Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 4.295 din 19 iulie 2004  privind aprobarea Metodologiei si a documentelor utilizate in procedura de evaluare si selectie a 50 de unitati de invatamant profesional si tehnic din mediul rural pentru a participa in cadrul proiectului PHARE 2003 si a 100 de unitati de invatamant profesional si tehnic din mediul rural si mediul urban - localitati mici si mijlocii pentru a participa in cadrul proiectelor PHARE 2004-2006 - Coeziune economica si sociala - invatamant profesional si tehnic (TVET)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 4.295 din 19 iulie 2004 privind aprobarea Metodologiei si a documentelor utilizate in procedura de evaluare si selectie a 50 de unitati de invatamant profesional si tehnic din mediul rural pentru a participa in cadrul proiectului PHARE 2003 si a 100 de unitati de invatamant profesional si tehnic din mediul rural si mediul urban - localitati mici si mijlocii pentru a participa in cadrul proiectelor PHARE 2004-2006 - Coeziune economica si sociala - invatamant profesional si tehnic (TVET)

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 770 din 23 august 2004
Având în vedere prevederile fişei de proiect PHARE 2003 - Coeziune economicã şi socialã - componenta învãţãmânt profesional şi tehnic (TVET), precum şi pe cele ale proiectului documentului de programare PHARE 2004-2006 - Coeziune economicã şi socialã - componenta învãţãmânt profesional şi tehnic (TVET),
în conformitate cu dispoziţiile <>Legii învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 410/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii,

ministrul educaţiei şi cercetãrii emite prezentul ordin.

ART. 1
Se aprobã Metodologia de evaluare şi selecţie a 50 de unitãţi de învãţãmânt profesional şi tehnic din mediul rural pentru a participa în cadrul proiectului PHARE 2003 şi a 100 de unitãţi de învãţãmânt profesional şi tehnic din mediul rural şi mediul urban - localitãţi mici şi mijlocii (cu pânã la 100.000 de locuitori, conform ultimului recensãmânt) pentru a participa în cadrul proiectelor PHARE 2004-2006 - Coeziune economicã şi socialã învãţãmânt profesional şi tehnic (TVET), prevãzutã în anexa nr. 1 la prezentul ordin.
ART. 2
Se aprobã Ghidul de selecţie a unitãţilor de învãţãmânt, prevãzut în anexa nr. 2 la prezentul ordin.
ART. 3
Se aprobã Grila de evaluare a unitãţilor de învãţãmânt pentru programul PHARE TVET 2003 şi Grila de evaluare a unitãţilor de învãţãmânt pentru programul PHARE TVET 2004-2006, prevãzute în anexele nr. 3.1 şi, respectiv, 3.2 la prezentul ordin.
ART. 4
Se aprobã Formularul "Cerere de participare la selecţie" a unitãţilor de învãţãmânt, prevãzut în anexa nr. 4 la prezentul ordin.
ART. 5
Se aprobã Comitetul naţional de selecţie, cu urmãtoarea componenţã:
- preşedinte - secretar de stat pentru învãţãmânt preuniversitar în Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii;
- secretar - expert din cadrul Centrului Naţional de Dezvoltare a Învãţãmântului Profesional şi Tehnic;
- 8 subcomitete regionale, formate fiecare din:
● un reprezentant al agenţiei de dezvoltare regionalã;
● un reprezentant al Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii;
● un reprezentant al Centrului Naţional de Dezvoltare a Învãţãmântului Profesional şi Tehnic.
ART. 6
Se aprobã calendarul procesului de selecţie:
● 6 septembrie 2004 - depunerea cererilor de participare şi a documentaţiei pentru selecţie de cãtre unitãţile de învãţãmânt aplicante;
● 1 octombrie 2004 - finalizarea procesului de selecţie.
ART. 7
Cheltuielile de participare a reprezentanţilor agenţiei de dezvoltare regionalã la procesul de selecţie vor fi suportate din bugetul Centrului Naţional de Dezvoltare a Învãţãmântului Profesional şi Tehnic.
ART. 8
Instituţia Secretarului de Stat pentru Învãţãmânt Preuniversitar şi Tehnic, Direcţia generalã pentru învãţãmânt preuniversitar, Direcţia generalã evaluare, prognoze, strategii şi programe pentru învãţãmântul preuniversitar, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învãţãmântului Profesional şi Tehnic, inspectoratele şcolare judeţene şi conducerile unitãţilor de învãţãmânt eligibile vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 9
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul educaţiei şi cercetãrii,
Alexandru Athanasiu

Bucureşti, 19 iulie 2004.
Nr. 4.295.


ANEXA 1

METODOLOGIA

de evaluare şi selecţie a 50 de unitãţi de învãţãmânt
profesional şi tehnic din mediul rural pentru a participa în cadrul
proiectului PHARE 2003 şi a 100 de unitãţi de
învãţãmânt profesional şi tehnic din mediul rural
şi mediul urban - localitãţi mici şi mijlocii (cu pânã
la 100.000 de locuitori, conform ultimului recensãmânt)
pentru a participa în cadrul proiectelor PHARE 2004-2006 -
Coeziune economicã şi socialã - învãţãmânt profesional şi tehnic (TVET)

