Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 364 din  9 noiembrie 1993  privind autorizarea serviciilor de radiotelefonie, altele decit cele cu acces multiplu    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 364 din 9 noiembrie 1993 privind autorizarea serviciilor de radiotelefonie, altele decit cele cu acces multiplu

EMITENT: MINISTERUL COMUNICATIILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 355 din 22 decembrie 1994
   In temeiul Hotărîrii Guvernului nr. 797/1992 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Comunicaţiilor şi a Decretului nr. 223/1992 privind numirea Guvernului,
   Ministrul comunicaţiilor emite prezentul ordin.
   CAP. 1
   Dispoziţii generale
    ART. 1
   Prezentul ordin reglementează autorizarea serviciilor de radiotelefonie din serviciul fix si/sau mobil terestru, destinate transmisiilor vocale si/sau de date.
   Fac excepţie de la prevederile prezentului ordin serviciile de radiotelefonie cu acces multiplu, care se autorizează în conformitate cu ordinele ministrului comunicaţiilor nr. 54/1992 şi nr. 224/1992.
   Efectuarea serviciilor de radiotelefonie care utilizează aparate cu putere redusă şi antena incorporata şi a serviciului mobil terestru cu utilizare în comun a frecventelor (CB27MHz) este permisă numai cu echipamente autorizate conform specificatiilor tehnice în vigoare şi Regulamentului staţiilor de radiocomunicaţii din România, fără a fi necesară autorizarea serviciului.
    ART. 2
   Serviciile de radiotelefonie pot fi:
   - servicii private: serviciile destinate asigurării exclusive a legăturilor radio ale titularului documentului de autorizare, fără a fi admisă conectarea altor utilizatori;
   - servicii comerciale: serviciile oferite de către titularul documentului de autorizare şi altor utilizatori, avînd caracter comercial.
   Documentul de autorizare este autorizaţia, pentru serviciile private, sau licenţa, pentru serviciile comerciale.
    ART. 3
   Pot fi autorizate servicii de radiotelefonie în situaţii justificate din punct de vedere al utilizării eficiente a spectrului de frecvente radioelectrice, în conformitate cu Tabelul naţional al atribuirii benzilor de frecvente şi care utilizează echipamente de emisie cu putere aparent radiată de maximum 25 W/canal.
   In cazul legăturilor radio între staţii fixe se vor utiliza antene directive, cu excepţia unor situaţii justificate din punct de vedere tehnic.
   Numărul licenţelor şi al autorizaţiilor este limitat de numărul canalelor radioelectrice disponibile în zona de serviciu solicitată.
    ART. 4
   Pentru serviciile comerciale destinate acoperii unor zone mari sau la nivel naţional, numărul de licenţe se stabileşte de către Ministerul Comunicaţiilor, iar acordarea lor se face, de regula, pe baza de licitaţie.
   Interconectarea reţelelor locale din serviciile comerciale autorizate conform prevederilor prezentului ordin, în vederea formării de reţele destinate unor zone mari sau naţionale, este admisă numai în condiţiile alineatului precedent.
   Fac excepţie de la alineatele precedente reţelele destinate exclusiv unor grupuri închise de utilizatori de importanta naţionala.
    ART. 5
   Titularii de licenţe sau autorizaţii au obligaţia de a asigura funcţionarea reţelei în parametrii autorizaţi şi de a respecta reglementările interne şi internaţionale privind radiocomunicatiile.
    ART. 6
   Valabilitatea unei licenţe sau autorizaţii pentru servicii de radiotelefonie este de maximum 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii, cu condiţia realizării în fiecare an a unei încărcări de:
   a) pentru reţele cu repetor: minimum 40 abonaţi/canal;
   b) pentru alte tipuri de reţele: stabilite în urma analizei eficientei utilizării spectrului radioelectric (în condiţiile prevăzute la cap. 2) şi menţionate în licenţa sau în autorizaţie.
    ART. 7
   Conectarea reţelelor radioelectrice destinate serviciilor ce fac obiectul prezentului ordin la reţeaua telefonica publica este interzisă.
    ART. 8
   Licenţa sau autorizaţia pentru servicii de radiotelefonie este netransmisibila şi nu conferă titularului drept de exclusivitate asupra serviciului în zona respectiva.
   CAP. 2
   Autorizarea serviciilor de radiotelefonie
    ART. 9
   Autorizaţia pentru serviciile de radiotelefonie private se eliberează de către Regia Autonomă "Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor" prin delegare de competente din partea Ministerului Comunicaţiilor, pe baza unei proceduri proprii avizate de Direcţia generală reglementări.
    ART. 10
   Licenţa pentru serviciile de radiotelefonie comerciale se eliberează de către Ministerul Comunicaţiilor - Direcţia generală reglementări - numai persoanelor juridice romane.
   Titularul unei astfel de licenţe nu deţine exclusivitate asupra furnizarii echipamentelor către utilizatori, avînd obligaţia de a accepta şi alte echipamente autorizate şi compatibile cu reţeaua, în limita capacităţii disponibile.
   Acordarea licenţelor se efectuează conform următoarei proceduri:
   10.1. solicitantul se adresează Ministerului Comunicaţiilor - Direcţia generală reglementări - cu o cerere însoţită de:
   a) actele juridice: statutul societăţii, hotărîrea judecătorească de înfiinţare, certificatul de înmatriculare la Registrul comerţului (copie);
   b) studiul de fezabilitate sau proiectul întocmit de către o unitate autorizata de către Ministerul Comunicaţiilor - Direcţia generală reglementări -, care va cuprinde după caz, datele din anexa la prezentul ordin.
   10.2. expertiza studiului sau a proiectului se efectuează de către Regia Autonomă "Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor".
