Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 379 din 19 decembrie 2003  pentru aprobarea Prescriptiei tehnice PT CR 12-2003, editia 1, Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 379 din 19 decembrie 2003 pentru aprobarea Prescriptiei tehnice PT CR 12-2003, editia 1, "Masurarea cu ultrasunete a grosimii elementelor instalatiilor mecanice sub presiune si ale instalatiilor de ridicat"

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 124 din 11 februarie 2004

În aplicarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 37 din 21 ianuarie 2002, în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 738/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei şi Comerţului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 485 din 7 iulie 2003, şi având în vedere referatul de aprobare prezentat,

ministrul economiei şi comerţului emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Prescripţia tehnica PT CR 12-2003, editia 1, "Mãsurarea cu ultrasunete a grosimii elementelor instalaţiilor mecanice sub presiune şi ale instalaţiilor de ridicat", cuprinsã în anexa*) care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
----------
*) Anexa se publica ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 124 bis în afarã abonamentului şi se poate achizitiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, sos. Panduri nr. 1.


Ministrul economiei şi comerţului,
Dan Ioan Popescu

Bucureşti, 19 decembrie 2003.
Nr. 379.

ANEXA

PRESCRIPŢII TEHNICE PT CR 12-2003
"Mãsurarea cu ultrasunete a grosimii elementelor instalaţiilor
mecanice sub presiune şi ale instalaţiilor de ridicat"



Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor
sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat
- ISCIR -



- REGLEMENTARE TEHNICA NATIONALA -
--------------------------------------------------------------------------------

PRESCRIPŢIE TEHNICA

PT CR 12-2003

MĂSURAREA CU ULTRASUNETE A GROSIMII ELEMENTELOR
INSTALAŢIILOR MECANICE SUB PRESIUNE ŞI
ALE INSTALAŢIILOR DE RIDICAT

COLECŢIA INSPECŢIEI DE STAT PENTRU CONTROLUL
CAZANELOR, RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE ŞI
INSTALAŢIILOR DE RIDICAT

- ISCIR -

- EDITIE OFICIALĂ -

--------------------------------------------------------------------------------
Indicativ: PT CR 12-2003 Editia 1
--------------------------------------------------------------------------------


1. GENERALITATI
1.1. Scop
Prezenta prescripţie tehnica face parte din reglementãrile tehnice naţionale referitoare la examinarile nedistructive.
Autoritatea tehnica nationala care asigura punerea în aplicare şi respectarea prevederilor din prezenta prescripţie tehnica este ISCIR - Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat care, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.340/2001 , este organul de specialitate cu personalitate juridicã în subordinea Ministerului Economiei şi Comerţului, având ca principal obiect de activitate asigurarea în numele statului a protecţiei utilizatorilor şi a siguranţei în funcţionare a instalaţiilor, echipamentelor şi aparatelor supuse regimului de supraveghere tehnica.
1.2. Domeniu de aplicare
Prezenta prescripţie tehnica stabileşte condiţiile tehnice minime de mãsurare cu ultrasunete a grosimii elementelor instalaţiilor mecanice sub presiune şi ale instalaţiilor de ridicat, supuse regimului de supraveghere tehnica conform prevederilor prescripţiilor tehnice specifice, Colecţia ISCIR.
Examinarile nedistructive la elemente şi componente ale obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, care sunt supuse supravegherii ISCIR, precum şi la alte elemente şi componente la care este necesarã supravegherea ISCIR, se vor efectua conform documentaţiei de execuţie, pe baza unor proceduri tehnice de lucru avizate de ISCIR-INSPECT, cu respectarea standardelor şi a prescripţiilor tehnice aplicabile, Colecţia ISCIR.
Prevederile prezentei prescripţii tehnice sunt aplicabile oricãrui material metalic în care undele ultrasonice se propaga cu viteza constanta şi de la care se poate obţine o reflectare a fasciculului ultrasonic de pe suprafata opusã celei pe care se aseaza traductorul.
1.3. Personal de execuţie
Examinarea cu ultrasunete va fi efectuatã de cãtre personal autorizat în conformitate cu prevederile prescripţiei tehnice PT CR 11, Colecţia ISCIR.
1.4. Referinte normative
Prezenta prescripţie tehnica face referiri explicite sau implicite la acte legislative, standarde, prescripţii tehnice şi alte reglementãri naţionale.
1.4.1. Legi şi hotãrâri
● <>Legea nr. 90/1996 privind protecţia muncii
● <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat
● <>Hotãrârea Guvernului nr. 752/2002 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata a echipamentelor sub presiune
1.4.2. Standarde