Procesul naţional de selecţie
1. Procesul de selecţie: faza de evaluare a cererilor de selecţie a unitãţilor de învãţãmânt pentru programul PHARE 2003 şi 2004-2006 - Coeziune economicã şi socialã - componenta TVET este realizatã la nivel naţional de un comitet naţional de selecţie (CNS).
Comitetul menţionat mai sus este format din 28 de membri şi va avea urmãtoarea structurã:
● preşedinte - fãrã drept de vot - secretar de stat pentru învãţãmânt preuniversitar în Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii;
● secretar - fãrã drept de vot - expert din cadrul Centrului Naţional de Dezvoltare a Învãţãmântului Profesional şi Tehnic;
● 8 subcomitete regionale formate fiecare din urmãtorii membri cu drept de vot:
- un reprezentant al agenţiei de dezvoltare regionalã;
- un reprezentant al Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii;
- un reprezentant al Centrului Naţional de Dezvoltare a Învãţãmântului Profesional şi Tehnic.
La procesul de selecţie participã ca observatori reprezentanţi ai Ministerului Integrãrii Europene şi Delegaţiei Comisiei Europene.
2. Pentru fiecare membru cu drept de vot va fi nominalizat câte un membru supleant, cu drept de vot, care vor fi incluşi în CNS numai în situaţia în care unul dintre membrii cu drept de vot menţionaţi anterior se retrage.
3. Membrii votanţi (inclusiv membrii supleanţi) vor fi nominalizaţi individual, pe baza expertizei - probatã prin curriculum-vitae - în urmãtoarele domenii:
● dezvoltare instituţionalã în domeniul educaţiei şi formãrii profesionale;
● dezvoltarea resurselor umane;
● dezvoltare regionalã;
● dezvoltare, management şi evaluare de proiecte.
4. Membrii votanţi ai CNS trebuie sã ia parte la toate şedinţele de lucru. Fiecare absenţã trebuie consemnatã şi justificatã în raportul de evaluare. În vederea finalizãrii în cel mai scurt timp posibil a procesului de evaluare şi selecţie, membrii CNS nu trebuie sã fie angrenaţi în rezolvarea altor sarcini pe întreaga duratã a procesului.
Membrii CNS au drepturi egale de vot.
5. Pe întreaga duratã a procesului de evaluare numãrul membrilor votanţi nu poate fi schimbat. Ca urmare, fiecare membru al CNS care se retrage, indiferent de motiv, trebuie înlocuit cu unul dintre membrii supleanţi desemnaţi. Înlocuirea se va face astfel încât membrul supleant sã provinã din acelaşi domeniu instituţional cu cel pe care îl înlocuieşte. Noul membru votant trebuie sã reia întregul proces de evaluare şi sã evalueze toate ofertele discutate. Evaluãrile fãcute de membrii cu drept de vot retraşi din CNS, indiferent de stadiul de evaluare, nu vor fi luate în considerare.
6. Secretariatul CNS va fi asigurat de un expert din cadrul Centrului Naţional de Dezvoltare a Învãţãmântului Profesional şi Tehnic, care va participa la procesul de evaluare şi selecţie fãrã a avea drept de vot.
7. Delegaţia Comisiei Europene şi Ministerul Integrãrii Europene pot numi observatori care sã urmãreascã, parţial sau în totalitate, etapele procesului de selecţie.
8. Rolul observatorilor este de a urmãri corectitudinea proceduralã şi, în special, transparenţa procesului de selecţie.
Imparţialitate, confidenţialitate şi conflictul de interese
9. Fiecare membru al CNS, cu sau fãrã drept de vot, implicat în procesul de selecţie, va semna o declaraţie de confidenţialitate şi imparţialitate, precum şi o declaraţie privind conflictul de interese.
10. CNS, prin subcomitete, va verifica dacã plicurile în care au fost transmise dosarele înaintate de şcoli în vederea selecţiei sunt închise şi sigilate şi va proceda la analizã şi evaluare conform procedurii şi criteriilor anexate.
11. Nu pot fi fãcute publice nici un fel de informaţii referitoare la examinare, clarificãrile cerute, evaluarea sau criteriile de comparaţie a proiectelor depuse. Orice astfel de încercare realizatã prin orice mijloace (fie prin iniţierea de contacte între aplicanţi şi membrii CNS, fie prin alte mijloace) va conduce la excluderea imediatã din evaluare a dosarelor propuse.
12. Activitatea CNS, de la deschiderea dosarelor şi pânã la finalizarea selecţiei, se desfãşoarã cu uşile închise şi este confidenţialã. Nu pot fi fãcute vizite în teren în scopul verificãrii corectitudinii datelor menţionate. Comunicarea cu solicitanţii se va face în scris (prin fax sau scrisori semnate de cãtre preşedinte şi secretarul CNS). Corespondenţa purtatã trebuie pãstratã la loc sigur. Dacã nu existã nici o altã modalitate de comunicare cu şcolile, inspectoratul şcolar judeţean respectiv va acţiona ca intermediar.
13. În vederea pãstrãrii confidenţialitãţii lucrãrilor, participarea la şedinţele CNS va fi limitatã strict la membrii comitetului şi la observatori.
14. Propunerile (în copie şi original) nu trebuie sã pãrãseascã încãperea/clãdirea în care au loc şedinţele CNS înainte de finalizarea procesului de selecţie. Ele trebuie pãstrate la loc sigur atunci când nu se lucreazã cu ele. De asemenea, toate materialele legate de procesul de evaluare (grile de evaluare, notiţe) trebuie pãstrate în spaţii care asigurã condiţii adecvate pentru confidenţialitate şi arhivare.
Responsabilitãţile membrilor CNS
15. Preşedintele rãspunde de coordonarea procesului de selecţie şi de asigurarea imparţialitãţii şi transparenţei acestui proces. De asemenea, preşedintele se va asigura cã nici un moment în sala de şedinţe în care se desfãşoarã sesiunile de evaluare nu va rãmâne doar o singurã persoanã (evaluator sau observator).
16. Membrii cu drept de vot ai CNS au responsabilitate colectivã pentru deciziile adoptate de comitet.
17. Secretarul CNS rãspunde de desfãşurarea tuturor sarcinilor administrative pe parcursul desfãşurãrii procesului de evaluare. Acestea vor include:
● distribuirea şi colectarea declaraţiilor de imparţialitate şi confidenţialitate;
● punerea la dispoziţie membrilor votanţi ai subcomitetelor a grilelor de evaluare şi a copiilor complete ale documentaţiilor depuse de şcolile aplicante;
● colectarea zilnicã a grilelor de evaluare de la fiecare membru;
● elaborarea şi pãstrarea minutelor sesiunilor de evaluare şi a altor documente solicitate şi menţionate în prezentul material;
● consemnarea zilnicã, pe bazã de semnãturã, a prezenţei la sesiuni, precum şi redactarea raportului de evaluare şi a anexelor acestuia.
Reuniunile de lucru ale CNS
18. Preşedintele CNS va convoca reuniunea pregãtitoare de lucru a CNS, în termen de 3 zile lucrãtoare de la expirarea termenului limitã pentru depunerea dosarelor, prin scrisoare recomandatã sau fax adresat/adresatã tuturor membrilor şi supleanţilor acestora, precum şi observatorilor. În notificarea scrisã se vor preciza exact locul, data şi ora primei reuniuni. Toţi membrii CNS (inclusiv supleanţii) trebuie sã confirme primirea notificãrii şi participarea la reuniune cu cel puţin o zi înainte de data planificatã.
19. Acest procedeu de comunicare rãmâne valabil şi pentru organizarea şedinţelor ulterioare de evaluare, dacã nu se convine altfel. În cazul în care unul sau mai mulţi membri activi ai CNS nu este disponibil/nu sunt disponibili, preşedintele va informa în timp util supleanţii despre acest lucru şi le va comunica locul de desfãşurare a lucrãrilor.
Procesul de selecţie
20. La primirea dosarelor secretarul le va înregistra şi va furniza o confirmare de primire. Propunerile trebuie înregistrate, la sosire, cu urmãtoarele date:
● numãrul de înregistrare;
● data şi ora sosirii;
● numele şi adresa solicitantului (dacã sunt menţionate pe plic);
● conformitatea plicului (sigilat/nesigilat).
21. Toate dosarele vor fi grupate pe regiuni.
22. Dosarele sigilate, grupate pe regiuni, vor fi înaintate fiecãrui subcomitet în vederea verificãrii conformitãţii administrative. În urma verificãrii conformitãţii administrative, în cazul documentelor incomplete sau al necompletãrii unor rubrici ale documentaţiei, membrii CNS vor cere solicitantului sã facã respectivele completãri în termen de douã zile lucrãtoare de la primirea notificãrii. Orice solicitare de clarificare ce presupune contactarea solicitanţilor în timpul procesului de selecţie trebuie efectuatã în scris (prin fax sau scrisoare transmis/transmisã direct şcolilor sau, în cazuri excepţionale, inspectoratelor şcolare) şi semnatã atât de preşedintele, cât şi de secretarul CNS. Copii ale respectivelor comunicãri vor fi anexate la raportul de evaluare.
23. Dosarele corespunzãtoare fiecãrei regiuni vor fi apoi verificate din punct de vedere al eligibilitãţii de cãtre membrii subcomitetului regiunii respective. Vor fi supuse etapelor urmãtoare ale evaluãrii numai dosarele şcolilor care nu au fost respinse în faza de eligibilitate.
Calitatea tuturor propunerilor pentru o regiune va fi evaluatã de fiecare membru al subcomitetului CNS, pe baza grilelor de evaluare. Fiecare evaluator va acorda un punctaj pentru fiecare subsecţiune. CNS va lua decizia finalã dupã ce au fost examinate toate propunerile. Toate deciziile trebuie înregistrate şi justificate în raportul de evaluare. CNS va întocmi în final o listã de şcoli propuse pentru cuprinderea în proiectele PHARE, menţionând şi punctajul acordat. Propunerile vor fi plasate în ordinea descrescãtoare a punctajului, la nivel regional.
24. Întreaga procedurã de evaluare se va consemna în raportul de evaluare, care trebuie semnat de preşedinte, secretar şi de toţi membrii cu drept de vot ai CNS. Raportul de evaluare va conţine, de asemenea, grilele de evaluare şi minutele sesiunilor de evaluare şi trebuie sã precizeze:
- data, ora şi locul sesiunii;
- persoanele prezente;
- lista şcolilor propuse pentru cuprinderea în proiectele PHARE, cu menţionarea punctajelor;
- lista şcolilor ce nu au fost selectate şi motivele neselectãrii lor.
Raportul de evaluare
25. În termen de 5 zile lucrãtoare de la finalizarea evaluãrii urmãtoarele documente vor fi înaintate Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii:
- raportul de evaluare;
- grilele de evaluare completate şi semnate de cãtre membrii CNS;
- lista şcolilor propuse pentru a fi cuprinse în proiectele PHARE 2003 şi PHARE 2004-2006.
26. Ministrul educaţiei şi cercetãrii va aproba prin ordin lista celor 50 de şcoli pentru programul PHARE 2003 din mediul rural, precum şi a celor 100 de şcoli pentru programul PHARE 2004-2006 din mediul rural şi urban - localitãţi mici şi mijlocii.
27. Raportul de evaluare va fi transmis Ministerului Integrãrii Europene şi delegaţiei Comisiei Europene pentru informare.
28. Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public, prin afişare la sediul Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii şi prin informarea scrisã a şcolilor solicitante.
29. Şcolile neselectate vor fi informate asupra motivului respingerii (rãspunsul cãtre şcoli trebuie sã precizeze criteriile administrative sau de eligibilitate care nu au fost îndeplinite), dupã caz:
● cererea a fost primitã dupã data de închidere a licitaţiei;
● dosarul de cerere este incomplet sau nu este conform condiţiilor de eligibilitate prestabilite;
● cererea nu a fost completatã conform precizãrilor din prezentul ghid;
● cererea a fost scrisã de mânã;
● solicitantul este neeligibil;
● documentaţia prezentatã nu a întrunit punctajul care sã îi permitã încadrarea în numãrul de şcoli stabilit pentru fiecare regiune de dezvoltare.
30. Evaluarea aplicaţiilor depuse de şcolile din mediul rural şi de cele din localitãţi mici şi mijlocii va fi efectuatã separat, în conformitate cu criteriile de eligibilitate şi evaluare respective.
APENDICE:
1. Ghidul de selecţie a unitãţilor de învãţãmânt care vor fi incluse în proiectele PHARE RO 2003 şi PHARE RO 2004-2006
2. Grila de conformitate administrativã (vezi anexa)
3. Grilele de evaluare a unitãţilor de învãţãmânt (pentru unitãţi care aplicã în programul PHARE TVET 2003 şi pentru unitãţi care aplicã în programele PHARE 2004-2006)
4. Cerere de participare la selecţie - formular
5. Lista şcolilor eligibile din mediul rural aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii
6. Lista judeţelor, a localitãţilor urbane mici şi mijlocii.


ANEXA
-----
la metodologie
--------------

Grilã de conformitate administrativã
Unitatea de învãţãmânt .........................


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Verificat de
............
Indicatori prevãzuţi Indicatori Admis/ ............
furnizaţi Respins la data ...
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Documentaţia de participare la selecţie
este transmisã în plic sigilat pânã la
data limitã de depunere
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Documentaţia de participare la selecţie
este transmisã în original şi douã copii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Documentaţia de participare la selecţie
este completã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Anexele sunt complete*)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Documentaţia de participare la selecţie
este editatã în formatul cerut
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Documentaţia de participare la selecţie
este semnatã şi ştampilatã de unitatea
şcolarã solicitantã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Declaraţiile cerute şi certificatele
sunt semnate şi ştampilate de emitenţi
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


---------
*) Dacã o anexã lipseşte sau este incompletã, specificaţi titlul.

ANEXA 2

MINISTERUL INTEGRĂRII EUROPENE MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI
CERCETĂRII

PROIECTELE Phare RO 2003 şi Phare RO 2004-2006

COEZIUNE ECONOMICĂ ŞI SOCIALĂ

COMPONENTA ÎNVĂŢĂMÂNT PROFESIONAL ŞI TEHNIC

GHID

DE SELECŢIE A UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT

BUCUREŞTI 2004


Cuprins

I. PROGRAMUL DE DEZVOLTARE INSTITUŢIONALA PENTRU COEZIUNE ECONOMICĂ ŞI SOCIALĂ PHARE 2003 ŞI 2004-2006 COMPONENTA ÎNVĂŢĂMÂNT PROFESIONAL SI TEHNIC

1.1 Cadrul general
1.2 Obiectivele Programului
1.3 Obiectivele specifice componentei "Învãţãmânt profesional şi tehnic"

II. REGULI PRIVIND PARTICIPAREA LA SELECŢIE A ŞCOLILOR
2.1 Condiţii de participare la selecţie
2.1.1 Eligibilitatea Solicitanţilor: cine poate participa la licitaţie
2.1.2 Criterii de conformitate administrativa
2.1.3 Criterii de eligibilitate şi de relevantã pentru şcoli de aplicaţie

2.2 Proceduri. Completarea documentaţiei şcolii solicitante- cererea de participare la selecţie

2.2.1 Formularul de cerere de participare la selecţie şi documentaţia necesarã
2.2.2 Unde şi cum se trimit cererile de participare la selecţie
2.2.3 Termenul limitã

=> 2.3 Evaluarea şi selectarea cererilor de participare la selecţie

2.4 Informaţii privind decizia de selecţie a şcolilor ce vor participa la program

III. LISTA ANEXELOR

=> Anexa A - Formular de cerere de participare la selecţie
=> Anexa B1 - Grila de Evaluare a unitãţilor de învãţãmânt
=> Anexa B3 - Grila de conformitate administrativa
=> Anexa C - Lista şcolilor cuprinse în centrele de comune

I. PROGRAMUL DE COEZIUNE ECONOMICĂ ŞI SOCIALĂ Phare -
INVESTIŢII şi DEZVOLTARE INSTITUŢIONALĂ - componenta ÎNVĂŢĂMÂNT
PROFESIONAL şi TEHNIC

1.1 CADRUL GENERAL
Programul de coeziune economicã şi socialã Phare are drept scop implementarea unor mãsuri integrate de asistenţã tehnicã şi financiarã pentru Guvernul României, în vederea dezvoltãrii unor programe de investiţie în sectoare economice şi sociale prioritare. Programul rãspunde cerinţelor strategice ale Planului National de Dezvoltare şi contribuie la consolidarea capacitãţii instituţionale a organizaţiilor centrale şi locale din România, pentru a facilita procesul de aderare la UE.
Cadrul instituţional al acestor proiecte pentru componenta învãţãmânt profesional şi tehnic cuprinde:
(1) Ministerul Integrãrii Europene (MIE) în calitate de Autoritate Contractantã
(2) Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii (MEC) în calitate de Autoritate de Implementare însãrcinatã cu managementul tehnic al programelor Phare - componenta învãţãmânt profesional şi tehnic;
(3) Centrul National de Dezvoltare a învãţãmântului Profesional şi Tehnic (CNDÎPT) în calitate de Unitate de Implementare din partea Autoritãţii de Implementare;
(4) Consiliul Naţional de Dezvoltare Regionalã (CNDR) care a hotãrât constituirea Consorţiilor Regionale;
(5) Consorţiile Regionale (CR) - structuri consultative, constituite cu ocazia implementãrii proiectelor de coeziune socialã şi economicã - componenta TVET, care reunesc reprezentanţii urmãtoarelor instituţii:


