Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 363 din  9 noiembrie 1993  privind stabilirea procedurii de acordare a Autorizatiei de tip si a Avizului individual de utilizare pentru echipamentele terminale de telecomunicatii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 363 din 9 noiembrie 1993 privind stabilirea procedurii de acordare a Autorizatiei de tip si a Avizului individual de utilizare pentru echipamentele terminale de telecomunicatii

EMITENT: MINISTERUL COMUNICATIILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 355 din 22 decembrie 1994
   Avînd în vedere necesitatea asigurării calităţii, fiabilitatii şi siguranţei în funcţionarea reţelei publice de telecomunicaţii în condiţiile obţinerii şi comercializării pe piaţa libera a echipamentelor terminale de telecomunicaţii,
   ţinînd seama de recomandarea Conferintei Europene a Administraţiilor de Posta şi Telecomunicaţii (C.E.P.T.) nr. T/SF 47 referitoare la procedurile formale de aprobare a furnizorilor particulari de echipamente terminale în vederea conectarii la reţelele publice de telecomunicaţii si/sau accesului la servicii publice,
   în temeiul Hotărîrii Guvernului nr. 797/1992 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Comunicaţiilor şi a Decretului nr. 223/1992 privind numirea Guvernului,
   Ministrul comunicaţiilor emite prezentul ordin.
   Autorizarea furnizarii şi comercializării echipamentelor terminale de telecomunicaţii se efectuează în următoarele condiţii:
   CAP. 1
   Dispoziţii generale
    ART. 1
   Echipamentul terminal de telecomunicaţii este un echipament sau o parte a unui echipament care se conecteaza, direct sau indirect, la un punct terminal al reţelei publice de telecomunicaţii, astfel încît permite transmiterea, prelucrarea sau/si recepţia informaţiilor.
   Punctul terminal reprezintă punctul de conexiune fizica necesar în vederea asigurării accesului la reţeaua publica de telecomunicaţii din care face parte integrantă.
   Nu fac obiectul prezentului ordin echipamentele terminale care utilizează transmisii radioelectrice în spaţiu (fără ghidare artificială) şi care nu sînt conectate direct la reţeaua telefonica publica.
    ART. 2
   Furnizarea, comercializarea şi instalarea echipamentelor terminale de telecomunicaţii pot fi efectuate numai după obţinerea, în prealabil, a autorizaţiei eliberate de Ministerul Comunicaţiilor.
   Prin autorizaţie, se înţelege, după caz:
   a) autorizaţie de tip (anexa nr. 1), numita în continuare autorizaţie, eliberata în vederea furnizarii sau comercializării, de către o persoana juridică romana, a unui tip de echipament terminal de telecomunicaţii;
   b) aviz individual de utilizare (anexa nr. 2), numit în continuare aviz, eliberat numai în cazuri izolate, în vederea conectarii la reţeaua publica de telecomunicaţii a unui echipament terminal singular, proprietate a unei persoane fizice sau juridice şi care nu face obiectul unei autorizaţii conform lit. a).
    ART. 3
   Autorizarea echipamentelor terminale de telecomunicaţii are ca scop confirmarea compatibilitatii cu reţeaua publica şi prevenirea producerii, de către acestea, a unor perturbatii sau daune asupra:
   - reţelei publice de telecomunicaţii;
   - personalului de exploatare şi întreţinere;
   - altor utilizatori ai acesteia.
   Autorizaţia nu garantează încadrarea fiecărui echipament de tipul respectiv în parametrii tehnici stabiliţi, ci compatibilitatea acestuia, ca tip, cu cerinţele reţelei publice.
   Autorizaţia şi avizul nu confirma fiabilitatea echipamentului respectiv.