● SR EN 12223:2001, Examinari nedistructive. Examinarea cu
ultrasunete. Specificaţii privind blocul de
calibrare nr. 1
● SR EN 12668-1:2001, Examinari nedistructive. Caracterizarea şi
verificarea echipamentelor pentru verificarea
ultrasonica. Partea 1: Defectoscoape
● SR EN 27963:1995, Imbinari sudate din oţel. Bloc de calibrare
Nr. 2 pentru examinarea cu ultrasunete a
imbinarilor sudate
● STAS 6914-90, Control nedistructiv acustic. Defectoscopie
ultrasonica. Terminologie
● STAS 7802/1-79, Blocuri de calibrare pentru verificarea şi
reglarea defectoscoapelor. Condiţii tehnice
generale
● STAS 7802/4-79, Blocuri de calibrare pentru verificarea şi
reglarea defectoscoapelor. Bloc de calibrare A3
● STAS 7802/5-79, Blocuri de calibrare pentru verificarea şi
reglarea defectoscoapelor. Bloc de calibrare A4
● STAS R 12500/2-87, Defectoscopie ultrasonica. Etalonarea şi
reglarea defectoscoapelor ultrasonice
● STAS R 12500/3-87, Defectoscopie ultrasonica. Metoda de verificare
în exploatarea defectoscoapelor ultrasonice
● SE 797 (ASTM E 797-1995), Standard Practice for Measuring Thickness by
Manual Ultrasonic Pulse-Echo Contact Method



1.5. Termeni şi definiţii
1.5.1. aparat cu citire directa - aparat de orice tip la care citirea grosimii mãsurate se efectueazã direct pe afisajul numeric al acestuia.
1.5.2. prezentare A - prezentarea care are în abscisa timpul de parcurs al impulsului ultrasonic iar în ordonatã amplitudinea ultrasonica recepţionatã de la un reflector.
Termenii şi menţionate anterior se aplica numai în sensul prezentei prescripţii tehnice.
1.6. Abrevieri
PT - Prescripţie tehnica
US - Ultrasunete

2. APARATURA DE MĂSURARE
Aparatul ultrasonic trebuie sa corespundã necesitãţii de a emite, receptiona şi transmite impulsurile ultrasonice de diferite frecvente în "prezentare A" sau prin citire directa (numeric).
Aparatul ultrasonic va fi prevãzut cu sursa de alimentare, acumulatori sau baterii, cu traductoare corespunzãtoare metodei de lucru şi, acolo unde este cazul, cu bloc de calibrare propriu.
Aparatura utilizata trebuie sa fie verificata metrologic în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