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Agenţia pentru Dezvoltare Regionalã (ADR) 3 reprezentanţi
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Consilii Judeţene (CJ) 1 reprezentant pentru fiecare judeţ
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Agenţii Judeţene de Ocupare a Forţei de 1 reprezentant pentru fiecare judeţ
Muncã (AJOFM)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Filiala regionalã a Centrului National
pentru Dezvoltarea Învãţãmântului 1 reprezentant al fiecãrei filiale
Profesional şi Tehnic (CNDÎPT) regionale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Inspectorate Şcolare Judeţene (ISJ) 1 reprezentant pentru fiecare judeţ
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Comitete Locale pentru Dezvoltarea 1 reprezentant al unei instituţii a
Parteneriatului Social în formarea partenerilor sociali, pentru
profesionalã (CLDPS) fiecare judeţ alta decât cele
nominalizate anterior
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Universitãţi (Univ) 2-3 reprezentanţi
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



(6) Comitetul Director (CD) al programului este format din reprezentanţii Ministerului Integrãrii Europene, Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, alte ministere, Centrului Naţional pentru Dezvoltarea Învãţãmântului Profesional şi Tehnic, parteneri sociali
1.2 OBIECTIVELE PROGRAMULUI
Obiectivul general al programului Phare - coeziune economicã şi socialã este dezvoltarea şi implementarea politicilor naţionale şi programelor de coeziune socialã şi economicã, pe baze multianuale, în concordanta cu previziunile Planului Naţional de Dezvoltare (PND) şi a Reglementarii Consiliului Europei 1266/1999 privind extinderea sistemelor de implementare descentralizatã (EDIS) în ţãrile candidate, prin întãrirea capacitãţii instituţionale a ministerelor, a celor opt Agenţii de Dezvoltare Regionalã şi a autoritãţilor locale relevante pentru a pregãti implementarea suportului investiţional ce va fi asigurat prin program.
1.3. OBIECTIVELE SPECIFICE COMPONENTEI ÎNVĂŢĂMÂNT PROFESIONAL şi TEHNIC (TVET)

1. Consolidarea rezultatelor reformei obţinute prin programul Phare VET RO 9405 pentru învãţãmânt profesional şi tehnic precum şi prin programele Phare TVET RO 2001 şi 2002 Coeziune Economicã şi Socialã (componenta învãţãmânt profesional şi tehnic) pentru a sprijini modernizarea sistemului TVET raţionalizat;
2. Adaptarea şi eficientizarea mecanismelor de conducere şi coordonare a formãrii profesionale prin învãţãmânt profesional şi tehnic, în concordanţã cu aranjamentele instituţionale create pentru dezvoltarea regionalã integratã, economicã şi socialã, aşa cum este prognozatã pe termen mediu şi lung, în Planul Naţional de Dezvoltare precum şi pe baza recomandãrilor programelor Phare 2001 şi 2002;
3. Continuarea asigurãrii de şanse egale pentru toţi tinerii pentru a obţine o bunã calificare profesionalã, comparabile cu cele din Uniunea Europeanã, prin asigurarea învãţãmântului profesional şi tehnic care sã rãspundã flexibil nevoilor individuale de dezvoltare personalã şi profesionalã a elevilor, având în vedere realizãrile obţinute în programele Phare anterioare. O atenţie deosebitã va fi acordatã elevilor din mediul rural.

II. REGULI PRIVIND PARTICIPAREA LA SELECŢIE A UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT

Acest ghid stabileşte regulile de depunere a cererilor de participare la selecţie a unitãţilor de învãţãmânt şi de selecţie a acestora pentru punerea în aplicare a Programului Phare 2003 precum şi a programelor Phare 2004-2006 de Coeziune Economicã şi Socialã - componenta Învãţãmânt Profesional şi Tehnic (TVET). Ghidul este elaborat în conformitate cu fişa standard a proiectelor Phare RO 2003 precum şi cu proiectul documentelor de programare Phare 2004-2006.

2.1. CONDIŢII DE PARTICIPARE LA SELECŢIE
Acest ghid stabileşte regulile de depunere a cererilor de participare la selecţie pentru selecţia a 50 şcoli din mediul rural şi 100 şcoli din mediul rural şi urban-localitãti mici şi mijlocii (cele care au mai puţin de 100 000 locuitori conform datelor ultimului recensãmânt).

2.1.1. Eligibilitatea solicitanţilor: cine poate participa la selecţie

Proiectul Phare 2003
Solicitanţii reprezintã grupuri şcolare care organizeazã învãţãmânt profesional şi tehnic situate în mediul rural care solicitã pentru prima datã participarea într-un program Phare pentru învãţãmânt profesional şi tehnic şi care se regãsesc în Lista aprobatã de MEC pentru şcoli eligibile din mediul rural (în anexã);
Numãrul maxim de grupuri şcolare admise prin program pentru mediul rural este 50.

Proiectele Phare 2004-2006
Solicitanţii reprezintã grupuri şcolare din mediul rural şi urban-localitãti mici şi mijlocii (cu mai puţin de 100 000 locuitori conform datelor ultimului recensãmânt) care organizeazã învãţãmânt profesional şi tehnic şi care solicitã pentru prima datã participarea într-un program Phare TVET pentru învãţãmânt profesional şi tehnic;
Numãrul maxim de grupuri şcolare admise prin program pentru localitãţi mici şi mijlocii este de 100.
Lista judeţelor şi a localitãţilor mici şi mijlocii este anexatã.

NOTĂ: Unitãţile de învãţãmânt din mediul rural pot aplica pentru ambele programe de asistenţã, respectiv Phare RO 2003 şi Phare RO 2004-2006 dar nu pot fi selectate decât în unul din programe.

2.1.2. Criterii de conformitate administrativã
(a) documentaţia de participare la selecţie este transmisã în plic sigilat pânã la data limitã de depunere,
(b) documentaţia de participare la selecţie este transmisã în 1 original şi 2 copii,
(c) documentaţia de participare la selecţie este completã,
(d) anexele sunt complete,
(e) documentaţia de participare la selecţie este editatã în formatul cerut,
(f) documentaţia de participare la selecţie este semnatã şi ştampilatã de unitatea şcolarã solicitantã,
(g) declaraţiile cerute şi certificatele sunt semnate şi ştampilate de emitenţi
2.1.3. Criterii de eligibilitate şi de relevanţã
Criterii de eligibilitate:
Pentru şcolile din mediul rural, aplicante în Phare TVET RO 2003
(1) sã fie o unitate de învãţãmânt ce şcolarizeazã în domeniul învãţãmântului profesional şi tehnic, din reţeaua învãţãmântului de stat sau particular acreditat, care depune o cerere de participare în proiectul Phare TVET 2003, ca solicitant individual,
(2) sã fie inclusã în Lista şcolilor din mediul rural, aprobatã de MEC (in anexã), sub rezerva dovedirii statutului de localitate din mediul rural la data depunerii dosarului
(3) sã prezinte cel puţin un nivel de calificare în TVET (din trei posibile: nivel 1 [şcoala de arte şi meserii], nivel 2 [an de completare- şcoalã profesionalã în lichidare], nivel 3 [învãtãmânt liceal]-filiera tehnologicã, conform planului de şcolarizare din anul 2003-2004,
(4) sã fie direct responsabilã de pregãtirea şi managementul proiectului şi sã nu acţioneze ca intermediar,
(5) sã se afle într-o localitate în care evoluţia demograficã a populaţiei şcolare (elevi înscrişi în învãţãmântul gimnazial, pe ani de studiu, în ultimii 5 ani) sã fie constantã sau în creştere,
(6) sã prezinte documente de proprietate asupra terenului şi clãdirilor (Extras de Carte funciarã eliberat de cãtre Biroul de Carte Funciarã, Plan de încadrare în zonã şi Plan de delimitare a proprietãţii, vizate de cãtre Oficiul Teritorial de Cadastru, Geodezie şi Cartografie),
(7) profilul/ domeniul şcolii sã rãspundã tendinţelor de dezvoltare economicã a zonei sau şcoala sã aibã capacitate de adaptare la aceste tendinţe,
(8) sã existe în zona o infrastructurã minimã pentru a susţine oferta de pregãtire în TVET (drumuri de acces, zonã electrificatã, existenta transportului curent),
(9) cel puţin 90% din personalul de predare sã fie calificat.
Pentru şcolile din mediul rural şi urban- localitãţile mici şi mijlocii (cu pânã la 100.000 de locuitori conform ultimului recensãmânt), aplicante în Phare TVET RO 2004-2006
(1) sã fie un grup şcolar ce şcolarizeazã în domeniul învãţãmântului profesional şi tehnic, din reţeaua învãţãmântului de stat sau particular acreditat, care depune o cerere de participare în proiectele Phare TVET 2004-2006, ca solicitant individual,
(2) sã funcţioneze în mediul rural sau urban- localitate micã sau mijlocie (cu pânã la 100.000 de locuitori conform ultimului recensãmânt),
(3) şcolile aplicante din mediul rural sã prezinte cel puţin un nivel de calificare în anul 2003-2004, iar şcolile aplicante din mediul urban sã prezinte cel puţin douã niveluri de calificare în TVET (din trei posibile: nivel 1 [şcoala de arte şi meserii], nivel 2 [an de completare- şcoalã profesionalã în lichidare], nivel 3 [învãtãmânt liceal]-filiera tehnohgicã, conform planului de şcolarizare pentru anii şcolari 2003-2004 şi 2004-2005 şi a planului de dezvoltare a şcolii,
(4) sã fie direct responsabil de pregãtirea şi managementul proiectului şi sã nu acţioneze ca intermediar,
(5) sã se afle într-o localitate în care evoluţia demograficã a populaţiei şcolare (elevi înscrişi în învãţãmântul gimnazial, pe ani de studiu, în ultimii 5 ani) sã fie constantã sau în creştere,
(6) sã prezinte documente de proprietate asupra terenului şi clãdirilor (Extras de Carte funciarã eliberat de cãtre Biroul de Carte Funciarã, Plan de încadrare în zonã şi Plan de delimitare a proprietãţii, vizate de cãtre Oficiul Teritorial de Cadastru, Geodezie şi Cartografie),
(7) profilul/ domeniul şcolii sã rãspundã tendinţelor de dezvoltare economicã a zonei sau şcoala sã aibã capacitate de adaptare la aceste tendinţe,
(8) cel puţin 90% din personalul de predare sã fie calificat.

Criterii de relevantã (valabile atât pentru unitãţile de învãţãmânt care aplicã pentru Phare TVET RO 2003 cât şi Phare TVET RO 2004-2006):

(1) oferta educaţionalã: profilul şcolii trebuie sã rãspundã prioritãţilor de dezvoltare economicã la nivel regional şi local, stabilite prin Planurile Regionale şi Locale de Acţiune pentru Învãţãmânt
(2) modul în care este adaptatã oferta educaţionalã la nevoile individuale ale populaţiei şcolare: sunt relevante şcolile care au preocupãri pentru adaptarea ofertei educaţionale în vederea integrãrii elevilor cu deficienţe comportamentale, fizice sau psihice, precum şi a acelora care se aflã în situaţii de risc de marginalizare socialã (defavorizaţi economic şi social, de exemplu familii dezorganizate, tendinţã de abandon, discriminare de sex sau apartenenţã etnicã, etc)
(3) cultura organizaţionalã, managementul şi parteneriatul social: sunt relevante şcolile care vor demonstra pe baza, planurilor de dezvoltare şcolarã o misiune socialã clarã şi responsabilitãţi la nivel comunitar, precum şi existenţa unor parteneriate sociale active. Sunt relevante şcolile care demonstreazã parteneriate stabile, de duratã, precum şi capacitatea de atragere a fondurilor extrabugetare pentru îmbunãtãţirea ofertei educaţionale.
(4) resurse umane şi materiale: şcolile vor demonstra facilitãţi de spaţiu şi dotãri corespunzãtoare formãrii profesionale, precum şi personal didactic şi didactic auxiliar calificat. Sunt relevante şcolile care demonstreazã o politicã coerentã şi eficientã de investiţii în resursele umane (motivare, formare, promovare etc) şi materiale (amenajãri, investiţii în tehnologia informaţionalã, echipamente adaptate nivelului şi specificului calificãrilor profesionale etc).
(5) sprijin acordat de autoritãţile locale pentru facilitarea investiţiilor şi menţinerea în condiţii calitative a capacitãţii de şcolarizare în învãţãmântul profesional şi tehnic. Şcolile vor proba prin documente de investiţii, acorduri, proiecte de colaborare sau alte dovezi de parteneriat, angajamentul autoritãţilor locale în ce priveşte realizarea investiţiilor şi menţinerea capacitãţii de şcolarizare în învãţãmântul profesional şi tehnic în condiţii de calitate a procesului educaţional. Este recomandabilã prezentarea unei hotãrâri a Consiliului Judeţean, conformã responsabilitãţilor legale în vigoare, cu privire la susţinerea şcolii pentru o perioadã de 5 ani.

