Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 4 din 14 ianuarie 2009  pentru aprobarea Normelor privind accesul la resursele acvatice vii din domeniul public al statului in vederea practicarii pescuitului comercial in apele maritime interioare si in apele continentale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 4 din 14 ianuarie 2009 pentru aprobarea Normelor privind accesul la resursele acvatice vii din domeniul public al statului in vederea practicarii pescuitului comercial in apele maritime interioare si in apele continentale

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 34 din 19 ianuarie 2009

Având în vedere Referatul de aprobare al Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvaculturã nr. 100 din 13 ianuarie 2009,
în temeiul art. 9, art. 10 alin. (1), <>art. 13 şi 21 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, al <>art. 8 lit. A pct. b) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.194/2008 privind organizarea, structura şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvaculturã, precum şi al <>art. 7 alin. (7) din Hotãrârea Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale,

ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale emite urmãtorul ordin:


ART. 1
Se aprobã Normele privind accesul la resursele acvatice vii din domeniul public al statului în vederea practicãrii pescuitului comercial în apele maritime interioare şi în apele continentale, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, <>Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale nr. 333/2008 pentru aprobarea Normelor privind accesul la resursele acvatice vii în vederea practicãrii pescuitului comercial al resurselor acvatice vii din domeniul public al statului, în apele maritime interioare şi în apele continentale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 497 din 2 iulie 2008, se abrogã.
ART. 3
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Ilie Sârbu

Bucureşti, 14 ianuarie 2009.
Nr. 4.


ANEXĂ

NORME
privind accesul la resursele acvatice vii din domeniul public al
statului în vederea practicãrii pescuitului comercial în apele
maritime interioare şi în apele continentale