3. CONDIŢII DE APLICARE
3.1. Suprafeţele elementelor pe care urmeazã sa se efectueze mãsurarea grosimii cu ultrasunete vor fi pregãtite în mod corespunzãtor, fiind necesarã, în prealabil, înlãturarea de pe acestea a depunerilor (oxizi, vopsea etc.).
Prezenta depunerilor sub forma de oxizi, vopsea sau alte materiale aderente pe suprafata pe care se efectueazã mãsurarea, precum şi a discontinuitatilor de material (suprapuneri, exfolieri, incluziuni etc.) conduce la indicaţii false cu privire la grosimea realã a materialului.
3.2. Suprafeţele pe care se va efectua mãsurarea grosimii cu ultrasunete trebuie sa fie controlate vizual dupã curatare.
3.3. Mãsurarea cu ultrasunete a grosimii elementelor se va efectua numai de cãtre personal autorizat conform prevederilor prescripţiei tehnice referitoare la autorizarea personalului care efectueazã examinari nedistructive la instalaţii mecanice sub presiune şi la instalaţii de ridicat, Colecţia ISCIR.
3.4. Suprafeţele examinate trebuie sa fie plane şi lipsite de materiale strãine care ar putea perturba cuplarea palpatorului (rugina, tunder, stropi de sudura, crestaturi, striuri etc.).
Pentru suprafeţe cilindrice sau sferice, aceasta cerinta va fi respectata dacã este îndeplinitã urmãtoarea condiţie: D >= 15 a;
unde:
- D este diametrul piesei, în mm;
- a este dimensiunea talpii palpatorului în direcţia de examinare, în mm.
Dacã aceasta cerinta nu poate fi îndeplinitã, talpa palpatorului trebuie sa fie adaptatã la suprafata, iar sensibilitatea şi domeniul trebuie sa fie reglate în consecinta.
Ondulatia suprafeţei examinate nu trebuie sa fie mai mare de 0,5 mm.
Suprafeţele examinate şi suprafeţele pe care se reflecta fasciculul ultrasonic sunt considerate satisfãcãtoare dacã rugozitatea, Ra, este maxim 6,5 æm, pentru suprafeţele prelucrate mecanic, respectiv 12,5 æm, pentru suprafeţele sablate cu alice.
3.5. Temperatura suprafeţei metalului elementului supus masurarii grosimii cu ultrasunete trebuie sa fie cuprinsã între 0°C şi 60°C pe toatã durata examinãrii, iar temperatura mediului ambiant va fi de cel puţin +5°C.
3.6. Mediul de cuplare se va alege astfel încât sa se asigure un contact corespunzãtor între traductor şi suprafata supusã masurarii, avându-se în vedere modul de pregãtire a suprafeţei, temperatura şi poziţia acesteia.
3.7. Pentru domeniul temperaturilor standard menţionate la pct. 3.5 se pot utiliza uleiuri minerale, valvolina, unsoare consistenta, glicerinA etc. Pentru temperaturi ridicate se vor utiliza medii de cuplare speciale.
3.8. În cazul în care exista cerinţe care limiteazã conţinutul unor compuşi din mediul de cuplare, se vor respecta limitele impuse certificate printr-un buletin de analiza chimica a cuplantului pentru compusii respectivi.
3.9. În cazul în care mãsurarea grosimii cu ultrasunete se va efectua în alte condiţii decât cele menţionate în prezenta prescripţie tehnica, se va întocmi o procedura de examinare care trebuie sa fie avizatã de ISCIR-INSPECT.

4. METODE DE MĂSURARE
4.1. Metodele de mãsurare cu ultrasunete prevãzute în prezenta prescripţie tehnica sunt prin impuls reflectat.
Mãsurarea cu ultrasunete se efectueazã prin contactul direct între traductor şi metal, cu condiţia ca suprafata elementului supus masurarii sa fie accesibila cel puţin pe o parte.
4.2. În funcţie de tipul aparatului utilizat, mãsurarea cu ultrasunete a grosimii materialului se poate efectua astfel:
a) prin citirea directa a grosimii materialului, numeric, pe aparate destinate numai masurarii grosimii cu ultrasunete;
b) prin citirea directa a grosimii materialului, numeric, pe ecranul unui defectoscop ultrasonic, în "prezentare A";
c) pe ecranul unui defectoscop ultrasonic, în "prezentare A", utilizând ecouri de fund multiple.
4.3. Mãsurarea grosimii se efectueazã astfel:
a) pe suprafeţe plane, cu traductoare de unde longitudinale monocristal sau dublu cristal (emisie-recepţie) cu talpa plana şi numai în cazul în care suprafata opusã nu face un unghi mai mare de 10° cu suprafata pe care se aplica traductorul;
b) pe suprafeţe curbe (de exemplu: ţevi), cu traductoare de unde longitudinale monocristal cu talpa concava (curbura talpii traductorului trebuie sa fie mai mare sau egala cu cea a suprafeţei de palpare) sau cu traductoare de unde longitudinale dublu cristal (emisie-recepţie).

NOTA:
În cazul în care suprafata elementului examinat nu permite o cuplare corecta datoritã formei sale neregulate, trebuie sa se efectueze o prelucrare corespunzãtoare a suprafeţei.