2.2. PROCEDURI. COMPLETAREA DOCUMENTATIEI ŞCOLII SOLICITANTE - CEREREA DE PARTICIPARE LA SELECŢIE



┌──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 2.2.7 Formularul de cerere de participare la selecţie şi │
│ documentaţia necesarã │
└──────────────────────────────────────────────────────────────┘

Solicitanţii trebuie sã completeze formularul cererii de participare la selecţie anexat prezentului Ghid care este disponibil şi pe pagina web a Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, www.edu.ro .
Solicitanţii trebuie sã respecte formatul cererii, ordinea itemilor şi ordinea paginilor.
Solicitanţii trebuie sã depunã cererea (cu toatã documentaţia anexatã) completatã în limba românã.
Solicitanţii trebuie sã furnizeze suficiente detalii pentru a asigura claritatea informaţiilor, cu accent asupra criteriilor de eligibilitate precum şi asupra urmãtoarelor aspecte :
=> oferta educaţionalã
=> modul în care este adaptatã oferta educaţionalã la nevoile individuale
=> cultura organizaţionalã, managementul şi parteneriatul social
=> resursele umane şi materiale
=> colaborarea cu autoritãţile locale pentru facilitarea realizãrii, întreţinerii şi reparãrii investiţiilor (infrastructurã şi echipamente) în învãţãmântul profesional şi tehnic
Documentele care însoţesc cererea de participare la selecţie (obligatorii, cu excepţia situaţiilor pentru care este prevãzut altceva) sunt urmãtoarele:
1. Copie dupã documentul de identitate a şcolii (documente de înfiinţare certificate eliberate de ISJ care atestã înfiinţarea şi funcţionarea);
2. Extras de carte funciarã eliberat de cãtre Biroul de Carte Funciarã;
3. Plan de încadrare în zonã şi plan de delimitare a proprietãţii vizate de cãtre Oficiul Teritorial de Cadastru, Geodezie şi Cartografie; aceste documente se regãsesc în documentaţia cadastralã efectuatã de cãtre Expert Cadastral Autorizat;
4. Raport de autoevaluare aprobat de Autoritatea Localã respectivã*1);


*1) Şcolile selectate vor prezenta Certificatul de Urbanism şi Raportul de Expertizã Tehnicã elaborat de un expert autorizat de Ministerul lucrãrilor Publice şi Locuinţei, în termen de maxim 1 lunã de la comunicarea faptului cã au fost admise pentru a fî cuprinse în programe

5. Document eliberat de autoritatea localã prin care se atestã cã oraşul în care funcţioneazã şcoala este în mediul urban şi are pânã la 100 000 locuitori, conform ultimului recensãmânt, dacã nu face parte din lista anexatã realizatã pe baza ultimului recensãmânt (numai pentru şcolile din mediul urban care aplicã în Programul Phare 2004-2006);
6. Document eliberat de ISJ privind evoluţia demograficã a populaţiei şcolare (elevi înscrişi în învãţãmântul gimnazial, pe ani de studii, în ultimii 5 ani), din localitatea şi zona din care şcoala îşi recruteazã populaţia şcolarã;
7. Copie a Planului de dezvoltare a şcolii, în care sã fie incluşi anii şcolari 2003-2004 şi 2004-2005;
8. Copie a Planului de şcolarizare al unitãţii de învãţãmânt structurat pe calificãri şi niveluri de educaţie, pentru anii 2003-2004 şi 2004-2005, avizat de ISJ şi CLDPS;
9. Rezultate financiare extrabugetare pe ultimii doi ani (2002 şi 2003);
10. Declaraţii de parteneriat între şcoalã şi autoritãţi locale/ agenţi economici; alte declaraţii vor fi ataşate dacã sunt disponibile;
11. Document eliberat de CLDPS conform cãruia profilul/ domeniul şcolii rãspunde tendinţelor de dezvoltare economicã a zonei, conform PRAI şi PLAI sau are capacitatea de adaptare la aceste tendinţe;
12. Planul de investiţii al şcolii pentru anul 2004, avizat de ISJ şi autoritatea localã;
13. CV-urile directorului şcolii, al directorului adjunct -responsabil cu învãţãmântul profesional şi tehnic şi al responsabilului ariei curriculare «Tehnologii»;
14. Documente care atestã participarea la cursuri de formare continuã a personalului didactic şi auxiliar;
15. Document eliberat de autoritatea localã prin care se atestã cã localitatea din mediul rural are o infrastructurã minimã pentru a susţine oferta de pregãtire în TVET - drumuri de acces, zonã electrificatã, existenta posibilitãţilor de transport pentru elevi- (numai pentru şcolile ce vor fi selectate din mediul rural pentru Phare TVET 2003);
16. Declaraţie semnatã de conducerea şcolii conform cãreia ponderea personalului calificat în totalul personalului de predare este de minimum 90% pentru anul şcolar 2004-2005;
17. Aviz al ISJ sau al autoritãţii pentru protecţia copilului privind capacitatea şcolii de a furniza asistenţã pentru integrarea elevilor cu nevoi speciale (opţional).
18. Dovadã eliberatã de autoritatea localã conform cãreia localitatea în care funcţioneazã şcoala are statut de mediu rural la data depunerii documentaţiei pentru selecţie (numai pentru şcolile ce vor fi selectate din mediul rural pentru Phare TVET 2003);

Documentele care însoţesc Cererea de participare la selecţie vor fi prezentate în ordinea de mai sus şi ataşate la sumar în ordinea numerelor de identificare, cu o copertã care sã conţinã lista anexelor.



┌────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 2.2.2 Unde şi cum se trimit cererile de participare la selecţie│
└────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Dosarele de cerere (cererea + documentele însoţitoare) vor fi depuse în trei exemplare (1 original, plus 2 copii).
Plicul care conţine dosarul de cerere trebuie sã poarte numele complet al solicitantului, adresa şcolii, titlul proiectului (Phare TVET RO 2003 sau Phare TVET RO 2004-2006), precum şi menţiunea "A nu se deschide înainte de sesiunea de evaluare".
Solicitanţii trebuie sã verifice dacã dosarul de cerere de participare la selecţie este complet, pe baza listei de verificare din formularul standard de cerere.
Dosarele de cerere vor fi trimise în plic sigilat, prin poşta recomandatã sau mesagerie expresã cu confirmare de primire sau înmânate personal (aducãtorului i se va elibera o confirmare de primire care va include data şi ora primirii, numãr de înregistrare şi semnãturã) la:
Centrul Naţional de Dezvoltare a învãţãmântului Profesional şi Tehnic, str. Spiru Haret nr. 10-12, sector 1, cod 010176, Bucureşti, camera 52
Cererile de participare la selecţie trimise prin orice alte mijloace (ex: fax sau e-mail), trimise la alte adrese sau trimise dupã termenul limitã vor fi respinse.
Cererile de participare la selecţie completate de mânã nu vor fi acceptate.
┌────────────────────────────────────────────────────┐
│ 2.2.5 Termenul limitã │
└────────────────────────────────────────────────────┘

Termenul limitã pentru primirea cererilor de participare la selecţie şi a documentaţiei este 6 septembrie 2004 (data poştei), ora 16.00.
Orice solicitare primitã dupã termenul limitã va fi respinsã,
2.3 EVALUAREA şi SELECTAREA CERERILOR DE PARTICIPARE LA SELECŢIE
Toatã documentaţia solicitanţilor va fi examinatã şi evaluatã de cãtre Comitetul Naţional de Selecţie conform urmãtoarelor criterii:
(1) Conformitatea cererii
Se verificã dacã cererea este completã, în acord cu grila de conformitate administrativã.
(2) Eligibilitatea solicitanţilor
Eligibilitatea solicitantului se stabileşte conform criteriilor de eligibilitate.
(3) Evaluarea relevantei documentaţiilor solicitanţilor
Evaluarea relevanţei documentaţiei solicitanţilor va fi efectuatã în conformitate cu criteriile de relevanţã conţinute în Grilele de Evaluare.
Neconformitatea cererii şi neîncadrarea în criteriile de eligibilitate conduc la respingerea solicitãrii.
Criteriile de conformitate şi de eligibilitate sunt eliminatorii. Documentaţia care nu întruneşte aceste criterii este exclusã de la etapa evaluãrii criteriilor de relevanţã.
La evaluarea relevantei documentaţiei solicitanţilor vã rugãm luaţi notã de urmãtoarele informaţii importante:
Notã privind Punctajul
Evaluarea relevanţei se face pe baza criteriilor de relevanţã, subcriteriilor şi punctajelor descrise în Grila de evaluare. Fiecãrui subcriteriu îi corespunde un punctaj între 1 şi 5 în concordanţã cu urmãtoarele recomandãri:

1 = foarte slab; 2 = slab; 3 = acceptabil; 4 = bun; 5 = foarte bun.

Se va efectua un total al punctajului pentru fiecare solicitant.
Selecţia şcolilor se va face în ordinea descrescãtoare a punctajului total obţinut, la nivel de regiune.

2.4 INFORMAŢII PRIVIND DECIZIA DE SELECŢIE A UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT CARE VOR PARTICIPA LA PROGRAM

Solicitanţii vor fi informaţi în scris de cãtre Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii despre decizia referitoare la cererea lor. Decizia de a respinge o cerere de participare la selecţie va avea la bazã unul din urmãtoarele motive:
● Cererea a fost primitã dupã data de închidere a licitaţiei;
● Dosarul de cerere este neconform administrativ sau nu este conform condiţiilor de eligibilitate prestabilite;
● Cererea nu a fost completatã conform precizãrilor din prezentul ghid;
● Cererea a fost scrisã de mânã;
● Calitatea documentaţiei prezentate nu a întrunit punctajul care sã permitã încadrarea în numãrul de şcoli stabilit.

Lista definitivã a şcolilor selectate este aprobatã de Ministrul Educaţiei şi Cercetãrii prin ordin.

