Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 390 din 17 iunie 2009  pentru aprobarea Metodologiei de autorizare a operatorilor din cadrul sectorului de legume si fructe proaspete, in vederea folosirii regimului de autocontrol si de utilizare a logoului comunitar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 390 din 17 iunie 2009 pentru aprobarea Metodologiei de autorizare a operatorilor din cadrul sectorului de legume si fructe proaspete, in vederea folosirii regimului de autocontrol si de utilizare a logoului comunitar

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 471 din 8 iulie 2009
ORDIN nr. 390 din 17 iunie 2009
pentru aprobarea Metodologiei de autorizare a operatorilor din cadrul sectorului de legume şi fructe proaspete, în vederea folosirii regimului de autocontrol şi de utilizare a logoului comunitar
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PÃDURILOR ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 471 din 8 iulie 2009


Vãzând Referatul de aprobare nr. 68.305 din 16 iunie 2009 al Direcţiei de inspecţii tehnice în sectorul vegetal,
în temeiul prevederilor art. 11 din Regulamentul (CE) nr. 1.580/2007 al Comisiei din 21 decembrie 2007 de stabilire a normelor de aplicare a regulamentelor (CE) nr. 2.200/96 , (CE) nr. 2.201/96 şi (CE) nr. 1.182/2007 ale Consiliului în sectorul fructelor şi legumelor privind standardele de comercializare, cu modificãrile ulterioare, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 8/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, şi ale <>art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 591/2006 privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei de stat pentru controlul tehnic în producerea şi valorificarea legumelor şi fructelor în vederea executãrii controalelor de conformitate pentru fructele şi legumele proaspete,

ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Metodologia de autorizare a operatorilor din cadrul sectorului de legume şi fructe proaspete, în vederea folosirii regimului de autocontrol şi de utilizare a logoului comunitar, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţia de inspecţii tehnice în sectorul vegetal va urmãri aplicarea prevederilor prezentului ordin, prin Inspecţia de stat pentru controlul tehnic în producerea şi valorificarea legumelor şi fructelor.
ART. 3
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Ilie Sârbu

Bucureşti, 17 iunie 2009.
Nr. 390.


ANEXÃ

METODOLOGIE
de autorizare a operatorilor din cadrul
sectorului de legume şi fructe proaspete, în vederea
folosirii regimului de autocontrol şi de utilizare a logoului comunitar