Pentru fiecare punct de mãsurare, traductorul de unde longitudinale dublu cristal (emisie-recepţie) se va fixa în doua poziţii pe acelaşi loc, cu planul de separare a celor doua cristale decalat la 90° (cu excepţie în cazul tevilor), iar în final se va lua în considerare valoarea cea mai mica.
La mãsurarea grosimii unor elemente cu forme complexe se va avea în vedere, în afarã ecoului generat de suprafata opusã (pana la care se mãsoarã grosimea), posibilitatea apariţiei ecourilor nedorite provenite de la reflexii ale fasciculului ultrasonic pe suprafeţele invecinate direcţiei pe care se efectueazã mãsurarea.
Pentru efectuarea masurarilor, se vor utiliza traductoare în funcţie de configuraţia piesei, de structura materialului şi de frecventele de lucru ale aparatelor folosite la mãsurarea grosimii cu ultrasunete.

5. CALIBRAREA ŞI ETALONAREA APARATURII DE MĂSURARE
5.1. Calibrarea şi etalonarea aparaturii ultrasonice, în vederea masurarii grosimii, se vor efectua în conformitate cu instrucţiunile fiecãrui aparat, livrate de furnizor odatã cu acesta, utilizând elementul de calibrare al aparatului, blocul de calibrare conform SR EN 12223, STAS 7802/4, STAS 7802/5 sau SR EN 27963 precum şi seturi de etaloane. Blocurile de referinta vor avea viteza ultrasonica identicã cu cea a piesei de mãsurat, dimensiunile acestora vor include grosimea de mãsurat atunci când viteza ultrasunetului diferã cu mai mult de 1% de cea a materialului blocului de calibrare şi vor avea minim patru trepte.
5.2. Blocurile de referinta executate din acelaşi material ca şi cel al elementului de mãsurat se vor utiliza şi în cazul în care nu exista posibilitatea masurarii prin mijloace mecanice a grosimii şi nici nu se cunoaşte viteza ultrasonica în materialul respectiv.
Blocurile de referinta vor fi verificate dimensional conform unei proceduri, folosind mijloace de mãsurare verificate metrologic.
Pentru diametre exterioare, D(e), mai mici de 159 mm vor fi folosite blocuri de referinta curbe de acelaşi diametru şi aceeaşi grosime ca a tevii controlate.
Pentru D(e) mai mari sau egale cu 159 mm se utilizeazã blocul de calibrare A3, conform STAS 7802/4.
5.3. Calibrarea şi etalonarea aparatului se vor efectua cu acelaşi ansamblu "aparat-traductor" şi acelaşi mediu de cuplare care vor fi utilizate la mãsurarea efectivã a grosimii elementului.
5.4. Dupã calibrarea şi etalonarea aparaturii de mãsurare a grosimii cu ultrasunete, este interzisã schimbarea parametrilor utilizaţi în operaţiile menţionate, cu excepţia amplificarii.
5.5. La folosirea metodei cu impuls reflectat utilizând ecouri multiple, etalonarea va consta în:
a) stabilirea domeniului de grosimi pentru elementul care urmeazã a fi mãsurat;
b) alegerea etalonului de referinta a cãrui grosime include şi grosimea elementului care urmeazã a fi mãsurat.
La alegerea unui numãr de ecouri nu se va lua în considerare indicaţia impulsului iniţial, care va fi scos din ecranul aparatului deoarece distanta pe ecran între acesta şi primul ecou de fund reprezintã o grosime mai mare decât grosimea masurata a elementului. Astfel, pe ecran, la gradatia "zero" va fi primul ecou de fund.
Numãrul minim de ecouri va fi de patru.
5.6. Etalonarea aparatelor cu citire directa (atât a defectoscoapelor ultrasonice, cat şi a celor destinate numai masurarii grosimii cu ultrasunete) se va efectua cu blocuri de calibrare sau de referinta utilizând doua trepte consecutive astfel încât grosimea de mãsurat sa fie cuprinsã între grosimile celor doua trepte.
5.7. Pentru domeniul de mãsurare 1...3 mm se vor utiliza numai traductoare de unde longitudinale dublu cristal (emisie-recepţie). Etalonarea ansamblului "aparat-traductor" se va efectua în aceste cazuri, în mod obligatoriu, cu etaloane din acelaşi material ca şi cel al elementului de mãsurat, conform celor menţionate la pct. 5.6.
5.8. În timpul etalonarii, atât a defectoscoapelor ultrasonice cu citire directa cat şi a celor la care citirea se realizeazã prin ecouri multiple, aparatul va fi reglat pana la obţinerea pe ecran a ecourilor, respectiv a dimensiunilor corespunzãtoare grosimilor reale ale etaloanelor.
5.9. Etalonarea se va efectua la începutul şi la sfârşitul schimbului de lucru, la schimbarea operatorului sau ori de câte ori se considera ca este necesarã.
În cazul constatãrii unor abateri de la etalonarea iniţialã, masurarile efectuate între doua etalonari succesive se vor repeta.
5.10. În timpul masurarii grosimilor se vor avea în vedere urmãtoarele aspecte:
a) se vor efectua doua masurari în acelaşi punct, inregistrandu-se valoarea cea mai mica pentru traductoarele monocristal; pentru traductoarele dublu cristal se va proceda conform celor menţionate la pct. 4.3;
b) mãsurarea se va efectua în puncte distincte sau în punctele de intersectie ale unui caroiaj, în funcţie de cerinţele proiectantului, ale organului de supraveghere tehnica abilitat sau ale inspectorului de specialitate al ISCIR-INSPECT;
c) în cazul materialelor care prezintã discontinuitati, se va verifica existenta acestora prin examinarea ultrasonica pe ambele fete ale elementului la care se mãsoarã grosimea şi numai în cazul în care acest lucru nu este posibil prin examinare ultrasonica pe o singura fata cu traductor de unde longitudinale dublu cristal (emisie-recepţie).
5.11. Examinarea ultrasonica pentru punerea în evidenta a discontinuitatilor de material se va efectua în conformitate cu prevederile prescripţiei tehnice PT CR 10, Colecţia ISCIR, referitoare la examinarea cu ultrasunete a tablelor folosite la construirea şi repararea instalaţiilor supuse regimului de supraveghere tehnica din partea ISCIR-INSPECT.

