in aplicarea prevederilor art. 32 din Legea concurentei nr. 21/1996 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la calculul taxei de autorizare a concentrarilor economice

EMITENT: CONSILIUL CONCURENTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 591 din 20 august 2010
ORDIN nr. 400 din 11 august 2010
pentru punerea în aplicare a Instrucţiunilor date în aplicarea prevederilor <>art. 32 din Legea concurenţei nr. 21/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu privire la calculul taxei de autorizare a concentrãrilor economice
EMITENT: CONSILIUL CONCURENŢEI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 591 din 20 august 2010


În baza prevederilor <>art. 20 alin. (4) lit. d) , ale <>art. 21 alin. (2) , ale <>art. 27 alin. (3) şi (4) , ale <>art. 28 alin. (1) , precum şi ale <>art. 32 alin. (2) din Legea concurenţei nr. 21/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

preşedintele Consiliului Concurenţei emite urmãtorul ordin:

ART. 1
În urma adoptãrii în plenul Consiliului Concurenţei, se pun în aplicare Instrucţiunile date în aplicarea prevederilor <>art. 32 din Legea concurenţei nr. 21/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu privire la calculul taxei de autorizare a concentrãrilor economice, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Compartimentele de specialitate din cadrul Consiliului Concurenţei vor urmãri punerea în aplicare a prevederilor prezentului ordin.
ART. 3
Instrucţiunile menţionate la art. 1 intrã în vigoare la data publicãrii lor în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Consiliului Concurenţei,
Bogdan Marius Chiriţoiu

Bucureşti, 11 august 2010.
Nr. 400.


ANEXÃ

INSTRUCŢIUNI
date în aplicarea prevederilor art. 32 din Legea
concurenţei nr. <>21/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile
ulterioare, cu privire la calculul taxei
de autorizare a concentrãrilor economice

