Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 397 din 19 mai 2009  pentru aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile efectuate in implementarea proiectelor finantate in cadrul Programului pentru Reteaua de dezvoltare urbana URBACT II    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 397 din 19 mai 2009 pentru aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile efectuate in implementarea proiectelor finantate in cadrul Programului pentru Reteaua de dezvoltare urbana URBACT II

EMITENT: MINISTERUL DEZVOLTARII REGIONALE SI LOCUINTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 354 din 27 mai 2009

Având în vedere prevederile art. 13 din Regulamentul (CE) nr. 1.080/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 iulie 2006 privind Fondul European de Dezvoltare Regionalã şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.783/1999 şi prevederile art. 48-53 din Regulamentul Comisiei nr. 1.828/2006 stabilind regulile pentru implementarea Regulamentului Consiliului (CE) nr. 1.083/2006, în care se stabilesc prevederile generale cu privire la Fondul European de Dezvoltare Regionalã, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune şi pentru implementarea Regulamentului (CE) nr. 1.080/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului pentru Fondul European de Dezvoltare Regionalã,
având în vedere <>art. 11 alin. (1) lit. i) din Hotãrârea Guvernului nr. 33/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei, cu modificãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 12 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 33/2009 , cu modificãrile ulterioare,

ministrul dezvoltãrii regionale şi locuinţei emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Prin prezentul ordin se reglementeazã categoriile de cheltuieli eligibile efectuate în implementarea proiectelor finanţate în cadrul Programului pentru Reţeaua de dezvoltare urbanã URBACT II, denumit în continuare Programul.
ART. 2
În sensul prezentului ordin, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
a) declaraţia de interes - documentul elaborat de partenerul lider în vederea participãrii la faza de dezvoltare, respectiv la prima fazã a unui proiect URBACT II;
b) aplicaţia finalã - documentul elaborat de partenerul lider în vederea participãrii la faza de implementare, respectiv la cea de a doua fazã a unui proiect URBACT II;
c) alocaţia zilnicã - suma de bani, pe care un expert tematic îi încaseazã pentru a-şi acoperi costurile de transport local, cazare şi masã, în vederea îndeplinirii misiunii, aşa cum este stabilit în Program;
d) grup local de sprijin - grup format din factorii de decizie care pot influenţa valorificarea rezultatelor proiectului URBACT II la nivel local. Fiecare partener din cadrul Programului trebuie sã îşi alcãtuiascã un grup local de sprijin pentru a realiza un plan local de acţiune.
ART. 3
(1) Pentru toate tipurile de cheltuieli considerate eligibile în cadrul proiectelor URBACT II se vor respecta reglementãrile prevãzute în legislaţia naţionalã şi comunitarã în vigoare.
(2) Cheltuielile deja finanţate integral sau parţial prin alte instrumente financiare naţionale, europene sau internaţionale nu reprezintã cheltuieli eligibile.
ART. 4
Sunt considerate eligibile numai acele cheltuieli care sunt însoţite de facturi, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale, sau de alte documente contabile cu valoare probantã, echivalente facturilor, pe baza cãrora cheltuielile sã fie înregistrate în contabilitatea beneficiarului, certificate şi identificate.
ART. 5
Pentru a fi eligibile, cheltuielile trebuie:
a) sã fie în conformitate cu prevederile contractului de finanţare, cu declaraţia de interes şi cu aplicaţia finalã;
b) sã fie necesare implementãrii proiectelor;
c) sã fie raţionale;
d) sã fie direct legate de proiectul finanţat;
e) sã fie plãtite, certificate şi declarate de cãtre beneficiar în perioada de implementare a proiectului.
ART. 6
Pentru proiectele care se vor derula în cadrul Programului sunt considerate cheltuieli eligibile acelea ocazionate de urmãtoarele activitãţi: elaborarea de planuri locale de acţiune, studii, pagini de internet, broşuri şi publicaţii, organizarea de seminarii şi conferinţe, care sã stea la baza creãrii şi consolidãrii unor parteneriate viabile, concretizate în proiecte ce ar putea fi finanţate ulterior prin alte programe naţionale.