   Calitatea, fiabilitatea şi încadrarea în parametrii tehnici ale fiecărui exemplar din echipamentul respectiv sînt protejate prin legile în vigoare privind obligaţiile furnizorilor şi comercianţilor.
    ART. 4
   Echipamentele terminale de telecomunicaţii care fac obiectul autorizării, trebuie sa îndeplinească şi condiţiile, nespecifice domeniului telecomunicatiilor, privind siguranţa utilizatorilor si/sau a personalului de întreţinere, conform prevederilor legale.
    ART. 5
   Autorizaţia nu este transmisibila.
   Avizul este transmisibil numai după obţinerea acordului Direcţiei generale reglementări.
   CAP. 2
   Procedura de autorizare
    ART. 6
   Autorizaţia şi avizul se eliberează de către Direcţia generală reglementări, pe baza Certificatului favorabil de expertiza tehnica, şi se înregistrează în Registrul de autorizaţii al Ministerului Comunicaţiilor.
    ART. 7
   Autorizaţia este valabilă pe o perioada de 5 ani de la data eliberării, cu posibilitatea reînnoirii.
   Reînnoirea autorizaţiei se face la cerere, cu cel puţin 90 de zile înaintea expirării, şi urmează procedura normală de autorizare.
    ART. 8
   Expertizele tehnice necesare în vederea eliberării autorizaţiei sau a avizului se efectuează de către Centrul Naţional de Studii şi Cercetări pentru Comunicaţii (C.N.S.C.C.) - organism autonom, în maximum 30 de zile de la solicitare, cu excepţia aparatelor telefonice de clasa I, pentru care termenul este de 45 de zile.
   Contravaloarea expertizelor tehnice se stabileşte pe baza de deviz antecalculat şi se suporta de către beneficiar.
    ART. 9
   Expertiza tehnica a echipamentelor terminale de telecomunicaţii, care se autorizează conform prezentului ordin, se executa pe baza specificatiilor sau, după caz, a standardelor în vigoare.
   Specificaţiile tehnice se întocmesc de către C.N.S.C.C. sau de către alte organisme desemnate în acest sens de Ministerul Comunicaţiilor şi se aproba de către Direcţia generală strategie.
   In cazul în care nu exista astfel de specificaţii tehnice, la cererea Direcţiei generale reglementări, organismele autorizate vor întocmi specificaţii tehnice provizorii, cuprinzînd numai condiţiile tehnice de compatibilitate cu reţeaua publica în termen de 30 de zile de la data solicitării.
    ART. 10
   Eliberarea autorizaţiei sau a avizului se efectuează conform procedurii următoare:
   10.1. cerere însoţită de toate datele şi actele necesare, conform anexei nr. 3;
   10.2. autorizaţia sau avizul se eliberează de către Direcţia generală reglementări în termen de maximum 14 zile de la data primirii de la C.N.S.C.C. a Certificatului favorabil de expertiza tehnica;
   10.3. cînd Certificatul de expertiza tehnica nu este favorabil, Direcţia generală reglementări va înştiinţa în scris solicitantul în termen de maximum 7 zile, menţionînd motivele soluţiei date.
   După efectuarea remedierilor, solicitantul poate cere o noua expertiza tehnica în termen de 30 de zile de la data înştiinţării.
   Dacă rezultatul expertizei tehnice este din nou nefavorabil, echipamentul terminal respectiv nu poate fi autorizat;
   10.4. schimbarea titularului unui aviz se aproba de către Direcţia generală reglementări în termen de maximum 14 zile de la data înregistrării solicitării (cererea va preciza numai pct. 1, 2 şi 3 din anexa nr. 3 şi va fi însoţită de originalul vechiului aviz).
    ART. 11
