Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 392 din 4 martie 2010  privind aprobarea Listei de cheltuieli eligibile pentru proiectele finantate in cadrul Programului operational sectorial Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 392 din 4 martie 2010 privind aprobarea Listei de cheltuieli eligibile pentru proiectele finantate in cadrul Programului operational sectorial "Cresterea competitivitatii economice" (POS CCE) 2007-2013, axa prioritara 4 "Cresterea eficientei energetice si a securitatii furnizarii in contextul combaterii schimbarilor climatice", domeniul major de interventie 1 "Energie eficienta si durabila (imbunatatirea eficientei energetice si dezvoltarea durabila a sistemului energetic din punctul de vedere al mediului)", operatiunea "Sprijinirea investitiilor in extinderea si modernizarea retelelor de transport al energiei electrice, gazelor naturale si al petrolului, precum si a retelelor de distributie a energiei electrice si gazelor naturale, in scopul reducerii pierderilor in retea si realizarii in conditii de siguranta si continuitate a serviciului de transport si distributie" - partea de distributie

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI, COMERTULUI SI MEDIULUI DE AFACERI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 246 din 16 aprilie 2010

Având în vedere prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin programele operaţionale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor <>art. 9 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.634/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi ale <>art. 10 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri şi ministrul finanţelor publice emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Lista de cheltuieli eligibile pentru proiectele finanţate în cadrul Programului operaţional sectorial "Creşterea competitivitãţii economice" (POS CCE) 2007-2013, axa prioritarã 4 "Creşterea eficienţei energetice şi a securitãţii furnizãrii în contextul combaterii schimbãrilor climatice", domeniul major de intervenţie 1 "Energie eficientã şi durabilã (îmbunãtãţirea eficienţei energetice şi dezvoltarea durabilã a sistemului energetic din punctul de vedere al mediului)", operaţiunea "Sprijinirea investiţiilor în extinderea şi modernizarea reţelelor de transport al energiei electrice, gazelor naturale şi al petrolului, precum şi a reţelelor de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale, în scopul reducerii pierderilor în reţea şi realizãrii în condiţii de siguranţã şi continuitate a serviciului de transport şi distribuţie" - partea de distribuţie (denumitã în continuare operaţiunea distribuţie), prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Cheltuielile eligibile pentru proiectele finanţate în cadrul POS CCE, axa prioritarã 4, domeniul major de intervenţie 1, operaţiunea distribuţie, vor respecta prevederile prezentului ordin, ale <>Ordinului ministrului economiei nr. 2.243/2009 pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat privind sprijinirea investiţiilor în extinderea şi modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin programele operaţionale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 28/2008 privind aprobarea conţinutuluicadru al documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiilor publice, precum şi a structurii şi metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investiţii şi lucrãri de intervenţii.
ART. 3
(1) Pentru a fi eligibile în vederea finanţãrii, toate cheltuielile trebuie sã facã parte din categoriile de cheltuieli menţionate în prezentul ordin, sã corespundã obiectivelor axei prioritare 4 "Creşterea eficienţei energetice şi a securitãţii furnizãrii în contextul combaterii schimbãrilor climatice" şi obiectivelor schemei de ajutor de stat privind "Sprijinirea investiţiilor în extinderea şi modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale", sã fie direct legate de obiectivele şi rezultatele proiectelor propuse spre finanţare şi de realizarea investiţiilor iniţiale în active corporale şi necorporale în extinderea şi modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale, pentru reducerea pierderilor de energie, creşterea securitãţii în furnizare, evitarea situaţiilor de crizã şi atingerea performanţelor economice şi standardelor de calitate solicitate de cãtre consumatorii de energie.
(2) Pentru a fi eligibile în vederea finanţãrii, cheltuielile trebuie sã fie efectuate de cãtre beneficiar dupã obţinerea confirmãrii scrise din partea organismului intermediar pentru energie (autoritatea responsabilã cu administrarea schemei de ajutor de stat) cã sunt îndeplinite condiţiile de eligibilitate prevãzute în schema de ajutor de stat privind "Sprijinirea investiţiilor în extinderea şi modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale".
Cheltuielile efectuate înainte de data publicãrii schemei de ajutor de stat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nu sunt eligibile.
Cheltuielile efectuate în perioada cuprinsã între data confirmãrii scrise din partea organismului intermediar pentru energie cã sunt îndeplinite condiţiile de eligibilitate şi data semnãrii contractului de finanţare sunt eligibile dacã respectã prevederile aplicabile din Ghidul solicitantului, inclusiv din anexele acestuia, cu precãdere pe cele referitoare la achiziţiile publice.
(3) Prin excepţie de la prevederile art. 3 alin. (2), cheltuielile privind achiziţia de teren şi studiile de fezabilitate preliminare sunt eligibile dacã sunt efectuate dupã data intrãrii în vigoare a schemei de ajutor de stat privind "Sprijinirea investiţiilor în extinderea şi modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale". Cheltuielile privind studiile de fezabilitate, respectiv costurile studiilor pregãtitoare şi costurile serviciilor de consultanţã aferente investiţiilor sunt eligibile numai în cazul IMM-urilor.
(4) Cheltuielile aferente achiziţiei sub forma leasingului nu sunt eligibile.
(5) Cheltuielile executate în regie proprie aferente obiectivelor de investiţii finanţate în cadrul POS CCE, axa prioritarã 4, operaţiunea "Sprijinirea investiţiilor în extinderea şi modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale", nu sunt eligibile.
Cheltuielile sub forma contribuţiei în naturã nu sunt eligibile.
(6) Sunt considerate cheltuieli eligibile urmãtoarele categorii de cheltuieli cu investiţia iniţialã, aşa cum este definitã prin schema de ajutor de stat:
a) costurile investiţiilor în active corporale proprii (terenuri, inclusiv amenajãri pentru pregãtire amplasament, construcţii, utilaje sau instalaţii);
b) costurile investiţiilor în active necorporale proprii (activele care rezultã în urma transferului de tehnologie prin achiziţia de brevete, licenţe, know-how sau cunoştinţe tehnice nebrevetate);
c) costurile studiilor pregãtitoare şi costurile serviciilor de consultanţã aferente investiţiilor, numai în cazul IMM-urilor.
(7) Cheltuielile efectuate pentru achiziţia de active corporale sunt eligibile dacã activele achiziţionate sunt noi, procurate în condiţii de piaţã şi prevãzute în anexã.
(8) Cheltuielile efectuate pentru achiziţia de active necorporale sunt eligibile dacã sunt îndeplinite cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sunt utilizate în exclusivitate în locaţia care a beneficiat de ajutor de stat regional;
b) sunt considerate active amortizabile;
c) au fost achiziţionate de la un terţ, în condiţii de piaţã;
(9) Cheltuielile legate de terenuri, construcţii, echipamente, instalaţii şi utilaje sunt eligibile numai dacã sunt incluse în valoarea activului respectiv şi se regãsesc înregistrate în contabilitatea beneficiarului, în conturile de imobilizãri.
Urmãtoarele categorii de cheltuieli: transport de bunuri, asigurarea bunurilor pe durata transportului şi manipulare sunt eligibile numai atunci când pot fi atribuite direct achiziţiei bunului respectiv de natura construcţiilor, echipamentelor, instalaţiilor şi utilajelor şi sunt cuprinse în costul de achiziţie al acestor active.
ART. 4
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri,
Tudor Şerban,
secretar de stat