6. ÎNREGISTRAREA REZULTATELOR
6.1. Fiecare laborator de examinari, care efectueazã masurari de grosimi cu ultrasunete, trebuie sa întocmeascã şi sa ţinã la zi un registru de evidenta a examinarilor efectuate, care va conţine cel puţin urmãtoarele informaţii:
- data examinãrii;
- comanda interna;
- instalatia supusã examinãrii;
- subansamblul examinat;
- aparatul utilizat;
- traductorul utilizat;
- tipul etalonului;
- grosimea minima şi maxima masurata;
- numãrul buletinului de examinare.
6.2. Rezultatele masurarilor de grosimi efectuate prin metoda ultrasonica vor fi consemnate într-un buletin de examinari US grosimi, care va conţine:
- denumirea completa şi adresa agentului economic;
- denumirea completa şi adresa laboratorului;
- numãrul autorizaţiei din partea ISCIR-INSPECT;
- data la care expira autorizaţia;
- numãrul şi data emiterii buletinului;
- beneficiarul;
- data şi numãrul comenzii interne;
- datele de identificare a elementului mãsurat (ansamblu, subansamblu, material, numãrul de fabricaţie, anul fabricaţiei, grosimea conform documentaţiei etc.);
- datele cu privire la aparatura folositã (tipul şi seria aparatului, domeniul de lucru, amplificarea, viteza ultrasonica, tipul traductorului, frecventa, diametrul traductorului etc.);
- modul de citire a grosimii şi precizia de mãsurare;
- numele şi semnatura operatorului care a efectuat examinarea şi ale şefului de laborator;
- numãrul autorizaţiei operatorului şi data la care expira.
La examinarile efectuate la echipamentele sub presiune clasificate conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 752/2002 se vor folosi aparate care vor avea urmãtoarele exactitati de mãsurare şi care vor fi trecute în buletin:
- echipamentele sub presiune din categoriile I şi II: exactitatea de mãsurare de 0,25 mm;
- echipamentele sub presiune din categoria III: exactitatea de mãsurare de 0,1 mm;
- echipamentele sub presiune din categoria IV: exactitatea de mãsurare de 0,05 mm.
6.3. La buletinul de examinare US grosimi vor fi anexate:
- schita elementului, cu indicarea punctelor în care s-au efectuat masurarile de grosime, cotate astfel încât sa permitã identificarea ulterioara fãrã echivoc a punctelor respective;
- documentul cu valorile obţinute (împreunã cu exactitatea de mãsurare).
Buletinul de examinare US grosimi se va emite în cel puţin doua exemplare, din care unul va rãmâne în arhiva laboratorului de examinari.
Modelul buletinului de examinari US grosimi este prezentat în anexa A.
Se poate utiliza şi alt tip de buletin de examinare, cu condiţia respectãrii numãrului minim de date menţionate în anexa A.