   In cazul în care se solicita autorizarea unui echipament terminal de telecomunicaţii, iar din conţinutul cererii (anexa nr. 3) se constata identitatea pct. 3 şi 4 (pentru aviz) sau a pct. 3, 4, 5, 9, 10 şi 11 (pentru autorizaţie) cu un alt echipament deja autorizat, autorizaţia sau avizul se eliberează fără a mai fi necesară expertiza tehnica.
    ART. 12
   Procedura de autorizare se întrerupe, dacă solicitantul:
   a) nu prezintă toate documentele specificate în anexa nr. 1;
   b) nu prezintă C.N.S.C.C.-ului, în vederea expertizării, echipamentele terminale de telecomunicaţii necesare, în termen de 7 zile de la data înregistrării cererii sale.
   In aceste situaţii, echipamentul terminal poate fi resupus autorizării conform procedurii normale.
    ART. 13
   Eliberarea autorizaţiei sau a avizului se supune tarifelor stabilite conform legii.
    ART. 14
   Direcţia generală reglementări va pune la dispoziţie, contra cost, specificaţiile tehnice în vigoare referitoare la echipamentele terminale de telecomunicaţii.
   Lista persoanelor juridice şi a echipamentelor autorizate în vederea furnizarii şi comercializării, elaborata şi transmisă lunar de către Direcţia generală reglementări, va fi publicată atît în revista "Comunicaţii" cît şi în "Buletinul telecomunicatiilor", prin grija Regiei Autonome "Rom-Telecom".
   Aceasta lista va conţine:
   - titularul autorizaţiei;
   - denumirea şi tipul echipamentului terminal;
   - numărul autorizaţiei.
    ART. 15
   Direcţia generală strategie va coordona verificarea, prin sondaj, a comportării în timp a echipamentelor terminale autorizate şi a influentei acestora asupra calităţii funcţionarii reţelei publice de telecomunicaţii. Aspectele negative sau diferendele apărute în ceea ce priveşte funcţionarea acestor echipamente vor fi analizate de către reprezentanţii autorizaţi ai Ministerului Comunicaţiilor, care vor propune măsurile necesare, inclusiv o eventuala contraexpertiza tehnica.
   In aceasta situaţie, pe perioada verificărilor şi a eventualei contraexpertize, se sisteaza furnizarea si/sau comercializarea respectivului tip de echipament.
   In timpul perioadei de valabilitate a autorizaţiei, titularul are obligaţia de a furniza, la cerere, reprezentanţilor autorizaţi ai Ministerului Comunicaţiilor pe o perioada de maximum 30 de zile, eşantioane din tipurile de echipamente autorizate în vederea verificării conformităţii acestora cu specificaţiile tehnice sau cu standardele avute în vedere la eliberarea autorizaţiei.
    ART. 16
   Titularul autorizaţiei are obligaţia de a furniza clienţilor săi următoarele documente (redactate în limba romana):
   - instrucţiuni de operare;
   - caracteristici tehnice principale;
   - limitarile sau restricţiile precizate în autorizaţie;
   - certificatul de autorizare (conform modelului din anexa nr. 4).
    ART. 17
   Titularul autorizaţiei sau al avizului are obligaţia de a obţine de la Regia Autonomă "Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor" Certificatul de conformitate cu normele de protecţie radioelectrica.
    ART. 18
   Echipamentele terminale autorizate vor fi în mod obligatoriu marcate cu etichete conforme cu modelul din anexa nr. 4. C.N.S.C.C. va pune la dispoziţia titularilor de autorizaţii sau avize, contra cost, etichetele de marcare şi va păstra registrul cu seriile acestora pentru fiecare beneficiar.
   Utilizarea altor etichete sau înscrisuri care sînt asemănătoare cu eticheta de marcare prezentată în anexa nr. 4 este interzisă.
    ART. 19
   Direcţia generală reglementări, Direcţia generală strategie, precum şi C.N.S.C.C. au obligaţia de a asigura păstrarea confidenţialităţii cu privire la:
   - documentaţiile primite;
   - rezultatele testelor efectuate.
   CAP. 3
   Revocarea autorizaţiei sau a avizului
    ART. 20
   Autorizaţia sau avizul poate fi revocat de către Ministerul Comunicaţiilor în următoarele situaţii:
   a) echipamentul nu mai corespunde specificatiei tehnice sau standardului care a stat la baza autorizării sale;
   b) echipamentul produce perturbatii sau daune reţelei publice de telecomunicaţii, personalului de întreţinere şi exploatare sau altor utilizatori ai acesteia;
   c) schimbarea specificatiei tehnice sau a standardului care a stat la baza autorizării, determinata de modificări în reţeaua publica de telecomunicaţii. Aceste modificări vor fi făcute publice de către Ministerul Comunicaţiilor cu cel puţin 6 luni înainte de data intrării în vigoare;
   d) titularul autorizaţiei pierde calitatea de persoana juridică;
   e) titularul utilizează ilegal sau falsifica autorizaţia, avizul sau eticheta de marcare;
   f) titularul autorizaţiei emise înainte de intrarea în vigoare a prezentului ordin nu îşi actualizează documentele de autorizare în conformitate cu prevederile acestuia.
    ART. 21
   In funcţie de motivul revocării autorizaţiei sau a avizului:
   a) se permite conectarea la reţeaua publica de telecomunicaţii a echipamentelor comercializate sau furnizate înainte de data revocării [în cazul situaţiilor prevăzute în art. 20 lit. a) şi d)];
   b) în cazuri extreme, toate echipamentele terminale respective trebuie deconectate de la reţeaua publica de telecomunicaţii [în cazul situaţiilor prevăzute în art. 20 lit. b) şi c)].
   CAP. 4
   Dispoziţii finale şi tranzitorii
    ART. 22
   Autorizaţiile şi avizele eliberate în temeiul reglementărilor anterioare rămîn valabile.
   Titularii autorizaţiilor urmează a se conformă dispoziţiilor prezentului ordin, în termen de cel mult 6 luni de la intrarea în vigoare a acestuia.
    ART. 23
   In termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin Regia Autonomă "Rom-Telecom":
   - va asigura informarea şi instituirea personalului implicat asupra conţinutului şi modului de aplicare a acestuia;
   - va modifica sau va anula toate instrucţiunile sau dispoziţiile care contravin prevederilor acestuia;
   - va face publicitatea necesară în vederea înştiinţării abonatilor săi (prin afişe corespunzătoare dispuse în toate oficiile comerciale şi prin alte metode) privind obligativitatea ca în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin aceştia sa-si autorizeze echipamentele terminale pe care le utilizează, în cazul în care acestea nu sînt autorizate. Autorizarea se va efectua în conformitate cu prevederile prezentului ordin.
    ART. 24
   Nu fac obiectul prevederilor art. 23 alin. 3 aparatele telefonice tip Electromagnetica aflate în exploatare, pentru acestea nemaifiind necesară obţinerea avizului.
    ART. 25
   Regia Autonomă "Rom-Telecom" trebuie sa ofere spre închiriere sau vînzare abonatilor săi numai aparatele telefonice care sînt autorizate ca tip pentru clasa I de echipamente, conform specificatiei în vigoare.
    ART. 26
   C.N.S.C.C. va lua măsurile necesare astfel încît sa se poată efectua marcarea tuturor echipamentelor terminale autorizate începînd cu 1 ianuarie 1994.
    ART. 27
   Prezentul ordin intra în vigoare la data emiterii, urmînd a fi publicat şi pus în aplicare prin grija Direcţiei generale reglementări.
   Pe aceeaşi data se abroga Ordinul ministrului comunicaţiilor nr. 165 din 20 iulie 1992, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 250 din 7 octombrie 1992.