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Pe teritoriul României pescuitul comercial se practicã în Dunãre, Delta Dunãrii, complexul lagunar Razim-Sinoie, Prut, lacuri de acumulare în care nu se practicã acvacultura şi în Marea Neagrã.
(2) Lista cu lacurile de acumulare în care nu se practicã acvacultura se stabileşte prin protocol încheiat de Agenţia Naţionalã pentru Pescuit şi Acvaculturã şi administratorii acestora.
ART. 2
(1) Accesul la resursele acvatice vii în vederea practicãrii pescuitului comercial se atribuie de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Pescuit şi Acvaculturã, denumitã în continuare Agenţie, la cerere, pescarilor profesionişti, persoane fizice autorizate şi/sau juridice.
(2) Activitatea de pescuit comercial se desfãşoarã pânã la începerea perioadei de prohibiţie din anul 2009.
ART. 3
Stabilirea numãrului ambarcaţiunilor şi navelor de pescuit se face potrivit Regulamentului (CE) 2.371/2002 privind conservarea şi exploatarea durabilã a resurselor piscicole în conformitate cu politica comunã în domeniul pescuitului, precum şi a capturii totale admisibile aferente perioadei prevãzute la art. 2 alin. (2).
ART. 4
(1) Practicarea pescuitului comercial se face în baza licenţei, permisului şi autorizaţiei de pescuit comercial, dupã caz.
(2) Licenţa, permisul şi autorizaţia de pescuit comercial se elibereazã de Agenţie, prin filialele sale regionale.
ART. 5
Agenţia are obligaţia asigurãrii tipãririi, gestionãrii şi emiterii documentelor prevãzute de prezentele norme.
ART. 6
(1) Licenţa de pescuit este un document netransmisibil, emis de Agenţie, care dã dreptul unei nave/ambarcaţiuni sã desfãşoare activitatea de pescuit comercial.
(2) Licenţa de pescuit se elibereazã la solicitarea proprietarului navei/ambarcaţiunii de pescuit sau a împuterniciţilor acestuia.
(3) Modelul licenţei de pescuit în apele continentale este prezentat în anexa nr. 1.
(4) Modelul licenţei de pescuit în apele marine este prezentat în anexa nr. 2.
ART. 7
(1) Pentru eliberarea licenţei de pescuit, nava/ambarcaţiunea de pescuit trebuie sã fie înscrisã în Fişierul navelor şi ambarcaţiunilor de pescuit.
(2) Pentru eliberarea licenţei de pescuit, solicitanţii trebuie sã depunã urmãtoarele documente:
a) cerere în care se va menţiona zona de pescuit, numãrul şi tipul uneltelor de pescuit;
b) dovada plãţii conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.016/2008 privind cuantumul taxelor de licenţiere şi autorizare în pescuit şi acvaculturã;
c) copie de pe carnetul ambarcaţiunii (ROL), certificatã cu originalul de cãtre reprezentanţii filialei regionale a Agenţiei.
(3) Cererile pentru obţinerea licenţei de pescuit, însoţite de documentele prevãzute la alin. (2), se depun la filialele regionale ale Agenţiei.
ART. 8
(1) Permisul de pescuit comercial este un document individual şi netransmisibil, prin care se atestã dreptul de pescuit comercial.
(2) Modelul permisului de pescuit comercial este prezentat în anexa nr. 3.
ART. 9
(1) Autorizaţia de pescuit, cu caracter temporar, complementarã licenţei de pescuit, conţine date referitoare la identificarea navei/ambarcaţiunii de pescuit, la perioada de valabilitate, la zona de pescuit şi la cota alocatã pe specii.
(2) Modelul autorizaţiei de pescuit comercial este prevãzut în anexa nr. 4.
ART. 10
Pe baza studiilor de evaluare a resurselor acvatice vii, elaborate de instituţiile de cercetare acreditate conform legii, Agenţia stabileşte captura totalã admisibilã, cotele anuale sau parţiale admisibile la pescuit, zonele de pescuit comercial şi efortul de pescuit pentru fiecare zonã.
ART. 11
(1) Beneficiarii dreptului de pescuit comercial au obligaţia sã achiziţioneze şi sã monteze mãrci pe uneltele de pescuit înscrise în permisul de pescuit comercial.
(2) Agenţia asigurã confecţionarea mãrcilor.
(3) Gestionarea şi evidenţa mãrcilor se fac de cãtre filialele regionale ale Agenţiei.
(4) Codurile uneltelor de pescuit, precum şi modul de marcare a acestora se stabilesc prin decizie a preşedintelui Agenţiei.
(5) Uneltele identificate de personalul cu drept de inspecţie şi control, care nu au montate mãrci, sunt retrase de la pescuit, aplicându-se mãsurile legale în vigoare.
(6) Mãrcile vor fi trecute în permisul de pescuit comercial la rubrica "Observaţii".
ART. 12
(1) Peştele capturat este descãrcat în punctele/porturile de descãrcare, unde se întocmeşte declaraţia de descãrcare.
(2) Declaraţia de descãrcare se completeazã de proprietarul/operatorul navei/ambarcaţiunii de pescuit în 3 exemplare, care sunt distribuite astfel:
a) originalul - la portul/punctul de descãrcare;
b) exemplarul 2 - la filiala regionalã a Agenţiei;
c) exemplarul 3 - rãmâne la cotor, la nava/ambarcaţiunea de pescuit.
(3) Modelul declaraţiei de descãrcare se stabileşte prin decizie a preşedintelui Agenţiei.
ART. 13
Transportul peştelui şi al produselor rezultate din pescuit se face în baza documentelor prevãzute de legislaţia specificã în vigoare.

CAP. II
Pescuitul comercial în Marea Neagrã

ART. 14
Toate navele de pescuit cu lungimi mai mari de 15 m trebuie sã aibã instalat la bord un sistem de monitorizare prin satelit.
ART. 15
Sistemul de monitorizare prin satelit trebuie sã fie conectat în permanenţã în timpul cât nava se aflã în activitate pe mare.
ART. 16
Plecãrile la pescuit şi sosirile se fac din/în porturile/punctele nominalizate de Agenţie.
ART. 17
Înainte de plecare, comandanţii navelor de pescuit sau conducãtorii ambarcaţiunilor de pescuit trebuie sã anunţe autoritãţile portuare şi pe reprezentantul filialei regionale despre intenţia de a ieşi în mare.
ART. 18
(1) Filialele regionale ale Agenţiei ţin evidenţa navelor/ambarcaţiunilor de pescuit care opereazã în porturile aferente, prin completarea registrului de evidenţã a navelor/ambarcaţiunilor de pescuit, în care se înscriu toate intrãrile şi ieşirile acestora.
(2) Modelul registrului de evidenţã a navelor/ambarcaţiunilor de pescuit se stabileşte prin decizie a preşedintelui Agenţiei.
ART. 19
(1) În timpul activitãţii de pescuit comandanţii navelor de pescuit cu lungimi mai mari de 15 m au obligaţia de a completa zilnic jurnalul de pescuit aflat la bord, în care este inclusã şi declaraţia de descãrcare.
(2) Modelul jurnalului de pescuit se stabileşte prin decizie a preşedintelui Agenţiei.
ART. 20
(1) Conducãtorii navelor de pescuit cu lungimi mai mici de 15 m au obligaţia sã completeze la întoarcerea în port jurnalul de pescuit costier.
(2) Modelul jurnalului de pescuit costier se stabileşte prin decizie a preşedintelui Agenţiei.
ART. 21
Dispoziţiile art. 20 se aplicã şi celor care pescuiesc cu unelte fixe de tip talian.
ART. 22
Jurnalele de pescuit menţionate la art. 19 şi 20 se completeazã în 3 exemplare, care sunt distribuite astfel:
a) originalul - la portul/punctul de descãrcare;
b) exemplarul 2 - la filiala regionalã a Agenţiei;
c) exemplarul 3 - rãmâne la cotor, la nava/ambarcaţiunea de pescuit.
ART. 23
Speciile de peşti pescuite sunt menţionate în jurnalele de pescuit utilizând codurile alocate fiecãrei specii, stabilite prin decizie a preşedintelui Agenţiei.
ART. 24
În cazul navelor trawler, pescuitul sub limita izobatei de 20 m este interzis.
ART. 25
(1) Comandanţii navelor de pescuit au obligaţia de a semnala prezenţa delfinilor în zona de pescuit.
(2) Modelul fişei de semnalare a delfinilor se stabileşte prin decizie a preşedintelui Agenţiei.
(3) Fişele de semnalare a delfinilor sunt transmise la filialele regionale ale Agenţiei.
ART. 26
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezentele norme.