În temeiul <>art. 27 alin. (1) şi (3) din Legea concurenţei nr. 21/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Consiliul Concurenţei adoptã prezentele instrucţiuni.
1. Introducere
Prezentele instrucţiuni au ca scop reglementarea unor clarificãri de ordin procedural, necesare calculului taxei de autorizare prevãzute la <>art. 32 din Legea concurenţei nr. 21/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare lege.
2. Obligaţia de platã
Sunt obligaţi la plata taxei de autorizare a concentrãrilor economice, instituitã potrivit prevederilor art. 32 din lege, întreprinderea/întreprinderile sau asociaţiile de întreprinderi care a/au înaintat notificarea Consiliului Concurenţei, potrivit prevederilor Regulamentului privind concentrãrile economice, pus în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 385/2010 , şi care a/au obţinut autorizarea potrivit prevederilor art. 46 alin. (2) sau alin.(4) lit. b) ori c) din lege.
În urma obţinerii autorizãrii, întreprinderea/întreprinderile sau asociaţiile de întreprinderi care a/au efectuat procedura notificãrii devine/devin întreprindere/întreprinderi plãtitoare a/ale taxei stabilite potrivit dispoziţiilor prezentelor instrucţiuni.
3. Definirea noţiunii de întreprindere implicatã
Întreprinderile implicate sunt acelea care participã la o concentrare economicã, definite potrivit prevederilor pct. C.II. "Conceptul de întreprindere implicatã" din Instrucţiunile privind conceptele de concentrare economicã, întreprindere implicatã, funcţionare deplinã şi cifrã de afaceri, puse în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 386/2010 .
4. Cifra de afaceri
În sensul prezentelor instrucţiuni, cifra de afaceri reprezintã cifra de afaceri netã potrivit situaţiei veniturilor şi cheltuielilor din situaţiile financiare sau raportãrile anuale, dupã caz, întocmite potrivit ordinelor ministrului finanţelor publice.
Cifra de afaceri luatã în calcul este cifra realizatã pe teritoriul României, în exerciţiul financiar precedent autorizãrii concentrãrii economice, de cãtre fiecare întreprindere implicatã în operaţiunea de concentrare economicã. Prin exerciţiu financiar se înţelege exerciţiul care corespunde anului calendaristic 1 ianuarie-31 decembrie.
Potrivit prevederilor Reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene, în vigoare, cifra de afaceri netã cuprinde sumele rezultate din vânzarea de produse şi furnizarea de servicii care se înscriu în activitatea curentã a entitãţii, dupã deducerea reducerilor comerciale şi a taxei pe valoarea adãugatã, precum şi a altor taxe legate direct de cifra de afaceri.
În scopul aplicãrii taxei de autorizare, din cifra de afaceri netã definitã potrivit prevederilor prezentului punct se va deduce şi valoarea contabilizatã a exporturilor efectuate direct sau prin mandatar, inclusiv a livrãrilor intracomunitare.
În cazul în care întreprinderea preluatã (achiziţionatã) face parte dintr-un grup, se vor lua în calcul şi cifrele de afaceri ale întreprinderilor din grup dacã, dupã realizarea operaţiunii de concentrare economicã, acestea vor rãmâne sau vor deveni membre ale grupului din care face parte întreprinderea achiziţionatã.
În scopul evitãrii dublei înregistrãri, la calculul cifrei de afaceri a membrilor grupului nu se vor lua în calcul valorile rezultate din vânzãrile de produse şi/sau prestãrile de servicii efectuate între aceştia pentru consumul intern al grupului.
5. Cifra de afaceri în situaţii particulare de dobândire a controlului
În situaţiile în care, de exemplu, o întreprindere foloseşte o altã persoanã sau o altã întreprindere pentru preluarea unei participaţii de control şi are puterea de a-şi exercita drepturile ce îi conferã controlul prin aceastã persoanã sau întreprindere, înseamnã cã aceasta din urmã este formal titularul drepturilor, dar acţioneazã ca un vehicul.
Într-o astfel de situaţie, cifra de afaceri luatã în calcul de Consiliul Concurenţei este cifra de afaceri a întreprinderii care în fapt dispune de puterea de a controla întreprinderea-ţintã.
În cazul în care controlul este dobândit de cãtre o persoanã fizicã (achizitor individual), cifra de afaceri luatã în considerare este cifra de afaceri a tuturor întreprinderilor controlate direct sau indirect pe teritoriul României de cãtre aceasta.
În cazul în care achizitorul este o societate în comun cu funcţionare deplinã, potrivit prevederilor pct. B.IV. "Societãţile în comun. Conceptul de funcţionare deplinã" din instrucţiunile puse în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 386/2010 , cifra de afaceri a achizitorului se considerã ca fiind cifra de afaceri a societãţii în comun. Dacã, dimpotrivã, societatea în comun poate fi consideratã un simplu vehicul utilizat pentru o achiziţie de cãtre societãţile-mamã, cifra de afaceri luatã în calcul de Consiliul Concurenţei este cifra de afaceri a acestora din urmã.