ART. 7
(1) Pentru faza de dezvoltare a proiectelor, cheltuielile prevãzute la art. 5 efectuate în cadrul proiectelor sunt considerate eligibile de la data aprobãrii declaraţiei de interes de cãtre Comitetul de monitorizare URBACT II.
(2) Pentru faza de implementare a proiectelor, cheltuielile prevãzute la art. 5 efectuate în cadrul proiectelor sunt considerate eligibile de la:
a) data aprobãrii aplicaţiei finale de cãtre Comitetul de monitorizare URBACT II;
b) data transmiterii oficiale a aplicaţiei finale cãtre Secretariatul tehnic comun al Programului, spre aprobare.
(3) În aplicaţia finalã, partenerul lider de proiect opteazã pentru una dintre cele douã variante detaliate la alin. (2), conform cap. 6b art. 5 alin. (1) din documentul tehnic de lucru al Programului, aprobat de Comitetul de monitorizare URBACT II.
ART. 8
(1) Sunt considerate eligibile cheltuielile privind coordonarea proiectului. Acestea cuprind cheltuielile administrative strict legate de managementul general al proiectului, cheltuielile cu onorarii pentru servicii juridice, precum şi comisioanele legale, comisioanele pentru garanţii bancare şi asigurãrile medicale de cãlãtorie.
(2) Cheltuielile privind coordonarea proiectului nu trebuie sã depãşeascã 5% din valoarea totalã eligibilã a proiectului şi trebuie explicate în detaliu.
(3) În categoria cheltuielilor administrative sunt incluse costurile pentru: chiria locaţiei unde se desfãşoarã activitãţile proiectului, asigurarea utilitãţilor (apã curentã, canalizare, salubritate, energie electricã şi termicã, gaze naturale), consumabile şi biroticã, multiplicare şi fotocopiere, servicii poştale şi de curierat, telefon, fax, internet, mobilier de birou, servicii pentru întreţinerea echipamentelor IT, precum şi alte cheltuieli absolut necesare pentru implementarea proiectului.
(4) Pentru a fi considerate eligibile, cheltuielile administrative trebuie sã îndeplineascã cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sã nu depãşeascã 25% din valoarea totalã eligibilã a cheltuielilor de personal de la nivelul proiectului;
b) sã respecte, pe toatã durata de implementare a proiectului, metoda de calcul folositã pentru calculul pro rata, care trebuie sã fie justificatã, rezonabilã şi echitabilã şi sã rãmânã neschimbatã pe întreaga perioadã de implementare. Aceastã metodã va fi transmisã autoritãţii naţionale în termen de 30 de zile de la semnarea contractului de cofinanţare;
c) calculul cheltuielilor generale de administraţie trebuie sã fie bine justificat, bazat pe documente şi revizuit periodic;
d) ratele costurilor utilizate trebuie sã se bazeze pe cheltuieli deja efectuate, care sã se reflecte atât în calculul costurilor, cât şi în contabilitate. Acestea trebuie sã fie verificabile;
e) sã nu fi fost deja incluse şi în alte costuri sau linii bugetare ale proiectului.
ART. 9
(1) Sunt considerate eligibile cheltuielile de personal, aşa cum sunt descrise în declaraţia de interes/aplicaţia finalã, inclusiv contribuţiile aferente acestora aflate în sarcina angajatorului conform prevederilor legale.
(2) Sunt eligibile doar cheltuielile de personal aferente persoanelor angajate pentru implementarea proiectului, cu contract individual de muncã, contract individual de muncã cu timp parţial sau act administrativ de numire în funcţia publicã, pe duratã nedeterminatã sau determinatã, cu fracţiune de normã sau cu normã întreagã de lucru. Plafoanele salariilor angajaţilor în proiect nu trebuie sã depãşeascã nivelul practicat de persoana juridicã respectivã, pentru funcţii similare.