ANEXA 1
-------
la norme
--------



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ [STEMA] │
│ │
│ MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALE │
│ AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU PESCUIT ŞI ACVACULTURĂ │
│ │
│ LICENŢĂ │
│ de pescuit în ape continentale │
│ Nr. ........ din ........ │
│ │
│ Numãrul de identificare din Fişierul navelor şi ambarcaţiunilor │
│de pescuit (CFR): ........... │
│ │
│ Date de identificare │
│ │
│ 1. Numele navei/ambarcaţiunii şi numãrul A.N.R.: ........../........... │
│ 2. Tipul ambarcaţiunii: ............................................... │
│ 3. Punct de debarcare: ................................................ │
│ 4. Marcajul exterior: ................................................. │
│ 5. Numele proprietarului: ............................................. │
│ 6. Adresa proprietarului: ............................................. │
│ 7. Operatori: ......................................................... │
│ 8. Adresa operatorilor: ............................................... │
│ │
│ Caracteristici tehnice şi echipamente │
│ │
│ 1. Puterea motorului principal: .......... kW │
│ 2. Lungimea maximã: ........................ m │
│ 3. Tonajul brut: ................................... TRB │
│ 4. Unelte de pescuit: ................................................. │
│ Tipul: ................... Marca: .................................. │
│ 5. Zona de pescuit: ................................................... │
│ │
│ Preşedinte, │
│ ................ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 2
-------
la norme
--------



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ [STEMA] │
│ │
│ MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALE │
│ AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU PESCUIT ŞI ACVACULTURĂ │
│ │
│ LICENŢĂ │
│ de pescuit în ape marine │
│ │
│ Nr. ........ din ......... │
│ │
│ Numãrul de identificare din Fişierul navelor şi ambarcaţiunilor de │
│pescuit (CFR): ......... │
│ │
│ Date de identificare │
│ │
│ 1. Numele navei/ambarcaţiunii şi numãrul A.N.R.: ........../.............. │
│ 2. Tipul navei/ambarcaţiunii: ............................................ │
│ 3. Portul de bazã/punct de debarcare: .................................... │
│ 4. Marcajul exterior: .................................................... │
│ 5. Indicativul radio: .................................................... │
│ 6. Numele proprietarului: ................................................ │
│ 7. Adresa proprietarului: ................................................ │
│ 8. Operatori: ............................................................ │
│ 9. Adresa operatorilor: .................................................. │
│ │
│ Caracteristici tehnice şi echipamente │
│ │
│ 1. Puterea motorului principal: .......... kW │
│ 2. Lungimea maximã: ...................... m │
│ 3. Lungimea între perpendiculare: ...... m │
│ 4. Tonajul brut: ................................... TRB │
│ 5. Unelte de pescuit: .................................................... │
│ Tipul: .................. Marca: ..................................... │
│ 6. Zona de pescuit: ...................................................... │
│ │
│ Preşedinte, │
│ ................... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 3
-------
la norme
--------





AGENŢIA NAŢIONALĂ AGENŢIA NAŢIONALĂ
PENTRU PESCUIT ŞI ACVACULTURĂ PENTRU PESCUIT ŞI ACVACULTURĂ


Permis de pescuit comercial
Seria 0001
nr. .............. din ............