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu


ANEXĂ

LISTA
de cheltuieli eligibile pentru proiectele finanţate
în cadrul Programului operaţional sectorial
"Creşterea competitivitãţii economice" (POS
CCE) 2007-2013, axa prioritarã 4 "Creşterea
eficienţei energetice şi a securitãţii furnizãrii
în contextul combaterii schimbãrilor climatice", domeniul major de
intervenţie 1 "Energie eficientã şi durabilã (îmbunãtãţirea
eficienţei energetice şi dezvoltarea durabilã a sistemului
energetic din punctul de vedere al mediului)",
operaţiunea "Sprijinirea investiţiilor în
extinderea şi modernizarea reţelelor de transport
al energiei electrice, gazelor naturale şi al petrolului, precum şi
a reţelelor de distribuţie a energiei electrice şi
gazelor naturale, în scopul reducerii pierderilor
în reţea şi realizãrii în condiţii de siguranţã şi continuitate a
serviciului de transport şi distribuţie" - partea de distribuţie


1. Cheltuieli pentru achiziţia de teren, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin programele operaţionale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Costul de achiziţie a terenului fãrã construcţii este eligibil în limita a 10% din cheltuielile totale eligibile ale proiectului.
2. Cheltuieli pentru amenajarea terenului în vederea pregãtirii amplasamentului, dacã sunt strict legate de realizarea proiectului, precum: demolãri, demontãri, dezafectãri, defrişãri, evacuãri materiale rezultate, devieri reţele de utilitãţi din amplasament, sistematizãri pe verticalã, drenaje, epuismente (exclusiv cele aferente realizãrii lucrãrilor pentru investiţia de bazã), devieri de cursuri de apã etc.
3. Cheltuieli privind studiile de teren şi cheltuieli pentru plata serviciilor de consultanţã la elaborarea studiilor pregãtitoare şi a fazelor de proiectare aferente investiţiilor, numai în cazul IMM-urilor şi în limita a 50 % din costurile efectiv suportate de beneficiar pentru aceste tipuri de cheltuieli.
4. Cheltuieli pentru investiţia de bazã - sunt cheltuielile aferente obiectelor cuprinse în obiectivul de investiţie şi sunt desfãşurate pe obiecte de construcţie:
a) cheltuieli pentru construcţii şi instalaţii legate de construcţii, pe obiecte de construcţie (clãdiri, construcţii speciale, instalaţii aferente construcţiilor, precum: instalaţii electrice, sanitare, instalaţii interioare de alimentare cu gaze naturale, instalaţii de încãlzire, ventilare, climatizare, P.S.I., telecomunicaţii şi alte tipuri de instalaţii impuse de destinaţia obiectivului investiţiei);
b) cheltuieli pentru montajul utilajelor tehnologice şi al utilajelor incluse în instalaţiile funcţionale, inclusiv reţelele aferente necesare funcţionãrii acestora, desfãşurate pe obiecte de construcţie, numai dacã sunt incluse în valoarea activului respectiv şi se regãsesc înregistrate în contabilitatea beneficiarului în conturile de imobilizãri;
c) cheltuieli pentru utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale cu montaj desfãşurate pe obiecte de construcţie;
d) cheltuieli pentru utilaje şi echipamente fãrã montaj, precum şi echipamente de transport tehnologic, desfãşurate pe obiecte de construcţie;
e) cheltuieli pentru achiziţia de active necorporale (aplicaţii informatice, alte licenţe, brevete, know-how sau alte cunoştinţe tehnice nebrevetate).
În cazul întreprinderilor mari, aşa cum sunt definite prin schema de ajutor de stat, cheltuielile pentru achiziţia de active necorporale sunt eligibile în limita a 50% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului.

--------



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016