(3) Personalul angajat pentru implementarea proiectului trebuie sã fie format din angajaţi ai partenerului lider sau partenerilor din proiect, prezentaţi oficial în declaraţia de interes şi aplicaţia finalã.
(4) Cheltuielile de personal includ salariul tarifar/salariul de bazã şi sporurile permanente prevãzute în contractele individuale de muncã/contractul colectiv de muncã, în actele adiţionale aferente valabile pe toatã durata de implementare a proiectului şi/sau în actul administrativ de numire în funcţia publicã sau în actul de modificare a actului administrativ de numire în funcţia publicã.
(5) Salariul tarifar/de bazã, plata sporurilor permanente şi a contribuţiilor menţionate la alin. (1) vor fi plãtite pentru timpul efectiv lucrat şi vor fi susţinute de fişele de post, fişele de pontaj pentru timpul efectiv lucrat, state de salarii, ordine de platã, extrase de cont, declaraţia salariatului pentru timpul lucrat în cadrul proiectului şi alte documente justificative, dupã caz.
(6) Calculul valorii unei ore de muncã va fi fãcut luându-se în considerare cheltuielile de personal eligibile pentru întreaga perioadã de raportare.
(7) Timpul de muncã alocat proiectului nu poate depãşi durata normalã de lucru, conform prevederilor legislaţiei naţionale în vigoare.
(8) Este eligibilã decontarea salariului tarifar/de bazã, cu respectarea normelor aferente fiecãrui tip de personal, şi a sporurilor permanente, avându-se în vedere prevederile contractului individual de muncã, contractului colectiv de muncã aplicabil şi/sau legislaţiei în vigoare.
(9) Nu se va lua în calcul contravaloarea orelor suplimentare sau a oricãrui tip de concediu.
(10) Nu constituie cheltuialã eligibilã salariile aleşilor locali.
(11) Sunt eligibile cheltuielile cu salariile funcţionarilor publici încadraţi în unitãţile dedicate implementãrii proiectelor, cu respectarea prevederilor legale privind incompatibilitatea.
ART. 10
(1) Sunt considerate eligibile cheltuielile pentru organizarea evenimentelor, precum: întâlniri bilaterale şi multilaterale, seminarii, ateliere de lucru, conferinţe, care au legãturã directã cu implementarea proiectului şi sunt cuprinse în cadrul activitãţilor proiectului.
(2) Categoriile de cheltuieli eligibile privind organizarea de evenimente sunt urmãtoarele: închirierea locaţiei, a echipamentelor necesare (microfoane, cãşti, flipchart, retroproiector, laptop, echipament de traducere etc.), dacã acestea nu sunt deja incluse în preţul de închiriere a sãlii, materiale-suport şi informative care sunt distribuite în cadrul evenimentului, plata traducãtorilor-interpreţi, cheltuieli de protocol, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
(3) În detalierea bugetului trebuie sã se specifice clar, pentru fiecare tip de eveniment în parte, scopul, grupul-ţintã, locaţia, durata, numãrul de participanţi şi limbile în care traducerea este asiguratã.
(4) Achiziţionarea oricãruia dintre bunurile şi serviciile mai sus menţionate se va face în conformitate cu legislaţia naţionalã în vigoare în domeniul achiziţiilor publice.
ART. 11
(1) Sunt considerate eligibile cheltuielile pentru transport şi cazare numai pentru personalul angajat în proiect şi pentru experţii cu atribuţii în implementarea proiectului, care efectueazã deplasãri pentru participarea la întâlniri, seminarii, conferinţe ce au loc pe teritoriul Programului. Cheltuielile de transport şi cazare efectuate pentru deplasãri în afara ariei Programului pot fi eligibile dacã sunt menţionate explicit şi justificate în declaraţia de interes şi aplicaţia finalã şi dacã sunt ocazionate de întâlniri cu parteneri în proiect localizaţi în afara teritoriului Programului.