   In termen de 30 de zile, Regia Autonomă "Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor" va înainta Ministerului Comunicaţiilor - Direcţia generală reglementări - un aviz care va cuprinde rezultatul expertizei, argumentat şi din punct de vedere al eficientei utilizării spectrului.
   In situaţia unui aviz favorabil, vor fi precizate şi frecventele asignate serviciului;
   10.3. Ministerul Comunicaţiilor - Direcţia generală reglementări - eliberează licenţa în termen de 20 de zile de la primirea avizului favorabil al Regiei Autonome "Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor".
   In baza acestei licenţe, titularul se adresează Regiei Autonome "Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor" pentru obţinerea acordului de procurare şi pentru autorizarea echipamentelor care intra în componenta reţelei, după caz.
   Punerea în funcţiune a reţelelor se va face în termen de maximum 6 luni de la data eliberării acordurilor de procurare pe baza măsurătorilor şi a autorizaţiilor tehnice de funcţionare eliberate de Regia Autonomă "Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor" şi va fi notificată la Ministerul Comunicaţiilor - Direcţia generală reglementări.
   Măsurătorile se vor efectua în termen de 15 zile de la solicitare.
    ART. 11
   Solicitarile de reinnoire a licenţelor sau a autorizaţiilor vor fi depuse cu minimum 30 de zile înainte de data expirării valabilităţii lor la autoritatea care a eliberat documentul de autorizare.
   Acestea pot fi reînnoite de către organul care le-a emis pentru încă o perioada de maximum 5 ani, în condiţiile specificate la art. 6, dacă nu intervin noi reglementări privind utilizarea spectrului în banda de radiofrecventa respectiva.
   CAP. 3
   Revocarea licenţelor şi a autorizaţiilor
    ART. 12
   Licentele şi autorizaţiile pentru servicii de radiotelefonie se revoca de către organul care le-a emis. Autorizaţiile pentru servicii private pot fi revocate şi de către Ministerul Comunicaţiilor - Direcţia generală reglementări. Revocarea se face în următoarele situaţii:
   - nu se îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 6, art. 10 alin. 2 (cu excepţia situaţiilor bine justificate) şi la paragraful 10.3 alin. 3;
   - abateri grave si/sau repetate de la condiţiile tehnice autorizate şi de la reglementările în vigoare din domeniul radiocomunicatiilor, în termen de 24 de ore de la somaţie (în cazul neconformarii);
   - neconformarea în termen de 30 de zile de la primirea somaţiei de neplata a tarifelor de utilizare a spectrului.
   CAP. 4
   Tarife
    ART. 13
   Pentru autorizarea serviciilor, reţelelor şi a echipamentelor, precum şi pentru utilizarea spectrului de frecvente radioelectrice, se vor achită tarifele în vigoare ale Regiei Autonome "Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor".
   Plata expertizelor tehnice neacoperite de tarifele menţionate se efectuează pe baza de deviz antecalculat.
   CAP. 5
   Dispoziţii finale şi tranzitorii
    ART. 14
   In termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, Regia Autonomă "Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor" va transmite Ministerului Comunicaţiilor - Direcţia generală reglementări - lista autorizaţiilor emise pentru servicii de radiotelefonie comerciale, cuprinzînd toate datele necesare pentru identificare.
    ART. 15
   Ministerul Comunicaţiilor - Direcţia generală reglementări - va analiza situaţia titularilor autorizaţiilor existente pentru servicii comerciale şi va stabili, după caz, măsuri de corelare cu prevederile prezentului ordin.
    ART. 16
   Solicitarile aflate în curs de rezolvare la Regia Autonomă "Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor", la data intrării în vigoare a prezentului ordin, se vor supune prevederilor acestuia.
    ART. 17
   In termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, Regia Autonomă "Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor" va inventaria reţelele de radiotelefonie private în funcţiune şi va stabili măsuri de conformitate a acestora cu procedura proprie de autorizare.
    ART. 18
   Titularii de licenţe pentru servicii comerciale au obligaţia de a informa anual Direcţia generală reglementări asupra tarifelor practicate şi de a transmite, la cerere, orice alte date statistice solicitate de către aceasta.
   Trimestrial, titularii de licenţe sau autorizaţii vor prezenta Regiei Autonome "Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor" lista completa a utilizatorilor conţinînd numele abonatului, seria echipamentului, indicativul de apel şi perioada în care a funcţionat.
   Asupra posesorului echipamentului se va găsi un certificat eliberat de titularul reţelei, care va cuprinde: numele abonatului, seria echipamentului, indicativul de apel, frecventa de lucru şi numele de identificare a reţelei. Acest nume va figura şi pe o eticheta aplicată pe echipament.
    ART. 19
   In funcţie de modificarea reglementărilor interne şi internaţionale şi de politica de gestionare a spectrului de frecvente radioelectrice, Regia Autonomă "Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor" poate modifica frecventele asignate, cu asigurarea de condiţii similare pentru desfăşurarea serviciului, fără obligaţia unor despăgubiri. Se recomanda, în acest sens, utilizarea echipamentelor cu sinteza de frecventa.
    ART. 20
   In termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, Regia Autonomă "Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor" va elabora procedura de autorizare a serviciilor de radiotelefonie private şi o va supune spre aprobare Ministerului Comunicaţiilor - Direcţia generală reglementări.
    ART. 21
   Prezentul ordin intra în vigoare la data emiterii, urmînd a fi publicat şi pus în aplicare prin grija Direcţiei generale reglementări.