7. DISPOZIŢII FINALE
7.1. Nerespectarea prevederilor prezentei prescripţii tehnice se sancţioneazã conform legislaţiei în vigoare.
7.2. La data intrãrii în vigoare a prezentei prescripţii tehnice îşi înceteazã valabilitatea urmãtoarea prescripţie tehnica:
● CR 30-99 "Prescripţii tehnice pentru mãsurarea cu ultrasunete a grosimilor elementelor instalaţiilor mecanice sub presiune şi instalaţiilor de ridicat", aprobatã cu <>Ordinul ministrului industriei şi comerţului nr. 134/1999 .
7.3. Prezenta prescripţie tehnica intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
7.4. Orice alte dispoziţii contrare prevederilor prezentei prescripţii tehnice îşi înceteazã valabilitatea.
7.5. Utilizatorii prezentei prescripţii tehnice sunt obligaţi sa se asigure ca sunt în posesia ultimei editii şi a tuturor modificãrilor apãrute dupã publicare.
7.6. Trimiterile fãcute în prezenta prescripţie tehnica la standarde, prescripţii tehnice, acte legislative etc. se referã la editiile în vigoare.


ANEXA A



Denumirea şi adresa agentului economic: .......................
Denumirea şi adresa laboratorului: ............................
Nr. autorizaţiei din partea ISCIR-INSPECT: ....................
Data la care expira autorizaţia: ..............................


BULETIN DE EXAMINARE US GROSIMI
Nr. ..... Data: ..........

Beneficiar ................................................................
Denumire instalatie ........................, subansamblu ................,
nr. fabricaţie .........., anul fabricaţiei ............
Conform comenzii interne nr. .....................
1. Grosime material (conform documentaţiei tehnice) (în mm) ................
2. Material .......................... Diametru element (în mm) ............
3. Condiţii de efectuare a examinãrii:
Aparat folosit ........................ Seria ...........................
Domeniu de lucru (în mm)............... Amplificare (în dB) (dupã caz)...
Viteza ultrasonica .................... Tip cuplant .....................
Frecventa (în MHz) .................... Tip traductor ...................
Diametru traductor (în mm)............. Tip etalon ......................
4. Modul de citire a grosimii ......... Precizia de mãsurare ............
5. Examinarea s-a efectuat în conformitate cu prevederile prescripţiei
tehnice PT CR 12.
6. Schita elementului mãsurat, cu indicarea punctelor în care s-au efectuat
masurarile de grosime cu US, şi documentul cu valorile obţinute sunt anexate la
prezentul buletin care conţine un numãr de ...... file.
7. Observaţii: ............................................................

┌────────────────┬─────────────────┬──────────────────┬────────────┬───────────┐
│ │ Nume şi prenume │ Nr. autorizaţie/ │ Nivel de │ Semnatura │
│ │ │ expira la data │ autorizare │ │
├────────────────┼─────────────────┼──────────────────┼────────────┼───────────┤
│Operator │ │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼──────────────────┼────────────┼───────────┤
│Şef laborator │ │ │ │ │
└────────────────┴─────────────────┴──────────────────┴────────────┴───────────┘



---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016