Lista abrevierilor:
ADR - Agenţia de Dezvoltare Regionalã
AJOFM - Agenţia Judeţeanã de Ocupare a Forţei de Muncã
CJ - Consiliul Judeţean
CLDPS - Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social
CNDIPT - Centrul Naţional de Dezvoltare a învãţãmântului Profesional şi Tehnic
ISJ - Inspectoratul Şcolar Judeţean
MEC - Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii
MIE - Ministerul Integrãrii Europene
TVET - Învãţãmânt Profesional şi Tehnic
PRAI - Plan Regional de acţiune pentru Învãţãmânt Profesional şi Tehnic, elaborat în Phare 2001
PLAI - Plan Local (judeţean) de acţiune pentru Învãţãmânt Profesional şi Tehnic, elaborat în Phare 2001

Anexe:
=> Formular de cerere de participare la selecţie
=> Grilele de Evaluare a unitãţilor de învãţãmânt pentru Phare TVET RO 2003 şi respectiv Phare TVET RO 2004-2006
=> Grila de conformitate administrativã
=> Lista şcolilor eligibile din mediul rural aprobate de MEC
=> Lista judeţelor şi a localitãţilor mici şi mijlocii

MODEL

RAPORT de AUTOEVALUARE
a stãrii infrastructurii şi a
instalaţiilor din clãdirile aflate în folosinţa şcolii

Unitatea de învãţãmânt:

I. ANALIZA SITUAŢIEI EXISTENTE

DOCUMENTE LEGALE ŞI CONSTATĂRI DIRECTE (LA AMPLASAMENT)

[] Statut juridic al proprietãţii asupra infrastructurii şcolii conform:

Extras de carte funciarã eliberat de cãtre Biroul de Carte Funciarã

[] Amplasament

- adresã poştalã:
- încadrare în localitate (zonã) - conform plan încadrare în zonã anexat
- dimensiuni teren - conform plan de situaţie anexat
- S(teren) = ...............
- vecinãtãţi:
- Nord ...........
- Sud ............
- Est ............
- Vest ...........
- orientare (puncte cardinale - conform plan de situaţie anexat
- accese pietonale şi auto: ............

[] Funcţiune
- iniţialã (la construire): .............
- actualã: ...................

[] Capacitãţi funcţionale:
- Şcoala
- numãr sãli de clasã
- numãr de laboratoare
- numãr de ateliere ..........
- suprafaţã construitã ..........
- suprafaţa desfãşuratã ............
- spaţii funcţionale:
- spatii învãţãmânt - ........
- spatii anexã - ........
- numãr total elevi ........
- numãr de elevi/salã clasã .......
- numãr clase paralele/ schimb
- numãr de schimburi .......
- mp util/elev/schimb maxim ...........
- mc util/ elev/schimb maxim ..........
- mp curte/elev/schimb maxim .........

[] Asigurarea cu utilitãţi:

- existent
- energie electricã - ...............
- sistem de încãlzire - ..............
- apã potabilã şi de incendiu - .............
- colectare ape pluviale şi uzate menajere - .........
- gaz - ...........

- posibilitate de asigurare (în prezent şi viitor)
- alimentare cu apã - ...............
- colectare ape uzate menajere - ..........

[] Situaţia bazei materiale (inventariere mobilier si echipament didactic)

Obiect-buc cantitate uzurã %
catedre ......... ........
bãnci ......... ........
table ......... ........

II. CONŢINUT

DATE TEHNICE ALE INVESTIŢIEI

[] Soluţia de reabilitare solicitatã

- .............

[] Amplasament

- adresã poştalã:
- încadrare în localitate (zonã) - conform Certificat de Urbanism nr. ...*1)
- dimensiuni teren - conform plan situaţie anexat
- lungime ..........
- lãţime ..........
- suprafaţã ..........
- front la stradã ...........
- vecinãtãţi:
- Nord - ..........
- Sud - ...........
- Est- ............
- Vest...........

[] Proiectantul va rezolva urmãtoarele elemente urbanistice, în concordantã cu legislaţia urbanisticã în vigoare:
- distantele faţã de limitele terenului şi de celelalte construcţii existente pe amplasament
- orientare (puncte cardinale)
- accese pietonale şi auto

[] Funcţiune propusã
- ...........

[] Capacitãţi funcţionale:

Şcoala
- capacitatea şcolii (numãr sãli de clasã/ laboratoare/ateliere)
...........
- spatii funcţionale:
- spaţii învãţãmânt -
- spaţii anexã - .........
- numãr total de elevi
- numãr clase paralele/numãr schimburi .........
- numãr de schimburi ........
- numãr elevi/schimb maxim .........
- numãr de elevi/salã clasã/ .........
- mp util/elev/schimb maxim .........
- mc util/elev/schimb maxim .......
- mp curte/elev/schimb maxim ........

[] Proiectantul va rezolva asigurarea cu urmãtoarele utilitãţi (dacã e cazul):

- alimentarea cu energie electricã
- alimentarea cu apa potabilã
- alimentarea cu gaz
- crearea rezervei pentru incendiu
- evacuarea apelor menajere uzate şi pluviale
- sistem de încãlzire
- colectarea şi evacuarea deşeurilor menajere

APROBAT DE,

Nume ........... Semnãtura şi ştampila

Funcţie..........

Autoritatea localã..........

RAPORTUL A FOST ELABORAT PE BAZA EVALUĂRII NEVOILOR ŞCOLII CERTIFICAT DE,

Nurne........... Semnãtura şi stampila

Funcţie..........


*1) Certificatul de Urbanism va fi prezentat dupã selecţie, numai de şcolile care vor fi selectate

ANEXE la prezentul RAPORT

I. ANEXE SCRISE

II. ANEXE DESENATE

1. Plan de încadrare în zonã şi plan de delimitare a proprietãţii vizate de cãtre Oficiul Teritorial de Cadastru, Geodezie şi Cartografie
2. Releveu

Proiectantul va urmãri încadrarea documentaţiei în "NORME EDUCAŢIONALE REPUBLICANE PENTRU PROIECTAREA ŞCOLILOR ŞI FUNCŢIUNILOR ANEXĂ" elaborate de MEN în anul 2000, precum şi a normelor şi normativelor tehnice în vigoare.

Program arhitectural de proiectare EXEMPLU
Unitatea şcolarã: ................
Soluţia: .........................


┌───────────────────────────┬────┬─────┬─────┬─────┬───────────────────────────┐
│ Destinaţia spaţiilor │Capa│ Nr. │Supra│Total│ │
│ │cita│uni- │faţã/│supra│ Observatii │
│ │tea/│tati │uni- │fata │ (exemplu) │
│ │uni-│ │tate │utila│ │
│ │tate│ │ │ │ │
├───────────────────────────┼────┼─────┼─────┼─────┼───────────────────────────┤
│A. Spaţii existente │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼────┼─────┼─────┼─────┼───────────────────────────┤
│ Sãli clasã │ │ │ │ │ Centuri beton armat │
│ Laboratoare │ │ │ │ │ Refacere şarpantã │
│ Ateliere │ │ │ │ │ Refacere planşeu lemn │
│ │ │ │ │ │Remediere crãpãturi zidãrie│
│ Cancelarie │ │ │ │ │ Refacere sobe │
│ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼────┼─────┼─────┼─────┼───────────────────────────┤
│B. Spaţii refuncţionalizate│ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼────┼─────┼─────┼─────┼───────────────────────────┤
│1. Zone educaţionale │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼────┼─────┼─────┼─────┼───────────────────────────┤
│Sãli clasã standard │ │ │ │ │ Tavane+compartimentãri │
│ │ │ │ │ │ gips carton │
│ Sãli clasã speciale │ │ │ │ │ Tencuieli parţiale, │
│ │ │ │ │ │ zugrãveli │
│ Laboratoare │ │ │ │ │ Revizuire tâmplãrie, │
│ │ │ │ │ │ pardoseli linoleum │
│ Ateliere │ │ │ │ │ Bãnci, scaune, table, │
│ │ │ │ │ │ cuiere │
├───────────────────────────┼────┼─────┼─────┼─────┤ │
│2. Zone needucaţionale │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼────┼─────┼─────┼─────┼───────────────────────────┤
│Birouri cancelarie+director│ │ │ │ │ │
│Depozit material didactic │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼────┼─────┼─────┼─────┼───────────────────────────┤
│3. Utilitãţi │ │ │ │ │ Puţ pentru apa(forat) │
│ │ │ │ │ │ cu pompã şi hidrofor │
├───────────────────────────┼────┼─────┼─────┼─────┼───────────────────────────┤
│C. Spaţii adiţionale │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼────┼─────┼─────┼─────┼───────────────────────────┤
│1. Grup sanitar elevi │ │ │ │ │ Amplasat în exteriorul │
│ │ │ │ │ │ clãdirii alcãtuit din │
│ │ │ │ │ │ 6 cabine cu bazin │
│ │ │ │ │ │ vidanjabil │
├───────────────────────────┼────┼─────┼─────┼─────┼───────────────────────────┤
│2. Magazie lemne │ │ │ │ │ Amplasatã în exteriorul │
│ │ │ │ │ │ clãdirii │
├───────────────────────────┴────┴─────┴─────┼─────┼───────────────────────────┤
│ Suprafaţã utilã │ │ │
│ Suprafaţã utilã şcoalã │ │ │
│ Suprafaţã circulaţie şi pereţi │ │ │
│ Suprafaţã totalã (desfãşuratã) │ │ │
│ clãdire şcoalã │ │ │
└────────────────────────────────────────────┴─────┴───────────────────────────┘




ANEXA 3.1

Grila de evaluare a unitãţilor de învãţãmânt pentru programul Phare TVET RO 2003 - criterii de eligibilitate şi de relevantã