┌────────────┐
[SIGLA*] │ │ Ambarcaţiunea de pescuit nr.
│ FOTO │ ............................
│ L.S. │
│ │
└────────────┘
Numele ....................................
Prenumele .................................
Data naşterii (an/luna/zi): ....../...../..
Acest permis vã conferã dreptul sã CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
desfãşuraţi o activitate tradiţionalã: BI/CI seria ................ nr. ..........
pescuitul. Protejaţi resursa piscicolã Domiciliul stabil: ........................
pentru ca aceastã tradiţie sã dureze. ...........................................

Preşedinte,
.................

1. Zona de pescuit alocatã
a) Lacustrã ...............................
...........................................
b) Marinã ................................. VIZA
...........................................
c) Dunãre şi braţele sale ................
...........................................
d) Prut ...................................
e) Lacuri de acumulare ....................
2. Unelte de pescuit autorizate
a) Pentru zonele lacustre:
Tip ........................ Buc. ......... ─────────────────────────────────────────
Tip ........................ Buc. .........
Tip ........................ Buc. .........
b) Pentru zonele marine:
Tip ........................ Buc. .........
Tip ........................ Buc. .........
Tip ........................ Buc. .........
c) Pentru zona Dunãre şi braţele sale:
Tip ........................ Buc. .........
Tip ........................ Buc. .........
Tip ........................ Buc. .........
d) Pentru zona Prut: VIZA
Tip ........................ Buc. .........
Tip ........................ Buc. .........
Tip ........................ Buc. .........
e) Pentru lacuri de acumulare:
Tip ........................ Buc. .........
Tip ........................ Buc. .........
3. Punctele de debarcare a peştelui capturat autorizate
...........................................
...........................................
4. Centre de primã vânzare autorizate
...........................................
...........................................

Observaţii inspector piscicol
...........................................



----------
NOTĂ(CTCE)
*) Sigla se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 34 din 19 ianuarie 2009, la pagina 6 (a se vedea imaginea asociatã).


ANEXA 4
-------
la norme
--------

(Faţã)


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ ROMÂNIA ┌─────────────────┐ │
│ [STEMA] │Seria 01 ANPA 001│ │
│ └─────────────────┘ │
│ │
│ │
│ MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALE │
│ AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU PESCUIT ŞI ACVACULTURĂ │
│ │
│ AUTORIZAŢIE │
│ de pescuit comercial │
│ │
│ Nr. ....... din ...... │
│ Valabilã de la ......... pânã la .......... │
│ │
│ ...........(PF; AF; S.C.)........., adresa ................., înregistrarea│
│fiscalã ..............., poate practica pescuitul comercial în zonele....... │
│...................... cu un numãr de ambarcaţiuni de pescuit ............ şi │
│un numãr de pescari ..................... │
│ Peştele capturat şi descãrcat în punctele de descãrcare menţionate pe verso │
│ se vinde prin centrul de primã vânzare ................................... │
│ ......................................................................... │
│ ......................................................................... │
│ Adresa centrului de primã vânzare ....................................... │
│ │
│ Preşedinte, │
│ ........... │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



(Verso)


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Puncte de debarcare │
│ ┌────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┐ │
│ │ 1. │ 3. │ │
│ ├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤ │
│ │ 2. │ 4. │ │
│ └────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┘ │
│ Cote │
│ - tone - │
│ ┌────────┬──────────────────┬──────────────────┬──────────────────┬────────┐ │
│ │ Specia │ Zona: │ Zona: │ Zona: │ TOTAL │ │
│ ├────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤ │ │
│ │ │ Cota alocatã │ Cota alocatã │ Cota alocatã │ │ │
│ ├────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┼────────┤ │
│ ├────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┼────────┤ │
│ ├────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┼────────┤ │
│ ├────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┼────────┤ │
│ ├────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┼────────┤ │
│ ├────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┼────────┤ │
│ ├────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┼────────┤ │
│ ├────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┼────────┤ │
│ ├────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┼────────┤ │
│ │ TOTAL: │ │ │ │ │ │
│ └────────┴──────────────────┴──────────────────┴──────────────────┴────────┘ │
│ Emitent, │
│ ...................... │
│ L.S. (*) │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



-----------
(*) Loc ştampilã

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016