                  Ministrul comunicaţiilor,
                      Andrei Chirica


   ANEXA 1

                          CONŢINUTUL
studiului de fezabilitate sau al proiectului pentru servicii de radiocomunicaţii

   A. Piese scrise
   1. Justificarea solicitării (ţinînd seama şi de alte posibilităţi de comunicaţii existente în zona).
   2. Tabel cu date tehnice ale staţiilor fixe:
   - amplasament (localitate, strada, număr, coordonate geografice în grade, minute, secunde, cota terenului);
   - caracteristicile antenelor sau ale sistemului radiant (tip, cistig);
   - caracteristicile feederului de alimentare (atenuarea/unitatea de lungime la frecventa de lucru).
   3. Tipul echipamentelor utilizate. Caracteristici tehnice principale.
   4. Calculul puterii de recepţie pe fiecare azimut în parte sau amplasament ce trebuie deservit (tabelele nr. 1.1 şi 1.2).

        TABELUL Nr. 1.1 - Radiotelefonie (legături între amplasamente fixe)

------------------------------------------------------------------------------
Nr.amplasa- Amplasa- Dis- Atenu- Atenu- Atenu- Putere Cistig Putere OB-
ment de sament de tanta are în are de are de antena de SER-
emisie recepţie spaţiul difrac- feeder emisie recep- VATII
                            liber tie şi tie
                                            cuplor
                      --------------------------------------------------
                      km dB dB dB dBm dB dBm
------------------------------------------------------------------------------
           TABELUL Nr. 1.2 - Radiotelefonie mobila
------------------------------------------------------------------------------
Nr.ampla- Azimut Par Dis- H Cîmp DH Corec- Unghi Corec- Cîmp OBSER-
sament de tan- efec- dis- tie de in- tie de re- VATII
emisie ta tiv poni- cidenta ceptie
                                 bil ---------------------------------------------------------------------
          grade dBW km m dBuV/m m dB grade dB dBuV/m
---------------------------------------------------------------------------

   In calculul zonei de serviciu, valoarea cîmpului radioelectric la limita zonei se considera de maximum 12 dBuV/m pentru zone rurale şi de maximum 27 dBuV/m pentru zone urbane.
   In ambele cazuri, calculele se efectuează pentru 50% din timp şi 50% din amplasamente.
   5. Calculul protecţiei la perturbatii în amplasamentele de recepţie (tabelul nr. 2).
   In calculul zonei de protecţie, valoarea cîmpului la limita zonei se considera de maximum 4 dBuV/m.
   Calculele se efectuează pentru 10% din timp şi 50% din amplasamente.
   Nota: In formula dBuV/m , litera u reprezintă litera miu.

                    TABELUL Nr. 2

------------------------------------------------------------------------------
Nr.amplasa- Amplasa- Cîmpul perturbator
ment de ment de Azimut Dis- Cîmpul ------------------ Raport Obser-
recepţie emisie tan- util Pe acelaşi Pe cana- de vatii
perturbat perturba- ta canal lul adia- pro-
            tor cent tectie
------------------------------------------------------------------------------

   B. Piese desenate
   1. Configuraţia reţelei.
   2. Zona de serviciu, trasata pe harta (scara 1:800.000), conform calculelor de la pct. A4.
   3. Zona de protecţie, trasata pe harta (scara 1:800.000), conform calculelor de la pct. A5.
   4. Profiluri de teren, pe baza cărora, au fost efectuate calculele.
   5. Diagrama de radiaţie a sistemelor radiante utilizate, atît în plan orizontal, cît şi în plan vertical.
   NOTA:
   Pentru reţelele care nu conţin staţii fixe se vor preciza numai elementele de la pct. A1, A3, A5, B1, B2 (rezultate din zona de deplasare a mobilelor) şi B3.

                        -------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016