─────────────────────────────┬──────────────────────────────┬─────┬──────┬─────┐
Criterii de eligibilitate │ Documente relevante │Docu-│Admis/│Veri-│
│ solicitate │mente│Res- │ficat│
│ │furni│pins │de la│
│ │zate │ │(da- │
│ │ │ │ ta) │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
I. Unitate de învãţãmânt │Documentul de înfiinţare a │ │ │ │
ce şcolarizeazã │şcolii şi documente │ │ │ │
învãţãmânt profesional │ulterioare de modificare │ │ │ │
şi tehnic din reţeaua │Planul de şcolarizare avizat │ │ │ │
învãţãmântului de stat │de ISJ şi CLDPS pentru │ │ │ │
sau particular │anii 2003-2004 şi 2004- │ │ │ │
acreditat, solicitant │2005 │ │ │ │
individual │ │ │ │ │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
II. Şcoala sã aparţinã │Cerere de participare la │ │ │ │
mediului rural │selecţie │ │ │ │
(conform Listei │Documentul de înfiinţare a │ │ │ │
şcolilor din mediul │şcolii şi documente │ │ │ │
rural, aprobatã de │ulterioare de modificare │ │ │ │
MEC), sub rezerva │Dovadã eliberatã de │ │ │ │
dovedirii statutului de │autoritatea localã conform │ │ │ │
localitate ruralã la │cãreia localitatea în care │ │ │ │
data depunerii dosarului│funcţioneazã şcoala are │ │ │ │
│statut de mediu rural la │ │ │ │
│data depunerii │ │ │ │
│documentaţiei pentru │ │ │ │
│selecţie │ │ │ │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
III. Unitatea de învãţãmânt │Planul de şcolarizare avizat │ │ │ │
are cel puţin un nivel │de ISJ şi CLDPS pentru │ │ │ │
de calificare în anul │anii 2003-2004 şi 2004- │ │ │ │
şcolar 2003-2004 │2005 │ │ │ │
│Planul de dezvoltare a │ │ │ │
│şcolii │ │ │ │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
IV. Şcoala este direct │Cerere de participare la │ │ │ │
responsabilã de │selecţie │ │ │ │
pregãtirea şi │ │ │ │ │
managementul │ │ │ │ │
activitãţilor şi nu │ │ │ │ │
acţioneazã ca │ │ │ │ │
intermediar │ │ │ │ │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
V. Evoluţia demograficã │Document eliberat de ISJ │ │ │ │
a populaţiei şcolare │privind evoluţia │ │ │ │
din localitatea sau │demograficã a populaţiei │ │ │ │
zona de reşedinţã a │şcolare(elevi înscrişi în │ │ │ │
şcolii este constantã │învãţãmântul gimnazial, pe │ │ │ │
sau în creştere │ani de studiu, în ultimii 5 │ │ │ │
│ani) a localitãţii şi a zonei │ │ │ │
│din care şcoala îşi │ │ │ │
│recruteazã populaţia şcolarã │ │ │ │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
VI. Şcoala prezintã │Extras de carte funciarã │ │ │ │
documente care atestã │eliberat de cãtre Biroul de │ │ │ │
proprietatea asupra │Carte Funciarã │ │ │ │
terenului şi clãdirilor │ │ │ │ │
│Plan de încadrare în zonã şi │ │ │ │
│plan de delimitare a │ │ │ │
│proprietãţii vizate de cãtre │ │ │ │
│Oficiul Teritorial de │ │ │ │
│Cadastru, Geodezie şi │ │ │ │
│Cartografie; aceste documente │ │ │ │
│se regãsesc în documentaţia │ │ │ │
│cadastralã efectuatã de cãtre │ │ │ │
│un Expert Cadastral Autorizat │ │ │ │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
VII. Profilul/ domeniul │Document eliberat de │ │ │ │
şcolii rãspunde │CLDPS conform cãruia │ │ │ │
tendinţelor de │profilul/ domeniul şcolii │ │ │ │
dezvoltare economicã │rãspunde tendinţelor de │ │ │ │
a zonei sau şcoala are │dezvoltare economicã, │ │ │ │
capacitate de adaptare │conform PRAI şi PLAI sau │ │ │ │
la aceste tendinţe │are capacitatea de adaptare │ │ │ │
│la aceste tendinţe │ │ │ │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
VIII.Sã existe o infrastruc- │Document eliberat de │ │ │ │
turã minimã pentru a │autoritatea localã prin care │ │ │ │
susţine oferta de │se atesta cã localitatea din │ │ │ │
pregãtire în TVET │mediul rural are o │ │ │ │
(drumuri de acces, │infrastructurã minimã │ │ │ │
zonã electrificatã, │pentru a susţine oferta de │ │ │ │
existenta transportului │pregãtire în TVET - │ │ │ │
pentru elevi) │drumuri de acces, zonã │ │ │ │
│electrificata, existenţa │ │ │ │
│posibilitãţilor de transport │ │ │ │
│pentru elevi) │ │ │ │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
IX. Cel puţin 90% din │Cerere de participare la │ │ │ │
personalul de predare │selecţie │ │ │ │
sã fie calificat │Declaraţie semnatã de │ │ │ │
│conducerea şcolii conform │ │ │ │
│cãreia ponderea │ │ │ │
│personalului calificat în │ │ │ │
│totalul personalului de │ │ │ │
│predare este de minimum │ │ │ │
│90% pentru anul şcolar │ │ │ │
│2004-2005 │ │ │ │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
Criterii de relevantã │ Documente relevante │Punc │Comen │Veri-│
│ solicitate │taj │tarii │ficat│
│ │intru│ │de,la│
│ │ nit │ │(data│
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
I. oferta educaţionalã: │Planul de şcolarizare avizat │ │ │ │
1.1 oferta şcolii este │de ISJ şi CLDPS pentru │ │ │ │
relevantã pentru priori- │anii 2003-2004 şi 2004-2005 │ │ │ │
tãţile de dezvoltare │Planul de dezvoltare a │ │ │ │
regionale şi locale-5p │şcolii │ │ │ │
│Declaraţii de parteneriat │ │ │ │
│între şcoalã şi autoritãţi │ │ │ │
│locale/ agenţi economici │ │ │ │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
II. modul în care este │ │ │ │ │
adaptatã oferta educaţionalã│ │ │ │ │
la nevoile individuale ale │ │ │ │ │
populaţiei şcolare: │ │ │ │ │
│ │ │ │ │
2.1. şcoala are preocupãri │Documente care atestã │ │ │ │
pentru integrarea elevilor │parteneriatul şcolii cu │ │ │ │
care prezintã risc de │diferite organizaţii, │ │ │ │
marginalizare socialã │instituţii, agenţi economici │ │ │ │
(defavorizaţi economic şi │Aviz al ISJ sau al │ │ │ │
social, de ex. familii │autoritãţii pentru protecţia │ │ │ │
dezorganizate, tendinţa │copilului privind │ │ │ │
de abandon, discriminare │capacitatea şcolii de a │ │ │ │
de sex sau apartenenţã │furniza asistenţã pentru │ │ │ │
etnicã)-5p │integrarea elevilor cu nevoi │ │ │ │
│speciale │ │ │ │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
III.cultura organizaţionalã, │ │ │ │ │
managementul şi parteneriatul│ │ │ │ │
social │ │ │ │ │
3.1. prezenţa în planul de │Planul de dezvoltare a │ │ │ │
dezvoltare a şcolii a unei │scolii │ │ │ │
misiuni sociale clare şi a │ │ │ │ │
unor responsabilitãţi la │ │ │ │ │
nivel comunitar - 5p │ │ │ │ │
│ │ │ │ │
3.2. capacitatea de atragere │Rezultate financiare │ │ │ │
a fondurilor extrabugetare │extrabugetare pe ultimii doi │ │ │ │
(venituri extrabugetare şi │ani (2002 şi 2003) │ │ │ │
sursele lor obţinute în │ │ │ │ │
ultimii doi ani,) -5p │ │ │ │ │
│ │ │ │ │
3.3. conducerea şcolii face │CV -ul directorului şcolii, │ │ │ │
dovada unui management │al directorului adjunct │ │ │ │
eficient, constând în acţiuni│responsabil cu │ │ │ │
inovatoare, bune rezultate │învãţãmântul profesional şi │ │ │ │
ale elevilor, iniţiative ale │tehnic şi al responsabilului │ │ │ │
personalului didactic, │ariei curriculare │ │ │ │
consultarea sistematicã şi │"tehnologii" │ │ │ │
continuã a pãrinţilor, │Cerere de participare la │ │ │ │
participarea în proiecte │selecţie │ │ │ │
locale, naţionale şi │Documente care atestã │ │ │ │
internaţionale) -5p │parteneriatul şcolii cu │ │ │ │
│diferite organizaţii, │ │ │ │
│instituţii, agenţi economici │ │ │ │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
IV. resurse umane şi │ │ │ │ │
materiale: │ │ │ │ │
│ │ │ │ │
4.1 profesori şi instructori │Cerere de participare la │ │ │ │
calificaţi - 5p │selecţie │ │ │ │
│ │ │ │ │
4.2. o politicã de investiţie│ │ │ │ │
în resurse umane (motivare, │- plan de dezvoltare a │ │ │ │
formare, promovare, etc) -5p │resurselor umane - capitol │ │ │ │
│în Planul de dezvoltare al │ │ │ │
│şcolii │ │ │ │
│Documente care atestã │ │ │ │
│participarea la cursuri de │ │ │ │
│formare continuã a │ │ │ │
│personalului didactic şi │ │ │ │
│auxiliar │ │ │ │
│CV -ul directorului şcolii, │ │ │ │
│al directorului adjunct │ │ │ │
│responsabil cu învãţãmântul │ │ │ │
│profesional şi tehnic şi al │ │ │ │
│responsabilului ariei │ │ │ │
│curriculare "tehnologii" │ │ │ │
│ │ │ │ │
4.3. facilitãţi de spaţiu │ │ │ │ │
si dotãri corespunzãtoare │Cerere de participare la │ │ │ │
formãrii profesionale-5p │selecţie │ │ │ │
│ │ │ │ │
4.4 local adecvat şi │ │ │ │ │
întreţinut -5p │ │ │ │ │
│Raport de autoevaluare a │ │ │ │
│stãrii infrastructurii şi a │ │ │ │
│instalaţiilor din clãdirile │ │ │ │
│aflate în folosinţa şcolii │ │ │ │
│ │ │ │ │
4.5 o politicã de investiţie │ │ │ │ │
în resurse materiale │Planul de investiţii al şcolii│ │ │ │
(amenajãri, investiţie în │pentru anul 2004 cu avlzul │ │ │ │
tehnologie informaţionalã, │ISJ si autoritãţii locale │ │ │ │
echipamente adaptate │ │ │ │ │
nivelului de calificare, │ │ │ │ │
etc) -5p │ │ │ │ │
│ │ │ │ │
4.6 şcoala se preocupã de │ │ │ │ │
gãsirea unor surse │Planul de investiţii al şcolii│ │ │ │
alternative de finanţare │pentru anul 2004 cu avizul │ │ │ │
pentru completarea bazei │ISJ si autoritãţii locale │ │ │ │
materiale -5p │ │ │ │ │
│ │ │ │ │
4.7. Şcoala deţine raport de │Raport de autoevaluare a │ │ │ │
autoevaluare a stãrii │stãrii infastructurii │ │ │ │
infrastructurii şi a │ │ │ │ │
instalaţiilor -5 p │ │ │ │ │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
V. sprijin acordat de │Declaraţii de parteneriat într│ │ │ │
autoritãţile locale pentru │şcoalã şi autoritãţi locale/ │ │ │ │
facilitarea investiţiilor în │agenţi economici; alte │ │ │ │
învãţãmântul profesional şi │declaraţii vor fi ataşate dacã│ │ │ │
tehnic: şcolile vor proba │sunt disponibile │ │ │ │
prin documente de investiţii,│Document eliberat de CLDPS │ │ │ │
acorduri, proiecte de │conform cãruia profilul/ │ │ │ │
colaborare sau alte dovezi │domeniul şcolii rãspunde │ │ │ │
ale parteneriatului │tendinţelor de dezvoltare │ │ │ │
angajamentul autoritãţilor │economicã a zonei, conform │ │ │ │
locale în ce priveşte │PRAI şi PLAI sau are │ │ │ │
investiţiile în învãţãmântul │capacitatea de adaptare la │ │ │ │
profesional şi tehnic -5p │aceste tendinţe │ │ │ │
─────────────────────────────┴──────────────────────────────┴─────┴──────┴─────┘



ANEXA 3.2

Grila de evaluare a unitãţilor de învãţãmânt pentru programul Phare
TVET RO 2004-2006 - criterii de eligibilitate şi de relevanţã