ART. 1
Inspecţia de stat pentru controlul tehnic în producerea şi valorificarea legumelor şi fructelor, denumitã în continuare I.S.C.T.P.V.L.F., în conformitate cu prevederile art. 11 din Regulamentul (CE) nr. 1.580/2007 al Comisiei din 21 decembrie 2007 de stabilire a normelor de aplicare a regulamentelor (CE) nr. 2.200/96 , (CE) nr. 2.201/96 şi (CE) nr. 1.182/2007 ale Consiliului în sectorul fructelor şi legumelor privind standardele de comercializare, cu modificãrile ulterioare, înregistreazã, elibereazã şi retrage autorizaţiile de efectuare a autocontrolului şi de utilizare a logoului comunitar, pentru operatorii care desfãşoarã activitãţi de producţie şi de valorificare a legumelor şi fructelor proaspete pe teritoriul României.
ART. 2
Pentru a obţine aceastã autorizaţie operatorii trebuie sã îndeplineascã cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sã dispunã de personal de control care a urmat o formã de pregãtire agreatã de autoritatea competentã - I.S.C.T.P.V.L.F. - (studii medii/superioare în domeniul agricol: horticulturã/agronomie, biologie-ştiinţe agricole, biotehnologie);
b) sã dispunã de aparatura necesarã efectuãrii controlului de conformitate cu standardele de comercializare (truse de control);
c) sã dispunã de echipamente adecvate pentru efectuarea condiţionãrii, ambalãrii şi etichetãrii produselor;
d) sã se angajeze la efectuarea unui control de conformitate a loturilor de legume şi fructe proaspete expediate pentru comercializare şi sã ţinã un registru care sã cuprindã toate operaţiunile de control efectuate.
ART. 3
Operatorii care doresc sã beneficieze de acest regim de autocontrol trebuie sã depunã o cerere, conform modelului prezentat în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezenta metodologie, la autoritatea de coordonare a I.S.C.T.P.V.L.F. din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale.
ART. 4
(1) Operatorii care au depus cererea vor fi supuşi unui regim de control, pentru verificarea respectãrii condiţiilor prevãzute la art. 2, pe parcursul unui an de la depunerea cererii, de cãtre inspectorii I.S.C.T.P.V.L.F.
(2) Dupã finalizarea perioadei menţionate la alin. (1), în termen de 15 de zile, inspectorii I.S.C.T.P.V.L.F. efectueazã verificarea finalã, cu scopul de a certifica respectarea condiţiilor declarate de cãtre operator şi vor comunica acestuia acceptarea sau nu a cererii.
(3) Operatorul a cãrui cerere a fost acceptatã va primi o autorizaţie pentru efectuarea autocontrolului şi de utilizarea logoului comunitar, al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezenta metodologie.
(4) Operatorii autorizaţi sunt obligaţi sã completeze un angajament în vederea efectuãrii controlului de calitate a legumelor şi fructelor proaspete, conform modelului prevãzut în anexa nr. 3, care face parte integrantã din prezenta metodologie, care va fi depus şi înregistrat la autoritatea de coordonare a I.S.C.T.P.V.L.F., odatã cu primirea Autorizaţiei pentru efectuarea autocontrolului şi de utilizare a logoului comunitar.
(5) În cazul în care operatorul autorizat nu mai oferã garanţii suficiente pentru asigurarea unei rate constante şi ridicate de conformitate sau când una dintre condiţiile menţionate la art. 2 nu mai este îndeplinitã, autoritatea de coordonare a I.S.C.T.P.V.L.F. din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale (MAPDR) va retrage aceastã autorizaţie.
(6) Vizarea anualã a Autorizaţiei pentru efectuarea autocontrolului şi de folosire a logoului comunitar se va face dupã efectuarea unei verificãri a operatorului respectiv de cãtre inspectorii autoritãţii de coordonare a I.S.C.T.P.V.L.F. din cadrul MAPDR, asupra cerinţelor impuse de aceastã procedurã. Lipsa vizei anuale conduce la suspendarea autorizaţiei operatorului respectiv.
ART. 5
(1) Procedura de atestare a personalului de control al operatorului solicitant este urmãtoarea:
a) operatorii care au depus cererea de înregistrare vor prezenta la autoritatea de coordonare a I.S.C.T.P.V.L.F. din cadrul MAPDR decizia de numire şi curriculum vitae al persoanei responsabile cu activitatea de control al conformitãţii cu standardele de comercializare.
b) personalul desemnat la lit. a) va fi verificat sub aspectul cunoaşterii legislaţiei şi a standardelor de comercializare a legumelor şi fructelor proaspete în vigoare.
c) verificarea cunoştinţelor se va face de cãtre o comisie de examinare pe baza unei tematici stabilite de autoritatea de coordonare a I.S.C.T.P.V.L.F. şi va consta într-o probã scrisã şi un interviu;
d) comisia de examinare va fi formatã din 3 membri: un inspector al autoritãţii de coordonare a I.S.C.T.P.V.L.F. din cadrul MAPDR, un inspector al organismului de control judeţean al I.S.C.T.P.V.L.F., precum şi coordonatorul activitãţii de inspecţii din cadrul direcţiei pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţeanã sau a municipiului Bucureşti;
e) personalul verificat este considerat atestat dacã la examinare va obţine o medie generalã de minimum 7 (şapte).
f) rezultatul examinãrii se va aduce la cunoştinţa operatorului în termen de 24 de ore;
g) persoanele admise sunt autorizate prin eliberarea unui atestat pentru efectuarea controlului de conformitate cu standardele de comercializare la legumele şi fructele proaspete, conform modelului prevãzut în anexa nr. 4, care face parte integrantã din prezenta metodologie, cu termen de valabilitate de 4 ani.
(2) I.S.C.T.P.V.L.F. organizeazã instruiri anuale sau ori de câte ori apar reglementãri noi în domeniul controlului de conformitate cu standardele de comercializare pentru legumele şi fructele proaspete, pentru personalul atestat în vederea efectuãrii autocontrolului.
ART. 6
(1) Tehnoredactarea, tipãrirea şi evidenţa acestor atestate se realizeazã de cãtre autoritatea de coordonare a I.S.C.T.P.V.L.F. din cadrul MAPDR.
(2) Autorizaţia va purta un numãr ce reprezintã codul unic al operatorului respectiv, care va fi înscris pe toate documentele oficiale ale acestuia, eliberate pentru loturile de legume şi fructe proaspete comercializate de aceştia.
(3) Codul unic va fi format astfel:
a) prima parte din 3 cifre este alcãtuitã din indicativul interurban al judeţului (de la 230 pânã la 269 pentru judeţe şi, respectiv, 210 pentru judeţul Ilfov şi 211 pentru municipiul Bucureşti);
b) a doua parte va fi formatã din 3 cifre, începând de la 001 pânã la 999, indicând operatorul, în ordinea eliberãrii autorizaţiilor.
(4) I.S.C.T.P.V.L.F. va putea completa sau modifica sistemul de codificare şi va ţine evidenţa informatizatã a operatorilor înregistraţi.
ART. 7
Operatorii autorizaţi au obligaţia de a notifica în scris, în termen de 15 zile, autoritatea de coordonare a I.S.C.T.P.V.L.F., în legãturã cu orice modificare a condiţiilor ce au stat la baza autorizãrii. Orice nou-angajat al operatorului al cãrui obiect de activitate îl va constitui efectuarea autocontrolului va fi testat conform prezentei metodologii.
ART. 8
(1) Autorizaţia pentru efectuarea autocontrolului şi de utilizare a logoului comunitar acordatã unui operator se poate retrage de cãtre inspectorii autoritãţii de coordonare a I.S.C.T.P.V.L.F. din cadrul MAPDR, în cazul în care se constatã cã nu sunt respectate condiţiile prevãzute în art. 2 din prezenta metodologie, pe baza procesului-verbal de retragere a autorizaţiei al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 5, care face parte integrantã din prezenta metodologie.
(2) Operatorul poate depune contestaţie, în termen de 15 zile de la data încheierii procesului-verbal de retragere a autorizaţiei, la autoritatea de coordonare a I.S.C.T.P.V.L.F. din cadrul MAPDR. Autoritatea de coordonare a I.S.C.T.P.V.L.F. din cadrul MAPDR va analiza contestaţia şi va rãspunde operatorului în termen de 15 zile de la data primirii acesteia.