                   Ministrul comunicaţiilor,
                       Andrei Chirica


   ANEXA 1


                         ROMÂNIA
                   MINISTERUL COMUNICAŢIILOR
                  DIRECŢIA GENERALĂ REGLEMENTĂRI

                    AUTORIZAŢIE DE TIP
                 Nr..........din.................

     Eliberata în baza Ordinului ministrului comunicaţiilor nr....../1993
       privind autorizarea echipamentelor terminale de telecomunicaţii

    Titular : ..................................
    Înregistrat la Registrul comerţului sub nr./data :....................
    Adresa : Str.......................nr.....localitatea...............,
judeţul/sectorul..........., codul......., telefon........, fax...........
    Denumirea echipamentului:
    .....................................................................
    Tip : ...............................................................
    Fabricat de (firma/ţara) :...........................................
   Autorizaţia este valabilă pînă la data de .............; ea poate fi revocată în situaţiile prevăzute la art. 20 şi 21 din Ordinul ministrului comunicaţiilor nr......./1993.
   Autorizaţia confirma compatibilitatea cu reţeaua publica de telecomunicaţii, dar nu reprezintă în nici un fel o garanţie a calităţii prestaţiilor oferite de echipamentul menţionat.
   Prezenta autorizaţie este valabilă pentru furnizarea si/sau comercializarea tipului de echipament terminal menţionat şi nu este transmisibila.
   Titularul autorizaţiei are obligaţia de a furniza clienţilor săi documentele menţionate la art. 16 din Ordinul ministrului comunicaţiilor nr. ...../1993.
   Prezenta autorizaţie nu conferă titularului dreptul de a efectua operaţiuni de instalare şi service, în acest scop fiind necesară obţinerea acordului de la Ministerul Comunicaţiilor - Direcţia generală reglementări, în conformitate cu prevederile legale.
   Titularul autorizaţiei are obligaţia de a obţine, de la Regia Autonomă "Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor", Certificatul de conformitate cu normele de protecţie radioelectrica.

             OBSERVAŢII PRIVIND UTILIZAREA ECHIPAMENTULUI:
           -----------------------------------------------

    1. Echipamentul poate/nu poate fi utilizat de către abonatii cuplati.


                         Director general,



   ANEXA 2


                           ROMÂNIA
                    MINISTERUL COMUNICAŢIILOR
                 DIRECŢIA GENERALĂ REGLEMENTĂRI


                 AVIZ INDIVIDUAL DE UTILIZARE
                  Nr..........din...............

    Eliberat în baza Ordinului ministrului comunicaţiilor nr....../1993
    privind autorizarea echipamentelor terminale de telecomunicaţii

    Titular :........................................................
    Adresa : Str.....................nr......., localitatea...............,
judeţul/sectorul.............., codul......., telefon........, fax.........
    Denumirea echipamentului:
    .......................................................................
    Tip : .................................................................
    Fabricat de (firma/ţara) : ............................................
    Nr. seriei/anul fabricaţiei :..........................................
   Prezentul aviz confirma compatibilitatea cu reţeaua publica de telecomunicaţii, dar nu reprezintă în nici un fel o garanţie a calităţii prestaţiilor oferite de echipamentul menţionat.
   Avizul nu poate substitui autorizaţia necesară furnizarii sau comercializării pe piaţa interna.
   Avizul va fi păstrat de proprietarul echipamentului terminal, în vederea prezentării la solicitarea unităţilor Regiei Autonome "Rom-Telecom".
   Titularul avizului are obligaţia de a obţine, de la Regia Autonomă "Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor", Certificatul de conformitate cu normele de protecţie radioelectrica.

          OBSERVAŢII PRIVIND UTILIZAREA ECHIPAMENTULUI:
          ----------------------------------------------

   1. Echipamentul poate/nu poate fi utilizat de către abonatii cuplati.
   2. Instalarea şi service-ul echipamentului pot fi efectuate numai de persoanele fizice sau juridice care deţin acordul Ministerului Comunicaţiilor pentru desfăşurarea unor astfel de activităţi.
                          Director general,



   ANEXA 3


                     CONŢINUTUL CERERII
adresate Ministerului Comunicaţiilor - Direcţia generală reglementări, pentru obţinerea autorizaţiei de tip în vederea comercializării sau a avizului individual de utilizare pentru echipamente terminale de telecomunicaţii:

   1. * Numele solicitantului (persoana fizica sau juridică)
   2. * Adresa sau sediul acestuia
   3. * Tipul echipamentului
   4. * Producătorul acestuia (firma/ţara)
   5. * Anul de fabricaţie
   6. * Seria aparatelor care vor fi supuse expertizei
   7. * Starea echipamentului care urmează a fi comercializat: nou, reconditionat sau uzat
        Aceasta cerere va fi însoţită, după caz, de următoarele documente:
   8. Certificatul de înmatriculare la Registrul comerţului (copie)
   9. * Instrucţiuni de operare (copie)
   10. Instrucţiuni de instalare şi service (copie)
   11. Caracteristicile electrice principale, împreună cu toleranţele acestora
   12. Informaţii si/sau documente cu privire la alte autorizari ale echipamentului

   OBSERVAŢII:
   In vederea obţinerii avizului individual de utilizare, se vor preciza numai punctele notate "*".
   Documentele precizate la pct. 9, 10 şi 11 trebuie sa fie redactate în limbile romana, engleza sau franceza.
   In termen de maximum 5 zile de la data înregistrării cererii, Direcţia generală reglementări va transmite solicitantului următoarele date:
   - numărul de înregistrare a cererii sale;
   - adresa C.N.S.C.C. şi sectorul care va răspunde de efectuarea expertizei tehnice;
   - numărul de echipamente terminale necesar în vederea expertizării;
   - lista documentelor tehnice care trebuie prezentate la C.N.S.C.C. în vederea expertizării.

   ANEXA 4

         Certificatul de autorizare este conform modelului de mai jos:


                               ROMÂNIA
                         MINISTERUL COMUNICAŢIILOR
                      DIRECŢIA GENERALĂ REGLEMENTĂRI

                       CERTIFICAT DE AUTORIZARE

    Tipul echipamentului :...........................................
    .................................................................
    Fabricat de (firma/ţara): .......................................
    Furnizat de :....................................................
    Numărul autorizaţiei de tip eliberata de Ministerul Comunicaţiilor - Direcţia generală reglementări: RO. "AB". "CDEFGH"
    ......................................................................
   > Nr. serie/anul fabricaţiei :.......................................
   > Nr. certificatului de conformitate cu normele de protecţie radioelectrica : ..........................................................
   > Data vinzarii/furnizarii :.........................................
   Instalarea şi service-ul echipamentului pot fi efectuate numai de persoane fizice sau juridice care deţin acordul Ministerului Comunicaţiilor pentru desfăşurarea unor astfel de activităţi.
   Prezentul certificat va fi păstrat de proprietarul echipamentului terminal în vederea prezentării, la solicitarea unităţilor Regiei Autonome "Rom-Telecom" unde:
   "AB" reprezintă anul autorizării;
   "CDEFGH" reprezintă numărul propriu-zis al autorizaţiei.
   Exemplu:
   Autorizaţia de tip nr. 2213/1992 pentru aparat telefonic: RO.92.AT.2213
   ">" - se completează de către titularul Autorizaţiei de tip.
   Eticheta de marcare este conformă cu modelul de mai jos:

          --------------------------------------------------------
         | ---- ----- MINISTERUL COMUNICAŢIILOR |
         | | X | | RO | Direcţia generală reglementări |
         | ----- ----- |
         | |
         | Denumirea: ------------------------------------ |
         | Tipul: | | |
         | Producătorul: | | |
         | Ţara: | | |
         | Furnizorul: | | |
         | Autorizaţia nr.:| | |
         | ------------------------------------ |
         | |
         | ---------------- |
         | | | ATENŢIE ! |
         | | | Nu îndepărtaţi aceasta eticheta ! |
         | ---------------- |
         ----------------------------------------------------------


                   ----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016