─────────────────────────────┬──────────────────────────────┬─────┬──────┬─────┐
Criterii de eligibilitate │ Documente relevante │Docu-│Admis/│Veri-│
│ solicitate │mente│Res- │ficat│
│ │furni│pins │de la│
│ │zate │ │(da- │
│ │ │ │ ta) │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
I. Grup şcolar care │Documentul de înfiinţare a │ │ │ │
şcolarizeazã │şcolii şi documente ulterioare│ │ │ │
învãţãmânt profesional │de modificare │ │ │ │
şi tehnic din reţeaua │Planul de şcolarizare avizat │ │ │ │
învãţãmântului de stat │de ISJ şi CLDPS pentru anii │ │ │ │
sau particular │2003-2004 şi 2004-2005 │ │ │ │
acreditat, solicitant │ │ │ │ │
individual │ │ │ │ │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
II. Şcoala sã aparţinã │Cerere de participare la │ │ │ │
mediului rural sau │selecţie │ │ │ │
mediului urban - │Documentul de înfiinţare a │ │ │ │
localitate micã sau │şcolii şi documente ulterioare│ │ │ │
mijlocie (cu pânã la │de modificare │ │ │ │
100 000 locuitori, │Document eliberat de │ │ │ │
conform ultimului │autoritatea localã prin care │ │ │ │
recensãmânt) │se atestã cã oraşul din care │ │ │ │
│face parte şcoala are pânã │ │ │ │
│la 100 000 locuitori, conform │ │ │ │
│ultimului recensãmânt, dacã │ │ │ │
│nu face parte din lista │ │ │ │
│anexatã pentru mediul urban │ │ │ │
│Dovadã eliberatã de │ │ │ │
│autoritatea localã conform │ │ │ │
│cãreia localitatea în care │ │ │ │
│funcţioneazã şcoala are statut│ │ │ │
│de mediu rural la data │ │ │ │
│depunerii documentaţiei │ │ │ │
│pentru selecţie │ │ │ │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
III. Unitatea de învãţãmânt │Planul de şcolarizare avizat │ │ │ │
are cel puţin douã │de ISJ şi CLDPS pentru anii │ │ │ │
niveluri de calificare │2003-2004 şi 2004-2005 │ │ │ │
(pentru şcolile din │Plan de dezvoltare a şcolii │ │ │ │
mediul urban) sau cel │ │ │ │ │
puţin un nivel de │ │ │ │ │
calificare (pentru │ │ │ │ │
şcolile din mediul │ │ │ │ │
rural) conform planului │ │ │ │ │
de şcolarizare pe anii │ │ │ │ │
2003-2004 şi 2004-2005 │ │ │ │ │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
IV. Şcoala este direct │Cerere de participare la │ │ │ │
responsabilã de │selecţie │ │ │ │
pregãtirea şi │ │ │ │ │
managementul │ │ │ │ │
activitãţilor şi nu │ │ │ │ │
acţioneazã ca │ │ │ │ │
intermediar │ │ │ │ │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
V. Evoluţia demograficã │Document eliberat de ISJ │ │ │ │
a populaţiei şcolare │privind evoluţia demograficã │ │ │ │
din localitatea sau │a populaţiei şcolare (elevi │ │ │ │
zona de reşedinţã a │înscrişi în învãţãmântul │ │ │ │
şcolii este constantã │gimnazial, pe ani de studiu, │ │ │ │
sau în creştere │în ultimii 5 ani) a │ │ │ │
│localitãţii şi a zonei din │ │ │ │
│care şcoala îşi recruteazã │ │ │ │
│populaţia şcolarã │ │ │ │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
VI. Şcoala prezintã │Extras de carte funciarã │ │ │ │
documente care atestã │eliberat de cãtre Biroul de │ │ │ │
proprietatea asupra │Carte Funciarã │ │ │ │
terenului şi clãdirilor │ │ │ │ │
│Plan de încadrare în zonã şi │ │ │ │
│plan de delimitare a │ │ │ │
│proprietãţii vizate de cãtre │ │ │ │
│Oficiul Teritorial de │ │ │ │
│Cadastru, Geodezie şi │ │ │ │
│Cartografie; aceste documente │ │ │ │
│se regãsesc în documentaţia │ │ │ │
│cadastralã efectuatã de │ │ │ │
│cãtre Expert Cadastral │ │ │ │
│Autorizat; │ │ │ │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
VII. Profilul/domeniul │Document eliberat de │ │ │ │
şcolii rãspunde │CLDPS conform cãruia │ │ │ │
tendinţelor de │profilul/ domeniul şcolii │ │ │ │
dezvoltare economicã │rãspunde tendinţelor de │ │ │ │
a zonei sau şcoala are │dezvoltare economicã, │ │ │ │
capacitate de adaptare │conform PRAI şi PLAI sau │ │ │ │
la aceste tendinţe │are capacitatea de adaptare │ │ │ │
│la aceste tendinţe │ │ │ │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
VIII. Cel puţin 90% din │Cerere de participare la │ │ │ │
personalul de predare │selecţie │ │ │ │
sã fie calificat │Declaraţie semnatã de │ │ │ │
│conducerea şcolii conform │ │ │ │
│cãreia ponderea personalului │ │ │ │
│calificat în totalul │ │ │ │
│personalului de predare │ │ │ │
│este de minimum 90% pentru │ │ │ │
│anul şcolar 2004-2005 │ │ │ │
│ │ │ │ │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
Criterii de relevantã │ Documente relevante │Punc │Comen │Veri-│
│ solicitate │taj │tarii │ficat│
│ │intru│ │de,la│
│ │ nit │ │(data│
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
I. oferta educaţionalã: │Planul de şcolarizare avizat │ │ │ │
1.1 oferta şcolii este │de ISJ şi CLDPS pentru anii │ │ │ │
relevantã pentru │2003-2004 şi 2004-2005 │ │ │ │
prioritãţile de dezvoltare │Planul de dezvoltare al şcolii│ │ │ │
regionale şi locale -5p │Declaraţii de parteneriat │ │ │ │
│între şcoalã şi autoritãţi │ │ │ │
│locale/ agenţi economici │ │ │ │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
II. modul în care este │ │ │ │ │
adaptatã oferta educaţionalã│ │ │ │ │
la nevoile individuale ale │ │ │ │ │
populaţiei şcolare; │ │ │ │ │
│ │ │ │ │
2.1. şcoala are preocupãri │Documente care atestã │ │ │ │
pentru integrarea elevilor │parteneriatul şcolii cu │ │ │ │
care prezintã risc de │diferite organizaţii, │ │ │ │
marginalizare socialã │instituţii, agenţi economici │ │ │ │
(defavorizaţi economic şi │Aviz al ISJ sau al │ │ │ │
social, de ex. familii │autoritatii pentru protecţia │ │ │ │
dezorganizate, tendinţa de │copilului privind capacitatea │ │ │ │
abandon, discriminare de │şcolii de a furniza asistenţã │ │ │ │
sex sau apartenenţã etnicã) │pentru integrarea elevilor │ │ │ │
-5p │cu nevoi speciale │ │ │ │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
III. cultura organizaţionalã│ │ │ │ │
managementul şi parteneri- │ │ │ │ │
atul social │ │ │ │ │
3.1. prezenta în planul de │ │ │ │ │
dezvoltare a şcolii │Planul de dezvoltare al şcolii│ │ │ │
al unei misiuni │ │ │ │ │
sociale clare şi a unor │ │ │ │ │
responsabilitãţi la nivel │ │ │ │ │
comunitar -5p │ │ │ │ │
│Rezultate financiare │ │ │ │
3.2. capacitatea de atragere│extrabugetare pe ultimii doi │ │ │ │
a fondurilor extrabugetare │ani (2002 şi 2003) │ │ │ │
(venituri extrabugetare şi │ │ │ │ │
sursele lor obţinute în │ │ │ │ │
ultimii doi ani,) -5p │ │ │ │ │
│CV-ul directorului şcolii, │ │ │ │
3.3. conducerea şcolii │al directorului adjunct │ │ │ │
face dovada │responsabil cu învãţãmântul │ │ │ │
unui management eficient, │profesional şi tehnic şi al │ │ │ │
constând în acţiuni │responsabilului ariei │ │ │ │
inovatoare, bune rezultate │curriculare "tehnologii" │ │ │ │
ale elevilor, iniţiative │Cerere de participare la │ │ │ │
ale personalului didactic, │selecţie │ │ │ │
consultarea sistematicã şi │Documente care atestã │ │ │ │
continuã a pãrinţilor, │parteneriatul şcolii cu │ │ │ │
participarea în proiecte │diferite organizaţii, │ │ │ │
locale, naţionale şi │instituţii, agenţi │ │ │ │
internaţionale) -5p │economici │ │ │ │
│ │ │ │ │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
IV. resurse umane şi │ │ │ │ │
materiale: │ │ │ │ │
│ │ │ │ │
4.1 profesori şi instructori│Cerere de participare la │ │ │ │
calificaţi -5p │selecţie │ │ │ │
│ │ │ │ │
4.2. o politicã de inves- │ │ │ │ │
tiţie în resurse umane │ │ │ │ │
(motivare, formare, │- plan de dezvoltare a │ │ │ │
promovare, etc) -5p │resurselor umane - capitol in │ │ │ │
│Planul de dezvoltare a şcolii │ │ │ │
│Documente care atestã │ │ │ │
│participarea la cursuri de │ │ │ │
│formare continuã a │ │ │ │
│personalului didactic şi │ │ │ │
│auxiliar │ │ │ │
│CV -ul directorului şcolii, │ │ │ │
│al directorului adjunct │ │ │ │
│responsabil cu învãţãmântul │ │ │ │
│profesional şi tehnic şi al │ │ │ │
│responsabilului ariei │ │ │ │
│curriculare "tehnologii" │ │ │ │
│ │ │ │ │
│Cerere de participare la │ │ │ │
│selecţie │ │ │ │
│ │ │ │ │
4.3. facilitãţi de spaţiu │ │ │ │ │
şi dotãri corespunzãtoare │Raport de autoevaluare a │ │ │ │
formãrii profesionale -5p │stãrii infrastructurii şi a │ │ │ │
4.4 local adecvat şi │instalaţiilor din clãdirile │ │ │ │
întreţinut -5p │aflate în folosinţa şcolii │ │ │ │
│ │ │ │ │
│Planul de investiţii al │ │ │ │
│şcolii pentru anul 2004 cu │ │ │ │
4.5 o politicã de investiţie│avizul ISJ şi autoritãţii │ │ │ │
în resurse materiale │locale │ │ │ │
(amenajãri, investiţie în │ │ │ │ │
tehnologie informaţionalã, │ │ │ │ │
echipamente adaptate │ │ │ │ │
nivelului de calificare, │ │ │ │ │
etc) -5p │Planul de investiţii al │ │ │ │
│şcolii pentru anul 2004 │ │ │ │
4.6 şcoala se preocupã de │cu avizul ISJ şi autoritãţii │ │ │ │
gãsirea unor surse │locale │ │ │ │
alternative de finanţare │ │ │ │ │
pentru completarea bazei │ │ │ │ │
materiale -5p │Raport de autoevaluare a │ │ │ │
│stãrii infrastructurii │ │ │ │
4.7. şcoala deţine raport │ │ │ │ │
de autoevaluare a stãrii │ │ │ │ │
infrastructurii şi a │ │ │ │ │
instalaţiilor -5 p │ │ │ │ │
─────────────────────────────┼──────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┤
V. sprijin acordat de │Declaraţii de parteneriat │ │ │ │
autoritãţile locale pentru │între şcoalã şi autoritãţi │ │ │ │
facilitarea investiţiilor │locale/ agenţi economici; │ │ │ │
în învãţãmântul profesional│alte declaraţii vor fi │ │ │ │
şi tehnic: şcolile vor │ataşate dacã sunt disponibile │ │ │ │
proba prin documente de │Document eliberat de CLDPS │ │ │ │
investiţii, acorduri, │conform cãruia profilul/ │ │ │ │
proiecte de colaborare sau │domeniul şcolii rãspunde │ │ │ │
alte dovezi ale parteneria- │tendinţelor de dezvoltare │ │ │ │
tului angajamentul │ economicã a zonei, conform │ │ │ │
autoritãţilor locale în ce │PRAI şi PLAI sau are │ │ │ │
priveşte investiţiile în │capacitatea de adaptare la │ │ │ │
învãţãmântul profesional │aceste tendinţe │ │ │ │
şi tehnic -5p │ │ │ │ │
─────────────────────────────┴──────────────────────────────┴─────┴──────┴─────┘



ANEXA 4

MINISTERUL INTEGRĂRII EUROPENE MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI
CERCETĂRII

Proiectele Phare RO 2003 şi Phare RO 2004-2006

COEZIUNE ECONOMICĂ şi SOCIALĂ

COMPONENTA ÎNVĂŢĂMÂNT PROFESIONAL ŞI TEHNIC

Cerere de Participare la Selecţie - FORMULAR


┌───────────────────────────────────┬──────────────────────────────────┐
│ Denumirea solicitantului: │ │
└───────────────────────────────────┴──────────────────────────────────┘
┌───────────┬─────────────┐
│Dosar Nr. │ │
└───────────┴─────────────┘
(numai pentru uz intern)
────────────────────────

Regiunea de dezvoltare ........................