(2) Categoriile de cheltuieli eligibile pentru transport şi cazare includ urmãtoarele costuri: de transport, de cazare şi diurne.
(3) Pentru asigurarea transportului şi cazãrii trebuie sã se aleagã varianta cea mai avantajoasã din punct de vedere economic, cu respectarea prevederilor din legislaţia naţionalã.
(4) Pentru deplasarea în ţarã, sunt eligibile cheltuielile cu transportul, cazarea şi diurna numai pentru personalul care face parte din echipa de proiect, dupã cum urmeazã:
a) pentru personalul care lucreazã în autoritãţile şi instituţiile publice, precum şi în unitãţile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, cheltuielile vor respecta condiţiile şi plafoanele impuse de legislaţia naţionalã aplicabilã instituţiilor publice;
b) pentru personalul care lucreazã în cadrul altor persoane juridice decât cele menţionate la categoria anterioarã, cheltuielile vor respecta plafoanele stabilite de normele interne proprii. Valoarea diurnei nu trebuie sã depãşeascã cuantumul obţinut prin înmulţirea cu 2,5 a cuantumului diurnei aplicabile angajaţilor autoritãţilor şi instituţiilor publice.
(5) Pentru deplasarea în strãinãtate, sunt eligibile cheltuielile cu transportul, cazarea şi diurna numai pentru personalul care face parte din echipa de proiect, dupã cum urmeazã:
a) pentru personalul care lucreazã în autoritãţile şi instituţiile publice, precum şi în unitãţile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, cheltuielile vor respecta condiţiile şi plafoanele impuse de legislaţia naţionalã aplicabilã instituţiilor publice;
b) pentru personalul care lucreazã în cadrul altor persoane juridice decât cele menţionate la categoria anterioarã, cheltuielile pentru transport vor respecta plafoanele stabilite de normele interne proprii, iar cele pentru cazare şi diurnã vor respecta plafoanele impuse de legislaţia naţionalã aplicabilã instituţiilor publice.
(6) Sunt eligibile cheltuielile de cazare, transport şi diurnã pentru experţii din cadrul proiectului, cu excepţia experţilor tematici, plãtiţi direct din Program.
(7) Cheltuielile de cazare şi diurnã ale experţilor tematici se vor limita la cuantumurile prevãzute de alocaţia zilnicã, stabilite în Program.
(8) Cheltuielile prevãzute la alin. (1) nu trebuie sã mai fie incluse în altã linie bugetarã.
ART. 12
(1) Sunt considerate eligibile cheltuielile privind comunicarea şi diseminarea informaţiilor privitoare la rezultatele proiectului. În detalierea bugetului trebuie specificate natura activitãţilor de promovare şi instrumentele de comunicare şi diseminare, aflate în legãturã directã cu activitãţile proiectului.
(2) Pentru fiecare activitate de comunicare şi diseminare trebuie specificate grupul-ţintã, mijloacele, rezultatele aşteptate, materialele ce se pun la dispoziţie în cadrul activitãţii.
(3) Pentru fiecare publicaţie trebuie sã se specifice scopul, grupul-ţintã, numãrul de copii, limbile utilizate. De asemenea, trebuie specificat costul fiecãrui document, inclusiv costurile pentru editare, traducere, tipãrire, transmitere a exemplarelor cãtre grupul-ţintã, precum şi alte informaţii justificative, dupã caz.
(4) Cheltuielile prevãzute la alin. (1) trebuie sã respecte prevederile din Manualul de identitate vizualã al Programului, din Contractul de finanţare încheiat între partenerul lider şi Autoritatea de management al Programului, precum şi din Acordul de parteneriat încheiat între partenerul lider şi ceilalţi parteneri în proiect.
ART. 13
(1) Sunt considerate eligibile cheltuielile pentru expertizã externã, în urmãtoarele condiţii cumulative:
a) dacã aportul experţilor externi, prevãzuţi în declaraţia de interes sau în aplicaţia finalã, este justificat şi absolut necesar implementãrii proiectului;
b) dacã existã un contract sau acord, în conformitate cu legislaţia naţionalã în vigoare, însoţit de documente pe baza cãrora se pot efectua plãţi.
(2) Categoriile de cheltuieli eligibile pentru expertiza externã includ costuri pentru experţi externi sau lectori implicaţi în întâlnirile bilaterale, multilaterale şi seminariile organizate în cadrul proiectului, elaborarea, tipãrirea şi expunerea de materiale promoţionale, organizarea externã a evenimentelor, dacã organizarea evenimentului este subcontractatã unui furnizor de servicii extern, studii şi sondaje de opinie.
(3) Nu sunt eligibile costurile pentru expertiza externã adusã ca aport de instituţiile partenere în proiect, precum şi de persoanele care fac parte din echipa de proiect.
(4) Nu sunt eligibile costurile aferente experţilor tematici.
ART. 14
Sunt considerate eligibile, în mod excepţional, cheltuielile privind achiziţionarea echipamentelor IT, numai cu respectarea urmãtoarelor condiţii:
a) sã fie noi;
b) sã fie absolut necesare şi folosite exclusiv pentru implementarea proiectului;
c) sã fie menţionate în declaraţia de interes şi aplicaţia finalã.
ART. 15
(1) Sunt considerate eligibile cheltuielile privind grupurile locale de sprijin URBACT II, referitoare la constituirea şi funcţionarea acestora la nivelul fiecãrui beneficiar, precum:
a) organizarea de întâlniri şi seminarii;
b) organizarea de sesiuni de instruire legate de consolidarea capacitãţii grupului local de sprijin URBACT II.
(2) Costurile privind grupurile locale de sprijin URBACT II trebuie prevãzute la o linie bugetarã separatã, cu o alocare financiarã minimã de 70.000 euro, pentru o reţea tematicã.
ART. 16
(1) Sunt considerate eligibile cheltuielile efectuate de autoritãţile de management ale programelor operaţionale sectoriale şi ale Programului operaţional regional din România, care au calitatea de parteneri asociaţi în proiecte URBACT II. Acestea sunt legate de participarea autoritãţilor de management la activitãţile proiectului şi, în special, la întâlnirile importante desfãşurate de-a lungul perioadei de implementare şi acoperã costurile pentru transport, cazare şi diurnã.
(2) Costurile privind autoritãţile de management trebuie prevãzute într-o linie bugetarã separatã, cu o alocare financiarã minimã de 40.000 euro pentru fiecare reţea tematicã.
ART. 17
(1) Taxa pe valoarea adãugatã este consideratã eligibilã dacã sunt îndeplinite, simultan, urmãtoarele condiţii:
a) nu este recuperabilã prin orice alte mijloace prevãzute de legislaţia naţionalã;
b) este identificatã clar în propunerea de proiect;
c) este aferentã unor cheltuieli considerate eligibile.
(2) Nu este eligibilã taxa pe valoarea adãugatã aferentã costurilor generale de administraţie calculate pe baza unei pro rata pentru acei beneficiari care desfãşoarã operaţiuni cu/şi fãrã drept de deducere.
ART. 18
Sunt considerate eligibile cheltuielile financiare care privesc: comisioanele pentru tranzacţiile financiare transnaţionale, dar nu şi dobânda, comisioanele bancare ocazionate de deschiderea şi administrarea conturilor necesare pe perioada implementãrii proiectelor.
ART. 19
Nu sunt eligibile urmãtoarele cheltuieli:
a) contribuţia în naturã;
b) amenzile, penalitãţile financiare şi cheltuielile legate de dispute legale;
c) amortizarea echipamentelor.
ART. 20
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Ministrul dezvoltãrii regionale
şi locuinţei,
Vasile Blaga

Bucureşti, 19 mai 2009.
Nr. 397.
________

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016