În cazul dobândirii controlului prin cumpãrare de elemente de activ, cifra de afaceri corespunzãtoare activelor cumpãrate va fi cifra de afaceri generatã de respectivele active în anul anterior autorizãrii operaţiunii de concentrare economicã. Dacã specificul activelor cumpãrate nu permite defalcarea cifrei de afaceri, cifra de afaceri corespunzãtoare activelor cumpãrate se va calcula proporţional cu ponderea acestora din totalul patrimoniului întreprinderii vânzãtoare.
În cazul tranzacţiilor care implicã externalizarea serviciilor prin transferul unei activitãţi comerciale (indiferent de modul de organizare a acesteia), cifra de afaceri se calculeazã pe baza cifrei de afaceri interne anterioare, generatã de activitatea comercialã în cauzã.
6. Calculul cifrei de afaceri cumulate cãreia i se aplicã taxa de autorizare
În cazul realizãrii unei concentrãri economice prin fuziune, cifra de afaceri va fi cea rezultatã din cumularea cifrelor de afaceri ale întreprinderilor care fuzioneazã.
Când operaţiunea de concentrare economicã se realizeazã prin dobândirea controlului unic, cifra de afaceri va fi cea rezultatã din cumularea cifrei de afaceri a întreprinderii care preia controlul cu cifra de afaceri a întreprinderii-ţintã şi cifrele de afaceri ale întreprinderilor controlate, direct sau indirect, de cãtre aceasta din urmã.
La concentrarea economicã realizatã prin dobândirea controlului în comun asupra unei întreprinderi existente, cifra de afaceri va fi rezultatul cumulãrii cifrelor de afaceri ale întreprinderilor care dobândesc controlul în comun cu cifra de afaceri a întreprinderii asupra cãreia s-a dobândit controlul în comun şi cifrele de afaceri ale întreprinderilor controlate, la rândul lor, direct sau indirect, de cãtre aceasta din urmã.
La concentrarea economicã realizatã prin dobândirea controlului în comun asupra unei întreprinderi nou-create, cifra de afaceri va fi rezultatul cumulãrii cifrelor de afaceri ale întreprinderilor care preiau controlul asupra societãţii în comun nou-create.
În cazul în care concentrarea economicã se realizeazã prin dobândirea controlului asupra unor active, cifra de afaceri cãreia i se aplicã taxa de autorizare se va calcula prin cumularea cifrei de afaceri a întreprinderii achizitoare cu cifra de afaceri generatã de activele cumpãrate în anul anterior autorizãrii concentrãrii economice, iar în cazul în care specificul respectivelor active nu permite defalcarea cifrei de afaceri, prin cumularea cu cifra de afaceri corespunzãtoare activelor cumpãrate, calculatã proporţional cu ponderea acestora din totalul patrimoniului întreprinderii vânzãtoare.
7. Declararea cifrei de afaceri
Întreprinderea/Întreprinderile sau asociaţiile de întreprinderi care notificã trebuie sã transmitã Consiliului Concurenţei, în termen de 10 zile de la data la care notificarea concentrãrii economice a devenit efectivã, o notã care va cuprinde cifra de afaceri calculatã potrivit prezentelor instrucţiuni.
Nota va cuprinde atât cifra de afaceri totalã, la care se va aplica taxa, cât şi cifrele de afaceri care au compus-o, cu menţionarea întreprinderilor de la care provin.
Nota va fi prezentatã în original şi va purta semnãturile şi ştampilele autorizate.
Atunci când la data întocmirii notei nu sunt disponibile situaţiile financiare sau raportãrile, dupã caz, pentru anul calendaristic precedent autorizãrii, întreprinderea/întreprinderile sau asociaţiile de întreprinderi care a/au notificat va/vor transmite Consiliului Concurenţei calculul cifrei de afaceri pe baza situaţiilor financiare/raportãrilor provizorii.
În termenul fixat prin decizia Consiliului Concurenţei, întreprinderea/întreprinderile sau asociaţiile de întreprinderi care a/au notificat va/vor înainta Consiliului Concurenţei o copie certificatã a situaţiilor financiare/raportãrilor definitive, aferente anului calendaristic anterior autorizãrii împreunã cu o notã care sã cuprindã cifrele de afaceri calculate pe baza acestora.
8. Precizãri finale
Sumele reprezentând taxa de autorizare se vireazã de cãtre întreprinderile plãtitoare în contul deschis la Trezoreria Statului în termenul prevãzut în decizia Consiliului Concurenţei.
Consiliul Concurenţei controleazã modul în care se asigurã respectarea prevederilor prezentelor instrucţiuni privind stabilirea şi plata taxei de autorizare a concentrãrilor economice.
Taxele de autorizare, achitate sau în curs de achitare înainte de intrarea în vigoare a prezentelor instrucţiuni, rãmân valabile.
La data intrãrii în vigoare a prezentelor instrucţiuni, <>Instrucţiunile date în aplicarea prevederilor <>art. 33 din Legea concurenţei nr. 21/1996 , cu privire la calculul taxei de autorizare a concentrãrilor economice, puse în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 61/2004 privind punerea în aplicare a regulamentelor şi instrucţiunilor Consiliului Concurenţei, elaborate în baza <>Legii concurenţei nr. 21/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 288 din 1 aprilie 2004, se abrogã.

---------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016