Şcoalã din mediul rural, aplicantã pentru Phare - bifaţi aici []
2003
Şcoalã din mediul rural sau urban- localitate micã - bifaţi aici []
sau mijlocie, aplicantã pentru Phare 2004-2006

1. SOLICITANTUL

1. Identitate

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea legalã completã
(numele şcolii):
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Codul Fiscal
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Adresa oficialã:
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Adresa poştalã:
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Reprezentant:
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Telefon nr:
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fax nr:
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Adresã E-maih
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Website:
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────

2. Descrierea solicitantului

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────


2.1. Când a fost înfiinţatã şcoala dvs. şi când şi-a început activitatea?
2.2. Care au fost transformãrile înregistrate în organizarea şcolii? (reorganizare, schimbarea denumirii, etc)
2.3. Care este în prezent domeniul prioritar al formãrii profesionale din şcoalã?
2.4. Lista membrilor consiliului de administraţie al şcolii dvs.


─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nume Profesie Sex F/M Functia Vechime in consiliu
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────


3. Planul de şcolarizare

3.1. Numãrul de clase/ Numãrul elevilor şi structura acestora pe niveluri de pregãtire, profile/ domenii şi calificãri, şi pe ani de studiu, avizat de ISJ şi CLDPS
3.2. Situaţia socio-profesionalã a absolvenţilor şcolii în ultimii doi ani (încadraţi, continuã studiile, şomeri, alte situaţii)
3.3. Descriere a categoriilor de elevi cu nevoi speciale de învãţare şcolarizaţi în prezent (dacã existã)
4. Resurse umane
- Numãr total cadre didactice / Numãr cadre didactice titulare / din care:
Profesori de culturã generalã, profesori discipline tehnice/de specialitate şi maiştri instructori pe domeniile şi calificãrile din planul de şcolarizare prezentat
- Cadre didactice cu examen de definitivat
- Cadre didactice cu gradul didactic al II lea
- Cadre didactice cu gradul didactic I
- Cadre didactice cu doctorat
- Numãr profesori metodişti din care:
- de culturã generalã
- de specialitate
- Numãr de profesori autori de programe şcolare în programul de reformã (ultimii 5 ani)
- Numãr de profesori autori de manuale / auxiliare curriculare
- Numãr de profesori care au participat la cursuri de perfecţionare sau postuniversitare (ultimii 5 ani)
Ponderea personalului de predare calificat în totalul personalului de predare
5. Resurse materiale
Suprafaţa totalã de care dispune şcoala, din care:
- suprafaţã construitã;
Destinaţia clãdirilor;
Numãr de sãli de clasã, laboratoare, cabinete, ateliere, sãli de sport, cantina, cãmine;
Alte categorii de folosinţã: poligon de conducere, fermã didacticã, spaţii amenajate pentru animale, magazine-şcoalã, restaurante - şcoalã etc.
Suprafaţa agricolã totalã, din care:
- arabil, vii, pomi, sere, pãşuni şi fâneţe, etc
Dotãrile spaţiilor construite (echipamente, utilaje, aparate pentru instruirea teoreticã şi practicã) - starea lor fizicã şi moralã, anul achiziţiilor;
Numãr de calculatoare - generaţie
- conectare la Internet
Starea construcţiilor şi a instalaţiilor aflate în folosinţa şcolii va fi prezentatã într-un raport de autoevaluare conform modelului anexat.
Dacã unitatea de învãţãmânt dispune, direct sau în parteneriat cu autoritãţile locale, de resurse financiare, este preferabilã prezentarea unui raport de expertizã tehnicã.
6. Resurse financiare
- buget pentru anul şcolar 2003-2004
- surse, venituri şi cheltuieli extrabugetare pentru ultimii 2 ani (2002 şi 2003)
7. Capacitatea de management şi implementare proiecte
7.1. Dacã echipa de conducere a parcurs cursuri de formare în management educaţional
7.2. Experienţã în derularea de proiecte
Maxim 1 paginã pentru fiecare proiect. Descrierea proiectelor derulate de şcoala dvs în ultimii 3 ani, menţionând pentru fiecare proiect:

Titlul proiectului
(a) scopul şi localizarea proiectului
(b) rezultatele proiectului
(c) parteneri şi nivelul de implicare în proiect
(d) bugetul proiectului
(e) finanţatorii proiectului (nume, adresã şi e-mail, nr. telefon, suma cu care au contribuit)
7.3. Dacã existã preocupãri pentru activitãţi de inovaţie la nivelul scolii pentru ameliorarea procesului didactic (descriere a proiectului şi a sursei de finanţare, dupã caz)

II. CURRICULUM SI METODOLOGII DE ÎNVĂŢARE

Se vor descrie acţiunile prin care;


─────────────────────────────────────────────────────────────────

=> Profesorii utilizeazã metode de predare interactivã
=> Curriculumul este utilizat conform modelului generalizat prin OMECT nr. 5723 din 23.12.2003
=> Şcoala a elaborat curriculum în dezvoltare localã, în parteneriat cu agenţii economici sau cu alte instituţii interesate
=> Pregãtirea practicã se realizeazã cu echipamente specializate

III. PARTENERIAT
Se vor descrie acţiuni desfãşurate sau în curs de desfãşurare realizate în parteneriat cu diferite instituţii şi organizaţii la nivel local (contracte de colaborare, acţiuni de inovare, dezvoltarea bazei materiale, practica elevilor, inserţia absolvenţilor, formarea continuã a profesorilor etc.)
1. Cu pãrinţii
2. Cu agenţii economici
3. Cu Agenţia de Dezvoltare Regionalã, Agenţia Judeţeanã de Ocupare a Forţei de Muncã, Camera de Comerţ şi Industrie, autoritãţi locale (Prefectura, Consilii Locale, Primãrie, etc)
4. Cu patronate, sindicate, asociaţii profesionale, ONG-uri
5. Cu instituţii de învãţãmânt superior şi cercetare
6. Cu parteneri din afara ţãrii

IV. DECLARAŢIA SOLICITANTULUI

Subsemnatul, în calitate de reprezentat legal al şcolii solicitante pentru participarea la selecţie, certific urmãtoarele:
(a) informaţiile furnizate în aceastã cerere sunt corecte şi
(b) solicitantul este eligibil, conform criteriilor de eligibilitate (administrative) din Ghidul de Selecţia a unitãţilor de învãţãmânt în Proiectele Phare RO 2003 şi 2004-2006
Coeziune Economicã şi Socialã - componenta Învãţãmânt Profesional şi Tehnic (TVET).





─────────────────────────────────────────────────────────────────
Nume:
─────────────────────────────────────────────────────────────────
Funcţie;
─────────────────────────────────────────────────────────────────
Semnãtura/
Ştampila:
─────────────────────────────────────────────────────────────────
Data şi Locul:
─────────────────────────────────────────────────────────────────


Listã de verificare

Înainte de a trimite propunerea, vã rugãm sã verificaţi dacã cererea este completã:

Formularul de Cerere de Participare la Selecţie


───────────────────────────────────────────────
[] propunerea este completã şi redactatã în conformitate cu formularul
de Cerere de Participare la Selecţie
[] aveţi 3 seturi ale documentaţiei pentru participare la selecţie,
un original şi douã copii
[] cererea este editatã pe calculator/maşinã de scris şi este
în limba românã
[] documentele doveditoare sunt semnate de parteneri
[] declaraţia solicitantului (Secţiunea a IV a) este semnatã şi
ştampilatã

Anexe


[] urmãtoarele documente însoţitoare ale Cererii de Participare la Selecţie

Pentru toţi solicitanţii (obligatoriu sã existe toate tipurile de documente cu excepţia celor pentru care este prevãzut altceva):

1. Copie dupã documentul de identitate a şcolii (documente de înfiinţare, certificate eliberate de ISJ care atestã înfiinţarea şi funcţionarea);
2. Extras de carte funciarã eliberat de cãtre Biroul de Carte Funciarã;
3. Plan de încadrare în zonã şi plan de delimitare a proprietãţii vizate de cãtre Oficiul Teritorial de Cadastru, Geodezie şi Cartografie; aceste documente se regãsesc în documentaţia cadastralã efectuatã de cãtre Expert Cadastral Autorizat;
4. Raport de autoevaluare aprobat de Autoritatea Localã respectivã*1);
------------
*1) Şcolile selectate vor prezenta Certificatul de Urbanism şi Raportul de Expertizã Tehnicã elaborat de un expert autorizat de Ministerul lucrãrilor Publice şi Locuinţei, în termen de maxim 1 lunã de la comunicarea faptului cã au fost admise pentru a fi cuprinse în programe.
5. Document eliberat de autoritatea localã prin care se atestã cã oraşul în care funcţioneazã şcoala este în mediul urban şi are pânã la 100 000 locuitori, conform ultimului recensãmânt, dacã nu face parte din lista anexatã realizatã pe baza ultimului recensãmânt (numai pentru şcolile din mediul urban care aplicã în Programul Phare 2004-2006);
6. Document eliberat de ISJ privind evoluţia demograficã a populaţiei şcolare (elevi înscrişi în învãţãmântul gimnazial, pe ani de studii, în ultimii 5 ani), din localitatea şi zona din care şcoala îşi recruteazã populaţia şcolarã;
7. Copie a Planului de dezvoltare a şcolii, în care sã fie incluşi anii şcolari 2003-2004 şi 2004-2005;
8. Copie a Planului de şcolarizare al unitãţii de învãţãmânt structurat pe calificãri şi niveluri de educaţie, pentru anii 2003-2004 şi 2004-2005, avizat de ISJ şi CLDPS;
9. Rezultate financiare extrabugetare pe ultimii doi ani (2002 şi 2003);
10. Declaraţii de parteneriat între şcoalã şi autoritãţi locale/ agenţi economici; alte declaraţii vor fi ataşate dacã sunt disponibile;
11. Document eliberat de CLDPS conform cãruia profilul/ domeniul şcolii rãspunde tendinţelor de dezvoltare economicã a zonei, conform PRAI şi PLAI sau are capacitatea de adaptare la aceste tendinţe;
12. Planul de investiţii al şcolii pentru anul 2004, avizat de ISJ şi autoritatea localã;
13. CV-urile directorului şcolii, al directorului adjunct -responsabil cu învãţãmântul profesional şi tehnic şi al responsabilului ariei curriculare «Tehnologii»;
14. Documente care atestã participarea la cursuri de formare continuã a personalului didactic şi auxiliar;
15. Document eliberat de autoritatea localã prin care se atestã cã localitatea din mediul rural are o infrastructurã minimã pentru a susţine oferta de pregãtire în TVET - drumuri de acces, zonã electrificatã, existenta posibilitãţilor de transport pentru elevi-(numai pentru şcolile ce vor fi selectate din mediul rural pentru Phare TVET 2003);
16. Declaraţie semnatã de conducerea şcolii conform cãreia ponderea personalului calificat în totalul personalului de predare este de minimum 90% pentru anul şcolar 2004-2005;
17. Aviz al ISJ sau al autoritãţii pentru protecţia copilului privind capacitatea şcolii de a furniza asistenţã pentru integrarea elevilor cu nevoi speciale (opţional).
18. Dovadã eliberatã de autoritatea localã conform cãreia localitatea în care funcţioneazã şcoala are statut de mediu rural la data depunerii documentaţiei pentru selecţie (numai pentru şcolile ce vor fi selectate din mediul rural pentru Phare TVET 2003);

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016