ANEXA 1
-------
la metodologie
--------------


CERERE
de obţinere a Autorizaţiei pentru efectuarea autocontrolului
şi de utilizare a logoului comunitar


Operatorul .............., cu sediul în .......................,
înregistrat la registrul comerţului cu nr. ......., CUI ........., punct de
lucru ............., adresa ...............................................
..........................................................................,
reprezentat prin ..................., cu CNP .........................., şi
BI/CI seria ..... nr. ........, eliberat/eliberatã de ..................,
având funcţia de ........., solicit obţinerea Autorizaţiei pentru efectuarea
autocontrolului şi de utilizare a logoului comunitar, conform prevederilor
Regulamentului (CE) nr. 1.221/2008 , art. 11.


Data
.........


Reprezentant legal,
.......................................
(numele şi prenumele, semnãtura şi ştampila)



ANEXA 2
-------
la metodologie
--------------



[stema] MINISTERUL AGRICULTURII, PÃDURILOR ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
INSPECŢIA DE STAT PENTRU CONTROLUL TEHNIC ÎN PRODUCEREA
ŞI VALORIFICAREA LEGUMELOR ŞI FRUCTELOR


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
AUTORIZAŢIE
pentru efectuarea autocontrolului şi de utilizare a logoului comunitar

┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Autorizaţia nr. .......... │
│ │
│ În temeiul prevederilor art. 11 din Regulamentul (CE) nr. 1221/2008 , │
│ art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi│
│ dezvoltãrii rurale <>nr. 591/2006 şi ale Ordinului ministrului agriculturii, │
│ pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 390/2009, se autorizeazã operatorul │
│ ......................................................................., │
│ cu sediul în .........................................................., │
│ înregistrat la registrul comerţului cu nr. ............ CUI ............, │
│ pentru efectuarea autocontrolului şi de utilizare a logoului comunitar în │
│ activitatea de producţie şi/sau valorificare a legumelor şi fructelor │
│ proaspete, desfãşuratã în punctul de lucru ............................., │
│ situat în ............................................................... │
│ ......................................................................... │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ Data Inspector I.S.C.T.P.V.L.F., │
│ ....... ................................ │
│ (numele şi prenumele, semnãtura) │
│ │
│ Director, │
│ ....... │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Autorizaţia acordatã unui operator se poate retrage dacã se constatã cã nu sunt respectate condiţiile prevãzute în art. 2 din metodologie şi este valabilã cu viza pe anul în curs.
Operatorul înregistrat are obligaţia de a notifica în scris emitentul prezentei autorizaţii, în termen de 15 zile, orice modificare intervenitã dupã obţinerea autorizaţiei.





┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Viza anualã │
├─────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────┤
│Data (ziua, luna, anul) .................... │Data (ziua, luna, anul) ....................│
│L.S. ....................................... │L.S. .......................................│
│Ştampila │Ştampila │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│Data (ziua, luna, anul) .................... │Data (ziua, luna, anul) ....................│
│L.S. ....................................... │L.S. .......................................│
│Ştampila │Ştampila │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│Data (ziua, luna, anul) .................... │Data (ziua, luna, anul) ....................│
│L.S. ....................................... │L.S. .......................................│
│Ştampila │Ştampila │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│Data (ziua, luna, anul) .................... │Data (ziua, luna, anul) ....................│
│L.S. ....................................... │L.S. .......................................│
│Ştampila │Ştampila │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│Data (ziua, luna, anul) .................... │Data (ziua, luna, anul) ....................│
│L.S. ....................................... │L.S. .......................................│
│Ştampila │Ştampila │
└─────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 3
-------
la metodologie
--------------

ANGAJAMENT
pentru efectuarea controlului de conformitate cu standardele de
comercializare pentru obţinerea autorizaţiei pentru efectuarea
autocontrolului şi de utilizare a logoului comunitar

În conformitate cu dispoziţiile art. 11 din Regulamentul (CE) nr. 1.221/2008 al Comisiei din 5 decembrie 2008 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.580/2007 de stabilire a normelor de aplicare a regulamentelor (CE) nr. 2.200/96 , (CE) nr. 2.201/96 şi (CE) nr. 1.182/2007 ale Consiliului în sectorul fructelor şi legumelor privind standardele de comercializare, pentru obţinerea Autorizaţiei pentru efectuarea autocontrolului şi de utilizare a logoului comunitar,
subsemnatul, ......., în calitate de reprezentant legal al operatorului ..........., mã angajez:
- sã verific conformitatea loturilor de legume şi fructe destinate comercializãrii cu standardele de calitate;
- sã efectuez autocontrolul, prin folosirea de personal calificat, atestat pentru efectuarea controlului de conformitate cu standardele de comercializare la legumele şi fructele proaspete;
- sã efectuez înregistrarea în timp real a rezultatelor controalelor efectuate asupra loturilor de legume şi fructe destinate comercializãrii;
- sã notific Inspecţia de stat pentru controlul tehnic în producerea şi valorificarea legumelor şi fructelor (I.S.C.T.P.V.L.F.) în legãturã cu toate modificãrile apãrute.


Data
.....


Reprezentant legal,
.................................
(numele şi prenumele, semnãtura şi ştampila)




ANEXA 4
-------
la metodologie
--------------



[stema] MINISTERUL AGRICULTURII, PÃDURILOR ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
INSPECŢIA DE STAT PENTRU CONTROLUL TEHNIC ÎN PRODUCEREA
ŞI VALORIFICAREA LEGUMELOR ŞI FRUCTELOR
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

ATESTAT
pentru efectuarea controlului de conformitate cu standardele
de comercializare la legumele şi fructele proaspete
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ Nr. ...../.... │
│ │
│ Domnul/Doamna ......................................................., │
│ domiciliat/ã în ......................................................... │
│ ........................................................................, │
│ CNP .................., BI/CI seria ............ nr. ..................., │
│ eliberat/eliberatã la data ........., de ..........., este atestat pentru │
│ efectuarea controlului de conformitate cu standardele de comercializare la │
│ legumele şi fructele proaspete. │
│ │
│ │
│ Director, │
│ ....... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 5
-------
la metodologie
--------------


[stema] MINISTERUL AGRICULTURII, PĂ?DURILOR ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
INSPECŢIA DE STAT PENTRU CONTROLUL TEHNIC ÎN PRODUCEREA
ŞI VALORIFICAREA LEGUMELOR ŞI FRUCTELOR



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

PROCES-VERBAL
nr. .../....

de retragere a Autorizaţiei pentru efectuarea autocontrolului
şi de utilizare a logoului comunitar, în activitatea de producţie
şi/sau de valorificare a legumelor şi fructelor proaspete

Inspector ....................al Inspecţiei de stat pentru controlul tehnic în producerea şi valorificarea legumelor şi fructelor (I.S.C.T.P.V.L.F.) din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale am constatat cã operatorul ................, cu sediul în ........................, înregistrat la registrul comerţului cu nr. ..............., CUI ................, punctul de lucru ....................., adresa ....................... ...................................................., reprezentatã prin ..............., cu CNP ........ şi BI/CI seria .... nr. ...., eliberat/eliberatã de .............., având funcţia de ..........., nu respectã condiţiile prevãzute în art. 2 din metodologie.
Se retrage Autorizaţia pentru efectuarea autocontrolului şi de utilizare a logoului comunitar în activitatea de producţie şi/sau de valorificare a legumelor şi fructelor proaspete.
Contestaţia se depune în termen de 15 zile de la data încheierii prezentului proces-verbal la autoritatea de coordonare a I.S.C.T.P.V.L.F.din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale.
Proces-verbal încheiat astãzi, .........., în 2 (douã) exemplare, unul pentru operator, unul pentru autoritatea de coordonare a I.S.C.T.P.V.L.F.

Inspector I.S.C.T.P.V.L.F.,
...............................
(numele şi prenumele,
semnãtura şi ştampila)
Reprezentant operator,
..............................
(numele şi prenumele,
semnãtura şi ştampila)



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016