Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 398 din 13 iunie 2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la stabilirea calitatii-tip a produselor de baza din industria zaharului
EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 574 din 14 septembrie 2001
Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, ministrul pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi cooperatie şi ministrul sãnãtãţii şi familiei,
având în vedere prevederile <>art. 33 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 113/1999 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile ulterioare, al <>Hotãrârii Guvernului nr. 15/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi Cooperatie, precum şi al <>Hotãrârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, cu modificãrile ulterioare,
emit urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aproba Normele cu privire la stabilirea calitãţii-tip a produselor de baza din industria zahãrului, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei prin direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti, respectiv prin direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti, şi Ministerul pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi Cooperatie vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu
Ministrul pentru întreprinderile mici
şi mijlocii şi cooperatie,
Silvia Ciornei
Ministrul sãnãtãţii şi familiei,
Daniela Bartos
ANEXA 1
NORME
cu privire la stabilirea calitãţii-tip a produselor de baza din industria zahãrului
I. Generalitati
ART. 1
Prezentele norme stabilesc calitatea-tip pentru produsele de baza din industria zahãrului, şi anume: zahãrul alb, zahãrul brut şi melasa, fabricate şi comercializate pe piata. Aceste norme se emit în scopul pregãtirii adoptãrii acquisului comunitar, al adoptãrii mecanismelor specifice organizãrii pieţei zahãrului şi în special pentru introducerea conversiei preţurilor aplicabile calitãţii-tip a acestor produse.
II. Zahãr alb
ART. 2
(1) Zahãrul alb de calitate-tip prezintã urmãtoarele caracteristici:
a) calitate sanatoasa, corespunzãtoare şi comercialã, uscat, cu cristale de granulatie omogenã, liber curgator;
b) polarizatie de minimum 99,7%;
c) umiditate de maximum 0,06%;
d) conţinut maxim în zahãr invertit de 0,04%;
e) numãrul de puncte determinate conform alin. (2) sa nu depãşeascã totalul de 22 şi nici:
- 15 pentru conţinutul de cenusa;
- 9 pentru tipul de culoare, determinat numai prin metoda Institutului pentru Tehnologie Agricolã şi Industria Zahãrului Brunswick;
- 6 pentru coloratia în soluţie determinata numai prin metoda Comisiei Internaţionale de Uniformizare a Metodelor de Analiza a Zahãrului (ICUMSA).
(2) Un punct corespunde:
a) la 0,0018% conţinut de cenusa determinat numai prin metoda ICUMSA la 28 grade Brix;
b) la 0,5 unitãţi de tip de culoare determinat numai prin metoda Brunswick;
c) la 7,5 unitãţi de coloratie în soluţie, determinata numai prin metoda ICUMSA.
(3) Metodele de analiza pentru determinarea caracteristicilor prevãzute la alin. (1) lit. b), c) şi d) sunt cele stabilite de ICUMSA.
III. Zahãrul brut
ART. 3
(1) Zahãrul brut de calitate-tip este un zahãr al cãrui randament este de 92%.
(2) Randamentul zahãrului brut din sfecla este calculat prin scãderea din polarizatia acestui zahãr:
a) de patru ori a conţinutului procentual de cenusa;
b) de doua ori a procentului de zahãr invertit;
c) a numãrului (cifrei) 1.
(3) Randamentul zahãrului brut din trestie este calculat scãzându-se 100 din dublul polarizatiei.
(4) Metodele de analiza folosite la determinarile caracteristicilor zahãrului brut sunt cele stabilite de ICUMSA.
IV. Melasa
ART. 4
(1) Melasa de calitate-tip are urmãtoarele caracteristici:
a) este sanatoasa şi de calitate comercialã;
b) conţinutul total de zahãr este de 48%.
(2) Metoda de analiza folositã pentru determinarea caracteristicii prevãzute la alin. (1) lit. b) este cea stabilitã de ICUMSA.
V. Dispoziţii finale
ART. 5
Prezentele norme îşi înceteazã aplicabilitatea în momentul aderãrii la Uniunea Europeanã.
----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: