Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 396 din 15 mai 1997  privind aprobarea Regulamentului-cadru pentru elaborarea regulamentelor de exploatare a barajelor, lacurilor de acumulare si prizelor pentru alimentari cu apa, cu sau fara baraje, si stabilirea competentelor de elaborare si aprobare a regulamentelor de exploatare bazinale si a programelor de exploatare lunare a lacurilor de acumulare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 396 din 15 mai 1997 privind aprobarea Regulamentului-cadru pentru elaborarea regulamentelor de exploatare a barajelor, lacurilor de acumulare si prizelor pentru alimentari cu apa, cu sau fara baraje, si stabilirea competentelor de elaborare si aprobare a regulamentelor de exploatare bazinale si a programelor de exploatare lunare a lacurilor de acumulare

EMITENT: MINISTERUL APELOR, PADURILOR SI PROTECTIEI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 111 bis din 4 iunie 1997
În temeiul prevederilor <>art. 63, 65 şi 110 din Legea apelor nr. 107/1996 şi ale <>Hotãrîrii Guvernului nr. 457/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului,
avînd în vedere necesitatea detalierii şi concretizarii condiţiilor generale şi speciale de exploatare coordonata, pe ansamblul bazinului hidrografic, a barajelor şi lacurilor de acumulare, precum şi a prizelor pentru alimentari cu apa, cu sau fãrã baraje,
vazind referatul Direcţiei cadastru, sinteze şi apãrare impotriva inundatiilor şi al Direcţiei strategii şi reglementãri resurse de apa,
ministrul apelor, pãdurilor şi protecţiei mediului emite urmãtorul ordin:

1. Se aproba Regulamentul-cadru pentru elaborarea regulamentelor de exploatare a barajelor, lacurilor de acumulare şi prizelor pentru alimentari cu apa, cu sau fãrã baraje, şi stabilirea competentelor de elaborare şi aprobare a regulamentelor de exploatare bazinale şi a programelor de exploatare lunare a lacurilor de acumulare, prezentat în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
2. Prezentul ordin se aplica începînd cu data publicãrii lui în Monitorul Oficial al României. Pe aceeaşi data, Ordinul nr. 108 din 16 decembrie 1985 , emis de fostul Consiliu Naţional al Apelor, pentru aprobarea Instrucţiunilor tehnice de exploatare ITE-R-01/1985 - Regulament de exploatare pentru baraje şi lacuri de acumulare şi baraje de priza: conţinut-cadru şi Ordinul ministrului apelor, pãdurilor şi protecţiei mediului nr. 834 din 27 noiembrie 1996 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de exploatare a barajelor, lacurilor de acumulare şi prizelor pentru alimentari cu apa, cu sau fãrã baraj, se abroga.
3. Direcţia cadastru, sinteze şi apãrare impotriva inundatiilor din cadrul Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului şi Regia Autonomã "Apele Romane" vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Ministrul apelor, pãdurilor
şi protecţiei mediului
Ioan Oltean

ANEXA 1

REGULAMENT-CADRU
pentru elaborarea regulamentelor de exploatare a barajelor, lacurilor de acumulare şi prizelor pentru alimentari cu apa, cu sau fãrã baraje, şi stabilirea competentelor de elaborare şi aprobare a regulamentelor de exploatare bazinale şi a programelor de exploatare lunare a lacurilor de acumulare

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Regulamentele de exploatare a barajelor, lacurilor de acumulare şi prizelor pentru alimentari cu apa, cu sau fãrã baraje, denumite în continuare regulamente de exploatare a barajelor, detaliazã şi concretizeazã condiţiile generale şi specifice de exploatare coordonata, pe ansamblul bazinului hidrografic, a acestei categorii de lucrãri.
ART. 2
Regulamentele de exploatare a barajelor cuprind elementele necesare privind funcţionarea lucrãrilor hidrotehnice respective, dupã perioada de punere în funcţiune a acestora.
Exploatarea în perioada de punere în funcţiune a lucrãrii respective se realizeazã potrivit "Condiţiilor tehnice specifice de exploatare", elaborate de proiectanţi.
La baza întocmirii regulamentelor de exploatare a barajelor vor sta şi condiţiile tehnice specifice de exploatare, elaborate de proiectantul lucrãrii, cãrţile tehnice ale construcţiilor şi instalaţiilor, ordinele şi dispoziţiile tehnice emise de Regia Autonomã "Apele Romane", Regia Autonomã de Electricitate "Renel", Regia Autonomã a Imbunatatirilor Funciare sau ale altor titulari de construcţii şi lucrãri hidrotehnice.

CAP. 2
Conţinut-cadru al regulamentelor de exploatare a barajelor

ART. 3
Documentaţiile privind regulamentele de exploatare a barajelor vor conţine un memoriu tehnic, tabele, grafice şi anexe.
ART. 4
Memoriul tehnic va avea urmãtoarele elemente:
Cap. 1 - Date generale
1.1. Amplasamentul lucrãrii
1.2. Funcţiunile lucrãrii
1.3. Cadrul de baza al exploatãrii.
Cap. 2 - Caracteristici tehnice şi constructive ale lucrãrii
2.1. Caracteristici tehnice ale acumularii
2.2. Caracteristici tehnice ale barajului
2.2.1. Elemente componente ale lucrãrii
2.3. Supravegherea comportãrii în timp a lucrãrii
2.4. Sistemul informaţional pentru exploatarea lucrãrii
2.4.1. Sistemul de mãsurare a datelor hidrometeorologice
2.4.2. Sistemul de avertizare-alarmare în caz de avarii.
Cap. 3 - Regimul hidrologic
3.1. Debite medii lunare pe şir de ani, afluente în acumulare. Debitul mediu multianual.
3.2. Debite minime lunare pe şir de ani, afluente în acumulare
3.3. Caracteristicile undelor de viitura, în secţiune, a acumularii
3.4. Hidrografele viiturilor înregistrate în perioada parcursã de la darea în exploatare a lucrãrii şi hietogramele precipitatiilor înregistrate la posturile pluviometrice
3.5. Influenta lucrãrii asupra regimului hidrologic natural
3.6. Regimul aluvionar.
Cap. 4 - Regimuri de funcţionare şi reguli de exploatare
4.1. Exploatarea la ape medii
4.2. Exploatarea în perioadele de ape mici sau deficitare
4.3. Exploatarea în perioadele de inghet
4.4. Exploatarea la ape mari
4.5. Mãsuri de urmãrire şi prevenire a degradãrii calitãţii apei.
Cap. 5 - Personalul de exploatare
5.1. Organigrama
5.2. Sarcini, atribuţii, raspunderi.
ART. 5
Modul de întocmire a Regulamentului-cadru pentru elaborarea regulamentelor de exploatare a barajelor, lacurilor de acumulare şi prizelor pentru alimentari cu apa, cu sau fãrã baraje, va fi prezentat într-o documentaţie în care sînt descrise amãnunţit elementele menţionate la art. 4, tabelele, graficele, schemele şi anexele aferente.
Documentaţia cu detalierea modului de întocmire a regulamentului-cadru se poate pune la dispoziţia persoanelor fizice şi juridice interesate, de cãtre Direcţia cadastru, sinteze şi apãrare impotriva inundatiilor din cadrul Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului sau de cãtre Regia Autonomã "Apele Romane" şi filialele sale teritoriale, în termen de 30 de zile de la solicitarea facuta în scris.
ART. 6
Respectarea conţinutului-cadru al regulamentului de exploatare a barajelor este obligatorie pentru lucrãrile cu caracter complex. Pentru celelalte lucrãri, prevederile art. 4 şi 5 se pot adapta, de la caz la caz, de cãtre elaboratori, potrivit rolului şi funcţiilor specifice ale lucrãrilor respective (amenajãri hidroenergetice, acumulari nepermanente, acumulari şi iazuri agropiscicole, iazuri de decantare a materialelor sterile, depozite de zgura şi cenusa, prize pentru alimentari cu apa ale centrelor populate, ale zonelor industriale sau ale sistemelor de irigaţii, precum şi altele asemenea).
Proiectele regulamentelor specifice pentru diverse categorii de construcţii hidrotehnice se avizeazã de cãtre Regia Autonomã "Apele Romane" şi se aproba de cãtre Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului.
ART. 7
În baza prevederilor art. 4 şi 5, se vor elabora regulamente-cadru de exploatare bazinale, în care vor fi incluse toate tipurile de construcţii şi amenajãri hidrotehnice existente în cadrul bazinului hidrografic respectiv. În aceste regulamente se vor detalia şi se vor concretiza condiţiile generale şi specifice de exploatare coordonata, precum şi interconexiunile cu bazinele hidrografice limitrofe, în diverse regimuri şi reguli de exploatare posibile.

CAP. 3
Competentele de elaborare, avizare şi aprobare a regulamentelor de exploatare a barajelor şi a regulamentelor de exploatare bazinale

ART. 8
Regulamentele de exploatare a barajelor se elaboreazã, pentru fiecare obiectiv în parte, de cãtre deţinãtorii cu orice titlu ai acestor lucrãri, persoane fizice sau juridice, sau de cãtre unitãţi specializate în studii, proiectare şi consultanţa pentru construcţii hidrotehnice.
ART. 9
Regulamentele de exploatare bazinale se elaboreazã de cãtre Regia Autonomã "Apele Romane" sau de cãtre unitãţi specializate în studii, proiectare şi consultanţa pentru construcţii hidrotehnice, pentru schema de amenajare hidrotehnica, cuprinzînd toate construcţiile, amenajãrile şi lucrãrile hidrotehnice existente, avîndu-se în vedere urmãtoarele: prevederile schemelor-cadru şi ale schemelor locale de amenajare, principiile gospodãririi unitare, rationale şi complexe a apelor de suprafata şi subterane, regimul de exploatare, sub aspect cantitativ şi calitativ, coordonat şi integrat la nivelul bazinului hidrografic respectiv, satisfacerea optima în condiţii tehnice şi economice eficiente a cerinţelor de apa bruta ale tuturor utilizatorilor, apãrarea impotriva inundatiilor, în contextul general al conservãrii resurselor de apa şi protecţiei mediului, precum şi al interconexiunilor cu bazinele hidrografice limitrofe.
ART. 10
Se elaboreazã regulamente de exploatare pentru bazinele hidrografice de ordinul 1 şi 2, conform codificarii cursurilor de apa din Cadastrul apelor din România, sau pentru alte amenajãri hidrotehnice complexe. Stabilirea acestora se face la propunerea Regiei Autonome "Apele Romane", cu avizul comitetelor de bazin şi cu aprobarea Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului.
ART. 11
Documentaţia reprezentind regulamentul de exploatare a barajului sau a bazinului hidrografic va avea o "foaie de capãt", cuprinzînd denumirea obiectivului, unitatea elaboratoare, data elaborãrii, denumirea unitãţii competente de avizare şi aprobare, precum şi numele şi prenumele conducãtorilor acestora, cu semnatura şi ştampila respective. De asemenea, toate anexele din regulamentul de exploatare, inclusiv planşele, vor purta data întocmirii, numele şi prenumele, precum şi semnatura celor care le-au întocmit, le-au verificat şi le-au aprobat.
ART. 12
Regulamentele de exploatare a barajelor se avizeazã de cãtre comitetele de bazin, se aproba de cãtre Regia Autonomã "Apele Romane" şi fac parte integrantã din autorizaţia de gospodãrire a apelor.
ART. 13
Competentele de aprobare a regulamentelor de exploatare a barajelor şi a regulamentelor de exploatare bazinale sînt urmãtoarele:
a) regulamentele de exploatare pentru toate lucrãrile din administrarea proprie a Regiei Autonome "Apele Romane", pentru barajele şi lacurile de acumulare din administrarea altor deţinãtori, obiective care au un volum brut (corespunzãtor nivelului maxim de verificare) mai mare de 50 mil. mc, precum şi pentru barajele de priza, care asigura alimentari cu apa pentru populaţie sau industrie, cu debite instalate mai mari de 1,0 mc/s, ori pentru irigaţii cu debite instalate mai mari de 5,0 mc/s, se aproba de cãtre Regia Autonomã "Apele Romane" (centrala);
b) regulamentele de exploatare pentru toate lucrãrile din administrarea altor deţinãtori decît Regia Autonomã "Apele Romane", obiective care au un volum brut (corespunzãtor nivelului maxim de verificare) mai mic sau egal cu 50 mil. mc şi mai mare de 3 mil. mc, precum şi pentru barajele de priza care asigura alimentari cu apa pentru populaţie sau industrie, cu debite instalate mai mici de 1,0 mc/s ori pentru irigaţii cu debite instalate mai mici de 5,0 mc/s, se aproba de cãtre filialele bazinale ale Regiei Autonome "Apele Romane";
c) pentru restul lucrãrilor din administrarea altor deţinãtori, care nu se încadreazã în categoriile de mai sus, inclusiv pentru barajele microhidrocentralelor cu puteri instalate mai mici sau egale cu 1 MW, regulamentele de exploatare se aproba de cãtre unitãţile teritoriale de gospodãrire a apelor ale Regiei Autonome "Apele Romane";
d) regulamentele de exploatare bazinale se aproba de cãtre Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului.
ART. 14
Regulamentele de exploatare a barajelor, avizate şi aprobate, împreunã cu autorizaţiile de gospodãrire a apelor, vor fi pãstrate, obligatoriu, la dispeceratele filialelor bazinale ale Regiei Autonome "Apele Romane", iar un exemplar, la dispeceratele exploatarilor, secţiilor sau sistemelor hidrotehnice de care aparţin obiectivele respective, precum şi la unitãţile care le-au avizat şi le-au aprobat.
O sinteza cuprinzînd regulile scrise şi reprezentarile grafice esenţiale din regulamentul de exploatare, privind modul de acţiune operativ în diverse situaţii specifice, va fi afişatã, la loc vizibil, la sediul dispeceratului sistemului hidrotehnic al obiectivului respectiv.

CAP. 4
Competentele de elaborare şi avizare a programelor de exploatare lunare a lacurilor de acumulare

ART. 15
Regia Autonomã "Apele Romane" elaboreazã programe lunare de exploatare a lacurilor de acumulare, avînd la baza prognozele debitelor medii lunare afluente în lacurile de acumulare, volumele utile existente în lacuri, necesitatea producerii de energie hidroelectrica în corelare cu programele energetice şi cu alte programe economice şi sociale, asigurarea debitelor pentru populaţie, industrie, agricultura şi alte folosinţe consumatoare şi neconsumatoare de apa, în scopul gospodãririi rationale şi complexe a apei, în baza propunerilor deţinãtorilor de lucrãri şi ale principalilor beneficiari de apa bruta.
ART. 16
Pentru principalele acumulari cu folosinta complexa şi rol strategic în alimentarea cu apa a municipiului Bucureşti, a unor zone intens populate sau cu folosinţe de apa importante, precum şi pentru zonele deficitare în resurse de apa, Regia Autonomã "Apele Romane", împreunã cu principalii administratori de baraje şi lacuri de acumulare şi beneficiari de apa bruta (Regia Autonomã de Electricitate "Renel", Regia Autonomã a Imbunatatirilor Funciare, Regia Generalã de Apa Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti), întocmeşte programe lunare de exploatare care se aproba de cãtre Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului. Pentru restul acumularilor, programele de exploatare lunare se aproba de cãtre Regia Autonomã "Apele Romane".
ART. 17
Pentru gospodãrirea unitarã raţionalã şi complexa a apelor de suprafata şi subterane, în scopul satisfacerii cu prioritate a cerinţelor de apa pentru populaţie şi a altor cerinţe social-economice esenţiale, în situaţii critice (secete prelungite, ape mari, perioade de iarna sau altele asemenea), Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului dispune Regiei Autonome "Apele Romane" elaborarea de programe de asigurare a surselor de apa. Aceste programe se elaboreazã în baza propunerilor principalilor administratori de baraje şi lacuri de acumulare şi ale beneficiarilor de apa.
Exploatarea lacurilor de acumulare şi a prizelor pentru apa se subordoneazã necesitãţilor perioadei respective, potrivit regimului stabilit prin planurile de restrictii şi folosire a apei în perioadele deficitare - întocmite conform Metodologiei aprobate prin <>Ordinul ministrului apelor, pãdurilor şi protecţiei mediului nr. 276 din 11 aprilie 1997 -, cît şi prin programele de exploatare lunare.

CAP. 5
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 18
În termen de un an de la intrarea în vigoare a prezentului ordin se vor elabora sau se vor reactualiza toate regulamentele de exploatare a construcţiilor şi lucrãrilor hidrotehnice existente. În cazuri bine fundamentate, cu anunţarea prealabilã a Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului, Regia Autonomã "Apele Romane" poate stabili, pentru unii agenţi economici cu probleme dificile, sau poate aproba regulamente de exploatare provizorii, valabile cel mult 6 luni de la data emiterii.
ART. 19
Deţinãtorii de lucrãri sau unitãţile interesate în elaborarea unor regulamente specifice pentru diverse categorii de construcţii hidrotehnice, prevãzute la art. 6, vor putea face propuneri Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului, în termen de maximum un an de la publicarea prezentului ordin în Monitorul Oficial al României. Dacã propunerile nu au fost trimise ministerului sau nu au fost aprobate de acesta, se vor aplica regulamentele de exploatare întocmite potrivit prevederilor prezentului ordin.
ART. 20
Regulamentele de exploatare a barajelor şi regulamentele de exploatare bazinale se adapteaza, pe etape, în limitele prevederilor autorizaţiei de gospodãrire a apelor, în funcţie de dinamica cerinţelor de apa sau de alte condiţii.
ART. 21
Regulamentele de exploatare se vor modifica sau se vor actualiza, dupã caz, la schimbarea rolului şi a parametrilor funcţionali ai lucrãrii sau ori de cîte ori apare necesar, pe baza experienţei obţinute în exploatare sau a celor mai avansate cunoştinţe tehnice în domeniu, dar cel puţin o data la 5 ani.
În aceste situaţii, la solicitarea (comanda) unitãţii deţinãtoare de lacuri de acumulare ori de baraje de priza, proiectantul va actualiza şi va modifica condiţiile tehnice specifice de exploatare.

------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016